login |

Pilot: Childhood’s End

2015. 12. 15. 21:40 - Írta: human

30 hozzászólás | kategória: kritika, minisorozat, pilot-mustra,

I’m the last human being enjoying his last sensory pleasure.

A Syfy hatalmas fába vágta a fejszéjét, igazi sci-fit szállítottak a tévébe, egy Arthur C. Clarke-adaptációt. Lássuk, miképp boldogultak A gyermekkor végével.

hchildsend1

A pilot egy flashforwarddal indít, amiben a Földön tartózkodó utolsó személy egy kamerába beszél. Hogy ezt pontosan hogy kell érteni, az elsőre nem világos, de utána elkezdik átvenni, hogy mi vezetett ide. Az egész onnan indult, hogy 2016-ban hatalmas űrhajók jelentek meg a Föld fölött…

– This is an invasion.
– No disrespect, sir, but what the hell can you do about it?

A regény vagy 60 éves, így nem meglepő, hogy más idegeninváziós művek, mint a V vagy a The Independence Day beugranak a kezdés során, hiszen azok is innen merítettek. Természetesen a sorozatban sem tudtak sokat hozzátenni a témához. Látjuk, hogy elvileg békével jöttek, nem sokkal megérkezésük után megszűnnek a háborúk, az éhínség, beköszön a világbéke, az emberiség aranykora.

hchildsend2

Sokan beletörődnek a helyzetbe, szépen lassan elvesztik az emberi kíváncsiságukat, ami fajunkat előre hajtja, viszont van, akinél előkerül az utópia általi tehetetlenség érzése, és persze ellenállás is szerveződik a paranoiások részéről. És mivel egy sokkal fejlettebb lény babusgat minket, gondoskodik rólunk, így természetesen a vallások is komoly csapást kapnak a nyakukba. Ezek érdekes témák… lennének.

Nem véletlenül tartották ezt a könyvet szinte megfilmesíthetetlennek. Anno olvastam, és karakterek azok nincsenek benne, inkább csak ideológiák, ötletek ütköztetése. Érdekes regény amúgy, de nem azért, mert valaki sorsán át követjük az eseményeket. Az emberiséget nem lehet megszemélyesíteni, így a sorozatban kénytelenek voltak a kis “porszemeket” kikerekíteni, hátteret adni nekik. Ebbe pedig sajnos az első másfél óra alapján beletört a bicskája a készítőknek.

hchildsend3

Az egész egy kicsit olyan, mintha egy olvasónaplót néznénk a könyvhöz, avagy nem igazán gördül előre a cselekmény, csak az “ez történt, aztán ez”-szerű mesélés megy egy darabig – és ezt fejelték meg ugye a saját kútfőből alkotott karaktermélyítéssel. Így kapott Stormgren, az emberiség nagykövete az idegenek felé egy hajtépős szerelmi történetet, rengeteg szenvelgéssel.

Ha már szóba hoztam Stormgrent, akkor muszáj az őt életre keltő Mike ‘Barbi’ Vogelről ejtenem még pár betűt, mert basszus, a legrosszabb Under The Dome-os emlékeket idézte a kicsit bamba tekintetével. A probléma pedig, hogy ez komolyabb alapanyag lenne elvileg. Szerencsére a többi színész teszi a dolgát.

Childhood's End-01

A legnagyobb gondom mégis az volt a Childhood’s End-del, hogy míg a történet kicsit darabosan halad előre, ugrásokkal, addig maguk a jelenetek eléggé önismétlők. Mármint sokszor nincs bennük új gondolat, csak már egy előzőt sulykolnak újra.

Meg szinte mindig túl vannak húzva ezek a pillanatok. Mármint a szereplő lassan gyalogol, más kameraállásban néz, aztán megint lassan gyalogol, aztán megint néz, lassú zenére. Nyilván nem pörgős akciót várok, attól, hogy valami drámai, felesleges üresjáratok nélkül is meg lehet csinálni.

hchildsend5

Igazából nem tudom teljesen lehúzni a kezdést, vannak benne érdekes dolgok, de szerintem elrontották az adaptálást, mondjuk 6/10-et érdemel a kezdés. Viszont mindenképp dicséretes próbálkozásról van szó, ha ilyenek tolna sorban a Syfy, akkor simán bejönne pár közülük.

Na majd talán a The Expanse jobban bírja.

30 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2015. 12. 15. 21:47

ezzel is úgy leszünk, mint a tavalyi ascensionnal?:) azzal is óvatosabb voltál, pedig milyen jó volt. nekem abszolút bejött a start, bár lehet, hogy 6/10-et adnék rá, szóval inkább ódzkodok az osztályzástól:) na jó, 7/10.

az eleje marha hatásos volt, nem csak az “utolsó emberes” kezdés, hanem az egész folyamat, engem ezekkel meg lehet venni.

szerencsére utána is végig fenntartotta az érdeklődésemet, de az teljesen igaz, hogy karakterizálás nem nagyon van benne, bár ha nem lenne milo, akkor senkibe nem nagyon lehetne kapaszkodni – a leginkább főszereplőnek tűnő stormgrenbe az elején biztosan nem. (viszont az ő családi/szerelmi szála egyelőre abszolút nem gond, érdekes dinamikát és plusz motivációkat is ad.)

ami még bejött, hogy sikerült átadniuk az idegen jelenlétet, akár a “csodák” és az emberi reakciók révén, akár a végén, a “nagy leleplezésnél”, ahol sokáig el nem tudtam képzelni, hogy mit kell rejtegetni. teljesen be tudott szippantani.

alapvetően semmi kiemelkedő nem volt benne, de valamiért ez az idegeninváziós alapfelállás, a belengetett balsejtelmes véggel kellőképpen elültette a bogarat a fülemben.

(és nem, nem olvastam a könyvet.)

energy - 2015. 12. 15. 22:09

Pont mostanában gondolkoztam rajta, hogy elolvasom. Nézzem meg előbb a sorozatot?

Juraviel.Ihuan.Bedvin - 2015. 12. 15. 22:30

@energy

Előbb a könyvet olvasd el.

Alapvetően Clarke jövővíziói nem teszenek (ez különösen nem), nagyon elrugaszkodottak, ennyit mondhatok, és ha most komolyan leírnám a véleményem a szerző eme oldaláról, azzal lelőném azt, ahová el akar majd jutni a történet.

Lemoni - 2015. 12. 15. 22:30

Syfy-hoz képest egész tűrhető lett, legalábbis nem unatkoztam. De az egyértelmű, hogy nagyon leegyszerűsítették itt a dolgokat, mondom ezt úgy, hogy nem olvastam a könyvet. Csak az érzet van meg, hogy erősebbnek kéne lenni. Jó, jó, nem lehet minden Netflix szint. Mike Vogel-t a Bates Motel-ben még nagyon bírtam, talán a gonosz karakterek jobban mennek neki, mint a bociszemű megmentősek. Szegény Charles Dance, elege lehet a muflonszarv alatt. Na, legyen indulásnak egy 7/10, aztán majd meglátjuk, mit hoz a folytatás.

Rational Gaze - 2015. 12. 16. 07:59

Szemét leszek, mert nekem örökkévalóságnak tűnt a majdnem másfél óra. Sok-sok üresjárat, unatkoztam.

Amikor megláttam, hogy “Barbie” már megint valami kisvárosban hősködik, szintén Under the Dome érzésem lett, ami nem jelent jót, tekintve, hogy unalomból kaszáltam. :D Persze adtam neki esélyt ettől függetlenül, de én úgy érzem jobban jártam volna a 82 szöuli nővel, mert abszolút érdektelen maradt a karaktere. Hiába van kis “dráma” vagy valami a két nővel, egyszerűen egyik sem érdekelt, és a végére sok volt a nyál.

Milo érdekesebbnek tűnik, pedig belőle nem kaptunk sokat.

Részemről 4-5/10 de maradok, mert kíváncsi vagyok a sztorira…

Rational Gaze - 2015. 12. 16. 08:00

khm, * 82 éves :D elnézést.

Andro - 2015. 12. 16. 09:19

Nem olvastam a könyvet, így nekem tetszett a pilot. Igaz, voltak benne üresjáratok, de ennek ellenére élvezhetőnek tartom. Bár nekem a másfél óra kissé sok volt így egyszerre, viszont nem igazán unatkoztam a nézése közben. Érdekes volt, valami új, ahol az idegenek most nem lerohanják a bolygónkat, hanem szépen, a háttérből munkálkodnak, elhitetve, hogy “hú, de jó fejek, mert segítenek az embereknek”, de valahogy sejtem, hogy nem egészen ez a helyzet. Szóval, várom a folytatást.

Dexter Morgan - 2015. 12. 16. 09:51

Nagyon vártam, és nagyon féltem attól, hogy rettenetes lesz. Ehhez képest egészen tűrhetőre sikerült, sokkal butítottabbra, és “átalakítottabbra” számítottam. Függetlenül attól, hogy nézhető lett, azért emellett kiváló bizonyíték arra, hogy bizonyos regényeket nem csak nem lehet igazán rendesen megfilmesíteni, de nem is kell. Felesleges. Ez is egy olyan történet, ami csak olvasva működik igazán.

El is olvasom újra – kb 20 év után érdekes lesz… :)

bëiz - 2015. 12. 16. 12:43

Nagyon kíváncsi leszek, a könyvet nem ismerők, hogyan fognak majd reagálni a leleplezésre. Én konkrétan majdnem abbahagytam az olvasást. XD Kapunk persze valamiféle magyarázatot… már-már el is fogadtam,.

Egyébként ahogy human is írja: ideológiák, ötletek vannak a könyvben. Karakterek csak azért, hogy legyen kinek a szájába adni a mondatokat.

Brynden Rivers - 2015. 12. 16. 14:11

Clarke neve erős márkanév (2001 ), amivel sok nézőt reméltek vonzani.
de ha valamelyik könyvének a megfilmesítésével akarja megúszni SyFy a világépítéshez szükséges kreatív munkát akkor rossz Clarke- művet választott.

Tegyük hozzá hogy Clarke könyvei elég régiek ÉS rosszul öregednek.

winnie - 2015. 12. 16. 14:41

kicsit hullámzott a második rész, de tele van nagyon hatásos 5-10 percekkel, amik teljesen megfognak. abszolút a sztori bemutatása viszi a sorozatot, de julian mcmahon, meg amy-ék totál lógnak a levegőben, még mindig csak milo, meg most már talán perrotta az, aki valamennyire “meg van csinálva”.

Zombiebie - 2015. 12. 16. 16:27

“Érdekes volt, valami új, ahol az idegenek most nem lerohanják a bolygónkat, hanem szépen, a háttérből munkálkodnak, elhitetve, hogy “hú, de jó fejek, mert segítenek az embereknek”, de valahogy sejtem, hogy nem egészen ez a helyzet.”

Hányan beszarnának, ha kiderülne, hogy napjainkban valóban ez zajlik, Sumér idők óta, sőt… Tudom, üljek vissza az alufólia csákómmal a lakókocsimba. ;)

Paradigmatágításnak sem utolsó.

des - 2015. 12. 16. 17:45

Hát nekem 2 rész alapján nem igazán tetszik. De csak végig nézem már.

westhammer - 2015. 12. 16. 17:47

Na, én olvastam is a könyvet meg a pilot is tetszett: a szerelmi háromszög eléggé fura volt, de persze elég száraz lett volna a pilot annyival, hogy fejtegetés itt meg egy kis világbéke ott. Azt tudtam, hogy Karellen milyen, a könyvek alapján, de basszus így is rohadt izgalmas volt, nagyon hatásosra sikerült a leleplezés.

Ineteq - 2015. 12. 16. 22:27

Könyvet nem olvastam, nekem érdekes volt az első rész. A karakterizálás (van ilyen szó?) hiánya nekem nem gond, ez egy klasszikus scifi, kicsit még felüdülés is a mostani felhozatalhoz képest, hogy nem egy szereplő sejtelmes múltját kell felderíteni, hanem tényleg a történet viszi a prímet. Holnap nekikezdek a második résznek, kíváncsi leszek.

Lemoni - 2015. 12. 16. 22:42

A 2. rész is tetszett, úgy tűnik, a Syfy a Haven és a Being Human után megint tud nekem érdekeset mutatni. Ebben a tudásfázisomban mindenre rácsodálkozom, cselekményre, karakterekre, fordulatokra, nekem most még egyelőre az Oment idézi (aki olvasta és tudja mi várható, nem röhög rajtam!), bár ez a modern Noé bárka teljesen másra utal. De majd szépen kerek lesz a végére, remélem, ahogy részről részre fedezem fel.

Szaby59 - 2015. 12. 16. 22:44

Az első rész végén a leleplezés tényleg WTF volt. Nem is tudom mikor láttam utoljára ennyire hatásos jelenetet pedig elég sok sorozatot nézek.
A második rész már picivel gyengébb volt, de még mindig jó. Van egy különleges (jó értelemben!) hangulata ezeknek a SyFy minisorozatoknak. Tavaly az Ascension is jó volt. Remélem megtartják még pár évig ezt a szokást ha már a sorozataiknál esztelenül kaszálnak :D

omoshiroi - 2015. 12. 17. 08:54

Érdekes lenne, de nagyon vontatott az egész.
A leleplezés egyáltalán nem lepett meg, okkal rejtegette, nyilván valami olyan amihez negatív dolgok kötődnek.
Az pedig, hogy Osaka azt mondja a kokoro kanjira, hogy love-ot jelent szánalmas. Mennyi idő lett volna keresni egy olyan kalligráfiát, ami tényleg azt jelenti?:(

Valaki aki olvasta a könyvet megmondhatná, hogy van-e értelme megnézni a 3. 90percet, nem szeretem, hogy erőltetik a vallást…

des - 2015. 12. 17. 19:14

Én megnéztem az utolsó 90 percet is. (kíváncsiság ugye) De már bánom, hogy eleve elkezdtem ezt nézni :D

Mindegy, van ilyen is.

Lemoni - 2015. 12. 18. 00:01

Értem én a csíziót, de mi a fene volt ez a 3. rész? OK, a történet megvolt, még a Stormgren-Föld hasonlat is (ahogy – érdemei elismerése mellett 1 emberrel, úgy en total a világgal ugyanaz a sors), de kidolgozásban, hangulatban meg sem közelítette az előző részeket, pedig itt kellett volna a csúcspontnak lenni, ehelyett kicsit unalmas és elég középszerű, banális lett, néha nagyon rossz CGI-vel. Így már kirajzolódik az eredeti filozófiája a műnek, de nagyon leegyszerűsítetten szájbarágósra sikerült. Ettől függetlenül nem bánom, hogy megnéztem, kedvet csinált a könyvhöz. (Volt egy-két momentum, amikor 2001 Űrodisszeia deja vu-m volt, ugye a hotelszoba is egy kicsit emlékeztetett, meg volt egy pillanat, amikor Stormgren ugyanúgy emelte fel a magasba az ujját. Ennek a filmnek a nagyszerűsége kellett volna a sorozathoz, hogy igazán hatásos legyen. De mint már korábban mondtam, a Syfy-on ez mindenképpen szép munka így is.)

energy - 2015. 12. 19. 13:03

@Juraviel.Ihuan.Bedvin

A könyv elolvasása után pontosan tudom mire gondolsz, nekem sem tetszett.

Unalmas volt, és kicsit több mint 200 oldalba 100 évet belezsúfolni…

Ezek után, már nem is érdekel a sorozat.

Iain M. Banks Kultúra, A csillagkapu és egyéb sci-fi könyv és tv sorozatokban is van hasonló, de ott jól van megoldva!

Annatar - 2015. 12. 19. 19:51

Annak idején olyan ajánlásra olvastam el a könyvet, hogy “hú, ez milyen jó”, és hát eleve kedveltem Clarke azon műveit, amelyeket olvastam addig. Lehet, hogy egy kicsit fiatal voltam akkor hozzá, de nem igazán tetszett. Csak az maradt meg belőle, hogy fulldepressziós az egész. Szerintem egyáltalán nem volt rossz a sorozat, mint feldolgozás. Végig lekötötte a figyelmet, érdekelt, hogy mi történik a kiemelt karakterekkel, az emberiséggel, a Földdel. És pont olyan depressziós, mint a könyv. De mint ahogy anno nem láttam a könyvben az értéket, most sem láttam magában a történetben az értéket. Hogy ennek így mi volt az értelme, a mondanivalója, az üzenete.

Zombiebie - 2015. 12. 20. 18:32

Sokan elmennek egy fontos dolog mellett. Miért lenne full depresszió a mű, így, hogy az arcunkba van tolva, hogy a tudat fejlődése itt a cél, és az emberiség egyfajta eszköz a tudat “önszórakoztatására”. Lényegében a halálfélelem szintjén lévő tudatállapot számára ez tényleg kiábrándítható lehet, azonban afelett egyfajta önazonosulást segít elő a teremtővel, ami önmaga a teremtés is. Ezáltal súlytalanná teszi az elmúlás gondolatát, mert dolgok nem múlnak el, csak átrendeződnek. Ebben a tudatállapotban azonban teljesen szükségtelen lenne állatokat és gyermekeket kimenteni, mert a szándék teremtő ereje bármit létre is hozhat. Ez az egészben a paradoxon. Kicsit olyan volt számomra ez a minisori, mint anno a Star Trek the Final Frontier-ben, amikor Kirk azt mondja, hogy minek kell Istennek egy űrhajó? Miért kell a halandónak hitt halhatatlanokat kimenteni bárhonnan is? Hát azért, hogy létezhessen egy ilyen mű, ami a határokat feszegeti a vallási és a tudományi dogmákon túl.

A maga nemében szerintem kiváló adaptáció, amit a könyvvel együtt csak kevesen fognak megérteni.

Brynden Rivers - 2015. 12. 21. 21:50

Én értem a könyvet csak nem gondolom hogy sorozatot kell belőle készíteni. :)

De respect a SyFy-nak hogy megtették és a 3. rész után azt mondom hogy volt értelme annak a 3 x 1,5 órának.

Annyi biztosan, hogy remélhetőleg megnyitja a kaput más, hasonló könyv-adaptációknak.

kecskebégető - 2016. 01. 15. 00:49

De jó volt Sense8 után ismét egy 10/10 es utazás. Egy csoda volt.

steweio - 2016. 01. 17. 15:50

Tetszett.

D - 2016. 01. 18. 10:12

Az én véleményem, hogy egy nem túl jó regény, még kevésbé sikerült adaptációja. Kövezzen meg minden Clarke rajongó, de valószínű, hogy a mini megtekintésének téren-időn keresztül átszivárgó negatív emléke tartott vissza attól, hogy elolvassam a regényt, holott ott található polcomon a régi sci-fi mesterei sorozat többi kötetével együtt. Túl azon, hogy a sorozat rá se ránt az idegen kinézetének MIÉRTjére, miközben azért elég sokat épít rá, és hogy a könyv is egy elég kései magyarázatot prezentál erre (mert persze addig senkiben sem merült fel ez az evidens kérdés, annyira halott az emberi kíváncsiság)szóval ezen átlépve az, hogy egy világegyetem-elme, további evolúcióra képtelen (de xenozoologiára fogékony és gyűjtőszenvedélyű) ördögkinézetű alakokkal manipuláltatja meg más bolygók evolúcióját (mert ne mondja nekem senki, hogy 1-2 generációnyi utópia ekkora evolúciós ugrást okoz), hogy aztán az eredeti kultúrájával szemben teljesen közönyös fiatal generációt egyszerű tömegként beolvassza (egy bolygófelrobbanással megeffektelve, mert miért ne) egy kicsit gagyi nekem. Más szavakkal ha te vagy minden és mindenki, miért kellünk mi, hagyd végigvergődni a saját utunkat, akárhová is vezessen, te maradj csak ott értelmetlen megalétezésedben, amíg a nagy bumm el nem jön érted is. De ha már találkoznunk kell egy érzéketlen kollektív-tudattal, akkor ne nézzük már le annyira az emberiséget és individuumokat, hogy néhány generációnyi lazítás után az emberiség szembesítve azzal, hogy őt márpedig halálra ítélték, azt meséljük be: az szépen leül és várja a halált. Mert nem tenné. Nem egy város, bolond polgármestere játszana Nérót, hanem valaki idézné Bill Pullmant, és atomot küldene Karellennek, de ha nem is kezdenénk megtorló hadjáratba, nemzésünktől megfosztva klónozni kezdenénk magunkat, vagy szintetikus élet és a világűr felé fordítanánk tekintetünk…mert hiába x év alatt elhanyagolt tudomány a faji túlélés nagyon erős dolog. Szerencsétlen a kíváncsi de kérdéseket fel sem vető Milo is megkapta újkeletű barátnőjét és tragédiáját, aki szerencsétlenségére nem a 3001 végső űrodüsszeájában szerepel, mert akkor kiolvasztották volna… persze értem én ez nem a BSG záróepizód, és az Overmindnak sem kell pártízezer év múlva hammbekapni egy humán 2.0 verzó (majd jól unatkozni fog, mert nem lesz kit, mert bennünket begáncsolt, a gyerekeket vitte, a bolygót kipukkasztotta és vele együtt az egerek, delfinek és kutyák vagy hangyák evolúciós lehetőségét is).

Scoo - 2016. 01. 19. 12:21

A könyv az egyik nagy kedvencem.

A sorozat szerintem hozta a megfelelő színvonalat. Persze tudni kell, hogy ez nem egy akció orientált történet, hanem okos sci-fi. Sok kérdéssel és dolgokkal amin el lehet gondolkodni. Emiatt biztos sokan unalmasnak tarthatják.

A feleségem nem olvasta a könyvet, nem is sci-fi rajongó, de neki is nagyon tetszett. Elégé meghatóra sikeredett az utolsó rész és persze jó kis vitaforrás, hogy depressziós e vagy sem.

Én csak ajánlani tudom mindenkinek. Clarke nem hiába az egyik legjobb és szerencsére nem rontották el a sorozatot sem.

De mivel a könyv se túl vastag így érdemes inkább azt elolvasni először.

Sheera - 2016. 01. 21. 02:48

Nem ismertem a könyvet, csak egy rövid leírást olvastam, hogy utópia könyv alapján, gondoltam, milyen jó lesz, kapunk egy jól felépített világot, meg társadalmi kérdéseket. Bár az első részből már egyértelmű volt, hogy nem teljesen ez lesz, de tetszett, felkeltette a kíványcsiságom, és végig fenn is tartotta. Utána olvastam a pilotkritikát, meg a hozzászólásokat, és akkor már éreztem, hogy csalódás lesz a vége, de túl érdekes volt ahhoz, hogy ne nézzem végig. És érdekes is maradt, de a vége pont akkora csalódás lett, mint amire számítottam. Komolyan nem tudom eldönteni, hogy ez a sorozat kidobott idő volt-e az életemből. Mert maga a történet, illetve a világ egyszerűen nonszensz, annyi sebből vérzik, hogy felsorolni is hosszú lenne, és páran már amúgy is megtették itt előttem. Minden emberi történet értelmét veszti a végére, szóval teljesen kiábrándító. Viszont miközben néztem érdekes volt, sőt, izgalmas, hogy mi is lesz ebből. Szóval szerintem ez egy borzalmas alapanyag jó feldolgozása lett. Csak nem értem, hogy nem bírtak ennél értelmesebb könyvet találni.

Divexa - 2016. 02. 09. 23:51

Ledaráltam, és teljen kiütött. Pozitív értelemben. Nem csalódás volt, inkább “elkeserítő”. Egy lehetséges utópia, ami az emberiség létének legkétségbeejtőbb végét mutatja be. Erős kapcsolatot éreztem a történet és a Jelenések könyve között. Bár közel sem vagyok Biblia szakértő, nekem folyton bevillant.
Végig lekötött, és a vége is tetszett mivel egyáltalán nem erre számítottam.
Csak ajánlani tudom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz