login |

Pilot-mustra: Good Girls Revolt – 1×01

2015. 12. 16. 21:20 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(Az Amazon-pilotok 5. hulláma is megérkezett, itt vannak a résztvevői: Edge, One Mississippi, Highston, Z, Patriot, Good Girls Revolt. Ezek közül rendelnek be párat sorozatnak a nézettséget és/vagy a netes visszhangot vizsgálva.)

Ha itthon a hatvanas évekbeli reklámügynökségben játszódó Mad Man sem volt különösebben népszerű a brutális elismertsége ellenére, akkor az 1969-ben, egy hetilap szerkesztőségében játszódó Good Girls Revolt pláne nem lesz, főleg, hogy kifejezetten nőközpontú a sorozat, hiszen a sajtó világában uralkodó szexizmus az egyik fő témája.

GOOD GIRLS REVOLT – 1×01 – 7/10

Good Girls Revolt-1x01-07

Egy fiktív magazin ismerhetünk meg egy újonc szemüvegén keresztül, ami nagyon eredeti megközelítés (NEM), de szerencsére dupla csavar van benne. Az egyik, hogy az újoncot Nora Ephron-nak hívják, a másikat nem lőném le, de kifejezetten meglepett a húzás.

Szóval az öntudatos Nora Ephron megérkezik a laphoz és alaposan feldúlja azt gondolkodásmódjával. Többek között kifejezetten meglepi őt, hogy a férfi/nő párokban dolgozó újságírók, bár ugyanazt a hol feltáró, hol oknyomozó, hol riporteri munkát végzik, a cikkeket a férfiak írják (alá), a nők csak ‘researcher’ státuszban vannak, afféle szorgoshangyák, lótifutik, telefonálnak, utánajárnak. És persze, ha a főnök, vagy egy munkatársa azt kéri, akkor főznek egy kávét – feketét, két cukorral.

Good Girls Revolt-1x01-04

Már az első jelenetekben elég konkrétan megalapozzák a karaktereket, és ez az, ami lendületet ad a történetnek, amit egy koncerten történt késelés (valós esemény) megírása köré fűznek fel. És a konkrét riporteri meló, a forráskeresés, interjúzás, és az események rekonstruálása közben bőven jut idő a munkahelyi viszonyok bemutatására, némi romantikára, a személyek közti dinamikák (rivalizálás, barátság) felvázolására.

És persze a korrajzot is megkapjuk, elég hangulatos formában, a kötelező korabeli zenékkel, a díszletek és ruhák is stimmelnek (a hajak húzósak, Anna Camp-nek jó buli lehetett a forgatás),  e tekintetben nagyon helyén volt a pilot, még akkor is, ha eléggé bosszantott a bemutatott világ.

Good Girls Revolt-1x01-03

Ami nagy pozitívum volt, az a szereplőgárda: Jim Belushi, mint ősvaskalap, remekül mufurckodik, Chris Diamantopoulos sármos főnök, bár cigis szála lógott csak, a csajok (Genevieve Angelson a Beacktrom-ből, Anna Camp, Erin Darke és Grace Gummer, mínusz a parókája, ami gáz volt) pedig abszolút jól hozzák a karaktereiket – talán a férfi újságíró(partnere)k azok, akik egy fokkal színtelenebbek.

Az az igazság, hogy a Good Girls Revolt a valójában komoly téma ellenére nekem inkább könnyed sorozatként működött, már-már feelgood-ként (mondjuk a felmondás és a reakció már túlzottan is poénos volt), ami azért fura ellentmondás. Szerintem akkor tudnám élvezni igazán, ha a csajok közhelyesen megmutatnák a vaskalapos férfiaknak, hogy mi fán terem a virtus, ha a pasik folyton koppannának, de valljuk meg, egy sorozatkészítő nem fog a könnyebb ellenállás és a minimális mélység irányába elmozdulni.

Good Girls Revolt-1x01-09

Itt érezni, hogy mondanivaló és tanmese is lesz, szóval tippre elég komolyan meg fogja kapirgálni a GGR ezt a kort, és talán ráerősít a drámai (és némiképp inspiráló) aspektusra, valamint a történelmi sarokpontokra – nem véletlen, hogy az egyik kiemelt szereplőnek Eleanor Holmes Norton karaktere tűnik, és a bemutatásából rögtön lehetett tudni, hogy valóságos személy. (Akkor még polgárjogi aktivista volt, de később képviselő lett belőle.)

Ezzel persze semmi gond nincs, de engem már ebben az 55 percben is lehangolt a szexista, nőket semmibe vevő hozzáállás, ami azt a kort jellemezte, főleg az értelmiségiek jelenlétét megkívánó munkahelyeken. Szóval annak ellenére, hogy bejött a kezdés, közel sem biztos, hogy szívesen fogom folytatni. Már persze, ha berendeli sorozatnak az Amazon.

Good Girls Revolt-1x01-01

(A sorozat egyébként Lynn Povich könyve alapján készült, és a borítóján szerintem ellövik, hogy mi lesz a fő szála a sorozatnak.)

4 hozzászólás Ne habozz!

Marci - 2015. 12. 17. 22:25

Ez nekem tetszett, mikor derül ki, hogy folytatják-e?
(Amúgy hülyének nézhettek, de hogy működik ez az Amazon dolog, olyan lesz, mint a Netflix?)

winnie - 2015. 12. 18. 04:36

pár héten belül kiderül. az amazon is épp úgy stream szolgáltatást nyújt, mint a netflix. amellett, hogy vásárol máshonnan régi sorozatokat, gyárt sajátokat, amiket általában egy teljes évadként elérhetővé tesz a názőknek.

Marci - 2015. 12. 18. 18:31

Köszi!

winnie - 2015. 12. 18. 21:55

már ki is derült, lesz teljes évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz