login |

Pilot-mustra: Bordertown – 1×01

2016. 01. 19. 14:50 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: 2015/16, animáció, kritika, pilot-mustra,

The Gonzalezes are going to Hawaii… Okay, not until season three. What can we do? The Gonzalezes are solving a double murder with the help of Bones!

Egy animációs sorozatnak nincs sok esélye nálam, ha nem olyan stílusú, mint az Archer vagy a Moonbeam City (oké, a Rick and Morty-t és a BoJack Horseman-t halasztom már mióta, talán félek, hogy csalódni fogok?), de azért úgy korrekt, ha röviden esik szó a FOX új komédiájáról is, még ha a lényeg az esetleg érkező nézői kommentekben lesz.

BORDERTOWN – 1×01 – ??/10

Bordertown - 1x01-06

A történet két családról szól, elég klasszikus összeállításúak – az egyik 100% amerikai, a másik mexikói-amerikai. Barátok meg minden, de a csavar az, hogy utóbbiaknak jobban megy a vállalkozó apuka révén, míg előbbiek csak egy elfuserált, vaskalapos, bevándorlóellenes nézeteket valló határőrt tudnak felmutatni.

Nesze neked, aktuális tematika. Európából különösen pikáns egy, a menekültekről és menekültügyi kérdésekről szóló komédiát nézni, ami már az 1×02-re eljut addig, hogy falat húznak fel a határon. Ha akarom könnyedén, senkit nem kímélve kezelik a témát, de azt is simán rá lehet húzni, hogy óvatosan kritikusok – jobb, ha inkább az ember megpróbálja élvezni, amit lát. És röhögni, ha épp olyanja van.

Bordertown - 1x01-02

Azonban azt mindenképp a sorozat előnyére válik, hogy nem kiszámítható – még akkor is, ha a kottázhatóság hiánya kissé randomnak hat. Arra gondolok, hogy a nem PC poénkodás és a kisebbségi téma simán elvinné a hátán a Bordertown-t, azonban ezúttal a készítőnek plusz ambíciói is voltak, amik ugyan helyenként rém viccesek, de szerintem eléggé kilógnak a sorozatból.

Well, looks like ol’ Bud wound up right back where he started. Course, you don’t need me tellin’ you that. You wasted your time watchin’ it, too. Well, stay tuned for the 10:00 news.

Bordertown - 1x01-01

Egyrészt olykor akadnak a sorozatban “véres” poénok. A vérköpés is meglepő volt, de később Kenny-módra még “el is halálozott” pár brutális módon a főhős (persze csak a következő jelenetig). Erre nem számítottam, mint ahogy arra sem, hogy Negyedik Falazni fognak, azaz kibeszélnek a nézőhöz – mindkét eset előfordult az első 3 részben, így talán állandó fícsörnek kezelhetőek. (De a sorozatos utalásokat vagy az ufós szálat is említhetném, WTF.)

Szóval néhol a Bordertown pontosan olyan, mint amilyennek gondolná az ember, van viszont, amikor átmegy nagyon abszurdba. Nekem az utóbbi jobban bejött, de másokat lehet, hogy ki fog zökkenteni.

Bordertown - 1x01-04

Teljesen felesleges osztályoznom, mert vannak műfajok, amik képviselői lehetnek bármilyenek, nálam nagyjából ugyanúgy fognak lecsapódni. Igen, a Bordertown-ban vannak nagyon jó poénok, akadnak szellemes ötletek, még azt is megkockáztatom, hogy akad benne elviselhető karakter (a visszajáró határsértő arc). De kizárólag egy 30-50 másodperces best of-válogatás erejéig.

– I forbid you from marrying J.C.! And pointing out the plot holes in NCIS!
– You “forbid” it? Well, then I guess that leaves me no choice. I’m moving out! And the Navy doesn’t investigate those sorts of crimes!

8 hozzászólás Ne habozz!

juhaszvik - 2016. 01. 19. 16:13

lehet, hogy h*lye kérdés, de family guytól miben különbözik? nem kell kis esszé, megfelel a “jobb, rosszab, totál más” válaszok is…
animációst csak szinkronosan, általában tévén fogyasztok, így elég kevés a viszonyítási alapom.

jut eszembe Archer, nem tudom, hogy mindenkinek meg van-e, hogy a magyar comedy central ugyanazt az Archer reklám spotot adja korhatáros és nem korhatáros verzióban is (Archer kidugja a kezét a hóból, majd dob egy “sz*pd le a ****-t hóvihar” szöveget, utóbbit csak este 10 után)

István - 2016. 01. 19. 17:59

Megnéztem az első részt, de számomra kín szenvedés volt. Egyszerűen rossz.

perfect0 - 2016. 01. 19. 18:59

Működik. A vasárnap (hétfő) esti animációs blokkba teljesen illik, és miután a The Cleveland Show-t elkaszálták, az American Dad pedig másik csatornára került kevesebb epizódszámmal, így tök jó, hogy ismét van egy, az elborultságban Family Guy-hoz hasonló sorozat az Animation Domination-ben.

ldavid - 2016. 01. 19. 19:10

én is csak az elsőt láttam, de…
egyrészt “csúnya,” én legalábbis utálom az ilyen firkált stílust, másrészt gagyi/idióta (valaki biztos szereti) az egész és humornak szinte nyoma sincs.

a Family Guy sem egy túl színvonal, de legalább még mindig van benne humor ennyi év után is, sőt annak még a pilotja is jobban nézett ki, nem hogy most.

én ezt talán a burgereshez tudnám hasonlítani, de még azt is szívesebben nézném.

Thrasher - 2016. 01. 19. 22:05

@juhaszvik:
Nincs beszélő állat :p

Mittomén, a Family Guy-t a szememben leginkább a cutawayek definiálják, az itt nyilván nincs.
Viszont hasonlóan random a humor, sok a sokszor elég váratlan közéleti utalás.
Igaza van mondjuk winnie-nek, hogy ez kizökkentheti az embert, az extrémebb poénok, és a levegőben lógva hagyott, az abszurditásuk miatt betolt poénok (mint pl. az általa is említett jelenet, ahol meghal a főszereplő) tényleg kicsit zötyögőssé teszik az epizódok hangulatát.

VISZONT, akinek a Family Guy-féle, rengeteg területről merítő, szándékosan vad humor bejön, az szerintem ezt is szeretni fogja, feltételezve persze, hogy nem az lesz az első dolga, hogy remegő kézzel kommentelje mindenhova, hogy valójában modzskos libzsi agymosás az egész sorozat…

A vizuális stílusra vonatkozó panaszokat meg nem is értem, nem hiszem, hogy ne illene a sorozat humorához ez a stílus. Mondjuk én azt se értettem soha, a King of the Hill mitől kult, amikor az randa is volt, ÉS humormentes is…

winnie - 2016. 01. 19. 22:34

az egyik “kedvencemet”, a futóhomokos poént be is tettem. abszolút nem tudtam, hogy hozzáállni ahhoz, hogy elsüllyedt és bejött a képernyő tetején. mondanám, hogy nagyon kilógott, de affene tudja, lehet, hogy éppen ezek a megmozdulások definiálják a sorozatot.

arra azért kíváncsi leszek, hogy lesznek-e még sorozatos utalások, azokat mindig szeretni szoktam.

(pont most akarom újra csekkolni, hogy mit tudott a king of the hill, de tippre az nagyon emberszereplős volt, nem elszállt, és nem poentírozott. (van róla egy vendégkritikánk.))

Thrasher - 2016. 01. 20. 18:32

Persze, visszafogott dolog volt a KotH, a ma megszokott harsányság nagyon más, de attól még lehetett volna vicces :p

ON: Ha valaki még bizonytalan, ajánlom a 3. részt. Ha az Apollo 13-as poénon nem sír be, akkor valszleg nem fogja szeretni. :) Meg hát van egyházfikázás benne bőven, az küszöb szokott lenni sokaknál.

the_daver - 2016. 01. 23. 11:05

A Rick and Mortyban nem lehet csalódni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz