login |

Pilot-mustra: American Crime Story – 1×01 (The People v. O.J. Simpson)

2016. 02. 03. 19:12 - Írta: winnie

62 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

Na, akkor íme az American Horror Story spinoffja – és ezt a kitételt érdemes is rögtön elfelejteni, mert csak a formátumra és a címre húzható rá (de ez is volt a cél). Aki AHS-rajongó, az csak Ryan Murphy neve miatt ne jöjjön át automatikusan (főleg, hogy Murphy most rendező és executive producer, és nem író), aki pedig irtózik az AHS-től (és Murphy-től), annak nem kell megijednie ettől a sorozattól, mert semmi őrültség nincs benne.

Az American Crime Story egy true crime sorozatnak fogható fel, csak most nem The Jinx vagy Making a Murderer-szerű dokut kapunk, hanem egy színészekkel eljátszott rekonstruálást. Illetve ez nem olyan jó szó, hiszen az általában mindig hatásvadász szokott lenni, itt viszont szó (eddig) sincs erről, egyszerűen csak 10 részben megismerhetjük az O.J. Simpson-ügyet, főként a két oldal jogászainak munkájának bemutatásán keresztül.

AMERICAN CRIME STORY – 1×01 – 7,5/10

 American Crime Story - 1x01-03

A történetről nem hiszem, hogy sokat kéne beszélnem – a legjobb sztorikat sokszor a való élet írja. Bár azt nem tudom, hogy O.J. Simpson ügye mennyire “jó”, de az biztos, hogy a kezelése, a médiafelhajtás és a nyilvánosság előtti zajlása igen érdekessé teszi. (Egyébként annyi az alap, hogy megtalálják egy egykori futballsztár volt felesége és egy férfi, vélhetően a nő pasijának holttestét, és a gyanú elég hamar a focistára terelődik.)

Az American Crime Story fókusza nem O.J. Simpson-on lesz, hanem a jogászokon, a vádon és a védelem képviselőin, az ügyvédek és az ügyészek munkáján, ahogy igyekeznek lépést tartani a bizonyítékokkal és a tárgyalással. És persze ott lesz maga a tárgyalás. (Persze, főleg eleinte, a nyomozás részleteit is látjuk, ahogy előkerülnek a később fontossá váló bizonyítékok.)

American Crime Story - 1x01-02

Ha már jogászok, a fő-főszereplők is ők lesznek, a vád oldaláról már látni, ahogy a Sarah Paulson által alakított ügyésznő középpontba kerül (neki még a magánéletébe is belekukkantunk), Simpson oldalán azonban még időbe fog telni, míg kialakul a végső felállás, éppen ezért, a később mindenképp középpontba kerülő ügyvéd karaktere most még mellékszálon mozog, mondhatni lóg a levegőben.

(A sok mellékszereplő, és a különféle nyomok, tárgyalási részletek miatt egyébként rögtön szöget ütött a fejembe, hogy ha nagyon szikár lesz a megvalósítás, akkor mennyire lesz érdemes hetiben nézni egy ilyen sorozatot. Hiszen egy csomó mindent el lehet felejteni, főleg, hogy ebben a részben komoly szerepe volt az időpontoknak és egyéb részleteknek.)

American Crime Story - 1x01-06

Annak ellenére, hogy semmi csilivili nem volt a kezdésben, végig az járt a fejemben, hogy lenyűgöző, amit látunk. Nem tudom, hogy maga az eset vagy a megvalósítás váltotta ki belőlem ezt a reakciót, de valahogy az egész magával ragadó volt. Pedig, mint mondtam, nem harsánykodtak benne, nem mentek rá a hatásvadászatra, egyszerűen csak krónikát, dokumentációt láthattunk – mindenféle dokus megoldástól mentesen. (Oké, nagy ritkán fekete-fehér kameraképre váltanak, de ennyi. A többi klisét kerülik.)

Szerintem a lenyűgözőséget ott érhettem leginkább tetten, hogy mennyire jó tempója volt a pilotnak. Nem tököltek felesleges részleteken, amikor kellett, nézőpontot váltottak, és már most történtek igen “érdekes” dolgok, amikbe végre nem nagyon lehet “ez nem logikus” vagy “butaság” felkiáltásokkal belekötni, hiszen amit látunk, az megtörtént a valóságban is. Még akkor is, ha marhaság volt, mint ahogy ezt az ügyész a legvégén meg is jegyzi.

American Crime Story - 1x01-04

Bár okozott gondokat, az tetszett, hogy a pilot teljesen mentes volt az expozíciótól és a szájbarágástól. Ez persze azzal jár, hogy a neveket nem lesz egyszerű megjegyezni (nincsenek béna, “neveket minden mondatba”-pilotdialógok), amikor hivatkoznak valamire, mint ahogy mindenkinek a beosztása és foglalkozása sem lesz elsőre egyértelmű, de idővel bele fog rázódni az ember.

Szóval nagyon kellemes meglepetés volt ez a nyitány, annak ellenére, hogy nem tudok bizonyos aspektusaira rámutatni, hogy mivel nyert meg. Oké, azt kiemelhetem, sőt, ki kell emelni, hogy már most mennyire jó alakításokat látni benne, pedig még messze vagyunk a tárgyalástól és a felfokozott hangulattól.

American Crime Story - 1x01-05

Az mondjuk érdekes kérdés lehet, hogy mit ad a sorozat annak, aki ismeri részletesen az ügyet és az embereket, akikről mintázták ezeket a karaktereket, s annak, akinek minimális az infója róla. Én az utóbbiak szemüvegén keresztül néztem az első részt, de ha valaki írna az ügyet ismerők nézőpontjáról kommentben (vagy vendégírásban), azt megköszönném. Bár gondolom, már csak az alapanyag miatt is, hogy autentikusak próbálnak lenni a készítők.

(Azt pedig már csak tényleg zárójelben jegyzem meg, hogy ez pontosan az az ügy volt, ahol nem feltétlenül számít a valóság ismerete élményromboló hatásúnak, ugyanis nem az a fontos, hogy ki a gyilkos, sőt, az sem, hogy Simpson bűnös vagy ártatlan. Az egész tárgyalás és az azt körülvevő közeg tett arról, hogy teljesen más kérdés kerüljön a fókuszban. Szóval nem véletlen, hogy a pilot azokkal a híradórészletekkel kezdődik.)

62 hozzászólás Ne habozz!

pixie - 2016. 02. 03. 19:18

hmm… engem érdekel, de azt hiszem, egyben nyomom majd le:)

moony - 2016. 02. 03. 19:27

pontosan ezt éreztem miközben néztem. nem tudom mivel nyertek meg, de lenyűgöző volt. mondjuk alapból érdekel az eset, bár nem tudok róla semmit, nem olvastam utána a dolgoknak. élveztem, amit láttam.
8/10

Cyrax - 2016. 02. 03. 20:05

Nagyon vártam és nem kellett csalódnom, profin van összerakva. Viszont John Travolta és Cheryl Ladd sajnos a felismerhetetlenségig torzultak… :(

Marci - 2016. 02. 03. 20:12

“főleg, hogy Murphy most rendező és executive producer, és nem író” – Hálaég.
Nagyon bejött az első rész, bár engem kicsit se lepett meg, ilyesmire számítottam.
A rész végén bejátszott dalt nagyon szeretem (Nina Simone – “I Shall Be Released”), de nem tudom hova tenni, hogy az O. J. Simpson-eset kontextusába helyezték. Amellett egy év se telt el azóta, hogy a Scandal Ferguson-témájú epizódjának – ami szerintem kiemelkedő volt és egyébként a most látott Courtney B. Vance vendégszerepelt benne elég királyul – a végén is ez a dal csendült fel. Oda szerintem sokkal jobban illett. Persze ki tudja, mikor találták ki ezt betétnek, talán már elég rég.

Marci - 2016. 02. 03. 20:14

Ja és most nagyon kíváncsian várom, hogy a ma esti American Crime – egy másik sorozat az ABC-n – felül tudja-e múlni ezt a pilotot, mert az utóbbi hetekben mindig elvitték nálam a hét epizódja elismerést.

dvs - 2016. 02. 03. 20:30

Egyébként érdemes megfigyelni mekkora energiát feccöltek a készítők a szereposztás során arra, hogy mindenki tökéletesen hasonlítson az eredeti karakterre. Ami ritka.

http://www.eonline.com/photos/17202/american-crime-story-cast-who-s-who-in-the-o-j-simpson-trial-saga/521999

Marci - 2016. 02. 03. 20:35

Azért O.J. külsejét szerintem eléggé figyelmen kívül hagyták, Gooding nem hasonlít rá túlságosan. De ha jól játssza, nekem nincs problémám.

Cyrax - 2016. 02. 03. 21:00

Ilyen erővel egyiknél se vették figyelembe… Mindegyik hasonlít pont valamennyire, ez a lényeg szerintem.

Zizi - 2016. 02. 04. 03:49

Nem mondom, hogy nagyon részletesen, de ismerem az ügyet, így teljesen tisztában vagyok azzal is, hogy miért Rodney King történetével és igaz felvételekkel kezdődött a pilot. Azt viszont nem hiszem, pont a fenti írásból kiindulva, hogy a végén ezt mindenki számára (ismeri/nem ismeri a sztorit) érthetően elmagyarázzák. Bár ki tudja, mert anélkül tényleg elég furcsa lehet a végkifejlet…

A hitelességről:
Mint említettem, azért durván nem ástam bele magam, de a premier kapcsán olvastam pár interjút a készítőkkel, melyben elmondták, hogy nagyon-nagy energiát öltek abba, hogy a lehető legjobban rekonstruálják a történteket, és nem írtak bele plusz dolgokat, mivel ők is azt mondták, hogy az ügy részletei anélkül is néha elég abszurdak és hihetetlenek voltak.
Pl. a helyszíneknél is törekedtek arra, hogy a lehető legjobban hasonlítson az eredetiekre, egyedül O.J. házát nem tudták felhasználni, mert azt közben lebontották, így egy hasonló stílusú házat kerestek és amennyire a fényképek alapján tudták, ugyanúgy rendezték be (pl. a nagy szobor a kertben), ez igaz Nicole otthonára is, ott a forgatási helyszín egy háztömbnyire volt az igazitól, de a Kardashian-ház jeleneteit pl. az igazi, akkori házukban forgatták.

Kardashianokról:
Felejtsük már el ezt a “nem kell nekik még nagyobb hírverés” hülyeséget.
Kris Jenner (akkor még Kardashian) a 70-es években ismerte meg Nicole-t, aztán ő és a férje O.J. és Nicole legjobb barátai lettek (közös vacsorák, szülinapok, nyaralások, kávézások stb.). Tehát ebből az egészből kihagyni őket lehetetlen, főleg Robert-et, aki mint láttuk is, az egyik védőügyvéd lett. Egyébként mivel Kris Nicole legjobb barátnője volt, így az elmondása szerint sokkal nagyobb vitát okozott közte és az ex-férje között az, hogy elvállalta O.J védelmét.
Amúgy én úgy tudom, hogy a Kardashian-gyerekeket nem fogják nagyon mutatni, pont azért, mert inkább a tárgyalás körül zajlik majd a cselekmény.

Vanda - 2016. 02. 04. 07:29

Este néztem meg, de azóta is ez jár az eszemben. Mikor olvastam, hogy készítenek belőle sorozatot, már akkor nagyon kíváncsi voltam. Az első rész nagyon ütött, minden pillanatát élveztem.

Engem amúgy a legkevésbé sem zavarnak a Kardashianék. Lehet, hogy a lányok most ingyenélő semmirekellők, de az apjuk nem feltétlenül volt az. Ez pedig leginkább róla szól, szerves része a történéseknek.

GodBadka - 2016. 02. 04. 09:50

Chewbacca-védelem remélem benne lesz :)

dvs - 2016. 02. 04. 11:03

Zizi

És meg tudod mondani mi a lényege w Rodney King Párhuzamnak, azonkívül, hogy mindkét esemény a 90-es évek elején zajlik, és szintén fekete ember(eket) hurcolnak meg a hatóságok? Mert gondolkodtam rajta sokáig a film alatt.

Egyébként döbbenetesesn reális az egész, nem csak a szereplők, de a bűnügyi helyszínt is sikerült tökéletesen reprodukálni, ha beirjátok a google képekbe, hogy “Nicole Simpson Crime Scene” látható, hogy még a holttestek helyzetben is megegyezik azzal a pozícióval ahogy rájuk találtak, illetve kockaköves járdán a kapuban a vér is ugyanúgy hevert az illesztési hezagokban járólapok között. – (persze némi gyomor nem árt hozzá just in case)

Kérdés az, hogy így mennyire lesz izgalmas annak fényében, hogy a végkifejlet még a laikusabbak előtt is közismert.
Illetve, hogy egy esetleges következő évad(ok)ban is kizárólag való eseményeket dolgoznak-e fel. Akárhogy is, ezzel az fx-nek is megvan a saját True Detective-je ha lehet ilyen képzavarral élni.

Már csak azon drukkolok, idehaza minél előbb jöjjön szinkronnal.

dvs - 2016. 02. 04. 11:08

Kíváncsi leszek továbbá az ikonikus autó hajszát is látjuk e majd vagy, letudják egy percben aztán a következő jelenet már a rendőrségi fogda. Remélhetőleg nem az utóbbi, minden szinten bízom a készítőkben.

Marci - 2016. 02. 04. 11:43

A Rodney King-párhuzam lényege szerintem nagyjából annyi, hogy miután a Kinget szétverő rendőrök kvázi megúszták többek között egy fekete-mentes esküdtszéknek köszönhetően, a nép szó szerint fellázadt és sok áldozatot követelő zavargások törtek ki, amit be is mutattak röviden. Sokaknak az az elmélete, hogy az O. J. Simpson ügyében kimondott ítélet taktikai lépés volt a King-ügyet követőhöz hasonló következményeket elkerülendő, illetve válasz, reakció, kompenzáció – maguk az esküdtek is többségben inkább a korábbi igazságtalanságot tartották szem előtt, mint az ebben az ügyben bemutatott bizonyítékokat és kvázi jóvátételt akartak.
Ez persze tényleg csak elmélet, de nagyon népszerű.

winnie - 2016. 02. 04. 13:36

dvs: szó lesz magában az évadban is szerintem a felvezetésről, látni fogjuk, hogy milyen a közhangulat, én is ezért említem a végén, hogy sokkal központibb szerepet kapnak a “faji kérdések”, mint a whodunit.

Zizi - 2016. 02. 05. 01:00

dvs: igazából már mire ideértem winnie és Marci megválaszolták a kérdésed. :)

SPOILER: én is arra az elméletre utaltam, miszerint O.J elengedése sokak szerint egy kvázi jóvátétel volt a fekete közösségnek, amiért előtte a Rodney King-et megverő rendőröket elengedték a nyilvánvaló bűnösségük ellenére.

mgitta - 2016. 02. 06. 12:52

Nagyon vártam ezt a sorozatot, és meg kell mondanom, nagyon bejött az első rész.
Imádom az amerikai igazságszolgáltatással kapcsolatos sorozatokat, mivel annyira különbözik a rendszerük a magyartól. És hihetetlen volt látni, hogy a külső befolyás (a feketék helyzete, illetve az, hogy O.J Simpson ismert volt) mennyire jelen volt már az ügy kezdetén, hogy a nyomozás során milyen hibák adódtak csak emiatt. Meg látni azt, hogy egy rutinos védő hogyan állt hozzá ehhez az ügyhöz.
Túl sokat nem tudok az eredeti ügyről, talán csak egy kicsivel többet az átlagnál, ezért is jó látni ezt a sorozatot, hogy látod, hogy honnan indultak el és rettentően érdekes a folyamat, amelynek a révén eljutnak majd a döntésig.

Bazsi - 2016. 02. 07. 23:23

Kilóra megvett a pilot, nagyon egyben volt! Abszolút az év újonca eddig de nagyon régóta a legjobb pilot volt! Így kell kezdeni egy sorozatot, minden percét imádtam! Cuba Gooding jr, és Travolta is hozta amit kellett, sőt de még Schwimmer is!
Remélem ez a szinvonal marad az egész évad alatt!
Erre 10est illik adni!

szk - 2016. 02. 11. 22:55

Amilyen érdekes volt az első rész, annyira unalmas a második. Ezt kb. 5 percben össze lehetett volna foglalni.

Morgan - 2016. 02. 16. 16:39

Sztárparádé. Mi kell még? Engem megvettek kilóra.

Morgan - 2016. 02. 16. 18:11

Szóval a második rész után:

Szerencsére nem igazán vágom a sztorit. Mármint tudom, hogy nagy botrány volt és én is ezerszer láttam a Csupasz Pisztolyt és tudom hogy a David Schwimmer által megformált ügyvéd lánya lesz majd korunk egyik szuper párosának szebbik fele (Kanye West/ Kim Kardashian).
A konkrét ügybe azonban sosem ástam bele magam. Így aztán nem történelmi dokumentumként nézem az eseményeket hanem egy valós történetet feldolgozó drámaként.
Cuba Gooding JR ebben a részben elhiteti velem, hogy ártatlan, de azért ott van a levegőben az is hogy nem, hiszen elmormolta párszor, hogy megérdemli ami történik vele. Kíváló alakítás! Egy EMI-t biztosan besöpör vele. szóval ebben a pillantaban nem tudom megmondani, hogy OJ Simpson ártatlan volt, vagy sem. Szóval nagyon jól teszik a dolgukat a szereplők és az alkotók.

Isobella - 2016. 02. 17. 13:15

ISmertem O.J Simpson nevét, de nem tudtam honnan. Gondolom gyerekként hallhattam a nevét, vagy később.

Harmadik rész:

Vicces, ahogy Kardashian papa magyarázza a kis KArdashian palántáknak, hogy a hírnév mennyire nem fontos. Hahahaaaa, és ezt úgy, hogy nem nézek tévét, és még így is tudom a kis lánya nevét.

sepörd - 2016. 02. 18. 02:45

a Kardashian gyerekeket mér kell nyomni ebben a sztoriban? ez már kezd marha gáz lenni.

Cyrax - 2016. 02. 18. 20:43

Gondoltam, hogy lesznek kommentek a gyerekek miatt. Szerintem vicces, hogy ezt az oldalt is bemutatják. :) Kérdés, hogy a könyv mennyire szólt erről…

winnie - 2016. 02. 19. 09:18

sepörd: azért, mert van szerepük. nem mintha nyomnák őket, kevés jelenetük van, de ha egyszer részei a történetnek és fontosnak érzik őket, akkor ott a helyük.

nem mellesleg: ez csak azt zavarja, aki járatod a bulvárvilágban. aki nem olvas bulvárt, annak egy mellékszál.

LaCRossE - 2016. 02. 20. 01:49

Most félretéve, hogy ugye megtörtént dolgot láthatunk feldolgozva, illetve, hogy mennyire valóságos érzelmi reakció az adott helyzetben a dolog, de OJ folyamatos rinyálása és sírhatnéka valami rohadtul zavaró. Esküszöm, ha a nyafogós hangon való beszélését még ilyen dózisban nyomatják csak emiatt fogom kaszálni a sorozatot, mert a falat kaparom tőle.

sehrezad - 2016. 02. 20. 14:56

“a Kardashian gyerekeket mér kell nyomni ebben a sztoriban? ez már kezd marha gáz lenni.”

Ez most komoly? Ez a sorozat egy sajátos társadalmi jelenség szatirikus bemutatása, lereagálása ezekben a jelenetekben, inkább fricska vagy összekacsintás, mint ingyenreklám, éppen azért, mert legkevésbé itt van szükségük reklámra, megy a business nélkülük is. Ráadásul az OJ-ügyet lehet éppenséggel a reality show-k egyfajta kezdeteként is érteni, de mindenképp olyan szoros az összefüggés a két jelenség között, hogy az összekapcsolásuk jóval több, mint indokolt.

baggio - 2016. 02. 20. 15:28

Mármint pont fordítva, aki járatos a bulvárvilágban, annak érdekes lehet Kardashianék előtérbe helyezése, aki annyit tud Robert gyerekeiről, hogy semmirekellő celebek, az nem akarja még nagyon fiatalon se őket a képernyőn látni… De ha sehrezad perspektívájából nézem, akkor a harmadik részes kikacsintás a jövőre a “fame is fleeting, it’s hollow, it means nothing at all without a virtuous heart” idézettel azért ütött, viszont ennyi tényleg elég volt már belőlük akkor is.

sehrezad - 2016. 02. 21. 12:48

Ha arról lenne szó, hogy Kardashianék vendégszerepelnek valamilyen tv-show-ban, hogy egyszerre feldobják annak nézettségét és magukat is népszerűsítsék, akkor mondjuk érteném a fenntartásokat, de én úgy látom, hogy ez itt nem öncélú dolog, a sorozat a Simpson-ügy révén és azzal szoros összefüggésben az amerikai celebvilág működéséről, egy jelenség kialakulásáról is állít valamit, ennek pedig ez is szerves része – és azt azért nem állíthatjuk, hogy ők vannak a fókuszban, valószínűleg végig csak ilyen rövid műsoridőket vesznek el.
(Ráadásul a sorozat nem is próbálja, fogalmazzunk úgy, értékel feltölteni őket, nem cáfolja azt, hogy ők “semmirekellő celebek” volnának/lesznek, viszont pillanatokra bemutatja azt, hogyan lettek azzá.)

De ha pedig máshonnan nézem, kiváló marketinghúzása a készítőknek, hogy néha beleteszik őket, mert tudják, hogy lesznek, akik utálják őket, mások érdekesnek találják, és efféle fórumokon fognak róla vitatkozni :D

Winry J. Rockbell - 2016. 02. 21. 18:26

Én nagyon bírom a Kardashian jeleneteket a kölykökkel.Nem tudom milyen ember volt valójában az apjuk,de mikor neveli őket,hogy jó emberek legyenek ugye az tudjuk mi lett belőlük, hát én mindig röhögök.Ha az apjuk tényleg ilyen volt akkor biztosan forog a sírjában.Amúgy arra is gondoltam,hogy pont azért emelik ki annyira őket,mert arra akarnak rámutatni,hogy e nélkül nem lett volna felkapott ember az apjuk és ha nincs az egész OJ dolog akkor lehet normálisak lesznek és nem valami reality sztárok,mert a nevük semmit se jelentene.

Bazsi - 2016. 02. 22. 23:13

SPOILER!
Na igen a 3.rész elején mikor Robert apuka a nevelés jelleggel mondja a gyerekeinek h: “Kardashianok vagyunk, ebben a családban jó embernek és hűségesebb barátnak lenni fontosabb mint híresnek. A hírnév elmúlik, értéktelen, semmit nem jelent…”
És eközben szinte végig az idősebbik lányt mutatják, aki már akkor is húzza a száját, a felnőttkori énjét megmár (sajnos) ismerjük, személy szerint is rühellem azt amit ő képvisel. És tényleg biztos h apuka forog a sírjában.
Ezért a “kis” de biztos h szándékos gesztusért óriási pacsi a készítőknek!!!
Egyébként zseniális sorozat eddig, bár Cuba Gooding Jr tényleg sokat nyávog, de mivel valahol azt olvastam h a készítők az eredetiségre nagyon odafigyelnek, simán eltudom képzelni hogy O.J. is ilyen volt.
Schwimmer nekem továbbra is epic, nagyon jó pozitív csalódás!
Eddig mind a 3részt imádtam, részemről 10/10!

Bazsi - 2016. 02. 23. 01:31

SPOILER!
Na igen a 3.rész elején mikor Robert apuka a nevelés jelleggel mondja a gyerekeinek h: “Kardashianok vagyunk, ebben a családban jó embernek és hűségesebb barátnak lenni fontosabb mint híresnek. A hírnév elmúlik, értéktelen, semmit nem jelent…”
És eközben szinte végig az idősebbik lányt mutatják, aki már akkor is húzza a száját, a felnőttkori énjét megmár (sajnos) ismerjük, személy szerint is rühellem azt amit ő képvisel. És tényleg biztos h apuka forog a sírjában.
Ezért a “kis” de biztos h szándékos gesztusért óriási pacsi a készítőknek.
Egyébként zseniális sorozat eddig, bár Cuba Gooding Jr tényleg sokat nyávog, de mivel valahol azt olvastam h a készítők az eredetiségre nagyon odafigyelnek, simán eltudom képzelni hogy O.J. is ilyen volt.
Schwimmer nekem továbbra is epic, nagyon jó pozitív csalódás!
Eddig mind a 3részt imádtam, részemről 10/10!

CyClotroniC - 2016. 02. 24. 14:58

Egészen zseniális ez a sorozat. Nem is azért, mert hű de extra lenne, de nagyon durván eteti magát. Ritka az sorozatnál, hogy azonnal akarom látni a részt minden héten, de ez hozza ezt a feelinget. Körítésre nincs sok játéktere, de az alakítások kiválóak és az egy hatalmas pozitív meglepetés, hogy nem O.J.-t meséli el igazán, hanem O.J. csak egy ürügy arra, hogy a társadalmi folyamatokat bemutassa.

Lehet, hogy a Vinyl közelebb áll hozzám egy picit, de szerintem ez az az újonc eddig, amit 10-ből 8 junkie imádna idehaza.

LaCRossE - 2016. 02. 24. 15:20

Egyetértek CyClotroniC-kal, érdekes módon semmi extrát nem akar kínálni az ACS, mégis eteti magát, helyenként zseniális pillanatokat hozva. Szóval ezt én is merem ajánlani bárkinek, szerencsére már OJ sem rinyált ebben a részben.

Morgan - 2016. 02. 24. 16:11

A 3. részt egy jókora késéssel tudtam csak megnézni mert értem ugyan az angolt, de lusta vagyok a szinkron fordításhoz és pihentetőbb a feliratot olvasni.
Na 1 szó mint száz megnéztem a 3. részt és ez amolyan átvezető rész volt, bár beavattak minket a védelem startégiájának megszületésébe és színre lépett Johnnie Cochran szóval nem sok, de léyneges dolgok történtek. Annyira magával ragadott a dolog, hogy képtelen voltam várni és angolul néztem meg a 4. részt.
Azt írtam korábban Cuba Gooding Jr. EMI-térdemelne, de visszavonom. Ő zseniális, de a 4. rész elején ettől a fekete ügyvédtől valami olyat láttam és hallottam amit minden idők legintenzívebb és leglelkesítőbb beszédei közé sorolnék. A Kenneth Branagh féle V Henrikes csata előtti beszéd és Mel Gibson féle Rettenthetetlenben ellhangzotthoz, vagy az Al PAcino féle Minden héten háborúban elhnagzotthoz tudnám hasonlítani.
Egy ilyen lelkesítő beszéddel a halottat is életjelre lehetne sarkallni. Nem tudom a stáb, a forgatókönyv iró, a színész, vagy az életből merített forrás ennyire inspiráló, de ez egy fantasztikus jelenet és sokszor fogom még megnézni a jövőben.
Ez egy fenomenális sorozat és ez megdöbbentő, mert az ügyvédes-tárgyalótermes sorozatok általában unalmasak.

mgitta - 2016. 03. 04. 09:52

Az a leghátborzongatóbb az egész sorozatban, hogy ez igaz. Mármint vannak benne olyan jelenetek (pl. ügyész ájulása), amire egy szimpla sorozatnál azt mondanánk, hogy ez túlzás, over-the-top. Itt meg nem mondhatjuk ezt, mert ez megtörtént a valóságban is.
És igen, a sorozat legnagyobb érdeme az, ahogyan kiemel momentumokat, motívumokat és azokból egy társadalmi képet, egy társadalmi helyzetet ábrázol. Valami egészen fantasztikus a feketék ábrázolása, a problémáik, amikkel küzdenek, illetve, hogy mennyire kinézték azt a feketét, aki fehérekkel barátkozott, fehérekkel vette körül magát.
És döbbenetes látni, hogy hogyan csúszik ki az egész ügy az ügyészség kezei közül.

Csypi - 2016. 03. 05. 12:42

Nagyon betaláltak ezzel a sorozattal, jó húzás volt.
Valós mindenki által érdekelt, vagy ismert sztorit ilyen jó színészekkel megcsinálni, főnyeremény.
Engem nagyon érdekel és izgalmasnak találtam az első 4 részt. Biztosan végig is fogom nézni az évadot.
Abszolút csak nagy vonalakban hallottam az O.J. ügyről, úgyhogy pláne kíváncsisággal várom a folytatást.
10/10

LaCRossE - 2016. 03. 05. 12:55

A legjobb epizód posztban már leírtam a részről a véleményem, most egy kis érdekesség:

http://www.reuters.com/article/us-usa-ojsimpson-knife-idUSKCN0W61ZW

Morgan - 2016. 03. 09. 11:54

A színészek egymást múlják felül az alakításaikkal. Most ez az ügyésznős frizurás téma volt fantasztikus. Az egyik pillanatban egy megtört, szétalázott, törékeny nő akinek sírásra áll a szája és megszakad érte a szívünk aztán megköszörüli a torkát és már a jól megismert karrierista munkamániás dög lesz belőle akit mindenki utál és még a gyerekeit is felhasználja.
Remek ez a sorozat!

Cyrax - 2016. 03. 09. 20:53

1×06 kicsit döcögősen indult, de a második fele már ütött. Kiss From A Rose nagyon jó választás volt. :)

Az lehet, hogy David Schwimmer az utolsó két részben meg se szólalt? :)

Morgan - 2016. 03. 10. 07:08

Seal jó választás volt, de a Portishead mégjobb:
“‘Cause nobody loves me
It’s true”

Winry J. Rockbell - 2016. 03. 10. 12:35

Látszik,hogy a legjobb történeteket az élet írja erre a sorozat is jó példa.
Én nagyon érdekesnek találtam és nagyon élveztem 1×06 részt.Egy felől mert az ami akkor ott zajlott a médiában(Marcia Clark durva lejáratása)az ma egy mindennapi cikk már fel se tűnik,de akkor azért volt súlya.Meg azért mert mind ezek után nem hagyta ott az egészet és végig csinálta komolyan nem semmi és Sara Paulson nagyon nagyon jó ebben a szerepben!!

Morgan - 2016. 03. 10. 15:24

A 6.rész és ugyanaz a valóságban: (spoiler nélkül)

Morgan - 2016. 03. 10. 15:24
Morgan - 2016. 03. 10. 15:50

Még valami: szó volt arról, hogy az ügyész ájulása kicsit over the top volt, dehát megtörtént a valóságban.

Nos utána néztem és úgy néz ki nem volt semmi ájulás, még csak komolyabb rosszullét sem, legalábbis a tárgyalóteremben csak később került kórházba. Ennyit az igazság kedvéért.
Íme egy felvétel ezzel kapcsolatban: (spoiler mentes)

https://youtu.be/GCfP2WQxghU

Morgan - 2016. 03. 16. 08:28

1×07

David Schwimmer rendkívül jól formálta meg a kétségek közt vívódó barátot.

Imádom a rögbis, sportolós dumáját Cuba Gooding Jr-nak. Símán kirúghatta volna Shapirot, de leült vele és elmondta: látom mit müvelsz. El tudom képzelni, hogy valaki aki vezér volt a pályán a csapatában, tényleg így gondolkodik.

Aztán a show-t végül épp Travolta vitte el.
Mondjuk kétlem, hogy Shapiro felpróbálhatta volna a kesztyűt észrevétlenül. Az viszont valószínű, hogy jól szemügyre vehette.

Morgan - 2016. 03. 16. 08:29

Jah és mikor Cuba azt mondja: “Put me in coach” :D

Dave - 2016. 03. 17. 12:16

Ez a Shapiro felpróbálhatta az eredeti bizonyiték kesztyűt latex nélkül Simpson meg csak latexben mekkora baromság volt?

LaCRossE - 2016. 03. 17. 18:02

Dave: inkább az a hülyeség, hogy senki nem vette észre. Az nyilvánvaló ugyanis, hogy amit Shapiro tett, azt nem lett volna szabad, bár mondjuk elég hihetetlen, hogy senki sem vette észre, na meg egy bizonyítékot nem hagyunk csak ott, ha tárgyalási szünet van.

Morgan - 2016. 03. 18. 08:44

Az tény, hogy a védelem valóban manipulálta az ügyészeket, hogy OJ felpróbálhassa a kesztyűt. Biztosak kellett hogy legyenek a dolgukban, ha ennyire akarták. Mindezt akkor amikor a jelek szerint még Kardashiannak is voltak kételyei. Tehát Shapiro valami miatt biztos volt a dolgában. Olyannyira, hogy meg tudta a győzni a többieket is, akkor amikor mindenki már kivülállónak tartotta.
Nem hinném, hogy valóban felpróbálta, de biztosan jól szemügyre vehette, mert nagyon biztos volt a dolgában.

Cyrax - 2016. 03. 30. 19:47

Az 1×09 ismét egy kitűnő rész volt, annyira jó alakítások vannak benne. :)

LaCRossE - 2016. 03. 30. 22:53

Cyrax: nem hittem volna, hogy ennyire kedvencem lesz ez a sorozat, de Ryan Murphy tudhat valamit, ha a sorozatai első évadjai mindig kitűnőek (Glee, AHS, most ez).

Dave - 2016. 03. 31. 09:38

Igen ez színészi alakításilag remek volt nagyon! :)

Morgan - 2016. 04. 02. 08:30

1×09

Fuhrman 3 év felfüggesztettet kapott és 300 dollár kártérítést kellett fizetnie hamis tanúzásért mert eskü alatt azt állította sosem használta a “n” szót. (A felvételen 41x hangzott el ez a szó.)

A felvételen gyakorlatilag azzal henceg, hogy társaival módszeresen vert véresre (azt állítja tocsogtak a vérben) és alázott meg feketéket. A rendőrök egymást fedezték ezekben az ügyekben és szó esik bizonyítékok hamisításáról is.

Ezek után az hogy OJ bűnös vagy ártatlan, kicsit tényleg a háttérbe szorul.

Meg van a véleményem az amerikai igazságszolgáltatásról, de az hogy ez az ember ennyivel megúszhatta a dolgot már igazán felháborító. Mi több, írt egy könyvet amiből megszedhette magát és tévés társaságok versengtek az interjújáért ahol fekete riporterek mosdatták és adhatta a szentet akinek egyetlen hibája az, hogy kimondta a “n” szót.

Ezt csak azért írom le mert kétlem, hogy a sorozat tovább foglalkozna Fuhrman sztorijával. A témája ugyanis OJ ügye.

A. - 2016. 04. 03. 19:02

Imádom Sarah Paulsont ebben a szerepben, gyakorlatilag teljesen beszippantotta a szerep. Zseniális. Simán Jessica Lange kaliberű színésznő lett.

Dave - 2016. 04. 07. 09:34

Ez nagyon jó minisorozat féle volt. Kár, hogy vége lett.

rapguruz - 2016. 04. 07. 20:02

Zseniális!!

rapguruz - 2016. 04. 07. 20:04

Két nap alatt vegigneztem és hihetetlenül jó volt!! Ismertem előtte a sztorit persze nem ilyen melysegekben.. Amikor ez az egész tárgyalás zajlott az USA-ban emlekszik valaki arra hogy itthon milyen visszhangja volt Az ügynek??

szijjarto - 2016. 04. 09. 22:35

Morgan:

Utólag megpróbálták azonosítani azokat az eseteket amelyekről MF beszél a szalagokon. Több esetben kiderült hogy túlzott, szerepét sokszor felnagyította. Persze ettől még egy rasszista idióta maradt, valamint az LAPD (és más rendőrök ) diszkriminatív bánásmódja is kellőképpen dokumentált más forrásokból is.

rapguruz - 2016. 04. 14. 21:58

Felirat vajon mikor lesz a szezonzarohoz??

boribon13 - 2016. 04. 19. 08:38

hihetetlen zseniális ez a sorozat…de mondjátok légyszi,hogy nem csak én borultam ki rajta…mármint még csak a 7.ig néztem meg,de annyira felbosszant az egésznek a hihehtetlen igazságtalansága,főleg azért mert Sarah Paulson annyira jól játszik,teljesen azonosulok vele és ezután a kesztyűs dolog után kb sírnom kellett…asszem tudom mi lesz a story vége,de remélem megpróbálnak valami pozitívat is tenni bele!!

Csypi - 2016. 04. 29. 13:49

Hát ez oltári jó 1. évad volt. A színészek és a sztori tálalása is zseniális volt.
A sztorit csak minimálisan ismertem, de nagyon izgalmas volt belelátni a mélyébe és főleg tudni, hogy ez valóban meg is történt.
Jó volt a végén, mikor bemutatták az eredeti személyeket is, hihetetlen hasonlóságok voltak köztük és a színészek között.
Kíváncsian várom a következő évadot.
Nekem abszolút az idei év eddigi legjobb újonca: 10/10-es!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz