login |

Pilot: The Magicians

2015. 12. 19. 19:45 - Írta: human

45 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

– Everything you think is so boring I replace it with dubstep.
– What is dubstep?

Amikor elkezdenénk reménykedni a Syfy jó útra térésében, így a The Expanse és a Childhood’s End után, akkor gyorsan emlékeztetnek minket, hogy azért nem gondolok ők azt teljesen komolyan.

magicianskezdokep

Basszus, tényleg ennyire komolyan vehető a “felnőtt Harry Potter” jellemzése ennek a sorozatnak? Nem olvastam Lev Grossman könyvét, ami alapján a The Magicians készült, de ez a kiválasztottas dolog eléggé gagyinak tűnt, csak még több young adult-dolgot tettek bele.

magic2

A történet alapja annyi, hogy az egyetem előtt álló főszereplő srácot becsábítanak egy furcsa felvételire, ahol kiderül számára, hogy benne lakozik az Erő. Izé, a varázslás mestersége. A legjobb barátját is ugyanoda húzzák, de ő nem jut át a felvételin, amitől teljesen kikészül, hiszen erről a világról tudomást szerezve már nem érdekli sima emberi sorsa. Így kerülnek két külön oldalra a főszereplők? Jaj, micsoda húzások lesznek ebből, már most nem érdekel…

A legdurvább amúgy, hogy a karakterek nagyjából azért nem kisebb gyerekek, mert így még véresebb és szexuálisabb lehet a sorozat. Nem volt ez jó, igazából nem a Potterekhez hasonlítva csak egy tipikus tinisorozatot kapunk, ahol mindenki összejön mindenkivel majd, meg valami háború katonáivá válnak az ifjak, nem pedig kalandokba keverednek.

magic3

Ha a sokszor bevált szerelmi háromszöges, meg kiválasztottas szöveg nem lenne lenyűgöző a pilot közben, akkor ott van még az is, hogy a főszereplő egyszerűen tenyérbemászó, pont az a semmilyen figura, akitől hajat lehet tépni. Nemcsak a semmilyen írók (Sera Gamble a SupNat-ból a készítp) miatt nem érdekel a sorsa, hanem mert a színész képességei sem verdesik az eget. Van aki el tudja adni gagyit, na Jason Ralph itt nem volt ilyen.

magic4

És mindezt tipikus Syfy-os kinézettel tálalják számunkra. Az a kicsit életlen, rosszul szűrözött digitális kinézet köszön vissza minden képkockáról, ami már korábban is “bevált” nekik. Részemről 4/10 a kezdés.

A folytatás januárban érkezik, ez csak amolyan előpremieres pilot volt.

45 hozzászólás Ne habozz!

majomka - 2015. 12. 19. 20:06

Előrebocsájtom: rühellem a harry pottert. De ez nekem valahogy nagyon bejött. Nem is vonnék párhuzamot vele, nehogy már minden fantasy/magic témakörű regény/movie alapja az a trágya legyen. :) Persze benne van, hogy valami nagy gáz van az ízlésemmel, hiszen nekem a Hemlock Grove is nagyon bejött, mindezt úgy is elismerem, hogy mindkét évad befejező része übergagyi volt. S még egy kérdés: mikor készítenek végre sorozatot Salvatore dark elf regényfolyamáról? MIKOR? Remélem nem kell rá évtizedeket várnom, mint a Gyűrűk ura esetében! :)

bëiz - 2015. 12. 19. 20:28

Könyves kibeszélősdit bannoljátok?

Mondjuk nem spoiler csak vélemény: a geek oldalak oda voltak meg vissza ezért a regényért. A könyvesblog feldobta az első néhány oldalt, amit el is olvastam. Hááát… nem jött meg a kedvem a folytatáshoz. Semmi emlékezetes, semmi extra, tipikus young adult sz*rság, irodalmi értéke pedig abszolut nincs is (ez mondjuk nem feltétlenül baj, ha jók lennének a karakterek és a cselekmény). Úgyhogy én nem is vártam ezt a sorozatot, csak ugye az a fránya hype… gondoltam legalább a pilotot csekkolom. Nos, köszönöm human, hogy megmentettél ettől. :)

Fratello - 2015. 12. 19. 20:46

@bëiz:

Ha szereted az izgalmas, fordulatos, kifejezetten a tiniknek, a tinik nyelvére hangolt, egyszerre poénos és vagány, cool karakterekkel és magával ragadó, részletesen kidolgozott urban-varázsvilággal operáló YA kaland-ponyvát, akkor…messze kerüld el ezt a könyvet…
(Viszont a sorozat lehet pont ilyen lesz…)

mSO - 2015. 12. 19. 20:54

A könyv harmadáig bírtam, ami kb az első 1-2 részt fedi le történetileg a sorozatból. Megnézem, mit hoznak ki a sorozatból, a könyv olvasása egyelőre nem vonz (a magyar fordítás kicsit filozófakadémikus, nemlefordíthatószójáték megoldásait lábjegyzetben magyarázós, kifejezetten riasztott a tovább olvasástól).

winnie - 2015. 12. 19. 21:21

szerintem azt fogom csinálni, hogy most hirtelen (hétfőig) csinálok több könyves kibeszélőt. ennek lenne értelme, lenne rá igény?


az a furcsa, hogy engem minden YA-cucc érdekel mozgóképen, szóval azzal, hogy ennyire YA-hangsúlyos volt, amit írtál, még jobban érdekelni kezdett:)

bëiz - 2015. 12. 19. 21:25

Miattam nem, valószínűleg soha többet nem írok ide xd

Fratello - 2015. 12. 19. 21:53

@winnie:

Hát, a könyvről nem sok mindent lehet kibeszélni (főleg mert nem YA, legalábbis nem a hagyományos, “átlagtini-de-mégis-ő-a-kiválasztott-valamire” értelemben, hanem pont fordítva), pont emiatt nem egészen értettem miféle sorozat lehet belőle, de eszerint kiveszik a könyvből az érdekesebb “tinis/konfliktusos” szeleteket, és megpróbálják valamiféle saját cselekményre felfűzni… Ha így lesz, annak egy ritka zavaros katyvasz-bukta lesz a vége…

energy - 2015. 12. 19. 22:12

Szerintem eddig rendben volt. Ma kezdtem el olvasni a regényt, és nincs okom panaszra, bár ez talán az alapanyagot minősíti….

kisanna - 2015. 12. 20. 08:10

baromi unalmas, semmitmondó volt az egész, a végét leszámítva :D
azért még akár maradnék is.

Zsuk - 2015. 12. 20. 08:50

Én olvastam a könyvet, de már most behoztak egy olyan szálat ami nicsnen benne. (legjobb barátő, és akkor igy csak utalok rá) A könyv szeintem erős közepes volt pont úgy mint ez a rész is..meglátjuk,hogy milyen lesz a végén…

JH94 - 2015. 12. 20. 09:28

Én olvastam könyvet és itt a sorozatban kicsit összekutyulták a dolgokat, olyan is van benne ami a könyvben nincsen. De megértem valamennyire, hiszen a könyvet nagyon nehéz lenne képernyőre vinni. A cselekménye is gyorsabb itt.
A kiválasztottas dolgon meglepődtem. Viszont Alice karakterét meg Eliott-ét szuperül eltalálták.

Rodney - 2015. 12. 20. 10:47

Én végigolvastam a könyvet, és többet nem is nyúlok Lev Grossman regényhez. Szóval számomra az alapanyag sem túl szimpatikus, hát még egy Syfy-os megvalósításban. A trailer egyébként még valamennyire felcsigázott, de ezek után be sem próbálom.

Gab - 2015. 12. 20. 14:10

Én olvastam a könyveket, de szerintem az első könyv 2/3-a után egyre gyengébb az egész.

Neoprimitiv - 2015. 12. 20. 20:55

Na, pont ma láttam a metróban a könyv hirdetését, rajta George Martin dicséretével, gondoltam, akkor bepróbálom. Sikerült megspórolnom pár ezer forintot.

elfeledettnick - 2015. 12. 20. 21:15

Nekem nagyon tetszett, főleg hogy a tempó alapján gyorsan túljut majd az első könyv gyermekbetegségein. Részemről lenne igény könyves kibeszélőre.

Brynden Rivers - 2015. 12. 21. 21:43

Ha kortárs fantasy sorozat/könyv egy jó tanács:

Nézzetek/olvassatok Outlandert meg Jonathan Strange & Mr Norrel-t :)

@Neoprimitív: Ha érdekel a könyvbe bele lehet olvasni vásárlás nélkül is. Legalábbis angolul biztosan.

Megvételre nem ajánlom a könyvet de egyszeri szórakozásnak nem rossz, és a 2-3. könyv határozottan jobb, mint az 1., szerintem.
És ha már ráaggatjuk a könyvre YA címkét akkor lehántva a felszínt ez egy posztmodern-YA.

A sorozat szerintem a főszereplő semmilyensége (jobb esetben irritáló), az történet rossz adaptálása miatt max. darálásra lesz nekem jó.

energy - 2015. 12. 22. 17:55

A könyv felénél tartok, és kezdem azt gondolni, hogy a sorozat ennél már csak jobb lehet.

elfeledettnick - 2015. 12. 30. 00:19

@energy: Nagyrészt igazad van, az első könyv a leggyengébb, de a sorozat a kezdetektől épitkezik a második könyvből is, és a 2.-3. könyv NAGYON jó.

kecskebégető - 2016. 01. 12. 20:14

10/8 kellemes szórakozás

energy - 2016. 01. 26. 19:15

Második rész és az első könyv után, a sorozat jobb! Érdekesebb és szórakoztatóbb.

aze - 2016. 01. 27. 00:49

whoa.
a főszereplő nem irritáló, hanem egyenesen kibírhatatlanul *csúnyaszó* idegesítő. a történet tetszene, a többi szereplő elmegy, talán van, aki jó is. de ez a csávó a második részben olyat alakított, hogy több alkalommal is abba akartam hagyni a részt inkább. végigszenvedtem, de többet nem fogok szerintem. nézhetetlen miatta. dejó volt ezt most kiírni magamból. komolyan. inkább nézek meg 10 Adam Sandler filmet egy bármi helyett.

aze - 2016. 01. 27. 00:50

* bármi olyan helyett, amiben ez a srác szerepel, csak már késő van :)

zeller - 2016. 01. 27. 21:24

Nos, nem tudom, én olvastam az eddig magyarul megjelent két kötetet, és megnéztem az első két epiózodot.
A karakterek iszonyat furák a sorozatban, nem igazán hozzák azt, amire a könyv alapján számítana az ember. (Az, hogy mi minden történik és derül ki párhuzamosan, és mit változtattak meg Julia szálában, az egy dolog – de szerintem a színészek többsége idegesítő, engem irritálnak valahogy.)
A kiválasztottas dolog sehol nem volt benne a könyvben.
Ami viszont a könyvben is rohadtul idegesítő volt számomra, és a sorozatban is az – ezek a kis taknyosok igazából csak nem tudnak mit csinálni jó dolgukban. De tényleg. Quentin is folyton nyíg, hogy szegény mennyire kívülálló, és nincs helye a világban, miközben egy zseni, van két legjobb barátja, és bármelyik egyetemre felvennék – erre bekerül álmai egyetemére, kiderül, hogy a mágia mégis valós, ééééés mi történik? Nyíg tovább.. Hogy mégse jó, meg kell lennie többnek, és a könyvben is igazából komplett oldalak szólnak arról, hogy inkább alkohol és drogmámor, meg mindenki mindenkivel, és akkor úgy elviselhetőbb a valóság. Ugyan. Folyamatos útkeresés az egész, a könyvben évek telnek el, és mégis, Quentin jelleme mintha nem fejlődne. Julia, Elliot, ők olyan karakterek, akiknél van jellemfejlődés a könyvben, de Quentinnel mindegy mi történik, ugyanaz a nyivákoló kissrác marad a végén.

elfeledettnick - 2016. 02. 03. 14:24

Hm! Második részre nagyon leült, ejnye-bejnye. Settenkedik befelé egy-két eltérés, de egyelőre teljesen érdektelen infó-dara megy. Egyrészről érthető, mert elég friss a sorozat, kell az amcsiknak a szájbarágás, de! Én már unom, nagyon szeretném látni, hogy közelitenek meg néhány dolgot/jelenetet. Nagyon úgy tűnik hogy elhúzzák mint a rétestésztát, eléggé hoppon maradtnak érzem magam. Pedig úgy de úgy vártam, és aztán az első rész is milyen helyre lett!

PS: Vagy legyen könyves kibeszélő, vagy fogadjátok el hogy előbb-utóbb ha akár véletlenül is, de spoilerezni fogok. Marha nehéz már most is, pedig még sehol sem vagyunk.

kecskebégető - 2016. 02. 05. 15:29

Erészen elfogadható a sorozat.Nem ömlik a nyál nem mind topmodel.Jól néz ki az olcsósága ellenére.Nem bonyolított de korrkt sztori.10/8

Divexa - 2016. 02. 07. 20:51

A főszereplőt felpofoztam volna 1x 2x, de vele együtt is nézhető volt. A főbb szálak ugyan kiszámíthatóak, de ha nincs más, tűrhető popcorn. Én pudingot ettem, azzal is elmegy :D 5.5/10
Viszont ha beindulnak a kedvenc sorijaim, valószínű idő hiányába, szívfájdalom nélkül fogom kaszálni.

energy - 2016. 02. 10. 16:05

1X04 borzasztó rossz volt. Az elején bedobni a pszichiátriát és az őrületet…. Mit gondoltak?

JH94 - 2016. 02. 11. 17:05

Ez a pszichiátriás rész nagyon töltelék epizód volt. Nem fejlődnek a karakterek, ellenben a könyveket összeollózták és keverték. Nem tudom ebből mi lesz, hová tart. Viszont Jane Chatwin karaktere telitalálat.

energy - 2016. 02. 18. 16:17

1X05 meg rákbetegség. Hány éves korcsoportnak szánják ezt a sorozatot?!

nola - 2016. 02. 19. 13:08

hmmm, milyen vegyesek a vélemények. én csak az első könyvet olvastam, annyi elég is volt. aránytalan, tele klisékkel, a 85%-ában semmi nem történik, amikor meg beindulnak az események, akkor oldalakon keresztül csak megy az akció és olyan semmilyen, értékelhetetlen az egész.
ellenben… nem tudom, mivel de ez a sorozat megfogott. alig van köze a könyvhöz, az első könyvhöz legalábbis. persze, nem váltja meg a világot, nem kell túl komolyan venni, de szórakoztató, kikapcsol, és minden héten várom a következő részt. julia szála különösen hangulatos.

JH94 - 2016. 02. 22. 21:19

Ahogy fentebb írták, Julia szála a legjobb. A Brakebills-ben történő dolgok unalmasak. Semmit sem fejlődik Quentin, holott ő a főszereplő, az ő szemszögéből kellene megismerni a varázsvilágot és a Fillory-t. De a sorozat nem nagyon ismerteti a mágikus világot. Még mindig keresi a hangját. Pedig már kellet volna alapozni az univerzumát. Sehogy sem kerek a sztori sem. Bár az utóbbi rész végén végre eljutott addig, hogy a Fillory létezik, és Penny ott volt.
Maga lényege elveszik a történetnek. Nem is értem, hogy a kiválasztottas dolgot miért lengették be, mikor azóta, hogy elhangzott a pilotban elő sem húzták.
Szóval én még mindig várom a nagy pillanatot, amikor ez az egész értelmet nyer.

elfeledettnick - 2016. 02. 23. 22:32

Lassan lassan nézegetem, 3. résznél tartok, eddig meh. A niffin vizuálisan klafa volt, egyébként mellélőttek.

@JH94: A könyvekben szó nem volt kiválasztottakról, nyilván nehéz belekavarni még azt is. Brakebills unalmas flavor setup, de túl kell esni rajta. Quentin… A csókával hatmiliószor le kell nyeletni valamit mire belegondol hogy oppá most ez meg mi, hamar nem fog karakterfejlődni, ezt garantálom. A többiek esete inkább borderline.

JH94 - 2016. 02. 23. 22:45

@elfeledettnick: Tudom, hogy nem volt kiválasztottas dolog. Arra céloztam, hogy a pilotban volt ilyesmiről szó. De úgy tűnik az csak egy fricska volt arra, hogy összeszedjék a főhősöket.

trish - 2016. 02. 24. 10:00

én először olvastam a könyvet, most olvasom a 2. részt. nekem nagyon bejött, bár az elején elég hosszú az alapozás, de valahogy beszippantott, így nagy várakozásokkal ültem le a sorozathoz, ami viszont csalódás. értelmetlennek tűnik az egész cselekmény, plusz szálakat hoztak be és belekeverték a 2. könyv cselekményét,de azt is összevissza. szerettem volna szeretni, de ez így nagyon gyenge és nemgyerebe :/

Csypi - 2016. 02. 24. 13:33

Ritkán van, hogy egy sorozatban pont a főszereplő az egyetlen idegesítő karakter, de itt sikerült.
Érdekes a sorozat és nézni fogom, de remélem csinálnak valamit az írók Quentinnel, mert most nagyon idióta.
Julia meg ribanckodni fog a varázslatokért? Remélem elviszik azt a szálat is egy érdekesebb irányba.
6/10

Brynden Rivers - 2016. 02. 24. 23:11

Julia szála egész jó.

A többi szálon sikerült megismételni a könyv hibáit és még rájuk is pakolni, sajnos :/

JH94 - 2016. 03. 03. 16:36

Komolyan nem értem, hogy miért van ennyi üres járat jelenet. Néha, úgy érzem, hogy semmiről nem szól az egész. És csak próbálnak 41 percet kitölteni valamivel. A könyv nem jön át egyáltalán. Kezdem azt érezni, hogy a nagy finálé pillanat az lesz, hogy betoppanak a Filloryba és jön a 2. évad. Mindezeket azért írtam, mert szomorú, hogy a Marie Byrd land-es részt így elrontották. (Amit könyvben nagyon szerettem.)
És még mindig a Julia szál a legérdekesebb, neki legalább van ambiciója.

Brynden Rivers - 2016. 04. 06. 19:55

Végre elértünk Filoryba.

Kár hogy ilyen sokáig tartott ahogy a Dean furcsa karakterhibáit is megismételte a sorozat.

Tulazon - 2016. 04. 10. 21:42

Azért az a sorozat javára írom, hogy míg a könyvben utáltam mindenkit, itt nem csak Penny, de Julia és Kady is szimpatikusak

energy - 2016. 04. 12. 13:21

Eliot! Ő a legjobb! Az évadzáró olyan félbehagyott volt, mint az előző részek! Fillory istene nagy csalódás volt. A nagy csata is vacak volt, senki nem tudott csinálni semmit, ráadásul egy nappaliban! Kis költségvetés, de ennél azért többet vártam!

Brynden Rivers - 2016. 04. 13. 11:41

Én a sorozatban még Q-t is megszoktam.
De a csajok mind szimpatikusak, meg Eliot is.

energy: a könyvben sem tudtak sok mindent csinálni, de azért ennél többet.

Nagyon furcsán lett vége az évadzárónak, nem értem miért gondolják hogy ez bárkiben érdeklődést keltene a 2. évadra.

Könyves spoilereket lehet ide írni jelzéssel?

Jucii - 2016. 04. 13. 15:11

Az utolsó rész utolsó 15 percéig úgy gondolam kevés ilyen röhelyesen béna youngadul sorozatot csináltak…remélem nem véletlenül….mert ha nem minden eddigi íélkezésem visszavonom…

JH94 - 2016. 04. 17. 12:30

Könyvben sem volt a kedvencem, de ott volt az egésznek egy mondanivalója. Ez a tv sorozat nagyon tönkre vágta az egészet. Egyetlen egy rész volt jó, az amikor Plover házában voltak és megszerezték a gombot.
Nagyon elferdített az egész. De nálam kasza, nem maradok a 2. évadra. Unalmas, vontatott. 2/10

Szula 25 - 2016. 05. 05. 10:12

Brynden Rivers:
Nagyon furcsán lett vége az évadzárónak, nem értem miért gondolják hogy ez bárkiben érdeklődést keltene a 2. évadra. Teljesen egyetértek veled. Nem olvastam a könyveket de szeretem a fantasy filmeket/sorozatokat így mindenképp bepróbáltam voltak jó részek de az mikor Q megcsalta alicet nem csak csajjal még a faszival is, és az meg bosszúból vissza csalta nekem ott kicsit elegem lett. Végig néztem de nagyon kasza közelében van a sori.

Egy kérdés ha olvastad a könyveket melyik csajjal jön össze a végén Alice vagy Jules?

Shred - 2016. 07. 07. 07:35

Nagyon sokan szidják az első könyvet, és azt kell mondanom, hogy megértem őket. Az első könyv nem a legjobb. De úgy alakult, hogy enyém lett a sorozat mindhárom része, és kiolvastam elejétől a végéig.

Megértem.
Megértem, ha az első könyv nem hozza meg a kedved az olvasáshoz. Azt is megértem, ha nem fog meg igazán a világa. De egy dolog biztos: Az első könyvben jó alapokat fektet le a szerző, amit a további könyvekkel zseniálisan épít tovább, abszolút jó irányba, míg végül egy olyan könyvsorozatot kapunk, ami nem ül le ahogy a végéhez közeledik, hanem még az utolsó lapon is fordulatos, izgalmas és magával ragadó.

Ha csak az első könyvet olvastam volna, vagy egyáltalán nem olvastam volna a könyveket, szerintem engem sem fogott volna meg a sorozat. De így, hogy végigkövettem őket a könyv lapjain, már nagyon érdekel, hogy mi történik velük a sorozatban.

Egy szó mint száz, ha van hozzá türelmed, akkor valahogy éld túl az első könyvet, és folytasd a többivel. Megéri.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz