login |

Pilot-mustra: Angie Tribeca – 1×01

2016. 01. 18. 19:44 - Írta: winnie

40 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Most kivételesen nem anyázok, hogy a TBS egyben adta le egy várós sorozat teljes szezonját, mert szerintem aki látta az Angie Tribeca első részét percét, az pontosan tudja, milyen lesz. És aki végignézi a 10 részes első évadot, az nem fog sokkal többet mondani a sorozatról, mint amit az első rész után mondott volna.

Sőt, ha akarom, akkor elintézhetném azzal is a kritikát, hogy az Angie Tribeca egy The Naked Gun, vagyis Csupasz pisztoly-sorozat. Amiből nincs olyan sok, így mindenképpen nézős, még akkor is, ha marha egyenetlen, a röhögős poénokat olykor elborult, tömény hülyeség, máskor hiperfárasztó, gyakran pedig teljesen félrement próbálkozások váltják. De a hullámzás ellenére már csak azért is maradok, mert tényleg kíváncsi vagyok, hogy mekkora marhák a készítők. (Hint: nagyon nagyok.)

ANGIE TRIBECA – 1×01 – 10/10 6,5/10

 Angie Tribeca - 1x01-09

Persze még mielőtt valaki nekem rontana: tudom, hogy a Csupasz pisztoly is egy tévésorozat alapján készült, a zseniális Police Squad!-ot (itthon: Nagyon különleges ügyosztály) mindenkinek kötelezővé tenném (itt írtunk róla), a magyar verziót pedig megmutatnám minden szinkronfordítónak, aki valamikor panaszkodni kezd amiatt, hogy nehéz egy sorozat nyelvezete.

– I hope you catch the animal who did this
– Thank you, ma’am, but we think it was a human who did it.

Azóta nem sok rendőrös paródiasorozat született, a legutóbbi az angol A Touch of Cloth volt, ami tömény zsenialitás (ami csakis egy dolgot jelenthet: nem írtam róla kritikát…), és az Angie Tribeca esetében is hasonló poénokra kell számítani: rendőrös klisék kifigurázására, elvetemült szójátékokra, félreértelmezett mondatokra, fapofával előadott idiotizmusokra, fizikai humorra, ami kell.

Angie Tribeca - 1x01-11

Az Angie Tribeca amellett, hogy komédia/paródia alapvetően egy krimi. Vagyis minden rész keretét egy nyomozás adja, mint a Brooklyn Nine-Nine-ban, de ez tényleg csak egy váz, amire felhúzzák a vicces jeleneteket és a neves vendégszereplőket (az első 3 részben: Jeff Dunham, Sarah Chalke, James Franco, Adam Scott).

A főhős a kőkemény nyomozócsaj, aki nem akar társat maga mellé, mindig kiutálja őket, de a kiabálós főnök mégis kiutal valakit neki. (Mondjuk ez az “utállak”-dinamika két perc után el lesz felejtve.) Persze van haverzsaru is a képben, meg halottkém, hogy a klasszikus krimik szerkezetének stádiumait fel tudják vonultatni a részekben – némelyikük zseniális a részenkénti 1-2 jelenetében.

Angie Tribeca - 1x01-05

A készítők (Steve Carell és felesége) nem fogják vissza magukat, bár mennyiségileg nem mindig záporoznak a poénok nonstop, de minőségüket tekintve, elég nagy a kavalkád. Sok minden betalál (ízléstől és humorérzéktől függően, persze), de vannak elég nagy luftok, túlmagyarázott vagy elhúzott poénok is, meg olyan teljesen fák is, mint a “- Egy tucat volt belőle. – Szóval tizenhárom.” (UPDATE: Közben kiderült, hogy ez alapjába véve mégiscsak jogos poén, mert a ‘baker’s dozen’-re épül, hiszen egy pék/cukrász ügye volt, de ezt utólag, amikor néztem a jegyzeteimet, elfelejtettem. Sorry. De volt más, hasonló példa is.)

(Ja, és konkrétan lenyúlt ötletek is voltak, mint az üldözés közbeni tornázás (bár a látható kaszkadőrös csavar jópofa, de az is ismerős), de esküdni mernék, hogy az esküvőről esküvőre járást is láttam már valahol, meg a kameralefejelést is. De ami vicces, az vicces, és egy újszülöttnek minden vicc új.)

Angie Tribeca - 1x01-08

Viszont hullámzás ide vagy oda, mint írtam az elején, tényleg vitt előre a kíváncsiság, hogy még mit rejtegetnek a tarsolyukba, még milyen hülyeségek fognak betalálni nálam – olykor nem is maga a poén vicces, hanem az, ahogy rém váratlanul bedobnak valami abszurditást. Szóval nem annyira az Angie Tribeca tartalma tart meg (ellentétben az A Touch of Cloth-tal), hanem inkább a műfaja.

Angie Tribeca - 1x01-10

Rengeteg marha jó ötlet van az Angie Tribeca-ban (az átvezető hangok Law & Order-t parodizálnak, a főcím CSI: Miami-t, olykor ki is beszélnek, sőt, még reklámokat is implementáltak a sztoriba, amik nem is irritálnak), jópofa visszatérő gegek, és persze Hoffman karaktere mindent visz. Amikor betalál a sorozat, akkor istentelenül betalál.

Éppen ezért, mindenkinek ajánlanám bepróbálásra, aki kedveli a ZAZ-paródiákat, mint a The Naked Gun vagy az Airplane!. Klasszikus sosem lesz, de simán benne van az esély, hogy nagyon bejön.

Angie Tribeca - 1x01-03

– We did find something odd when we gone through the baker’s records.
– There was a Simon & Garfunkel Greates Hits stuck in the middle of the hard rock section betwen Led Zeppelin and Night Ranger.
– That’s a head scratcher. Maybe there’s a folk-rock angle?

Három rész után azonban az volt az érzésem, hogy a fentiek ellenére, ha nem Rashida Jones lenne a főszereplő (régi a kapcsolatunk), akkor lehet, hogy nem tartana meg, annyira nem elég egy “jóféle”-értékelés. De lehet, hogy ez marhaság, hiszen az első évad csak 10 rész, 200 perc, ami olyan, mint megnéznék két filmet. Annyi belefér, még akkor is, ha nem éppen epizodikus sorozatokat szoktak darálni.

ui: A magyar fordítónak előre is jobbulást kívánok.

40 hozzászólás Ne habozz!

Rubber Duck - 2016. 01. 18. 20:04

Én biztos megnézem, mert Rashidával én is jóban vagyok nem is értem, miért nem szokott kapni eyecandy jelöléseket…

Dregnarr1 - 2016. 01. 18. 20:13

Örülök Rashidának, mindenképpen megnézem!

Barney - 2016. 01. 18. 20:15

Első rész alapján nálam telitalálat, mostani felhozatalból csak a Man Seeking Woman rendelkezik hasonló elborultsági fokkal (az még elszálltabb igazából). Még ilyet!

pody - 2016. 01. 18. 20:31

Most kezdtem neki es az elso ket reszen vagyok tul, de ehhez a humorhoz frissnek kell lenni, most tul faradt vagyok hozza :) Az biztos, hogy pontosan olyan, mint amit vartam az elozetesek utan. Ez 100% ZAZ-trio tisztelges/koppintas. Es sajna nem olyan jo, de igy is marhara szorakoztato

LaCRossE - 2016. 01. 18. 20:33

Még sok ilyen elborult sorozatot, még, még, még! :D Rájöttem, hogy ez a műfaj pont nekem való (Man Seeking Woman is ugye), ez is csont nélkül bejött, a Touch of Cloth is (bár abból fingom sincs, hogy meddig láttam).

Lantaar - 2016. 01. 18. 20:41

Egyáltalán nem bántam meg a belefektetett időt. Már az előzetesek alapján is lehetett tudni, hogy kb. mire lehet számítani. Nekem ugyan nem volt hangosan nevetős sehol sem, inkább olyan végig vigyorgós kategória. Két dolog miatt volt az ami nekem lehúzta az egészet egy kicst: az egyik az volt, hogy kicsit túl görcsösen akartak hasonlítani a Police Squad/Naked Gun sorozatokra, ezért az egésznek egy kicsit elavult érzése volt szemben mondjuk a Man Seeking Woman-el, ahol jobban tudták modernizálni az abszurd stílust. A másik ami kicsit zavart engem az pont Rashida Jones. A Police Squad/Naked Gun-okban Leslie Nielsen volt az egyik legnagyobb érték, maga a színészi játéka. Elismert drámai színészként nagy rutinnal tudta előadni teljes fapofával a legelborultabb jeleneteket is. Itt viszont végig az az érzésem volt Jonest nézve, hogy bármelyik pillanatban elröhögheti magát (van értelmes kifejezésünk a breakingre, ilyen értelemben?), ami az egésznek nekem egy elnyújtott SNL sketch érzését nyújtotta. Ettől függetlenül kellemes szórakozás volt és az évad második fele egyértelműen jobban sikerült, mint az első, addigra sikerült jobban megtalálni magukat és a stílusirányt. Egyébként remélem, hogy ha lesz második évad, akkor Deon Cole karakterének, meg a kutyának nagyobb szerepet adnak. Aki nézi mondjuk a Black-isht azt tudja, hogy mekkora őrült tud lenni a fickó. 6/10

userguide - 2016. 01. 18. 20:56

Szerintem ennek a műfajnak a sorozatformátum a halála, egyszerűen képtelenség elég új poént kitalálni. A Police Squad pl. egészen brutálisan áll földbe a második rész után, elfogynak a viccek.

Nem véletlen, hogy a Touch of Cloth is csak évi másfél óra, ennél többet csak durva higítással lehet megtölteni. És sajnos ezt teszi Tribeca is. And don’t call me Shirley!

pody - 2016. 01. 18. 21:12

nem csak sorozatban, ez filmen is baromi nehez, hogy vegig megmaradjon a szinvonal. Nem veletlen, hogy Zuckerek sem keszitettek ertekelhetot bo 20 eve (talan a Rat race volt meg jo es en neha jokat rohogtem a Maffian, amit azert inkabb rossz filmnek szoktak tartani)

des - 2016. 01. 18. 21:19

Köszi a tippet. Most próbálom majd be. A Danger 5 cancel után jól jönne valami tömény hülyeség megint. :)

CyClotroniC - 2016. 01. 18. 21:21

Most volt meg a pilot és sajnos engem nem vett meg. Szerintem nagyon híg. Ez a műfaj csak akkor jó, ha nem egy pillanatnyi szünetet se, minden sarkon van valami baromság és nagyon de nagyon túl van tolva. Itt meg poénok szintjén ott voltak ezek, de csak helyenként és a környezetben, a dialógusokban vagy úgy az alaphangulaton se érződött ez nagyon.

A közelmúltból ráadásul ott volt a Danger 5 első szezonja is mintának, azt a lécet viszont nagyon nem ugrotta ez meg. Kár, nagyon akartam szeretni.

winnie - 2016. 01. 18. 21:21

userguide: a sorozat formátuma a running gegeket, a visszatérő idiótákat azért elég jól tudja alkalmazni, plusz ott vannak azok a fajta poénokat, amiket nem lehet megunni sokadjára sem másféle tálalásban, például a shirley. persze ez személyfüggő.

és ha egyszer eljutnak oda, hogy a karakterekkel is tudnak mit kezdeni…:)

winnie - 2016. 01. 18. 21:23

“Ez a műfaj csak akkor jó, ha nem egy pillanatnyi szünetet se”

igen, ez az elején nincs meg. engem is meglepett és rögtön az izombie kihallgatásai jutottak eszembe. persze annyira nem volt súlyos a helyzet, de volt, hogy egy ideig nincs poén, és akkor nem értem, hogy mi van.

de amikor egy kis altatás után váratlanul lecsap valami…, hát az haláli.

gromit - 2016. 01. 18. 21:31

ezt be kell majd próbálni agykikapcsnak :)

kiegészítésnek: a Touch of Cloth óta is volt még egy rendőrös paródia, a Top Coppers, ami angol létére leginkább a 70-es-80-as évek amerikai rendőrös sorozatainak paródiája

winnie - 2016. 01. 18. 21:43

(azt nem akartam a kritikába írni, de vicces belegondolni, hogy milyen lehetett az újonc járőrt alakító színésznek, hogy minden héten forgathatott egy jelenetet, amiben az a dolga, hogy hányjon.)

LaCRossE - 2016. 01. 18. 21:53

Vagy a főcím folytatásaként ordító csávó. :D

Lemoni - 2016. 01. 18. 22:17

Sorry, nem. 10 percet néztem, még egy fél mosolyt sem tudott kicsikarni belőlem, de legalább nagyon untam. Nem az én ízlésem, pedig szeretek és könnyen tudok nevetni, de itt most nem jött össze.

m76 - 2016. 01. 18. 22:28

Nem mondom, hogy rossz, de a jó nem ilyen. Van néhány betaláló poén, még azt is mondhatom, hogy jól szórakoztam az első részen, de nem annyira hogy belefogjak a 2.ba is. Egyszerűen nem tudom igazolni azt a 20 perc eltöltését 2-3 jó poénért.

Nekem a stílusban az etalon a Sledgehammer!

emeric - 2016. 01. 18. 22:29

Én szerettem volna szeretni, de egyszerűen nem ment… Valami félrement, nem nagyon volt vicces, talán mert nem hozta a kellő lazaságot, izzadtságszagú volt.

userguide - 2016. 01. 18. 22:35

Szerintem Angie jobb a Top Coppersnél. Ott a hörcsögön kívül semmi se volt vicces, bár az egy sírva röhögős poén.

Gondolkodtam egy mega Police Squad – Touch of Cloth – Top Coppers íráson, de valahogy sose volt rá idő.

Benjy - 2016. 01. 18. 22:35

Mindent összevetve a pilot nagyon, de nagyon hullámzó volt. Néhány poén nagyon durván betalált, és az idiotizmusra is vevő vagyok, de én ennél töményebb zsenialitásra számítottam. Egy.két részt azért még csekkolok, de ennél azért több kell.

Ani - 2016. 01. 18. 23:00

Nekem sem jött be igazán, úgyhogy inkább újradarálom a Sledge Hammer!-t

LaCRossE - 2016. 01. 18. 23:44

Na, most daráltam le a 10 részt, és komolyan, cliffhangerrel fejezték be, hát én sírok. :D :D

Na de nem volt ez rossz, nekem összességében bejött, pont vevő vagyok erre, és nekem a poénmennyiség is megfelelt, még ha valóban lehetett volna több is.

Rezsidémon - 2016. 01. 19. 00:32

Ez nem vicces volt, ez kínos volt. 2 geg/másodperc, de a nézőtéren fásult csönd. Komolyan kérdezem, ki tudott nevetni azon, hogy Ford.com? Mintha középiskolások írták volna a tehetségkutatóra.
Nem döbbenet. Közöny.

winnie - 2016. 01. 19. 04:57

“ki tudott nevetni azon, hogy Ford.com?”

??? az nem volt vicces, hiszen reklám volt, nem is kellett viccesnek lennie, de cserébe reklámként nem is zavaró, viszont ahogy minden jelenetben más autó volt (eskü, mintha ez is rémlene valahonnan), az azért poén, szóval próbálták “jóvátenni” a reklámot.

Annatar - 2016. 01. 19. 08:53

Az első két részt megnéztem, de valahogy nekem nem az igazi. Túl fárasztó, túl kiszámítható.

A kritikához csak egy dolog (azon kívül, hogy nem csak a pilotról szól :P ):
“- Egy tucat volt belőle. – Szóval tizenhárom.”
Ez nem annyira fa poén, csak ha le van fordítva magyarra minden magyarázat nélkül ;) Mivel pékek (vagy inkább cukrászok? mintha keveredne egy kicsit a kettő) az áldozatok, és a “baker’s dozen” tizenhármat jelent… na ugye. Tény, hogy nem visítvaröhögős, de azért ráfogható, hogy poén. Mondjuk a leendő fordítót én sem irigylem :)

winnie - 2016. 01. 19. 09:15

annatar: és teljesen igazad van – ezt teljesen benéztem, elfelejtettem, hogy a cukrászos ügyben volt, de volt hasonló, bár már töröltem a jegyzetemet. amúgy nekem a nagyon túlmagyarázott dolgok nem hiányoztak igazán. (a végén írom, hogy három rész volt meg:)

Rezsidémon - 2016. 01. 19. 10:13

“reklám volt, nem is kellett viccesnek lennie” – dehogynem, a szemérmetlen ‘bujtatott’ reklámokat akarták ezzel parodizálni (karikatúra: hátrányos jellemző eltúlzása, felnagyítása), csak éppen nem volt vicces. Ugyanez az Evolúció c. filmnek sikerült valami samponnal, de az Angie Tribeca próbálkozása… nehezen jellemezhető (erőltetett? fantáziátlan? üres?), de egyértelműen bukta.

winnie - 2016. 01. 19. 12:10

Rezsidémon: de ha valamit nem találsz viccesnek, miért akarod belelátni, hogy viccesnek szánták? nem egyszerűbb az a magyarázat, hogy nem is vicces?:) abban, hogy kiírják, hogy ford.com, nincs sok poén. persze, hogy nem nevetett senki rajta. az, hogy sokszor kiírták a visszatérő jelleg miatt már valóban ezzel a célzattal készült, és a túlzás valóban poénos lehet.

a lényeg, hogy attól még a ford reklám volt, hogy megpróbálták poénra venni. és naná, hogy megpróbálták, hogy ne legyen gáz – pont egy ilyen sorozatba ne tennék? de a poén nem a hirdetett termék kiírása volt, hanem a többszöri kiírás vagy a sok autócsere. ami vagy vicces vagy nem.

a későbbi részekben más reklámok is vannak, természetesen úgy tálalva, hogy ne legyen gáz annyira – cserébe máskor nem kiírják, hanem mutatják vagy kimondják a hirdető nevét.

(az egész sorozat reklámmentes maraton keretében adták, ezért is volt ilyesmire szükség.)

Rezsidémon - 2016. 01. 19. 13:32

Értem, hogy a reklámért fizetnek, értem, hogy ebből pénz lesz (büdzsé? tiszta profit?), de a szar geg attól még szar geg. Amit nem értek, hogy amikor szóba kerül a szemérmetlen ‘bujtatott’ reklám, miért kezdi el valaki mindig elmagyarázni a ‘kereskedelem és marketing’ tantárgyat. Én nem a főkönyvelője vagyok a sorozatnak, hanem a nézője. Akinek a nézői megelégedettségére (ez lenne a cél) negatív hatással van az ilyesmi. Nem azért, mert sért valami fogyasztóellenes meggyőződést (a Hyundaiok a TWD-ben nekem fel sem tűntek), hanem azért, mert bágyasztó és csüggesztő amikor harmadjára is azon kéne nevetni, hogy jelenet közben megváltozott az autó, premier plán, hűdevicces, ‘ilyen a product placement’.
Az Angie Tribeca Leslie Nielsen munkásságának legrosszabb, utolsó korszakát idézi, rosszul időzített, fantáziátlan, bénán kivitelezett poénok értelmetlen halmaza.

monti - 2016. 01. 19. 17:00

Jó, sokat mosolyogtam aztán puffogtattam a facebookon a facebookos poént, nézős lesz

Thrasher - 2016. 01. 19. 22:08

holy shit, ezt végig se olvastam, a Police Squad! említésekor már instant ment is a listára

napocskin - 2016. 01. 20. 18:56

Borzasztóan sajnálom Rashida miatt, de ez nekem nagyon nem jött be. Futotta egy-két mosolyra, de valahogy nem tudott megfogni, úgyhogy megy a levesbe. Engem amúgy se könnyű megnevettetni (és a Parks and Recnél jobban az utóbbi időben nem tudott semmi), sajna.

m76 - 2016. 01. 20. 23:18

Jelentem én nevettem azon ahogy poénra vették a termékelhelyezést.

m76 - 2016. 01. 20. 23:19

Sokkal inkább ez mint a h5o 5 percekénti eröltetett microsoft reklámja.

ElPadre - 2016. 01. 21. 09:16

a ford.com-os reklám jópofa volt, pont az állandó kocsicsere miatt, ügyesen oldották meg.

de… megvan, hogy mi hiányzik mondjuk a police squad-hoz képest (túl azon, hogy leslie nielsen fapofáját senki nem tudja már utánozni): a mérték tiszteletben tartása. mert van, amikor egy vicc jó, de ha túlzásba viszik, akkor már fárasztó lesz.

példa az első részből: a polgármester felesége, amint ajánlgatja a teát, fánkot, aztán az oldalast, meg az egész kihallgatási jelenet (“while i can have my toys”) aranyfokozatú naked gun-szint.

SPOILER

RONTÓC (tök jó szó!)

viszont a professzor üldözése az “akrobatikus” elemekkel: fele ennyi, sőt, negyedennyi pont elég lett volna. de nem, túlhúzták, és a végén már inkább kínos volt. és ez nem a gervais-műfaj, ahol a kínos egyben poénos is… itt ez a végén csak fárasztó volt.

SPOILER VÉGE

a police squad!-ban egyetlen jelenet sem volt túlhúzva.
hát ennyi a különbség.

Mala - 2016. 01. 22. 17:26

Én is nagyon szerettem volna szeretni, de nem ment.
Picit csalódott vagyok, mert annyira akartam, hogy vicces legyen… sajnos számomra nem az.

Anthonz - 2016. 01. 23. 23:44

Egyetértek, ez egy részre volt jó, ez amikor túlzásba vitték a kretént. Ez nekem fárasztó.

Benjy - 2016. 01. 26. 12:40

Az 1×02 nagyon zsenge volt, jó szívvel 5/10. Talán ha 3-4 jó poént vissza tudok idézni. Még egy részt lecsekkolok, de ha a következő is ezen a szinten lesz akkor nem fogok kitartani.

izellajos - 2016. 01. 26. 18:08

az első rész (pilot) frankó volt, végig tartotta a humor szintjét. Sajnos Carrellék a többi részben már nem vettek részt íróként, ment is lefelé a szinvonal. Kár érte. Hoffmann a legeltaláltabb karakter.

winnie - 2016. 01. 28. 04:54

“Sajnos Carrellék a többi részben már nem vettek részt íróként, ment is lefelé a szinvonal”

ők az executive producerek, így minden résznek ők a felelősei. az, hogy ki ír, az a legjelentéktelenebb dolog, a lényeg az írószobában zajlik, a közös munka során. amikor kész van a rész, akkor adják ki megírásra a jeleneteket, és aztán azt is együtt felturbózzák. de az executive producer mindent felügyel és okézik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz