login |

Endeavour – írta VandaTheVampire

2016. 01. 12. 18:57 - Írta: vendegblogger

16 hozzászólás | kategória: ajánló, Anglia lecsap, kritika,

Nincs jobb, mint egy jó kis krimi vasárnap délután.

A matinéműsorból kihagyhatatlan Poirot, Miss Marple és Midsomer Murders százhuszadik ismétlése után azért érezhetünk némi késztetést arra, hogy új arcokat is felfedezzünk a varázsdobozban. Például egy öltönyös, csendes, kifürkészhetetlen operarajongót, aki az akkori mércéhez képest szokatlan módszerekkel kezd nyomozni egy gimnazista lány eltűnésének ügyében.

endeavour01

Az Endeavour pilotja még 2012-ben jött ki az angol ITV-n próbaképp, és hatalmas közönségsiker lett, olyannyira, hogy rögtön berendeltek belőle még négy részt. Aztán még négyet. Idén érkezett a harmadik évad. És joggal, mert a sorozat rászolgált az elismerésre.

Oxfordban járunk a hatvanas években. E. Morse nyomozóról (Shaun Evans) annyit tudunk, hogy éppen a felmondólevelét gépeli, amikor egy fiatal lány eltűnése miatt bevonják a környező rendőrőrsöket a városi rendőrség nyomozásába. Nincs túl sok nyom, amin el lehetne indulni, főhősünk jellemének esetében sem.

endeavour02

Pedig a történetet nem most találták ki. A Magyarországon sajnos sohasem vetített Inspector Morse című sorozat előzménysorozatáról van szó ugyanis. Elődje, John Thaw főszereplésével közkincsnek számít az Egyesült Királyságban, ami hét évadot és jó néhány különkiadást élt meg a nyolcvanas-kilencvenes években.

Spinoffja, a Lewis után, ami Morse felügyelő társának kalandjairól szólt, felmerült a kérdés, vajon van-e még szufla a történetben. A válasz határozott igen. A tovább után folytatom az ajánlót spoilerek nélkül.

A pilot afféle tisztelgés volt az eredeti széria felé. Russell Lewis forgatókönyve és Colm McCarthy rendezése zseniálisan jeleníti meg a korszellemet, a hatvanas évek eleji Oxford mindennapjainak lassú hömpölygését, amit meg-megszakít a korántsem egyszerű, korrupcióval és szex-botrányokkal átszőtt ügyek felgöngyölítése.

endeavour03

A kissé különc és elveszett Morse nyomozó felkelti a talpig becsületes, talpig zsaru, Thursday felügyelő (Roger Allam) érdeklődését, aki Morse számára egyfajta apafigura lesz. Kettejük kapcsolata adja a sorozat gerincét, s bár Morse a szárnysegéd, a széria az ő jellemfejlődésével, démonaival és fiatalsága ellenére ködös múltjával foglalkozik.

Shaun Evans és Roger Allam párosa nagyszerűen működik együtt a képernyőn, Morse szerepére keresve sem találhattak volna jobb színészt, mint Evans, Allam orgánumával és megjelenésével pedig pont olyan tiszteletet parancsoló, mint azt az ember egy felügyelőtől várná.

A két főszereplő mellett a mellékszerepeket is remekül eltalálták – néhányukat természetesen az eredeti sorozatból delegálták és fiatalították meg. Patológusként Dr. DeBryn (James Bradshaw) futószalagon szállítja a munkájából adódó morbid poénokat olyan természetességgel, mintha csak egy kiló kenyeret kérne a boltban, és éretlenkedve áll Morse holttestek láttán tapasztalt finnyássága előtt, hiszen minek lesz detektív, aki nem bírja?

endeavour04

Az első évadban aztán egyre több állandó karaktert is megismerünk. Az „ezerarcú”, meglehetősen humortalan Bright főfelügyelő (Anton Lesser) a „régi iskola” híve, aki ellentmondást nem tűrő, spártai módszerekkel igyekszik gatyába rázni az őrsöt – mondanom sem kell, hogy nem Morse lesz a kedvenc kiscserkésze.

Jakes őrmester (Jack Laskey) nagy riválisként tekint Morse-ra, pedig egy lapon sem lehet említeni őket – amennyire jó nyomozó és csapnivaló rendőr Morse, kis sarkítással Jakes ennek épp az ellenkezője. A mellékszereplők között az egyszerű kisember is megjelenik Strange közrendőr képében, aki képes könnyíteni Morse gondterhelt napjain.

Az egyértelműen férfi dominálta sorozatban azért akad néhány erős női karakter is, de főleg epizódszerepekben tűnnek fel. Külön kiemelendő Dorothea Frazil, az Oxford Mail újságírónője, akit az eredeti Morse felügyelőt alakító, John Thaw lánya, Abigail Thaw játszik.

endeavour06

Az eddig megjelent két évad életszerűségét az is jól mutatja, hogy egyik karakter sem fekete vagy fehér, ahogyan a felszínen látszik – kivéve talán a rosszfiúkat. Minden szereplőnek gondosan megírt múltja van, ami sokszor kísérti és megkísérti őket, mélységet adva a szériának.

Bár epizodikus sorozatról beszélünk, a 90 perces játékidő bőven elég, hogy történelmi kontextusban is elhelyezzék az eseményeket – legyen szó akár a vietnami háborúról, az 1966-os foci vébéről (ahol természetesen Anglia nyert), a feminista mozgalomról, és egyéb, a korban jelentősebb gazdasági, társadalmi változásról, amely nagyszerűen foglalja keretbe a cselekményt.

Az angol sorozatoktól megszokott irodalmi és filozófiai utalások itt hatványozódnak, különösen, mert maga Morse is oxfordi diák volt.

endeavour07

A legjobb főszereplő azonban maga a város. Nagyjából az első rész felénél beleszerettem Oxfordba – a produkció olyan gyönyörűen van fényképezve, hogy ha szentimentálisabb lennék, elmorzsolnék néhány könnycseppet a hajnali fényben úszó Christ Church College látványától, vagy a Sheldonian Theatre emeletéről felvett totáloktól.

endeavour08

Természetesen, az Endeavournek is vannak erősebb és gyengébb részei, ami a négyrészes évadokban általában 3:1 arányú, de az messziről látszik, hogy nagyon nagy tisztelettel nyúltak az eredeti alapanyaghoz, és rengeteg energiát fektettek egy olyan alkotásba, ami méltó a nagy előd nevéhez.

Az Endeavour harmadik évadja január 3-án startolt az ITV-n – akár újoncként is be lehet szállni, hiszen epizodikus a történet. Kíváncsian várom a folytatást.

16 hozzászólás Ne habozz!

csicseri - 2016. 01. 12. 20:04

Egyik legnagyobb kedvencem, a karakterek igazàn jól megìrtak,a szereplőgàrda pedig igazàn jó!

Lemoni - 2016. 01. 12. 20:06

Oxford. Operarajongó nyomozó. Ilyet nem hagyhatok ki. Daralistára vele! :)

orla - 2016. 01. 12. 21:21

Így van, tökéletes vasárnapi matiné. Ha nincs más, szívesen elnézem és élvezem is minden alkalommal, de ha van más, azért ahhoz a máshoz nyúlok. Kellemes kis dolog, és hát Roger Allam, hát naná.

Sziszi0129 - 2016. 01. 12. 21:44

Jó kis ajánló, ránézek. Köszi!

Tibi - 2016. 01. 12. 21:46

A Morse felügyelő volt magyar tv-ben is, ha nem is az összes rész. Talán a Duna tv-n futhattam bele pár részbe 5-10 éve (a magyarszinkron.hu-n csak Kristóf Tibor és Gergely Róbert szerepel szinkronhangként)

lappa - 2016. 01. 12. 22:54

én is csak ajánlani tudom, tényleg tipikus vasárnap délutáni krimi. :)

Edit - 2016. 01. 12. 23:02

Mindenkinek ajánlom. Kiváló kritika, minden szavával egyetértek. A sorozat is remek. Nagyon angol a szó pozitív értelmében. Szép tájak, nagyon eltalált karakterek. Én még kiemelném, hogy mennyire jó korrajzot ad a hétköznapi emberek életéről.

wellwellwell - 2016. 01. 13. 09:24

jó kis írás, kedvet kaptam :)

Ildikó - 2016. 01. 13. 19:44

Miután láttam az előző évadokat is, már alig vártam a folytatást.
Zseniális sorozat, az angoloktól nem is várhatunk rosszat.
A kritika nagyon tetszik. A sorozatot is ajánlani tudom mindenkinek.
Hajrá Morse rajongók…üljetek a képernyők elé!

zolla5 - 2016. 01. 13. 20:36

Teljesen korrekt ajánló!
A filmet meg szeretem.

lumiere - 2016. 01. 15. 14:54

csak engem emlékeztet a 3×01 rész A nagy Gatsbyra? :D
Amúgy nagyon bejött a sorozat, e nélkül a kritika nélkül talán nem is halottam volna róla, szóval köszönöm ^^

lumiere - 2016. 01. 15. 14:54

*hallottam

Rudolf - 2016. 01. 27. 22:23

Hogy ez az ajánló miért nem a JAWS előtt született meg…?
Azonnal több jelöltem lett volna legjobb nem amerikai sorozat, legjobb sorozat, és legjobb főszereplő díjra is. 10/10
Köszönet a remek kritikáért és a fordításért is.

Gwen - 2016. 02. 04. 19:27

ÓÓÓ, hát ez a vége?! Lesz vajon 4. évad is? Lehet már erről tudni?

VandaTheVampire - 2016. 02. 09. 13:24

Gwen, igen, jön a negyedik évad is, május-júniusban forgatják, várhatóan jövő év elején vetítik.

balaggio - 2016. 02. 09. 23:13

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz