login |

Pretty Little Liars: nyáron lezárult a sorozat első szakasza

2016. 01. 12. 21:50 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: kritika,

Az utolsó pillanatban, azért jelzés értékű posztként szóljunk egy keveset a Pretty Little Liars – 6×10-ről, mely lezárt egy fejezetet a sorozat életében – és megnyitott egy újat. Hátha van még valakinek kiírnivalója magából.

Lezárt egy fejezetet, hiszen kiderült, hogy ki “A”. Mármint a legutóbbi, hiszen az, hogy ki “A” természetesen többször kiderült, mert mindet követte egy újabb – és persze majd a 6. évad második felében, az 5 éves ugrást követően is kapunk egy újabbat, de azért mégiscsak szembenézhettek Aria-ék azzal a főellenséggel, aki a legutóbbi szezonokban szadizta őket.

Pretty Little Liars - 6x10-02

A készítők azt már rég feladták, hogy az elejétől kezdve egy valakire tereljék a gyanút, így arra lehetett számítani, hogy egy újabb (vagy alig szereplő) karakter lesz “A”, de igazából szerintem nem is a személy volt az érdekes (az ráadásul korábban kiderült, hogy kicsoda, csak azt nem tudta senki, hogy az illető ki valójában), akit szerencsére nem csak előhúztak a cilinderből, de azért egy cseppet fel is vezettek, hanem a motiváció.

Nem mintha szükséges lett volna, hiszen “A” (és apródjainak) képességei, szakértelme és jelenléte már-már scifi-magasságokba szökött, és nehéz lett volna olyan megoldást elképzelni, ami olvastán a korábban a sorozatból kiszállók ne mosolyodnának el, a feladatot még úgysem sikerült tökéletesen végrehajtani, hogy egy ideje biztosan készültek rá, és nem csak az utolsó pillanatban rántották elő “A”-t mellényzsebből.

Pretty Little Liars - 6x10-07

De akármi is volt a megoldás (a tovább mögött mindjárt leírom, ha valaki azóta nem botlott volna bele), azt nem lehet az írók szemére vetni, hogy ne válaszoltak volna meg sok kérdést. Valójában az egész 6×10 a kérdések megválaszolásáról, illetve az írók által kiötlött, olykor elég véletlenszerű válaszok ledarálásáról szólt (szépen elmeséltek majdnem mindent), miközben a lányok kvázi fogolyként bolyongtak “A” elméjének labirintusában.

Pretty Little Liars - 6x10-06

Persze azért akadt kérdés, amit megválaszolásra meghagytak a jövőnek, mint ahogy néhány napirendi pontot illetően elég nevetséges lett a magyarázat, így hiába voltak megoldások, az összkép csak erősen közepes lett, a sokkolás inkább lett vicces. A tovább mögött ellövöm a Nagy Megoldást.

Charles DiLaurentis, alias Charlotte, alias CeCe Drake – Allison transzgender tesója, aki fiúként született, de lánnyá operáltatta magát, többek között ez a nemi identitás-zavarja juttatta őt a Radley-be is fiatalon, ahol érdekes és tragikus életutat futott be.

Pretty Little Liars - 6x10-04

Nem részletezem CeCe történetét, hogy ki, mit és mikor csinált, ezért tényleg érdemes megnézni az epizódot, sok minden kiderül, arról pedig, hogy visszamenőleg miként tekinthetünk a jelenlétére a városban és a lányok életében egy “Grrr!” a reakcióm, mert hozzá nem tudok sokat szólni, mert kábé pont akkor szállhattam ki a sorozatból, amikor ő megérkezett a 3. évadban. (Hmm, az egykori kritikámat olvasva, csak találkoztam vele, ha nem is sokat.)

Pretty Little Liars - 6x10-10

Valahol egyébként sajnálom, hogy a PLL-ről van szó, és muszájmegoldásról, mert maga a tragikus történet rendben volt, s ha hamarabb tudják, hogy ebbe az irányba haladnak, akkor jó pár eseményt másképp alakíthattak volna, hogy még jobban alátámassza azt, ahova kifut az egész, és ahogyan gondolkodik CeCe.

De a nézők számára a lényeg úgy is az, hogy pár óra múlva: folyt. köv.

Pretty Little Liars - 6x10-11

7 hozzászólás Ne habozz!

Cseho - 2016. 01. 12. 23:54

Ez az epizód szvsz az egész sorozat legrosszabbja volt. Az a szoba szinte a Star Treket idézte. Az aktuális “A”-n mar meg se lepődtem. CeCe-rol mar kb az első feltunesekor tudni lehetett, hogy Team A-s. 6 éve huzzak nyuzzak a sztorit, mint a retestesztat es sajnos semerre sem haladt meg mindig. Igazabol azt szeretnem megerteni vegre, hogy miert kellett egy teljes bunszervezetet felepiteni NSA szintu infrastrukturaval azért, hogy 5 tini lanyt gyotorjenek.

Marci - 2016. 01. 13. 00:13

Bocs, ez OFF lesz.

Nem igazán transzbarát azt mondani, hogy valaki másnak születik, mint ami belül. Ha nem a biológiai neméről van szó, inkább mondd, hogy annak gondolták, de ne, hogy annak született. A nemi identitászavar sem túl ildomos kifejezés és az up to date tudósok sem használják már a transzneműségre. Nem okoskodni akarok, csak jó lenne, ha az emberek agyába szép lassan ez is beépülne. Vannak transz ismerőseim és tudom, hogy zavarnák őket ezek a megfogalmazások, akkor is, ha tudnák, hogy nem rossz szándék szülte őket.
Én is tudom, hogy nehéz lépést tartani ezzel és az ember könnyen mond olyat, amiről eszébe se jut, hogy bántó lehet, de mégis az lesz, de szerintem alap megpróbálni tekintettel lenni a másik helyzetére.
Ha valakit érdekel, ezen a linken egy rakás fogalom van ezzel kapcsolatban. http://transzblog.blogspot.hu/2014/05/fogalmak-kifejezesek.html

Egyébként a storyline sokaknál kiverte a biztosítékot, mert érzéketlennek tartották.

Flanigen - 2016. 01. 13. 08:36

Kösz a Spoilert Winnie…a képet Monaval igazán a “tovább” mögé rakhattad volna. Épp az ötödik éved közepén járok, és ott Mona már egy ideje elvileg eléggé halott, de ahogy látom vissza fog még csak valahogy jönni…

winnie - 2016. 01. 13. 09:13

Marci: jogos, de nem akartam körbeírogatni, csak olyan szót kerestem, ami felületes, de mindenki tudni fogja, hogy mire gondolok, vagy gondolnak az írók. javaslatokat persze elfogadok, de tényleg csak a könnyebb megfogalmazás miatt történt, no rossz szándék. (így is vagy a negyedik-ötödik verzió.)

winnie - 2016. 01. 13. 09:15

flanigen: sajnálom. a 3. évadban kaszáltam a sorozatot, így az ilyesmire, ha akartam volna, sem tudok figyelemmel lenni. lecserélem a képet, ezen ne múljon, de valójában hasonló a helyzet allisonnal is.

Flanigen - 2016. 01. 13. 09:24

Winnie: Azt olvastam, hogy kaszaltad, de igaz Alisont is lehet Spoilernek nézni, ha egy évaddal elöbb járnék akkor az miatt szoltam volna :D . Valahogy alig marad itt valaki halott…

Marci - 2016. 01. 13. 12:47

Winnie: Feltételeztem, hogy nincs rossz szándék és kösz a választ. Javaslatom mondjuk – és belátom, hogy nekem se olyan egyszerű megfelelő megfogalmazást kitalálni:
“Charles DiLaurentis, alias Charlotte, alias CeCe Drake – Allison transzgender tesója, akit születésétől fiúnak feltételeztek, de belül valójában lánynak érezte magát, és később (nemi helyreállító) műtéten esett át; többek között a nemi identitását övező problémák juttatták őt a Radley-be is fiatalon, ahol érdekes és tragikus életutat futott be.”
(Én nem nézem a sorozatot, ezért pontosan nem vágom a sztorit, de gondolom, még ha nem is a transzellenes társadalom miatt kattant meg a lány, fontos, hogy nem a transzneműsége miatt. Annak az elmeállapothoz önmagában bizonyítottan nincs köze.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz