login |

With Bob and David: az 1. évad

2016. 01. 27. 16:25 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: kritika,

Na, erre például tökéletes a Netflix. Ugyanis, ha nem indultak volna el itthon, akkor sosem nézem meg a With Bob and David-et, ami Bob Odenkirk (Better Call Saul) és David Cross (Arrested Development) szkeccssorozata, kettejük klasszikus HBO-s sorozatának, a Mr. Show-nak a kvázi rebootja, vagy folytatása, ha lehet ilyesmiről beszél a szkeccses műfajban. (A két komikus készítő és színész egyszerre.)

A szkeccs-sorozatoknak ugyanis ugyanaz az előnye, mint a hátránya: az alapból össze nem függő jelenetek sokszor hullámzó minőségűek lehetnek, így lutri az egész. Cserébe viszont akkor is nézhetőek, ha az embernek olykor akad 4-5 perce, mert mégiscsak más ezt a műfajt darálni, mint egy normál sorozatepizódot pár perces szeletekben megnézni. (Persze abban a 4-5 percben jobb dolgot is csinálhatunk, de ha már junkie-k vagyunk, nincs mit tenni.)

With Bob and David-2

És akkor most kéne előkapnom a “Hogyan írjunk kritikát egy szkeccsorozatról, ami nem ismertetőnek vagy ajánlónak hat?” című könyvet, mert tényleg kábé viccmesélésről van szó. Így csak annyira futja, hogy elmondjam, hogy a legtöbb jelenetben Odenkirk és Cross nyomja, plusz a Mr. Show-s cimboráik (Paul F. Tompkins, Brian Posehn, Jay Johnston), akik dettó írók is egyben. (Két-három meglepetés vendég azért akad.)

A szkeccseket próbálják laza átkötésekkel prezentálni, de valójában nincs kapcsolat közöttük, egyedül az első rész pókeres jelenetére kacsintanak vissza többször. Stílusban is sokszor igen különböznek a jelenetek, egyes részek elején van élő közönséges felkonf is, amiről azt kell tudni, hogy minden epizódban akadnak előre felvett, kinti jelenetek (amiket később tippre levetítettek a népnek), és közönség előtt élőben előadottak is.

With Bob and David-4

A With Bob and David is nagyjából oda került nálam, ahova a legtöbb szkeccs sorozat. Simán kihagyható, bár bizonyos jelenetek sokkal jobbak lettek, mint az átlag, a világon semmi sem történt volna, ha ezek nem jutnak el hozzám. Azért talán a két főszereplőért talán mégis megérheti rá szánni két órát, itt meglepetésemre David Cross sem irritált nagyon.

With Bob and David-3

A jelenetek közül vannak abszolút emlékezetesek, más kérdés, hogy ezek zöme 4-5 perces, és az egyetlen poén túlhúzása nem mindig változatos, hiába variálgatják. De az biztos, hogy amit most is fel tudok idézni, az ötlet szintjén marha jó volt, például az időgépes Real time machine, az állampolgári jogos Know Your Rights, a mennyországból visszatért kissrác, vagy a rendőrségi kikérdezés, az Interrogation Scene. Talán azok a furább szkeccsek, amikor inkább csattanóra mentek rá hatásosabbak voltak, mint a vége felé az ügynökös Salesman.

With Bob and David-1

Amiért azonban mégiscsak érdemes volt megnézni a 4 részt, az az 1×05 volt. Ugyanis a 30 perc körüli epizódok mellé kapunk egy bónusz részt 1 órában, ami az alkotási folyamatról szól, főleg az írószobában végzett munkáról, ötletelésről, forgatásról, próbákról.

Igaz, ez is olykor elég komótos, de számomra nagyon érdekes volt, jó volt látni a folyamatokat, a fogaskerekek zakatolását – egyszer interjúzás közben láthattuk, ahogy tök random kitalálnak valamit. Egyrészt itt kiderül, hogy minden résztvevő veszett kreatív és vicces ember, másrészt pedig azon is lehet jót “csodálkozni”, ahogy egy általunk korábban rohadtul nem viccesnek tartott jelenet írása közben szétröhögik az agyukat és mondogatják, hogy az mennyire jó lesz.

1 hozzászólás Ne habozz!

Thrasher - 2016. 01. 27. 21:33

ÓBZMG, már ez is itt van, és én még az eredetit se láttam…

“itt meglepetésemre David Cross sem irritált nagyon.”
Hé, azt hittem, Damon Lindelof David Cross azon kevés arcok egyike, akiért minden junkie rajong. :p

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz