login |

The Expanse – 1×07: túl a szezon felén

2016. 01. 22. 21:02 - Írta: Neoprimitiv

27 hozzászólás | kategória: kritika,

Hét rész már lement a tíz epizódosra tervezett első évadból és úgy gondolom, akik a pilotkritika vagy a korábbi hírek alapján belevágtak, eddig nem csalódtak.

A SyFy csinált egy érdekes, jól kinéző scifit. Ha valaki lemaradt volna róla: a sorozat James S. A. Corey-féle Térség-könyvekre épül, de nagyon sok módosítással. Az egyes szereplőket, történet szálakat érintő változások már most a GoT-szintjén járnak, ezért működik majd a könyves kibeszélő is, az ilyenekre vonatkozó kommenteket, spoileres tartalmat oda kérjük.

canterbory

Kezdem azzal, hogy látványban a sorozat továbbra is nagyon jó. Rendben, kifejezetten korrekt epizódonként büdzséből dolgoznak, de itt többről van szó, mint hogy nem Autopress kávéfőzőkkel repkednek az űrben.

Egyrészt nagyon jó hangulatot teremtenek, stílusa van az egyes helyeknek, eszközöknek. Nem azt mondom, hogy vadonatúj a látvány (a Medina az első Emlékmás film gettójára, a Ceres lakónegyedei pedig a Mass Effect-re emlékeztetnek), de hatásos. Másrészt apróságokra is költenek, ennek talán az egyik leglátványosabb példája a Coriolis-erő hatása az italra.

coriolis

Az övlakók eltérő alkati tulajdonságait sem spórolták ki. Nem verték el a teljes CGI-költségvetést a pilotra, továbbra is érezzük, hogy az űrben játszódik a sorozat.

A történet a lényeget tekintve követi a könyveket, de a részletekbe nagyon sok helyen belenyúltak – véleményem szerint általában jó érzékkel. Talán úgy a legpontosabb, ha azt mondom, személyesebb, konfliktusosabb a sorozat.

A legfontosabb változás nyilván a belső megosztottság. Holden kvartettjén belül sokkal több ellentét, sőt ellenségesség rejlik, mint az alapműben. Ez szerintem jó döntés volt, mert négy lelkes kiscserkész az űrben könnyen unalmassá válhat. Azt, hogy mihez kezdenek majd ezekkel az indulatokkal, majd a jövő megmutatja, nekem eddig tetszik.

belter

Az első hat rész tulajdonképpen a felvezetés volt, de ez csak visszatekintve látható, minden epizódra bőven jutott esemény. Az elején három külön szálon futó történet (Miller nyomozása, Holdenék kálváriája és a földi politikai machinációk) az 1×07-ben láthatóan elkezdett helyileg is egy pont felé konvergálni.

Nem tudom, mennyire szándékos írói húzás, de nekem a három oldalú játszmából az elvileg legkarótnyeltebb marsi oldal a legszimpatikusabb, remélem a végén nem ők lesznek a “rosszfiúk”.

otos

Ahol számomra mínusz pontokat gyűjt be a sorozat, az a szereposztás. Szerencsére nem mindenhol, vannak ugyanis telitalálatok. Thomas Jane nyomozója, az Amos-t alakító Wes Chatham vagy Jared Harris Anderson Dawes szerepében nagyon jók, a többiek nagyjából egy tisztes szakmai átlagot hoznak.

Ami viszont baj, hogy két főszereplő is a negatív végén van a sornak. Jim Holden a Magic City-ben még csak-csak elment önfejű szépfiúként, de ide nekem kevés. Nagyjából egy jóárasított Brett Dalton szintjén mozog, pedig mégis csak ő lenne a főszereplő. Shohreh Aghdashloo földi potentátjánál lehet, hogy rendezői koncepció, hogy minden szava hamisan, betanultan cseng (végül is ő az egyik fő konspirátor), de engem borzasztóan idegesít.

Expanse-1

A gyenge főszereplők sokszor képesek megölni egy sorozatot, de itt a többi tényező olyan jól összeállt, hogy még ez sem tudja elvenni a kedvemet. A nézettség sajnos roppant gyenge, a Syfy valószínűleg nem a tévés számokra alapozta a második évados berendelést. Az viszont számomra már most biztosnak tűnik, hogy a 2017-es részekre is maradni fogok.

27 hozzászólás Ne habozz!

NPeete - 2016. 01. 22. 21:23

Könyvet is olvasva azt kell mondanom, hogy a sorozatbeli mindenki mindenkivel ellenséges felállás nekem is jobban bejön (bár az lenne a király, ha a végén lenne nagy összeborulás).
Viszont (főleg a 7. részben) már annyira más vizekre eveztek, hogy egy kicsit ki is akadtam, valamint a 6. részes “háború szítás” is olyan Defiance-esen olcsó hatást keltett…

Szaby59 - 2016. 01. 22. 22:14

Szerintem kicsit lassan halad a sztori, azt mindenesetre remélem, hogy – ugyan a második évad már megvan – lezárják majd a sztorit, mert amúgy bejön meg a hangulat is.

Shohreh Aghdashloo-val nekem csak annyi “problémám” van, hogy sokkal szemfülesebben kell figyelnem az angol feliratot, mert elég sok dolgot nem értenék mit mond :D Amúgy szerintem telitalálat mint az egyik manipulátor.

Nem tudtam rájönni először honnan ismerős utána láttam, hogy a Mass Effectben is volt szinkronhang :D

Annatar - 2016. 01. 22. 22:18

A könyvesben jobban kifejtem, de ha végiggondolod, hogy mi történt a könyvben Holden bejelentése után, és mi (nem) történt a sorozatban, valahol be kellett mutatni a fölkavart indulatokat is.

Brynden Rivers - 2016. 01. 22. 22:46

Nekem az tetszik hogy kifejezetten átgondoltnak tűnnek a változtatások a könyvhöz képest.
Nincs Kisujj-travel mint a Trónok Harcában.

Shohreh Aghdashloo szerintem jól hozza a szerepét, bár tényleg színpadias (de ez igazából szubjektív)

Ami viszont nem szubjetkív és mínusz pont, hogy Naomi a legalacsonyabb a 4 fős csipet csapatból.

Brynden Rivers - 2016. 01. 22. 22:47

@NPeete: Miller Erosra tart, van Lionel Polanski szóval nincs akkora eltérés :)

Fillion - 2016. 01. 22. 22:49

Az indiai nő szétcigizett hangja nagyon zavaró, Holden valóban nagyon szar választás volt.
Annyira azért nem figyelnek a részletekre, de legalább, nincs állandóan “gravitáció” az űrhajókon.
Ami viszont rossz, hogy baromi unalmas. az ötödik rész után már nem tudtam magam rávenni, hogy nézzem.
A könyvek nem voltak rosszak, bár kiemelkedőek sem.

Happy Zoidberg - 2016. 01. 22. 23:28

Sajnos senki sem ragadott meg, nem érdekelt, hogy mi és kivel történik, hiába nézett ki piszkosul jól. Az első rész után kasza lett.

Annatar - 2016. 01. 22. 23:31

Happy Zoidberg:
Az első részben még nem is ismerhettél meg igazán senkit. Ha van időd, esetleg adj neki még három rész esélyt. Ha a negyedik rész végén úgy gondolod, hogy még mindig nem érdekel, akkor tényleg nem a te sorozatod. De hátha mégis ;)

Malachi - 2016. 01. 23. 05:15

Üdítően jó kis sci-fi, egyelőre nem találtam benne utálni valót. Az idős indiai(?) nő hangja rettentően idegesít, de ennyi.

DonMaros - 2016. 01. 23. 08:43

Nekem a világ tetszik, amit felépítettek. Shohreh Aghdashloo nekem kimondottan bejön, a sok brit sorozat miatt amivel találkoztam az akcentus sem zavar. Sajnos a nézettség nagyon gyenge, úgy látszik a lassan építkezős sci-fit nem lehet az embereknek eladni.

sorozatjampi - 2016. 01. 23. 09:18

DonMaros, inkább úgy fogalmaznék, hogy ha valami rossz hiába scifi akkor sem kell.
Ez pedig sajnos nem sikerült, pedig a könyvek nem rosszak, a szereposztás és a rendezés viszont az, és nem a lassúsággal, hanem az unalmassággal van a gond.

Tinuszka - 2016. 01. 23. 19:08

vajon miért ennyire alacsony a nézettség?

Enrawell - 2016. 01. 24. 00:10

Sziasztok!

Ezeket a könyveket még nem olvastam, viszont az eddigi részek alapján nagyon hasonlít a sztori a DAN SIMMONS fél Hyperion,Hyperion bukása,Endimon könyvekhez. Csak ott kb 1000 évvel az Expanse után játszódnak az események. Van a történetnek bármi köze ehhez? Ha jól tudom idén jön a Hyperion is sorozatos formában.

Desmond Wallace - 2016. 01. 24. 10:48

“Az indiai nő szétcigizett hangja nagyon zavaró”

Nekem kifejezetten bejön. Ritkán hallani ilyet.

A sorozat is tetszik, bár kicsit lelassult a cselekmény az 1×04 után.

atrav - 2016. 01. 24. 12:00

Tinuszka, miért ilyen alacsony a nézettség? Mert rossz a sorozat, unalmas, vontatott a cselekményt nem elörevivö részekkel, elrontott szereposztással.

zolij - 2016. 01. 24. 12:10

Enrawell: nagyon más a The Expanse és a Hyperion cantos. Mind stílusban, mind felépítésben, mind cselekményben :)

atrav: rossz a sorozat? A Shadowhunters az egy rossz sorozat, ez eddig teljesen jó, főleg SyFy mércével.

Desmond Wallace - 2016. 01. 24. 12:17

atrav: Ha ez ilyen egyszerű kérdés lenne…
A gyenge nézettség nem feltétlenül jelent rossz sorozatot, ahogy a kiugróan magas nézettségből kell levonni azt a következtetést, hogy az a sorozat zseniális.

zolij - 2016. 01. 24. 13:49

btw ki lesz cserélve erre a posztra oldalt a kibeszélő?

schray - 2016. 01. 25. 09:14

@Enrawell – omg, mégis miben hasonlít?! :D Ezt fejtsd már ki részletesebben kérlek, nagyon érdekel, hogy miben látod a hasonlóságot!

Szerintem ég és föld a kettő. Mindkettő hard-sf űropera és ezzel ki is fújt. A Hyperion szépirodalmi babérokra törni akaró, komplex, biblikus felhangokkal tűzdelt opusz, ami néha egyáltalán nem szórakoztató, fárasztó, de annál értékesebb. Az Expanse sorozat meg egy akciódús, realista szórakoztató “ponyva” – abban az értelemben, hogy semmilyen szépirodalmi célkitűzése nincs az íróknak. Tárgyal néhány érdekes science-fiction kérdést, de ez elég sok scifiről elmondható még.

Enrawell - 2016. 01. 26. 19:23

“szépirodalmi babérokra törni akaró, komplex, biblikus felhangokkal tűzdelt opusz”
Úristen, ez most komoly? Nem irodalmi leckét meg kioktatást kérdeztem, csupán érdekelt, hogy a két sztorinak van-e egymáshoz köze.

schray - 2016. 01. 27. 08:04

De miért lenne? Miben látod a hasonlóságot? Nem kioktatás volt, hanem vélemény, tényleg érdekel, hogy te hol látod a közös pontot bennük, mert szerintem ég és föld a kettő, azon túl, hogy scifi.

Yutani - 2016. 01. 28. 09:47

Rajongója vagyok a könyveknek, és vártam ezt a sorozatot. A látvány első osztályú, nagyon elégedett vagyok vele. Viszont nekem maga a cselekmény nagyon összevissza, én nem is tudom, hogy aki nem olvasta a könyvet, az hogy tudja egyáltalán követni a cselekményt, meg hogy ennek az egésznek mi is az értelme?

Úgy érzem, hogy túl sok mindent akarnak bezsúfolni az első évadba (Avasarala például csak a 2. könyvben tűnik fel, ha jól emlékszem), így pedig valahogy kapkodósra sikerült az egész. Nyilván a könyv más műfaj, van “idő” kibontani a cselekményt, mélységet adni a karaktereknek.

Nekem ez a show gyengébb, mint a Heroes Reborn, ami lehet, hogy másokat megbotránkoztat, de nekem ez az érzésem.

Annatar - 2016. 01. 28. 20:11

A könyvben leírásokkal tudták vázolni a politikai helyzetet, a sorozatban viszont arcokat is kellett adni hozzá, ezért hozták be Avasaralát és a többi földi karaktert már az első évadban. Szerintem ez teljesen jó döntés volt. Viszont nagyon úgy tűnik, hogy nem fog beleférni az egész első könyv az első évadba, de legalább második évad biztosan lesz. Jó lenne viszont, ha néznék is odakint, hogy tudják folytatni…

wovbagger - 2016. 01. 28. 23:07

Igen, a kölyökképű főszereplő elég gyenge színész, és a földi öregasszony indiai akcentusú affektálása is nagyon idegesítő. De részemről kb. ennyi az össznegatívum, egyelőre nyolc rész után nagyon tetszik.

Enrawell, sem témájában, sem máshogy nem hasonlít a The Expanse Simmons könyveire.

asd - 2016. 01. 30. 18:08

A fenti kommentelő kérdésére, hogy mi akik nem olvasták a könyvet, hogyan tudjuk követni mi történik, az a válaszom, hogy én például sehogy. De úgy a 1×04 óta nem is érdekel a sci-fi elemeket várom csak. De ez is kezd olyan lenni mint az ember a fellegvárban, hogy az első 2 részben ellövik az egyedi világ érdekességeit utána meg lehet ásítozni a nem létező feszültségen.

Pufi - 2016. 04. 05. 15:13

Most kezdtem el darálni. A színészek meglepően szarok. Komolyan. Egy ilyen szép, és újszerű látványt elcseszni ilyen silány színészekkel döbbenet. Volt olyan jelenet, ami annyira tetszett, annyira más volt mint, amit eddig láttam, hogy vissza is tekertem. A történet és a koncepció is nagyon tetszik. Igazából minden tetszik, kivéve a szereposztást. Az indiai nőtől a hideg kiráz, roppantmód ellenszenves, mind a hangja, mind a megjelenése. Egyedül a nyomozóval vagyok kibékülve, ő tényleg átjött, a többiek nem.

KockaRita - 2016. 10. 12. 10:33

Pufi, egyetértek. De nem csak hogy szarok a színészek, de a forgatókönyv vagy a rendező állandó ordibálást ír elő nekik :P.
Én személy szerint mérges vagyok erre a sorozatra, mert alig vártam már egy jó újszerű sorozat.
De nem, nem tudtam nézni csak 5 és fél részt, annyira de annyira nem érdekel sem a cselekmény sem pedig hogy mi fog történni a szereplőkkel. Az indiai nő egy erőltetetten túllihegett gonosz politikus. Vagy nem gonosz, de ez is teljesen mindegy.
A nyomozó önmagában jó, egy másik filmben szívesen látnám, de ebbe kevés így egyedül, mellékszereplőnek jó, de főszereplője pl. nincs is a sorozatnak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz