login |

Faking It: vége a 2. évadnak – írta oriole

2015. 12. 18. 15:05 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: kritika,

Micsoda? Ez a sorozat még létezik?!, kérdezhetik egyesek, és a válasz az, hogy igen, ráadásul az MTV már a 3. évadot is berendelte belőle. Ez még akkor is szép és meglepő teljesítmény, ha ezt az Awkward hátszelében tengődve érte el, hiszen a Faking It alapszituációja eleve elijeszthetett jó pár embert, amin a harsány, kissé magamutogató hangvétel sem sokat segít.

'Faking It'- Season 2B

A ketté szedett 2. évadnak egyértelműen a második fele volt a gyengébb, nemcsak visszasüllyedt az előző szezon szintjére, de mintha még a hibáit is megismételte volna. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Néhány jelenet nézése közben erősen rám tört a déjá vu érzés (pl. Karma részeges kiborulása), ami ha egy több évados sorozatról lenne szó, talán megbocsátható lenne, de itt ugyanazoknak a helyzeteknek a felhasználása inkább ötlettelenségről árulkodik, és bosszantóvá válik. Karma és Shane nagy estéjének többedszeri bemutatásánál pedig már szinte villogott a monitoron az időhúzás kijelző.

fit2b.2

Folytatva a negatívumokkal meg kell említeni a részeken belüli minőségingadozásokat, olykor olyan érzésem volt, hogy két külön epizódot nézek. Általában egy erősebb, vicces kezdés után a rész valahogy érzelmes drámázásba torkollott a rosszabb fajtából, ami nagy kár, mert egy-két jól megírt szituációt rontottak le vele.

Eközben a mellékszereplők kábé 4 részenként jönnek-mennek, mintha az íróknak csak meghatározott anyaguk lenne egy-egy karakterhez, így a felépítésük után általában valami suta húzással megszabadulnak tőlük, hogy elkezdhessenek egy újabb könnyen eldobható figurát létrehozni. Ennek eredményeképpen néha úgy tűnik, mintha a főszereplők úgy váltogatnák a nagy szerelmeiket, mint más a zoknijait, miközben a Liam-Karma-Amy hármas szerencsétlenkedése végig ott bujkál valahol az árnyékban, hogy bármikor előtörhessen, és ránk ronthasson.

fit2b.3

Ezzel el is jutottunk a sorozat legnagyobb gyengeségéhez, a szerelmi háromszöghöz – a készítők nem képesek elengedni, és nagy az esélye, hogy a végére elHIMYM-ezik. Olyan, mintha az első rész megírása közben már kitalálták volna a végét, de eközben változnak a szereplők, a történet, és nem biztos, hogy az előre megálmodott vég lesz a megfelelő.

Emellett azonban voltak pozitív változások is. Lauren diákelnökké választásakor már lehetett sejteni, hogy oda fog csapni a Hester rózsaszín buborékban élő diákjai közé, de az új igazgatóval karon öltve igazi pusztításokat végzett. A lány fejlődése még mindig bámulatos, ebben az évadban ő hozta a legkeményebb döntéseket, mégsem tört össze, mint Karma, és továbbra is ő szállította a legtöbb poént.

fit2b.5

Amy és Lauren egyre szorosabb barátsága pedig számomra a Faking It legkellemesebb pontja, szinte mindegy, hogy nyomoznak vagy bosszúhadjáratba kezdenek, vagy csak együtt próbálják eltüntetni a házibuli nyomait, mindig jól sül el. Liam is kinőtt a kezdeti üresfejű srác szerepéből, aki most már abszolút a sorozat pozitívumai közé sorolható, ellentétben Shane-nel és Karmával.

A mellékszereplők között ki kell emelni a szülőket, főleg Amy anyja hasít, de Karma családja is elég őrült, bár keveset szerepelnek, de arra eleget, hogy feldobják a részeket. Illetve itt van Felix is, aki pont az átlagosságával emelkedik ki a többi fura szerzet közül (vagyis emelkedett az évadzáró csavarjáig). Lindsey Shaw behozásáért, és Mary Lambert szerepeltetésért pedig jár a plusz pont.

fit2b.1

Ez a félévad 5-6/10-nél többet nem érdemel, az évadzáróról pedig inkább ne is beszéljünk, szokás szerint szörnyű volt, tele fölösleges fordulatokkal.

Ennek ellenére a Faking It továbbra is szórakoztató, és meg kell hagyni a maga nemében egyedi sorozatról van szó. Amíg marad pár emlékezetes jelenet, és Amynek és Laurennek hagynak teret a brillírozásra én is maradok. A kérdés az, hogy másoknak is elég ennyi?

7 hozzászólás Ne habozz!

jessm - 2015. 12. 18. 15:43

Teljesen igazad van. a mellékszerplők jönnek mennek, vagy hirtelen elöbukkanak mint amikor Amy tánc partnert kereset és löhúzták Olivert ( vagy kit) a, meg a csajt akivel egy randin volt, hogy elfelejtse Karmát…

Én például örültem volna , ha Felix ügyet jobban oldották volna meg. Plusz megint Amy megint Kamra után fusson a csók után , tényleg önismétls volt. Ennél még a klisés Karma féltékeny sztori is jobb lett volna.

A szerelmi háromszöget sem tudom miért nem tudják elengedni, komolyan már azt vártam, hogy mikor kezd el Liam és Amy járni , mert az hiányzott volna csak .

Tényleg eldönthetnék az írók , hogy Karma tudja-e viszonozni amy érzelmeit vagy nem, Liammal pedig borzalams volt. Nagyon remélem , hogy végre lezárjuk azt hogy amy Karma után epekedik, vagy jöjjenek össze vagy felejtsék el az egészet. De ahogy s2 zárult nem esélyt látok rá.

Ettöl függetlenül mikor elborul a sorozat rendkivül szórakoztató tud lenni, és még a klisé halmazzal is szórakoztató tudott maradni . Kiváncsi leszek a folytatásra.

ensa - 2015. 12. 18. 16:15

Néztem valameddig a második évadot, de én azt is elfelejtettem, hogy ez a sorozat egyáltalán létezik. Köszi az írást, folytatni fogom.

Cared24 - 2015. 12. 18. 17:06

Minden szavával egyetértek ennek az értékelésnek. Lauren remélem jövőre több szerepet kap és Karma is dönthente már végre…
Közepes sorozat, de sima kikapcsolódásnak nagyobb sorozatok között jól tud esni. Nekem komédiaként azért hiányzik belőle valamiféle sitcomos báj (pl.Community) vagy szív (pl. Parks & Rec) ami miatt nem tudom annyira szeretni mint szeretném.

Eny - 2015. 12. 18. 18:06

a hibai ellenere is nagyon kikapcsol engem es eppen ezert meg mindig szeretem :)

audrey - 2015. 12. 18. 21:29

nekem is könnyed szórakozás :)

nagylord - 2015. 12. 19. 14:46

Könnyű kikapcsolódás ez a sorozat, szóval olyan nagyon nem kell komolyan venni. A készítők sem teszik. Én is neglepődtem az évadkritikán, mert valamikor a második etap felénél kikerült a netre az egész évad nem tudom, hogy direkt-e mindenesetre akkor láttam és azóta azt hittem, hogy vége az évadnak…

winnie - 2015. 12. 19. 15:36

“A készítők sem teszik.”

a készítők igencsak komolyan veszik, érdemes elolvasni bármelyik interjút chris covingtonnal. attól, hogy könnyed vagy humoros, még komolyan kell venni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz