login |

Pilot-mustra: The Nightmare World of H.G. Wells – 1×01

2016. 02. 02. 20:12 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

A The Nightmare World of HG Wells kvázi antológiasorozat, azonban nem évadonként váltakozó sztorira kell gondolni, ami manapság divatos, hanem részenkéntire, mint a The Twilight Zone vagy a Tales From The Crypt esetében. A címből is kiderül, hogy ez az angol széria H.G. Wells műveit dolgozza fel, alapvetően a novelláit 22 perces formátumban. A sztorikat maga Wells narrálja Ray Winstone előadásában.

THE NIGHTMARE WORLD OF H.G. WELLS – 1×01 – 5,5/10
THE NIGHTMARE WORLD OF H.G. WELLS – 1×02 – 6/10

The Nightmare World of HG Wells-3

A sorozat stílusa is nagyjából a fent említettekre hajaz, rövid, csattanós sztorikat mesélnek el, vagy érdekes dilemmákat járnak körbe, amik persze Wells korában, a századforduló környékén játszódnak. Az elsőben egy idegen keres fel egy fiatalembert egy csábító, sok pénzzel kecsegtető ajánlattal, a másodikban pedig egy megszállott festőről derül ki, hogy meddig hajlandó elmerészkedni.

Az 1×01 ma már elég kiszámítható történetet dolgoz fel, viszont utólag elolvasva a novellát érdekes volt látni, hogy másképp közelítették meg a sztorit – nekem leírva sokkal hatásosabb volt, de persze azt nem nagyon lehetett volna megvalósítani. A második már kevésbé logikus volt, ráadásul meg is szenvedte a rövid formátumot, ugyanis nem nagyon lehetett karakterizálni benne. (Érdekes, hogy mindkét sztori valamilyen szinten a kísértésről szólt.)

The Nightmare World of HG Wells-2

Alapból azt mondtam volna, hogy a The Nightmare World of H.G. Wells hozta azt, amit, ami a feladata volt, leckefelmondásnak tűnhetnek, amiket talán nem is lehetett volna sokféleképp adaptálni, de tisztességesre sikeredtek, nem lettek rosszak, de kiemelkedőek sem – inkább az ember irodalmi műveltségét gyarapíthatják. Mármint nem úgy, de mégis.

Persze a készítők próbálták felturbózni az alapanyagot, hogy ne csak rádiójátéknak tűnjenek a részek. Mondjuk a stúdióban történő forgatás esetében ez nem könnyű, de a sok szuperközeli beállítást és az erős zene (főleg az első részben a hegedű) érdekes hatást eredményezett a klasszikus stílus közepette.

The Nightmare World of HG Wells-1

Az 1×01 alapjául szolgáló novellát, a The Story of the Late Mr. Elvesham-et itt lehet elolvasni. A The Devotee of Art-ot hirtelen nem találtam.

2 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2016. 02. 02. 23:53

Ó, ezek nagyon (rém) hangulatos szösszenetek voltak így késő este :) Ilyen tömören és egyszerűen is lehet, persze nem árt egy Michael Gambon vagy Luke Treadaway (haha, újra együtt a Fortitude után :) hozzá. Jöhet a többi rész.

Lemoni - 2016. 02. 28. 01:25

A 3. és 4. rész is jópofa volt, de rövid volt ez a 4×20 perc egy évadnak. Remélem, folytatják :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz