login |

The Shannara Chronicles: könyves kibeszélő

2016. 01. 26. 18:47 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: könyv,

(A könyves spoilertől mentes kibeszélő itt található.) Nézzétek el, de most darálni fogok (remélem, helyesen) adatokat és címeket, mert érdemben nem sok mindent tudok hozzátenni a The Shannara Chronicles alapjául szolgáló Terry Brooks-könyvekhez, lévén nem olvastam őket. Maximum annyit, hogy ilyeneket kommenteltetek: “Olvastam a könyvet, és sokkolt mennyire átírták.“, ami arra utal, hogy miképp a legtöbb könyves tévésorozat-adaptáció esetében, ezúttal is sok változtatásra került sor ilyen-olyan okokból.

Shannara-2Shannara-3Shannara-4

Na, szóval. Terry Brooks-tól 1977-ben jelent meg a The Sword of Shannara Shannara – A kard címen, amit 82-ben és 85-ben követett a The Elfstones of Shannara és a The Wishsong of Shannara A tündérkövek és A kívánságdal magyar címen.

És ehhez az eredeti trilógiához 1996-ban került kiadásra Az első király, azaz a First King of Shannara, ami előzménytörténet. (Abba nem megyek bele, hogy pontosan ez mit fed, a fülszövegeket mindenki elérheti.) Az eredeti trilógia mellé pedig Brooks írt egy másik, 4 kötetből álló ciklust is, ez a Shannara öröksége, aminek az első darabja Az ifjak címmel jelent meg itthon.

Shannara-1Shannara-5

Na már most. Ahogy olvasom, a tévésorozat eredendően a második kötet, A tündérkövek történetét követi, de abba más könyvek szálaiból is át-átemelnek. De erről már ti fogtok beszélni, persze csak, ha akartok. A lényeg, hogy kommentben minden könyves spoiler megengedett. És persze, ha valakinek van kérdése a könyvekről, de nem olvasta őket, akkor ide érdemes fordulnia a normál kibeszélő helyett.

9 hozzászólás Ne habozz!

clegane - 2016. 01. 26. 20:26

mondjuk én csak annyit tudok a könyvről, hogy az egyik legpofátlanabb Gyűrűk Ura-epigon, szóval ha a sorozat eltér tőle az egyenesen jó hír.

Matt Colors - 2016. 01. 26. 20:46

Nem is olvastad őket és így vonsz le következtetéseket? Gratulálok! ;)
Annyiban tér el tőle, amennyire látszik. Egy csillogó, mézes-mázas giccsparádé lett az egész, aminek a közepében egy szerelmi háromszög fog kibontakozni…
A sztori fő vonala ugyan az, ami a könyvben, tehát tudom mi a vége, nem hiszem, hogy a finálé el fog térni az eredeti sztoritól, mert akkor a sorozatnak is vége. :)
Mellesleg pofátlan, vagy sem, nagyon jó könyvek. Most az, hogy Elfek, Trollok, etc a meghatározó fajok a világában, és hasonló a sztori, hát istenem… :D Száz és száz más történet merített a gyűrűk urából, szerepjátékok is, de ezek már sokkal kidolgozottabb világok. Mellesleg ezek a könyvek egy kicsit pörgősebbek…
A sorozat, a Tündérkövek könyvet dolgozza fel, a többi kötetek közt időben, több évtizedek, évszázadok telnek el. Épp ez a kötet az, ami történetében a legjobban hasonlít a gyűrűk urára. Miért ezt választották? (…)

Liu - 2016. 01. 27. 01:41

Szerintem, a Kard (bár következményekkel van a későbbi regényekre,) sokkal jobban “kilóg” az első trilógiából,
A második két kötet jobban összefügg. – Ami érdekes, mert időben azért nem olyan sok különbség van Flick/Shea -Will és Will-Brin/Jair generációja között. ( nagyszülő-szülő-dédunoka.. a sorozatban ez nem így van..)

Szerintem azért ezt választották, mert ennek kicsit “ütősebb” a vége, mint a Kardnak- amúgy, azon számomra pl. sokkal jobban érződik azon a tolkieni ráhatás. ( – bár, ez így kb. hülyeség, mert az összes regényben van valami belőle~ Eowen az Elfkirálynőben..:D)

A feldolgozást dicséretes próbálkozásnak tartom, de a könyveknek sokkal-sokkal (sokkal) sötétebb hangulata van.
Remélem, kicsit “komorul” a sorozat is a későbbiekben.

Ha lesz második évad, ( Kívánságdal! ) akkor a Maelmordra nagyon kíváncsi lennék- na meg, abban lenne Fáma/Whisper. ( plusz Gareth Jax, aki 11-12 évesen az egyik első könyves-crushom volt :D )

Mala - 2016. 02. 23. 13:41

Sziasztok!
Kérhetnék egy kis segítséget?
A barátnőm nagyon szereti a sorit.
Ha megveszem neki a Tündérkövek kötetet, az előzmény nélkül is érteni fogja? Vajon annak a vége lesz a sorozat befejező része is?
Nagyon köszi előre is a választ!

Liu - 2016. 02. 24. 18:56

Szia!
A Tündèrkövek (ill. Az “alap 3 (4)) könyv mindegyike egy kerek,lezárt törtènetet tartalmaz. Az előzmènyekre elèg sokszor utalnak vissza. Szóval igen,erteni fogja , vsn korrekt eleje -vège :)

Mala - 2016. 02. 26. 10:04

@Liu
Jaj, nagyon köszi! Csak reménykedni mertem, hogy valaki idetéved és válaszolni majd nekem.
Köszi szépen még egyszer! :)

Rozsomák - 2016. 03. 14. 08:50

MTV-s sorozat… szóval eleve nem kellett sokat várni tőle! Sajnálatosan. Én mondanám, hogy a nézettségi adatok alapján nem is várnék folytatást, de a Scream 2. évad hasonló érdektelenség ellenére folytatódik májusban, úgy hogy az MTV-től kitellik egy folytatás.

Én a kritikát annyival egészíteném ki, hogy nagyon kevés volt a háttér történet, arról, hogy lett ilyen ez a világ, mert lehet, hogy külsőségek tekintetében, ez egy fantasy sorozat, de voltaképpen disztópikus is. És uram bocsáss 3000 évvel vagyunk az emberi apokalipszis után? Ez az idő arra pont hogy sok, hogy ennyi memento épségben tanúskodjon a régmúltról, arra viszont iszonyatosan kevés, hogy a természet ilyen szinten regenerálódjon, arról már nem is beszélve, hogy az emberiség evolúciója ilyen hirtelen vegyen 4 különböző irányt…
És ha már itt tartunk ezek voltak a filmtörténelem leggagyibb trolljai, törpét meg egy darabot nem látunk.
3000 évet szintén kevésnek érzek arra, is hogy a legdominánsabb faj kiépítsen egy olyan szintű társadalmat mint az övék, amiben már megvívtak több nagy territoriális háborút a többi fajjal valamint a Démonokkal sem ez lesz az első összecsapásuk.
Apropó Démonok? WTF? Ők mik meg honnan? meg hogyan? Újabb háttérsztori hiányosság. Persze beleférnek, egy fantasy-be a démonok is meg a sötétség és a fény örök küzdelme stb, de ha már disztópikus alapokra helyezték a történeteket, úgy érzem némi magyarázatra szorult volna a démonok, miértje és eredete?

winnie - 2016. 03. 14. 09:34

“MTV-s sorozat… szóval eleve nem kellett sokat várni tőle! ”

hány mtv-s sorozatot láttál? mert a kielentés alapján nem sokat:) oké, ez ízlés kérdése, de szerintem itt valami félreértés lesz. egyrészt a sorozatot nem a csatorna készíti, hanem megveszi a produkciós cégtől, vagy a stúdiótól. és eddig az mtv-s sorozatok zöme elég korrektül sikeredett, elég csak az olyanokra nézni, mint az i just want my pants back, vagy Death Valley, Teen Wolf, Awkward (a korai évek), Zach Stone Is Gonna Be Famous, sőt, még az RJ Berger is, plusz mind a skins, mint a the inbetweeners feldolgozása teljesen jó lett. az persze igaz, hogy mostanság (happyland, eye candy) benéztek ezt-azt, és szerintem a finding carter és a faking it sem az igazi, de utóbbit elismerik. a scream-et mondjuk nézem, de az is az elején volt jó.

de összességében minimum “feles” az mtv, de inkább a jó sorozat lehetősége van benne egy mtv-s projektben, mint a rossz.

emici - 2016. 03. 20. 19:47

Sziasztok!

Elég meglepetten olvasom a kommenteket. Nekem kifejezetten laposak voltak a könyvek.
Előbb láttam a filmes adaptációt és már alíg vártam hogy megkaparintsam a könyveket. Azt kell mondjam a filmsori igen-igen sokat adott hozzá a könyvhöz. (először mondom ezt egy adaptációra, mert eddig biztos voltam benne, hogy a könyv mindig jobb!!)
Szertintem a könyvekben túl kevés az esemény (ezek is eléggé Tolkien szagúak) Érdekesnek ígérkezett, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet, sajnos. Mert….hát…. nem álltam volna ellen egy kis jellemkidolgozásnak, nyelvi humornak vagy több fordulatnak. Szóval én inkább a képernyőn javaslom a sorozatot, a színészek miatt is érdemes :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz