login |

Pilot-mustra: Real Rob – 1×01

2016. 01. 29. 15:05 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: kritika, pilot-mustra,

Amikor nekiálltam ennek a posztnak, az jutott eszembe, hogy vajon van-e olyan, akinek Rob Schneider a kedvenc színésze? Vagy ismer-e valaki olyan embert a környezetében? Nem mintha gond lenne ezzel, csak érezni azt az általánosnak tűnő megvetés, ami szegény komikus felé árad.

Gondolom, a többségben fel sem merült, hogy esélyt adjon a Netflix decemberben elérhetővé tett új komédiájának, a Real Rob-nak, amiben Rob Schneider Rob Schneider-t alakítja (értsd: halmozottan hátrányos helyzetű a projekt), kábé ahogy Larry David is Larry David-et a Curb Your Enthusiasm-ben. Én viszont amikor láttam az előzetest, rögtön kíváncsi lettem arra, hogy mit fog összehozni, mert már abból is lejött az egészséges önirónia. A potenciál tehát meg lett volna…

REAL ROB – 1×01 – 3/10

 Real Rob - 1x01-03

Először is, azt mindenképp leszögezném, hogy a Real Rob nem Netflix-gyártás, Schneider független keretekből írta meg és forgatta le a nyolc 30 perces részt, a streamszolgáltató meg megvette. Annyira háztáji a projekt, hogy Schneider feleségét a valódi felesége (nem úgy, mint a pár éve bemutatott, CBS-es szitkomjában, a Rob-ban), a kisgyerekét pedig a valódi kisgyereke “alakítja” – előbbi (és Schneider) persze valós énjük egyfajta verzióját mutatja be. (Nincs benne reality-elem, vagy kézi kamera, rendes komédiaként prezentálják.)

– We are big fans of your work. We really wanna work with you.
– Thank you.
– The script is perfect. Just a couple of ideas we wanna run by you.
– Okay.
– First of… is this something you have to star in?

A Real Rob tehát akár klasszikusnak mondható családi komédiának is nevezhető (tipikus témákkal, mint a feleség melója vagy a vaszektómia), ami egy egykor menő színészről szól, meg mexikói származású feleségéről, valamint egy tróger asszisztensről. A körülményeik a korábbi sikereknek köszönhetően eléggé fényűzők, Schneider-nek a jelenlegi élete azonban közel sem. Próbál ugyan lehetőségeket teremteni magának, de nem sok sikerrel. Többek között magának is köszönhetően.

Real Rob - 1x01-04

A fura az, hogy a családi komédiát teljesen random módon hol fal előtt előadott standup betét szakítja meg (a’la egyre több post-Seinfeld komédia mostanság), hol pedig kamerába beszélős interjúrészlet – egyik megoldás sem állandó, van rész, ahol egyik vagy másik nincs jelen, így nem is nagyon tudtam értelmezni őket, valahogy ezek a belső monológok kilógtak a sorozatból számomra.

Tehát nem igazán belőhető, hogy mi akar lenni a Real Rob, ebbe is, abba is belemarkol, de igazán semmi sem lesz. És ugyanez a helyzet a főhőssel, akit nem nagyon lehet megfogni, kiszámíthatatlansága miatt pedig megkedvelni sem könnyű – bár a bénázásain, főleg ha azok szakmaiak, lehet jókat mosolyogni – vagy kínosan feszengeni.

Real Rob - 1x01-02

Ami még igencsak zavar a sorozatban, hogy olcsó. Ez nem is a kinézetére vonatkozik, hanem inkább a technikai megvalósításra. Az utolsók között szoktam felemlegetni a költségvetést egy sorozat esetében, de ez valamiért helyenként nagyon amatőr munkának tűnik. Persze, ha direkt volt ez a szándék, akkor nem szóltam.

A Real Rob-ban voltak remek ötletek (például a stalker fickó, a pitch-ek lebonyolítása), de bármennyire is működik egy Curb Your Enthusiasm úgy is, hogy Larry David tapló benne, itt nekem nem jött be, hogy Schneider néha elég idióta – lehet, hogy nem rosszindulatú, de rém idegesítő tud lenni, mint amikor például a stalker autóját rugdossa. Meg eleve, a feleségen kívül nem is nagyon volt benne szimpatikus karakter, szinte mindenki “get a life”-lúzer benne. (Még az 1×02-be beugró, demenciás Morn Macdonald is.)

Real Rob - 1x01-01

Nyilván, ha több metázás lenne benne (és kevesebb üresjárat), ha többször “alázná” meg magát Schneider, több insider poén lenne (ahogy olvasom, későbbi részekben is lesz olyan, hogy megpróbál eladni egy sorozatos projektet filmstúdiónak), akkor jobban bejöhetett volna nekem is, de így csak egy elég különös, furán vicces családi komédia, aminek a stílusa sajnos nem a kenyerem. De legalább nem tipikus. Az is valami, nem?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz