login |

Homeland: vége az 5. évadnak

2016. 01. 14. 21:15 - Írta: winnie

25 hozzászólás | kategória: kritika,

Rosszkor jött a karácsony, kissé megcsúsztam az évadzáróval, más oka nincs annak, hogy későn jövök az 5. szezon véleményezésével, mert mint azt korábban is kifejtettem, abszolút rajongója voltam a Homeland 2015-ös évadjának.

We haven’t faced anything on this scale since 9/11.

Persze ismételhetném magam, hogy ez a Homeland már nem az a Homeland, ami volt (vagy lehet, hogy nem is volt az sosem?), de ettől még egy remek színészekkel megrakott, izgalmas kémes sorozat, ami nagyon aktuális problémákkal foglalkozik. Ijesztően aktuálisakkal. (A finálé után történt münchen-i hírek pláne ijesztőek voltak az itteni történések fényében.)

Homeland-05

Valahol sajnálom, hogy ennyire könyvszerű volt ez a szezon is, ami egyrészt azt jelentette, hogy szép lezárást kapunk, hogy feltehessük a szezont egy teljes egészként a polcra, másrészt pedig, hogy a finálé inkább csak afféle lecsengetés volt, mint tavaly, kivéve, hogy idén nem kaptunk érzelmi hullámvasutazást, pedig Carrie legalább három(!) romantikus szálban is érintett lett.

– You’re talking as if the attack is certain. These governments might give in.
– But they won’t. They can’t. Not now. They’ll posture and rant about how evil we are and try to retaliate.
– Then wh-why bother with all this?
– So that their people can blame them for what’s about to happen.

Persze történt a fináléban ez-az (végülis), de inkább a visszafogottság dominált, plusz mintha muszájból varrtak volna el bizonyos szálakat, akár a támadást, akár az árulót – utóbbi esetében sejteni lehetett, hogy mi lesz, hiszen addig húzták a sorsát, amíg nem maradt játékidő. A nyugisabb, érzelmesebb megközelítés nem szokott zavarni, de ha már ennyire visszafogottak voltak, akkor szívesen vettem volna egy konkrét előre tekintést, hogy lehessen min gondolkodni, nem csak pár ajánlatot Carrie-nek.

Homeland-07

Annyi baj legyen, nem csak egy részből állt a szezon. Bár meg kell valljam, hogy a terroristás szál vége felé ugyancsak kicsit felületesek voltak az írók, az elszórt nyomok a telefonnal és a padlólappal túlságosan adták magukat (“Találjunk ki valami hibát!”)

Azonban bármennyire is billegtek a konkrét akciók megvalósításai, maga a történetmesélés, annak módja és változatossága végig fogva tartott az évad során. Mint ahogy az is, hogy közel sem csak a mindenhová beszivárgó terroristák voltak a középpontban, sőt, nem ők voltak. Az állami megfigyelési szál a disszidens amerikai újságíróval sokkal elgondolkodtatóbb volt, főleg a végkifejlet fényében. Ennyire nincs esély?

Homeland-03

Az egyik kiemelt szereplőnek a levegőben maradt a sorsa. Nos, vele kapcsolatban maga a döntés volt érdekes, hogy idáig fajultak a dolgok. Ha nem történik semmi, azt meg lehet érteni, ha meghal, azt is, de így? Nyilván tudják a készítők, hogy mi a tervük vele, hogy fognak-e változtatni a sorsán, mert ha nem, akkor kapunk egy papíron nem túl érdekes szálat a hatodik szezonra, ha pedig igen, akkor mi értelme volt idáig eljutni vele?

Saul kapcsán is némiképp csalódás volt az évad, összességében hiányzott az igazi énje. Bár ő korábban is hibázott eleget, most azért többet vártam tőle, s ezen a megnyilvánulása sem változtat a finálé végén. (Már nem azért, de ezt csak így lehetett megcsinálni?)

Homeland-08

Lehet, hogy az európai helyszín miatt voltam elfogult, de ezt az évadot jobban élveztem, mint a tavalyit, és mint a másodikat (a harmadikat ugyebár végig sem tudtam nézni…), szóval nem hiszem, hogy panaszkodhatnék bármire is azon kívül, hogy akár még jobb lehetett volna az összkép pár luft nélkül.

A zárás visszafogottsága és a szálvarrogatás mellett az, hogy Carrie betegsége is inkább csak szükségből került elő (de akkor nagyon jó dolgokat szállítanak vele), azért megérdemel egy futó említést, de fel sem merül bennem, hogy jövőre (mármint a következő tévés szezonban) ne folytassam a Homeland-et.

Homeland-04

God damn it, Carrie. I need you.

A kérdés csak az, hogy sikerül-e (ismét) megújulnia a sorozatnak, és lehet-e megint aktuális. Mert bármennyire is kedvelem a kémfogócskát és a fiktív terroristahajszát, a 24 is bizonyította, hogy önismétlés nélkül nem egyszerű megoldani. Mindegy, még szerencse, hogy nem nekem kell ezen dolgoznom.

25 hozzászólás Ne habozz!

mSO - 2016. 01. 14. 21:37

szerintem a betegsége rendben volt ebben az évadban, mert a lánya miatt érthető módon folyamatosan gyógyszert szedett, így maga a betegség kontroll alatt volt. A karakternek viszont a betegségből fakad az előnye is, így ha a normális élet körülményei távolabb kerülnek, akkor élhet ezekkel az előnyökkel, bizonyos árért cserébe. De érdekes, hogy ilyen ki-be kapcsolható módon írták meg ezt az oldalát, ettől valahogy olyan szuperhősös lett.

Nézőke - 2016. 01. 14. 22:11

:D nekem az uccsó részből valamiért az a szitu maradt meg,hogy Carrie az állomás-kergetőzős kétnapi etap után ruhástól befekszik az ágyba,aztán ébredéskor máris tolja az ágyjelenetet, fürdés meg semmi.
:D
:D

Kissur - 2016. 01. 14. 22:14

Idén egyenletes teljesítményt nyújtott számomra a Homeland. Egyenletes, az átlagnál egy kicsit jobbat. Végig 7/10, néha 8/10. Tavaly viszont a dögunalmas kezdés után jöttek a jobbnál jobb részek, szórtam is a 9/10-eket. És valahogy jobb emlékeim vannak arról az évadról. Talán az jön be nekem, ha lassú évadkezdés, már-már kaszához nyúlnék, majd robbant egy akkorát, hogy leesik a fejem, és habzó szájjal várom a következő részt. Idén ilyen nem volt. Kellemes 50-55 perc volt hetente, majd ment minden tovább. Nem volt izgalmi, várási faktor. Ezen javíthatnának jövőre. Meg a finálén. Hihetetlen, hogy mennyire nem megy nekik a normális lezárás.

sziki - 2016. 01. 14. 22:34

A tavalyi évad és az idei is kellően brutális volt, ez ráadásul minden szempontból nagy telitalálatnak bizonyult. Én az első évadot azért mindig vissza fogom sírni, abban aztán volt izgalom meg csavar bőven.

GeoCucc - 2016. 01. 14. 23:27

Én meg nem is igazán értem. Az első három évadban abszolút kedvencem volt a sorozat, mert bár idővel egyre több hibája volt, mégis kíváncsian vártam a történet alakulását. Aztán a negyedik évadtól ugyebár más “történet” kezdődött, és kicsit fenntartásokkal is vágtam bele, de egyáltalán nem csalódtam, ugyanolyan erős és csavaros részeket hozott. Az ötödik évadból is megnéztem az első részt, ami hozta a szokásos szintet, de valamiért mégsem volt kedvem hozzányúlni a további részekhez. Nem azért, mert csalódtam volna, vagy mert ne gondolnám, hogy ez az évad is ugyanolyan erős lett, mint a többi, de valamiért mégsem érdekel.

Az, hogy ugyanazt a három-négy arcot minden évben kiragadják a környezetükből és áthelyezik őket másik városba/munkába/világba, valahogy mindig elvág egy szálat, lenullázza az egészet. Így nekem a sorozat már nagyon eltávolodott attól a világtól, ami miatt nézni kezdtem. Nekem ez a Homeland már tényleg nem az a Homeland, ami volt (mert számomra bizony létezett AZ a Homeland).

JBG - 2016. 01. 14. 23:30

A 24 új epizódja volt ez az évad tkp. Végletekig szórakoztató, fájóan aktuális, kellően feszült de semmi olyan amit még ne láttunk volna és nem, ez már nem az a Homeland.

Szaby59 - 2016. 01. 14. 23:39

Nagyon jó volt az évad, a történet, az új karakterek/színészek minden. Az is tetszett, hogy Németországban játszódott, de ahogy Alysont kezelték miután gyanúba keveredett az valami rendkívül nevetségesre sikerült… A másik dolog Quinn megtartása annak fényében, hogy gyakorlatilag épkézláb szerepe nem volt az évadban – az első részes monológján kívül – illetve amin keresztülment is fölöttébb lelombozó húzás volt.

8/10 nálam ettől függetlenül, ezt most sikerült nagyon jól összerakni.

idioty - 2016. 01. 15. 06:44

Érdekes, nekem pont az első 5 rész után volt az, hogy felkiáltottam mennyire jó a sorozat, részről részre mennyivel jobb. Aztán puff egy hatalmas zuhanás és az utolsó előtti részig szinte állóvíz. Az utolsó meg szintén. Ettől függetlenül nekem nagyon bejött az egész. Tulajdonképpen azt is szeretem, hogy kapott egy hosszabb lezárást, hogy lássuk mi lett a szereplőkkel egy kicsit. Bár én is nagyon sajnálom, hogy gyógyszerezi magát! :)

juhaszvik - 2016. 01. 15. 08:11

pro:
+ aktualitás. nem lehet elégszer mondani, hogy mennyire ütős dolog olyan dolgokat kimondatni a szereplőkkel, amiket amúgy a híradóból hallunk
+ változatos események, egészen különböző történetek/szempontok egybegyúrva
+ Quinn-szál: csapongó volt, de nekem nagyon tetszett
+ Allison-szál: érdekes karakter, lett volna még benne potenciál

kontra:
– megoldás: sokkal-sokkal tovább tartott az események felvezetése, mint maga a lezárás, ez miatt úgy érezheti az ember, hogy elkapkodták a végét
– Carrie betegsége: lényegében egy ki/be kapcsolható képességgé tették. egy egész más sorozatban elmenne, itt egy kicsit kilóg
– Dar Adal egy ravasz figura volt eddig, de most mindenki dróton rángatta, és nem volt egy jó döntése sem az évadban

persze ezek a dolgok csak erre az évadra nézve értendők, nem soroltam fel azokat a jóságokat, amik miatt Homeland a Homeland…

idioty - 2016. 01. 15. 09:31

Egyébként nekem valahogy pont az tetszik, hogy minden évad kicsit másról szól. Örültem amúgy, hogy nem folytattak a Bródy vonalat. Bár az is tetszett, de elég volt abból annyi.

Snoopyzit30 - 2016. 01. 15. 09:37

Én egész évad közben sokat kommenteltem a sorozatról a junkie-n, szóval zárásként csak annyit akarok mondani, hogy végre a magyar címhez illően újra volt “belső ellenség” :)

exileee - 2016. 01. 15. 10:32

Én továbbra is maradok, nagyon hozzám nőtt a sorozat és továbbra is minőségi szórakozást nyújt. Egy olyan nagyobb problémám van vele, mint sok másik sorozattal, hogy ha átgondolom utólag az évad történéseit, konkrétan nem sok minden történt. Érdekes bonyodalmakat, mellékvágányokat találnak ki, de alig-alig halad a történet igazából.

juhaszvik - 2016. 01. 15. 10:36

Snoopyzit30: “homeland” meg nincs már két évad óta (oké egy minimális volt az s4-ben). persze nem baj, de majd most jön NY…

Snoopyzit30 - 2016. 01. 15. 11:24

@juhaszvik: tényleg, erre így nem is gondoltam

atalanta - 2016. 01. 15. 16:04

Tetszett! Továbbra is nagy kedvenc! Jó ötlet volt az európai helyszín, az aktualitása egészen megdöbbentő, és a színészek is már-már tökéletesek! Szerettem nézni minden egyes percét! A főcím viszont nem tetszett… De persze ez legyen a legkevesebb! 9/10

Miss Keamy - 2016. 01. 15. 20:13

a főcím az régóta rossz :D

imádtam ezt az évadot, végre kellően pörgött. izgalmas (aktuális) témával, helyszín is tetszett. szóval egy 10/8-at simán kiosztok neki. A finálé borzalmas volt (olyan mintha teljesen más csinálta volna az utolsó részt, értetlenül álltam a helyzet előtt..)

Mortanius - 2016. 01. 15. 20:26

Ez a berlini kémtörténet nekem most annyira nem jött be, valahogy nem volt elég Homeland-es. Persze ettől függetlenül megint minőségi cucc volt.

István - 2016. 01. 16. 01:48

Az utolsó előtti képen lévő csajt mennyire megutáltam :D

Vitalea - 2016. 01. 16. 17:50

Szerintem sem volt hibátlan, főleg a vége ennek az évadnak, de így is brutálisan jó klasszikus kémtörténetet kaptunk. Quinn szála az amivel nekem bajom van, a többi szerintem nagyon rendben volt. Ez most a mi európai húsunkba vágott…

ensa - 2016. 01. 16. 18:57

Quinn szála nekem addig tetszett, még ha ki is lógott, amíg nem jött ez a kórházas elmebaj, de továbbra sem tudom elképzelni, hogy rögtön a következő év elején kinyírják, mert minek.

Még ha némileg zöldség is lesz, össze lehet akár házasítani is Carrie-vel, aztán vigyázhat ő a gyerekre a továbbiakban, a kiírásához nem kell feltétlenül megölni, elkórházazgathat a háttérben, lehet apa a háttérben, lehet néha vendégszereplő, szóval bőven van hogy tartósítani akkor is, ha jelenleg nincs ötletük arra, hogy mit kezdjenek vele.

Snoopyzit30 - 2016. 01. 17. 10:46

@ensa: 7. évadosra tervezik a Homelandet, szóval ha a következő azaz a 6. évadban Quinn zöldség lesz, akkor már csak az utolsó évad marad…

ensa - 2016. 01. 17. 11:09

Tényleg, már én is emlékszem, ez még mindig áll? Nem örülök neki. :(

G. - 2016. 01. 29. 22:48

(SPOILER!) Ha valamiért, akkor az újságíró csaj szálának aktualitásáért és keserű lezárásáért megérte ez az évad.
G.

blin - 2016. 02. 07. 21:57

érdekes volt a fenti kritikát olvasni, mert én a tavalyival ellentétben az idén sokszor unatkoztam. vártam a csavarokat amik egyszerűen NEM voltak és már-már a kaszán gondolkodtam közben is, de aztán csak kihúztam az évad végéig. magam sem tudom miért… mert azt persze végig tudtuk, hogy kerrimajdmegoldja.

Szóval Carrie sz*r anya, ezt tudtuk, most kapott maga mellé egy társat, akit leavanzsáltak gyerekcsőszbe, na bumm… ja, és persze Quinn miatta lett uborka. Mert 9 napig rá se nézett a hőn szeretett barátjára. Végül is hihető és emberi…

Quinn, aki eddig érdekes és akcióképes volt, most is jó küldetést kapott, kár hogy tudjuk mi lett vele. Én arra tippelnék kiírják, mert hát bármilyen aktivitás tőle már nem lenne életszerű, az meg hogy bejárkálnak hozzá, na azt nem lehet egy egész évadon át…

Sault jól átb*szták a palánkon az idén, ez azért durva volt és értetlenül állok előtte, mert ilyen munkát végző embert… hiába próbálták kimagyarázni a friss válásával, na de mindegy. Dar Adal meg egyszerűen hiteltelen volt az idén, de ezt már írta valaki, hogy eddig kis ravaszdi volt az öreg, most meg gyakorlatilag a többiek adták szájába a szavakat.

Nálam az első és a tavalyi évad volt tetszős, a többi elment, ez az idei viszont elég gagyi lett, ezért a folytatás nálam több mint kérdőjeles.

Snoopyzit30 - 2016. 07. 14. 21:46

4 Emmy-jelölést kapott a Homeland:

1) Outstanding Cinematography For A Single-Camera Series
Homeland • The Tradition Of Hospitality (S05E02)

2) Outstanding Directing For A Drama Series
Homeland • The Tradition Of Hospitality (S05E02)

3) Outstanding Lead Actress In A Drama Series
Claire Danes as Carrie Mathison

4) Outstanding Drama Series

Jó látni, hogy a tavalyi mellőzés után idén ismét jelölték a legjobb dráma sorozat kategóriában. Ez az évad tényleg megérdemli!
Viszont még mindig vérzik a szívem, hogy idén nem lesz Homeland és januárig kell várni a 6. évadra :-(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz