login |

Hírvasárnap – The Expanse 2. évad! Négy esküvő 3. évad!

2016. 01. 03. 09:50 - Írta: winnie

46 hozzászólás | kategória: hírek, ,

 • Mai magyar premier: A zöld íjász 3. évad, A szállító 2. évad
 • Premier: Mammon S2, The Rap Game S1, Smartest Guy In The Room S1, Sex Sent Me To The ER S2, American Restoration S7, Diners, Drive-Ins & Dives S24, Ellen’s Design Challenge S2, Love, Lust or Run S2 (téli), Say Yes To The Dress S3, Bring It! S3 + Finálé: Ash vs Evil Dead S1, Mysteries At The Museum S9 + adásba került a Sherlock különkiadása + felkerült a netre a Wicked City – 1×08 is.
 • (És volt egy MythBusters Revealed: The Behind the Scenes Season Opener című színfalak mögé való kukkantás is.)
 • (Egyébként a Comedians in Cars Getting Coffee évadnyitója volt a Barack Obama-s epizód ha érdekelne valaki, hogy miről cseveg az elnök Jerry Seinfeld-del.)
 • A Gravity Falls (dupla) sorozatzárója 02.15-én lesz. A címe: Weirdmageddon 3: Take Back The Falls.
 • George R. R. Martin blogbejegyzésében közölte, hogy az új Game of Thrones-könyv nem kerül kiadásra a sorozat 6. szezonjának premierje előtt. (Érdemes elolvasni, amit ír, hosszasan beszél az okokról és a következményekről, lehet, hogy megérne egy külön posztot is az egész “Mi lesz most a könyvolvasókkal, akik a sorozatot is nézik?”-kérdéskör, bár lehet, hogy nem nekem kéne megírnom, hiszen nem vagyok képben a könyvekkel. De jobb híján megteszem én is, ha nem lesz más.
 • A Syfy berendelte a The Expanse 2. évadját, ami 13 rész lesz. És 2017-ben kerül képernyőre.
 • A VIASAT3 berendelte a Négy Esküvő 3. évadját.
 • Új sorozat: Love, Nina – BBC, 5 rész, készítő: Nick Hornby – Nina Stibbe könyve alapján, főszereplő: Helena Bonham Carter, rendező: S.J. Clarkson. Egy fiatal, vidéki bébisziterről, aki megpróbálja megvetni a lábát a 80-as évek London-jában. További szereplők: Jason Watkins, Josh McGuire, Ethan Rouse, Harry Webster.
 • Februárban ki fog derülni az NCIS: Los Angeles-ben a “Nagy Callen-rejtély” megoldása – hogy ki is Chris O’Donnell karaktere valójában.
 • Amerikában Star Trek-bélyegek kerültek forgalomba – képek.
 • Vendégszerep: Betty Gilpin – Elementary (több rész),
 • Interjú: Stephanie Maslansky (a Jessica Jones jelmeztervezője),
 • Elhunyt Wayne Rogers (Trapper – MASH).
 • A The Rap Game, ami most indult, a Lifetime fiatal rapper kereső reality-je, amiben 12-16 évesek versengenek egymással. Mentor: Jermaine Dupri, vendégmentorok: Usher, Ludacris, Da Brat, T.I., Silentó.
 • Angliában 8,4M nézőt hozott a Sherlock-különkiadás.
 • Új sorozat: Rush of Blood – BBC, 3 rész, készítő: Matt Charman – Mark Billingham regénye alapján. Három párról, akik visszatérnek florida-i nyaralásukról és rájönnek, hogy az egyikük egy gyilkosságért felel.
 • Új sorozat: The Last Post – BBC, 8 rész, készítő: Peter Moffat – saját gyermekkori emlékei alapján. 1965, Áden (Dél-Jemen), a történet pedig egy terroristák ellen harcoló brit alakulatról szól – és a nőkről, illetve gyerekekről, akik velük vannak.
 • Új sorozat: The Cormoran Strike Mysteries – BBC, Robert Galbraith (alias JK Rowling) regényei alapján egy háborús veteránból lett magánnyomozóról, aki asszisztensnőjével nyomoz. Itthon a The Cuckoo’s Calling and The Silkworm Kakukkszó és A selyemhernyó címen jelent meg, de az egyelőre nem tiszta, hogy csak ezeket dolgozzák fel, vagy más ügyeket is kap a nyomozó.

46 hozzászólás Ne habozz!

bitang - 2016. 01. 03. 10:00

A Star -Trek-es bélyegek jók lennének, ha nem a Forever USA dominálna rajtuk. Tudom, azt mégsem lehet rájuk írni, hogy Csillagközi Föderáció..

schray - 2016. 01. 03. 10:07

Expanse második évad yaaaaaay! Pedig nem kezdett túl bizalomgerjesztő számokkal… Ebből is látszik, hogy a nézettség mellett a netes megtekintések, kritikák, presztízs, stb is fontos. Így tovább!

Tr7 - 2016. 01. 03. 10:10

A The Cormoran Strikes Mysteriesnek mert mindket konyvet olvastam mar, sot mar megjelent a harmadik regeny is( bar meg nem jelent meg magyarul). Kivancsian varom, hogy mit hoznak ki belole.
Azt lehet tudni, hogy mikorra tervezik?

Tr7 - 2016. 01. 03. 10:11

Kimaradt, hogy nagyon orulok neki. :D

winnie - 2016. 01. 03. 10:12

schray: egyrészt a kényszer, de főként a presztízs – ugyanezt lépték meg a 12 monkeys esetében is. meg gondolom a pénzügyi konstrukció is kedvező volt nekik, de a legfontosabb, hogy most kellett dönteni, mert a hosszú produkciós idő (ld. több, mint egy év a produkció), illetve s szerződések lejárása nem sok időt hagyott nekik, és inkább bevállalták az s2-t.

a netes megtekintések (amik természetesen magasak voltak, összességében 4,5M-s tábort ért el a sorozat) egyelőre nem számítanak akkora faktornak, hiszen ez csupán a kezdeti érdeklődést jelenti, arról nem szólnak, hogy hányan maradnak a premier után végig a sorozattal.

a következő döntés azonban már a nézettség és egyéb adatok figyelembe vételével fog születni, akkor már a hype és a kezdeti érdeklődés nem lesz faktor.

Desmond Wallace - 2016. 01. 03. 10:14

The Expanse: Bízom benne, hogy 2017-ig sok amerikai néző rátalál a sorozatra, mert sokáig szeretném még nézni.

Neoprimitiv - 2016. 01. 03. 10:35

A G.R.R. Martin-os híren nem lepődtem meg. Túl nagy volt a csend a könyv körül. Személy szerint én örülök, hogy a sorozat innen kezdve szabadon építkezhet, még ha nyilván koordinálni is fognak Martin-nal.

Már az utolsó kötetnél is az volt az érzésem, hogy egyszerűen elvesztette a fonalat. Gyakorlatilag folyamatosan spinoffokat írt a regényen belül.

Az valószínű, hogy ez volt az első és utolsó alkalom, amikor egy komoly produkciós cég félkész alapanyagot vett meg sorozatnak. Viszont innen kezdve tényleg érdekes kérdés lesz, hogy hány évados lesz a sorozat? Benioff-ék hétben gondolkodtak, az HBO már tavaly jelezte, hogy hosszabbat szeretne, most ezzel a hírrel az HBO lehetőségei kibővültek.

Jencike05 - 2016. 01. 03. 10:41

Nem hiszem el hogy még mindig nem adja ki a könyvet.Most nemtudom mit csináljak..Addig hanyagoljam majd a következő évadot míg ki nem jön a könyv?

DeadMan - 2016. 01. 03. 10:44

Én meg itt károgtam minden posztnál, hogy hogy lesz ebből második évad?
Ilyen kellemeset még nem tévedtem :)

nadivereb - 2016. 01. 03. 10:56

@Jencike05: GRRM erről is ír a posztban. Egyébként ha olvastad a könyveket és láttad az eddigi évadokat, akkor tudod, hogy jelentősen eltér több szál is. Persze, lehet a 6. évadban “spoiler”, de nem fogod tudni, hogy melyik plot twist a spoiler és melyik a sorozat sajátja. Igazából itt két külön kánon van egymás mellett, és egyre jobban különböznek egymástól.

schray - 2016. 01. 03. 11:06

@winnie @Desmon Wallace

Hát reméljük nézett lesz, mert olcsóbb biztos nem. :/ Én bízom benne, hogy legalább a harmadik könyv végéig eljutnak, úgy egész kerek lenne a történet is.

castro - 2016. 01. 03. 11:07

Az a hír megvolt már valahol, hogy a Kemény motorosok 7. évada január 7-én indul az AMC-n?

gromit - 2016. 01. 03. 11:14

a németesek kedvéért talán érdemes megjegyezni még egy tegnapi premiert:
Morgen hör ich auf

ötrészes mini Bastian Pastewka (Die Wochenshow, Pastewka) főszereplésével, amiben egy vidéki kis nyomda tulaja a biztos csőd helyett nekiáll 50 eurósokat nyomtatni. Pastewkát nem tudom olyan nagyon komolyan venni, de gondolom pont ez volt a cél, csetlő-botló kisembernek ideális. nem vígjáték, de könnyedebb hangvételű.

igazából nem az a mindenkinek látnia kell fajta, de a ZDF sorozatkínálatában a rengeteg epizodikus nyomozós, orvosos és egyéb nyugdíjas szép tájas-romantikus sorozat mellett kifejezetten friss koncepció. bár lehet, h tévéfilmként jobban működne, de lehet, h csak az én hibám, h a család nem annyira érdekel (hűtlen feleség, 3 gyerek). de majd meglátjuk mi lesz még benne :)

winnie - 2016. 01. 03. 11:41

castro: jaja, de nem most, hanem még szeptemberben írtuk, amikor kiderült, hogy a 6. évad nem folytatódik.

Aszusz - 2016. 01. 03. 11:47

A Cormoran Strike-könyveket én is olvastam (a harmadikat is, most decemberben), és Rowling esetében nem kell félni attól, hogy nem lesz alapanyag, mint GRRM-nél, mert stabilan hozza a könyveket cirka évenként, esetleg másfél évenként.
Tippre egy 6 (esetleg 8) részes évadot (a BBC hogy szokta?) elbír egy könyv, szóval már 3 évadra való alapanyag megvan. És valószínűleg már készül a 4. könyv is.

Karl Drogo - 2016. 01. 03. 11:54

@nadivereb a zsékategóriás mellékszereplők halála/életben maradása elég sovány vigasz annak, aki 5 éve várja, h ki marad talpon a roham után. a fősztoriban nem lesz nagy változás, azt elmondta a tévéseknek. az olvasók kiszopták, a spoilereket nem lehet kikerülni sehogy.

Aszusz - 2016. 01. 03. 11:57

Engem nem zavar, hogy a sorozat előbb jön, mint a könyv. Alapvetően nem vagyok spoilerérzékeny (van olyan könyv, aminek előbb olvastam el a végét, és csak utána kezdtem elölről), szóval biztos a kisebbséghez tartozom, viszont annak kimondottan örülök, hogy nem kell mostantól 5-6-7 éveket várnom arra, hogy bármi kiderüljön. A sorozatból ki fog. Aztán majd elolvasom, hogy Martin mit gondolt erről.

Krisztián - 2016. 01. 03. 11:58

hello,
tudom nem feltétlenűl ide tartozik
de mintha a “napokban” olvastam volna a hírekben a The Vampire Diaries magyar Cool TV-s premierről, de mem találom a pontos dátumot…
Segítenétek? Köszi

winnie - 2016. 01. 03. 12:06

krisztián: Magyar premier – COOL: 01.19 Vámpírnaplók (The Vampire Diaries) 5. évad

de hogy hova tűnt a hírekből, meg nem mondom, pedig tuti megírtam.

Krisztián - 2016. 01. 03. 12:34

köszi én is kerestem, és emlékeztem hogy olvastam : )

nadivereb - 2016. 01. 03. 12:36

@Karl Drogo: milyen fősztoriban? Tudtommal az egész sorozat legvégét mondta el Dannek és Dave-nek (valszeg azt, hogy mi lesz a nagy ütközet vége és ki ül majd a Vastrónon a végén, ha lesz még egyáltalán), de az még minimum két könyvnyire és három évadnyira van.
GRRM a posztban felsorolt egy rakás szereplőt, akik már halottak a sorozatban, de élnek a könyvben (és azt is mondja, hogy nem is fog mindegyikük meghalni a könyvben), ill. soha nem is volak a sorozatban – és ezek nem zsékategóriás mellékszereplők, hanem nagyon fontos, gyakorlatilag kulcsfontosságú karakterek is vannak köztük.
Minimum két főszál (fontos POV karakter) is teljesen máshogy van vezetve a sorozatban, mint a könyvben. Olyan szál is van, amit már ha akarnák, se lehetne visszavezetni a könyvek sodrába. Abba kellene hagyni a vinnyogást a “spoilerek” miatt – ha valaki az ötödik évad megnézése után olvassa el először az AFfC-t és az ADwD-t, az nagyon meg fog lepődni. Pont ugyanez lesz a követező évaddal/évadokkal és könyvvel/könyvekkel is.
Én 5 éve várom, hogy kijöjjön a következő könyv, mégsem érzek se csalódottságot, se azt, hogy “kiszoptam” volna. Talán a saját elvárásaidat kellene egy kicsit átértékelni.

Rammschein - 2016. 01. 03. 12:40

Hát Martin bá hű maradt magához…
Én megpróbálom először, hogy bevárom a könyvet és utána jön a sorozat, mert a sorozat után nem biztos, hogy a könyv annyira bejönne…
A spoilerek viszont lehet kútba döntik az egészet. :( Szinte lehetetlen kikerülni őket, ha az ember a neten van…

nadivereb - 2016. 01. 03. 12:42

@nadivereb: @Karl Drogo: kieg.: A legutóbb kijött két könyv között 6 év különbség volt, és ott a narratíva nagyrészt egy idősíkban folyt, úgyhogy kevesebbet kellett gondolkodni ezen. Szerintem eleve irreális elvárás volt, hogy 4-4,5 év alatt elkészüljön a TWoW, ráadásul én egyáltalán nem szeretném, ha összecsapva kerülne ki, csak mert egyesek nem képesek elviselni, hogy a sorozat megelőzi a könyvet.

Scoo - 2016. 01. 03. 12:42

De örülök, hogy megkapta a második évados berendelést The Expanse. Minőségi sci-fi és szerencsére nem csak történetben, hanem megvalósításban is. Én is remélem, hogy amerikai rákattan.

Tusika - 2016. 01. 03. 12:44

A GoT-nál szerintem teljesen külön kell kezelni a könyveket és a sorozatot. Én a magam részéről a könyvet veszem alapnak, a sorozat csak egy kiegészítés hozzá, hogy minél több időt tölthessünk el Westeroson. :)
Én mindenesetre nézni fogom a sorozatot, úgyse tudjuk h melyik esemény lesz benne a könyvben és melyik nem. Plusz azt simán kinézem Martinból h átvesz egy egy részt a sorozatból, csak éppen egy csavarral fogja beletenni a könyvbe, úgyh nem félek attól, hogy a izgalmak nélkül maradnánk.

Mellesleg szerintem Martin-nak nagyon rosszat tett az internet elterjedése. Szereti a hirtelen fordulatokat és apró eldugott infókat használni a könyvekben, amiket persze az internet lelkes népe azonnal kiforgat és kitárgyal. Persze olyan teóriákat is kiagyalnak ami gondolom Martin rémálmaiban sem jelent meg, és kinézem belőle h pont ezért bonyolítja túl az új részeket, szeretne még mindig meglepetést okozni, de ez már elég nehezen megy neki.

Enzo - 2016. 01. 03. 13:03

@winnie vagy egyéb admin:
Sherlock különkiadásról, illetve az And Then There Were None-ról lesz kibeszélő?
Köszi! :)

(Az Expanse 2.évad meg király :))

winnie - 2016. 01. 03. 13:04

mindkettőről lesz, az egyikről szerintem még ma.

kiskiraly - 2016. 01. 03. 13:32

Lehet hogy volt már: 2016-ban is lesz Virtuózok.
Tegnap láttam egy riporrtot az m1-en. előreláthatólag tavasszal:
http://www.mediaklikk.hu/2016/01/01/virtuozok-ujra-a-kozmediaban/

Rainmagic - 2016. 01. 03. 13:39

A Négy esküvőből már volt 2. :) Ez a 3. lesz.

bannoltfelhasznalo - 2016. 01. 03. 15:27

Egyáltalán nem meglepő az öreg hozzáállása könyv folyamatos késleltetését illetően. A pénz így is dől felé mint egy szökőár, és gyakorta semmit se kell érte tennie csak epizód szkripteket lapozni.
Nekem se lenne kedvem így több száz oldalas könyveket írni, mi motivációm lenne?

Juhtolvaj - 2016. 01. 03. 18:03

Martin szerintem szeret írni. Nincs ezzel gond. Csak ő szeretne mást is írni (ezt valamelyik interjúban mondta), nem akar leragadni egy valaminél. Frank Herbertet hozta fel példának, aki mesélte neki, hogy ő is szeretett mást is írni, de az elvakult rajongók Dűnéket követeltek tőle.
Szóval lehet, hogy ő ír, folyamatosan…csak éppen nem a “The winds of winter-t”. :D
Amilyen támadásokat néha kap, nem csoda, ha inkább nem is említi. :)

Engem nem zavar, ha esetleg megelőzi őt a sorozat. Azt az 5. évad óta amúgy sem tudom komolyan venni.
Ami fontos, az meg úgy is ott lesz majd az új könyvben. Azt az élményt semmi más nem tudja visszaadni.

Az Expanse meg jó hír. :)

phaemoor - 2016. 01. 03. 18:24

Trapperért kár. Már persze azért is, hogy annak idején kiírták (ismerem az okokat, de akkor is). Ezerszer jobb volt, mint utána BJ.

Spencer - 2016. 01. 03. 18:25

Nekem van egy magyar előzetesem A Zöld Íjász harmadik évadához, hátha érdekel valakit:

Spencer - 2016. 01. 03. 18:26
winnie - 2016. 01. 03. 18:41

“Csak ő szeretne mást is írni (ezt valamelyik interjúban mondta), nem akar leragadni egy valaminél. ”

igen, most is van több projektje, ld. egy új hbo-s sorozat.

Khaal - 2016. 01. 03. 20:37

The Expanse FTW!!!

Egyébként meg a zuhanó számok ellenére mégis kap +3 részt meg 2. évados berendelést?

The Expanse WTF???

winnie - 2016. 01. 03. 21:01

“Nekem se lenne kedvem így több száz oldalas könyveket írni, mi motivációm lenne?

elég szomorú dolog, ha erre nem tudsz válaszolni. rengeteg gazdag író folyamatosan dolgozik. ő is, csak máson. mi motivációja van szerinted?

ez a különbség kettőtök között. ő ír. csak nem olyan gyorsan.

G. - 2016. 01. 03. 22:13

@Khaal: Fentebb winnie nagyszerűen kivesézte, hogy a nézettség nem minden és pénzügyileg nem biztos, hogy megérné a kasza.
Másrészt meg szerintem (és az itteni kommentek alapján nem vagyok egyedül) egy nagyon korrekt keményvonalas sci-fit kaptunk, amiből jelenleg hiány van. (ehh, jelenleg? mikor nincs hiány ebből?)
G.

Stiel - 2016. 01. 04. 03:02

@Khaal: nem ‘+3 részt meg 2. évados berendelést’ kap, hanem 2. évados berendelést 13 részre. Az első évad marad 10 rész. (Vagy így értetted te is?)

Neoprimitiv - 2016. 01. 04. 11:00

Martinnál nem a motivációval van a baj. Egyrészt, ahogy írta is, utál és nem is tud határidőre dolgozni. Ezzel addig, amíg nem volt előre szerződése a könyveire, nem is volt gond, most viszont az.

Másrészt – ez magánvélemény, de az interjú és az eddigi könyvek is alátámasztják – nincs a “fejében” a történet. Gondolom azt eldöntötte, hogy az utolsó fejezetben még ki lesz életben a legfontosabb szereplők közül és azt is, hogy mi lesz a végkifejlet, de addig még elnagyolt iránypontok is alig vannak. Ennek tudható be, hogy saját állítása szerint is komplett fejezeteket ír át más kimenetelűvé (vagyis nem csak stilizál).

Így persze rohadt nehéz haladni, hiszen mondjuk egy októberben kitalált zseniális fordulat miatt lehet, hogy a január óta elkészült összes fejezetet át kell dolgozni, hogy illeszkedjenek – aztán esetleg februárban kezdeni újra egy még újabb ötlet miatt.

Nincsenek meg a hangsúlyok, nyolcadrangú szereplőkkel foglalkozik fejezeteken át, gyakorlatilag önálló regényeket ír nekik. Ami nem lenne gond, ha tényleg önálló regények lennének, de így belegyömöszölve a fő történetbe inkább csak hervasztóak. Az utolsó kötet cápaugrás sorozatát pedig már nem is említem.

Szerintem Martinnak egyetlen szerencséje, hogy a GoT az HBO zászlóshajója lett és a csatorna nem akar negatív hírverést. Hasonlóan vannak gondolom a kiadók is. Máskülönben úgy beperelnék az öreget szerződésszegésért, hogy rögtön lenne anyagi motivációja is.

(Egy ilyen terjedelmű és várható érdeklődésű könyvhöz pl. már régen le kellett kötni a nyomdai, terjesztési kapacitásokat, aminek a lemondása keményen kötbéres, hiszen három-négy heti munkát jelentett. A kiadók üzleti tervének és negyedévi forgalmi előirányzatának a megzuhanásáról ne is beszéljünk – a részvényeseket és a felügyelő bizottságot rohadtul nem fogja érdekli Martin lelkivilága, amikor a méretes mínuszokat látják.)

Juhtolvaj - 2016. 01. 04. 13:09

Neoprimitiv: Nem igazán értek egyet azzal, hogy nincs a fejében a történet. Ezt szimplán a már első könyvekben elrejtett apró utalások is cáfolják. (Pl. egyértelmű utalás Quentynre és a sorsára a Trónok harcában, aki aztán a Sárkányok táncában tűnik fel, stb.)
A főbb karakterek történetei egyértelműen megvannak neki. Egyáltalán nem biztos, hogy az ő szemében nyolcadrangú karakter az, akit te annak tartasz. Már többször is elmondta, hogy mindennek lesz értelme. A fordulatokat sem a sokkhatás kedvéért írja bele (mint ahogyan az a sorozatra jellemző), hanem azért, mert meglesz a maguk következménye.
Anno kérdezték, hogy vissza-e csinálná a vörös nászt. Az volt rá a válasza, hogy semmiképpen sem, mivel ez fontos események elindítója a történetben. És ez így is van.

Mi is itt a főtörténet? Szerintem minden szereplőnek a sajátja. Nem hiszem, hogy rá kellene erőltetni erre a sztorira is az egyszereplős, egy irányba haladó történetet, mint esetleg más regényeknél. Ez nem egy olyan könyv. Ha Martin olyat akart volna írni, akkor olyan is lenne, egy vagy kettő szereplővel.
Helyette alkotott egy komplex világot, sok szereplővel és sok végcéllal.

Neoprimitiv - 2016. 01. 04. 17:15

Juhtolvaj: bocs, de ha valaki három kötetet tervez, ami végül hét lesz, ha rendszeresen újraírja a fejezeteket a történetvezetés miatt, azt nehéz összehozni azzal, hogy előre tudja, mit fog csinálni. Egy első kötetes szereplő felbukkanása az ötödik kötetben, tizennyolc évvel később legfeljebb arra bizonyíték, hogy nem szenilis, vagy jó adatbázisa van – mivel ötödik kötetet nem is tervezett az első írásakor.

Te azt mondod, hogy a könyv azért ilyen, mert Martin ilyennek írja – ez színtiszta tautólógia, hacsak nem tételezi fel valaki, hogy a gyíklények átvették az irányítást fölötte. De legfőképpen nem mond ellent annak, hogy azért írja ilyennek, mert nincs egy kiforrott vázlata hozzá.

Az utolsó két köteten érződik, hogy eszébe jut valami, hogy az milyen klassz fordulat lehetne, elindul vele – és aztán ezek a félbehagyott, de túlburjánzó mellékszálak egyre nagyobb koloncot jelentenek. Nem lehet egyszerűen kikukázni vagy lezárni őket, mert ha már egy negyed könyvet eltöltött vele, akkor a későbbiekben igazolni kell, hogy fontosak voltak. Ezért dagadnak egyre nagyobbra a könyvek és ezért nem tudja befejezni.

Észak, a Hét Királyság és Dél – ez volt az eredeti kiindulópont. Három fő helyszín, minimum nyolc kulcsszereplő – ez nagyon távol áll az “egyszereplős, egyirányba haladó” történettől, szóval nem értem, miről beszélsz?

Juhtolvaj - 2016. 01. 04. 21:29

Az a három kötet egy nagyon korai terv volt, anno annyival számolt. Ez semmit nem jelent. Azóta már alaposan kibővült a világ. Értelmetlen ezt felhozni érvnek. Már az első könyv megjelenése óta nyilvánvaló volt, hogy ez nem “trilógia”.
Azonkívül amennyit ő megír egyszerre, azt a kiadó nem fojga egy könyvben elénk rakni. Ezért lett az utolsó két kötet is szétszedve. Ennyi.

Az utolsó két részen sem érződik, hogy koloncot jelente neki ez. Miért kéne neki kikukázni vagy lezárnia? Mivan? Ugyanúgy része a történetnek. Te úgy állítod be, mintha semmi közük nem lennének a sztori alakulásához, miközben ez egyszerűen nem igaz.
A későbbiekben sem kell már semmit igazolnia, mert fontosak már éppen akkor is.
A könyvek azért dagadnak, mert van mesélnivalója.
Nem ér összekeverni azt, hogy neked valami nem tetszik azzal, hogy az írónak nincs előkészített vázlata, tervei.

Soha nem csak a Hét Királyság volt a kiindulópont. Danyvel már kezdetektől fogva egy komplett másik kontinens is részese volt az eseményeknek. És ahogy haladtunk előre, úgy egyre jobban előtérbe is került, egyre több karakternek hála.
Te beszélsz itt főszálról meg mellékszálakról, neked kéne tudni, hogy miről van szó. Mindegy.

Neoprimitiv - 2016. 01. 04. 23:17

– Az a három kötet egy nagyon korai terv volt, anno annyival számolt.

Értem, szóval megírta az első könyvet úgy, hogy hárommal számolt, de belerakott egy utalást az általa akkor még el sem képzelt ötödik regényre. ???

– Soha nem csak a Hét Királyság volt a kiindulópont. “Észak, a Hét Királyság és Dél – ez volt az eredeti kiindulópont.” Egyszerűbb lenne, ha el is olvasnád, amire válaszolsz. Te írtad, hogy ha én úgy érzem, talán nem indokolt a százharminc oldalnyi mellékszereplő, akkor az alternatíva az egyszereplős, egyirányú történet lenne, miközben erről soha nem volt szó és természetesen én sem mondtam.

Nem keverem össze a mesélnivalót az eltervezett vázlattal éppen ellenkezőleg. Pont azt mondom, hogy elragadja a mesélhetnék, önálló spinoffokat ír a történetbe.

– amennyit ő megír egyszerre, azt a kiadó nem fojga egy könyvben elénk rakni.
Ez, már elnézést, de Martin lehülyézése. Nem élete első zsengéje a sorozat, amikor belekezdett már több kiadott könyv volt mögötte. Rossz hírem van: nincs olyan író a világon, aki ne terjedelemben gondolkozna – éppen azért, mert különben az asztalfióknak ír. Éppen az mutatja, hogy nem tudja már koordinálni a történetet, hogy utólag kellett szétszednie a két kötetet. Szerencséje van, mert a tévésorozat népszerűsége miatt megteheti, különben elzavarnák a melegebb éghajlatra. A könyvszakma sokkal kevésbé toleráns, sokkal kisebb a bukótér, mint a tévés.

De igazából értelmetlen a vita, hiszen maga Martin mondta el többször, hogy menet közben már számtalanszor megváltoztatta a történetet, kihagyta pl. az öt éves ugrást a Storm of Swords után. Innen kezdve nevetséges arról beszélni, hogy mennyire előre eltervezett volt minden az elejétől, amit most olvasunk. Lehet szeretni Martin-t, kitalált egy izgalmas, szövevényes világot, de ez semmiben sem mond ellent annak, hogy a mesélhetnékje időnként maga alá temeti a karaktereit.

Juhtolvaj - 2016. 01. 05. 13:16

Hagyjuk már ezt a regényekben gondolkodást. Amit Martin eltervezett, az nem fér bele 3 kötetbe. Ezt kéne megérteni. Ezért kell ennyi kötetben kiadnia.

“Egyszerűbb lenne, ha el is olvasnád, amire válaszolsz.”

Neked kéne értelmezni, amit írsz. Észak, Dél és a Hét királyság ugyanaz a dolog. Sehol sem vetted bele Essost, ami Kelet.

De milyen önálló spinoffok? Melyik rész nem szerves része az egésznek? Erre válaszolj már. (Inkább ne.)
Nincs benne semmiféle spinoff.

Nos, elég szomorú, hogy ilyen a könyvszakma, mindenesetre szerencsére rá más szabályok vonatkoznak. A tévésorozatnak ehhez semmi köze. A szétválasztás vagy a késések már jóval a sorozat előtt megtörtént.
De ebből mégis hogyan következik, hogy nem tudja irányítása alatt tartani az eseményeket? Sokkal inkább az mutatkozik meg, hogy nagyon is érti a dolgát.

Valóban értelmetlen a vita. Voltak tervei, igen. De nem valósította meg, mert nem tartotta jó megoldásnak. Nyilván nem volt rá szükség. Ettől függetlenül még előre tervezhet mindent. Nem ilyesmin múlik ez.

Sokkal inkább az a nevetséges, hogy teljesen értelmetlen dolgok miatt van bírálva. Martinnak a saját történetét kell elmesélni, nem teljesíteni minden ember elvárást a történettel kapcsolatban. Abból jó soha nem sül ki.
Fanfictionnak meg már ott van D és D szériája. Legyen elég.

demerzel - 2016. 01. 13. 20:05

A The expanse-nak nagyon-nagyon örülök. Asimov-rajongó vagyok, és örömmel adnám az ő műveit is egy ilyen alkotó társaság kezébe.
Már az történet alapjául szolgáló könyveket is elkezdem hamarosan.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz