login |

Pilot-mustra: Szérum – 1×01

2016. 01. 13. 17:23 - Írta: winnie

16 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika, pilot-mustra,

Egy kicsit megkéstem, de azért elég égő lenne, ha pont nálunk nem lenne legalább egy vélemény az új magyar sorozatról.

Épp úgy értelmezhetetlen az eredendő jó és gonosz fogalma, mint a sebesen áramló folyónak a benne akadályként felbukkanó kő. Nincs jó… és nincs gonosz. Folyó van. És a szabad áramlásának folyton útjába álló kő.

Erős kezdés, nem? Nem mind arany, ami… magyar? Oké, sokáig inkább fordítva volt igaz, a “magyar sorozat”-összetételnek pejoratív hangzása volt, de egy ideje elmondhatjuk, hogy készülnek jó magyar szériák. És az univerzum, hogy valamennyire egyensúlyba hozza a 2015-ös termést, megteremtette a Szérumot.

SZÉRUM – 1×01 – 1/10

Szérum - 1x01-06

Eskü, hogy kerestem azt a fél pontot, amivel ki tudnám húzni ezt a sorozatkezdést a totális mélypontról, de nem nagyon ment. mert szinte minden pozitív dolgot azonnal sikerült negálniuk a készítőknek. Persze így lehet, hogy fel is kelti egyesek figyelmét a sorozat (“1/10, az meg milyen? Ide vele!”), szóval akár még haszna is lehet.

De most nem az a lényeg, hogy rossz vagy nagyon rossz a kezdés (tök mindegy, nem?), egy kritikába kiemelt helyet kéne kapnia a történetnek. A bemutató posztunkban például olvasható is egy hivatalos, figyelemfelkeltő szinopszis Csernobilról, titokzatos eltűnésről és összefonódó életekről. Az 1×01-et látva viszont gőzöm sem volt arról, hogy jön ide a hajó meg Csernobil.

Szérum - 1x01-05

Mint ahogy arról sem volt fogalmam, hogy mit láttam, és hogy miképpen írhatnám le, hogy miről szólt ez a 45 perc. Tény, hogy megismerünk három karaktert (az egyiket elcsapja egy autó, és egy év múlva műtétre vár, a másikat valami simlis biznisz közben lelövik, a harmadik pedig nővér), de minderre csak látásból kerül sor, szinte semmit nem tudunk meg róluk, miközben történnek körülöttük ilyen-olyan események, amikről fogalmunk sincs, hogy mi a jelentőségük. Nincsen semmilyen főszál, ami révén közölni lehetne azt, hogy miről szól a sorozat.

De tényleg, az egésznek se füle, se farka nem volt. Persze, ha valaki ilyesmit állít, akkor rá lehet sütni, hogy nem érti a sztorit (vállalom!), de aki a forgatókönyvet (HA-HA!) írta, annak biztos, hogy dunsztja sem volt arról, hogy mi lenne a funkciója egy sorozat első részének. (Az 1×01 első pár perce igazi tanulmány, sokan lehet, hogy a kezdő és vég nélküli szövegelés közben elkapcsolnak. Hogy lehet így indítani?)

Szérum - 1x01-04

De lépjünk túl a sztorin értelmetlenségén, én is szoktam csapongani, talán idővel tisztulni fog a kép. A Szérumot sokkal inkább a technikai tényezők ölik meg. Tóth “IMDb-kreditnélküli” Gergely kapott egy kamerát és egy vágószoftvert, és elkezdte nyomogatni a gombokat, és húzogatni a kallantyúkat – kábé ilyen hatása volt a látottaknak.

Olykor ugyanis beletrafál, akadnak dolgok, amik jól néznek ki (kislányos elbeszélés képileg nem tudom, hogy jó volt-e, de biztos, hogy érdekes (meg techdemós, amolyan, “Ú, ilyet is lehet?!”), más kérdés, hogy nagyon kilógott), az akciójelenetek, ugyan durván CGI-ra támaszkodnak, de mégis ambiciózusak, már az plusz pont, hogy egyáltalán szóba jött a megvalósításuk, a zene pedig teljesen rendben van, bár olykor érthetetlen a baljóssága, amikor tök visszafogott jelenetet fest alá. Azonban minden más tekintetben állatorvosi ló volt az 1×01.

Szérum - 1x01-03

A képet például teljesen funkciótlanul manipulálják (attól nem lesz menő), a rendezés nincs jelen (ilyenkor értékeli az ember például az Aranyéletet, ahol valóban volt rendezés), a vágás teljesen random, minden koncepciót nélkülöz, a dialógok pedig különösképpen borzalmasak, számomra totál rejtély, hogy készültek. Mert még az angolról történő fordítás sem lenne magyarázat arra, hogy olykor a kérdés és a válasz nincs összhangban egymással, máskor pedig nyelvtani egyeztetéstől mentes a szöveg, a szóismétlésekről nem is beszélve. WTF. Megoldásként csak az jut eszembe, hogy a színészek improvizáltak.

– Hogy tetszik az új kabátom?
– Szép.
– Zöld. A kislányom szerint hozzám nem illik a zöld. Szerinted igaza van?
– Nem tudom.
– Valahogy nem érzem igazán zöldnek. Inkább olyan kékesnek látom, szívesen megkérdezném tőle. Ha ugyanis ő először zöldnek látja, akkor biztosan nem tetszik majd neki, de ha véletlenül kéknek, akkor áldását adja rá.

A színészek, igen. Őket is a technika hátráltatja (legalábbis a többségüket, ld. következő bekezdés), de hiába lenne jó vagy legalábbis elfogadható némelyikük, ha egyesek következetesen tönkrevágják az összképet – például a Mirko dokinak eleve a karaktere pusztulat, az őt alakító színész pedig nagyon nem illik ebbe a szerepbe.

Szérum - 1x07

Plusz pár hete a South of Hell-ről írtam, hogy igazi utószinkron-pokol volt. Itt szerencsére nem annyira rémes a helyzet, a legtöbbször látjuk a beszélőt, de azért nagyon hallani, hogy mennyi minden van utószinkronizálva. Van, akinek a karaktere teljesen természetesen hangzik (éljen a színész?), de jó pár teljesen kilóg.

(A stáblista alapján pedig az is kiderül, hogy mint a Lindában vagy az Első generációban, itt is van több olyan szereplő, akit más utószinkronizál. Sőt, a pilotban Kisfalusi Lehel két karakternek is a “magyar hangja” volt.)

Szérum - 1x01-01

Alig telt el pár perc az első részből, és elkezdtem érezni, hogy nincs sok értelme annak, hogy a Szérum nézésére pazarlom az időmet, s ez az érzés mindvégig ki is tartott, és inkább csak megerősödött bennem. Egyszerűen semmi olyan nem volt a kezdésben, ami miatt maradni akarnék, még egy érdekes rejtélyt sem lógattak be ócska horogként, hogy rákapjak.

Pedig zsánersorozatról van szó, thriller akar lenni, márpedig ilyen esetben jóval megengedőbb lennék. De ilyesmit még az én gyomrom sem vesz be.

Szérum - 1x01-02

Azért megnézem a 2-3. részt, meg talán az 1×08 végét, de olvasva máshol a véleményeket, szerintem nincs sok esély arra, hogy megtartson a Szérum, amely biztos, hogy nem fogja öregbíteni a magyar tévésorozatok hírnevét. Arra viszont kíváncsi vagyok, hogy a készítők az RTL-en kívül máshova is el tudják-e adni (akár külföldre), mert nyilván ez a cél. És amilyen világban élünk, még lehet, hogy össze is jön nekik.

16 hozzászólás Ne habozz!

skirm - 2016. 01. 13. 18:08

Becsullek Winnie, en nem birtam vegignezni az elso reszt, annyira idegesitoen rossz volt. A nover elotortenete volt egy kicsit erdekes, de ez az egyetlen pozitivum. Az utoszinkron elso percrtol mar nemi eletet elt a fulemmel, tortenet az ertelmezhetetlen katyvasz, meg rengeted logikai baromsag. A haromnegyedeig lattam a pilotot, de ezek szerint a vege se jobb.

vaskutya - 2016. 01. 13. 18:32

én végig néztem ,igen megtettem .
Kálid Artúr elvállalta ? mi történt vele ? ilyen mélyre süllyedt ne már .
különben ez az egész borzalmas volt,ha jól emlékszem ezzel szeretek volna kilépni a világ színpadára vicc .
Winnie tökéletesen leírtad a véleményed ,egyet értek veled minden szavaddal ..

Enzo - 2016. 01. 13. 18:37

Vicces, hogy pont most fejeztem az Aranyéletet, erre szembejön ez a poszt…. 1/10?? Nem emlékszem, hogy valaha láttam volna 1/10-es értékelést itt junkie-n, bármire is :D

LaCRossE - 2016. 01. 13. 18:44

Én emlékszem egy pár 1/10-re, sőt, winnie is osztott ki 1/10-et, valami bűvészes műsorra talán.

Ez viszont borzalmas volt, adtam neki egy esélyt, de egyszerűen nem tudok jó pontot találni benne. Pedig annyira szerettem volna, ha legalább közepes minőséget kapunk.

Silver-sama - 2016. 01. 13. 19:00

Az a párbeszéd…XXD

mSO - 2016. 01. 13. 19:13

Rettenetes volt az első két rész. A harmadikra kiderült, hogy ez az egész miről is akarna szólni és hogy jön oda Csernobil? Mert ugyan utalásszerűen mutogattak valami hajót, de egy képen kívül nem sok derült ki… Az utószinkron csak rontott a lázálomszerű forgatókönyvön.

mSO - 2016. 01. 13. 19:14

Továbbá a hangsúlyozás… mintha nem is magyarok szinkronizálták volna.

winnie - 2016. 01. 13. 19:15

nso: á…, sejtettem, hogy idővel rátérnek, de vajon nem lett volna érdekesebb, ha rögtön valahogy beleszövik? mondjuk lehet, hogy direkt azért írták a közleménybe, mert egyébként nem lett volna túl csábító, így spoilerhez folyamodtak:)

sziszko - 2016. 01. 13. 19:44

10 percig se bírtam, tök értelmetlen volt az egész, ki írta ezeket a szövegeket…

Zsu - 2016. 01. 13. 19:47

Végignéztem. De csak azért, mert nem adom fel egykönnyen… annyira szerettem volna találni benne valamit, ami nem rossz. Nem sikerült.

winnie - 2016. 01. 13. 20:05

akkor a végén sincs semmi extra dolog, katarzis, csavar, WTF, akármi, amiért azt mondja az ember, hogy talán ezért, talán, talán megérte?

kiskiraly - 2016. 01. 13. 20:43

“A képet például teljesen funkciótlanul manipulálják”

Az Első generáció gyönyörű operatőri munkái jutottak hirtelen eszembe.

des - 2016. 01. 13. 21:22

Engem a sorozat nem érdekelt, de most már csak azért is belenézek :D

Viszont…. Miért kell egy magyar filmet magyarul utólag leszinkronizálni? Tudatlan vagyok, valaki magyarázza már el nekem! :) Borzalmas így. Mindig is az volt. Az amerikaik miért nem teszik? vagy ha csinálják is, akkor nagyon profik, mert én sose venném észre, hogy az is így van. :)

winnie - 2016. 01. 13. 21:43

des: utószinkron mindenhol van, ha kell a helyszíni hang miatt (nem értek hozzá, de többféleképp lehet forgatás közben rögzíteni a hangot, és nem mindegyik elégséges), max jobb a technika, de ha a másik hangra célzol, az nem tudom, hogy mennyire dívik máshol. az ember azt gondolná, hogy a hang is hozzátartozik a castinghoz. de persze lehet, hogy az illető nem ért rá, vagy nem ment neki a szinkronizálás, azért kértek meg mást.

Derry - 2016. 01. 14. 04:22

Talán olyan lesz mint a pécsi DaVinci kód.

sepörd - 2016. 01. 14. 10:49

abszolút nézhetetlen kategória

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz