login |

You, Me and The Apocalypse: vége az 1. évadnak

2015. 12. 17. 21:20 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

  Kenneth?

Néha csodálkozom azon, hogy tipikus, sorozatrajongók számára marhára működő koncepciók iránt nem akkora az érdeklődés. És most nem a nézőkre gondolok, hanem a másik oldalra, akár magunkra, hiszen mi írunk róluk, vagy feliratkészítőkre, vagy dílerekre, tudom is én.

Mondjuk a You, Me and The Apocalypse kezdéséről kettőt is írtunk, egy közepes hangvételű kritikát, meg egy lelkendezőt, de annak ellenére, hogy én is iszonyatosan vártam ezt az komikus apokaliptikus drámát (vagy drámai apokaliptikus komédiát), nem sikerült időben elkezdenem, úgy hogy egy pár napos darálás lett belőle. Ha a pilotot tekintem, akkor abszolút a csápolók közé álltam be, de a sorozat, ami egy kihalást előidőző üstökös Földbe való becsapódását megelőző utolsó pár földi napot mutatja be, összességében is nagyon bejött.

You, Me and The Apocalypse-8

Az alapsztoriról tényleg elég csak annyit tudni, hogy kiderül, hogy harmincegynéhány nap múlva ki fog halni az emberiség, mert valami nekiütközik a bolygónak. És a 10 részben a visszaszámlálást láthatjuk, mégpedig úgy, hogy kapunk egy snittet a becsapódás mínusz egy percről, majd pedig végignézhetjük a 34, meg 30, meg 26 nappal korábban történteket.

Szóval egyrészt minden részben egyre közelebb kerülünk a végponthoz, másrészt pedig minden részben egyre több főszereplőt láthatunk, hogy hol lesznek az 1×10, azaz a finálé végén. És kábé mindegyik igencsak meglepő helyen vagy állapotban leledzik, úgyhogy be is indul az ember adja, hogy ki hogyan kerül oda, ahova. Meg egyébként is, kik lehetnek bizonyos, még nem ismert karakterek.

You, Me and The Apocalypse-4

A You, Me and The Apocalypse-t tipikusan átgondolva írták meg, tehát nem epizódról epizódra haladtak, és engem már ezzel az első perccel megnyert a sorozat, mert az efféle, jövőbeli eseményeket (vagy állapotot) belengető történetmesélésnél kevés dolgot élvezek jobban.

Utána persze megismerjük a főbb szereplőket, akik Amerikában, Angliában, Olaszországban, szóval a világon teljesen szétszórva élnek és fogadják az apokalipszis közeledtének hírét. Eleinte fogalmunk sincs, hogy mi lehet köztük a kapcsolat, de ahogy megindulnak az útjukon (talán egymás felé), úgy kezd kikristályosodni minden, és úgy válik egyre tisztábbá az összkép. És úgy dobnak be a készítők újabb és újabb csavarokat, teremtve egyfajta “mitológiát”.

You, Me and The Apocalypse-1

Ez az a sorozat, ami annak ellenére, hogy high concept, csakis a karakterek adhatnak el, hiszen folyamatosan váltogatunk a sokáig különálló szálak között, és igencsak bajban lesz az, aki valamelyik unja. Szerencsére a szálak többsége érdekes és működik, mind humor szintjén, mind pedig érzelmek szintjén. Mert a You, Me and The Apocalypse eléggé érzelmes sorozat, és megkívánja a nézőtől, nemcsak a világ(vége) helyzetének átérzését, hanem a karakterek drámájával való empátiát is.

Az egyetlen apró problémám a sorozatban a vallásos szállal volt. Maga a sztori és a karakterek rendben voltak, talán az egyik legjobb volt a sok közül, de a Megváltó keresése, és az, ami a deus ex machina-fogalomkörébe tartozik, nekem kilógott, némiképp csalásnak tűnt effélét bedobni, még akkor is, ha ez volt az legfontosabb történeti elem.

You, Me and The Apocalypse-5

Amellett, hogy marha szórakoztató és könnyed, de mindenek előtt friss fuvallat volt a sorozat, tele érdekes és vicces figurával, s csak kevés fárasztó alak és sztori volt benne, bőven szorult belé dráma is, tényleg megmutatta, hogy miképpen lehet érezni a világvége árnyékában. Nyilván nem csak egyféleképp, hiszen a szeretet, a túlélési ösztön vagy az önfeláldozás ugyanúgy szerepet kapott, mint a “gonoszság”.

A You, Me and The Apocalypse totál más sorozat lett, mint amilyenre számítottam, de még így is (vagy éppen ezért) az ősz egyik legkellemesebb élménye volt. De. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a nekem nagyon bejövő pilot után a folytatás is egyenletesen hasonló színvonalú maradt volna. Végig élveztem, végig tetszett, egyes szálak egyre jobbak és keményebbek lettek, tök jó mellékfigurákat kreáltak, igaz, néhol kissé merészeket húztak, nem fogták vissza magukat, de simán elfogadtam – a hullámzás miatt talán egy 7/10-ben egyeznék ki végítélet szempontjából.

You, Me and The Apocalypse-7

Most már csak az a kérdés, hogy hol a 2. évad? Mert a befejezés iszonyatosan gonosz volt. (Természetesen van befejezés (naná!), de…)

Más kérdés, hogy nem is biztos, hogy kíváncsi vagyok arra, hogy miképp folytatódhat. Valahogy ugyanazt érzem, mint az UnREAL esetében, hogy mindenképp változtatni kéne a koncepción, az pedig olyan, mintha elvennék az ember a junkie kedvenc játékát. Ehh, mintha nem bíznék a készítőkben, vagy mi? Azért remélem, nem kell az amerikai premierig várni a döntésre, hogy lesz-e folytatás.

8 hozzászólás Ne habozz!

glarion - 2015. 12. 17. 22:00

Valahogy a pilot írások elkerültek, de ez a kritika megvett. Hétvégén bepróbálom! :)

gd42 - 2015. 12. 18. 00:17

A forgatókönyv szerintem az egyik legeredetibb volt mostanában. A szereplők is rendben voltak, de nekem a megvalósítás hagyott némi kívánnivalót maga után.

Végig azt éreztem, hogy mennyivel jobb lehetett volna ez az egész ha a sztorihoz hasonlóan kísérletező lett volna a rendezés, zene és a fényképezés is. Simán lehetett volna Utopia 2.0. Ettől függetlenül remek szórakozás volt, ajánlom mindenkinek, aki valami újszerűt keresne.

Thrasher - 2015. 12. 19. 16:43

meh, 6/10
remek koncepció, kellemes színészek, aranyos hangvétel, de kicsit lagymatag végeredmény, a finálé meg ilyen formában elmehet a francba.

winnie - 2015. 12. 20. 08:06

thrasher: a finálé vagy a cliff? mert előbbit tudtuk, hogy hova vezet (nekem csak a mózeskedés nem hiányzott), utóbbi meg szerintem remek volt.

Zombiebie - 2015. 12. 20. 18:00

/Spoiler/

6/10

Az okai, hogy hiába lett előre megírva a sorozat, mégis olyan érzése van az embernek, hogy csomó dolog randomgenerátor által íródott, sehova nem vezető szálakkal. Egy cliffel ér véget, ami azért is érdekes, mert más lezáratlan dolog is történt még a sorozatban. Ott van pl az indokolatlanul kiírt pap, aki felcsinálta az apácát, ami miatt az utóbbi az életben maradásra hajt. Nem értem, hogy mire ment ki ez az egész hacacáré. A végén attól a bizonyos “Mózeskedéstől” meg visszamenőleg teljesen más megvilágításba került az egész sorozat, egyfajta “ezt meg minek” érzést kiváltva bennem. Egyszóval gyönyörűen megágyaztak a firifittyes celofánba csomagolt flincesflancos semminek és tönkretették mindazt, amiért előtte kedveltem ezt a sorozatot.

Persze a jó dolgok így is túlerőben voltak; jó hangvitel, jó játék, érdekes alapszituáció, de szerintem a közelgő világvége meteort nem így várná az emberiség…

Annatar - 2017. 09. 19. 22:46

Sajna elkaszálták, pedig nekem is nagyon tetszett, bár időnként azért átment fárasztóba :P

Annatar - 2017. 09. 19. 22:47

Upsz, nem is néztem a cikk dátumát :P

clegane - 2017. 09. 20. 15:16

7/10-ben egyeznék ki végítélet szempontjából.

érted, végítélet!
azért ez nagy szöveg volt, winnie!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz