login |

2016 legígéretesebb újoncai

2016. 01. 18. 21:30 - Írta: CyClotroniC

31 hozzászólás | kategória: ajánló, kampány, video

Szemben az egyre szegényesebb országos kínálattal, az érkező kábeles/streames sorozatoknak nemigen van akkora közösen bejelentős eseményük, mint a májusi upfronts, amikor általában a Sorozatjunkie körül is durván felborul az élet, pedig rendre tőlük kerülnek ki a kedvenc újoncaink, elég csak akár a év végi toplistákra vagy a JAws szavazásra is ránézni.

30-fargo

Azért nem derült égből villámcsapásként érnek minket, hiszen winnie ír róluk a reggeli hírblokkban, láthatjátok az előzeteseket a délelőtti videók között meg ott vannak a plakátok is, ugye, mégis sokkal könnyebb elmenni a kevésbé felkapott darabok mellett.

Éppen ezért összeszedtem 30 olyan sorozatot, amikből érdemes lehet csemegézni és bár csak a felükhöz érkezett eddig előzetes és alig a harmaduk rendelkezik csupán premierdátummal, a témák, a készítők vagy a szereposztásuk miatt érdemes belőlük szemezgetni, és feltenni a legígéretesebb darabokat a radarra.

Mivel próbáltam őket valamennyire tematikus sorrendben tálalni, látni fogjátok majd, hogy idén is rengeteg adaptációt, feldolgozást kapunk majd regényektől kezdve a képregényeken át egészen az újragondolt filmekig, sorozatokig, ismét jönnek a tévére nagyobb mozis nevek hosszabb vagy rövidebb kalandra, ahogyan a zenekedvelők is dörzsölhetik majd elégedetten a tenyerüket, mert négy nagyon ígéretes projekt érkezik majd ezen a vonalon is.

30-leftovers

Ugorjunk is a tovább mögé az idei kínálat javára és ne felejtsétek majd el kommentben megosztani, hogy ti miket vártok akár ezek közül, akár máshonnan a legjobban. Utólag ugyanis mindig érdekes látni, hogy mik váltották be az elvárásokat, mik okoztak csalódást és mik robbantak be szinte a semmiből.

American Gods (Starz)

Kevés tökéletesebb sorozat alapanyag létezik Neil Gaiman kultikus regényénél, mely nem csak, hogy szuper road movie-keretre épül, egészen különleges állomásokkal, de jobbnál jobb fő- és mellékszereplőkkel is kecsegtet, no meg némi misztikummal, hiszen fontos szerephez jutnak a történetben a bevándorlók által behozott ősi, európai istenek és mitikus alakok, illetve a modern kor új istenei is, úgymint az internet, a média vagy a pénz.

Annyira érdekes világot fektet le az alap, hogy nem csoda, hogy sokáig az HBO is próbálta sorozat formába önteni, de három írónak is beletört a bicskája, mire a Starz-nál kötött ki az adaptáció. Szerencsére Bryan Fuller és Michael Green kezében landolt a projekt, azt pedig a Hannibal óta jól tudjuk, hogy Fuller tökéletes választás, hiszen garantáltan szállítja az ütős atmoszférát és remekül bebizonyította, hogy ha valaki, ő aztán ért egy-egy regény világának kitágításához.

Itt sincsenek kisebb tervei, hiszen az American Gods története mellett szeretne átemelni majd az Anansi Boys-ból is dolgokat, tervez néhány karaktercentrikus epizódot is és állítólag Neil Gaimant is nagyon közel tartják a tűzhöz így nem kizárt, hogy egy-egy epizódot maga is elvállalhat íróként, a pilot rendezését pedig a Hannibal-höz hasonlóan, itt is David Slade fogja kapni.

30-americangods

11.22.63 (Hulu) – Premier: február 15

Egyértelműen az idei az az év, amikor a Hulu is megkívánta azt a tortát, amihez a Netflix és az Amazon már egy ideje letelepedett és komolyan szeretnék venni a saját tartalmak gyártását. Kezdésként rögtön egy Stephen King-adaptációra csaptak le,  J.J. Abrams executive producerkedése mellett produkciós cége, a Bad Robot révén.

A történet főhőse egy középiskolai tanár (James Franco), aki visszautazik az időben, hogy megakadályozza a John F. Kennedy elleni merényletet, de hamar elkezd túlságosan is kötődni a múltban kialakított életéhez.

Papíron egy Stephen King-féle tévés adaptáció nem sok jóval kecsegtet, figyelembe véve, hogy milyen alkotások születtek korábban, most azonban minden klappolni látszik. A szereplők között feltűnik még Chris Cooper és Cherry Jones is, a 9 részes sorozat feje pedig a Friday Night Lights és a Parenthood írógárdájában edződött Bridget Carpenter lesz.

Chance (Hulu)

Ha valaki csakis Hugh Laurie-ként tudja elképzelni tévés orvosát, az halmozottan várhatja Kem Nunn regényének adaptációját, melyben a Laurie által alakított pszichiáter rossz tanáccsal látja el csábos betegét, így hamar szemben találja magát annak kemény és veszélyes férjével, egy oakland-i nyomozóval, a San Franciscó-i alvilággal, ráadásul még a magánéletében egy válással és a tini lányával is meg kell birkóznia.

A sorozat nem csak hogy rögtön két szezonos, azaz 20 epizódos berendelést kapott a Hulu-tól, de megnyerték házi rendezőnek a ‘Room’-mal éppen Oscar-jelölést begyűjtő Lenny Abrahamson-t is. A showrunner az az Alexandra Cunningham lesz, aki korábban a Desperate Housewives-on és a Rome-on is dolgozott, illetve akinek a remek, de igen rövid életű Prime Suspect amerikai remake-jét is köszönhettük.

30-chance

The Night Manager (AMC/BBC) – Premier: február 22 (hazai bemutató)

Tom Hiddleston és Hugh Laurie – feltehetőleg pusztán ezzel a két főszereplővel is bőven találna magának nézőtábort az AMC és a BBC közös, 6 epizódos minisorozata, de szerencsére nem csupán emiatt lesz kötelező a John le Carré-adaptáció.

A történet főhőse egy egykori angol katona, aki jelenleg egy luxusszálloda éjszakai portásaként dolgozik, majd egy gyilkosságot követően belekeveredik a hírszerzés és egy fegyverkereskedő harcába. A jelentősebb mellékszerepekben láthatjuk még Olivia Colman-t, Elizabeth Debicki-t és Tom Hollander-t is. Az írásét David Farr, egy brit színházi író, míg a rendezésért Susanne Bier, dán rendezőhölgy felel, aki nyert már filmjével Oscart is.

Hap & Leonard (Sundance) – Premier: március 2

A Sundance óvatos duhajként csupán 6 epizóddal indítja útjára Joe R. Landsdale író karaktereire épülő sorozatát, de így is bőven van okunk a várakozásra. A történet két főszereplője két jóbarát, akikben tán csak az a közös, hogy mindketten nagyon értenek seggek szétrúgásához így durva dolgokat fognak felgöngyölíteni Kelet-Texas-ban.

Hap (James Purefoy) tipikus melós srác, rengeteg helyen dolgozott már, fiatalként pedig a szövetségi börtönben is ücsörgött egy ideig, mert megtagadta, hogy besorozzák a vietnámi háború során. A páros két tagja közül ő a nyugodtabb, próbálja kerülni az erőszakot és rendre párkapcsolati problémái akadnak (az ex-feleséget például Christina Hendricks alakítja).

Ezzel szemben Leonard (Michael K. Williams) nem csak hogy vietnami veterán, de meleg is egyben és elég hamar ugrik arra, ha valakinek gondja van ezzel vagy a bőre színével, de alapjáraton is kisebb kihívás, hogy türtőztesse lobbanékony természetét.

Quarry (Cinemax)

A Max Allan Collins regényciklusából készülő, 70-es évek Memphis-ében játszódó sorozat főszereplője egy vietnámi veterán (Logan Marshall-Green), akit se szerettei, se a közvélemény nem éppen tárt karokkal várt haza, így az egykori mesterlövész hamar az alvilág és a korrupció bugyraiba süllyed, ahol bérgyilkosként számítanak a szolgálataira.

A sztorin túl leginkább az atmoszféra lehet hangsúlyos a Quarry esetében, köszönhetően a 70-es éveknek és a déli környezetnek, hiszen New Orleans-ban valamint Tennesse egyes részein forgatták a 8 epizóddal induló sorozatot.

Luke Cage / Iron Fist / The Defenders (Netflix)

A sok regényadaptáció mellett most sem maradunk képregények nélkül, de azért is veszem ezt a hármat egy kalap alá, mert az aktuálisan zajló tévés sajtóturné Netflix panelje után sem tiszta teljesen, hogy mikkel is találkozhatunk majd ebből a felhozatalból idén, de arra van a legnagyobb esély, hogy csupán a Luke Cage fog debütálni.

Amit biztosan tudunk, hogy a Daredevil már március 18-án visszatér és hogy éppen most kapott zöld utat a Jessica Jones folytatása is, és bár a Netflix Marvel-szekciójának rajongói örülhetnek a hírnek, azt tudni kell, hogy évi két Marvel szezonnál többet nem igen akar kiadni a Netflix.

Jelenleg arra van a legtöbb esély, hogy a tavaszi Daredevil folytatást a Luke Cage első szezonja követheti majd az év második felében, melynél mindig hangsúlyozzák, hogy bár a karaktert a Jessica Jones-ban ismerhettük meg, önálló szezont és történetet fog kapni. Tekintettel arra, hogy Iron Fist szerepére még színészt sem találtak, a többi két sorozat vélhetően nem kerül bemutatásra idén, de érdemes ezt a 4+1 projektet együtt is fejben tartani.

30-lukecage

Preacher (AMC)

Tippre az idei év egyik közönség kedvenc nagy dobása lesz Garth Ennis kultikus képregényének adaptációja, melyet hosszú évek óta próbáltak többen is megfogni így különösen érdekes, hogy éppen a komédiákban utazó Seth Rogen – Evan Goldberg duó járt sikerrel, talán azért, mert jócskán el mertek térni az alapanyagtól.

A történet főhőse Jesse Custer (Dominic Cooper), egy különös erőket birtokló prédikátor, aki bérgyilkos ex-barátnőjével, Tulip-pal (Ruth Negga) és egy ír vámpírral, Cassidy-vel (Joseph Gilgun) karöltve keresik a mennyországot elhagyott Istent.

A showrunner a Breaking Bad egyik írója, Sam Catlin lesz, és továbbra is minden adott ahhoz, hogy a legmenőbb képregény-adaptációt tegye le a csapat az asztalra, az alapanyag ugyanis nem csak a főhős eredet sztorijában vagy cselekményében erős, de a hangulat is adott lesz Texas-nak és a westernbe hajló környezetnek köszönhetően.

Westworld (HBO)

Eredetileg regény volt, majd 1973-ban filmet is készítettek belőle, most pedig a Memento-ért Oscar-jelölést is begyűjtő Jonathan Nolan (Person of Interest) és Lisa Joy (Burn Notice) fogja nekünk elhozni a történetet sorozatként, többek között J.J. Abrams producerkedése mellett.

A Westworld nem csak a sorozat címe, de egy western tematikájú, futurisztikus szórakoztatópark neve is a közeli jövőben, amit androidok létesítenek be, így a látogatók azt tehetnek velük, amit csak akarnak ebben a fantáziavilágban, egészen addig, míg nem kezdenek el öntudatra ébredni.

A főszerepekben Ed Harris-t és Anthony Hopkins-t láthatjuk majd, de a két filmes veterán mellett itt lesz Evan Rachel Wood, Thandie Newton és James Marsden is, szóval tényleg nem véletlen, hogy erről az újoncról beszélnek talán a legtöbbet.

3% (Netflix)

A Netflix újoncai közül feltehetőleg nem ez fogja a legtöbb figyelmet kapni, de ha jól sül el, könnyen az év egyik meglepetése lehet a Brazíliában, helyi színészekkel és portugálul forgatott sorozat.

Tény, hogy engem könnyen le lehet venni a lábamról disztópiával, társadalom kritikával vagy akár azzal is, hogy a 3% házirendezője az a César Charlone lesz, aki operatőrként dolgozott a City of God-on, de ezen túl is érdekesnek ígérkezik egy olyan világ bemutatása, ahol pusztán az emberek 3%-nak adatik meg a jólét és egy nagyon hosszú, szövevényes és aljas folyamaton kell keresztülküzdenie magát mindenkinek, aki szeretne egy esélyt a jobb életre.

Queen of the South (USA)

Nagy kérdés a Mr Robot sikere után, hogy képes lesz-e az USA kábelcsatorna is fellépni a nagyokhoz vagy csak amolyan pünkösdi királyságról van szó az esetükben. A Scott Rosenbaum (Gang Related) vezetésével készülő széria alapjául egy regény majd egy abból készült telenovella szolgál, az íróstábban pedig ott lesz a The Final Girls mindkét írója is.

A történet főszereplője, Teresa Mendoza (Alice Braga) az USA-ba kényszerül menekülni miután Mexikóban meggyilkolják drogdíler pasiját, majd egy váratlan találkozásnak köszönhetően lehetőség kínálkozik előtte, hogy visszavágjon az őt üldöző szervezetnek, sőt lassan beletanulva a drogkereskedelembe úgy kavarja a kártyáit, hogy hamar akár a kartell feje válhasson belőle.

30-queenofthesouth

The Girlfriend Experience (Starz) – Premier: április 10

A Starz nem sokat várt arra, hogy sorozatra vigye Steven Soderbergh 2009-es filmjét, ráadásul a rendező executive producerkedése mellett. A The Girlfriend Experience egy chicagói joghallgató lány (Riley Keough) történetét meséli el, aki diákhitel helyett inkább az eszkort szakmában látja anyagi boldogulásának kulcsát, ám vélhetően hamar szembesülnie kell majd döntésének árnyoldalaival is.

Tekintettel arra, hogy az írószobának főleg csak független filmes háttere lesz, ezért leginkább egy indie-jellegű karakterdrámára lehet számítani a sorozattól, így főleg ezek kedvelőinek ajánlott a bepróbálása.

The One Percent (Starz)

Jóval nagyobb dobásnak ígérkezik a Starz másik újonca, melyet már 2014 eleje óta próbálnak összehozni a Birdman komplett producer gárdájával együtt, ennek pedig az igen impressziv színészgárda mellett többek között az is az egyik előnye, hogy Alejandro González Iñárritu fogja rendezni a sorozat első két epizódját és fekteti le ezzel az alaphangulatot.

A történet főhőse Alfred (Ed Helms), egy meglehetősen határozatlan, visszahúzódó 40-es férfi, aki rég búcsút intett fiatalkori, nagyvárosi álmainak, mikor apósa (Ed Harris) organikus farmján kezdett el dolgozni. A cég komoly anyagi gondokkal küzd, az após is folyamatosan lehordja, ráadásul még a felesége (Hilary Swank) is válni készül, mikor váratlanul Alfred megnyeri a lottót és komoly választás elé kerül, hogy mihez is kezdjen az ölébe pottyant pénzzel és az életével.

30-theonepercent

Codes of Conduct (HBO)

Egyre nagyobb trendnek tűnik a presztízs csatornák körében, hogy egymást próbálják meg túllicitálni az elismertebbnél elismertebb készítőkkel, az HBO pedig Steven Soderbergh The Knick-je után ismét egy erősen alkotói sorozatba és ezzel együtt a 12 Years a Slave-vel Oscar-díjat nyerő Steve McQueen-be helyezi a bizalmát, aki a minisorozat mind a 6 epizódját íróként és rendezőként is jegyzi majd.

A kicsit Gatsby-jellegű történetről elég keveset tudni, csupán annyit, hogy egy fiatal fekete srác, Beverly Snow (Devon Terrell) áll majd a középpontjában, aki elég ködös és titokzatos múltja ellenére is hamar a New York-i elit vérkeringésében találja magát. A mellékszereplők között találjuk Rebecca Hall-t, egy helyi milliárdos legidősebb lányát, Helena Bonham Carter-t, egy pszichiátert és Paul Dano-t is.

30-codesofconduct

The OA (Netflix)

Biztosan nem ismeretlen Brit Marling vagy Zal Batmanglij neve azok számára, akik szeretnek olykor a független filmes felhozatalból is csemegézni, hiszen az alkotópárosnak már jó néhány fesztiválkedvenc filmet köszönhetünk.

Ami azonban különösen érdekes a The OA kapcsán, hogy semmit sem tudunk a sorozatról, sőt a Netflix kifejezetten hangsúlyozza is, amikor 2016-os terveiről beszél, hogy nem szeretnének semmit sem elmondani a készülő projektről, bár azt megjegyzik, hogy kemény szkanderezésben sikerült csak lenyomni a riválisokat, hogy náluk kössön ki az anyag. A The OA tehát egy titokzatos zsákbamacska, ám ismerve a készítőket, szinte garantált az egyedi hangulat, ahogyan a brit Babylon-ból is ismert Brit Marling főszereplésére is igen jó esély van.

30-theoa

The Crown (Netflix)

Ha van sorozat, amiről első ránézésre el tudja mindenki dönteni, hogy kell-e neki vagy sem, az a Netflix eddigi legdrágább produkciója, a The Crown, amire több, mint 100 millió fontot költött a csatorna és teljes egészében a briteknél forgatták le Stephen Daldry (Billie Elliot, The Hours, The Reader) rendezése alatt, Peter Morgan (The Queen, Frost/Nixon) szkriptjéből.

A történet a brit királyi család életét fogja bemutatni egészen Erzsébet (Claire Foy) és Fülöp (Matt Smith) 1947-es házasságkötésétől kezdve napjainkig.

A kosztümös intrikák, családdrámák, titkos szerelmek, árulások, ezüstkanalak és egyéb szériatartozékok szerelmesei ezúttal ezt jóval visszafogottabb tálalásban élvezhetik majd, mint a múltba vagy fantázia világokba jobban átkacsintó daraboknál, cserébe bepillantást lehet nyerni hogy hogyan is formálta a brit monarchia a 20. század második felét, mindezt 6 szezonra, évi 10 epizódra tervezve, számtalan komoly színházi múlttal rendelkező, veterán mellékszereplő felvonultatásával.

War & Peace (BBC/Lifetime/A&E) – Premier: január 3

A másik kosztümös darab döntően inkább brit gyártmány, de kár lenne kihagyni, ha már az irodalom egyik nagy klasszikusát dolgozza fel minisorozatként, bár érdekesnek tűnik a dolog, mert elvileg a britek hat felé darabolták, míg az amerikaiak négy darab két órás adagban akarják majd leadni.

A szereplőgárda nem lesz ismeretlen, hiszen Paul Dano mellett jó pár brit színész feltűnik még: Lily James (Downton Abbey), Tuppence Middleton (Sense8, Dickensian), James Norton (Happy Valley), Aisling Loftus (Mr Selfridge) míg a rendezői széket Tom Harper (Misfits, Peaky Blinders) foglalja majd el.

The Young Pope (HBO/Sky/Canal+)

Egy erősen nemzetközi társulás gyümölcse lesz az HBO-ra is érkező The Young Pope című 8 részes minisorozat, melynek írója és rendezője az a Paolo Sorrentino lesz, aki tavaly nyerte meg a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjat a The Great Beauty-val.

A többek között Velencében is forgatott fiktív történet az Egyesült Államok első pápájáról, egy komoly belső konfliktusokkal és kötelességeivel viaskodó férfiról fog szólni, akit Jude Law alakít, de feltűnik még fontosabb mellékszereplőként Diane Keaton és James Cromwell is.

30-theyoungpope

The Path (Hulu) – Premier: március 30

Ha a legkirályabb szereposztásra kéne ráböknöm – The Night Manager ide vagy oda – simán a Hulu sorozatát választanám a három főszereplő Aaron Paul, Hugh Dancy és Michelle Monaghan miatt.

A szerepek ráadásul igencsak hálásnak tűnnek, ugyanis amellett, hogy Hugh Dancy egy szekta karizmatikus vezetőjét fogja alakítani, a sorozat döntően arról fog szólni, hogy ez a szekta hogyan befolyásolja majd egy fiatal pár és családjuk életét.

Nehéz nem a The Leftovers-re asszociálni az alapfelállásból, még ha nyilván kár is erőltetni az efféle párhuzamokat, de egy biztos, hogy a Jason Katims executive producerkedése mellett készült sorozat nemcsak a Hulu, de a teljes újonckínálat egyik legnagyobb dobása lehet. Showrunner és készítő: Jessica Goldberg (Parenthood).

Taboo (FX/BBC)

Steven Knight a Peaky Blinder showrunnerje, aki korábban a Dirty Pretty Things forgatókönyvével robbant be a köztudatba, a Locke után, ismét Tom Hardy-val fog dolgozni, aki nem csak főszereplője lesz a 8 részes (mini?)sorozatnak, de tulajdonképpen édesapjával együtt az ötletgazdája is a történetnek.

Tom Hardy egy angol kalandort alakít, aki 1814-ben tér haza, Londonba Afrikából 14 kétes körülmények között szerzett gyémánttal a markában, hogy megbosszulja apja halálát, majd nemet mond a Kelet-indiai Társaság ajánlatára és fejébe veszi, hogy felfuttatja apja kereskedelmi és hajózási vállalkozását.

A főbb szerepekben láthatjuk még Oona Chaplin-t (Game of Thrones, Dates), Hardy féltestvéreként, Michael Kelly-t (House of Cards) amerikai orvosként és Jonathan Pryce-t (Game of Thrones, Wolf Hall) az East India Company fejeként. A minisorozat első négy részét a Forbrydelsen-ért (a The Killing eredetije) is felelős, dán Kristoffer Nyholm rendezi majd.

guy in suit 3

American Crime Story (FX) – Premier: február 2

Hiszünk mi még Ryan Murphy-nek? Talán ez az első kérdés, ami felmerülhet legújabb antológia sorozata kapcsán, mely megtörtént, híres bűnesetek feldolgozását tűzte ki céljául az AHS-hez hasonlóan, egy történet – egy szezon antológia jelleggel.

Az elmúlt pár év után kapásból vágnám rá saját kérdésemre, hogy nem, de erre itt van megint egy olyan előzetes, ami ígéretesnek tűnik és vélhetően kötelező is lesz azok számára, akik odavannak true crime-ért és/vagy a bírósági drámákért. Ráadásul azt sem árt elismerni, hogy a castinghoz mindig is értettek és az első O.J. Simpson-esetet feldolgozó első szezon gárdája is elég brutálisnak tűnik: Cuba Gooding Jr. (O.J.), John Travolta (védelem), Sarah Paulson (vád), David Schwimmer, Connie Britton, Selma Blair, Jordana Brewster és még sokan mások.

Az FX annyira bízik egyébként a sorozatban, hogy máris dolgozhatnak a készítők a folytatáson, melynek a központjában a Katrina hurrikán és New Orleans áll majd, a katasztrófa által érintett 6-8 fő történetén keresztül elmesélve. Az más kérdés, hogy ezt már kvázi tökéletesen megcsinálta David Simon a Treme-ben.

Vinyl (HBO) – Premier: február 14

Idén a zenerajongók el lesznek kényeztetve mert 4 merően különböző sorozatot kapunk majd, négy presztízs csatornától, melyből leghamarabb az HBO-ét láthatjuk majd Terence Winter-től (The Sopranos, Boardwalk Empire), melynek a sztorijából Mick Jagger, és a pilot rendezését is elvállaló Martin Scorsese is kivette a részét.

A 70-es évek New York-jában játszódó történet főszereplője egy kiadócég feje, Richie Finestra (Bobby Cannavale), aki úgy próbálja menteni a vállalkozását a punk, a diszkó és a hip-hop korszak hajnalán, hogy közben lehetőleg ne tiporjon el senkit és adja el a lelkét az ördögnek.

A fontosabb karakterek közé tartozik Richie felesége (Olivia Wilde), egyik bizalmasa (Ray Romano), egy ambiciózus asszisztens lány (Juno Temple), Andy Warhol kedvenc dán színésznője, Ingrid Superstar (Birgitte Hjort Sørensen) és egy feltörekvő punk rock banda frontembere (James Jagger) is.

Roadies (Showtime)

Cameron Crowe (Jerry Maguire, Almost Famous, Vanilla Sky) sorozatának központjában egy együttes amerikai koncertturnéja áll majd, ám elsősorban nem az előadókra, hanem a velük utazó háttéremberekre koncentrál majd a történet, akik segítik a bandát a turné során és a változatosság kedvéért ehhez is köze lesz J.J. Abrams-nek executive producerként (három kötelező néznivaló, három teljesen más műfaj, három különböző csatorna – szép).

A banda turnémenedzserét Luke Wilson (Enlightened) alakítja, a háttérstábot pedig Carla Gugino (Entourage, Californication, Wayward Pines) karaktere igazgatja majd, de a mellékszereplők közül is ismerős lehet Imogen Poots vagy Rafe Spall.

The Get Down (Netflix) – Premier: augusztus 12

Azt hiszem, messze a leghangulatosabb előzetes, amit az újoncfelhozatal kapcsán láttam a Baz Luhrmann (Romeo and Juliet, Moulin Rouge) és Shawn Ryan (The Shield) által jegyzett The Get Down-hoz köthető, ami talán az első sorozat lesz a Netflix esetében, ahol kettészedik a szezont, és első adagban csak 6 epizódot osztanak majd meg a nézőkkel.

Bevallom, hogy Luhrmann esetében mindig félek a giccstől, mert minden remek munkájára jut egy, amit elviselni se tudtam, de az előzetes teljesen levett a lábamról a hangulatával.

A Vinyl-hez hasonlóan szintén a 70-es évek New York-jában játszódik, ám a kiadók helyett fontosabb lesz számára a csőd szélén álló város hangulata és hogy hogyan is látja ezt a korszakot néhány dél-bronxi utcagyerek szedett-vedett kis csoportja vagy két tehetséges fiatal, akik szeretnék otthagyni a lábnyomukat a diszkó- és hip-hop-korszak hajnalán.

Atlanta (FX)

Sokan csupán a Community Troy-jaként ismerik Donald Glover-t, pedig valójában legalább annyira sikeres író, rapper (Childish Gambino) és stand-up komikus, mint színész, így kicsit sem meglepő, hogy fogta az összes érdeklődési körét, hogy egy egyedi sorozatot gyúrjon össze azokból az alapanyagokból, amikhez igazán ért és amiket nagyon jól ismer.

Glover tökéletesen érzett rá arra az időpontra, hogy mikor tudja megvalósítani ezt az álomprojektjét, ugyanis most az eddiginél is jóval több stúdió verseng az egyedi és minőségi tartalmakért. Talán az is jelzi, hogy mennyire személyes is lesz a sorozat, hogy írószoba helyett az ő nappalijában vagy kaja közben ötletelik össze a történetet a csapattal.

Az Atlanta döntően a város hip-hop szcénájáról fog szólni Donald Glover főszereplésével, egy olyan srácot alakítva, aki unokatestéve egyik napról a másikra berobbanó rapkarrierjét fogja majd egyengetni.

30-atlanta

Baskets (FX) – Premier: január 21

“Ha egyedi és mély kábeles komédia, akkor FX” – volt a szabály jó pár évig, és úgy tűnik, hogy ezt a hírnevét a csatorna idén is szeretné majd megtartani, így nem csoda, hogy az Atlanta mellett érkezik még hozzájuk – ráadásul a héten startolva -, a Louie “utódjaként” is emlegetett Baskets.

A sorozat szellemi atyja Louis C.K. és a főszerepet is elvállaló Zach Galifianakis, aki egy Chip Baskets nevű férfit fog alakítani, akinek hatalmas álma volt, hogy profi bohóc legyen, ám miután nem kapja meg a diplomáját a szakmában hatalmas presztízzsel bíró párizsi egyetemtől, egy helyi kis rodeónál keres magának állást.

Love (Netflix) – Premier: február 19

A részemről elsöprő fölénnyel lett a Master of None a tavalyi év legjobb újonc komédiája, így különösen várom, hogy mi lesz a Netflix legújabb dobása ebben a műfajban, Judd Apatow (The 40 Year Old Virgin, Knocked Up – vagy a sorozatok világából a Freaks and Geeks) minden hollywoodi mézesmázosságtól lecsupaszított párkapcsolati sorozata pedig kellően ígéretesnek tűnik az előzetes alapján és erősen kötelező csemegének a You’re The Worst rajongóinak.

A történet egyáltalán nem bonyolult, egy átlagos fiatal lány (Gillian Jacobs) és egy átlagos fiatal srác (Paul Rust) kapcsolatán keresztül cincálhatjuk szét a 20-30 perces sorozatok talán kedvenc visszatérő témáját férfi és női perspektívából egyaránt, remélhetőleg kellő cinizmussal és szerethetőséggel fűszerezve.

Vice Principals (HBO)

Ha valamit megtanulhattunk a Veep-től, hogy alelnöknek vagy al-akárminek lenni a világ legnagyobb kirakatbeosztása, na most akkor képzeljétek el ezt az egészet egy középsuliban. Az Eastbound & Down készítői fogták magukat és szállítottak egy újabb komédiát az HBO-nak a sztori középpontjában pedig egy gimi lesz és azok az arcok, akik “majdnem vezetik” azt.

A fegyelemért felelős Danny McBride (Eastbound & Down) mellett ráadásul megkapjuk másik főszereplőként Walton Goggins-t (Justified) is, illetve Busy Philipps (Cougar Town) és Shea Whigham (Boardwalk Empire) színesítik majd tovább a már amúgyis baromira menő színészgárdát.

30-viceprincipals

Angie Tribeca (TBS) – Premier: január 17

Érdekes sorsa van eddig Steven Carell és felesége sorozatának, hiszen az alábbi előzetes már lassan 2 éves lesz, mégis csak tegnap került képernyőre a pilot a TBS-en, ráadásul azonnal kiadták a teljes első szezont is, hogy egy hét múlva indulhasson majd rögtön a második évad.

Az Angie Tribeca stílusa eléggé markáns, leginkább a The Naked Gun vagy a Top Secret műfajparódia filmek nyomdokait kívánja követni, ami manapság abszolút hiányzik a tévéképernyőről, viszont amilyen könnyen be is találhat (Danger 5 első szezonja), olyan egyszerű elrontani is (Danger 5 második szezonja).

A heti nyomozós, zsarus sorozatokat kifigurázó széria címszereplőjét Rashida Jones (Unhitched, Parks & Recreation, The Office) alakítja, apróbb vendégszerepekben pedig olyan neveket fedezhetünk fel, mint Lisa Kudrow, Sarah Chalke, Adam Scott, Keegan-Michael Key vagy James Franco.

Join or Die with Craig Ferguson (History) – Premier: február 18

Végül, de közel sem utolsó sorban, végre olyan tévés projekt részese lehet Craig Ferguson, ami igazán passzol hozzá, ha már otthagyta esti talk show-ját, és különös módon éppen a History-n találta meg jövőjét.

Ha valamiben verhetetlen volt Ferguson az esti talk show-k mezőnyében, azok a közevetlen beszélgetések. Ha egy hullámhosszra került az aktuális vendégeivel a legszórakoztatóbb beszélgetéseket tudta szállítani, és tényleg inkább hasonlított egy kocsmai dumálgatásra az egész dinamikája, mint egy moziban hamarosan nyitó film unalomig koptatott promójára.

Legújabb műsorában éppen ezen erényeit kamatoztathatja majd, ugyanis az ígéretek szerint a rég- és a közelmúlt történelméről fog beszélgetni hétről hétre cserélődő vendégeivel, akik között ugyanúgy találhatunk majd hírességeket, mint történészeket és a közösségi médián keresztül a műsor nézői is hallathatják majd a véleményüket olyan témákban, mint hogy mi volt a legnagyobb kampánybukás, ki volt a legnagyobb alapítóatya, vagy melyik találmány formálta át leginkább a világot és volt hatással a történelmünkre.

31 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2016. 01. 18. 21:53

A fentiek többségét nagyon várom, illetve be fogom próbálni. Előre nem tippelek, melyek lesznek majd nagyon kedvencek, majd kiderül. Ahogy, sajnos, nagyon vártam és örültem a War and Peace-nek és egy hatalmas csalódásba futottam. De nyilván találok idén is gyöngyszemeket, szóval semmi para :)

Flanker - 2016. 01. 18. 21:54

Asszem ez a cikk már most kiütéssel nyert a májusi upfronts ellen :)

PTOBI - 2016. 01. 18. 22:09

Amiket mindenképpen be akarok próbálni:
The Night Manager
11.22.63
Westworld
War and Piece (még nem néztem meg)
Chance

Amiket bepróbálok, ha elégséges időm, és megfelelő kedvem lesz:
American Crime Story
The One Percent
Codes of conduct
The OA
The Young Pope
The Path
Taboo

+ esetleg Baskets

Leginkább talán a The Night Manager-t várom, hiszen a szereplőgárda és a történet is kedvez az ízlésemnek, de a 11.22.63-tól várok a legtöbbet.

VanillaSky - 2016. 01. 18. 22:24

Baszki:OO Nem érdekel Murphy, de az O.J. eset ezekkel az emberekkel kötelező lesz számomra! Ebben a minutumban nekiállnék, ha itt lenne!

Cucuminator - 2016. 01. 18. 22:53

Cyclo, mi bajod volt a Danger 5 második évadával? :D Szerintem nagyon király lett a reboot.

tobias88 - 2016. 01. 18. 23:00

Westworld (valami nagyon durva dolog kell, hogy ne imádjam) és a 11.22.63 az amit, nagyon nagyon várok, de persze ha lesz jó kritika valamihez, akkor ebből több is lehet elnézve a sorozatokat (Preacher is elég érdekesnek tűnik)

Skate - 2016. 01. 18. 23:01

Innen ezek érdekelnek:

American Gods
11.22.63
Chance
The Night Manager
Luke Cage / Iron Fist / The Defenders
Preacher
Westworld
The Girlfriend Experience
The Path
American Crime Story

A többi majd kritikai vélemény után esetleg.

tobias88 - 2016. 01. 18. 23:03

Bár most olvasom, hogy a Westworld 2 hónappal el lett tolva, nem túl bíztató

Furaha - 2016. 01. 18. 23:11

Hú, ezt nem semmi így egyszerre látni.

Biztosan nézni fogom:
The Night Manager
American Gods
11.22.63
The Crown
Westworld
Taboo
Vice Principals
War & Peace

És valószínűleg adok egy rész esélyt még:
American Crime Story
Preacher
3%

LaCRossE - 2016. 01. 19. 00:36

Ezeket mind be akarom próbálni:
– American Gods
– 11.22.63
– Chance
– The Night Manager
– Luke Cage / Iron Fist / The Defenders
– Preacher
– 3%
– Queen of the South
– The OA
– The Crown
– War and Peace
– The Path
– American Crime Story
– The Get Down
– Atlanta
– Love
– Angie Tribeca (ennek az első évadjával végeztem is).

Ez még akkor is irgalmatlan sok sorozat lenne, ha most kompletten mindent kaszálnék, amit eddig néztem.

Doriangray - 2016. 01. 19. 02:14

A cikk nagyon jó és informatív, de nagyon rosszul van részekre osztva. Mi lenne ha
Cím
Leírás
Kép/Videó
lenne a sorrend?

Enzo - 2016. 01. 19. 02:36

11/22/63 tuti nézős
Luke Cage / Iron Fist / The Defenders valszeg nézős
American Gods, Westworls eléggé megondolandó
Meg ez a 3% se lehet rossz.

Zizi - 2016. 01. 19. 03:21

Amit nagyon várok:
11.22.63
American Crime Story

Belenézek:
Vinyl
The Crown
Baskets

CaveMaN - 2016. 01. 19. 05:51

Kinek van ennyi ideje? Már így is szórom az ígéretesebbnél ígéretesebb sorozatokat a kukába :( Nyugdíjba kell vonulni, nincs más megoldás :D

juhaszvik - 2016. 01. 19. 08:11

basszus ez mekkora felhozatal, nagyon durva. úgy érzem magam, mint egy gyerek a cukorkás boltban, vagy egy suzukis egy sportautó-kereskedőnél :)
kijelentem, hogy a sorozatozás átlépett az aranykorból a platinakorba :)

nem tudnék választani, viszont a Taboo-ról most hallok először (eddig elkerülte a figyelmem), simán hozzácsapódott az eddig vártakhoz.

Viszont részben egyetértek Doriangray kollégával: a kép/videó ne előzze meg legalább a címet (nálam jó lenne a Cím-Kép-Leírás sorrend is…)

Miss Keamy - 2016. 01. 19. 08:22

én majd a “tömeg” hatására fogok menni :D alapos szűrés, sok pozitív írás -> bepróbálás. egyszerűen nincs időm.

Mordekai - 2016. 01. 19. 08:22

Doriangray +1

Tényleg k*rvarossz így.

CyClotroniC - 2016. 01. 19. 08:47

Számomra úgy sokkal furább ha a kép vagy a videó a leírás alá megy, mert így kvázi az a “fejléce” az adott szakasznak, de 1 perc átcserélni, ha már többen írtátok, szóval miért ne.

UPDATE: Oké, így fordítva mondjuk tényleg ergonomikusabb, hogy az info után jön a néznivaló, elismerem.

Balumedve - 2016. 01. 19. 09:09

Melyek elé nagyobb elvárással ülök majd le:
– American Gods
– Luke Cage
– Preacher
– Westworld
– The Path
– Love

Amit mindenképp bepróbálok, de elvárások nélkül:
– 11.22.63
– 3%
– The Girlfriend Experience
– Baskets
– Join or Die with Craig Ferguson

Emellett, ha valamelyik másik sorozat is kap egy-egy jobb kritikát, akkor lehetséges, hogy bepróbálom azt is, de leginkább a fent említettektől várom a megváltást.

a név kötelez - 2016. 01. 19. 09:34

Hiánypótló, köszönjük!

Jhonnny - 2016. 01. 19. 09:49

Király lista, jópárat nagyon várok már, viszont nekem még nagyon várós, a Cinemax-ra érkező Robert Kirkman féle Outcast, és a Netflixes Stranger Things.

pixie - 2016. 01. 19. 09:49

Tuti elkezdem: War&Peace; The Crown, Taboo, Vinyl

Ígéretes: American Crime Story

Enzo - 2016. 01. 19. 11:20

+1 az átcseréléshez, így tényleg jobb, azt hittem hogy csak engem zavart, de örülök hogy másokat is :)

Thomas - 2016. 01. 19. 13:06

Amik nekem ezek közül a legérdekesebbek, és mindenképpen be fogom próbálni, az a Westworld, a The Girlfriend Experience, a The One Percent és a Roadies.

Persze ezeken kívül is vannak még érdekes dolgok (pl. American Gods, 11.22.63, Vinyl, The OA, Luke Cage), de majd meglátom, mi fér bele az időbe. Egyre durvább ez a dömping, nagyon keményen szelektálni kell, hogy mibe fektet az ember.

DarylD - 2016. 01. 19. 16:19

Ahogy végignézem a posztot 2016 akár 2013-at is überelheti majd újoncok terén, ami szerintem még mindig a legerősebb év volt idáig.

Az itt felsoroltak közül szinte minden érdekel, legtöbb tuti kap majd egy esélyt. A legvárósabbak eddig:
– American Gods
– The Get Down
– The Path
– Chance
– Westworld
– The One Percent
– Vinyl

Az év első nagy meglepetése pedig a Shannara volt, egyáltalán nem vártam, de kellemesen csalódtam. “Tinifantasy”, de a jobbik fajtából, eddig tök szórakoztató,

juhaszvik - 2016. 01. 19. 17:58

DarylD: várom már a junkies kritikát a Shannaráról, mert viasatos bemutatók alapján kicsit bénának tűnik nekem (pedig szeretném, hogy jó legyen), pilotra meg még nem volt időm…

DarylD - 2016. 01. 19. 21:04

Hát kicsit béna is, de nincs valami bő választék fantasy-ből, ez meg elég szórakoztató ahhoz, hogy megtartsam egyelőre. De persze ne egy Gyűrűk urát várj, mert akkor csalódni fogsz.

CyClotroniC - 2016. 01. 19. 21:14

DarylD: Aki a jó fantasyt hiányolja, attól mindig megkérdem, hogy a két Avatar animációs megvolt-e neki, zseniálisan jók.

DarylD - 2016. 01. 19. 23:16

CyClotronic: Véget nem erő daralistámon fent van, de nem tudom mikor jutok el odáig, hogy meg is nézzem, pedig nagyon kíváncsi vagyok rá.

sandor555 - 2016. 01. 26. 16:06

Durva, de egyik se érdekel a felsoroltak közül.

winnie - 2016. 01. 26. 20:36

sandor555: van ilyen, abban viszont biztos lehetsz, hogy elég sok nagyon bejönne neked, ha belenéznél.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz