login |

Pilot: Shades of Blue

2016. 01. 15. 14:55 - Írta: human

13 hozzászólás | kategória: 2015/16, kritika, pilot-mustra,

The truth is in the paperwork.

Néha nem értem, hogy miért akarnak a The Shield után még korrupt zsarus sorozatot csinálni? Persze ezt csak úgy félkomolyan vetem fel, biztos lehet, csak nem így, ahogy a Shades of Blue tette.

shades1

Miért vártam mást, mint amit kaptam? Ray Liotta szereplése. Biztos vagyok benne, hogy lesz komoly epizódja a jövőben, hiszen már a pilotban is nagyjából ő volt a legjobb, főleg a rész végére. Nyilván klisés a korrupt zsaruk csoportját vezető karaktere, de az a tekintet…

A történet röviden annyi, hogy van pár, szorosan összetartó korrupt zsaru, akik a befolyó pénz mellett azért a körzetük biztonságát is figyelembe veszik, mert jó emberek. Az erőszakos bűncselekményeket visszaszorítják, de a rablásból, jobb drogokból és a szexhez köthető bűncselekményekből leveszik a sápjukat.

shades2

Természetesen a látszólag túl jól élő nyomozók idővel az FBI figyelmét is felkeltik. A rájuk vadászó csoport vezetője kiszúrja a leggyengébb láncszemet, a lányát egyedül nevelő nyomozónőt, őt alakítja Jennifer Lopez, aki még mindig fantasztikusan néz ki. A probléma, hogy jobban járt volna az Out of Sight sorozatos spinoffjának, a Karen Sisco-nak a bevállalásával anno, mert ez itt halovány.

Lehet, nem tűntem pozitívnak a fentiekben, de sajnos van a letörtséghez bőven muníció. Egyszerűen nem látni mit akarnak, miközben a patikamérlegeket nézegetik. Egy jelenet kivételével nem csak hígított a dráma, de borzasztóan kiszámítható, és erőtlen.

Shades of Blue-4

Nem hiszem el, hogy tényleg csak ilyen közepeset lehet írni országos tévébe – még akkor is, ha csak a pilotot láttuk még. Ott volt például a bukta The Chicago Code, ami sokkal jobb volt ennél, már az első részével is, kicsit hasonló témát boncolgatva, országos tévén.

De komolyan, az élete döntése áll a fő karakter előtt, de az oda felvezető nagy érvelés, amiben megtörik, az valami siralmas volt: alakításra és szövegre is. Az írók semmire nem szántak elég időt sajnos.

shades3

Ami a legrosszabb volt, hogy mennyire butának néztek a készítők folyamatosan. A legelső korrupt dolog amit látunk, sírósan röhögős: az elvileg jó ideje “szürke” (fenn írtam, hogy mivel nyugtatják a lelkiismeretük) nyomozónő az újoncát bevonva, akiről talán semmit sem tud, elkövet egy akár 10-20 évvel büntethető dolgot. Ilyen nincs, és ez még csak az első 5 perc.

Adok pár részt még a Shades of Blue-nak, hátha csak a pilot volt túlzsúfolt, de igazából nem bizakodok. Komolyan arról beszélünk, ahol ugyanazt a számot használták egy részen belül szexhez és az egyik legsúlyosabb letartóztatáshoz. Micsoda figyelem. Arról nem is beszélve, hogy a nagy lebukás egy fél másodperc alatt felfedhető hazugságon múlik.

shades5

Nem tudom, hány pontot adjak a kezdésnek, legyen 5/10 mondjuk. Igazából csak időpazarlásnak éreztem sajnos.

13 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2016. 01. 15. 15:05

az egész sztori akkor 2 hét lesz?

valami mintha hiányzott volna belőle, de egy fokkal jobban bejött, legalább 6-osra. lehet, hogy a főhős karakterét kellett volna közelebb hozni a nézőhöz, mert hiába érdekelt, hiába szimpatikus valamennyire, közel sem annyira, hogy hassanak a dilemmái és a szorult helyzete.

viszont a popzenék túlságosan is hangsúlyosak voltak benne.

winnie - 2016. 01. 15. 15:08

egyébként a the shield elég régi, hogy lehessen korrupt zsarus sztorikat csinálni, ráadásul éppen a shield miatt érdemes megmutatni, hogy miképpen lehet kezelni a témát, olyan nincs, hogy kimaxolnának valamit.

meg aztán nem minta olyan sok lenne:)

Deny - 2016. 01. 15. 15:09

Nem vártam ugyan, de kicsit kíváncsi voltam rá, és bizakodva ültem le néznu . JLo és Drea miatt érdekelt elsősorban, de felénél kinyomtam, nem kötött le.
Maradok a Chicago PD-nél :D

Dr. Agy - 2016. 01. 15. 15:19

2/10. Maximum. Megcsinálták a Shield-et sokkal szarabbul megírva, ezer sebből vérző sztorival és Liottán kívül gyenge vagy gyenge közepes színészekkel.

Jennifer Lopez akkorát ripacskodik benne, hogy nekem volt kellemetlen.

Kár több szót fecsérelni az egészre.

Lemoni - 2016. 01. 15. 15:24

Hát, az elmondható egyetlen pozitívum, hogy JLo még mindig jól néz ki. Ha a kezdés előtt megkérdezik, milyen lesz a karaktere és hogyan alakítja, különösebb jóstehetség nélkül felmondtam volna csont nélkül a pilotbeli szereplését, annyira előre kiszámítható volt. Ray Liotta lazán kirázza a kelléktárából a sablonos figuráját. Ráadásul nagyon unalmas is volt, így nem éri meg nekem még két részt rápazarolni a kasza-döntésig.

jessm - 2016. 01. 15. 16:35

Ahogy elöttem szóló írtam inkább a Chicago Pd .

Jlo miatt kezdtem bele, de felénél kinyomtam. Nagyon rejtélyesek akartak lenni , plussz a mocskos zsaruk, zavaros volt az egész. Ja és a klisés a lányomért csinálom az egészet..
Nekem ez elég is volt.

winnie - 2016. 01. 15. 16:44

jessm: valaki vagy magáért csinálja, vagy másért, valaki vagy családos, vagy nem – ilyen alapon bármelyik van, klisés. klisé a korrupt zsaru (és a nem korrupt), klisé a kemény rendőrnő (és a nem kemény), stb.

a klisé szerintem nem az alaphelyzetben (ami sokszor kétállású), hanem annak kijátszásában bújik meg inkább, a karakterek viselkedésében. az már lehetne klisé, ahogy megoldja az autó összetörését (vagy eleve a probléma megteremtése), vagy ahogy liotta a segítségét kéri.

Rezsidémon - 2016. 01. 15. 17:34

Bicskanyitogató volt az az allűr amivel J.Lo, az “erős, egyedülálló nő” beszólogatott az FBI ügynöknek, mert “mit tudsz te az igazi rendőri munkáról”. Korrupt és még neki áll feljebb. Hogy várhatják el a készítők, hogy ezzel szimpatizáljak? Vic Mackey felett legalább az elején pálcát törtek az írók, de J.Lo karaktere mintha csak a körülmények áldozata lenne. Mintha bűnüldözés / megalkuvás kérdésében neki lenne igaza. Kinek a briliáns ötlete volt az “öntudatos latin dívát” erre szerepre castingolni?

winnie - 2016. 01. 15. 19:06

megnéztem az 1×02-t, maximum közepes volt. a potenciál továbbra is benne van, mint kábé minden pengeélen egyensúlyozós sorozatban, de ez így még mindig csak ígéret, ez a rész eléggé semmilyen volt. viszont nem zenéltek benne, ez elég nagy kontraszt volt.

mondjuk elég szemetek, mert most, hogy megtörtént az a bizonyos “leleplezés”, a folytatás biztos, hogy érdekesebb lesz. meg az is biztató, ahogy elkezdtek a háttérben vájkálni, és nagyobb átíveléseket indítani. viszont a kiegészítő karaktereket rém rosszul használják, hiába kapnak bé meg cé sztorikat, azok nem túl érdekesek. sőt, liotta is túlságosan tipikus.

winnie - 2016. 01. 15. 19:11

Rezsidémon: “Korrupt és még neki áll feljebb. Hogy várhatják el a készítők, hogy ezzel szimpatizáljak?”

manapság már nem feltétel, hogy szimpatizáljon a hőssel az ember, de nem kell feltétlenül sírnia és mindent beismernie, védi a mundér becsületét, már ha van neki. viszont biztos, hogy nincs áldozatnak beállítva, csak, ld. a cím, árnyalatokat láttatnak vele.

viszont, ha már áldozat, ez az, ami gáz eddig: hogy a karakter egyelőre javarészt sodródik, elég passzív szereplő. bár lehet, hogy csak így indítanak vele, hogy legyen valami arc-ja, de ez sem növeli a szimpátiát annak, akinek szüksége van erre.

human - 2016. 01. 15. 21:37

szerintem van lehetőség és idő is egy jó korrupt zsarus sorozatra, említek is egyet a posztban :) mondjuk az is régi már lassan.

Rezsidémon - 2016. 01. 15. 21:39

Az lehet, hogy az események szempontjából passzív szereplő, de a művésznő star power-je áthatja minden jelenetét. Minden beállás, minden közeli szemérmetlenül hódol J.Lo szépségének. Ezzel a glamourral le is mondtak a ‘gritty’ atmoszféráról, amit a témaválasztás és Ray Liotta szerepeltetése feltételezne.
A pilot szerintem egyértelműen J.Lo felé akarja terelni a néző szimpátiáját (sótlan, jellegtelen, ‘népsanyargató’ FBI ügynök, a rendőrnő családi odaadásának/szakmai profizmusának kihangsúlyozása).
Attól, hogy egy karakter amorális, még lehet persze szimpatikus, sőt, manapság antihősöké a képernyő, de a Shades of Blue-nak (ezidáig) nem esett le, hogy akkor a főszereplőt árnyalni kell, nem szerecsenmosdatni. Illetve alantas pózokba lökni (Walter White gatyában, kopaszon, négykézláb kúszva), nem esztétizálni.

winnie - 2016. 01. 15. 22:24

Rezsidémon: de épp ez az, hogy az antihősöknél már közel sem az a helyzet, hogy a néző kedveli őket. sőt, olykor nagyon nehéz kedvelni őket (vagy szereti őket utálni), és mégis, a hozzájuk való viszonyt felülírja a sorozathoz való viszony, annak elismerése.

nyilván nem a shades of blue-ra gondolok, csak általánosságban mondom, hogy nem előfeltétel a pozitív hozzáállás. lehet sorozatokat kvázi kívülállóként is figyelni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz