login |

Manhattan: a 2. évad – írta Kilgores

2016. 01. 07. 18:16 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: kritika,

Say I’m you. I’ve got a beautiful wife and a son

Miközben a háborús, politikai sorozatok műfajában inkább a The Man in the High Castle visszhangja volt a nagyobb (arról is jön a kritika pár napon belül), addig halkan becsordogált és le is folyt a Manhattan második évadja. Mindezt tette úgy, hogy a színvonalból egy cseppet sem vett vissza.

Ahogy az előző évad kritikájában is írtam, a sorozat nem azt akarja bemutatni, ki is fogja nyerni az atom fegyverkezést. Sőt, a második szezonban már a tudományos problémák és egyenletek sem kaptak annyi időt. Nem, ez a sorozat még mindig a karakterei és a köztük zajló dinamika miatt kiemelkedő.

kep1

Az évad felépítése szinte megegyezik az előzőével, akár egyfajta tükröt is állíthatnánk a kettő közé.

Továbbra is a Frank és Charlie között zajló ellentét a fő mozgatórugó, majd az akaratuk szerinti vagy azon kívüli összedolgozás. Ellenben míg az előző szezon Frank moralitására volt kihegyezve, addig ez most kissé háttérbe szorult (na persze el nem tűnt), és néhol már Charlie motivációit kellett megkérdőjelezni.

Említettem, a karaktereket és, hogy a sorozat köréjük épül. Több szereplőt mozgat a cselekmény, de ami valóban izgalmas, hogy legtöbbjük, valamilyen úton módon mindenkivel kapcsolatba lép, ha csak egy jelenet erejéig is. Ahogy fut a történet több szálon, nem egyesével bontják ki azokat, hogy a végén összeérjenek, hanem folyamatosan keresztezik, lefedek egymást, ezzel egyúttal állandóan változtatva a fennálló állapotot.

kep2

Ezek közül kiemelendő a szovjet kémes szál, mely váratlanul folyton új karaktereket hoz, folytatva az előző szezon végi cliffhanger-t. Leginkább erre tudnám azt mondani, hogy megadja a sorozat változatosságának dinamikáját. Valahogy leveszi az előző évadban fennmaradt szemellenzőt, mert már nem csak a bomba megépítése a cél, hanem tökéletesen demonstrálja, hogy mind a megépítése, mind a szabotálása bizony egy lose-lose szituáció. Mindkét oldalnak megvannak a maga áldozatai, melyek nem is kicsik.

Idén nagyobb időbeli ugrásokkal operált a sorozat, de ez lehetővé tette, hogy eljussunk a bomba teszteléséig, úgy, hogy az évad kevesebb részt kapott. Bár ez a feszesebb tempó a költségvetés számlájára írható, mégis több helyszínt kaptunk, mint az előző szezonban.

kep3

Az etnikai különbségek mélyebb feltérképezését viszont keveselltem az első évadhoz képest. Tudjuk, hogy a történet idején ez mennyire lényeges téma volt, mégis egy-két szereplő zsidó hátterétől eltekintve ez már nem volt jelen. Persze, tiszteletét tette Sinclair, ahogy Pablo, az indián fiú is kapott egy jelentősebb szálat, de ennél jobban is bele lehetett volna őket szőni a történetbe. Ez elmondható Helenre is és a nemek közti megkülönböztetésre.

Még nem tudjuk, hogy a harmadik évad megkapja-e a zöld lámpát, de én bízom benne. Tervek elvileg vannak, és én remélem, hogy ez a lezárást is magában foglalja, mert ez a sorozat megérdemli, hogy egy kerek egész legyen, és ne egy utolsó pillanat megírt befejezést kapjon.

Bár a Manhattan valószínűleg sosem lesz korszakos mestermű, de ettől még remek szórakozás, és ha tartják ezt a szintet, akkor ott lesz a helye a közvetlen élvonalban. Az S2 is megérdemel egy erős 8/10-et.

What is it I want on my conscience? What are they gonna say at my funeral?

3 hozzászólás Ne habozz!

Hiroshima32 - 2016. 01. 07. 19:30

Egyetértek a kritikával, nagyon jó lett az évad. Remélem, nem a nézettség mentén dönt a WGN a 3. évadról, mert akkor meg fog szakadni a szívem

rbgabor - 2016. 01. 08. 10:16

nekem is nagyon bejott a masodik evad, bar az utolso resz vegi cliffhanger(?) nem utott akkorat mint az elso evadban.

Raziel Anarki - 2016. 01. 08. 20:23

tavaly egyik legjobb újonc volt, és idén csak jobb lett. csak ajánlani tudom :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz