login |

Pilot-mustra: Erased (Boku dake ga Inai Machi) – 1×01

2016. 02. 04. 17:54 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: animáció, anime, kritika, pilot-mustra, ,

Jé, egy anime. Annak ellenére, hogy nem vagyok a műfaj fogyasztója, nem tudtam ellenállni az Erased-nek, amikor belefutottam a sztorijába, főleg azok után, hogy olvastam, mennyien istenítik. Igen, természetesen időutazós sztoriról van szó. Ami lehet, hogy nem is annyira időutazós, mint gondoltam, ez majd később kiderül.

ERASED (BOKU DAKE GA INAI MACHI) – 1×01 – ??/10

Erased - 1x01-01

Igen, megint egy kérdőjeles, mert tapasztalatlanságom miatt nem nagyon tudom hová tenni a sorozatot, meg aztán nem is az volt a célom, hogy jól megmondjam a magamét, lehúzzam vagy istenítsem a pilotot, megtették azt mások helyettem, s reménykedem, hogy kommentben lesz, aki meg is teszi.

Inkább csak jelezném más kalandoroknak, hogy van egy ilyen, egyébként manga-alapú sorozat (a többiről majd fél hét fele, a heti kérdésben), aminek a főhőse olykor pár perccel visszakerül a múltba, kvázi visszatekeri magának az időt (tudat alatt). És minderre akkor kerül sor, amikor történne valami tragédia vagy egyéb rossz dolog. És ilyenkor persze adja magát a feladat, hogy a korábban látott jelekből kitalálja, hogy mit tudna esetleg megakadályozni.

Erased - 1x01-03

Azonban az alaptörténet nem kicsit becsapós, ugyanis az első 2 rész alapján a fősztorit nem az vissza-visszatérő időcsévélés és a problémamegoldás fogja jelenteni, hanem (és most csalnom kell, mert a lényeg csak a pilot legvégére derül ki – a következő bekezdésig most SPOILERes infó következik) az, hogy a főhős visszakerül a gyerekkorába, ahol (elvileg) meg kéne akadályoznia egy gyilkosságokat. (Szóval lehet, hogy nem is annyira időutazós, hanem csak más időbe kerülős a történet. Majd kiderül, hogy marad-e a képesség.)

Erased - 1x01-05

Hülyén hangzik, és ez tuti, hogy a műfajban való járatlanságom mondatja velem, az egész pilot valahogy merev volt, túl ráérős,  jóval több történetmesélés is belefért volna a 20 perc körüli játékidőbe. Főleg azért látom így, mert a maradék játékidő sem feltétlenül karakterizálásra ment el.

Alakulgat valami ugyan az 1×03 táján, de még így is vékony, karakterek szintjén nálam abszolút nem működik a sorozat, leginkább a leegyszerűsített bemutatás, illetve fahangos narráció, sőt, szinkronhangok beszédstílusa miatt. Nulla érzelmi kötődés alakult ki, pedig, mint későbbi események során előfordult, nem vagyok reménytelen eset, akad, amire én is fogékony vagyok, de ez inkább csak megkapó momentumok voltak.

Semmiképp sem a japán nyelv(ezet) zavart, hanem az egésznek a stílusa, de ez tippre kulturális dolog. (Miközben máshol pont a főkarakter és annak hangja kapja az istenítéseket.)

Erased - 1x01-04

Cserébe viszont a rajz stílusa javarészt bejött, még akkor is, ha avatatlan szemeknek biztos, hogy nagyon sok japán animáció ugyanúgy (ugyanolyan jól) néz ki. Pár beállítás remekre sikerült, de akadt egy-kettő, amit egyszerűen nem tudtam értelmezni.

Összességében azért nem volt rossz a kezdés, de nagyon messze áll attól, hogy annyira lenyűgözzön, mint az anime-rajongókat. (Akiket egyébként élmény figyelni, ahogy lelkesen beszélnek a sorozatról, több YouTube-os kritikát is végignéztem.) Nyilván a későbbiekben, ahogy kibomlik a cselekmény egyre érdekesebbé fog válni, de mivel hatványozottan fogalmam sincs arról, hogy mikor és mire számíthatok, így nem hiszem, hogy az elég eseménytelen 3. részen túl fogom erőltetni az Erased-et. Lehet, hogy a műfajt sem.

19 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2016. 02. 04. 18:11

Semmit nem tudok errő a sorozatról, de eszembe juttatta a One Punch Man című animét. Lesz róla írás? Nekem mint nem anime nézőnek is nagyon fogyasztható volt!

Solmyr - 2016. 02. 04. 18:14

Nekem az Attack on Titan volt ilyen, hogy az alapsztorija tökre érdekelt volna, de a papírmasé karaktereken, a vinnyogó/sikítozó/üvöltöző szinkronhangokon és az “állóképen svenkelés alá hangot keverek = mozgókép” felfogáson nem tudtam túltenni magam.

Jencike05 - 2016. 02. 04. 18:44

tervbe van véve

mtrx - 2016. 02. 04. 19:20

Ezt ugyan még nem láttam, de az írás alapján a Steins;Gate tűnik hasonlónak.

weingartia - 2016. 02. 04. 19:28

Finoman SPOILEResen:
Nagyrészt múltban élős a sztori, de néha visszakerül, hogy lássuk mi változott. Szóval nem tűnik el teljesen a képessége.
A végén van egy csavar, amit én időutazós sztoriban még nem láttam. Talán azért érdemes végignézni. Vagy megnézni az utolsó két részt. :)

Az animációja amúgy jó, főleg a maiakhoz képest. Sokat lefaragnak a mangából, de eddig jó helyeken rövidítettek.

emeric - 2016. 02. 04. 21:22

Nem ismerem, de témában hasonló és nagy betűsen ZSENIÁLIS a Steins;Gate

deaday - 2016. 02. 04. 22:13

+1 Steins;Gate
Időutazás-rajongóknak kötelező.

Wex - 2016. 02. 05. 02:44

Sziasztok ha szeretnétek egy jó idő utazós animét akkor ezt lessétek meg.

http://animeaddicts.hu/project.php?id.558

winnie - 2016. 02. 05. 07:29

“A project modul eléréséhez regisztrálj, vagy jelentkezz be.”

Anon - 2016. 02. 05. 07:52

Elég sok időutazós animét megnéztem, de csak a Noein, a Steins;Gate és a Girl Who Leapt Through Time és hagyott bennem maradandó nyomot közülük.

Mézi - 2016. 02. 05. 09:41

+1 Steins;Gate-re. Időutazós anime a köbön!

KyloRen - 2016. 02. 05. 10:27

Érthetetlennek tartom, hogy vannak animék, amiknél a karakterek 90%-ának a helyzetek nagy részében logikátlan, minden másodpercben hihetetlenül túlzó, idegesítő, és nyavajgó reakciójuk van az összes sima párbeszédben, amiktől sokszor nézhetetlen lesz az egész ha nem poénos, vagy valami (és általában nem az), mégis vannak akiknek ezek tetszenek, és ezeket nem mondják papír másé karaktereknek, viszont egy Attack on Titan karaktereit igen, ahol ha nem is Mr. White, Hannibal és Rust szintű karakterek vannak, azért bőven korrektek, lásd pl. TWD Darylt, aki közönségkedvenc, pedig nem is foglalkoznak a karakterével, sőt, a kezdeti bedesz karaktere inkább elég nagy puding lett, miközben az Attack on Titannél ott egy Darylhez hasonló közösségkedvenc karakter, Levi/Rivaille, akit én még egy fokkal jobb, de mindenképp bedeszebb karakternek tartok.

Animék, amik nekem nem voltak idegesítőek, és tetszettek:

Death Note (első 2 részen kell túl lenni, aztán kezdődik a zseniális logikai harc)

Attack on Titan (epic, jól adagolt story, érdekes fantasy világ az óriásokkal)

Parasyte – The maxim (ez újabb anime, végig érdekes, és vannak azért erős pillanatai)

Another – (egy könyv alapján készült asszem, hangulatos, nagyon jó történet, egyesek horrornak mondanák, de azért messze nem az)

Archenemy - 2016. 02. 05. 15:55

Tudom, hogy nem sorozat, de idevág:

Szerintem, ha van esélyed rá, jobban jársz ha végigviszed a Life is Strange-t.

Veronica Mars találkozása a Butterfly Effect című filmmel. Videojáték, de kb a 80%-a átvezető.
Tele van kemény drámai jelenetekkel, részről részre jobb és érdekesebb. Első epizód lassan indul be, de a rész végére érdekessé válik, utána a másodiktól pedig már nagyon jó.

Nálam a 2015-ös év legdrámaibb jelenetét hozta legyen az film, sorozat vagy videojáték. Csak ajánlani tudom.

winnie - 2016. 02. 05. 16:06

Archenemy: nem jobb végignézni, ha van youtube-on? játékra nagyon kevés esélyem van, akkor is csak ipaden.

Istike25 - 2016. 02. 06. 02:06

Annyira örülnék már ha itt a” DSZSÁNKIN ” is haladnak a korral és lenne egy anime /nem csak japán akár koreai ,kínai/ szekció…
Nekem azért tetszik különösen mert általában 1 -2 évadba 24-26 részbe feldolgozzák a legeredetibb ,legjobb történeteket is nincs időhúzás ,nincs felesleges dramaturgia ,csak színtiszta tömény jóság ,feszes izgalmas sztorik plusz megismerhetsz egy idegen kultúrát ami nekem egy nagy plusz :) A MAI rohanó világunkba nagyon jók a relative gyorsan darálható nézős kis japán importok,hihi:)
Kéne egy egy “anime best of” lista a heti kérdés rovatba ,newm?

winnie - 2016. 02. 06. 05:22

Istike25: nem fogom fel időhúzásnak, de az erased esetében a sztori 1 óra alatt iszonyatosan keveset haladt, s a gond az, hogy ez nem azért történik, mert karakterizálnának helyette. szóval itt nincs feszesség és izgalom, ami történt, az 2 mondatban elmondható lenne, és nem azért, mert minden más a karakterekre ment volna el. még a két főhős sem annyira gazdag, de a többi, az összes mellékarakter totál papírmasá.

Istike25 - 2016. 02. 06. 11:18

winnie: Én általánosságba beszéltem az animékről :)
SAjnos a jelen konkrét esetben az a baj hogy az ilyen időutazós műfajú animék szerkezete nem a legszerencsésebb:) Például a műfaj legendája a a steins;gate is nagyon lassan építkezett ,az első 12 rész az elég lassú ,aztán meg hirtelen begyorsul:)

Addig is hadd javasoljak egy pár animét ami biztos hogy bejönne neked :

– Deathnote : elég népszerű nagyon meglepő

– Aoi Bungaku : nagyon érdekes japán regények feldolgozva anie formába

-Ghost in the Shell :a nagybetűs KLASSZIKUS

– psycho-pass : hasonlít a fent említett gyöngyszemhez és néhol megleően brutális

– samurai champloo: igazán vicces kis poénos szamuráj történet nagyon hiphop betétekkel

Great teacher Onizuka: szintén egy nagyon vicces sztori egy bűnözőből lett tanárról

-btoom :a főhős egy mmofps -ből a valóságban is harcolni kényszerűl ,meglepően jó

Tök jó lenne egy poszt ahol lehetne egymásnak ajánlani top animéket:)

energy - 2016. 02. 27. 19:50

+1 Steins;Gate
Időutazás-rajongóknak kötelező!

energy - 2016. 05. 14. 15:21

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz