login |

Víctor Ros – írta Hodoree

2016. 02. 02. 15:13 - Írta: vendegblogger

16 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Az új esztendő eddigi legjobb híre számomra, a spanyolok végre ráeszméltek, hogy nem pótolható a 19. század végén játszódó kosztümös, kissé Sherlock Holmes-utánérzésű sorozat, a Víctor Ros. A tavalyi kasza ellenére most mégis berendelték a második évadot.

Emlékeim szerint eredetileg hatrészes minisorozatnak tervezték, végül mégis kaszát emlegettek vele kapcsolatban – summa summarum: nem folytatták a csökkenő nézettségre hivatkozva. Pedig összességében a Victor Ros így is a tavalyi év három legsikeresebb hispán sorozata közé tartozott. Aranyérmes lett a New York-i Festival Internacionalon és a hamburgi Globo de Plata en el World Media Festivalon is.

vros1

Izgalmas, fordulatos, történelmi krimisorozatról van szó. A Sherlock Holmes-os hangulaton túl is építkezik brit kosztümös sorozathagyományokra is. A 6 dupla hosszúságú epizód fordulatos felépítésű, átívelő szálas, ám az évad végén így sem okoz döbbenetes meglepetést a fondorlatos tettes kiléte, köszönhetően annak, hogy az egyes esetek logikus, jól felépített, briliáns elmével megoldott gyilkossági ügyek.

A Víctor Ros a krimi feszített műfaja és a spanyol könnyedség, vérmérséklet kellemes egyvelegét alkotja, ahol igényes technikával korhűvé varázsolt madridi utcákkal, magával ragadó belső díszletekkel, ruhákkal, cikornyás párbeszédekkel elevenedik meg az agyafúrt bicskás kisfiú “rablóból lesz a legjobb pandúr” története.

vros2

A Victor Ros megismerteti a nézővel a nyomornegyed aljas üzelmeitől és bordélyházaitól hemzsegő, de betyárbecsületet ismerő életmódját, ugyanakkor az arisztokrácia fényűző, de semmivel sem tisztességesebb világát is. Különös szerelmi sokszögek bonyolítják a főhősök amúgy sem egyszerű mindennapjait.

Víctor Ros (Carles Francisco) figuráját nem nehéz azonnal a szívünkbe zárni, keresztapja szigorú erkölcseit és a vele született páratlan agyafúrtságot csak megkoronázza a főnemesek befolyásának figyelmen kívül hagyása nyomozásai során. Korát meghaladó szellemiséget képvisel, mely vegyes fogadtatásra talál.

A férfi közönség kétségkívül a bővérű Lolát (Megan Montaner), a gyakorlatias, két lábbal a földön álló, szókimondó örömlányt fogja előnyben részesíteni, aki nem fukarkodik női bájainak megmutatásában. Clara Alvear kisasszony (Esmeralda Moya) finom eleganciájával erősíti a sorozat angolos hangulatát. A tanult, idegen nyelvet beszélő főnemesi leányka gyermeki naivitással, ám haladó szellemiséggel fordul a világ és a férfiak felé.

vros3

Hat kellemes, egész estés kikapcsolódás vagy rövidke dara várja a kosztümös sorozatok junkie-jait. Spanyol viszonylatban az egyik legmagasabb színvonalú és költségvetésű széria a Victor Ros, a britek mellett pedig valóban kellemes színfoltnak számít. Az első évadra 8,5 pontot adnék.

(Az esetleges folytatásról szóló első pletykák tavaly ősszel röppentek fel, és január végén váltak hivatalossá: nemsokára 8 új résznek örvendhetünk. A készítők mindenképp számítanak Carles Francisco és Esmeralda Moya szereplésére, de egyelőre nem tudunk többet sem az új részekről, sem a további szereposztásról.)

16 hozzászólás Ne habozz!

perelli - 2016. 02. 02. 15:48

Nekem is kellemes meglepetés. Kösztümös és Megan Montaner-rajongó vagyok. És a semmiből jött a folytatás híre. :)

Hodoree - 2016. 02. 02. 17:15

Ha ők visszatérnek egy második évadra, én is hajlandó vagyok visszatérni. :) A legkedvesebb sorim, nem tudnék megválni tőle. :)

Tilia - 2016. 02. 02. 18:22

Kedves Hodoree! Köszönöm. :-) Olyan lelkesen írtál a sorozatról, hogy kedvet kaptam hozzá.

ZümikeXT - 2016. 02. 02. 20:32

Már megnéztem az első két részt, szuper, jó hangulata van. Bár hosszabb mint az átlagos sorozatok, ez nem válik zavaróvá.
Szuper, hogy csináltál hosszá feliratot, köszönöm.

CC - 2016. 02. 02. 21:32

A hír inkább az, hogy Hodoree visszatér :) A FB oldalad megszűnése miatt azt hittem végleg befejezted fordító pályafutásodat. Sajnáltam is, hisz kevés spanyol sorozathoz érkezik felirat. Mondjuk most pl. a Bajo Sospechához jön felirat, ami szintén remek sorozat. A spanyol Antena3 sorozatai valahogy mindig bejönnek.

csicseri - 2016. 02. 02. 22:26

Kedves Hodoree!Ezúton is köszönöm szépen a feliratot a sorozathoz,mindig nagyszerű jó nem amerikai sorozatot is làtni:-)

chros69 - 2016. 02. 03. 20:17

“Kedves Hodoree! Köszönöm. :-) Olyan lelkesen írtál a sorozatról, hogy kedvet kaptam hozzá.”
+1 , es a feliratokat is :) Ma este mar meglesem az elso reszt :)

chros69 - 2016. 02. 04. 13:46

Nagyon jo volt az elso resz! Porgos, szellemes, helyenkent vicces, intelligens, nehol durva, nehol kedves: minden benne volt, amit szeretek egy sorozatban. Csak remelni tudom, hogy a tobbi resz is hasonlo minoseget kepvisel. :)
S koszi meg1x, hogy felhivtad a figyelmunket erre a gyongyszemre!

szirial - 2016. 02. 05. 18:28

Hol találtatok feliratos változatot? Én is szívesen megnézném.

Hodoree - 2016. 05. 24. 14:02

A spanyol wikipedián 2016. szeptember 13-ra ígérik a 2×01-et, reméljük, tartják is. :)

Guest59 - 2016. 06. 19. 08:03

Remek sorozat, köszönet a feliratért.

Hodoree - 2016. 10. 28. 23:39

A 2. évadot 2016. november 3-án kezdik vetíteni, ahogy korábban is említették, 8 új részt várhatunk, Megan Montaner és Esmeralda Moya épp beköszön, hogy utána átadják Víctor szívében a helyét valaki másnak… ki lesz ő? Hamarosan megtudjuk.

Tienmu - 2016. 11. 10. 19:19

Kedves Hodoree! Elindult a 2. évad. Várjuk vissza!

hívatlanvendég - 2016. 12. 27. 21:08

Sherlock Holmes-feelinig ide, vagy oda, színvnalas, jó kis sorozat volt ez. Ám a 2. évad elején úgy tűnt, mintha a főszereplő ott helyben tudta volna meg, mit is kell eljátszania és nem tudott mit kezdeni a helyzettel. Persze ez rendezői és nem színészi hiba, annál is inkábbá, mert bár a vége igazi svédcsavar volt, szerintem befejezetlen maradt. Talán nem ok nélkül.
Köszönöm a feliratokat, kedves Hodoree és remélem, ha a készítők meggodolják magukat és mégis lesz 3. évad, visszatérsz.

Sigismundus - 2017. 01. 20. 10:25

Victor Ros
1 évad nagyon bejött, volt hangulata, korrajz, történelem, minden. Egymás fúrása a kapitányságon, szerelmi három sőt négyszög, fejődik a világ, a tudomány, egymásnak feszülnek társadalmi rétegek, forradalom szele fúj, éljen a progresszió!

Hasonlót a korabeli Budapesten inkább el tudnék fogadni, mint mondjuk Gordon Zsigmond sztorikat.

2 évad zuhanás a mélybe. Enyhe spoiler.

Nem tudom mi volt a kasza majd mégis forgatás oka, de az amit az első részben csináltak a sorozattal az nagyon gyenge feltámasztás volt.

Váratlan árulás akitől nem várták, váratlan halál, váratlan feltámadása annak akit holtnak hittünk. A korábbi mellékszereplők lesöprése, teljesen új helyszín, ahol úgy tesznek mintha a Nagy Országos Ügy nyomozását folytatnák. Helyette van az isten háta mögötti Linares világraszóló eseteinek felderítése.
Néha a SoA Charningja jutott eszembe, ott mindenki bűnöző, meg prosti meg gazdag bűnöző. Kínlódva néztem az 2x05ig, csak a vidéki figurák, az őrmester meg a sárkányfűárus tudták érdekessé tenni, néha. Meg Megan Montaner egy visszatérése.

Nem tudom végignézem-e.

speranza - 2018. 05. 18. 23:04

Kár, hogy ezt a sorozatot magyar csatorna még nem vette meg, mert akkor többen ismernék. Ugyanakkor eredeti, pergő spanyol nyelven nézni olyan pluszt ad a hangulatához, ami szinkronnal elveszne. Simán lett volna potenciál még egy évadban, egy percét sem untam a hosszú epizódok ellenére. Bár az angol krimikre hajaz, annál sokkal több benne a spiritusz, a szenvedély. Biztosan újra nézem még.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz