login |

South Park: vége a 19. évadnak – írta ordogkovacs

2015. 12. 21. 14:59 - Írta: vendegblogger

19 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Amikor egy társaságban szóba került a South Park, már egy jó ideje a „régen mennyivel jobb volt” álláspontok álltak szeme a „jobb, mint valaha”-meglátásokkal. De szerencsére jött az idei évad!

Az már nem újdonság, hogy az első néhány szezon után folyamatosan próbáltak új koncepciókban gondolkozni a készítők, ami természetesen nem mindig aratott osztatlan sikert, de a rajongók egy része értékelte az erőfeszítést. Ez a folyamat az elmúlt 5-6 évad óta egyre bátrabb próbálkozásokhoz vezetett, és az S19 fináléja után ki lehet jelenteni, hogy Matt Stone és Tray Parker megcsinálták azt, ami egy sorozatnál nagyon ritka: közel húsz év után hozták el nekünk az egyik legjobb, ha nem a legjobb évadot.

south park évadzáró 1. kép

Ugyanis (végre) először kaptunk egy egybefüggő, történetmesélős, folytatásos évadot, az eredmény pedig összeszedettebb, átgondoltabb és zseniálisabb, mint valaha. Ráadásul ismét megindított a sorozat egyfajta párbeszédet, vagy közös gondolkodást, lehetett mit kibeszélni az egyes epizódokon.

A South Park az a sorozat, ahol igen szubjektív módon lehet csak megítélni az aktuális minőséget.  A legutóbbi évadokban ugyanis már külön hangsúlyt fektettek a hosszabban felvezetett, az amerikai közélet aktualitásával kapcsolatos poénokra, amelyben már megtalálhatók voltak a komolyabbnak vehető narratíva csírái, és egyre többször lehettünk tanúi valamilyen lazább történetvezetésnek.

Idén ezek a pontok váltak még hangsúlyosabbakká.

south park évadzáró 2. kép

Kaptunk idén Caitlyn Jennert, dzsentrifikálódó hipszter őrületet, Donald Trump-savazást és (már elnézést, de) halálrab*szással operáló menekültügyet. Volt viszont egy téma, ami tényleg elejétől a végéig a vezérfonalát képezte a sorozatnak, ez pedig az amerikai közéletben egyre inkább elterjedő vadliberális trend, a politikai korrektség – a PC-jelenség hatása az elmúlt pár év alatt a legtárgyaltabb társadalmi kérdéssé nőtte ki magát.

Emellett természetesen a jobb oldali ostobaság legszórakoztatóbb példája, a fegyverjogi aktivizmus is helyet kapott az utolsó részben, ahol olyan tragikomikus helyzetek alakulnak ki, mint például a Cartman és anyukája közötti párbeszéd, ahol egymásra fegyvert fogva vitatkoznak arról, hogy mikor is kell Cartmennek lefeküdnie.

south park évadzáró 3. kép

Egy-egy poént szinte felesleges kiragadni, viszont legyen elég annyi, hogy a történet tényleg átgondolt, okos poénokkal haladt előre, és olyan zseniális húzások voltak benne, amiken végre újra lehetett hangosan nevetni. És egy ilyen sorozat akkor működik jól, ha az ember nemcsak azon röhög, amivel abszolút egyetért, hanem olyasmin is, amivel esetleg épp a saját hozzáállását figurázzák ki.

Van egy dolog, amit viszont be kell vallanom… Nekem csak a 19×08 megnézése után pár nappal esett le, hogy valójában mi is az évad fő poénja, egyben legzseniálisabb húzása. Aki még nem jött rá, annak íme segítségül egy többször is elhangzó mondat a sorozatból: „Az emberek manapság már nem is veszik észre, amikor egy reklámot néznek.”

South Park-2

A 19. évad ugyanis egy 10*21 perces reklám. Egy reklám, ami a South Park-franchise legújabb játékát hivatott promózni, a The Fractured But Whole-t. Felidézve a részeket teljesen nyilvánvalóvá válik, hogy nem véletlenül hoztak be/emeltek ki újabb karaktereket (PC Principal, Nathan, Caitlyn Jenner, Jimmy), valamint helyszíneket (SODOSOPA, CtPa Town, Whole Foods). Ugyanis ezek fogják nagy valószínűséggel az alapokat nyújtani az új játék számára.

A helyzet az, hogy ezt egyszer már megcsinálták a 17. évadban, ahol az utolsó három rész konkrétan a The Stick of Truth játék felvezetője volt. Apróság, de a szezon tele van termékelhelyezéssel, amikből a mellékelt képek csak néhány a sok közül. Úgyhogy nemcsak a reklámipar által oly annyira imádott tartalommarketing híveiből csináltak teljesen hülyét, hanem a sorozat nézőiből is.

South Park-1

A South Park visszatért, és végre el tudta engedni az altesti poénokban kimerülő bohóckodást, ami attól függetlenül, hogy még mindig vicces, már kicsit fárasztó volt. Le a kalappal Matt Stone is Tray Parker előtt. Aki régen szerette a sorozatot, de azóta kiábrándult, az szerintem adjon egy esélyt a 19. évadnak!

19 hozzászólás Ne habozz!

Rammschein - 2015. 12. 21. 15:23

Nézés közben fel sem tűnt, hogy palira vettek, mint ahogy írtad… azzal, hogy a játékot reklámozzák, amiről tudtam, hogy készül… de ez meg sem fordult a fejemben. :D

Viszont a 18. évadban is voltak már ívelgetős szálak, de nem ennyire… és az az évad is bejött, ez is. :)

m76 - 2015. 12. 21. 15:24

Szerintem azért nem volt ez akkora minőségi ugrás, hogy hirtelen a legjobb évad legyen. Igen volt változás, néhány negatív, valamivel több pozitív. Összességében valóban jobb lett ez az évad, az előző néhánynál. Viszont ez még mindig csak egy erős 6/10-re futotta számomra.

Van még hová fejlődni, elég csak arra gondolni mennyi zseniális animáció jelent meg időközben. South Park múltja ide vagy oda, ez az évad fel se állhat Rick&Morty, vagy Bojack Horseman mellett. Nem az a szint.

Hádész - 2015. 12. 21. 15:30

Nagyon jól indult az évad, végig azt éreztem, hogy majd a fináléban valami hatalmasat alkotnak, aztán valahogy ez elmaradt, és így számomra lehúzta az egész évad minőségét. Összességében az előző évad jobb volt szerintem.

Gábor - 2015. 12. 21. 15:35

Számomra már a 18. évad is nagyrészt hozta ezeket a pozitívumokat, amik a kritikában le vannak írva, de tény, hogy a 19. nagyszerűre sikeredett!

DeadMan - 2015. 12. 21. 15:39

Én a finálét még nem láttam, de szerintem aki nincs nagyon képben a PC őrülettel kapcsolatban, annak lehet, hogy emiatt nem ütött akkorát az évad.
Szerencsére (vagy inkább szerencsétlenségemre) a GamerGate kapcsán nekem volt alkalmam nyomon követni ezt a “kulturális háborút”, így nekem kellőképpen ütöttek a poénok :)

Remélem a készítők a következő évadban még jobban beletenyerelnek a témába, mert bőven van még mit elővenni, valamint jó SP-s szokás szerint a “másik oldal” is megkaphatja majd a magáét.

Barney - 2015. 12. 21. 16:28

Lehet, hogy nekem maradt ki valami, de ez az évad mitől volt Fractured But Whole reklám? Amennyire én tudom az új játékból csak 1 trailert láttunk még, ami alapján az szuperhősös témájú lesz, nem pedig a mostani PC-s szálra épít.
Az apple/dr.pepper/stb. reklám viszont tényleg poén és nem vettem észre nézés közben. :)

Egyébként egyetértek nagyjából a kritikával, bár a pozitívumok nagy részét tényleg hozta már az előző évad is. A finálé számomra is nagy csalódás volt, de az évadot ettől függetlenül szerintem nem húzta le, az első 9 részt nagy élveztem. Bojack és Rick&Morty után a legjobb animációs sorozat volt nekem idén (pedig nézek jópárat).

Rezsidémon - 2015. 12. 21. 18:02

Az átívelő szálak találkozásával, a fináléval az volt a bajom, hogy egyszerre ennyi minden egybesűrítve nem vicces. Olyan volt mint tíz éve az Irigy Hónaljmirigy szilveszteri műsorai, ahol az anyacsatorna egész évi termését próbálták parodizálni, de a végeredmény csak valami line-up szerűség lett. A South Park megpróbálta ugyan vért izzadva történeti-logikai rendbe fűzni az összes évadzáróra kifuttatott témát, de a végeredmény olyan lett, mint valami röhejes ‘alufólia-sapkás’ konteó. Amit pellengérezni kéne, nem re-kreálni.

Témák, amiket zseniálisan dolgoztak fel: safe space, yelp, rendőr(i erőszak) ellenesség.

Amit viccesen, de földhözragadt, ‘populista’ módon: PC, Caitlyn Jenner, jaoi.

Ami kifejezetten erőltetett lett: sponsored content, illegal immigration, dzsentrifikáció, fegyvertartás. Ahogy ezekhez nyúltak, azon alig tudtam elmosolyodni, sok volt a túlismételt, szájbarágós kínpoén, pl. amikor harmadjára is a fagyizóban kötnek ki. Azon nevetett bárki is?

Skate - 2015. 12. 21. 19:08

A PC-s szál az évadban részről részre fárasztóbb lett. Barbrady-s rész és azon kívül 1-2 volt még, ami valamennyire értékelhető volt, viszont a finálé rám se tett semmilyen mély benyomást, amitől emlékezetes lehetett volna. Az összkép így nálam 5/10-nél egyáltalán nem jobb. Míg a Rick&Morty aranyérmes minden téren.

Degausser - 2015. 12. 21. 20:03

Rezsidémon +1

Pár túljáratott dolgot leszámítva mondjuk nálam azért simán betalált olyan 8/10-re.

Csigusz - 2015. 12. 21. 20:45

Buckle up, buckarro!
(minden alkalommal fetrengtem rajta)
Az ázsiai gayporn rész egy érthetetlen baklövés idén, meg a finálé volt kicsit túltolva, de egyébként rendben volt a szezon.

danger - 2015. 12. 22. 01:22

Cikkiroval ertek egyet, ez minimum 9/10.

harmundu - 2015. 12. 22. 07:10

Részemről a 18. évad sokkal jobb volt. De persze ez is tetszett, csak nem éreztem annyira erősnek a 18. évad után. Részemről talán 6/10, míg a 18. évad mondjuk 7/10 volt.

Arra meg kíváncsi leszek, hogy az írónak igaza lesz az új South Park játék kapcsán, mármint hogy valóban szerepelni fognak benne ezek a karakterek és helyszínek.

humorpalanta - 2015. 12. 22. 11:54

Kitűnő minőség. Már a 17. és a 18. is egyre feljebb és feljebb tette a lécet, de ez abszolút győztes. Nagyon jó volt, különösen tetszett, hogy egyszerre annyi témához nyúltak.

Egyébként a legelső reklámozás ha jól emlékszem a mormonos rész volt, ahol a musicaljüket reklámozták.

A Rick&Morty és a Bojack számomra értékelhetetlen, amit mintha drogosok írtak volna drogosoknak. De szerintem csak az újdonság varázsa miatt tartjátok ekkora számnak.

CyClotroniC - 2015. 12. 22. 12:21

Szerintem is nagyon túl volt húzva ez a szezon. Ebben számomra úgy egy tripla epizódnyi kakaó volt, amit nagyon felhígítottak. Ami működött az persze működött, de mondjuk tényleg nincs egy Rick & Morty szintjén jelenleg a South Park. Mondjuk nálam jelenleg az 5 kedvenc animációsom között se lenne, pedig szívesen nézem, de azért emeltem ki a Rick & Mortyt, mert abban sokkal keményebb és frissebb jelenleg a társadalomkritika, mint itt, márpedig a South Park-nak ugye ebben kéne erősnek lennie. Most sem gyenge persze, csak van konkurencia, ami jelenleg jóval jobb.

Alterego9 - 2015. 12. 22. 23:46

A South Park-al nincs bajom, csak a rajongóival akik társadalmi vitákban idézik úgy mint a Szentírást, halál komolyan véve hogy ez az ő oldalukat igazolja és mérvadóan bemutatja hogy miért veszélyes a polkorrektség/transzneműek létezése/SJWk/halálrabaszás/stb.

Rezsidémon - 2015. 12. 23. 13:48

Trey Parker és Matt Stone ugyebár ún. libertariánus szellemben alkotnak, amely piacpárti-államellenes-szabadságjogos ideológia (‘jobboldali liberalizmus’). Idehaza ennek 0, azaz nulla darab híve van (szavazatok tekintetében), szerintem nem is tudják az emberek, hogy mi fán terem. Ennek ellenére a honi cult following számára valóban hivatkozási alap a South Park, de időnként döbbenetes félreértelmezéseket látok. Gyerekek (és felnőttek!) üvöltik Cartman legalpáribb, leggyűlölködőbb szövegeit, mintha az volna az üzenet.

paranoid android - 2015. 12. 23. 18:55

Szerintem is hosszú idő óta az egyik legviccesebb és legjobban összerakott SP évad volt, bár a vége felé kicsit én is úgy éreztem, hogy túl lett húzva, két-három résszel könnyebb lehetett volna a szezon, és akkor tökéletes.

Balogh Máté - 2015. 12. 23. 22:12

Történet szempontjából szerintem is zseniális ez az évad de én hiányoltam a humort meg poénos eseményeket ebből az évadból, kicsit olyan volt nekem mint Zacsimcfikásrúdnál amikor minden szó és cselekmény mögött a metaforát és a rejtett tartalmat kell keresni és nincsenek azok régi jó sírok a röhögéstől pillanatok amit egy vígjáték sorozattól én azért elvárok és csak emiatt nem mondanám hogy ez az eddigi legjobb évad.

Chev - 2015. 12. 27. 21:55

Nagyon jó évad volt, nálam mondjuk 8/10 pont.
De a szerializáltságot már hozta az előző is, nem tudom, miért mindig ezt az éveadot emelik ki emiatt. :( (Amúgy az előző is mondjuk 8/10 pont nálam. Több volt a fun, kevesebb a tényleges, aktuális problémákra reflektálás, de minőségileg szerintem nem kellett már akkor se szégyenkezniük.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz