login |

The Expanse: könyves kibeszélő

2016. 01. 22. 22:25 - Írta: Neoprimitiv

325 hozzászólás | kategória: könyv,

Bár magyarul az ötödik könyv, a Nemezis játékok még nem jelent meg, de James S. A. Corey Térség sorozatának első négy kötete is bőven szolgáltat alapot egy külön The Expanse-kibeszélőhöz. Főleg azért, mert a SyFy sorozata miközben sok helyen szinte sorról sorra követi a könyvet, számtalan esetben radikálisan el is tér tőle.

magyar-kiadas

Az első kötetről beszélek, a továbbiakat még nem olvastam, tehát lehet, hogy egyszerűen csak később bemutatkozó szereplőket hoztak be korábban a készítők. Az látszik, hogy néhány karaktert “áthangszereltek” (pl. Muss / Olivia). Ami a legfontosabb eltérés lehet a későbbiek szempontjából, az a Rocinante csapatán belüli teljesen más dinamika.

Minden esetre a dramaturgiai eltérések indokolják, hogy külön tere legyen azoknak, akik a könyvekkel összehasonlítva szeretnék kitárgyalni a sorozatot. És persze itt a könyvet nem ismerők, de azok eseményei után érdeklődők kérdései is helyet kaphatnak. (Szintén kérek mindenkit, hogy a technikai részletekre vonatkozó megjegyzéseket is ide írjátok.)

325 hozzászólás Ne habozz!

Brynden Rivers - 2016. 01. 22. 22:54

Könyvekkel, az gondolom az első két könyvet jelenti?
(Nem szeretnék 3-4. könyves spoilereket olvasni ha lehet)

És az Abaddon kapujából tudtommal nincs átemelve semmi (még). A Kalibán háborújából is csak néhány dolog.

Enzo - 2016. 01. 22. 23:22

(szolg.közl.: ez is mehet oldalsávba, nem?
meg a Shannarás posztot is plíz :))

Annatar - 2016. 01. 22. 23:24

Az tetszik, hogy igyekeznek bevonni a novellákat is a sorozatba (ezek sajnos magyarul még nem jelentek meg, nem tudom, a kiadó tervezi-e). Múltkor Fred Johnson kapcsán kaptunk egy kis betekintést a “The Butcher of Anderson Station” eseményeibe (ezt sajnos még nem olvastam), a hetedik részben pedig Amos említette a “churn” kifejezést, ami az ő sztoriját bemutató “The Churn” c. novella történéseire utalt.

zolivoros - 2016. 01. 22. 23:42

A könyv nagy kedvencem, Nemesis Games is állat jó, és hát van mit ellőni még, főleg, ha ilyen tempóban haladnak. Nem tudom ugyanakkor, hogy a sorozat melletti atyáskodás mellett meddig tudják tartani az évenkénti megjelenést (az orbit szerződés alapján 2019-ig jönnie kell és legutóbb daniel abraham szavai alapján 9-nél meg is állnak). Spoilerezni nem akarok, de jó lenne, ha a sorozat legalább a 3. könyv végéig elmenne..

bëiz - 2016. 01. 22. 23:45

Régóta szemezek ezekkel a könyvekkel, de kérdés: hagyjam őket és vessem bele magam a sorozatba inkább? Vagy netán sokkal-sokkal jobb a könyv? Mindkettő orgánumnak nem futok neki egyszerre, vagy-vagy (azért nem akarom minden szabadidőmet ebben a világban tölteni), de nem tudom eldönteni, hogy olvassam inkább vagy nézzem? :)

Ha a sorozat hozza a hangulatot, minőséget, akkor inkább annak látnék neki. Ha meg sem közelíti a könyvet, akkor győzött az irodalom. Tanács?

zolivoros - 2016. 01. 22. 23:54

A sorozat második szezonja 2017, addig elég muníciót adnának a kötetek. De én eléggé könyvpárti vagyok ilyen esetekben. A könyveket szerintem nem érdemes kihagyni.

schray - 2016. 01. 23. 00:33

Ebben az esetben nagyjából egy szinten vannak. Volt az első kötetben is kevésbé jól sikerült rész, ahogy a sorozat sem tökéletes. A könyvben Holden jobb karakter, bár ott se túl bonyolult, a sorozatban viszont érdekesebb a csapatdinamika. Miller pedig nagyon jó mindkettőben, de a sorozatban megkíméltek minket a Julie “látomásoktól” amiért hálás köszönet, a könyvben már nagyon fárasztó volt.

Én is remélem, hogy az első három könyvet legalább sikerül megvalósítaniuk, bár nem tudom mekkora rá az esély, mert a nézettség gyenge és ez eleve hat évadot jelentene a jelenlegi tempóval. Remélhetőleg azért megél pár évadot, a második könyv kifejezetten ütős volt.

Aki olvasta a Nemesis Games-t… milyen? A negyedik könyv nekem kevésbé jött be. Jobb? Spoilerek nélkül, csak minőségileg kérdem.

Stiel - 2016. 01. 23. 00:36

Eros-ra most már úgy tűnik, eljutnak az első évadban. Én az Eros-t lezavarnám két részben (nyomozás – menekülés), bár az eddigi tempó alapján inkább három lesz és akkor az Erosról meneküléssel lesz vége az első évadnak.

Amit nagyon megnéznék, de talán már nem fér bele, az az, amikor az Eros ‘félreugrik’ a Nauvoo elől. :)

zolivoros - 2016. 01. 23. 01:16

schray: ugyanez volt, de kint istenítették 4. részt, nekem valahogy az kilógott. 5. résznél sztem érdekes a sztoriszál, de itt is van váltás a korábbi részekhez képest, de az már spoiler lenne. jobb, mint a 4.

Synrew - 2016. 01. 23. 01:30

Komolyan Térségnek lett fordítva az Expanse? :(
Csak akkor jutunk egyáltalán az angol jelentés közelébe,ha már a könyveket ismerve elemezgetjük,ízlelgetjük a szót,akkor meg már mindegy.

foto - 2016. 01. 23. 02:39

Hát lehet hogy öreg vagyok de az első kötetének 300 oldalánál tartok…
Ez egy ponyva…

Lehet hogy Lem, Asimov, ill. a 60-80-as évek scifijei elrontottak.

Alapból miért ponyva:
Ha pár óra alatt több 10 oldalt tudok haladni ilyen tempóban 4-5 nap alatt végzek akkor azon nem kell gondolkozni…

NEm akartam senkit megbántani!

Synrew - 2016. 01. 23. 03:13

@foto
Persze,hogy ponyva.Csak szórakoztatni akarnak.Az angol nyelvű kiadást ismerem,ott az előszóban virágnyelven el is mondják ezt.Nomeg az elkészülési tempó is árulkodó,persze vannak termékeny írók,de itt futószalagon jöttek/jönnek a könyvek.(Ami szerintem a ponyva egyik ismérve)

A másik céljuk meg az volt,hogy egy olyan (lehetséges) korszakkal foglakozzanak,amiről nagyon kevés könyv született korábban: vannak ugye nagy space operák akár egész galaxist átívelő birodalmakkal,pionírkodó regények(hogyan érjük el a Marsot,vagy a közeli csillagokat).
Viszont arról a könnyen lehetséges jövőről nem szólt sok minden korábban,ahol belakjuk csordultig a Naprendszert,de a csillagok továbbra is elérhetetlenek maradnak,miközben a népesség csak nől-növöget, és az egyébként a rendszeren belüli hatalmas erőforrások is kezdenek szűkösek lenni/a korábbi periféria már önálló akar lenni,mindez egy levezetőszelep nélkül,robbanáspont közelében.

Annatar - 2016. 01. 23. 07:44

schray:
Nagyon jó a Nemesis Games, nem érdemes kihagyni. Bár nekem a Cibola Burn is tetszett. Talán azért tűnik kilógónak, mert az előző három könyv szorosabb egységet képez, innentől viszont új az irány.

Más: szerintem az évadok kialakításánál nem fognak ragaszkodni a könyvek határaihoz. Ha évad végén el lesz vágva a sztori, akkor sem fogják szerintem a könyv hátralevő részét széthúzni a második évad mind a 13 részére, hanem folytatják a második kötet eseményeivel.

bëiz - 2016. 01. 23. 08:23

Ha ponyva, akkor talãn nem veszítek semmit, ha inkább a sorozatot választom.

Cardas - 2016. 01. 23. 09:56

Szerintem azért olvastatja magát mert pl Asimov és Lem kevés párbeszéddel operál, nincs benne sok mozgalmas jelenet, Asimov meg a háborúknak is csak a hátterét mutatja be, kivéve a könyvekből az akciót. ha jól rémlik egyszer vagy kétszer dördült el fegyver a alapítványokban. Itt könnyen emészthető a legtöbb dolog, mert nem “szárazon” jönnek az infők, hanem a karakterek szemszögéből, leginkább párbeszéden keresztül, miközben mozgalmas események történnek.

schray - 2016. 01. 23. 10:01

@foto
Abszolút igazad van, ne úgy olvasd, mintha Asimov vagy Lem lenne. Ha relatíve kortárs hard sf-t akarsz, akkor inkább vedd elő Dan Simmonst vagy Vernor Vinge-t. Ennek a nagy erénye az, hogy jó érzékkel lop ezer forrásból, és sokak számára érthetően és szórakoztatóan fest le egy egészen hihető berendezkedést a naprendszerben.

@Annatar
Cibolánál azt éreztem, hogy elképesztően felfújták a cselekményt. Az előző könyvekben volt pár egészen ütős mozzanat, amiket jól elosztottak és érdekes volt az odavezető út. Itt a céges fazont agyon kellett volna lőni a leérkezés pillanatában és minden probléma megoldódott volna. Nekem valahogy az se volt hiteles, hogy mikor már semmit se számított, akkor is ment az ellenségeskedés a felek közt. Viszont a bolygó körüli események az utolsó harmadban egész jók voltak.
Majd lehet nekiugrok angolul a Nemesisnek, bár elég sok jó könyv van még a listámon, ami már megvan magyarul, lehet mire ledarálom lefordítják :)

Abban viszont igazad van, hogy nincs miért ragaszkodjanak a könyvek határaihoz és jól is teszik. Nekem a második könyvben nagyon fura volt, hogy bár már az elsőben is emlegették a háborút, itt mintha “mégegyszer kitört volna” és csak ebben a részben láttuk igazán, hogy mi történik. Nagyon remélem, hogy látjuk képernyőn a Ganymedes felszínéről az eget, ahogy kitör a csata… :D Csak félek, hogy erre nem kerül sor, ha nem kapja össze magát a nézettség :(
A második évadban az lesz a kérdés, hogy mekkorát változtatnak a történeten. Az Eros incidens után még hátra van a Thoth állomás, ahol kiderül sok dolog, meg a Nauvoo és igazából vége. Ezt ha el is nyújtják, hat részben le lehet tárgyalni és 13 részes lesz az évad. Szerintem rögtön a Nauvoo megoldással indítanak és azonnal behozzák a Ganymedest is, a Thoth állomást meg úgy ahogy van kihagyják és összevonják a Ganymedes-i események végével, simán megoldható lenne. Párhuzamosan meg lemehet az átalakulás a Vénuszon, így a második évad véget ér a gyűrűvel, meg a Protegen leleplezésével és ha nem kap folytatást, valamennyire akkor is kerek a lezárás…

Annatar - 2016. 01. 23. 10:34

schray:
OK, igazad van, a céges fazon tényleg idegesítő volt. De azért minden problémát nem oldott volna meg az sem, ha kiiktatják az elején, a többi része pedig jó volt.
Az ellenségeskedés végigvonul az egész könyvsorozaton, miért pont itt volt meglepő? ;) Alap a könyves univerzumban, hogy az emberek az első szikrára robbannak, és egymásnak esnek, és nehezen lépnek túl a problémákon. A sorozatban ezt a részét finomították, csak kisebb zavargások és incidensek történtek azonnali háborús konfliktusok helyett.

schray - 2016. 01. 23. 19:57

Persze, de ha kiveszed a könyvből a két szemben álló fél közti problémázást, a konfliktusok nagy része megoldódik és jóval több erőforrásuk és lehetőségük van megoldani a többi problémát. Nem meglepő volt, hanem hogy teljesen megalapozatlan és logikátlan. Még az RCE hajón hagyján, de a Murtry viselkedése irreális, ilyen csökönyös és korlátolt ember nincs még egy. A harmadik kötetben nagyon jól fel volt építve a különböző felek közti viszony, ahogy korábban is, de itt kb “fogadd el, hogy minden ok nélkül nem bírlak és ha már végtelenül ésszerűtlen is, amit teszek, akkor is inkább *@szogatni foglak” – olyan tipikus gonosz vagyok mert csak ellenfél volt. És ez az egész könyvre jellemző, minden probléma így keletkezik: meggondolatlanságot teszek mert csak, odaküldök valakit akit nem kéne mert csak, elindul valami titokzatos mert csak, történik valami katasztrofális, mert csak… A “mert csak” néha azért takar valami gyenge magyarázatot, de itt nincs az előző részek megszokott “zárt történetvezetése” – ahol az elején feltették a sakktáblára a bábukat és kikötötték a szabályokat, aztán szinte minden magából következett, logikusan robbant ki minden újabb probléma az előzőből.

És világépítésben is:
A többi dolog, a bolygó, Miller, miegymás meg elég röviden összefoglalható és nagyon minimális infót ad, a történetet szinte semmivel se viszi előre. Azért mindhárom epizódban elég súlyos változások történtek az erőviszonyokban, ez meg egy izolált hely és egy nagyon kis szelet csak az összképből.

Persze ez nem azt jelenti, hogy ne érdekelne a folytatás, de remélem a folytatásban többet kapunk :)

foto - 2016. 01. 23. 22:32

Nem tudom mit fogtok majd szólni, ha most tavasszal-nyáron meg lesz az esemény, majd közben vagy utána megtudunk mindent a valós űrprogramokról…
Kapaszkodni fogunk a székbe ill. neten fogunk lógni…

Amugy ide-ponyva oda megveszem az összeset mert ha már egyet elolvastam akkor érjünk a végére.

“schray” köszi az infot

(Dan Simmonst, Vernor Vinge) meg sasolom!

Desmond Wallace - 2016. 01. 24. 12:47

Ez a ponyva dolog érdekes. Melyik könyves alapokkal rendelkező sorozat nem ponyvából készült?

Brynden Rivers - 2016. 01. 24. 19:15

Desmond Wallace:

Néhány ellenpélda :) (Igen a House of Cards is könyv)

War & Peace, House of Cards, Orange Is the New Black, Sherlock, Childhood’s End, Parade’s End, Call the Midwife, A Young Doctor’s Notebook, Jonathan Strange & Mr Norrell, American Gods, Outlander, Trónok Harca
http://www.metacritic.com/feature/best-tv-series-based-on-books
azt nem tudom hogy a Wallander, Case Histories vagy Justified mennyire számít ponyvának, de az előbbiek biztos nem

Apropó egy remek lista olyan sci-fikről amelyek adaptáció alatt állnak, vagy ezt tervezik:
http://www.outerplaces.com/science-fiction/item/9688-23-science-fiction-books-being-adapted-into-tv-shows

Brynden Rivers - 2016. 01. 24. 19:16

Van egy moderálásre váró kommentem, de az kimaradt belőle, hogy ha lehetne kérni, hogy a 3-4. könyvről csak spoiler jelzés után legyen info?

Köszönöm.

Observer - 2016. 01. 24. 22:15

Én a sorozattal kezdtem. Az első pár rész alapján nagyon megtetszett, de elkezdtem könyvben is olvasni, mert szerettem volna a kettőt összehasonlítani.
Az első könyvet pár napja fejeztem be szóval még elég friss az élmény, a sorozatban pedig a hatodik résznél járok.
Jelenleg azon gondolkodom, hogy kaszáljam-e.

Megmondom őszintén, hogy a könyvélmény után nem látom értelmét a folytatásnak.
Nem azt mondom, hogy ez volt életem legjobb regénye, de nagyon élveztem. Ritka, hogy egy könyvet izgalmas olvasni és ez olyan volt. A Marsi-nál ézetem hasonlót utóljára. (Meg az Vörös lázadásnál, ha már itt tartunk.) A fő különbség a karakterekben van és ezáltal lesz más a Rocinante legénységének csoportdinamikája. Sajnos mind a két főszereplő (Holden és Miller) karakterét úgy alakították át a sorozatra, hogy így sokkal kevésbé szerethetőek és érthetőek (motiváció).

A könyv lényegét szerintem Miller és Holden teljesen ellentétes világnézetének ütköztetése adja. Miller a realista, kiégett, sokatlátott zsaru, aki már köznevetség tárgya a Star Helix-en belül. Holden pedig idealista, hisz az emberekben, bízik az ítélőképességükben és mindenáron követi az elveit. A sorozatban nem jön át Miller lecsúszott elvált alkoholista attitűdje. Holden karakterét pedig teljesen kilúgozták. Akár ki is írhatnák a sorozatból, pedig elvileg ő a Rocinante kapitánya.
A színészek teljesítményével sem vagyok megelégedve a castingosokat pedig el kellene tiltani a szakmától.

@foto
Az, hogy egy szöveg szépirodalmi-e egyáltalán nem befolyásolja a tartalma. Egy elgondolkodtató írás is lehet “ponyván” fogalmazva és egy látszólag értelmetlen szöveg is lehet szépirodalmi. A szépirodalom, csak attól szépirodalom, hogy a megfogalmazása mennyire felel meg a szépirodalmi elvárásoknak, mennyire egyediek az alkalmazott szóképek, használ-e szimbólumokat, metaforákat, többszinten értelmezhető-e stb.
Amit Te hiányolsz, az a science faktor a science-fiction-ből és ebben teljes mértékben egyetértek veled. Manapság főleg a sci-fi-nek nevezett filmekben sajnos nem nagyon erőltetik. Tisztelet a kivételnek.
Az, hogy egy könyv ponyva-e szerintem nem olyan fontos kérdés. Valahol olvastam, hogy Wittgenstein egyszer azt mondta, hogy több filozófiát talált a detektívregényekben, mint a Mind magazin összes számában. Én nem szeretem azt az akadémikus elitizmust, ahogy pl. nálunk Magyarországon az irodalmat tanítják és mereven elkülönítik a szépirodalmat a szórakoztató irodalomtól, mintha az felsőbbrendű lenne.

@Brynden Rivers
Bár az általad felsoroltak közül csak a Trónok harcát, A Hollókirály-t és az Amerikai isteneket olvastam, de szerintem a Trónok harca nem szépirodalmi szöveg. A Hollókirály más tészta. Nagyon szépen megírt könyv. Igazi nagyívű értelmes fantasy. Öröm volt olvasni. Az Amerikai istenek egy hangulatos darab, de nekem nem volt olyan maradandó élmény, mint ahogy beharangozták. A szövegminőségre már nem emlékszem. Ami tőle szerintem szépirodalmi minőségű és nagy hatással volt rám, az az Óceán az út végén. Egy igazi szimbolista, többrétegű gyöngyszem.

Annatar - 2016. 01. 24. 23:28

Azt én sem értem egészen, hogy miért kellett ennyire megváltoztatni a karaktereket és a köztük levő dinamikát. Illetve értem, de elhibázott lépésnek tűnik. Könyvben néhány leírással, párbeszéddel sokmindent el lehet mondani, filmen nehezebb úgy hátteret és mélységet adni a karaktereknek, hogy működjön. De ugye a könyv szerint már legalább négy éve dolgoztak együtt a Canterbury-n, ha nem is voltak közeli barátok, de jó ismerősök, bajtársak, akik tudják, mire számíthatnak a másiktól. Az átélt kalandok igazi csapattá kovácsolják őket össze. A sorozatban úgy döntöttek, hogy legyenek inkább egy csapat majdnem idegen, akik nem bíznak egymásban, hogy a nézők úgy ismerjék meg őket, ahogy ők ismerik meg egymást. Ez még kialakulhat, de nagyon más lett az egésznek a hangulata emiatt.

Azon meg csak én akadtam fenn, hogy Miller a régi életével együtt búcsút mondott a kalapjának is? Persze, roppant szimbolikus, de így egy egész más Millert fog a Rocinante legénysége megismerni…

moocow - 2016. 01. 25. 08:27

Még csak az ötödik résznél tartok, de azok közül, amiket néztem, szerintem a jelenleg futó legjobb SF sorozat. Egyedül az nem tetszik, amit a Rocinante legénységével műveltek benne. A könyvben ők ugye egy család akik, mindenkor összetartanak. Van Holden, aki már-már öngyilkos módon becsületes, Naomi az ő zárkózott barátnője, továbbá Amos és Kamal közti bromance. Itt meg négy hülye, akik a legnagyobb gázban is kész lennének szétlőni egymás fejét. Mintha a syfy a fejébe vette a volna, hogy a legénységen belüli ellenségesség a siker szükséges feltétele.

schray - 2016. 01. 25. 09:09

Szerintem azért a könyvben is Eros után lettek az a nagy happy család. Naomi meg Holden nem is emlékszem mikor jöttek össze, de az elején ott is volt bőven feszkó.

Neoprimitiv - 2016. 01. 25. 09:30

schray: csak sokkal később jöttek össze.

Viszont ha nem is voltak egy nagy család, de teljesen kiegyensúlyozott volt a kapcsolat. Eleve a Scopuli vészjelzésére magától értetődően ment menteni a Canterbury, szó sem volt “dögöljenek meg, dolgunk van” hozzáállásról. Így persze Holden sem lehetett szarosseggű azért, mert visszacsempészte a logba a vészjelzést. Nem is a mentés előtt lett első tiszt, vagyis a tekintélyét illetően sem volt kétely.

Ezzel együtt azt kell mondjam, hogy nekem egyelőre ez a feszültebb szituáció sokkal jobban tetszik. A könyvben Holden kb. annyira árnyalt, mint egy Verne hős, egy toborzóplakát ízű, két lábon járó erkölcsi fölény.

schray - 2016. 01. 25. 13:47

@Neoprimitív Ezt gyönyörűen megfogalmaztad, egyetértek :D

Apróbb utalások voltak már, hogy lesz itt még öszvekovácsolódás: még a Donaggeren pl, hogy Alex bevállalta a bizalmat, hogy bekábítsák láthatóan sokat jelentett a többieknek. Nekem Holden háttérsztorijának árnyalása is érdekes volt, hihetőbb így a karakter. Meg kell hagyni, a készítők remekül érzik a könyv gyengepontjait és hogy mi az ami működik papíron, de képernyőn nem.

Desmond Wallace - 2016. 01. 25. 19:33

Csak azt nem érzik az alkotók, hogy hogy lehetne pörgősebb epizódokat írni. Az 1×07 minden volt, csak eseménydús nem.

Scoo - 2016. 01. 26. 12:51

Kicsit lassan folynak az események a TV sorozatban, így félő, hogy sose fogunk eljutni a 3. könyv végéig. Pedig az egyik legminőségibb sci-fi sorozat amit mostanában láttam. Egyszerűen szemet gyönyörködtető az összes űrbeli jelenet és tetszik, hogy sok apróságra is odafigyeltek.

A csoportdinamikához pedig annyit, hogy nem kell félni, a vége úgyis az lesz, hogy összeállnak egy szép nagy családdá.

Amúgy engem Alex (a pilóta) fényképe zavar, amit már többször is mutogattak. A felesége van rajta, meg egy gyerek. Bár azt nem mondták végülis, hogy az ő gyereke lenne (mintha más lenne a bőrszíne is), de nekik nem született gyerekük. Bár pont a 7. részben beszél kicsit a nőről, meg, hogy miért nincsenek együtt, amit egyébként a könyvben csak a 4. kötetben tesz csak meg.

Holdennél sajnos nem jön át, hogy mennyire naiv és mennyire hisz az igazságban, meg hogy erről a köznépnek is tudnia kell. Miller is lehetne jobban alkoholista, de egye fene. Ennyi “hiba” belefér. Az biztos, hogy rendszeres néző maradok.

Meg olvasó is, bár ez (4. rész spoiler) “szenvedünk a bolygón” rész annyira nem jött be, mint a többi. Igaz már a harmadik részbe is bele tudtam kötni (A Tao lány bosszúállósdija kicsit hiteltelen és hihetetlen. Egyértelmű, hogy csak az események beindítása miatt kellett, katalizátorként működött. Utána gyorsan félre is dobta az író. Plusz a sok új szereplő közül természetesen nem érdekelt mindenki.)

moocow - 2016. 01. 26. 15:41

Ok, lehet hogy tényleg összekovácsolódnak a könyvből ismert nagy boldog családdá, de akkor mi értelme így az elején eröltetni ezt a belső feszültséget? Szerintem ez így kicsit öncélú és idegen a könyvbeli karakterektől.

Brynden Rivers - 2016. 01. 26. 20:19

A harmadik könyvet olvasom, a sorozat tényleg leült, pedig még a nagyon kompakt és pörgős 1. könyvet dolgozza föl.

Pedig ott a kész világ csak használni kellene.

Brynden Rivers - 2016. 01. 26. 20:24

@Observer:

Kicsit csaltam, mert a briteknél rengeteg szépirodalmi szöveget adaptáló minisorozat készült (pl. Háború és béke).

Ha sok évados sorozatokat nézzük akkor tényleg kevés a szépirodalmon alapuló, de van egy harmadik kategória (minimum): a zsánerkönyvek (amiből persze zsánersoroat készül). A Trónok Harca pl. szerintem nem ponyva hanem egy műfajából kiemelkedő fantasy, főleg a POV szerkezet és a fantasy klisé-készlet megújítása miatt.

schray - 2016. 01. 27. 08:06

Na, aki a lassúságra panaszkodott, az nézze meg a nyolcadik részt :D

zolij - 2016. 01. 27. 13:48

hm, én a könyvek olvasása és a sorozat nézése közben is eddig valamiért abban a tudatban voltam, hogy Julie a Scopuli-on volt bezárva és ott látta a gépházban a reaktoron a masszát.

schray - 2016. 01. 27. 14:23

Az Anubis és a Scopuli össze volt kapcsolódva. Julie kiszabadult, látta a gépházat, leparkolta a hajót az aszteroidánál és a siklóval elment az Erosra. Ami nekem megtévesztő volt, hogy Holden azt mondja ez a hajó lehetett, ami kilőtte a Cantot. Szerintem nem, ez akkor már megfertőzve az aszteroidánál kellett parkoljon.

Annatar - 2016. 01. 27. 21:37

Lehetett az a hajó, csak az időrend zavaros. Nagyon nem érzékeltetik a sorozatban az eltelt időt, pedig lényeges lenne időnként.
Szerintem az időrend:
Az Anubis elfogja a Scopuli-t, elrabolják a legénységet, Julie-t bevágják egy szekrénybe. A könyvből tudjuk, meg mintha a pilot elején is mutatták volna, hogy napok teltek el, mire Julie rászánta magát a kitörésre.
Eközben történt (de még mielőtt a protomolekula elszabadult), hogy a jeladót elhelyezték a Scopuli-n, majd a segítségére siető hajót megsemmisítették, de futni hagyták a kompot, hogy legyen, aki elmondja, mi történt, ennek az egésznek ugyebár a figyelemelterelés volt a célja, hogy a kirobbanó konfliktus elfedje a valós célokat.
Ezután az Anubis eredeti legénysége vagy elhagyta a hajót, vagy nem, nem kizárt, hogy ők sem voltak teljesen beavatva, mindenesetre a Scopuli legénységét felzabáltatták a protomolekulával.
Julie kiszabadult, látta, hogy mi történt, leállította a reaktort és kiszellőztette a hajót (vsz. még ez előtt rejtette el), majd elhagyta a hajót és az Erosra ment. Mire odaért, észrevette, hogy ő is megfertőződött, ezért bevette magát egy hotelszobába, és igyekezett minden eszközzel késleltetni a fertőzést. Ez is eltartott talán hetekig is.

Szóval lehet, hogy másik hajó támadta meg a Canterbury-t, de lehetett az Anubis.

Azt viszont nagyon sajnálom, hogy az űrruhát kihagyták a buliból, pont az volt a lényeg, hogy Julie mindent megtett, hogy ne fertőzzön meg senkit…

schray - 2016. 01. 27. 23:47

Jogos, ebben a sorrendben lehetett az Anubis is.

Űrruha: Igazából részletkérdés. Tudatánál volt-e még akkor, amikor a fertőzés már elég erős volt? A könyv szerint igen, de ennek nincs komoly jelentősége. Az biztos, hogy így hatásosabb volt.

Ennél meg a negyedik epizódnál éreztem azt, hogy kíváncsi vagyok milyen lehet ezt “először látni” és nem ismerni a könyv eseményeit. Azután, hogy Miller karakterét nyolc részen át a csajra építették fel, biztos durva lehetett az az utolsó pár másodperc.

Kár, hogy nincs még olyan technológia, amivel bizonyos emlékeket blokkolni lehetne ideiglenesen :D

Stiel - 2016. 01. 28. 00:24

Örülök, hogy eljutottak idáig a 8. epizód végére. Segített, hogy Miller nyomozását leegyszerűsítették, az a könyvben amúgyis kicsit gyanús volt, nem kár érte. Meg most Sematimba dobta be azt is, hogy a helyi biztonsági erők pontosan mifélék. De ettől még ugyanoda jutottunk el.

A lövöldözést a hotelnél eléggé így képzeltem el.

Netrat - 2016. 01. 31. 10:12

Sokan olvastuk a könyveket, kár, hogy a stábbal nem olvastatták el legalább az első kötetet. Ha a készítők olvasták volna, akkor nem ejtenek ilyen hihetetlen hibákat, az egyébként nagyon szépen és látványosan összehozott sorozatban.
Mire gondolok? Persze először is a világűr vákuumában terjedő (ráadásul fénysebességgel terjedő) hangra. Elhiszem, hogy így nagyobb az élmény, de a fenébe is, ezt kihagyhatták volna.
A másik, hogy a sorozat készítői nem értik a történetben bemutatott űrjárművek működését. Tehát egy folyamatos tolóerővel működő űrhajón a tolóerő adja a mindenkori nehézkedést, vagyis a helyi “lent” az csakis az űrhajó meghajtás felőli vége. Gravitáció addig van, amíg a hajó gyorsít, ideértve a fékezéshez szükséges negatív gyorsítást is. (Ha nincs meghajtás, akkor a jármű szabadesésében halad, ilyenkor bent súlytalanság van.) Egy ilyen űrhajó felépítése csakis olyan lehet, ahogy a könyvekben van: viszonylag kis alapterületű, de egymás feletti/alatti szintek, mint egy torony, legalul a meghajtással. A filmben ennek nyoma sincs, a látvány olyan, mintha egy repülőgépben lennének a szereplők. Ez jól látszik például a Roci vezérlőjében, amely az űrhajó legfelső, legkisebb alapterületű szintjén kellene legyen, ahogy le van írva a könyvben.
A hibái ellenére kedvencem a sorozat, ahogy a könyv is. Végöl Hálás köszönetem Zulunak a magyar feliratokért!

Annatar - 2016. 01. 31. 11:14

Netrat:
Odafigyelnek arra, hogy ne legyen gravitáció, amikor nincs tolóerő. De mivel mindezt 1 g-nél kell filmezniük, és nem mehet el az összes pénz a súlytalanság imitálására, ezt úgy oldják meg, hogy ilyenkor mágnescsizmákkal közlekednek, de azért néha demonstrálják a gravitáció hiányát, pl. a 8. részben, amikor a kém leszállt az ágyról és menetközben kapcsolta be a mágneseket a csizmáján.
Szerintem a hangokra is odafigyelnek, nekem legalábbis nem zavaró. Egyes esetekben pedig igenis van fénysebességű kommunikáció, a könyvben is le volt írva. A normál kommunikáció üzenetek közvetítése, és várakozás a válaszra. Itt sincs hiba.
A hajók felépítésébe bár tényleg bele lehet kötni, de itt kénytelenek voltak változtatni a jobb filmezhetőség miatt. Én is hiányolok bizonyos dolgokat, amiket kifejtettem pl. a pilotmustránál, de azért a saját figyelmetlenségünk miatti vélt hibákba legalább ne kössünk bele ;)

Netrat - 2016. 01. 31. 21:16

Annatar
nem a kommunikációról írtam, a rádióhullámok naná, hogy fénysebességgel terjednek, azok már csak ilyenek. A HANG ami zavar: vagyis amit akkor hallunk, ha a képernyőn elhúz előttünk egy úrhajó. Nos, bármilyen meglepő, de a világűrben nem hallatszanak hangok, ugyanis vákuum van, más szóval légüres tér, vagyis ott nincs levegő, ami közvetítené a hangokat. És ettől egy kissé gagyi minden Sci-Fi film, amelyben mégis hallod az elhaladó úrhajók hangját.
Az meg külön poén, hogy egy sok kilométerre történő robbanás hangja a látvánnyal együtt jön, tehát a sori alkotói szerint nemcsak terjed a hang az űrben, hanem ráadásul fénysebességgel is.
A mágnescsizmákról nincs vita köztünk. :)

Netrat - 2016. 01. 31. 21:35

A valódi baj az, hogy az 5. kötet, a Nemezis játékok magyar megjelenéséről még semmi hír a Fumax kiadónál.

Stiel - 2016. 02. 03. 15:02

Megvolt a finálé. :) A protomolekula megvalósítása tetszett, eléggé így képzeltem el. Sematimba-tól búcsúztunk, emiatt még várható némi feszültség Millerrel.

Érdekes, hogy ez Eros-ról menekülés végén, a Thoth állomás előtt volt vége az évadnak. Vajon a második évad hogy lesz? Pár rész alatt befejezi az első könyvet és elkezdi a másodikat? Azon végigér?

CaveMaN - 2016. 02. 03. 21:13

Kizárt, hogy a másodikon könyvön végigérnének a következő évadban, inkább befejezik az elsőt teljesen, nagyjából a könyv felénél járhatunk, esetleg picivel később.

Annatar - 2016. 02. 03. 21:58

Uhh. Egyrészt örülök, hogy nem kapkodták el, másrészt viszont messze még a második évad…
Nagyon remélem, hogy nem húzzák el az első könyv maradékát 13 részre, annyi szerintem nincs benne. Viszont lehet szinte szünet nélkül folytatni a második könyvvel. Figyeljük a casting híreket, ha meglesz Bobbie, lehet tudni, hogy mi várható :)

CaveMaN - 2016. 02. 04. 02:33

Ez érdekes, lesz akkor, az tűnt volna jobb aránynak, ha ez az évad 13 rész, a második 10 az pont fedné a könyveket arányában (megnéztem, nagyjából 55%nál járunk a történetben).

moocow - 2016. 02. 04. 08:01

Szerintem teljesen jó, hogy nem kapkodták el az első évadot. A könyv második fele szerintem nem tart ki egy teljes évadot és a Kalibánban bőven vannak elhagyható részek. Ha tippelnem kéne szerintem a második évad a Leviatán második fele + a Kalibán zanzásított verziója lesz.

Hami - 2016. 02. 04. 22:19

Masszív űropera fanként a Corey-regények nekem nagyon-nagyon sablonosak.
Az űropera nálam Vernor Vinge-nél, Alastair Reynoldsnál, Dan Simmonsnál, Iain M. Banksnél és Peter F. Hamiltonnál kezdődik. Aki tőlük olvasott bármit és utána akad a kezébe az Expanse sorozat szerintem csöppet fanyalogni fog.
Ugyanis közelébe sem ér a fentieknek.
A fenti szerzők könyvei közül jónéhány már magyarul is kapható, és várom, hogy bármelyik regényciklusukból legyen egyszer szintén sorozat, mert akkor minden sci-fi rajongó megnyalja mind a tíz ujját. Valahol itt kezdődik a 21. századi scifi.

schray - 2016. 02. 04. 23:29

@Netrat, ne hülyéskedj már, ezeréves vitát veszel elő. Szerintem amióta léteznek science-fiction filmek, világszerte fórumok ezrein vesézték ezt már ki. Nem kicsit beképzeltség azt gondolni, hogy az írókkal együtt dolgozó alkotók ne tudnák, amit leírsz. Egyszerűen arról van szó, hogy szórakoztatóbb így. És hardcore sf fan-ként sajnos ezt el kell ismernem nekem is. NÉHÁNY esetben, megfelelően komponált jeleneteknél nagyon ütős, ha semmit se hallunk, de ez egyszeri hatás, ami hamar elmúlik. Vannak filmek, ahol megpróbálkoznak a hangtalansággal, de a hosszabb “kinti” jelenetek nem szoktak túl jól működni ezekben. Még a BSG-ben is sok olyan hangot hallottunk, ami nem oda való volt (arra fogták, hogy “mit hallanál a hajóban” de azért ez erős ködösítés volt). A képernyő előtt elhúzó hajók susogása a méretüket érzékeltető jól bevált eszköz. Mivel ritkán tudod összehasonlítani az arányokat, az űrhajóknál nagyon könnyen elveszhetnek a méretek, nem tudja a néző megmondani, hogy egy apró drónt lát, vagy egy csatahajót.

Szerintem nem érdemes ezen pörögni… vagy némítsd le és nézd felirattal, meg motoros bukósisakban a teljesen autentikus élmény kedvéért. :D Vagy csak engedd el magad, gondold azt, hogy a képernyő előtt elhúzó hajók hajtóművéből kiáramló részecskék dübörögnek a kamera burkolatán és azt hallod… -.-

Ha tucatjával lennének odakinn hasonló minőségű és felfogású scifik, amiket azért jobban megvalósítottak, érteném, amiket számon kértek, de nemár… hosszú évek óta ez az első nemB űropera, ami legalább nagyon is láthatóan és kreatívan igyekszik elhitetni velünk az illúziót.

Desmond Wallace - 2016. 02. 05. 14:32

A köpetzombikat eléggé visszafogták az Eroson, de ez inkább pozitívum volt.

zolij - 2016. 02. 05. 14:33

@Hami: én olvastam Simmonstól a Hyperion cantost és csak utána került a kezembe az Expanse trilógia (a negyedik rész idő hiányában még várat magára), de nem fanyalogtam :)

Tény hogy nagyon más a kettő és az Expanse sokat beáldoz a szórakoztatás oltárán, de ez nem feltétlenül baj. A Hyperion minőségibb, de azért egyes részeinél a fejemet fogtam (pl. az Ummonos részeknél).

Annatar - 2016. 02. 05. 14:48

Én azért hiányoltam az agresszívabb köpetzombikat. Egy picit azért bemutathatták volna jobban a protomolekula erőszakosságát, még ha nem is olyan szinten, mint a könyvben. Ez nekem túl szelíd, túl passzív volt. Így kimaradt az a zsigeri irtózat és félelem, aminek a főhőseinkbe kellett volna égnie.

szabot85 - 2016. 02. 05. 14:52

Nos vége az 1. évadnak és kb. az első kötet felénél járunk .. az események szinkronizálása valamint valamint a további kötetekben megjelenő szereplők miatt kicsit más a dramaturgia mint a könyv, de az tisztán látszik ,hogy georgii boy (George R.R. Martin) fészkéből szállt elő ez a szép kis madár :). A regények a trónok harcához hasonlóan karakterekre bontva jelenek meg, ami the expanse esetében kicsit nehézkes lett volna hiszen az első kötet csak 2 szereplőre épül (holden és miller) .. ebből a soriból, ebben a tempóban simán várható 6-8 évad :D, mert nehéz összecsapni, bár kicsit zanzásítják a “gonoszkákat”, ahogy elnézem és lehet hogy a 2. kötetet majd belekanyarítják az eseményekbe, hiszen az összefüggés ezek közt még elég logikusnak tűnik VAGY 3 évad lesz a két kötet .. Mindenesetre én reméltem hogy nem GOT tempóban fogják nyomni, de úgy látszik hiú remény, pedig nem 20 év alatt született meg az eddigi irodalmi része , mint a GOTnál .. no mindegy .. jó kis történet és érdekes jövőkép .. remélem 1x lesz belőle valami .. kb a szépunokáim idejére :)

szabot85 - 2016. 02. 05. 15:07

Az irodalom és/vagy sorozat kérdéssel kapcsolatban .. nyilván mindkettő :) .. egyik sem übereli a másikat .. lásd pl … GOT .. ott úgy átszervezte a sori az egész történetet, hogy csak kapkodtam a fejem tavasszal .. az Expanse ennyire nem megy szét (eddig), de irodalmilag teljesen a más mint a film és a fentebb említett “technikai” gondok amik a soriban előferdülnek : gravitáció, csoportdinamika, űrjármű kialakitása, etc .. sokkal részletesebben és nyilván érthetőbben le vannak írva, nem is beszélve arról hogy tudósok is részt vettek a fordításban is meg az eredeti könyvek elkészültében is :) szóval mindkettő .. mert szórakozom tehát vagyok ! :D

szabot85 - 2016. 02. 05. 15:10

Hami-nak : azt azér’ megnézném, milyen sorit lennének képesek összehozni a Kultúra ciklusból .. mondjuk kezdhetnék a “Fegyver a kézben”-el .. höhö

Cifu - 2016. 02. 06. 09:55

Miután a sorozat első évad elemzése még nincs, ide írnám a véleményemet róla:

+Jó a történet, noha érződik rajta, hogy sok dolog elmagyarázására nincs lehetőség, egy-egy elejtett mondat segít ezen csak.

+Kellően pörgős is, néha akad egy-egy lassabb rész, de nem nagyon volt olyan, hogy beletekertem volna, mert már untam a művészinek szánt beállításokat.

+Akad pár egész szimpatikus karakter, Alex, Amos nálam viszik a prímet, bár sajnos kevés szerepet kapnak. Miller is jó kis karakter, szóval ilyen téren nem reménytelen a dolog. A mellékszereplők nagy része sajnos egy dimenziós, de azért akad pár kellemes kivétel (pl. Lopez hadnagy vagy Anderson Dawes).
+, sőt +++ jár amiatt, hogy tényleg jó az űrbéli CGI és a világűr megjelenítése (pár apróságtól eltekintve). Sőt, azt kell mondjam, hogy eddig a legjobb, amit TV-ben láttam. Fent előkerült a “hang az űrben” problémakör. Mivel a sorozat igenszik odafigyelni a reális megjelenítésre (sajnos csak pár epizódban látványos, mint Julie haja a pilotban / S1E9-ben, vagy az, ahogy a Coriolis-erő miatt nem függőlegesen folyik a kiöntött folyadék), szerintem igenis meg kellett volna ezt lépni. Hovatovább a sokkal kevésbé realista Firefly sorozatban sem volt hang – és nagyon ütöttek azok a jelenetek, ahol erre rá is játszottak.

+Alapvetően nem lóg ki a lóláb, hogy ez csak egy sorozat. Ha belegondol az ember, persze gyanús neki pár dolog (pl. a Földön szinte folyton csak belső terekben zajlanak az események, vagy pedig ha kültér, akkor közeli felvételeket használnak).

-Holden karaktere gyenge sajnos, mind forgatókönyv, mind színész szempontjából.

-A másik erősnek szánt karakter, Naomi legalább ennyire gyenge, akad egy-két jó pillanata, de összességében nem egy impulzív karakter, pedig elviekben annak kellene lennie.

-Julie “holteste” iszonyúan rém gagyi. Még viaszbábúnak is láttam már jobbat. Sokkal jobbat.

Őszintén szólva szomorú, hogy ennyire gyenge a nézettsége, mert szerintem a sorozat jobb, mint a BSG 2k4 volt. Szvsz a castingon sok múlott, pár színész nagyon mellényúlás (első sorban Steven Strait, de Florence Faivre is). Holdan karakterére kellett volna egy erősebb húzó nevet választani…

Főleg azért gáz, hogy rossz a nézettség, mert igazából nem is tudom, volt-e ilyen reális ábrázolású űr Sci-fi TV-sorozat valaha is. Mozifilmben sem sok. Én nagyon örülnék, ha a Star Wars, Star Trek és BSG szintű “a látvány fontos, nem a realitás” irányvonaltól elindulnának a hard sci-fi irányába. Ebből a szempontból nagyon drukkolok a The Expanse-nak…

Hami - 2016. 02. 06. 10:59

szabot85:
Banks nem sorozat alapanyag ez tény, én a könyvekről beszéltem, az Expanse sorozatból sokkal többet kihoztak.
Ha sorozat alapanyag, akkor Peter F. Hamilton Pandóra csillaga és folytatása ami egy elképesztő adaptáció lenne. Monumentális, sokkal eredetibb, brutális sorozatot lehetne csinálni belőle. De ugyanez igaz Hamilton Night’s Dawn ciklusára is, amitől bárki összecsinálná magát a gyönyörtől.
Vagy itt van Simmonstól a Hyperion-cantos és Alastair Reynolds Jelenések tere ciklusa.
Igazából a Corey-team rendesen összelopkodott egy halom elemet a fenti könyvekből. Csak nem raktak hozzá semmi extrát.

Stiel - 2016. 02. 10. 22:27

Pár random eltérés a könyvhöz képest, ami szemet szúrt:
– Dresden a könyvben menedzser, itt inkább tudós
– Jules-Pierre Mao az első kötetes összeesküvésben nem volt benne, legalábbis nem derült ki, csak a másodikban
– Sematimbát itt Amos lelőtte, a könyvben nem (bár arra már nem emlékszem, mi lett vele végül)

Annatar - 2016. 02. 11. 08:06

Nagyon sok részletet megváltoztattak a könyvhöz képest. Összevontak eseményeket, karaktereket, megváltoztatták bizonyos események sorrendjét. Pl. a könyvben csak Eros után találták meg a leparkolt lopakodót a Julie-nál talált adatok alapján, a sorozatban meg ezen már túlvannak. Ez többek között azt is jelenti, hogy már csak két nagyobb esemény van hátra az első könyvből, amit akár három epizódban is lerendezhetnek. A második könyv nagy valószínűséggel bele fog férni a második évadba.

JP Mao: az egy dolog, hogy mi tudjuk, meg Avasarala sejti, hogy benne van a dologban, de mintha a könyvben is kiderült volna, hogy a cégének volt köze az ügyhöz, de valahogy kimosakodta magát belőle, azért is segített a második könyvben, hogy meggyőzze Avasaralát az ártatlanságáról. Meg persze akadályozza a nyomozást :P

Sematimba sorsa szerintem nem derült ki a könyvből. Viszont nem is gyerekkori haverok voltak Millerrel (tősgyökeres eros-i volt), hanem egy közös rendőri munka során barátkoztak össze. Ebből következik, hogy nem ez volt az első eset, hogy Miller elhagyta Cerest, bár tényleg nem sokszor tette.

moocow - 2016. 02. 11. 09:30

Sematimba lelövésével szerintem egy Amos-Miller ellentétet akarnak behozni a történetbe. Szemmel láthatóan a Syfy a fejébe vette, hogy minél több főszereplő utálja egymást, annál jobb lesz a sorozat.

Annatar - 2016. 04. 15. 12:10

Megvan Bobbie :) Bár magas a csaj, 180 cm, de szerintem nem elég nagy. Azért talán működni fog.

Llew - 2016. 04. 16. 13:39

Azért a két méter feletti, sportos és közben színészkedni is tudó nők száma amúgy sem túl nagy halmaz, ha ezt még szűkítenék a polinézekkel akkor kb sosem lenne meg a casting. A fizikai eltérések a sorozatban amúgy sem jöttek ki annyira.

Annatar - 2016. 04. 16. 14:06

Frankie Adams polinéznek pont polinéz :P Az írók elégedettek vele, és szerintem sem rossz, csak nagyobbnak képzeltem. De biztosan jó lesz.
http://www.danielabraham.com/2016/04/14/meet-bobbie-draper/

Llew - 2016. 04. 17. 17:48

Úgy értettem nyilván elsősorban inkább a színészi képességek alapján kerestek valakit, nem pedig a fizikai adottságok alapján, mint pl. a A Hegyet a GoT-ban, hiszen Bobbienak nagyobb szerepe van, ami aktív színészkedést igényel, nem elég pl. egy kosárlabdázó nő.

A. - 2016. 07. 23. 09:01

Nemrég néztem meg az első évadot, azóta elolvastam az első könyvet (a második elején járok, de nem annyira tetszik) most az első évadot nézem újra, mert az elején még nem rántott be a sorozat, most viszont már tudok mindenre odafigyelni és értékelni az elsőre érthetetlennek vagy feleslegesnek tűnő jeleneteket.

Na de. Thomas Jane-nel akkorát húztak Miller szerepében, hogy ihaj. Leesett az állam az alakításától, teljesen eggyé vált a szereppel. Már csak ezért is jó ötlet volt szétszedni a könyv cselekményét, hogy tovább játékban tarthassák őt.
Nem tudom mi lesz ha végleg búcsút kell tőle venni. (Kb. a Bloodline és Ben Mendelsohn dologhoz tudnám hasonlítani.)

(a másik telitalálat: Alex szerepében nagyon jó a színész)

teki88 - 2016. 08. 28. 21:53

Röviden a könyvekről:

Első: Nem rossz, megéri elolvasni.
Második: Nem tudtam lerakni.
Harmadik: Nem valami jó, azt vettem észre hogy kb a felét átlapoztam, de voltak benne jó történések és ötletek, és voltak benne olyanok amitől a falra másztam. Huh lehet hogy belőlem is ilyen kékség lesz.

Most veselkedek neki a 4. nek.

A sorozat nálam 4/5 és igen a Nyomozót alakító színészt én is megkedveltem.

Kíváncsi leszek ki fogja majd alakítani a Marsi Tűzért. Ötletek?

teki88 - 2016. 08. 28. 22:00

U.i. Mert hogy egy 180 cm magas csaj nos… A könyvben többször is elmondják hogy ilyen fontos a gravitáció és olyan fontos. Mivel a Marsi gravitáció 1/3 a a földének így igen örülnék egy tényleg magas nőnek. Napi szinten látok ilyet a Magyar hungarikum metron szóvel nehogy már….

Annatar - 2016. 09. 02. 14:17

teki88:
Bobbie már megvan, Frankie Adams (vicces módon a színésznőnek is fiús neve van :) ), a második évados trailerben látható is.

A.:
“Nem tudom mi lesz ha végleg búcsút kell tőle venni.”
Khm. :)

Teki88 - 2016. 09. 17. 15:32

Élménybeszámoló.

ötödik könyv: nagyon jó

A sorozat 5. részével végre képes volt újra beszippantani. Ismét több órát töltöttem olvasással mint alvással.

Szóval ez 4,5/5.

Teki88 - 2016. 09. 17. 15:43

jah, kimaradt a 4. rész.

Röviden, ezt is érdemes elolvasni, 4/5.

Annatar: Köszi a kiigazitást. Már én is olvastam a cikket miszerint már meg van Bobbie karakteréhez a szinésznő. Sajnálom is nagyon, hogy egy alacsony miss szépséget találtak na már néger és magasnak kell lennie miért nem egy kosaras néger lány???. Komolyan 170cm ????? az egy vicc, ugyanis a könyvben többször elhangzik mennyire jó hogy Bobbie magas, sőt még néha viccelnek is a magasságán.

Annatar - 2016. 09. 21. 15:48

Nem néger. Polinéz. És 180, nem 170. A sorozat eddig is szabadon bánt a karakterekkel, Naomi sem olyan, amilyennek lennie kéne. Nála speciel jobban zavar. Bobbie jó lesz.

Llew - 2016. 09. 23. 18:07

Teki88:
A két méteres polinéz színésznők halmaza valószínűleg elég szűk. Inkább színészkedni tudjon, mint magas legyen.

Az ötödik könyv jó ha jó, mert a harmadik még elment, de a negyedik nekem nem annyira jött be.

Annatar - 2017. 01. 02. 15:51

Tegnap elkezdtem újranézni a sorozatot, és ahogy ráhangolódtam, rájöttem, hogy miért döntöttek úgy, hogy az első könyv egy részét átteszik a második évadba. Egyrészt talán így jött ki a rendelkezésre álló erőforrások miatt, de szerintem a fontosabb ok, hogy így Thomas Jane szerződése folyamatos marad :)

G. - 2017. 01. 03. 16:29

Tegnap tettem le a 4. könyvet, és kb. 2 hónapja kezdtem az elsőt, (mindet magyarul) így most elég kompakt az élmény könyvszinten.
A sorozatot (angol felirattal) ledaráltam decemberben pár nap alatt és néztem anno heti szinten is a megjelenéskor, szóval ott is friss az élmény, így talán most tudom a legjobban összefoglalni a véleményemet.
Ebből következőleg: SPOILER az első négy könyvből és SPOILER a sorozat első évadából!
Könyvek: (most nem tökölök címekkel, mindenki utána tud nézni, hogy melyik melyik, aki meg olvasta, annak egyértelmű lesz)
1: Remek felütés, többen is írtátok itt is, hogy milyen f#szán elhelyezték a könyvet technológia és idő szempontjából. Nem vagyok nagy regény fogyasztó, csak kb. fél tucat könyvet olvastam el ezelőtt, de ez határozottan meggyőzött, hogy nekem márpedig el kell olvasnom a többit is.
2: Szinén nagyon jó, sokaknak favorit, én nem annyira érzem a többihez képest kiemelkedőnek, de ez csupán annyit jelent, hogy egyenletesen magas a minőség. Avasarala hatalmas kedvencem lett.
3: Talán ezt tartom egy hajszállal gyengébbnek a többinél, nem jött be a Mao lány bosszúja és a teljesen eszetlen ellenségeskedés a Behemóton (és az, hogy Holden a “mindenkinek mindent tudnia kell” elvvel ellentétben nem küzdött igazán azért, hogy ő maga világgá kürtölje, hogy az egész naprendszert széjjelb@ssza az állomás, ha nem vigyáznak), ugyanakkor minden egyéb a szokásos stílusban íródott, ami gond nélkül ellensúlyozta ezeket.
4: A halálcsigák! :D Kissé ezt illetve most is a röhejesen végletekig kitartó értelmetlen f#szméregetést érzem soknak (no meg talán a “bolygó minden áron ki akar nyírni minket” dolgot), amúgy egyenletes a könyv minősége itt is, Miller pedig még mindig sziporkázik.
Összefoglalásként: A könyvek nagyon jók.
A sorozatról: Háát, nem rossz. Jelenleg szerintem meglehetősen szánalmas a sci-fi kínálat a TV-ben (tényleg, fut még jelenleg az Expanse-on kívül értékelhető sci-fi?), így nem volt nehéz pozitív kritikákat bezsebelnie a sorozatnak, de ez nem egy remekmű, sőt, a könyvekkel a háta mögött inkább rengeteg kihagyott ziccernek és a könyvek “minden áron eladhatóvá tételének” érzem. Lásd: a Rocin belüli szerintem teljesen felesleges szappanopera.
Persze nem rossz ez, csak éppen lehetne sokkal jobb is. Határozottan hiányolom a technikai háttér bemutatását, ami a könyvekben nagyon bejön. Avasarala szerintem szintén egyike azoknak a bizonyos ziccereknek, szerintem nem emelték át jól a karakterét, de mondjuk neki még van ideje a kibontakozáshoz.
Summa summarum: A sorozat nem rossz, lehetne jobb, de azért még egyelőre nézős. Főleg az általános sci-fi hiány miatt.
G.

Annatar - 2017. 01. 03. 17:29

Az ötödik könyv is kapható már egy ideje magyarul :) A novellákat is kiadhatnák lassan. Bár ki tudja, lehet, hogy megvárják a teljes sorozatot, és az esetleges jövőbeli rövid történeteket is hozzácsapják, mint a Vének háborúja sorozatnál (bár másik kiadó, de a taktika lehet hasonló).

Fefekiraly - 2017. 01. 18. 11:01

pár észrevétel az első kötethez:

1. Ha jól értelmezem, akkor az övbéliek 0,3g gravitációhoz vannak szokva, ebben nőnek fel. A földieknél természetesen 1g. Akkor elméletileg az övbéliek kiseeb gyorsulást képesek elviselni mint a földiek. Namost ha vegyes legénységünk van mint pl a Roci, akkor az hogy lehet hogy mégis ugyanannyi gyosulást bírnak el? konkrét példa amikor az erost üldözik a föld felé. ha jól emlékszem 7g gyorsulással üldözik, most ugye ez amosnak és holdennek 7x túlterhelést jelent, viszont alexnek és naominak 23x ami azért elég durva, még akkor is ha levet kapnak. legyen mondjuk alex 60 kg, akkor ő a saját súlyát kb 1380 kg nak érezné, ez azért hosszú távon nyilván élettel összeegyezhetetlen. és a könyvben ha jól emlékszem pont holdennél ecseteli, hogy mennyire kibírhatatlan a túlterhelés, akkor mit szóljon ehhez alex és naomi? továbbgondolva a földi űrhajók emiatt jelentős taktikai előnyőket kellene élvezniük, mivel 3x nagyobb gyorsulást/túlterhelést képesek elviselni, tehát sokkal intnzívebben tudnak manőverezni harc közben.

Fefekiraly - 2017. 01. 18. 11:15

2. népesség

ugye a Földön 30.000.0000.000 ember él, a marson 9Mrd.

Eddig még csak az első könyvet olvastam, de ezek a számok elég túlzóak szerintem.

Jelenleg kb 7,5 Mrd a föld lakossága, a 30Mrd különböző technológiákkal még elfogadható, bár szerintem ez is sok. A marsi 9 Mrd viszont teljesen érthetetlen számomra. Ugye kupolák alatt élnek, itt kéne megtermelni az élelmet ennyi embernek. A marson jelenleg nincs termőtalaj, 250 év alatt odahordták? olyan kis területen hogyan termelik meg? a víz korlátozottan elérhető, természetes táptalaj nincs, a napsugárzás és a gravitáció meg gyengébb. Szóval ezt nem nagyon értem, esetleg a további kötetekben van erre utalás?

A könyv alapvetően tetszett, tervezem a folytatást, de ezek a kérdések nagyon érdekelnének, hogy van-e erre válasz, vagy átsiklottak felette az írók?

G. - 2017. 01. 18. 19:28

@Fefekiraly
Olvastam az első öt könyvet, ennek fényében hadd próbáljak meg válaszolni a kérdéseidre SPOLIERMENTESEN: (apróbb dolgok előfordulhatnak, de semmi komoly)

“1. Ha jól értelmezem, akkor az övbéliek 0,3g gravitációhoz vannak szokva, ebben nőnek fel. A földieknél természetesen 1g. Akkor elméletileg az övbéliek kiseeb gyorsulást képesek elviselni mint a földiek. Namost ha vegyes legénységünk van mint pl a Roci, akkor az hogy lehet hogy mégis ugyanannyi gyosulást bírnak el? konkrét példa amikor az erost üldözik a föld felé. ha jól emlékszem 7g gyorsulással üldözik, most ugye ez amosnak és holdennek 7x túlterhelést jelent, viszont alexnek és naominak 23x ami azért elég durva, még akkor is ha levet kapnak. legyen mondjuk alex 60 kg, akkor ő a saját súlyát kb 1380 kg nak érezné, ez azért hosszú távon nyilván élettel összeegyezhetetlen. és a könyvben ha jól emlékszem pont holdennél ecseteli, hogy mennyire kibírhatatlan a túlterhelés, akkor mit szóljon ehhez alex és naomi?”

Az övbéliek leginkább 0 G-hez vannak szokva a felmenőik miatt, akik bizony még nem felpörgetett kavicsokon éltek. (és jórészt ők maguk sem)
Az elviselt nehézkedés mássága alapvetően hosszú távon mutatkozik meg a földiek/marsiak/övbéliek között, egy présülésbe szíjazva nincs nagy különbség, mivel ott a belső szervek és főleg az agy a korlátozó tényezők és nem az ízületek és a csontok, azokon ilyenkor nincs nagy terhelés. (később lesz róla szó, hogy az övbéliek alapvetően csont és ízületi szempontból nem bírják a tartós magas gravitációt, de azért legtöbbször erre is van megoldás) Tehát ha nyomnak egy padlógázt a Rocin, az kb. mindenkire ugyan úgy hat, amíg kapják rendesen a levet és présülésben vannak.

“2. népesség

ugye a Földön 30.000.0000.000 ember él, a marson 9Mrd.

Eddig még csak az első könyvet olvastam, de ezek a számok elég túlzóak szerintem.

Jelenleg kb 7,5 Mrd a föld lakossága, a 30Mrd különböző technológiákkal még elfogadható, bár szerintem ez is sok. A marsi 9 Mrd viszont teljesen érthetetlen számomra. Ugye kupolák alatt élnek, itt kéne megtermelni az élelmet ennyi embernek. A marson jelenleg nincs termőtalaj, 250 év alatt odahordták? olyan kis területen hogyan termelik meg? a víz korlátozottan elérhető, természetes táptalaj nincs, a napsugárzás és a gravitáció meg gyengébb. Szóval ezt nem nagyon értem, esetleg a további kötetekben van erre utalás?”

Szintén lesz róla később szó, hogy élelmet nem csak a Földön és a Marson termelnek ipari mennyiségben. Nagyon szépen ki van fejtve, hogy hol van pl. az öv éléskamrája és hogy miként oldják meg a nagy termelékenységet.

G.

G. - 2017. 01. 18. 19:31

Apropó az ötödik könyvről (szintén kb. spoilermentesen):
Kissé zavart, hogy kb. a felénél elvágták a történet és várhatok a hatodikra, hogy teljes legyen a sztori. Ezt nem annyira csípem.
A minőség a megszokott és a karakterek most aztán tényleg nagyon érdekesek, bár a fő konfliktust kicsit durvának érzem, mintha itt is megjelent volna a “mindig túl kell licitálnom magam” effektus az íróknál.
G.

Fefekiraly - 2017. 01. 18. 20:27

Kedves G.

Köszönöm a válaszokat.

Annatar - 2017. 01. 19. 11:33

@G.
Mihez képest vágták el a történetet? Ha jól emlékszem, mindenki eljutott egy viszonylag megnyugtató ponthoz, az univerzális következmények nyilván nem fértek már bele.
Én most olvasom a hatodik könyvet (Babylon’s Ashes), eddig nagyon tetszik. Ami vicces, nem tudom, volt-e korábban, a 3. óta olvasom angolul, de bekerültek a belter beszédbe magyar szavak is :) A “minden”-t ugyan elírták (mindan), de a “tényleges” szó viccesen hatott :)

G. - 2017. 01. 25. 22:35

@Annatar
Arra gondolok, hogy az előző 4 könyv végén ha abba is marad a könyvsorozat, akkor sincs gond, volt lezárás, kerek egészként lehetett felfogni minden egyes kötetet. (persze a “kasza” nem annyira veszély egy könyvsorozat esetén, mint egy TV sorozatnál) Ezzel szemben az 5. rész vége csak hullámvölgyként hatott számomra két konfliktus között, sok volt az elvarratlan szál. Persze a 6. könyv szépen viszi tovább mindet, így nem kell rögtön a falnak rohannom, bár én eddig magyarul olvastam a könyveket (és a filmes/TV-s szinkronnal ellentétben itt tökre nem zavar, hogy kissé mást fogadok be, mint ami a mű valójában, sőt), de most váltanom kellett angolra, mert nem volt lelki erőm kivárni a fordítást.
G.

Annatar - 2017. 01. 30. 00:32

Ilyen szempontból jogos, az 5-6. könyvek tényleg ugyanannak a sztorinak a két kötete. Kezd a világ túl nagyra nőni, úgy tűnik :)

Egyénként említettem már, de aki olvas angolul, szerezze be a novellákat is, nagyon jók. Igyekeznek őket beépíteni a sorozatba is, úgy tűnik, de itt is vannak eltérések. Az ötödik könyvnél kicsit zavaró is Amos háttérsztorijának hiánya, a novella (The Churn) nélkül kicsit lóg az egész a levegőben.

Annatar - 2017. 02. 02. 23:59

Huh, a 2×02 milyen jó volt.

“Doors and corners” :D

Stiel - 2017. 02. 03. 00:51

Gravitációhoz: az megvan, hogy a Marson van kb. 0,3g? :)

Ezt a dupla nyitányt szépen megtolták.

Hezw - 2017. 02. 03. 10:26

Hopp, most olvasom a következő pár rész tartalmát:

3
StaticAir date: Feb 8, 2017
Holden and Miller butt heads about how the raid was handled.More

4
GodspeedAir date: Feb 15, 2017
Miller devises a dangerous plan to eradicate what’s left of the protomolecule on Eros.More

5
HomeAir date: Feb 22, 2017
The Rocinante chases an asteroid as it hurtles towards Earth.

Ezekszerint jól belecsapnak a lecsóba és fininshelik az első könyvet az évad első felében. Remélem akkor az évadzáró az lesz ahogy a 2. könyvnek lett vége! :)

Annatar - 2017. 02. 03. 11:16

Én reméltem, hogy jobban belecsapnak, 8 rész kicsit kevésnek tűnik azért az egész második könyvhöz…

Hezw - 2017. 02. 03. 13:00

Szerintem nem feltétlen kevés, 1 rész alatt lezavarták az egész toth-ot és annak felvezetését (ez a szál csak a rész második felében indult el), és még 3 rész alatt meglesz az első könyv maradéka. A 2. könyvben annyi minden cselekmény nincs mint a többiben szerintem. Illetve nem tudom elképzelni mi lehetne akkor amolyan évadzáró cliffhanger a második könyv fele körül.

Annatar - 2017. 02. 09. 21:20

Éééés ismét bevontak egy novellát :) (The Vital Abyss, ha valakit érdekel. Bár annak a sztorinak a jelenideje még a jövőben van, úgyhogy aki nem tart legalább a harmadik könyv végénél, az még ne vegye elő. De a flashback részeket egész jól beépítették a sztoriba.)

De jó volt ez a rész is. Avasarala és Fred, az eros-i “zene”, Paolo Cortázar, a Nauvoo, és Bobbie-ék is elindultak a Ganümédeszre.

Hezw - 2017. 02. 09. 22:50

Bizony nagyon adta a feelinget ez a rész is.Kicsit jobban ráfeküdhettek volna kivehetőbb szavakra az erosi zenében (aki nem olvasta nem biztos hogy annyira átjött hogy “beszél”) de elég creepy lett így is :) 4. 5. rész most finishel, rég vártam valami ennyire!

Brynden Rivers - 2017. 02. 10. 19:38

The Vital Abyss-t akkor ideje lenne elolvasnom

Annatar - 2017. 02. 11. 13:41

A novella egyik “poénját” lelőtték a sorozatban, amikor olvastam, az ütötte a legnagyobbat. De attól még az egész érdekes.

Annatar - 2017. 02. 15. 13:54

(Amúgy nemrég kezdtem újraolvasni a könyveket, most az elejétől angolul, és rá kell jönnöm, hogy sok részletre rosszul emlékeztem :P )

Liu - 2017. 02. 15. 23:18

Annatar, amikor a magyar után elkezdtem őket anglisül olvasni ( ugye, az új rész, amikor olvastam még csak angolul jelent meg a többit meg utólag hozzá kellett olvasni..-kicsit sem vagyok kényszeres..)
nekem is rengeteg WTF érzésem volt. Nem csak a rosszul emlékezős dolgok miatt- Ugyanaz a sztori, nemrosszul fordítva, mégis, angolul olvasva kicsit másabb a hangulat.

A “zene” majdnem hozta azt, amit elképzeltem.
Ha már a köpetzombik nem voltak olyan durvák, mint vártam.

Hezw - 2017. 02. 17. 10:23

A 4. rész is nagyon jó volt. Holden vállára ismét ráraktak egy jó nagy követ és felelőséget a könyvhöz képest.

Viszont nagyon hiányzott a rész végéről, amikor kitért az Eros:

Eros shouted.
“DON’T YOU FUCKING TOUCH ME!”
///
Az Eros felordított.
– NEHOGY HOZZÁM MERJ NYÚLNI A KIBASZOTT MANCSODDAL!

Annatar - 2017. 02. 17. 21:25

Szerintetek miért redukálták Eros lakosságát százezerre a sorozatban másfél millió helyett? A nézők lelki békéjét féltik, vagy utánaszámoltak, hogy a valóságban mennyien lakhatnák az aszteroidát? :P

Teki88 - 2017. 02. 23. 18:09

Annatar, azért mert akkorra kavics már nem fért volna bele a kamerába. :D Valahogy úgy mint a deadpool videójátékban mikor a játék projekt mannager közli főhősünkkel hogy ne robbangasson annyit, mert az elviszi a büdzsét, és akkor csak pálcika embereket tudnak majd belerakni a játékba…… Erre deadpool: mennyi TNT kell egy ajtó berobbantásához? (másik deadpool: 2,5 kiló) Mi van? Utálom a metrikus rendszert, mégis mennyi az az amcsi rendszerben……………? Tojok rá, tegyük rá amink csak van….. (és fel tett vagy 80 kilót az ajtóra :D:D:D)

Amúgy a sok összevisszaság miatt nekem sem ragadt meg minden és én is WTF pillanatokkal küzdök, de még egyszer nem állok neki könyvet olvasni. Az szent. A 6. at majd akkor ha magyarul is megjelenik…..

Annatar - 2017. 02. 23. 21:38

Túl friss az élmény az újraolvasás miatt, és most ez az 5. rész emiatt nekem kissé “meh” lett. Eleve zavart az a sorozatban, hogy sokkal gyorsabban repül minden és mindenki, mint a könyvekben. Persze értem én, hogy képernyőn nehéz megoldani, hogy hetekig, napokig utazzanak, és a Star Treken edződött nézőknek fel sem tűnik, de ez a világ pont arról szól, hogy az űrben k@ nagyok a távolságok, és azt bizony hosszú idő megtenni.
Aztán az a csók a végén annyira nem hiányzott…

Desmond Wallace - 2017. 02. 23. 21:51

Annatar: A 2. évadban a cselekmény is több g-vel száguld. Én ennek örülök. Azért az elég fura lenne a sorozatban, ha részekig csak utaznának.

wondorog - 2017. 02. 23. 22:05

“Azért az elég fura lenne a sorozatban, ha részekig csak utaznának.”

Kubrick megoldotta volna :D

Annatar - 2017. 02. 23. 23:02

Nem kell részekig utazni, de lehetett volna talán érzékeltetni jobban az űrutazás relatív lassúságát.

Brynden Rivers - 2017. 02. 24. 21:37

@Annatar: de akkor elveszne a képernyős megvalósításból dráma :)

Értem mire gondolsz amúgy, pl. Holdenék követik a Erost, beosztják a ki mikor alszik, eltelik x idő vágás, Eros elkezd gyorsulni. Csak akkor az road movie lenne nem dráma.

Stiel - 2017. 02. 26. 19:25

Random tipp: nincs lassítás, a 2×06-ban megyünk a Ganymede-re, ahol lenyírják Bobbie mellől a reszlit.

Liu - 2017. 02. 26. 19:39

Amúgy a lassú időkezelés az eső 2-3 könyvben csak “említési” szinten van, talán a Babylon az első, ahol valóban változás van a karakterekben ( jellem – külső ) ilyen téren.
Pl megjegyzi(k) az író(K9), hogy Naomi is őszül, Holden sem az a kis szépfiú, kissé megviselték az évek.
és ez pár viselkedési elemben is felfedezhető.

Előtte csak le van írva, hogy “utaztak 18 hónapot” stb…

______

Annatar - 2017. 02. 26. 22:52

Stiel:
Epizódcímek alapján inkább a 2×07-ben lesz az a jelenet, a 6. rész inkább egyfajta átvezetés lehet. A könyvek között ugye majdnem 1 év eltelik, a sorozatban felpörgették az időt, de azért valamennyi szünet, legalább néhány hét kell, hogy legyen.
Egyébként Cas egy beszélgetésben azt mondta, hogy nem jutnak el a második könyv végére az évadban. Lehet elmélkedni, hogy hol vágják el a sztorit…

Desmond Wallace - 2017. 02. 28. 15:28

“Egyébként Cas egy beszélgetésben azt mondta, hogy nem jutnak el a második könyv végére az évadban.”

Pedig nagyon jó lenne, ha ugyanaz a cliff lenne az évad végén, mint a 2. könyv végén.

Annatar - 2017. 03. 02. 14:10

2×06
Ismét egy novella :) A Drive című. Angolosoknak érdemes elolvasni, régebben a SyFy oldalán is fent volt, most hirtelen nem találom, de lehet, hogy egy kis keresgéléssel előbányászható. Függetlenül attól, hogy ki hol tart, nem spoileres a fő sztorira nézve.
Érdekesek az eltérések a könyvtől. Nem igazán volt tiszta, hogy a hajók mitől kezdtek el lőni egymásra, a könyvben ugye akkor, amikor a marsi gyalogosok elkezdtek lőni… Valahogy fura volt, de biztos lesz rá válasz a következő részben…

G. - 2017. 03. 02. 21:54

Itt a link, ha valaki érdeklődne a novella után:
http://www.syfy.com/theexpanse/drive/
Ahogy Annatar is írta, angol a cucc és hogy őszinte legyek a sorozat szerintem egészen jól átemelte a lényegét, így túl sok újdonság nem lesz benne, de ha valaki olvassa a könyveket, akkor mindenképpen érdemes ennek is nekiesni a teljes élményért!
G.

Blobov - 2017. 03. 04. 22:33

Könyv nélkül szerintem az utolsó 10 perc totál érthetetlen lehet… ráadásul kihagyták a felszíni lövöldözést és vérengzést…eh, ez gyenge volt.

Annatar - 2017. 03. 04. 23:10

Szerintem direkt kaotikusra csinálták, és a következő részben lesz flashback.
Ami engem zavar, hogy a könyvben az UN katonák nem lőttek, csak rohantak a marsi terület felé, és Bobbie nyitott tüzet először, amikor meglátta, hogy mi elől menekülnek. És ez váltotta ki a hajók csatáját, aminek áldozatul esett a tükörrendszer, ami a mezőgazdasági kupolát lezúzta. Bobbie-t akarták az egész konfliktus kirobbantása miatt hadbíróság elé állítani, mielőtt a páncéljából kinyert videó őt igazolta. A sorozatban teljesen más volt a sorrend, és mintha valaki fent is beavatkozott volna, nem csak a protoszörnyet szabadították rá a katonákra.

szk - 2017. 03. 05. 07:46

Nekem leginkább a csapatdinamika alakulásának újra erőltetése (Amos és Alex)és Naomi háttér kavarása nem tetszett. Valamint Holden karakterének irányáról is dönthetnének végre, mert most azt éreztem vissza akarnák hozni a könyves irányvonalat, de jelenleg ezt erőltetettnek érzem.

hul - 2017. 03. 05. 15:35

Annatarral értek egyet, szerintem is direkt lett érthetetlen és kaotikus a vége, mint ahogy a könyvbéli Bobbie is megélte a dolgokat. Valószínek tartom, hogy a földi mészárlást nem fogják kihagyni, csak felvételről lesz látható. A magam részéről éppen a nosztalgikus érzés volt üdítő a végén(értem itt a kaotikus jeleneteket), uyanaz a zavarodottság mint amikor a könyvben történt ugyanez. Én nem mondanám hibának, valószínű hogy a következő részben lesznek interpretálva a történések.
Nekem a csapatdinamika erőltetésével sincsen gondom. Pls valahogy ki kell dolgozni a karaktereket, ráadásul szerintem nem is csinálják rosszul.
Az hogy egyes dolgok időrendben nem pontosan úgy történnek( pl.: ki lőtt először stb) ahogy a könyvben volt én nem tartom feltétlen problémának, hiszen egy tv sorozatban egész máshogy lehet ezeket tálalni, lehet így fog majd jobban kijönni valami a kövi részben. Véleményem szerint fontos tudatosítani magunkban, hogy ez nem a könyv és amit eddig láttam az az hogy nagyon gondosan kezelik az alapanyagot, jól ismerik és ha ez lesz a minőségbeli tendencia a következő részekben és évadokban akkor jó éveknek nézünk elébe.

teki88 - 2017. 03. 05. 19:49

Igaza lehet HUL nak. Ha jobban belegondoltok, ti is változtatnátok egy kicsit az alapanyagon ha például filmre vinnétek a könyvet. Belefűznétek a ti saját ötleteiteket. Nekem is kicsit fura ami itt a sorozatban folyik, de bevallom nem rossz. Arra viszont kiváncsi vagyok hogy fogják ezt a Drapper szálat megoldani, mert ugye az nem nagy spoiler, hogy a katonák egy Protonmolekulás mutáns elöl szaladgáltak, pont a határvonalon át. De majd meglátjuk. A 2×06 részben azt vettem észre, hogy Holden kezd fejlődni. Bár még mindig nem szimpi a pasas.
Én emlékszem rosszul vagy tényleg így került Fredd Johnson hoz a protonmolekulás rakéta, mint ahogy a 6 részben láttuk?

Annatar - 2017. 03. 05. 21:21

teki88:
A könyvben a protomolekulát szinte egyből odaadták Frednek Holdenék. Nem volt rakéta, a széfet ők nem tudták kinyitni, ezért adták oda, mert Frednek megvolt hozzá a technikusi gárdája. Azon a vonalon is más a karakterek közötti dinamika ;) Itt nem került hozzá, nem is tud róla még most sem, Naomi csak úgy döntött, hogy nem semmisíti meg.
A másik téma, az Erosra kilőtt torpedók hosszú túrára lettek küldve, a teljes vezérlésük Frednél maradt. A történet ezen pontján csak ennyit tudunk, később lesz szerepük :)

Liu - 2017. 03. 06. 22:07

A filmes Holdent én igazából akkor szerettem meg, amikor újraolvastam a negyedik(?) könyvet. Vagyis, az olvasás közben volt egy ilyen “BAMM” élményem :D

Azt vettem észre, hogy a jó ex-XO-nkon (wow), a megítélésén, sokat javít az, hogy elsődleges POV karakter a könyvekben.

A mezei olvasónak sokáig nem esik le, hogy igen, ő egy szépfiú, olyan amilyen, de… a “világa” többi lakója számára ő sokkal-sokkal “idegesítőbb”.
Sokat tartózkodunk az ő nézőpontjában. :D

Valójában Holden épp az a tipikus kis nyálas pcs, azokkal a cuki kiskutyaszemekkel, mint a színész. :D

Annatar - 2017. 03. 09. 12:04

Kezdenek nagyon eltérni a könyvtől. Még a végén nekünk is jut egy kis extra izgalom :P
Azt mondjuk egy kicsit sajnálom, hogy Bobbie-ból nyafogós idegroncsot csináltak, a könyvbeli badass óriásnő azért jobb volt…

Liu - 2017. 03. 09. 20:54

Háát, ja.
De vitatkoznom kell, ő sem “all the time badass”, a könyvben is elég durva PTSD-je volt az “incidens” után, amit egész szépen ki is fejtettek.
Pl. Felszerelés ok nélküli tisztítgatása, miközben eléggé fél…

Annatar - 2017. 03. 09. 22:19

A PTSD ok, de a memóriájával nem volt probléma. Semmi bizonytalanság nem volt benne azzal kapcsolatban, hogy mi és hogyan történt.

Liu - 2017. 03. 10. 20:49

Nyilván változtattak, arról lehetne vitatkozni, hogy jót vagy rosszat tettek a karakternek, de ezzel sztem mindenképpen kicsit emberibbé tették a helyzetet.

Egy szörny fut feléd bakker, menekülsz, lősz, hiába…. előtted kinyír mindenkit az osztagodból- közben, a naprendszert már rég benépesítjük, tudjuk, hogy nincsenek “marslakók”. (haha)
Mindezt full káosz és halálfélelem mellett látod ( fél, nyilván, az is elég sokat nyom a latban, hogy a marsi haderőt tényleg _mindenre_ felkészítik, na erre valamiért épp nem :D )..

Minden normális ember kételkedni kezd ilyen esetben a saját épelméjűségében.

hul - 2017. 03. 11. 22:03

Bobbie karaktere nekem is egy kicsit idegen az első pillanattól kezdve, de a memóriaprobléma/vagy sem szerintem nem épp releváns, hiszen a könyvben is már jóval a történtek után tudatosodik benne hogy mennyire nincs rendben, arról fogalmunk sincs pontosan mennyire volt rosszul minthogy jórészt a saját szemszögéből ismertük meg a történéseket és az állapotát, és valljuk be ritkán látja magát az ember objektív perspektívából. Nekem például pont hogy most kezdett szimpatikus lenni a rész végére. Végtére is hasonló irányba állították a szálat mint a könyvben csak egy kis kitérővel.
Nekem még mindig Avasarala jön át legjobban, habár kevés, de annál fontosabb szerepet kap. Számomra őt implementálták a legjobban, majdnemhogy pont ugyanaz a karakter akit leírtak az írók.
A kis történetújítás is tetszik vagy legalábbis nincs vele bajom, ahogy Annatar mondta még a végén mi is izgulhatunk :D teljes mértékben egyetértek. Egyébként számítottam valami ilyesmire, mivel a könyvben az Öv belső történéseiről, és belső hatalmi harcairól a könyvben nem sokat tudtunk meg, azt is leginkább csak a szereplők hallomásból szerzett információi alapján.Valahogy ezt a rést is – ami könyvben megoldható másképp – ki kellett tölteni.

vontod - 2017. 03. 18. 01:06

Cast szerintem:
Akik jók:
Miller extra jól eltalált. A könyvek alapján kb igy képzeltem el. A szinészi játék is nagyon ottvan. csillagos 5ös.
Avasarla. Ez a reszelős hangú szókimondó asszonyság szintén szuperül lett eltalálva egyrészt maga a karakter is szimpatikus, de a megformáló szinész is hozza a szerepet.
Amos. Nem tudom miért, de Amost mindigis egy badass négerállatnak képzeltem el. Ehhez képest a másodosztályú brit pankrátorfejű szinészben egészen pozitivan csalódtam.

Semleges:
Mr Avasarla. Rajesh apuka hozza a kötelezőt.
Kamal. Kellett a kvótaszerinti muzulmán. Szerencsére nem lóg ki negativ irányba. Mondjuk pozitivba se.
Andromeda Mao. szintén hozza a kötelezőt.

Csalódás.
Bobbie. A könyv alapján egy két lábon járó polinéz terminátor. A megszemélyesitőjéről még azt se nagyon hinném el hogy a dobozos tej kupakját egyedül csavarja le.
Holden. Ezmiez? Elvileg egy katonai akadémiát végzett, de félresikerült pályafutással rendelkező határozott elvek mentén operáló valakiről van szó. A megszemélyesitője meg kb úgy néz ki mint egy metrokekszuális tini.
Naomi: Sokáig filóztam, hogy hová is tegyem, de végül itt kötött ki. Ha már az irók megtették azt a szivességet, hogy a kötelező ázsiai kvóta is meglegyen, akkor igazán találhattak volna egy japán/kinai techbuxát. Hát nagyon nem sikerült.
Fred Johnson. : Olyan náci árja kinézetű valakit képzeltem el mint a halál 50 órájában a német tankparancsnok. Ehhez képest kaptunk egy túlméretes pandamacit. Komolyan azt várom hogy jöjjön már egy zombie és egye ki az agyát.

Annatar - 2017. 03. 18. 14:18

vontod:
Azért az a te hibád is,ha figyelmetlenül olvasol, és emiatt másmilyennek képzeled a karaktereket, mint amilyennek le vannak írva ;)
Amos egyértelműen fehérnek van leírva. Jóval idősebb, kopaszabb és csúnyább, mint filmbeli alteregója, de a castinggal itt nekem sincs problémám.
Naomi nem ázsiai, hanem keverék. Van egy kis mongolredője, de a bőre sötét. Kinézetre olyasvalaki lett volna tökéletes, aki arcra hasonló, mint Sonja Sohn, csak fiatalabb és magasabb. A sorozatbeli Naomi tényleg nagyon eltér a könyvbelitől, de a sztori is kezd egyre jobban eltérni a könyvtől, szóval ez simán lehet szándékos is.

Annatar - 2017. 03. 18. 14:20

(folyt.)
Fred elsőre nekem is furcsa volt, de szerintem a mackós alkata ellenére sugározza azt az erőt és szükség szerint könyörtelenséget, amit a könyvbeli énje. És ő egyértelműen néger a könyvben.
Alex nem muzulmán (ami amúgy vallási, és nem rasszbeli megkülönböztetés), hanem indiai származású. Ő is fiatalabb és csinosabb a sorozatban.
Holdent lehet kritizálni, de igazság szerint nincs olyan sok eltérés, ami pedig van, az szándékos. Más a története a sorozatban, mint a könyvben volt.

Annatar - 2017. 03. 18. 14:21

(folyt. bocs, egyszerre nem tudok vmiért hosszabb hozzászólást küldeni)
Mostanra el kell fogadnunk, hogy sokmindenben más a sorozat, mint a könyvek, nem egy az egyben dolgozzák fel, hanem jelentős részletekben eltérnek. Sokkal kevesebb idő telik el, minden gyorsabban történik, nincsenek akkora szünetek, mint két könyv között, sokmindent előrehoztak, megváltoztattak, kibővítettek vagy éppen zanzásítottak. Ezen a ponton teljesen fölösleges már összehasonlítgatni bármit is.

hul - 2017. 03. 18. 14:48

Szerintem bőven belefér hogy hasonlítgassuk, csak azt ne ész nélkül és pláne ne fölösleges szempontok alapján tegyük. Gondolok itt arra, hogy fölösleges a sorozatot és a könyvet addig összehasonlítani amíg a tárgyalt frázis nem fejeződött be a sorozatban, hiszen addig amit most egyesek hibának látnak, lehet(sőt a sorozat íróinak munkáját figyelembe véve nagyon valószínű) hogy szándékos és mindennek meg lesz a helye. Például az Eros-ról lehet beszélni szerintem, mert a “fejezete” úgymond lezárult a sorozatban. Ellenben az Öv történéseit – ami most ugye elég nagy eltérés a könyvtől – addig ne kritizáljuk már amíg nem zárul le egy jól elkülöníthető szakasza, ami kontextusba hozható a könyvel.

Stiel - 2017. 03. 27. 10:24

Lassú a sorozat, viszont érdekes látni, hogy milyen szálakat bontanak ki jobban. Holdenék szálát most (2×09) túlzásnak éreztem, viszont Bobbie-nál látványos volt, ahogy megundorodik a saját feljebbvalóitól. Így talán érthetőbb lesz, miért áll be Avasaralához. A könyvben szerintem ez nem volt ennyire megalapozva.

Meg az Arboghast szála is jobban fel van fújva, nyilván a későbbi drámai hatás kedvéért.

Amúgy az nagyon tetszik a könyvben és főleg a sorozatban, hogy az űrhajóknak mind van önálló ‘egyénisége’, meg megismerünk apránként egész sokat belőlük.

Annatar - 2017. 04. 01. 16:37

Hmm, nagyon másfelé megy a sorozat, mint a könyv. Hogy lesz így “Bobbie és Avasarala száguld a Razorbacken a Roci megmentésére”? :P

Teki88 - 2017. 04. 02. 22:01

Annatar:

Szerintem Bobbie maradni fog a földön, hisz pont most ment szembe a feletessei akaratával, és az ilyet nem fogják neki elnézni.

Így még lehet esély arra, hogy a két karakter együtt száguldjon a versenynaszádon.

Engem inkább az érdekel hogy letolják e a teljes 2.dik kötetet a maradék két részben? Elméletben ebben a kötetben már nem történik túl sok minden.

Már várom hogy draper mikor veszi fel a BFG heavy suitot.

Annatar - 2017. 04. 02. 23:37

De Mao már lelepleződött, míg a könyvben ezen a ponton csak gyanakodtak rá. Így nem látok esélyt arra, hogy Mao luxusyachtja és a Razorback képbe kerül.
Nem érnek a könyv végére az évad végéig, ezt már lehet tudni. Cas elárulta egy beszélgetésben.

Stiel - 2017. 04. 07. 11:48

A szereplők múltjáról az infót elég kitartóan adagolják, gyorsabban, mint a könyvben. Kb. minden epizódba jut valami morzsa.

Annatar - 2017. 04. 07. 12:19

Nekem azért furcsa volt, hogy Naomi pont Praxnak tálalt ki. Persze a sorozatbeli karakter egész más, mint a könyvbeli, utóbbi sokkal-sokkal zárkózottabb.

teki88 - 2017. 04. 11. 19:42

Anatar: Nem hiszem hogy ennek nagy jelentősége lenne, de a sorozatban mindig csak fél infókból tudunk meg mindent. Szerintem két legyet ütöttek egy csapásra ezzel. Kaptunk egy kicsit Naomi múltjából, és próbálta Praxet megnyugtatni, hogy ő bizony együtt érez vele.

Amúgy meg ki másnak mondta volna el? Amos valószinüleg tudja mi történhetett vele a multban, Holdennek nem mondaná el, és Alexnek sem. EGYÉBKÉNT az tetszett hogy Alex szórakozott a gyűrűjével…….

Szerinted mikor csapunk át StarGate be? A harmadik évadban?

teki88 - 2017. 04. 11. 20:00

Basszus majd nem elfelejtettem. Akkor most már Thomas nem is tér vissza a következő évadban?

Annatar - 2017. 04. 12. 11:40

teki88:
Mennyi könyvet olvastál el? Amos honnan tudna Naomi múltjáról? Egyikük sem tud sokat a többiek Canterbury előtti életéről.
A harmadik évad is olyan szerkezetű lesz, hogy befejezik a második könyvet, és szinte átmenet nélkül lesz a folytatás. Szóval TJ visszatér ;) Legalábbis remélem, hogy úgy szerződtek vele, hogy visszatérhessen.

wondorog - 2017. 04. 13. 14:38

Én most kezdtem el múlthéten olvasni a könyveket, 4. résznél járok, és meg kell mondjam elég érdekesen építget a sorozat. Ugye Avarasala csak a 2. könyvtől jelent meg, konkrétan az első 15 részben saját sztoriszálat kapott a sorozatban, ahogy Bobbie is az első 4 részben. Nem rossz ez így egyáltalán, csak ha továbbra is így csinálják, sokkal több szereplőt kell egyszerre mozgatni, mint a könyv teszi, ami érdekes lesz.
Pont azon gondolkoztam a mai rész előtt, mivel fogják lezárni az évadot, mert azt hittem a protogen lénnyel most fognak harcolni, de sikerült kihúzni az utolsó részre. Errinwright szála kicsit furcsa így a rész után, meg ugye a könyvben a Marsnak nem volt köze Ganyamedes-hez, mert a Föld megelőzte a fegyverteszttel, kíváncsi leszek mire futnak ki ezek a szálak.

teki88 - 2017. 04. 13. 14:51

Anatar: Mindegyiket olvastam. Amos és Naomiról csak feltételeztem, hogy azért csak beszéltek egymás multjáról még a Holden időszak előtt.

Most várom a 6dik rész fordítását, mert megnéztem az angol könyvet és nagyon nehéz angulol a könyv.

wondorog - 2017. 04. 13. 14:58

teki88: Tudsz valami lehetséges időpontot a fordításról, mert a Fumaxon nem találtam semmit. Jó lenne hozzácsapni már, ha az első 5-öt így egyben olvasom.

teki88 - 2017. 04. 13. 20:46

Nem tudok én sem többet mondani. Tavaly Júniusban jelent meg az 5 dik rész fordítása, szóval ha rajta vannak az ügyön, akkor idén sem lesz másképp.
Szóval ha minden jól megy akkor nyáron már gyerekmedencében olvasom egy Mojito koktélt kortyolgatva, ha nem akkor decemberben a hólapátolás közben hallgatom majd hangoskönyvként.

Annatar - 2017. 04. 13. 21:06

teki88:
Nem olvashatsz valami figyelmesen :) Amos és Naomi viszonya soha nem volt annyira intim, hogy megosztották volna egymással a múltjukat. Jellemzően mindenki, aki azon a hajón dolgozott, azért tette, mert valami miatt nem jutott jobb, vagy nem akart nagyon szem előtt lenni, és ahol senki nem foglalkozott senki múltjával, amíg a dolgát elvégezte. Amúgy csak a sorozatban mutatták be úgy Holdent, mintha csak nemrég érkezett volna, a könyvben 4-5 éve együtt hajóztak.

Annatar - 2017. 04. 13. 21:12

wondorog:
Ha kibírod, az 5. könyvet csak akkor olvasd, ha már megvan a 6. is, mert ez a kettő szorosabban kapcsolódik egymáshoz, mint az előzőek. Bár van a Nemezis játékainak is egyfajta megnyugtató lezárása, de a kettő együtt tesz ki egy nagyobb egységet. Vagy majd olvasd újra, mielőtt a következőt elkezded, nekem az egy év kihagyás után sokszor gőzöm sem volt, hogy egy adott jelenet mihez kapcsolódik :P

wondorog - 2017. 04. 13. 23:25

Lehetetlen, hogy kibírjam, múlthét szerdán kezdtem, és már csak 80 oldal maradt a 4.-ből :D

wondorog - 2017. 04. 13. 23:26

Mármint az első kötetet kezdtem múlthéten, kicsit beletemetkeztem.

tekk88 - 2017. 04. 14. 18:42

Anatar: Figyelmes vagyok én, amíg olvasok aztán hogy összekavarodik minden. :D

A lényegre most jöttem rá. Ugye az övbéliek közül senki nem beszél a multjáról, így ha ez egy iratlan szabály akkor valóban csak Praxnak mondhatott Naomi ilyeneket.

De szerintem a sorozatírók próbálnak kicsit színesíteni a karaktereken és ezért dobálnak be részlet infókat. Ahogy szokták.

Ennyire kapcsolódik a 5 a 6 hoz. Akkor kénytelen leszek ujra neki állni az 5 nek… :D

Annatar - 2017. 04. 14. 20:59

Nem arról van szó, hogy az övbeliek közül senki nem beszél a múltjáról, hanem egy olyan hajón, mint a Canterbury volt, az átlagnál több olyan ember dolgozott, akinek olyan múltja volt, amit nem szívesen osztott volna meg ;) Pl. Naomi egy brilliáns mérnök, aki a képességei alapján sokkal jobb állást is találhatott volna, de inkább olyan hajóra ment, ahol nem kérdezősködnek sokat, hogy ne legyen szem előtt.

Annatar - 2017. 04. 15. 14:28

A következő rész érdekes lesz… A könyvben ugye Prax jön elő a megoldással, hogy hogyan szabaduljanak meg a protokatonától. De úgy nehéz lesz, ha azt hiszi, hogy a lény akár a lánya is lehet…

teki88 - 2017. 04. 16. 20:19

Engem inkább az ejt zavarba, hogy ha Holden vmi kéket lát, kiereszti azonnal a tárat, Prax meg habozik, mert mi van ha az a lánya….

Fura kérdés az életben is a Tehetség, Tudás, és a MULT is. ÉN is szivesen elbujnék egy ismeretlen lyukba, ha vmi disznóságot csináltam volna és dolgoznék vmi alantos munkát csak azért hogy a régmult hibáimat ne emlegessék fel folyton, az az békén hagyjanak.

Arra viszont nem emlékszek hogy Naomi miért ennyire elkötelezett az Övbéliek mellett. Vagy ezt az infót késöbb fogjuk megkapni?

Annatar - 2017. 04. 16. 20:49

Naomi maga is övbeli. Nehéz körülmények között nőtt fel, így együtt tud érezni a hasonló sorsúakkal. Ennyi nem elég? ;)

teki88 - 2017. 04. 16. 21:07

Anatar: A Ganymede-n a teljes növénytermesztés megsemmisült.

Szerinted mégis mi a francért kezdtek el pont ott kisérletezni, és miért nem vitték el másik bolygóra vagy planétára a tesztet?

Ha van egy stratégiai viztározóm, én nem annak a közepén kezdenék el kisérletezni a viztisztításával.

Annatar - 2017. 04. 16. 23:00

Nem ott kezdtek el kísérletezni, nem igazán. De a bemutatót olyan helyen akarták tartani, ahol a keletkező konfliktus eltereli a figyelmet a lényegről. Az, hogy a tükörrendszer megsemmisült, és rázuhant az egyik agrokupolára, az nem volt betervezve. A könyvben egyébként sokkal több idő telik el, és sokkal lassabb, fokozatosabb a leépülés. Idővel helyre tudták állítani később. A sorozatban minden fel van pörgetve és túldramatizálva, így néhol becsúsznak logikai bukfencek ;)

teki88 - 2017. 04. 20. 17:01

De még milyen logikai bukfencek???

Láttad azt a szellőző csatornát, pont a luxus lakosztály, vagy társalgó közepén?

Amin aztán jólmegtermett Bobby harcosunk simán keresztűl sétált?

Meg ahogy Fred bácsi rácsodálkozott a világító kék Signál Whitening BLUE fogkrémre???

Vártam az évadzárót, de a nyarat azzal fogom tölteni hogy kifejlesszem az emléktörlést, és kiradírozzam ezt a részt a fejemből.

Szerinted azért volt ez a rész olyan gyenge, mert rezgett a léc a 3. évaddal kapcsolatban?

wondorog - 2017. 04. 20. 18:19

Mondjuk azt én sem értettem, hogy mire kellett ez a protomolekulás szenvedés, hogy Holden helyett Naomi adja Frednek, már kezdtem megijedni, hogy Dawes-hez kerül, mert akkor már belenyúlnának az 5. könyvbe (tényleg vajon Dawes-sel és a tudóssal mit akarhatnak majd csinálni, amit pár résszel ezelőtt felvezettek, mert a könyvben semmi ilyen nem volt).

Egyébként most könyvek után, az a furcsa nekem a sorozattal, hogy rengeteg + drámát raknak bele, most is Mao hajóján a lövöldözés, de korábban Alex marsi származása, vagy Amos-Miller konfliktus, stb.

Viszont úgy látszik a cliffhangert csak nem lőtték be, azt hittem Miller meg fog jelenni, már most az Io előtt, de ennyire nem akarták összekutyulni ezek szerint a dolgokat.

Brynden Rivers - 2017. 04. 20. 19:11

Na vége az évednak jöjjön a 6. könyv :)

wondorog - 2017. 04. 20. 20:09

Igen, most olvasom az 5. utolsó oldalait, remélem hamarosan jön a fordítás, mert ennek nem merek angolul nekiugrani, mint anno a Sárkányok táncának.

teki88 - 2017. 04. 20. 21:06

Dawes-hoz? Hú anyám. Kiváncsi lennék hogy az az ember mégis mi túrót csinált volna a protomolekulával. Max a kenyérre kenheti lekvár gyanánt, mert hogy tudós csapat, sőt labor felszerelés az aztán nincs neki. Még eladni tudná, de mégis ki venné meg??? Pedig jó lett volna még egy 4.dik szereplő hatalmi harcokban.

Cotyar vajon meghal, vagy túléli? Van még neki fontos szerepe?

Annatar - 2017. 04. 20. 22:29

Pont most olvasom újra a The Vital Abyss c. novellát, ami Paolo Cortazarról, a Protogenes tudósról szól. Bele fog az ő sztorija illeni az eredeti történetbe, csak máshogy jut el odáig. A könyvben Thoth állomáson sok túlélő maradt, nem csak egy, mint a sorozatban, úgyhogy a részletek mások lesznek, de fel fog még bukkanni.

wondorog - 2017. 04. 20. 22:39

Cotyar-ra én nem is emlékszem Mao yachtja után, igazából az egész könyvben kb. ott szerepelt, vagy valami fölött félresiklottam, a sorozat jóval többször használja a mellékszereplőket.

G. - 2017. 04. 21. 16:42

@wondorog, én is pont így vagyok, a könyvből totál nem emlékeztem a palira, itt viszont tök jó karakter. A sorozat ugyan több aspektusban is elmarad a könyvektől, de a mellékszereplők ügyes használatában simán lehagyja őket.
G.

teki88 - 2017. 04. 28. 22:04

Nah ujra olvastam a 2. kötetet és találtam vmi érdekeset.

SPOILER!!!! Ne olvass tovább!!!!

“(482 oldal) Avarsala: Az elméje végigvette az unalmas tényeket mindazokról, akikkel a folyosókon találkozott, a hírszerzési jelentésekből összekapart apró törmelékeket.
A gépész, Amos Burton. Több gyilkossággal is összefüggésbe hozták a nevét, vádat emeltek ellene, de bíróság elé egyik ügy sem került. Amint elég idős lett hozzá, saját elhatározásból elköttette az ondóvezetékét !!!!!!!!!!!. Naomi Nagata, a mérnök. Két egyetemi diploma. Teljes PhD-ösztöndíjat ajánlottak fel neki a Ceres Állomáson, de visszautasította. Alex Kamal, pilóta. A húszas évei elején hét ittas rendzavarás. A Marson volt egy fia, akiről a mai napig nem tudott. James Holden, a férfi, akinek nincsenek titkai. A szent bolond, aki gyilkos háborúba rángatta bele a naprendszert, és láthatólag fel sem fogta, miféle kárt okozott vele. Idealista. A lehető legveszélyesebb embertípus. Emellett jó ember.

Ezek szerint Amos steril?????? Ez azért megmagyaráz egy két dolgot, nem? Csak az a kérdés MIÉRT csinálta?

Annatar - 2017. 04. 29. 00:29

A The Churn c. novella szól róla, az sokmindent megmagyaráz. Igazán anélkül a Nemezis játékaiban sem teljesen érthető Amos sztoriszála, de sajnos tartok tőle, hogy amíg nem ér véget az egész könyvsorozat, és nem adják ki magyarul is az egészet, a novellák fordításával nem fog foglalkozni a kiadó, majd a végén kiadják az összeset egy kötetben… Vsz. előbb derül ki róla mindez flashbackben a sorozatban, mint hogy magyarul olvasható legyen.

Annatar - 2017. 04. 29. 01:57

Hogy legyen azért konkrét válasz is, szerintem: 1.) Azért, hogy ne hagyjon maga után regisztrálatlan gyerekeket, akiket kihasználnak; 2.) Tudja magáról, hogy milyen, és nem akarja továbbörökíteni ezeket a tulajdonságait. Lényegében nem akar szenvedést okozni egyetlen gyereknek sem, és úgy ítélte, hogy az ő gyerekei így vagy úgy szenvedésre lennének kárhoztatva, ezért inkább esélyt sem ad a dolognak.

teki88 - 2017. 04. 30. 18:51

Lehet hogy csak a sztereotípiák beszélnek belőlem, de akkor AMOS miért gyurta ki magát?

Másik érdekes dolog, hogy ha már én élek, és egy raklap szörnyűség történt velem, akkor pont azért dolgoznék hogy az én gyerekem elkerülje ezt a helyzetet.

Kicsit logikátlan a dolog, meg az is mikor a sorozatban talán PAXnak mond egy ilyet: Naomit bevállaltam volna, ha ő hagyja…

Az okoskodást félretéve inkább FURÁNAK tartom az egészet. Inkább más gyerekét védi mint a sajátját…

Annatar - 2017. 04. 30. 19:42

Mi köze mindennek a gyúráshoz? Amúgy meg ne keverd a könyvbeli karaktert a sorozatbeli színésszel. A könyvbeli bár nagydarab és erős, nem kifejezetten gyúrással tölti az idejét az alapvető, alacsony gravitáció miatt szükséges edzésen kívül.

Akkor a második pontot kiegészítem: ha valaki tudja magáról, hogy szörnyeteg, még ha nem is akar az lenni, de erről részben nem tehet, mert veleszületett defekt, mi nem érthető azon, hogy nem akar további szörnycsemetéket nemzeni?

Liu - 2017. 04. 30. 20:30

teki88:

A Churn nélkül valóban elég nehéz érteni Amost.

Az Expanse világában azt tudjuk, hogy a gyerek “engedélyköteles”. Licenc nélküli gyereket nem lehet elvileg “csinálni”, de, ha mégis becsúszik, az gyakorlatilag a társadalom kitaszítottja lesz. Nem kap se melót, se az alapjövedelmet, se orvosi ellátást, semmit. Ergo, ha licenc nélküli gyerek vagy, akkor csszheted a normális életet, az alvilágba kerülsz, tehetsz bármit..

SPOILEREK A CHURNBÓL

Amos anyja egy engedély nélkül működő prosti volt. Ergo “Amos” licenctelen gyerek.
Az engedély nélküli prostikkal kb mindent meg lehet tenni. “Amos” ezt egész kiskorától végignézte, sőt van néhány utalás is arra, hogy egy engedély nélkül született gyerekkel is kb. mindent meg lehet büntetlenül tenni.

Ahogy “megnőtt” (11-12 éves korától) maffia perifériáján küzdve az életben maradásáért muszáj volt verekednie, ölnie és még ki tudja, mit tennie- ebbe vagy belerokkan vagy érzelemmentes lesz.
Amos alapjaiban nem kérdez, a feladatait megcsinálja. Az ő olvasatában emiatt egy szörnyeteg( hogy messze nem az, abba ne menjünk bele, ő annak érzi magát). Emiatt nem akar gyereket.

A másik fő ok, hogy ő “nem tudna” rendes gyereket csinálni, csak szintén licenc nélkülieket. Ő megtapasztalta, milyen aként élni.

NAGYON NAGY SPOILER
A másik, azt nem tudjuk, az “igazi” Amos van-e elköttetve, vagy a “mi” Amosunk.

Annatar - 2017. 04. 30. 21:02

Legalábbis a Földön engedélyköteles a gyereknemzés, a túlnépesedés miatt, a Marson és az Övben nincsenek ilyen korlátozások. Bobbie-nak is több testvére van, és Anderson Dawes-ról is tudjuk, hogy nem egyke volt.

Liu:
Az utolsóra: bár nem tudjuk, hogy Avasarala honnan vette az infókat, de szerintem az identitása teljesen az övé, és hozzá jobban is passzol ez a döntés.

Liu - 2017. 04. 30. 21:05

Igen, a Földön van így, a többi opciót nem is hoztam fel, mert Amosról tudjuk, hogy földi :D

Annatar:
Igaz, igaz, de azért egy bűnszervezet fejétől sem állna távol ez a döntés :D

Liu - 2017. 04. 30. 21:08

Több gyilkossággal is összefüggésbe hozták a nevét, vádat emeltek ellene, de bíróság elé egyik ügy sem került. Amint elég idős lett hozzá, saját elhatározásból elköttette az ondóvezetékét

Amos vagy Timmy.. igazából, mindegyikre illik.
Sőt, a “bíróság elé egyik ügy sem került” alapján azért ez inkább az igazira utal.
Timmy igencsak kishal (még Eric segítségével is.) Nem hinném, hogy jó embereket tudott volna megkenni/megfenyegetni jó helyen, hogy ne kerüljön bíróság elé

Annatar - 2017. 04. 30. 22:45

Szerintem a névhez kötődő ügyek olyanok, amikhez Erich nem fért hozzá, pont azért, mert nem kerültek be a rendszerbe, csak szóbeszéd szintjén léteztek. És biztos, hogy ezekhez Timmynek semmi köze nem volt, mert az új élete tiszta lap volt. Viszont a biológiai adatok már a sajátjai voltak. A nagyfőnökből nem nézem ki, hogy bármilyen okból elköttetné magát, míg Amos nem kefélne jobbra-balra, ha lenne lehetősége annak, hogy teherbe ejtsen bárkit is. Egyszerűen illik annyira a profiljába, hogy ez a tény rá legyen igaz.

Liu - 2017. 04. 30. 22:59

Illik rá, ezzel nem is vitatkozom.

A kérdés igazából az, hogy a biológiai adatok MIKOR kerültek be a rendszerbe illetve, azokat milyen gyakran ellenőrzik. (gondolom, nem túl gyakran, hiszen van némi korkülönbség Amos valódi és “digitális” kora közt. )
Ezeket kb. sosem fogjuk megtudni.

Szóval, Amos vagy steril vagy nem. :D

Annatar - 2017. 05. 01. 02:07

Szerintem a biológiai adatok tisztán az övéi, már csak a kor- (és rassz-) különbség miatt is. DNS és hasonló adatoknak stimmelniük kell ;) Szerintem azon a ponton már steril volt.

teki88 - 2017. 05. 01. 07:12

Egy titkoszszolgálati, vagy hírszerzési információról beszélgetünk, így nincs okunk megkérdőjelezni a hitelességüket, még akkor sem ha az illető új személyazonossággal rendelkezik. Fura lenne ha vki ily módon kitudna bújni a megfigyelés alól, és simán el tudna tűnni.
Sokat olvastam a hírszerzés működéséről, mert imádtam azt a logikát, ahogy ők gondolkodnak.
Itt egy példa.:
Kurt Rieder – A Vagdalthús-hadművelet, avagy William Martin őrnagy, a beszédes holttest.

Egy kis adalék a történethez. A személy hátterét, olyan részletekig kidolgozták, hogy egy komplett falut létrehoztak, ahol mindenki ismerte. Félve attól hogy a Német kémek esetleg felkeresik azt a helyen ahonnan ő származott, ezt a momentumot sok történet nem is említi.

Annatar - 2017. 05. 01. 13:21

Mivel eredetileg regisztrálatlan volt, a hatóságok nem is feltételezik, hogy nem a sajátja a személyazonossága, titkosszolgálat ide, vagy oda ;) Az, hogy a neve felmerült kvázi pletykaszinten bizonyos ügyekben, azt nem tudta kikerülni, de mivel nincs priusza, ezért ez eddig nem okozott neki problémát.

Liu - 2017. 05. 01. 21:06

Mivel előtte ő nem is létezett gyakorlatilag, így nehéz lenne kibújni a megfigyelés alól.

Annatar, a rasszt azért a könyvekben eléggé lazán kezelik. ( orosz-nigériai-japán leszbi duó gyereke pl mi? :D) Igazi rasszok nem nagyon vannak.
Azért “polinéz” vagy “keleti” jellegű majdnem mindenki, mert az “alap” (kiindulásképpen az írók a mai helyzetet vették alapul) ~ 7mlrdos népesség roppant nagy arányban “onnan” származik. A ~ 200 év távlati jövőben, ha keveredik mindenki mindenkivel, ezek a jegyek sokkal nagyobbak lesznek a populációban. ( mondtam már, hogy biológus vagyok ? :D)
Szóval, ezzel csak azt akarom mondani, hogy igazából, hogy működjön a dolog, elég volt csak a DNS-t hozzárendelni a névhez. Ez a mai technikával is rohadt sokat mondana egy emberről a kortól (DNS másolási hibák alapján pl.) kezdve mindenig.

Nekem igazából mindegy, hogy Amos steril-e vagy sem. Csak az “amint elég idős lett hozzá” tagmondat, a Churnt ismerve eléggé szemet szúró.

Amúgy, én sem értem, teki88 mit szerettél volna a gyúrás ás a sterilitás kapcsolatával :D

Külföldi könyves fórumokon sokat találgatnak, hogy Amos “bzi-e”, de azt tudjuk, hogy tuti nem veti meg a nőket (Churn szintén). Azt is tudjuk, hogy valószínűleg voltak férfiak is az életében, így gondolom, ő is pánszexuális, mint Julie .
Csak azokkal nem szexel, akiket kedvel*

( Hála isten, Peaches- Amos románc ez alapján nem lesz, így örülök, hogy Amos kedveli a kis Mao lányt :D)

Liu - 2017. 05. 01. 21:08

Mivel előtte ő nem is létezett gyakorlatilag, így nehéz lenne kibújni a megfigyelés alól.

Annatar, a rasszt azért a könyvekben eléggé lazán kezelik. ( orosz-nigériai-japán leszbi duó gyereke pl mi? :D) Igazi rasszok nem nagyon vannak.
Azért “polinéz” vagy “keleti” jellegű majdnem mindenki, mert az “alap” (kiindulásképpen az írók a mai helyzetet vették alapul) ~ 7mlrdos népesség roppant nagy arányban “onnan” származik. A ~ 200 év távlati jövőben, ha keveredik mindenki mindenkivel, ezek a jegyek sokkal nagyobbak lesznek a populációban. ( mondtam már, hogy biológus vagyok ? :D)
Szóval, ezzel csak azt akarom mondani, hogy igazából, hogy működjön a dolog, elég volt csak a DNS-t hozzárendelni a névhez. Ez a mai technikával is rohadt sokat mondana egy emberről a kortól (DNS másolási hibák alapján pl.) kezdve mindenig.

Nekem igazából mindegy, hogy Amos steril-e vagy sem. Csak az “amint elég idős lett hozzá” tagmondat, a Churnt ismerve eléggé szemet szúró.

Amúgy, én sem értem, teki88 mit szerettél volna a gyúrás ás a sterilitás kapcsolatával :D
Külföldi könyves fórumokon sokat találgatnak, hogy Amos “bzi-e”, de azt tudjuk, hogy tuti nem veti meg a nőket (Churn szintén). Azt is tudjuk, hogy valószínűleg voltak férfiak is az életében, így gondolom, ő is pánszexuális, mint Julie .
Csak azokkal nem szexel, akiket kedvel*

( Hála isten, Peaches- Amos románc ez alapján nem lesz, így örülök, hogy Amos kedveli a kis Mao lányt :D)

Annatar - 2017. 05. 01. 21:36

Attól még, hogy lazán kezelik a rasszokat a könyvekben, attól azok még megvannak. Nem vagyunk még annyira a jövőben, hogy teljes keveredések jöjjenek létre. Mindkét Amos Burton külseje le van írva részletesen, ott teljesen egyértelmű a rasszbeli különbség. A többi szereplő származását is lehet sejteni a leírások alapján. Persze nyilván vannak keveredések, de vannak egyértelműen valamelyik nagyrasszhoz tartozó emberek is. Amúgy ezt csak azért hoztam fel, mert szerintem egyértelmű, hogy a biológiai adatok Amos személyazonosságában az övéi, és az esetleges orvosi története az ő valódi fizikai tulajdonságaihoz van igazítva. Erich nemhiába volt a legjobb :P

Liu - 2017. 05. 02. 11:13

Annatar, amint a DNS-t párosítja az ID-hez, a rasszkülönbségnek már nincs is értelme, a rendszer szerint máris Timmy= Amos.
(az más dolog, hogy elvileg visszakereshető lenne hogy a Burtonék kölykének más a genetikai készlete, mint ami indokolt lenne)
Erich a “legjobb”. Igen, a saját mikrokörnyezetében. (azért ne feledjük, hogy ő is csak egy kishal) Azért fullosra átírni a kórtörténetet kicsit durvább, mint egy dolgot átírni az adatbázisban.Több nyomot hagy szerintem.

Amos sem véletlenül hajózik 25 éve a “periférián”.
Nyilván vannak emberi okai is, de nekem az elejétől úgy jött le olvasás közben, hogy inkább lapít.
Ha nekem lenne frankó hamis ID-m, amivel tuti nem bukok le, bármennyire is megtört, PTSD-s, meg nem értett, magamat szörnyetegnek gondoló bandita lennék, nem mennék jeget talicskázni, ameddig 3 hajót ki nem lőnek alólam :D

teki88 - 2017. 05. 02. 22:51

Liu: Nem lehet hogy azért ment az ICECUBE gyártó céghez logisztikusnak, mert fiatal volt és azt gondolta hogy ha ez a hely (ahol felnőtt) ilyen szar, akkor máshol sem lesz jobb és inkább lelépett az űrbe?

Annatar - 2017. 05. 02. 23:43

Liu:
Nincs semmi gond az ID-val, az egy teljesen tiszta személyiség volt. Szerintem egyszerűen csak megszokásból repült radar alatt. Nincsenek nagy igényei. Ha Avasarala nem derítette ki, hogy hamis a személyazonossága, akkor azért az elég jó lehet ;)

Liu - 2017. 05. 03. 12:09

DNS kód lett kicserélve, előtte nem volt nyoma TimmyAmosnak sehol, így maga az ID nem hamis, totál legális.
Szóval, jah, “elég jó” :D

teki88 - 2017. 05. 03. 16:29

Alexről mit lehet tudni? Van róla is novella?

Annatar - 2017. 05. 03. 17:04

Nem, róla nincs (még). Annyit lehet tudni, amennyit Avasarala összeszedett róla, meg amennyi itt-ott a regényekben elejtve, illetve kicsit részletesebben a Nemezis játékaiban van. Érdekes amúgy, hogy a sorozatkészítők úgy döntöttek, hogy tud a fiáról, a könyvekben eddig még nem szerzett tudomást a létezéséről…

wondorog - 2017. 05. 14. 20:41

Na most láttam a Fumaxon, június 8-án jön a 6. kötet, a Babilon hamvai.

Annatar - 2017. 07. 25. 23:35

A castig hírekkel kapcsolatban vélemények? :)

Elizabeth Mitchell az elejtett félmondat alapján csak Anna lehet, bár amikor megláttam a nevét, el tudtam volna képzelni Monica Stuartként is.

David Strathairn már keményebb dió, három jelentősebb szerep van, aminél szóbajöhet, bár Bullhoz nem passzol alkatilag, Ashford kapitányhoz szerintem túl intelligens :P, marad Hector Cortez…

Shed - 2017. 07. 26. 11:36

Hmm, én most fejeztem be a cibola meghódítását, kicsit felidegeltem magam.

Lefektette a kedves író azt, hogy az övbeliek nem életképesek földi gravitáción. Anna gyerekét pont ezért viszik csecsemőkorában a Földre, hogy ne vesszen el számára örökre a bolygó. Naomi csak a Holdon tudott Holden szüleivel találkozni. Végig azt nyomatékosította az író, övbéli soha nem tud a Földön meglenni. A filmben is mikor a KBSZ vezér mesélt a hugáról, aki 0 gravban nőtt fel és üvegként törtek a csontjai…stb. Eleve csontsoványak, 2 méteresek, a szervezetük nem bírja a nehézkedést.

Erre itt az övbeliek pár hónapos gyógyszerkúra és kis edzés után a 1,1-es gravú idegen bolygón simán elvannak. Naomi is leszállt, csak neki fájt a lába, mert “nem edzett rá előtte”. Kiábrándító volt.

A másik meg, kitör a balhé a bolygón, Holdenék 8 hónapig utaznak oda rendbe rakni a dolgokat. Addig meg minden békés. Azt sem értettem hogy egy bolygón van 200 telepes, miért nem szálltak le a társaság emberei kutatni mondjuk pár ezer km-el arrébb. Nem, inkább várakoztak a hajón a bolygó körül majd egy évig.Tudom, ott volt az ásvány a telepesek mellett, de ők a bolygót is kutatni akarták.

Ami meg ment cirkusz a karakterek irreális viselkedésével, az valami elképesztő. Eleve a véletlenek amiket berak az író. Több év után pont abban a 10 másodpercben száll le a sikló, mikor épp az aláaknázott leszállópad felrobban. Pont abban a kis időben megy oda Naomi a másik siklót kiiktatni, mikor kimennek gyakorolni. A végét megint nem értettem. Holdent viszi Miller baromi gyorsan csővasúttal. A biztonsági főnök meg utána megy kocsival egy út nélküli bolygón. Őutána meg a többiek megint kocsin. Hogy érte utol Holdent, hogy találta meg, mikor ott kapukat, átjárókat nyitogatott Miller.

Sztem kifogyott a szuszból az író, de rendesen.Már az előző könyvben is csak néztem, mikor a kis Mao lány megölt fene tudja hány embert, és Holdenék vitték lényegében őrizet nélkül a Földre. Vagy mikor 100 ember előtt pofázik egy telepes, a biztonsági pk. meg Holden előtt fejbe lövi. Aztán ez rendben van mindenkinek, mert majd 100 év múlva feljelentik a Földön…

Katamoto - 2017. 08. 03. 09:04

Hölgyek,Urak, a Persepolis dec 7-en jön ki leghamarabb az Amazon szerint. És addig mit olvassak? A sorozat, a novellák (es a filmsorozat is) megvolt. Kérnék egy ajánlàst tőletek. A Strange Dogs novellat pedig egyelőre nem tudom elérni. Olvasta már valaki? Kiadták már és béna vagyok? Köszi

Annatar - 2017. 08. 03. 12:58

Strange Dogs: kiadni kiadták, Amazonon megvehető.

Ajánlás: Vének háborúja sorozat John Scalzitól. Vagy Iain M. Banks Kultúra regényei. Bár nem mindenkinek jön be a stílusa egyiküknek sem :)

Katamoto - 2017. 08. 03. 22:46

Köszi, akkor Stange Dogs először, aztán megnézem ezt a kettőt. Többnyire e-könyvet olvasok, és a Kindle ad “kóstolót” a könyvekből. Remélem bejön, majd megírom. :)

Annatar - 2017. 08. 04. 17:27

A Vének háborúja lazább sorozat, mint a The Expanse, de azért sorban olvasandó, a Kultúra regények viszont teljesen függetlenek egymástól, csak minimális utalás van erre-arra közöttük, úgyhogy szinte bármelyikkel el lehet kezdeni. Azért csak “szinte”, mert miután az első könyvben (Consider Phlebas – Emlékezz Phlebasra) lefektette a világ milyenségét és működését, már kevesebb magyarázat van a többi regényben. Magyarul A játékmester (The Player of Games) jelent meg elsőként, ami az egyik legjobban dicsért könyve, és én például eleinte egy kicsit el voltam veszve, hogy elképzeljem, amit el kell :) Viszont az első regény meg nem biztos, hogy beszippant, szóval kicsit lutri. Nekem a Matter (Anyag) és a Look to Windward (Nézz a szélbe) tetszett a legjobban, de A játékmester is érdekes volt (és főleg nagyon pörgős, meg az a legrövidebb), és a többi is, amennyit olvastam többé-kevésbé tetszett. A világa nagyon érdekes, egyszer jó lenne, ha valaki megcsinálná filmen :) Banks írt több független sci-fit is, ezeknél volt, ami tetszett, volt, ami nagyon nem.

kirst - 2017. 09. 02. 13:27

Katamoto! Ha még olvasod: Pandora csillaga & a Júdás elszabadul. Ha a Térség sorozat tetszik, akkor ez a 4 kötetes sorozat is tetszeni fog. A térség 6. részét (babilon hamvai)viszont kerülje el mindenki. Amilyen jó volt az első 3 kötet, ez annyira gagyi. 2. nekifutásra tudtam csak végigolvasni…

Annatar - 2017. 10. 18. 11:06

Megvan Monica (Stuart) is Anna Hopkins személyében :)

Annatar - 2017. 11. 01. 14:17

Nadine Nicole = Michio Pa? :)

PetiEsMarci - 2018. 05. 09. 14:52

Egyre inkább eltér a sorozat a könyvektől. A 6-ik könyvet olvasom most, valóban talán kicsit gyengébb, mint az előzőek, de alapvetően szerintem rendben van a sorozat, nekem nagyon tetszik, hogy minden könyv stílusa más. Csak nem értem miért kell ilyen változtatásokat beletenni a sorozatba, konkrétan szereplők személyiségeit változtatják el.

Annatar - 2018. 05. 13. 17:10

A következő részben vsz. eljutunk a 2. könyv végére, és gondolom, rögtön ugrás a következőre. Csak azon gondolkodom, hogy ha Peaches benne lesz, akkor hogy a fenébe készül fel? A könyvek között, legalábbis az elején, mindig volt egy közel egyéves szünet, míg a sorozatban felpörgették a menetrendet. És papa Mao még szabad. Szóval? Lesz, vagy kihagyják? És ha utóbbi, ki/mi lesz helyette a xrkeverés forrása?

wondorog - 2018. 05. 23. 20:24

Szerintem Peaches tuti benne lesz, én inkább arra leszek kíváncsi, hogy a 2. évados POV karaktereket továbbviszik-e (Avasarala, Bobbie, Prax). Ugye Avasarala kezdetektől bent van, míg könyvben csak a Caliban’s-ban jelenik meg, Bobbie is kapott némi előzményt, valamint most Anna is.

wondorog - 2018. 05. 24. 11:46

Na megjött Miller is, ezek szerint mégse évadvégi cliffhangernek szánták. És persze érkeztek az újak is: Bull elsőre megvett, Melbát még kivárom, ami viszont nekem furcsa, hogy Drummer lett a Behemoth kapitánya, Ashford és Pa sehol, ebből egyelőre nem értem mit akarnak kihozni, de bízok bennük.

ghostika - 2018. 05. 24. 21:13

Ha jol emlekszem a konyvekben Drummer nem igazan szerepelt, csak talan az 5. konyvben eloszor?
Meg egy masik karakter is hianyzik, Sam, Naomi baratja, akit Ashford lelott a 3. konyvben.

Viszont olyan regen olvastam a 2. konyvet, a konyvben is Fred menti meg a Marsot a raketakkal?

Annatar - 2018. 05. 24. 21:35

Az nem Bull. Bull nincs. Fogták egyes tulajdonságait, és szétosztották Drummer és Ashford között. Ez így nagyon furcsa lesz. Nagyon bírtam Bullt a könyvben. Hiányozni fog. Michio Pa sincs, akit hittem, hogy őt fogja játszani, az lett Melba. Michio Pa is Drummerbe olvadt. Fura, hogy így kavarnak a karakterekkel, pedig van, akinek még sok szerepe lesz a későbbi könyvekben.
Drummer a könyvekben Fred biztonsági főnöke, eleinte csak kisebb szerepe van. A sorozatbeli Drummer viszont egyre több karakter fúziója lesz, úgy tűnik :P

Annatar - 2018. 05. 24. 21:37

ghostika:
Sam is Drummerbe olvadt. És a könyvben is Fred menti meg a Marsot a rakétákkal.

ghostika - 2018. 05. 24. 23:25

Jo hat mint a pelda is mutatja (kasza) annyira nem terveztek meg elore mi legyen az 5. – 6. konyv korul (Pa) vagy akar a 7. Drummerrel.
Viszont ez a Belter akcentus, nagyon jol el lett talalva.

Annatar - 2018. 05. 24. 23:39

Claire8310:
Bull nincs, egyes tulajdonságait szétosztották Ashford és Drummer között. Én is hiányolom, nagyon jó karakter volt a könyvben :(

Claire8310 - 2018. 05. 25. 00:22

óóó, hát az szomorú :( Furcsa is volt, mert már voltak dolgok amiben benne kellett volna lennie. Kár, hát ez van. Ashford egyelőre így fel bullosítva érdekesebb karakternek tűnik, és David Strathairn egy elég erős casting lett. Drummerért nem vagyok oda, de szerethetik az írók, nemcsak Sam dolgaiból adnak át neki, hanem Bulléból is. Persze, világos hogy nem lehet benne mindenki, de na… tényleg kedvenc volt.

mikkamakka - 2018. 05. 25. 01:36

Claire8310: Bullt technikailag nagyon macerás lett volna megvalósítani
Drummer elég nagy közönség kedvenc, nem csak az írók szeretik
Nekem is hiányozni fognak bizonyos szereplők a könyvekből de teljesen normális hogy megfilmesítésnél összevonnak szerepeket, meg minél kevesebb új szereplővel oldják meg mert a nézőket összezavarná és felépíteni őket plusz idő

Annatar - 2018. 05. 25. 09:27

Michio Pa sincs, ő is Drummerbe olvadt.

Annatar - 2018. 05. 25. 09:33

Ja, amúgy Miller: szerintem nagyon bénán jött ki, hogy anno a Ceresen hagyta a kalapját, ergo Holden anélkül ismerte meg, a könyvvel ellentétben, most meg ott van a fején. Ennek így mi értelme?

mikkamakka - 2018. 05. 25. 16:17

Ez a jel ami miatt holdennek rá kellene jönnie hogy nem képzelődik:)

Hezw - 2018. 05. 25. 21:05

Következő részben meg már megyünk is át a gyűrűn. Jól felpörgették az eseményeket. Azt hittem az lesz az évad vége amikor Holdenék átmennek. Hogy felvezetik Clarissát, Monicát és a szálakat. De úgy látszik rákapcsoltak. Én elvettem volna 1-2 részt az elejéből, és kibővítettem volna itt.

Annatar - 2018. 05. 26. 00:20

Hova húzták volna? Gyakorlatilag ott kezdődik a sztori, hogy átmennek. A könyvben sem olyan hosszú a felvezetés arányaiban. És utána még sokminden történik…

Hezw - 2018. 05. 26. 10:09

Hát, azért Clarissa még a bolygón megismerjük. Holdenék a naprendszer egyenesen másik felébe igyekeznek, miközben mindenféle munkákat vállalnak el. Csak szerettem volna érezni az időt ami eltelik. Hogy a ringet már vizsgálgatják hogy mi az, hírek jobbra-balra. Aztán jön a hajózár, Monicáék stb. Clarissa céljait előre ismertetni ahogy a könyvben. Miközben már folynak a Miller jelenetek (ahogy a könyvben). 1-2 rész csak amivel meglehetett volna toldani, és jobban érezni hogy itt igenis könyvváltás volt és sok idő eltelt. Pl. az első feléből kivágni azt a marsi hajóroncs mentős részt és itt megtoldani.

Hezw - 2018. 05. 26. 10:10

Nem a hátralévő 6 rész kárára értem, hanem az első 7 rész kárára. Az egyensúly áthelyezést. Ahogy mondjuk volt előző évadban. 5. rész a finish, és utána a következő könyv.

Annatar - 2018. 05. 26. 14:03

Ööö… Clarissát a könyvben is pont így ismerjük meg. Nem a Földön. És azért ismerjük a motivációit, mert az ő szempontjából olvassuk. Filmen ez teljesen más. Szerintem teljesen jó volt ez a kezdés, a könyvben sem derült ki rögtön, hogy ki ő és mit akar.

Mellesleg a csúzlihajóson keresztül bemutatják az eltelt időt is. Sokkal többet a bevezetőre nem is lehetett volna szánni. A könyvben is flashbackekből ismerjük meg az eltelt idő eseményeit.

Hezw - 2018. 05. 26. 18:23

A könyvben csomó fejezet van még ahogy a Rocit le akarják foglalni, Holden képzelődik Millerrel, illetve Clarissa első fejezete a földön van ahogy szétver ott pár arcot és elintézi hogy a hajón lehessen (persze ez lényegtelen, de csak annyira mint a marsi hajómentés volt :) )

wondorog - 2018. 05. 26. 21:02

Akkor ezt benéztem, tényleg azt hittem az idős csávó Bull, nem rémlik, hogy mondták volna a nevét. Ez így viszont nem tudom, mert Ashford itt elég szimpatikus, a könyvben meg egy rohadék volt.

Hezw - 2018. 05. 26. 21:30

Nekem itt is inkább egy számító szarkavarónak tűnik egyelőre :) Aki úgy játszik ahogy szükséges hogy elnyerje a kapitányi széket

Hezw - 2018. 05. 26. 21:31

Ne feledjük hogy a könyvben rögtön ő volt a kapitány – itt most majd megjátsza hogy milyen szimpatizáns a legénységgel meg a helyzettel, lesz egy jó lázadás meg Drummer leváltás. Aztán megérkezünk a könyv felállásához.

Enzo - 2018. 06. 01. 13:57

Tényleg fura, hogy Drummerbe olvasztották Samet és Michio Pát is. Ha Sam szerepére könyvhű színészt castingolnak, arra nagyon kíváncsi lettem volna, mert leírás alapján instant szerelem a lány :) Mondjuk Drummer is hiányozni fog, ha meglépik a kiírását…
Bika tényleg nem lesz? :O Amúgy én is azt hittem először Ashford bevonulásánál, hogy ő az, de aztán bemutatkozott. (a megvalósítási nehézség végülis jogos)
Mondjuk ha azért pörgetik így a 3.könyv szálait, hogy belesűrítsék az évad hátralevő részébe, az jó lenne. Vagy legalább a nagy lassulás kijöhetne évadzárónak, és akkor is sikerülne valami faragni a félévadnyi elcsúszásból.
Melbával meg fura, hogy ennyire nem árulják el, hogy ő Mao, lehet hogy ezt vmi nagy csavarnak tartogatják. Ren fejének az összenyomása elég kemény volt.
Ja és elkezdték behozni Ritát is (vagy hogy hívják Anna piás barátnőjét), meg szerintem a néger srác aki rájuk nézett, ő lenne Chris?

Annatar - 2018. 06. 01. 19:31

Szerintem egyáltalán nem baj, hogy Melbát így mutatják be, nem is nagyon lehet filmen megoldani máshogy. Tudjuk, hogy megveti Holdent, látjuk a tetteit, aztán majd kialakul a többi is. Én viszont azt hiányoltam, hogy Tilly (Anna piás barátnője) nem ismerte fel Melbát. Vagy csak nem vette észre? És mintha jóval fiatalabb lenne, mint a könyvben (Melba meg idősebb).

Claire8310 - 2018. 06. 01. 21:14

Könnyen lehet az is Drummertől egy Sam-féle brutal halállal búcsúzunk majd, ahova a jelen felállás tart…
Bika továbbra is hiányzik, viszont Ashford jóval érdekesebb lett így. Sőt.
Szépen kivezették a 2. Könyves mellékszereplőket, de nekem még mindig annyira erős volt a váltás évad közepén, hogy szinte folyamatosan új évadként emlegettem, mióta belekezdtek az Abaddonba. :)

wondorog - 2018. 06. 01. 21:26

Enzo: Sam nálam is a tipikus crush volt, kicsit örülök is, hogy nem kell képernyőn is végignéznem a halálát, kb. a legnagyobb sokk volt a könyvekben (7.et még nem olvastam).

Randal - 2018. 06. 02. 12:32

A könyvekben sokkal jobban ki lehet bontani a szálakat, de itt nincs erre idő, habár Melba sztoriját ki lehetett volna bontani, de gondolom későbbre tartogatják, hogy nagyobbat üssön.

Belegondolva ebbe az évadba, elég keményen pörgetik az eseményeket, gyakorlatilag nincs üres járat, egyik eseményről ugrunk a következőre.
Éppenhogy lerendezték a proto-hibrideket már mennek is a gyűrűhöz.

Ahogy nézem ebben az évadban a 3. könyv lesz lerendezve teljes egészében, a 4-5. könyvet vagy egy részét összevonhatják a következő évadra.

Lesz még itt történés bőven, 7-8 évad biztos meg lesz a sorozat, attól függően mi az amit beletesznek és mi az amit nem.

Enzo - 2018. 06. 03. 01:15

@Annatar: Tilly, azaz! :D Nem tudom, miért emlékeztem Ritára :D
@wondorog: szintúgy, nem is tudom, mikor rökönyödtem meg ennyire könyves halálon legutóbb…

Annatar - 2018. 06. 03. 06:03

Még visszatérve Millerre, a sorozat valójában jóval előbb utal a magyarázatra, az olvasók számára sokkal, de sokkal később derült ki ;) Csak hogy tudjátok, hogy ilyen is előfordul az adaptáció során, nem is egyszer.

Desmond Wallace - 2018. 06. 03. 21:08

Melba: nekem tetszik, hogy nem kötötték rögtön a nézők orra alá, hogy ő Mao lánya.

wondorog - 2018. 06. 03. 21:38

Szinopszis alapján jövőhéten lesz Melba háttérsztorija, mondjuk arra kíváncsi leszek, hogy oldják meg, nem rémlik, hogy a sorozat eddig használt flashbackeket.

Peti - 2018. 06. 04. 08:12

@Annatar – maga a sorozat is tele van spoilerekkel, Avasarala az első évad első részében utal olyan dolgokra, amik az 5. könyvben történnek…

Amúgy Drummer neve tényleg Drummer, vagy csak becenév? Úgy értem Bika a termete/fellépése miatt Bika, mert a az anyakönyvi neve “Carlos C. de Baca”. Csak próbálok rájönni, hogy a könyvben miért fordították le Dobos-ra Drummer nevét, akit elvileg “Camina Drummer”-nek hívnak. Szóval ennyi erővel lehetne Fred Jánosfia, Josephus Molnár, Roberta TEXTILES :D , és Hamugázló Kapitány, a marsi miniszterelnök meg Kovács.
Ami elég röhejes lenne.

zolij - 2018. 06. 04. 11:51

wondorog: volt már legalább egy flashback, 1×05-ben Fred Johnson háttérsztorijánál.

Randal - 2018. 06. 04. 12:13

Lehet tévedés volt, mert ha jól olvastam, akkor csak az 5. könyvben derül ki, hogy Camina a neve, addig mindig Drummerként hivatkoztak rá.
Lehet beszélő név is, mintha valamelyik könyvben lenne erről említés, de nem találtam erről semmi infót.

Lehet következetlenség is a szerzők részéről, elvégre egyszerre megy az írás és a sorozat is.

Eva - 2018. 06. 04. 13:01

Claire8310 – 2018. 06. 01. 21:14 – nagyon nem örülnék neki, Michio Pa-ra még szükség lesz…

Annatar - 2018. 06. 04. 22:56

Eva:
Szerintem most már, hogy itt nem vezették be Pa-t, hanem a Drummer/Sam kompozittal helyettesítették, nincsenek kötve Pa jövőjéhez, őt simán castingolhatják majd, amikor legközelebb sorrakerül. A könyvekben nagyon sok karaktert hasznosítanak újra, de sorozat szempontjából nem praktikus, hogy egy sztoriban benne vannak, a következőben meg nem. Már így is túl sok ilyen karakterrel kell zsonglőrködniük (Avasarala, Bobbie, később Basia, Prax stb.). Ahol tudják, összevonnak és szétválasztanak karaktereket.

Randal:
Annyira nem megy egyszerre az írás meg a sorozat, a könyvek jóval előrébb járnak. Szerintem a fordító nézte be Drummert, de nekem annyira nem rémlik, mert csak az első részt olvastam magyarul, a többit angolul.

Ghostika - 2018. 06. 07. 08:12

Eleg regen olvastam mar a 3. konyvet ,de a 9 reszt elnezve, szerintem a 13. reszre befelyezik a 3. konyvet is, vagy en emlekszem rosszul? Vagy melyik konyvben volt a harc a behemoton? Sajnos mar teljesen elfelejtettem mi volt ott.

wondorog - 2018. 06. 07. 08:27

Ghostika: igen én is azt néztem, hogy nagyon felpörögtek, Holden a Stationre kb. a könyv utolsó harmadában vagy negyedében indul el.
Drummer-t meg valószínűleg a fordítók nézték be, hogy az a tényleges neve, nem becenév.

Ghostika - 2018. 06. 07. 09:43

Ha valaki regen olvasta a konyvet, itt talaltam egy jo kis osszefoglalot: http://expanse.wikia.com/wiki/Abaddon%27s_Gate

En is arra emlekeztem , hogy a vege fele ment holden a Ring-re de ugy tunik azert az hamarabb volt, bar az is igaz hogy a vege a konyvnek joval porgosebb volt az esemenyek tekinteteben :)
Kivancsi vagyok, hogy mennyit valositanak meg a lazadasbol a Behemoton es foleg igy, hogy hianyzik par karakter, ki fog ki ellen fordulni, viszont nem csodalkoznek, hogy mivel a “gonosz” hianyzik a storybol ezert joval kurtabbra vennek es befelyeznek az egesz storyit a 3. evad vegere, hogy a 4. egy teljesen uj fejezetet nyithasson.
4 resz van meg az evadbol, szoval vagy kimarad a lazadas vagy megint a 4. evad felenel er veget a konyv.

Annatar - 2018. 06. 08. 00:24

Holden elég sok időt tölt az állomáson, és a legtöbb esemény a hajókon ezalatt történik emlékeim szerint, kivéve a lázadást. Esélyes, hogy az már a következő évadba csúszik át.

Ghostika:
Milyen “gonosz” hiányzik a sztoriból? Ashford nagyonis van, kit hiányolsz?

Én amúgy nagyon nem így képzeltem el a Gyűrűn túli világot, sötétebbnek gondoltam. És nem kellene látszódnia a többi gyűrűnek?

zolij - 2018. 06. 08. 11:22

Igen, elég fura ez a kékség. A többi gyűrű tippre azért nem látszik még, mert nem aktívak, bár a körvonalaknak szerintem is látszania kéne, de lehet szimplán beleolvad a háttérbe, van a burok elrejti a nem aktív gyűrűket.

mikkamakka - 2018. 06. 08. 15:42

szinopszis alapján évad vége a könyv vége lesz
a kékség azért mert tvben nem nézne ki jól a csillagok nélküli abszolút feketeség
ashford van, a pap (Cortez asszem) aki hiányzik, ő az aki nem akart maradni amikor Anna felajánlotta, mondjuk nem értem h miért írták bele, aztán meg elküldik, lehet h a Titánról fog lázítani?:)
gyűrűk gondolom majd akkor jelennek meg amikor a hajtóművek leállnak és Miller feloldja a zárlatot

Randal - 2018. 06. 08. 21:39

Ghostika: Valószínűsíthető, hogy Ashford majd átveszi a parancsnokságot.

Ja, elég fura ez a kékség, de gondolom valahogy megmagyarázzák a többi kaput vagy azután változik meg a kinézet, hogy Holdenék picit megpiszkálják, életre keltik a központi gömböcöt.

Sigismundus - 2018. 06. 10. 17:10

Ami nekem NAGYON nem tetszik, amit Amossal csináltak s sorozatban.

A könyvben egész más, egy kedélyesen és trágárkodva beszólogató, higgadt de csak engedélyre lesz erőszakos.

Itt meg minimális arcmimikát produkál, és csak néz mereven az üveggolyószemeivel, majd váratlan lecsap valakit vagy valamit. Egy ilyen pszihóval még a Roci legénysége sem érezni biztonságban magát.

Annatar - 2018. 06. 10. 20:50

Ha már ezt ide is beírtad, akkor én is idemásolom a válaszomat:

Amos szerintem egy kicsit mindenkinek máshogy jött le az olvasottak alapján, és a sorozatban mindenkin alakítottak kicsit. De amúgy a könyvben is pszicho, és nem csak engedélyre lesz erőszakos. Viszont bízik a többiek moralitásában, amiatt tudják kontroll alatt tartani. Mármint hogy Amos tudja magáról, hogy ő nem mindig tudja, mi helyes és mi nem, de hallgat a társaira. Szerintem egész jól átjött az esszenciája, még ha más is. Plusz azt se felejtsük el, hogy a sorozatban sokkal fiatalabb, így emiatt lehet forrófejűbb is.

Randal - 2018. 06. 10. 23:31

Annatar:

Ha jól emlékszem Amos nem a társai moralitásában bízik, hanem csak egyvalakiében akit ő erkölcsileg elismer. Ez az elején volt Naomi, aztán váltott Holdenre. Nem tudom melyik könyvben volt erről szó, talán a 7. könyvben, ami ha jól látom már meg is jelent magyarul, és nem is akarok spoilerezni.

Vagy a 6. könyvben is volt erről szó, ott jobban kibontják a karakterét. Mit ne mondjak, ilyen szempontból elég nyugtalanító a csávó és ezt tudják a többiek is.

Amikor látják vagy érzik rajta, hogy a határon vannak, akkor visszavesznek mindig.

Citrom - 2018. 06. 11. 01:21

A korai regényekben is benne van ez, mint Amos “moral compass”-sza.

Szerintem Amos a könyvek + Churn alapján messze nem pszichopata. Az feltételezné azt, hogy elmebeteg.
Holott ő ” csak” egy nagyon-nagyon érzéketlen ember.
A gyerekkora miatt van, hogy képtelen eldönteni, mi lenne a helyes, de ő ezt !! Tudja !!, tudja, hogy szüksége van a morális iránytűre- épp ez az, ami miatt nem pszichopata

Annatar - 2018. 06. 11. 18:19

OK, akkor szociopata. De nem csak a gyerekkora miatt ilyen, hanem eleve “defektes”. Ez szerintem kiderült a Churn-ből.

Enzo - 2018. 06. 12. 17:58

3×09 könyvesebb dolgok ide (is):
1. Amostól reméltem, hogy a “nem löktem még ki vak embert légzsilipen” szöveg bekerül a sorozatba is, kár, hogy kihagyták :D
2. Már várom a Behemoth-on a gigantikus belső terek mutatását, mert eddig nem nagyon volt.
3. Fura, hogy Tilly itt (még?) magázza Annát, és nem olyan nagy barátnők. (vagy a könyvben is eleinte így volt?)

Annatar - 2018. 06. 12. 20:30

A magázás csakis a fordítón múlik, mivel az angolban nincs megkülönböztetve.

Hezw - 2018. 06. 14. 12:10

Azért kicsit elkeserít hogy eddig egy könyv majdnem 1,5 évad volt, és pont az abaddons gate-t meg fél évadba összenyomták :(

Annatar - 2018. 06. 14. 15:43

Talán azért, mert ebben a könyvben nagyon sokminden a fejekben zajlik, gondolatok, motivációk, leírások, stb. A konkrét történések tulajdonképpen nem töltenek ki olyan sok időt. És gondolom, mindenképp be akarták fejezni évad végével. Az eddigi eltérés a könyvek és a sorozatévadok között is szerintem azért volt elsősorban, hogy Thomas Jane szerződése folyamatos lehessen, ne maradjon ki egy évadból, mert azt nehezebb lett volna megoldani.

zolij - 2018. 06. 15. 16:23

vajon a Behemoth-os események még ebben az évadban lezajlanak?

wondorog - 2018. 06. 15. 22:00

Zolij: Kint van bizonyos helyeken az egész évad synopsisa, így én úgy gondolom végigmegy a 3. könyv. Ashford eléggé beindult most, szerintem jövőhéten kitör a lázadás, tényleg arra leszek kíváncsi Drummer Sam sorsára jut-e (most vettem meg a 7. könyvet, még nem volt időm rá, de láttam, hogy Drummer POV, bár Bull és Pa mellőzése után, semmin sem lepődnék meg).

Enzo - 2018. 06. 17. 16:24

3×10 (részkomment ide is)
A magban történtekről: a védekező mechanizmust valahogy nem így képzeltem, majd lehet visszaolvasom, a könyvben az egész jelenet hatásosabbnak tetszett, és emlékszem hogy nagyon vártam, hogy fogják megfilmesíteni.
A sokkapus látomás viszont király volt, bár az tény, hogy kell hozzá magyarázat. És most ráadásul jön a Nagy Lassulás, remélem nem sokat változtattak a brutális kimeneteleken…kíváncsi leszek a hatásra ;)

Annatar - 2018. 06. 17. 18:27

A könyvben mintha több különböző termen is mentek volna keresztül, és úgy rémlik, hogy a marsiak Holden nyomában jártak, de mindig lemaradva eggyel.
Nekem a látomással több bajom is volt, egyrészt, hogy ugye Holden átélte, érezte, tudta, mi történik, de mi csak a látványt kaptuk meg, ami önmagában szerintem nem volt elég. Legalább valami hanghatást bevethettek volna (elnémuló világok), hogy egy kicsit jobban átéljük az élményt. Másrészt a címbeli dandelion sky helyett kaptunk egy nokedliszaggatót, annak is csak egy kis részletét :P Szerintem túlzásba viszik a sorozat adaptálása során a titokzatoskodást, egy ponton túl már idegesítő, főleg, hogy a könyvben ennél a pontnál már mi is értettük nagyjából, hogy mi történt, itt meg csak az, aki minden részletre figyelt és jegyzetelt, és össze tudta rakni. Tényleg remélem, hogy valaki szavakkal elmagyarázza majd a látomás lényegét, és nem megyünk anélkül tovább, mert ez így akkor nagyon zavaros lesz.

Annatar - 2018. 06. 17. 21:10

Ó-ké. Megnéztem újra a jelenetet, és utána elolvastam, mi volt a könyvben. És nem értem, mi a nyűt akartak a sorozatkészítők azzal, hogy azt mutatták, hogy az állomás elpusztítja a MI naprendszerünket. Amikor ilyen nem történt. Teljesen tévútra viszik ezzel a nézőket.

Enzo - 2018. 06. 23. 14:03

3×11
Megijedtem, hogy Drummert így nyírják ki, de talán úgy néz ki, nem. Ha már ugye belesűrítették Sam karakterét is, akkor azért csak meglépik a könyvek egyik legmeghökkentőbb halálának az átültetését a képernyőre – persze anno olvasva felháborodtam rajta, de azért megnézném, milyenre sikerül tévén.
Apropó Drummer, amikor zúzta össze a kocsi, felmerült bennem, hogy még Bika karakterjegyeit is átveszi :D

Ja és RIP Tilly, meglep, hogy őt viszont beáldozták.

Annatar - 2018. 06. 24. 14:09

Szerintem Drummer innentől inkább Bull szerepét veszi át, eleve Bull-t “szétosztották” Drummer és Ashford között. Az a bizonyos halál szerintem nem lesz benne most már, hogy így alakították a cselekményt.

Parafa - 2018. 06. 27. 18:56

Bocsi, most olvasom a 6. kötetet, láttam megjelent magyarul a 7. is. Szeretném megkérdezni, hogy a könyves sorozatnál még hány regény várható ? Egyébként a filmes sorozat hatására kezdtem olvasni a könyveket, de engem eyáltalán nem zavarnak a nyilvánvaló különbségek. Inkább érdekes, ahogy a készitők kimazsolázzák a szerintük lényeges elemeket a könyvekből. Nagyon tetszik a filmsorozat, de a könyveket olvasva sokkal érthetőbb számomra az egész. (A könyvekben a politikai szarkavarás sokkal hangsúlyosabb)

Annatar - 2018. 06. 27. 19:15

Elvileg a 7. könyvvel kezdődik a lezáró trilógia, szóval még kettő. Utána remélhetőleg kiadják magyarul a novellákat is, azok nélkül némelyik “nagy” regény is nehezebben értelmezhető.

Ghostika - 2018. 06. 28. 14:05

Parafa, csak mellekesen, a sorozat iro egyben a konyv iroi is ;) es ahogy Annatar irta, meg 2 varhato.

SASI - 2018. 06. 28. 16:05

Sziasztok. A könyvekből meg lehet tudni valami infót arról hogy ki/mi pusztította el a protomolekulát létrehozó civilizációt?

FjFox - 2018. 06. 28. 20:35

SASI:
A legutolsó könyvben már vannak rá utalások, valószinüleg az utolsó két részben lesz erről is szó.

de ne felejtsd, a protomolekulát létrehozó civilizáció több milliárd évvel ezelőtt pusztult ki, sok minden történhetet ez idő alatt :)

zolij - 2018. 06. 28. 22:47

Utolsó jelenet, amikor Holdenék átmennek a / egy gyűrűn: https://www.dropbox.com/s/2260yfgg3gsk7k0/vlcsnap-2018-06-28-22h25m56s819.png?dl=0

Az vajon ott az, ami elintézi majd Marco hajóit, vagy csak szimplán valami átkelési effekt?

Claire8310 - 2018. 06. 30. 11:27

Na, egyik szemem sír, hogy az Abbadonra ennyi idő volt csak, de a másik oldalon meg ott van, hogy nagyon feszes lett az évad vége, és következőkben nem kell könyvet talán fél évadnál befejezni.
Huh, nagyon szépen játszottak azzal, hogy Drummer majdnem megkapta Bika halálát, de mégsem :) Drummer tényleg jó karakter lett, és még mech ruha szerelés közben is volt ideje kifesteni magát :) tök jó, hogy Ashford is megmaradt, kiváncsi vagyok mit kezdenek majd vele, személy szerint nagyon megkedveltem a könyvvel ellentétben.

Enzo - 2018. 07. 03. 16:19

Olvassátok el az interjút Naren Shankarral, a showrunner-rel, nagyon ajánlom, sok témát érint, amiről fentebb beszéltünk, és minimálisan előretekint a 4.évadra is, mind a könyvek, mind a platformváltás szempontjából. (de persze nem igazán spoileres)
http://ew.com/tv/2018/06/27/the-expanse-season-3-finale-showrunner-naren-shankar/

Annatar - 2018. 08. 31. 23:47

Olvasom magyarul a Perszepoliszt. A többi könyvnek is ilyen botrányos a fordítása? Az egy dolog, hogy Drummer nevét miért kellett lefordítani, de hogy miért a “fejbe” járnak a dolgukat végezni az emberek; hogy a katonai rangokat miért kell össze-vissza keverni egy oldalon belül többször is, a százados vs kapitány dilemmát ne is említsük; hogy ha nem ért a fordító egy kifejezést, akkor tükörfordítja, akkor is, ha nincs a mondatnak értelme… És ezért valaki fizetést kapott, és a szerkesztő sem dobta vissza javításra…

Sigismundus - 2018. 12. 25. 15:02

” Olvasom magyarul a Perszepoliszt. A többi könyvnek is ilyen botrányos a fordítása? ”

Ennyire nem. Azon a kapitány/százados dolgon én is fennakadtam.

Más.

Azon morfondírozok , Amos szerepére Dominic Lombardozzi mennyivel lenne jobb. Jobban hozná szerintem a könyvbeli fickót.

Sigismundus - 2019. 07. 21. 13:08

Kijött egy hosszabb előzetes is a 4. könyves évadról, itt a junkie-n is látható. Vélemények, a könyv ismeretében? Úgy tűnik, ezt alaposabban megkavarták, átírták, mint a korábbiakat.

Sigismundus - 2019. 07. 22. 09:11

Sejtésem a következő.

Tippelek csak, én hogyan csinálnám.

A negyedik és ötödik könyv lesz összemixelve.

Kicsit a negyedik könyvet leegyszerűsítik. És már most beleszövik ebbe az évadba az ötödik könyv pár korai mozzanatát.

Naomi és Alex is leszállt, talán kimaradnak a három hajó egymás közti akciói, gondolom költségvetés miatt ? De nagy kár, mert azok jó, látványos jelenetek voltak, és végül is ennek a sorozatnak az űrhajós jelenetek voltak eddig is a csúcspontjai..

Avarasala és Bobbie nyomozását az eltűnő marsi hajók ügyében hozzák be, kissé felerősítve, módosítva. Mondjuk Bobbie lesz az aki a Mons Olympuson nyomozgat, találkozik Duarte-val, (ami Alex szála lenne) megtámadják, túléli.

Drummer összevész Johnsonnal, aki kicsit tárgyalgat Inarosal, hogy ez a karakter is feltűnjön. Az évad a callistói hajógyár elleni támadással ér véget, cliffhangerrel, étvágyfokozónak.. :-)

Enzo - 2019. 12. 16. 17:52

Szóval, 4.évad első pár rész és a 4.-5. könyv kapcsolatáról:
Fura, hogy bizonyos szereplőket behoztak a könyvhöz képest, valakiket meg úgy néz ki, teljesen kihagynak: Ashford van aktívan, Bobbie nyomozós szálát már most behozzák, Avasarala is tevékenykedik, cserébe Havelock gondolom kimarad, és Basia sincs, hanem Jakobnak hívják a fickót, aki Lucia férje és Felcia apja (hmm, pedig szerintem Basia sorozatbeli szála nem ütközne ezzel).
Érdekes volt látni, hogy Amos és Melba (sőt, Kisbarack! :)) kapcsolatát (és gondolom az 5.könyves történéseket) már most előrevetítették egy beszélgetéssel, de a legjobban az 5.könyvbe belecsapást Marco Inaros nevének bedobása szemlélteti.
Illetve még 2 dolog: csodálkoztam, hogy Holdenék már ilyen korán kimentek a fura proto-objektumhoz, illetve hogy Bobbie-nak a sorozatban az Esai Martin nevű piszkos zsaru mondta el azt a témát, amit a könyvben Avasarala hozott fel: hogy az 1300 új világ megnyílásával a Mars státusza nagyban megváltozik és sokkal kevésbé lesz fontos.

wondorog - 2019. 12. 16. 20:21

Enzo: Sőt nem tudom, hogy állsz a könyvekkel, a marsi-OPA(KBSZ) “szövetséggel” már erősen a 7. könyves szálat sejtetik, ami kifejezetten tetszik, hogy az írók, így előre készülnek, remélem az Amazon is zöld utat ad majd a teljes adaptációnak. Jövőre ígérték az utolsó könyvet, így elkerülhetik a GoT effektust és szépen meglesz az alapanyaguk mindenre.

Annatar - 2019. 12. 16. 23:57

Kár, hogy Havelock nem tért vissza, de az a szál egyáltalán nem hiányzott a sztoriból. Sőt, mivel megkavarták, hogy nem Basia tért vissza, és nem ő volt a robbantó, hanem másik család tagjaként Lucia, kellett egy mérnök a Rocira, így Naomi nem kalandozott el, hogy elfogják. Meg ami még nem hiányzott, az Elvi Holden utáni epekedése, az nagyon zavaró volt a könyvben.

Amivel viszont még mindig nem vagyok kibékülve, az az idő kezelése (illetve nem kezelése) a sorozatban. Nincs érzékeltetve, hogy annak ellenére, hogy lehetségessé vált a naprendszerek közötti utazás, az egyes rendszereken belül még mindig sok időbe telik eljutni A-ból B-be.

Avasarala új férjét sem sikerült megszoknom, nagyon fura casting döntésnek tartom.

JohnBart - 2019. 12. 28. 00:48

[SPOILEREK A NEGYEDIK ÉVADBÓL ÉS A NEGYEDIK KÖNYVBŐL]

Tartottam kicsit az évadtól, tekintve hogy számomra a Cibola meghódítása a könyvsorozat legkevésbé izmos darabja – olvasmányos volt, de az Iloszra korlátozódó cselekmény miatt nem volt olyan érdekes számomra, főleg az azt követő Nemezis játékai / Babilon hamvai duó tükrében (és hát az újonnan behozott POV karakterek sem voltak nekem annyira érdekesek). Épp ezért örülök, hogy az első évadhoz hasonlóan a sorozat itt is elég szabadosan kezelte a forrásmatériát, és nem félt olykor jelentősen eltérni a könyv(ek)től, ennek mondjuk voltak jó és nem olyan jó hozadékai is.

PRO:

Az mindenképpen tetszett, hogy a sorozat nem tört lándzsát sem az iloszi telepesek, sem az RCE különítmény mellett – a könyvben a szerzők azért érzésre szerintem elfogultak voltak a belterek mellett, Holdenéket elég hamar melléjük állították, noha abban az ex-OPAs telepesek még durvább atrocitásokat is elkövettek, ugye ott a szekusok zömét is lemészárolták. Szintén jó pont, hogy az iloszi események mellett futó földi és marsi szálak miatt Holdenék vonala is feszesebb lett, a kulcsmomentumok jó tempóban követték egymást, illetve egyes, a könyvben elnyújtott eseményeket lerövidítettek (lásd a halálcsigákat és a vakság problémát), míg másokat (Naomi foglyul ejtését, vagy a felheccelt Edward Israeles RCE mérnökök támadását) egy az egyben kihagytak. Az Amos-Wei duó szintén tetszett, a könyvben ugye csak pár elszórt megjegyzés mutatta a két karakter szimpátiáját, a zsoldoslány halála így azért lényegesen erősebb és szomorúbb momentum volt, mint a könyvben. Murtry meg egy igazi pénzéhes, manipulatív szociopata szemétláda lett, erős ellenfele Amosnak és Holdennek is. :)

Örülök annak is, hogy az ötödik könyv marsi nyomozós szálát letudták már most, a sorozatban Alex és Bobbie marsi vonala szerintem eléggé sótlan lett volna, ezzel és a Drummer-Ashford szállal már most sikerült megágyazni a sorozatbeli Inaros-vonalnak.

A Miller-vonal a protomolekulás béklyóitól szabaduló nyomozóval szintén pozitív eltérés volt számomra, tetszett hogy a karakter ívét így zárták le, érzésre azért Thomas Jane is élvezhette a jutalomjátékot.

Ami a könyvben nem szereplő szálakat illeti, szerintem mindegyik elég érdekes lett. Bobbie alvilági útkeresése két elég jó harcjelenetben tetőzött (egyben remekül átadta a marsi társadalom erjedését, amit a könyv végén Avasarala ugye nagyon jól megfogalmaz), Avasarala szövegkönyve és választási intrikái a szokott módon remekül feldobták számomra az évadot, az OPA vonalon meg Ashford egy nagyon erős búcsút kapott, bár reméltem, hogy legalább az Inaros (és a Szabad Hadiflotta) vonalig megtartják majd a vén belter kalózt.

Ja, és nagyon felnevettem, mikor láttam, hogy az évadzáróba bekerült az ötödik könyvben említett “kis” Murtry-Amos incidens is. :D

KONTRA:

Tekintve, hogy mind Havelock, mind Basia létező (és kevésbé fontos) karakterek voltak az előző évadokban, reméltem hogy megjelennek majd itt is, így sajnáltam, hogy végül nem így lett – főleg Havelock hiányzott, már csak azért is, mert az első évadban azért megpróbálták kicsit megalapozni a karaktert az esetleges későbbi felhasználásra (de azért a Roci kiskertes jelenete is érdekes fordulatot vehetett volna, ha Lucia helyett Basiának meséli el Alex, hogy egy Prax nevű ganymedesi botanikus csinálta a hajó kertjét :D). Drummer szintén nem kapott annyi szerepet, amennyit a promóvideók alapján reméltem, de a Freddel és Inarosszal való találkozása azért így is elég erős lett. :)

Fayez és Elvi karakterei sajna a sorozatban sem lettek számottevően érdekesebbek a számomra – Fayez a képernyőn is csak az alkalmi humorbonbon szerepét hozta, Elvi meg az évad végi Millerbotos akcióját leszámítva szinte semmit nem csinált, azon túl, hogy vagy döbbenten szemlélte az eseményeket, vagy pedig Holden fülét rágta. :D Annatar kommenttárssal viszont egyetértek, legalább a Holden iránti kislányos rajongása nem volt jelen, még ha az fel is dobta volna esetleg a Naomival közös jeleneteket. :DDD

[SPOILEREK VÉGE]

Szóval összességében, nekem nagyon tetszett a negyedik évad, szerintem profin adaptálták a könyvet, és annak több, számomra zavaró hibáját is elkerülték, még ha abszolút tökéletesnek nem is nevezhető a végeredmény. A protomolekula struktúrák és az anomália megvalósításáért szintén jár a pacsi, ahogy egyébként a díszletekért és a CGI-ért is, látszik hogy az Amazon nem sajnálta a pénzt a látványvilágra (sem). Most már csak Steven Straitnek kéne megtanulnia színészkedni, és helyben is volnánk. :P :D

Annatar - 2020. 01. 03. 03:49

Érdekesség: Bobbie történetszálának egy része a Gods of Risk c. novellán alapul (persze aztán továbbgondolják), amiben az unokaöccse nézőpontjából ismerjük meg a sztorit.

babrafax - 2020. 02. 01. 11:28

Hi,

valaki már olvasta a 8-dik könyvet?A Tiaman dühét? Vélemények? A rejtélyes idegenek feltűnnek benne?

wondorog - 2020. 02. 19. 11:06

babrafax:

SPOILER: igen is meg nem is. Látni nem látjuk őket, csak a hatalmukból kapunk ízelítőt.

babrafax - 2020. 02. 23. 20:47

wondorog:

köszi,sejtettem.Bár egy aj,ami 2 milliárd éve fent maradt.És igazán az sem derült ki eddig,hogy a protomolekula megalkotó hogy nézhettek ki?És az 1300 naprendszerben hány intelligens faj lehetett.Annyi kiderült,hogy a naprendszerek közötti legtávolabbi távolság 10 000 fényév.Tehát elvileg a tejút egy igen kis szeletkéjében volt ez a szuper civilizáció.

Enzo - 2020. 10. 09. 16:42

Na lemerészkedtem idáig úgy, hogy csak a hetedik könyvet olvasom, de szerencsére nem igazán van spoiler.
Innentől 5.-6.(-7.)könyv SPOILERek

Vélemények most h kijött az 5.évad trailere?
Szerintem az 5.könyv bőven elbír egy teljes évadot (pláne 10 részeset) önmagában, főleg a 4 külön szál miatt. (és nagyon tetszett is a könyv anno, Holden szálán ugye fontos a proto-lopás, Naomi háttere is mérsékelten érdekes, Amos&Kisbarack mindig jó, Alexnél meg fontos lesz a marsi cuccos ügy, amibe már belecsaptak s4ben). Filip castingja sztem baromijó, tényleg Marco meg Naomi gyerekének néz ki.

A 6.könyv annyira nem tetszett, valahogy a Szabad Hadiflotta nem vitte el a hátán, de nem is igazán ez volt a gond, hanem hogy 15-20 különböző karakter szemszögéből mutatták be a dolgokat – valahogy jobban ment a sima 4 karakteres felállás. Viszont ha a sorozatban Michio Pát belegyúrták Drummerbe (Dobos, azbazmeg, hatalmas facepalm volt mikor rájöttem h lefordították :D), akkor Drummer fog Marco ellen fordulni? Az úgy nem fura?

7.könyv: … de legalább Drummer már rögtön lehet a Száll.szöv. vezetője.
Ha a protomolekulát nem is ábrázolták _annyira_ félelmetesen, a teljes Laconia-szál behozása hátborzongatóan nyomasztó, kiválóan sikerült a 7.könyv, remélem ezt majd sikerül átültetni (csak először rendeljék be a sorozatot).

Annatar - 2020. 12. 20. 16:30

Amíg megérkezik a kibeszélő, ezt ide, meg amúgyis könyves: Drummer felvette a negyedik kalapját :) önmaga, Sam és Bull mellé megérkezett Michio Pa is.

Hádész - 2020. 12. 21. 22:16

Annatar: és a legzavaróbb, hogy közben Bull megjelent Drummer szerepében.

Enzo - 2020. 12. 21. 22:40

Na, közben megjött a kibeszélő, de remélem itt is leszünk.

Szóval igen, ez így baromi zavaró…
[5.-6.könyves LÉGTERELŐk]
… hogy eddig a 3.évad alapján azt hihettük, hogy Drummerbe lett egybe belegyúrva Michio Pa, Bika, Sam, most meg hirtelen Bika és Michi is megjelent külön szereplőként. (@Annatar: Drummer pont hogy “levetette a kalapot”, eddig nem volt Pa külön – most a beégetett feliratos verzióból kiderül, hogy Michio ott van a csapatában :))

És akkor ez még semmi, mert most úgy állunk, hogy szerepkörök alapján:
sorozatos Bika = könyves Drummer (nem fogom Dobosnak hívni), mint ugye Fred biztonsági főnöke a Tycho-n
sorozatos Drummer+Pa = könyves Pa úgy kábé, bár most így fura, hogy mindketten benne vannak a kis övbéli poliamor csapatban, akik ugye a könyvben Pa + az ő férjei és feleségei – viszont nem értem, hogy mivel egyikük se kötődik Marcohoz, hogy akkor hogyan lesz adaptálva a 6.könyvben jelentős Pa-féle pálfordulás…

Apropó könyvek, közben ugye itt még nem is volt lereagálva a szörnyű hír, hogy a 6.évaddal véget ér a sorozat, amit baromira sajnálok, mert a 6.könyvet még talán a 4.-nél is gyengébbnek éreztem – valahogy Marco addigra már nem vitte el a hátán a főszálat és a 15-20-féle POV (Praxtől kezdve Jakulskin át Filipig) se tetszett.

[7.könyv témázás]
És így viszont amire eszméletlen kíváncsi lettem volna, az egész Laconia-szál kezdete, azt meg valszeg nem fogjuk képernyőn látni :(( Pedig a furcsa organikus hajókat vagy Duartét nagyon megnéztem volna. Igazán beletömöríthették volna a 6.könyvet is ebbe a most folyó évadba…mondjuk úgy meg cliffes vége lenne, szóval mindenhogy szívás ez a kasza. :(

Annatar - 2020. 12. 23. 00:26

Ja, OK, én a sorozatbeli Bullt nem ismertem fel, a könyvbeli karakterre valahogy sokkal higgadtabb emberként emlékszem…

babrafax - 2020. 12. 23. 20:25

Nem értek veled egyet Enzo, szerintem a könyvek és a filmsori rendesen eltérnek egymástól. Például az 5-dik könyvben szó sem volt a protomolekula alkotókat ki irtó szuper fajról. Csak a 8-as könyvben adnak egy kis ízelítőt. Duarte minek is játszadozott az idegen tecnnológiával és főleg a mindent felzabáló protonnal.Felkeltette a másik ősi szuper faj figyelmét.Szerintem a 6-os évaddal szépen le lesz zárva minden. Különben a 6-7-es könyv csak a nagy űrcsatáról szól az Öv és a többiek között,ill Duarte idegen hajó kontra egyesült emberi faj haderő. Ehhez elég max 3 rész.

Annatar - 2020. 12. 30. 19:40

Hah. Most nézem a Chance 2. évadát (kicsit sokáig halogattam, pedig ez az évad jobb, mint az előző volt, kevésbé nyomasztó, viszont sokkal izgalmasabb). Lényeg a lényeg: ebben D (Ethan Suplee) egy az egyben a könyvbeli Amos :)

Hádész - 2021. 01. 01. 10:18

Babrafax: Bár az 5. könyvben nem, de a negyedikben már volt szó az alkotókat kiírtó fajról, mint ahogy a 7-ben is.

Enzo - 2021. 01. 02. 00:12

@babrafax: Ezt most eskü nem értem, mire írtad… hol állítottam én olyat, hogy nem tér el egymástól a könyv és a sorozat? :O

5×04 & könyv:
Hát rendesen meg lehetett lepődni azon, hogy Fredet már most kiírták :O ezzel gyakorlatilag a 6.évadból még egy fontos történés kikerült, szóval nemtom mi lesz benne…

5×05 & könyv:
Fú, eddig kevertem Drummeréknél a szerepeket, most derült ki számomra, hogy a bordó overallos magas csaj, aki vigasztalta a múltkor Drummert, az valójában Oksana (Sandrine Holt játssza), viszont Michio Pa is szerepel, csak ő az alacsonyabb hosszú hajú csaj (Vanessa Smythe alakítja). Az meglepett, hogy Drummer belement Marco találkozás-kérésébe, viszont így már egyre kevésbé értem, hogy mi lesz Pa könyves szerepének a megfelelője a képernyőn.

Annatar - 2021. 01. 02. 02:52

Nekem valahogy az nem jön össze, hogy Drummert összemosták Michio Pa-val, de közben behozták Michio Pa-t is, miközben Drummer eddig felépített jelleméhez túl nagy bakugrás a kalózkodás, meg ez a családmodell is, aminek korábban szintén semmi előjele nem volt… Gondolom, azért építették fel Drummert, majd vonták bele ebbe a történetszálba, hogy meg tudják tartani a színésznőt a későbbi (7-8-9 könyveket feldolgozó) évadokra, de így, hogy azok nem valósulnak meg, okafogyottá válik a szerepeltetése, inkább Michio Pa bemutatására kellett volna koncentrálniuk. Persze ezt meg nem tudhatták előre, de ez az egész így is zavaros és nagyon biceg…

Hádész - 2021. 01. 04. 10:01

Annatar: Ez tényleg egyre jobban szétesik. Drummer helyett behozták Bullt, mint a Tycho biztonsági fejese, erre gondol egyet és felül a Rocira hátrahagyva az állomást pont egy merénylet után?

wondorog - 2021. 01. 05. 18:09

Enzo: Fred alapból az 5. könyvben halt meg, csak kicsit később. A 6. könyvben mást veszítünk el.

wondorog - 2021. 01. 05. 18:09

Na éppen, hogy leírtam rájöttem, hogy nagyon nincs igazam, most ugrott be, hogy az 5. könyvben csak a 4 Roci tagnak van POV-ja, és a 6.-ban van már Fred POV is. Mea culpa.

Annatar - 2021. 01. 07. 12:25

Haladunk az élesztőalapú mesterséges élelmiszerek felé:

https://telex.hu/tudomany/2021/01/07/izraeli-kutatok-tehenmentes-tehentej-tej-eleszto

Enzo - 2021. 01. 07. 14:17

@wondorog: igen, a 6.könyv egyik nagy eseménye volt az az epikus csata (és az a “flip and shoot” vagy hogyhívják manőver) – remélem azért szerepel majd az évadban ez az összecsapás, még ha Fred stroke-ja nélkül is.

5×06 & könyvek:
– Na, érdekes volt Nico Sanjrani nevét hallani. Tőle emlékszem valami jelentésre asszem a 6.könyvből, de az mintha pont a most mutatottnak a megcáfolása lett volna.
– Ez a Paster nevű fazon – ha jól emlékszem – nem volt a könyvben, hogy azért nekünk is legyen valami meglepetés :) bár most nem is rémlik teljesen, hogy reagálták le Gao-ék elvesztését így a chain of command-ot tekintve ott…
– Akkor lehet, hogy mégiscsak Drummer marad Michio Pa “szerepében”, és már most az a terve a csatlakozással, hogy majd Marco ellen fordul.
– Mintha itt csak 6 tagú lenne a #PolyAmBelterFam: Drummer, Oksana, Michi, Josep, Bertold és Serge – megnéztem a könyvest, ott tuti hogy heten vannak, de nem emlékeztem 1-2 névre (Michi, Laura, Oksana, Josep, Nadia, Bertold, Evans) (és ugye a három hajójukon – Dewalt, Mowteng + a Tynan – még van egyéb személyzet is, aki “nem család”)(kicsit sokat foglalkozok a témával, tudom :D de bírom ezt a történetszálat, na :))

Annatar - 2021. 01. 08. 02:01

Az azért bosszantó, hogy ha nem HI felirattal nézi valaki, akkor a legtöbb karakternek ki sem derül a neve…

Enzo - 2021. 01. 10. 00:03

@Annatar: ugye? én is ezt kifogásoltam már többször…
mindenesetre igyekszem ezeket továbbítani meg írogatni mindig itt is meg a rendes kibeszélőben is (aki kíváncsi, kérdezzen nyugodtan), de valóban ez a sorozat dolga lenne, hogy a mellékszereplők többször szólítsák egymást a nevükön :)
Az újak közül talán csak Bika (Bull) meg Sakai neve hangzott el elégszer, de Drummeréktól szinte senki, Cyn is alig, Karal sztem egyszer se, Leveau meg…na jó, ő nagyon mellék már. :D
(Hm tényleg, az egyik könyvben van egy Behúzott Szárnyú becenevű karakter, kíváncsi vagyok őt adaptálják-e :D)

Annatar - 2021. 01. 10. 00:16

Behúzott Szárnyú? El nem tudom képzelni, az ki lehet, megvannak ugyan a könyvek magyarul is, de mivel angolul előbb hozzáférhetőek, úgy olvasom, nekem ezek a lefordított nevek teljesen idegenek…

Enzo - 2021. 01. 10. 00:20

Marco csapatában vmi mellékkarakter, és valami olyanról kapta a nevét, hogy álldogálva úgy néz ki, mint egy behúzott szárnyú madár :D Gyors guglizás után Wings az eredeti beceneve :)

Hádész - 2021. 02. 03. 19:16

Évadzáró: Elég sok mindent bedobtak a végén a Laconia szálból meg az ismeretlen fenyegetésből, kíváncsi vagyok, hogy a következő évadban mennyit fognak így ezekkel foglalkozni, mert ugye a könyvben szinte semennyit.

Annatar - 2021. 02. 03. 22:19

Az eltűnő hajóknak lesz jelentősége, és talán megpróbálnak az idegenekből annyit belevenni az utolsó évadba, amennyit lehet, ha már le kell zárniuk valahogy. Bár én még reménykedem, hogy legalább egy filmsorozattal feldolgozzák a harmadik trilógiát is valamikor.

Hádész - 2021. 02. 03. 22:52

Annatar: Én remélem nem nagyon keverik meg a dolgokat a 6. évadban és nem máshogy zárják le, mint ahova a könyvek futnak majd ki. Hagyták volna továbbra is rejtve a laconiai szerelőplatformokat. Inkább legyen lezáratlan, minthogy összecsapják.

Annatar - 2021. 02. 04. 01:58

Nekem igazán csak egy dolog volt zavaró, Clarissa helyzete. A könyvben Amos kicsikarta neki a kegyelmet Avasaralától, ha jól rémlik, nem szorult új személyazonosságra. Nem tudom, a sorozatban ennek milyen következményei lesznek…

Amithyel - 2021. 02. 05. 20:02

Lennetek kedvesek megmondani, hogy a 5. evad vege az melyik konyvnek felel meg? Vagy sorozat koveti a konyvek szamozasat?

Enzo - 2021. 02. 05. 21:08

@Amithyel:
Most követi viszonylag pontosan, igen, szóval ez könyvben is az 5.-nek a vége, ahol a sorozatban most tartunk. Korábban volt némi elcsúszás a 2.-3.évad körül, de behozták. Kábé úgy néz ki a timeline, hogy:
1.könyv ~ 1.évad + 2×01-05
2.könyv ~ 2×06-3×06
3.könyv ~ 3×07-13
4.könyv ~ 4.évad
5.könyv ~ 5.évad
(és elvileg 6.könyv ~ 6.évad)

Annatar - 2021. 02. 05. 21:14

Illetve kicsit elspoilereztek későbbi könyvekből is.

Enzo - 2021. 02. 05. 21:20

Nnaszóval, amíg várok, hogy a blogmotor visszaadja a kommentemet az 5.évad kibeszélőjében, addig ide egy pár könyvesebb észrevétel.

(—6.-7.könyv és 5×10 lehetséges spoilerek—)

A készítők elvileg nyilatkozták, hogy a 6.évad csak a 6.könyvet fogja lefedni, ennek tudatában elég fura, hogy ennyi szálat behoztak, főleg hogy konkrétan az épülő laconiai hajóból is láttunk egy keveset… vegyesek az érzéseim, egyfelől szívesen látnék minél több tartalmat, másfelől azt se szeretném, hogy összecsapják. Mondjuk ha meg megpróbálnák szigorúan a könyvet követni, abban meg nem lenne 1 évadnyi anyag – a teljes “Michio Pa Marco ellen fordul” szálat ellőtték most Drummerrel, Fred halála dettó megvolt, szóval nem sok minden marad…
Apropó Fred halála, érdekes, hogy most végül kvázi Alexnek adták ugyanazt a halálnemet (stroke).
Szóval nemtom hogy lesz… ha így belengették, muszáj kapnunk valamit Laconiából is. (Az átkelés-eltűnés az sima liba, az fullosan 6.könyves sztori – egyébként nekem ez a történetszál kifejezetten nem tetszett a könyvben mint a 6.kötet végső tetőpontja.)

@Annatar: szerintem vagy intéz neki Erich segítségével Amos új személyazonosságot, vagy később megkéri “Chrissyt” erre a szívességre, de tényleg furcsa, hogy kihagyták.

Hádész - 2021. 02. 05. 21:56

Enzo: Tényleg sok mindenről lerántották a leplet, viszont elég nagy hiba lenne szerintem behozni a laconiai szálat ennél jobban, hiszen ott volt egy elég nagy ugrás. Furcsa lenne, hogy egyből kiépül a kis birodalom. Még egy GoT szerű “összecsapjuk és lezárjuk valahogy a lezáró regény(ek) nélkül” nem hiányzik.

Annatar - 2021. 02. 06. 00:23

Amithyel, Enzo:

Az első évadokkal szerintem főleg amiatt variáltak, hogy meg tudják tartani Thomas Jane-t, mivel Miller a 2. könyvben egyáltalán nem szerepelt, de a színészt nem hagyhatták ki egy teljes évadra.

Amithyel - 2021. 02. 06. 19:07

Koszonom szepen mindenki valaszat.

Enzo - 2021. 02. 07. 01:33

@Annatar: hm, lehetséges – a könyvekben bevezetett “x főbb karaktert eldugjuk 1-2 könyv erejéig” módszer a sorozatra nem alkalmazható, szóval valahogy színen kell(/ett) tartani az olyan fontosabb szereplőket, mint Miller vagy Bobbie (Prax már mondjuk nem ez a szint, őt vissza lehet rángatni, kíváncsi is leszek, hogy a 6.könyves szálát behozzák-e, arra meg pláne, hogy a 15-20-féle POV hogy fog megjelenni)

@Hádész: igen, az időugrás utáni történéseket én se hinném hogy behozzák, csak akkor meg nem teljesen értem, hogy pontosan mit fogunk kapni Laconiából (egy flashbacket mondjuk simán megnéznék, ahogy alakul ott Duarte uralkodása és a hajóépítés meg az egyéb proto-kísérletek)

Hádész - 2021. 02. 07. 09:34

@Enzo: Most hogy jobban elgondolkodtam rajta, már az is nagy hiba volt, hogy mutatják, hogy tűnik el a hajó, mivel a 6. könyv egyik fontos része volt az eltűnő hajók ügye. Így a csak sorozatnézőknek kimarad a rejtély, hogy most emberek állnak e mögötte, a kapuk hibás működése stb. És az is csak a későbbi regényekben válik egyértelművé, hogy nem a kapurendszer alap korlátja okozza.

kid joe - 2021. 02. 11. 13:10

Most fejeztem be az 5. évadot, és hát egyet kell értsek azokkal, akik Laconia behozásától félnek. Én is csatlakozom, az a könyvekben egy elég markáns vonal, ráadásul a 7-8. könyvben. A zárójelenetben látottak meg szintén a 8. könyvben derülnek ki. Szóval Marco+Duarte+protomolekula egy évadba besűrítve, hát huhh, remélem, nem törik bele a készítők a bicskája. Talán ha 90 perces részek lennének…

Enzo - 2021. 02. 22. 21:30

Kitaláltam egy jó kis vicc-átköltést, de 6.könyves spoilereket tartalmaz, úgyhogy ide írom :D

“Marco Inaros meg a fia fát vágnak az aszteroida-övben.
– Hát akkor viszlát, édesapám.
– Mi az fiam, csak nem hazamész?
– Nem, csak maga felé dől a gyűrűkapu…”

Danzig - 2021. 11. 30. 14:08

Ma jön ki amcsiknál, szóval jövő karácsonyra itthon ? :)
https://expanse.fandom.com/wiki/Leviathan_Falls

Enzo - 2021. 12. 14. 23:14

6×01 könyvesebb komment
(6.-7.-8.könyves spoilereket tartalmazhat, bár azért próbálok óvatosan fogalmazni)

Na elindult ez is, kíváncsi leszek hogy miket raknak bele az évadba – mivel a 6.könyv nagy részét már feldolgozták (Michio Pa pálfordulását ugye Drummer vette át az előző évadban, Fred halála is megvolt) és eleve abban van a legkevesebb “anyag”, így érthető hogy 6 részben mesélik el, illetve az is, hogy azért minimálisan Laconia is beszivárog már -> csak ott meg jó kérdés, hogy meddig mennek el, hogy ne maradjanak elvarratlan szálak. Elvileg a Strange Dogs novellát adaptálják, szóval nem a könyves laconiai szálakat kell várni Duartéval és a többiekkel, de aztán ki tudja…
Amikor megláttam a stáblistában, hogy a nyitójelenetes kislányt Carának hívják, hirtelen azért ledöbbentem, mert épp a 8.könyvet olvasom (igen, még csak most), és…. oh shit, sejtem hogy hova fog ez kifutni szegényekkel :O (minden stimmel, Xan nevét is említette a kislány, és ugye Alexandernek hívják a tesóját) Továbbá yay, a napmadarakat egy az egyben áthozták, mondja is a lány :)
Mi volt még? Nico Sanjrani meg Rosenfeld Guoliang is megérkezett, mondjuk utóbbi azért esztétikailag jobb lesz így nőként, ha jól emlékszem a fickó könyves jellemzésére (nem egy szép ember) :D

A 9.könyv megjelenését én is láttam, FB-csoportokban már kerülgetni kell a spoilereket, de én megvárom a magyar kiadást, ha már az eddigi nyolcat is így olvastam. (Légyszi itt is erősen megjelölve írjatok belőle!)

Desmond Wallace - 2021. 12. 17. 21:03

Ahhoz képest, hogy nem lesz 7. évad, elég szépen elkezdték bemutatni Laconiát. A finálé után bejelentik a spinoffot?

5 évad Laconia, majd jön a The Expanse 7. évada. Nem lenne rossz.

Enzo - 2021. 12. 19. 01:50

@Desmond: élném, nagyon nagy királyság lenne, de nem tennék rá nagy pénzt :D valszeg tényleg csak a Strange Dogs novellába nyúlnak bele, a többi dolgot nem tudom hogyan oldanák meg időugrás nélkül.

6×02:
na behozták Liang Walkert, aki a könyves Carlos Walker és Liang Goodfortune keveréke (na jó, ezt nem fejből, a pontos neveket le kellett csekkolnom, csak rémlett hogy mintha két könyves karakterből lenne összetéve az illető)

Hádész - 2021. 12. 27. 11:31

Én is várom valamiféle folytatás bejelentését a finálé után, minek mutogatnák amúgy a Laconiát, több játékidő jutna másra.

Enzo - 2021. 12. 27. 22:26

@Hádész: Szerintem csak valamennyi Laconiát akartak belerakni, hogy érdekesebb legyen az évad, de csak egy minisztorit mutatnak be abban a világban. Persze én örülnék a legjobban, ha bejelentenének folytatást, de azért ne számítsunk rá.
Viszont egy számítógépes játék jönni fog elvileg Drummerrel a főszerepben :)
https://www.gameinformer.com/the-game-awards-2021/2021/12/09/the-expanse-a-telltale-series-announced-and-its-being-co-developed
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=9QaV_A453SA

6×03 könyveskomment (nyilván könyves szpojlereket tartalmaz):

– Na, Naomi már számolgatja a gyűrűkapuknál eltűnő hajókat, mondjuk ha az évadzárásra ezt akarják használni Marco ellen, akkor lassan rá is kell hogy jöjjön ;)
– Eh, hogy hívták ezt a híres manővert, hogy 360°-os fordulás közben lőnek a sínágyúval? Mindig keverem a “flip and burn” kifejezéssel, de az más, erre csak valami “turn-and-shoot”-ot találtam. Mindenesetre menő volt.
– Prax és Karvonides könyves szálát (az újfajta protomolekula-inspirált terménynövelésről) milyen minimálisan, de ügyesen kötötték bele, le a kalappal! Nem kellett bevezetni Prax nézőpontjából, mégis mindent megtudtunk, amit kellett (és még névhelyes is maradt :)).

zolij - 2021. 12. 31. 12:34

Még 2 rész van hátra, az eddigiek alapján a 6. könyv végéig fog eljutni a sztori, pluszban Laconiából látjuk a feltámasztást és valószínűleg beindítják a hajógyárat.
Kiváncsi vagyok mik az Alcon Entertainment tervei az IP-vel az Amazon nélkül.

Hádész - 2022. 01. 01. 18:36

Nem tudom, elég lesz e két rész úgy, hogy ne legyen kapkodás a vége. Naomi felfedezése még sehol, aztán az info alapján meg kell tervezni-szervezni az akciót, el kell jutnia oda mindenkinek és a végrehajtás után az új felállást is fel kéne vázolni.

Enzo - 2022. 01. 07. 23:16

6×05 könyveskomment:

– Hát most már tényleg nem tudom, hogy zavarják ezt le a 6.részben, gyakorlatilag be kéne dobni a gyűrűkapus tervet, összeszedni hozzá a flottát, odaérni, végrehajtani a csapdát, elvarrni a többi apróbb szálat… meglátjuk.
– Én el is feledkeztem erről a gyűrűállomásra sínágyúkat szerelős mutatványról, úgyhogy most a hirtelen behozása kicsit engem is meglepett :D
– Örültem, hogy (Clarissa révén) emlegették a szén-szilikát csipke borítást, ami többször előkerül a könyvben is, mint új technológia.

plüssdenevér - 2022. 01. 10. 23:39

A negyedik és ötödik rész kapcsán felmerült jópár könyves dolog bennem (enyhe 7. könyves spoilerekkel):

Nagyon nem akarok gonosz lenni Duarte-val és főként a színésszel kapcsolatban, mivel eddig csak egy kislánnyal láttuk beszélgetni és valszeg még nem tart a kifejlett diktátor fázisában, de számomra inkább volt egy ártalmatlan kábeltévé szerelő vibeja :D

Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy Filip marad a Pellán és az apjával együtt meghal, amit azért sajnálnék egyrészt mert még is csak egy tinédzser, akinek egy nárcisztikus manipulátor mellett kellett felnőnie. Másrészt pedig nagyon szerettem volna, ha átültetik a könyvből azt amikor a srác Filip Nagataként adja meg a nevét (talán Ceresen?). Az képernyőn is elég hatásos lett volna. Persze történhet még csoda is, lehet az ő megmenekülésére is szakítanak valahogy időt :D.

Kicsit szomorú voltam azért is, hogy nem Naomi-é volt a hajók eltűnésének felfedezése, de időhiányában így valóban egyszerűbb volt megoldani.

Nagyon örültem viszont Drummer és Avasarala találkozásának. Amikor kiderült, hogy nem lesz hetedik évad nekem az volt a legnagyobb csalódás, hogy nem láthatjuk a könyves interakciójukat és ez kicsit azért kárpótolt (annak ellenére, hogy nekem mint politikai alkudozás kicsit komolytalan volt, de a semminél több az biztos :D)

Ahhoz szerintem egy kisebb csoda kéne, hogy a hatodik résszel szép lezárást kapjon. Ami mondjuk kicsit ironikus számomra, mert amikor láttam, hogy az előző évadban mennyi hatodik könyves dolgot előttek úgy voltam vele, hogy mégis mi az istenről fog szólni a hatodik évad. Erre most meg úgy érzem, hogy simán elbírt volna egy normál hosszúságú évadot :D

Enzo - 2022. 01. 11. 11:32

@plüssdenevér:
Na, akartam is írni hogy akkor gyere a könyvesbe :D

#Duarte: na ő számomra is az évad talán első kifogásolható színészválasztása volt, ugye hogy milyen ártalmatlan/jóságos feje van?

#Filip: az a jelenet tényleg nagyon nagy – szerintem még valahol csak le tud csatlakozni a srác, különben a torpedó-hatástalanítós megmentésének se volt sok értelme visszamenőleg…

#DrummerAvasarala: hű de nem emlékszem semmi konkrétra a könyves jeleneteikből… (és az se segít, hogy a könyvben nem tudtam megszokni “Dobos”-ként -.-)

Az utolsó bekezdéseddel meg abszolút csak egyet tudok érteni, én se tudtam elképzelni hogy ebből hogy lesz egy évadnyi sztori, de a kis epizódszám + Laconia meg egyebekkel megoldották.

plüssdenevér - 2022. 01. 11. 22:04

@Enzo
> Nagyon az van szerencsétlennek :D

> A torpedóról el is felejtkeztem, valóban Filip halálával nem lenne túl sok értelme a hatástalanításának. Végülis nem elképzelhetetlen, hogy valami hiba lesz a hajón vagy be kell raktározniuk valamiből és ezért megállni kényszerülnek.

> Lol, ez komoly, hogy lefordították a nevét? És akkor mi lett a teljes neve? Dobos Camina? :D Vagy megtartották a rendes angol sorrendet? Komolyan szekunder szégyenérzetem lett már csak a név leírásától is :D. Pedig Avasarala belibbenése a hetedik könyv legikonikusabb része számomra, de nem csodálom, hogy a névváltoztatás gátolja, hogy emlékezz a jeleneteikre :D.

Hádész - 2022. 01. 12. 08:27

plüssdenevér: A könyvekben sosem derül ki, hogy Drummer egy ráragadt név, vagy ez lenne az igazi neve. Ezt a kérdést Holden is felteszi egyszer, ha jól emlékszem. A keresztneve is csak később derül ki, de azt is csak külön említik, a teljes nevét egyben sosem. A regényekben van több becenév/gyúnynév is, amit értelemszerűen lefordítottak.

Enzo - 2022. 01. 12. 11:37

Ígyígy, ahogy Hádész írja, asszem Camina Dobos amúgy, de ritkán van leírva a keresztneve (lehet hogy egyben tényleg nincs sose).
A lefordított nevekből az abszolút kedvencem a történet legelejéről Shed Garvey neve (a Roci 5.csapattagja ugye), aki a magyarban literally 1 db szóvicc miatt a Foyt nevet kapta :D

plüssdenevér - 2022. 01. 12. 13:42

@Hádész
Arra én is emlékszem, hogy Holden nem tudta eldönteni, hogy ez a rendes neve vagy sem. Később viszont szerintem eléggé valószínűvé válik hogy az. Persze a könyv fordítóján nem lehet számon kérni, hogy miért nem lát a jövőbe :D

@Enzo
Most egy pillanatra el kellett gondolkodnom, hogy ki is volt ő :D. A sorozatban egyáltalán megélte a második részt?

Enzo - 2022. 01. 14. 01:54

@plüssdenevér:
A másodikat még biztos – ha jól emlékszem, az 1×04-ben (CQB) volt a tűzharc a Donnageren, aminek során csúnya halált halt.

Annatar - 2022. 01. 15. 22:17

Naszóval. Arról, hogy hogyan is akarják a folytatást feldolgozni, ha sikerül rá stúdiót szerezni:

Egyszerűen felpörgetik az eseményeket, és a könyvbeli 30 év helyett csak néhány év fog eltelni. Már így is eléggé eltértek sokmindenben a könyvektől, külön életet él a sorozat, még ha a lényeg meg is maradt. És ha ez kell ahhoz, hogy megvalósítható legyen a projekt, az írók is készek erre a kompromisszumra. És szerintem ez meg is történt, előkészítették a terepet a 6. évadban minderre.

A bizonyíték pedig az utolsó részben van, amikor Clarissa megtudja a robodokitól, hogy az implantjai miatt csak 5 éve van hátra. És aki olvasta a Perszepolisz felemelkedését, az tudja, hogy ennek mi a jelentősége.

Szóval szerintem drukkoljunk a készítőknek, hogy sikerüljön nekik :)

Enzo - 2022. 01. 16. 07:47

@Annatar:
Ez jól hangzik, és Clarissa diagnózisa is tényleg passzolna hozzá, viszont egy csomó minden ellentmond ennek a feltételezésnek – egyrészt pár év alatt Laconia sem fog ott tartani, ahol a 7.könyvben lennie kell, Duarte kiépített hatalma még so-so, de a 3 nagy (Förgeteg, Tájfun, Forgószél) és több kisebb csatahajó már bőven necces, illetve ami a nagyobb baj, hogy a kolóniák kiépülése sem fog ott tartani, ami a 7. (és főleg a 8.) könyvhöz kéne: az Auberon, a Szabadbirtok, Bara Gaon, stb. még nem lesz olyan előrehaladott és virágzó állapotban. Persze ezek figyelembevételével el lehet térni a könyv sztorijától, csak kérdés hogy ez mennyire megvalósítható… (Ilyen kis csúsztatgatott megoldást lehet, hogy 5 év múlva folytatják valós időben, de eladják 10 év csúszásnak, kicsit ráöregítenek mindenkire sminkkel, és akkor a 10 évbe már bele lehet magyarázni ezeket a változtatásokat.)

Annatar - 2022. 01. 16. 17:00

A könyvek világában 30 év kellett, és nyilván a realitáshoz az áll közelebb, de a sorozat külön entitás, sokkal jobban fel voltak benne pörgetve az események eddig is. Néhány karaktert átdolgoznak, újragondolják, hogy a történelmet hogy tegyék konzekvenssé a sorozaton belül, és hajrá. Nem is kell várni, mehet a munka, amint megszáradt a tinta a szerződésen. 5 év miatt még sminkelni sem kell.

plüssdenevér - 2022. 01. 17. 10:12

Őszintén szólva kicsit csodálkoztam én is, hogy ennyire kicsi ugrással számoltak. Persze mindenképpen szükség lett volna rövidítésre és ha meg akarták volna tartani Drummert, mint elnököt a hetedik évadra, egy ennél nagyobb ugrást nem nagyon engedhettek volna meg maguknak.
Laconia (és a hajóik) felgyorsított ütemű fejlődése nekem abszolút belefért volna, ott azért elég sok mindent el lehet maszatolni azzal, hogy ~~szuperfejlett alien technológia~~. A kolóniák szerintem annyira nem megkerülhetetlenül fontosak (Freehold (Szabadbirtok) ráadásul a könyvben sem volt annyira fejlett).
Ami nekem nagyon necces az a mi rendszerünkben lévő történések… A Földnek meg kéne gyógyulnia legalább annyira, hogy kellő időt és pénzt lehessen fektetni a hajóflotta helyreállításába (feltéve persze, hogy az éhező emberek és szétbarmolt infrastruktúra illetve környezet prioritást élveznek a hadi fejlesztésekkel szemben :D) Mars szintén hasonló cipőben jár, ők valszeg még több hajót vesztettek. És mindenképpen szükség lett volna egy ütőképés flottára.
Arról nem is beszélve, hogy azért legalább egy void city-t is illett volna megépíteni, és ezt amellett, hogy a transport unionnak még a szervezetét is ki kellett volna építeni és megerősíteni annyira, hogy egy Földdel és Marssal egyenlő (ha nem nagyobb) jelentőségű hatalom legyen. És mindezt 5 év alatt…
Nem mondom, hogy lehetetlen lett volna megoldani, ráadásul a nem könyves embereknek lehet nem is lettek volna annyira feltűnőek ezek a hiányosságok.
Mindenesetre nagyon sok “mi lett volna ha” kérdésem maradt a további könyvek adaptációjával kapcsolatban, és a karakterekkel kapcsolatosakat ráadásul még nem is érintettem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz