login |

F is for Family: az 1. évad – írta Tyler

2016. 01. 13. 19:41 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Bill Burr már évek óta kiemelkedő alakja a stand upos színtérnek, ennek ellenére csak pár hónapja kaptam rá, hiába vagyok a műfaj hatalmas rajongója. Végül aztán rögtön egymás után néztem meg mind a négy egy órás standup-különkiadását (Why Do I Do this, Let It Go, You People Are All The Same, I’m Sorry You Feel That Way), majd jöttek az interjúk, és még a podcastjét is hallgatgatom.

Tehát mondhatni a rajongója lettem, bár újságból kivágott betűkből komponált levelet nem küldtem neki azzal hogy összetartozunk. (Burr fizimiskája egyébként még a Chappelle’s Show egyes szkeccseiből, és a Breaking Bad-ből lehet ismerős, ahol Kubyt, Huell jópajtását alakította.) Éppen ezért volt nagy öröm, hogy animációs sorozatot készített, ráadásul éppen a Netflix-nek – pár hete volt a premier.

f_is_for_family_01

De milyen lehet egy Burr-animáció? Abban mindenképpen osztom a köz véleményét, hogy a jelenlegi stand uposok egyik legjobbja ő, stílusában Denis Leary dühét, Louis CK bölcsességét, és Dave Chappelle lazaságát véltem felfedezni, ami igen csak egyéni keveréknek mondható. A legjobban viszont az jön be benne, hogy éles gondolataival, odavágásaival az én fejemben lévő szürkeállományt is sikerül megmozgatnia, és azonosulni sem esik nehezemre a mondanivalójával.

Hmm, ilyen alapokkal lehet, hogy jobban izgatott volna egy élőszereplős sitcom, esetleg egy dramedy, sajnos azonban mivel az ilyen jellegű projektjei sorra besültek, így maradt a rajzolt platform, ami sokkal nagyobb szabadságot is jelent egyben.

f_is_for_family_02

A történet a hetvenes évek Amerikájában játszódik, egy kertvárosi család mindennapjait követi nyomon, a családfővel a központban. Nem túl eredeti, de hát a tapasztalat szerint kellő finesszel bármilyen alapból lehet kiemelkedőt alkotni. Itt is majdnem sikerült.

Kezdem a jóval: a főcím kifejezetten ötletesre sikerült, remek zeneválasztással. A karakterek nagyrészt szerethetőek, jól megírtak, a hangukat adó színészek (Burr, Justin Long, Laura Dern, Sam Rockwell, David Koechner) teljesítménye is rendben van. Egy-két poén nagyon üt, és igazából sokszor mosolyogtam el a részek alatt.

F is For Family-1

Kifejezetten tetszett az is, ahogy a főhős karakterén keresztül bemutatják nekünk mennyi vödör f*s repül az arcába nap, mint nap egy munkásosztálybeli családapának, és mivel jár az ha fel akarja küzdeni magát egy vezető pozícióba. Az otthoni kiakadásai pedig aranyat érnek:

– When I get home tonight, I wanna see half of those assignments completed, or as God as my witness I will put you through that fucking wall!
– We’re outside, genius! There is no wall!
– Then I will build one, and I will fucking put you through it!

Sajnos azonban az évadot végignézve katarzist nem igazán tapasztaltam, annyit mondhatok, korrekt lett.

F is For Family-2

Azt hiszem, a bennem maradt űrt a kompromisszum érzete okozta. Bill Burr zsenialitásához – mint minden kivételes művészéhez (Yes, I said it, a atand up comedy művészet) – hozzátartozik a brutális őszinteség, a megalkuvás majdnemhogy teljes mellőzése. Itt azonban érezhetően visszafogta magát.

Persze van fuck/shit, és polgárpukkasztó poén, de valahogy a végére mindig a közhelyes tanulságok szájbarágásába fordul át az epizódok nagy része. Ez valószínűleg azért is történt, mert bevallottan a saját családjából, tapasztalataiból merített, és nem akarta megbántani a famíliát esetleges szennyesteregetéssel. Így viszont a realisztikusnak szánt ábrázolás ellenére sokszor falsnak hat egy-egy mozzanat.

F is For Family-3

Annyi baj legyen, bánni nem bánom a rá szánt időt, főleg, hogy az esetleges második évadra javulhat is az összkép, talán addigra jobban ráérez a hangjára. Ha pontozni kéne olyan 6,5-7/10 körül lőném be az F is for Family első évadját. Ez a 6 rész laza hétvégi darának teljesen jó volt, de egy bepróbálást mindenképp megér.

6 hozzászólás Ne habozz!

Vazul - 2016. 01. 13. 19:55

Nekem az év meglepetése volt, és valami eszméletlenül bejött. Amit kiemelnék, az a realizmusa. Mivel animációs, ezért elszálltságot vártam, de teljesen hihető sztorit és problémákat kaptam. A karaktereket nagyon jók, alig tudnám beskatulyázni őket. Jó példa erre az a jelenet, amikor elhiteti Kevinnel, hogy mivel rossz az iskolai teljesítménye, megy Vietnamba. Ahogy pillanatok leforgása alatt a mindig flegma “útálom a világot” tinédzserből a szülők kicsi fia lesz, az valami példamutató. Szinte mindenki árnyalt, és jól megírt. A legnagyobb baja a sorozatnak az, hogy csak hat rész készült.

winnie - 2016. 01. 13. 20:00

“Mivel animációs, ezért elszálltságot vártam, de teljesen hihető sztorit és problémákat kaptam. ”

hmm, ez azt jelenti, hogy normál szitkomként is működőképes lett volna? tehát élő szereplőkkel?

engé - 2016. 01. 13. 20:59

Még nem volt időm megnézni, de az eddigi promóanyagok alapján úgy tűnik, hogy egy jól bejáratott (értsd: üzletileg kevésbé kockázatos) nyomvályúban mozog az egész, ami lehet hogy egy egész Bill Burr elpazarlása.

Továbbra is úgy tartom, hogy koncepciós-szinten sokkal inkább nézném a Pariah-t, de egy próba-pilot után az már nem kellett az FX-nek. Élőszereplős, sokkal érdekesebb és egyedibb szinopszissal. Sokkal jobban hangzott mint ez, és ezen felül valahogy kezdem úgy érzeni, hogy az animációs-szitkom spektrum már egy kicsit telített, pláne a családi vonalon. Pont ezért tud jóval frissebb levegőt pumpálni az emberek tüdejébe mostanában egy Cartoon Network például és ezért kezd egy kicsit a felnőtt(ebb) demográfia oda sodródni.

De az is lehet, hogy csak annyira csípem Burr személyét, hogy nem akarom őt túl távol látni a térben és időben manifesztálódó Bill Burrtől. Egy hosszú-hétvégére jegelem, aztán majd kialakul bennem valami verdikt.

El-ahrairah - 2016. 01. 13. 21:33

Szerintem ez gyenge lett.
A feléig bírtam az első részt, de annyira sablonos volt minden, hogy félbehagytam. Belenéztem pár másik részbe is, de nem győzött meg, hogy folytasam.
Szeretem Bill Burrt, de ez így ebben a formában nagyon kevés. Ezeket a karaktereket, poénokat és történeteket láttam már többször, nem érzem szükségét, hogy n+1edszer újralátogassam őket, középgyenge animációval megtámogatva.

Zizi - 2016. 01. 13. 23:01

Én nem nagyon ismerem Bill Burr-t, inkább a korszak miatt néztem bele. 1-2 nap alatt ledaráltam, bírtam is, szóval simán megnéztem volna még 6 részt.

Nekem amúgy a jelenlegi nézős (és már befejezett) sorozataim közül egyikre sem hasonlít, szóval ilyen problémám nem volt.

human - 2016. 01. 14. 04:15

sajnos nagyon közepes lett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz