login |

The Last Kingdom: vége az 1. évadnak

2015. 12. 21. 21:44 - Írta: Desmond Wallace

17 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Már tudjuk, hogy nem csak ebből a nyolc részből állt Uthred tévés karrierje (a pilotról bővebben itt), hiszen a könyvek írója, Bernard Cornwell szerint a BBC berendelte a The Last Kingdom 2. évadját. Ez, a csatorna részéről megerősítésre váró hír mindenképp örömteli, mivel elég jó szórakozás volt az első 8 epizód. Hiába van már a viking témában egy sorozatunk (Vikings), Az utolsó királyság se érződött fölöslegesnek. Sőt!

The Last Kingdom 1×08

Itt egy picit más szemszögből ismerhetjük meg a viking hódítások történetét, és a karakterek helyett sokkal inkább a kaland áll a középpontban. Örömteli, hogy még két normális csatára is futotta a költségvetésből, és a hazai forgatásnak köszönhetően még egy-két magyar színészt (pl. Döbrösi Laurát az Aranyéletből) is láthattunk az évad során.

Már a kezdés szépen megalapozta ezt a szász-viking ellentétet, amelynek a középpontjába került Uthred, aki valamilyen szinten mindkét kultúrát megtestesíti magában. A The Last Kingdom vonzereje nem a kimagasló színészi alakításban, hanem az érdekes történetben rejlik. Nem voltak rosszak a színészek se, de egy-két kivételtől eltekintve nem láttam semmi különöset a játékukban.

The Last Kingdom 1×08

A történet viszont magával ragadott, és jó volt nézni Uthred utazását ezekben a vérzivataros időkben. Az epizódok itt is a mostanában nagyon divatos felütéssel kezdődtek, amelyben a főszereplő újra és újra bemutatkozik, de itt mindig kaptunk valami kis pluszt, és így egy perc alatt a sorozat hatása alá kerülhetett az egyszerű néző, hiszen

Destiny is all.

Néha azonban úgy éreztem, hogy a cselekmény kibontása túl nagy léptekkel halad az évadzáró felé, és talán még jobb lehetett volna ez az évad, ha egy-két eseményt jobban kibontanak az írók.

A főszereplő mellett szót kell ejtenem a mellékkarakterekről is, akik között szintén nem az egysíkúak domináltak. Különösen Leofric figurája jött be, aki egy vérbeli katonát testesített meg ebben az évadban, és nem volt rest időnként epés megjegyzésekkel illetni Uthred meggondolatlan lépéseit. A legjobb alakítás David Dawson nevéhez fűződik, aki remekül formálta meg Alfréd királyt.

The Last Kingdom 1×08

Az biztos, hogy a főhős nem egy vérbeli játékos, aki ügyesen mozgatja a szálakat. Uthred inkább egy olyan harcos, akit az igazságérzete hajt, és közben gyakran elfelejt gondolkodni, aminek rendszerint meg is lesz a következménye.

Szó sem róla, a történet nem volt mentes a kliséktől, de a sodró lendület átsegítheti a nézőt a gyengébb pillanatokon. Aki szereti a történelmi sorozatokat, annak nagyon tudom ajánlani a The Last Kingdomot. A tovább mögött még pár spoileres szót szentelnék a finálénak.

Az évadzáró első fele ügyesen ágyazott meg a mindent eldöntő végső csatának, amely közben még úgy is lehetett izgulni, hogy nem sok meglepő fordulatnak lehettünk szemtanúi. Külön öröm volt számomra, hogy egy tisztességes összecsapást láthattunk, amelyben tényleg volt két sereg, és nem csak huszonnyolc lézengő katona hadonászott a kardokkal és pajzsokkal.

The Last Kingdom 1×08

Viszont a finálé egyik negatívuma is a csatához köthető. Alfréd kimerevített arcával nagyon bénán zárta le ezt a csatát, ez nagyon lelombozó és ügyetlen húzás volt. Elhiszem, hogy valószínűleg a költségvetés szabott gátat a csata normális lezárásának, de ennél rosszabb megoldást nem nagyon tudtak volna kitalálni.

Alfrédék nyertek, Uthred viszont a legújabb asszonyát is elveszítette, de az utazás folytatódik. Mindkét oldalon voltak áldozatok, Brida és Ragnar fogságba került, de Uthred előtt még mindig ott lebeg az igazi cél: visszaszerezni az otthonát. Még nem tudni, hogy mikor, de a lényeg, hogy elvileg minimum még egy évadon keresztül továbbra is figyelhetjük Istentelen Uthred kalandjait.

The Last Kingdom 1×08

Ha pontszámra vagytok kíváncsiak, akkor olyan 7/10-re tudnám belőni az évad átlagát, soha rosszabbat. Voltak ugyan hibái a The Last Kingdom első szezonjának, de hamar megkedveltem ezt a sorozatot, és, mint írtam, remek kikapcsolódást jelentett a nyolc rész. Remélhetőleg minél hamarabb nézhetjük a folytatást.

17 hozzászólás Ne habozz!

Mordekai - 2015. 12. 21. 22:06

Korrekt kis sorozat. Érdekes az alapfelállás, hiteles a történelmi háttér. Szerethető, eredeti karakter a főszereplő és szerencsére egy jóképű srácot találtak rá. Profik a színészek, Alfréd tényleg kiemelkedik, kicsit el is lopja a show-t. A látványvilág is teljesen korrekt, egy-két lovaglós légi felvétel, vagy például mikor rohannak az égő ház felé, az is gyönyörű lett, a csaták is látványosak.

Két dolgot tudok csak negatívumként felhozni. Az egyik a sietős tempó. Szét lehetett volna ezt húzni több részre is.
A másik a jelenetek közötti hirtelen vágás. Azért egy-két súlyosabb esemény után nem ártott volna a hatásszünet.

Jöhet a második évad, igényem van rá. Addig beszerzem a könyveket, ezek után biztosra veszem, hogy nagyon jók.

eszem - 2015. 12. 21. 22:09

Szerintem jó volt, valahol – és most kénytelen vagyok kicsit a vikingekhez hasonlítani – hasonlóan indult. Remélhetőleg kinövi magát, a folytatásra mindenképpen vevő vagyok.

Cardas - 2015. 12. 21. 22:19

Teljesen egyetértek a kritikával. Meglepően jó lett, lekötött és végül daráltam is. Várom a folytatást.

Benzin - 2015. 12. 21. 22:19

A kritika pontos, minden szava arany. Tetszett a sorozat, várom a folytatást

Qedrák - 2015. 12. 21. 22:33

Én is daráltam inkább, mert a heti nézősbe nem fért bele, úgyhogy kicsit kíváncsi is lettem volna arra, hogy egy Amazon vagy egy Netflix mit hozott volna ki ebből az alapanyagból. :)

A Vikings korszaka után játszódik kb. 20-30 évvel, de nagyon más ez a sorozat, a tempója sokkal feszesebb, és ugye csak belesűrítettek két könyvnyi eseményt.

Kicsit sajnáltam, hogy a könyvbeli eseményekből kihagyták azt, amikor Uthred és Alfréd kikémleli a Guthrum által elfoglalt Winchestert, ahol Alfrédot megverik, mert igen gyenge hárfajátékosnak bizonyul. :) Steapa és Leofric karakterét pedig összevonták, amit megint csak sajnáltam, hiszen előbbinek azért lenne még szerepe a továbbiakban.

A mellékszereplők közül én kiemelném még a kitúrt unokaöcsi, Aethelwoldot, de Guthrum vagy Ubba (aki ugye a Vikingsbeli Ragnar fia) is jó volt. Viszont Iseult nekem csalódás volt, sokkal “pogányabb” megjelenést vártam tőle, ahogy Bridáról is nehezen hittem el az elején, hogy ugyanazt a karaktert hozza, mint a könyvekben. Számomra pont Mildrith volt az Uthred női közül, aki hozzátett a könyvekhez, igaz, az ő esetében legalább írtak egy párbeszédet is, ami lezárta a kapcsolatukat.

A folytatás várós.

clegane - 2015. 12. 21. 22:58

szerintem is remek sori ez. tényleg hozzá vagyok szokva én is a lassabb sorozatokhoz, hiszen mégiscsak ráér a történet kifejtődni soksok rész alatt, ehhez képest ez meg csak úgy pörgette az eseményeket. biztos kár, hogy sokminden így kimaradt, de cserébe tényleg unikum (legalábbis az általam nézett sorozatok közt) a sodró tempó.

kuktin - 2015. 12. 22. 00:57

nagyon gyorsan én is ledaráltam bár kicsit tartottam a sorozattól mert itt volt ez a szerencsétlen The Bastard Executioner badarság (remélem most seggbe rugja önmagát Kurt Sutter és csinál egy jó zsarus sorozatot…)

Hellhound - 2015. 12. 23. 17:30

Nagyon kellemes csalódás volt, minden héten vártam a folytatást és ez már jelent valamit. Bírtam, hogy rackákat raktak bele, aztán rájöttem, hogy itt forgatták. :D

Mr Pink - 2016. 02. 02. 14:21

Én is daráltam. Nekem is tetszett!
Jó lesz ez….
Nem ismerem a könyveket, de a jövőben is 3 részenként új csaja lesz a főhősnek?

Qedrák - 2016. 02. 03. 14:27

Három részenként?
Optimista vagy. :)

A könyvekben Uthred elég szorgalmasan fogyasztotta a nőket, némelyik fontosabb szerepet játszik az életében, némelyik kevésbé.

erichar - 2016. 04. 12. 15:16

Jó volt a képi megjelenítés, a jelmezek, a helyszinek – valóban kellően élő volt az egész. Sokkal pörgősebb mint a könyv, és ez itt előnyére válik. A karakterek “aktualizálva” lettek, a könyvbeli verzióban sokkal keményebbek, nyersebbek és cinikusabbak voltak. Emiatt a cselekedeteik esetlegesebbeknek tűntek, de a forgatókönyv ezt szerencsésen kigyomlálta. A könyv SOKKAL véresebb mint a film, de ez nem kábelsori, itt azért nem járkálhattak térdig a belekben.

Gilice - 2016. 07. 08. 12:27

Válogatós sorozatfogyasztó vagyok, és azt kell, hogy mondjam, ez volt életem eddigi legjobb sorozata, talán épp a sodró lendülete miatt, de talán azért is, mert az arányokat (sok más sorozattal ellentétben) itt nagyon eltalálták. Egyetlen kritikát tudok felhozni ellene: számomra kicsit szokatlan, hogy a főhős szebb, mint az összes nője együttvéve. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy a kora középkorban valóban előfordulhattak ilyen babaarcú harcosok, de ez a sorozat élvezeti értékéből csöppet sem von le. Sőt.

Elar - 2016. 09. 16. 17:24

Khm el kell, hogy mondjam, hogy a kislányom lesz Uthred bébije :D

hahakocka - 2017. 01. 10. 13:29

Nem is tudtam, hogy ezt a sorit itt forgatták! Én még csak bele bele néztem és trailereket láttam, de nekiállok majd.

Shot primarily in Budapest.

nedudki - 2017. 03. 05. 15:03

Nagyon nagy kedvencem, nálam magasan veri a Vikingeket. A könyvsorozat is tetszett és nagyon jól adoptálták. Bár nem akar okoskodni, de szerintem nagyon is értelmes sorozat. A korszak hiteles bemutatása és a viszonylagos történelmi hűség eleve szimpatikussá teszi, ráadásul kalandfilmként is működik. A főszereplő tipikus Cornwell hős, sehová nem tartozik, két világ határán mozog – ettől is nagyon érdekes a film (és a könyv)

Snoopyzit30 - 2018. 12. 02. 09:55

Kicsit untam már a Vikingeket, így találtam erre a sorozatra. Bakker nagy fogyasztó vagyok, de még mindig tud az ember találni 2015-ből is sorozatot, ami érdekli. Hallottam anno, hogy van egy másik vikinges sorozat, de úgy voltam vele, hogy egyszerre nekem elég abból egy. Most hogy az 5. évad folytatódott a vikingeknél mégis azt éreztem, hogy néznék valami mást már helyette. Aztán jöttek a hírek, hogy a 3. évadot egybe kinyomta a Netflix, szóval most le is daráltam az első évadot 1,5 nap alatt. Ilyenkor olyan jó, hogy van másik 2 évad, amit lehet darálni :-)

rary - 2019. 01. 08. 22:52

Múltkor már neki kezdtem, de nem jutottam talán a végéig. Na, most sikerült. Nagyon megszerettem, a szakmám miatt kellene szeretnem az angol történelmet, de valahogy sosem sikerült. Na, itt elkezdett érdekelni. Gyönyörű tájak és változatos kiejtés, Alfred, Ubba és Uthred voltak a kedvenceim, a nők közül Brida.
A sorozatot darálom tovább, a többi után.
7/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz