login |

Pilot: Horace and Pete

2016. 02. 05. 20:15 - Írta: CyClotroniC

4 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Hi there. ‘Horace and Pete’ episode one is available for download. $5. Go here to watch it. We hope you like it. Regards, Louis.

Ez a kis üzenet várta Louis C.K. körleveles híveit a postaládájukban szombaton, ha már a stand up komikusok egyik legmeghatározóbb alakja kvázi titokban összedobta új komédiájának pilot epizódját színházi drámájának első részét.

horace1

Meg kell hagyni, hogy rettentően magabiztos húzás tőle hogy a valamivel több mint egy órás epizód elkészülte után sem osztott meg előre semmit a rajongóival, így érdekes bizalmi játék volt, hogy csupán a neve alapján hányan vállalnak be vakon bármit is tőle – mármint vásárlás céljából.

A helyzet kétségtelenül kettős, mert ha csak annyit tudok róla, hogy csinál valamit, akkor is simán feltettem volna az év legvárósabb újoncai közé, másfelől viszont míg egy stand up special-től nagyjából tudom, hogy mit várhatok, addig itt teljesen zsákbamacska az egész, az egyetlen garancia pedig az, hogy bármit is csinált CK, biztos alaposan át lesz itatva a rá elég markánsan jellemző gondolatvilággal.

horace2

A Horace and Pete nem csak a sorozatnak, de egy 100 éves történelemmel rendelkező brooklyn-i bárnak is a neve, melynek az üzemeltetése a családi hagyomány szerint öröklődik apáról fiúra vagy egyéb leszármazottakra, jelenleg pedig a nyolcadik generáció kezében van a sörcsap és a rongy.

A történet egy jelenet kivételével ebben az ablak nélküli, kortalan bárban játszódik és egy az egyben színházi hangulata van, még szünetet is kapunk a közepén, csupán néhány vágás vagy egy-egy közelítés töri meg a statikusan beállított kamerának köszönhető illúziót. A kamera ugyan jelenetről jelenetre átvándorol a legideálisabb pontokra, de maguk az alakítások, a minimál-atmoszféra vagy a háttérben díszletté csendesedő inaktív karakterek tényleg ezt a színpadi hangulatot árasztják magukból.

horace3

Ami durván meglepő, az a színészgárda, akik egy-egy családtagot vagy éppen vendéget alakítva lakják be a bárt. Louis C.K. (Horace) mellett ugyanis láthatjuk Steve Buscemi-t (Pete), Alan Alda-t (Pete nagybácsi) és kisebb szerepekben feltűnik még Jessica Lange, Edie Falco, Rebecca Hall, Steven Wright, Kurt Metzger, Aidy Bryant és Nick DiPaolo is, a főcímzenét meg csak úgy mellesleg Paul Simon szerezte a sorozathoz.

Louis C.K. talán az egyik legpasszívabb karaktert osztotta magára Horace szerepében, aki leginkább próbál zöld ágra vergődni a lányával, és bár Steve Buscemi vagy Jessica Lange is kiváló, a csúcspont azt hiszem Alan Alda karaktere. Ő az, aki foggal-körömmel kardoskodik a számára fontos hagyományok felett, és esze ágában sincs háttérben duruzsoló zenegépet hallgatni, engedni a mobilozást a pultnál vagy bármilyen koktélt felszolgálni a vendégeknek.

horace4

Louis legújabb agyszüleménye mindenképpen kihívás a rajongói számára is, mert amellett, hogy elég sok elgondolkodtató és nagyon aktuális témát piszkál fel, inkább mondanám egy érdekes, egyedi, mindig több oldalról körbejárt, intellektuális kalandtúrának, mintsem szórakoztatónak vagy viccesnek. Főleg, mert az egész hangulata a felszínen baromira sötét és depresszív, hiába világít rá sok olyan kézenfekvő dologra, amiket valahogy ritkán merünk vagy akarunk csak észrevenni.

A bárpultos beszélgetéseknek hála, hihetetlenül aktuális a pilot, sőt ezen a fronton még a South Park-ot is veri naprakészségben, hiszen szó esik Trump-ról, Iowa-ról vagy a Super Bowl-döntő párosításáról is. Az összképet nézve mégis nehéz megfogni, hogy valójában miről is szól vagy miről akar nekünk mesélni a Horace and Pete.

Ahogy én látom minden egyes témájának alapvető sarokköve a múlt és a jelen értékeinek szembeállítása, a generációk közti különbségek bemutatása, de leginkább talán arra világít rá a sorozat, hogy mennyire nem hallgatjuk vagy halljuk meg egymás szavát, milyen nehezen tudunk elvonatkoztatni a bennünk kialakult prekoncepcióktól és mennyire elsikkad a közös nevező saját álláspontjaink elvakult szajkózása mellett.

horace5

A hagyomány és a modernitás kettőssége nem csak a felvetett témákon, de magán a sorozaton is érződik, hiszen egészen fura, hogy ennyire modern keretek között értékesítenek egy ennyire klasszikus formában összehozott történetet, mintha csak az ölünkbe hullana egy lehetőség, hogy ha bírod Louis C.K.-t, akkor pár perc múlva kezd is az meglepetés-előadás a nappalidban.

A nagy kérdés azonban az, hogy hány Louis C.K.-rajongó vagy akár első bálozó fog beleszeretni a Horace and Pete-be, mert rendkívül nehezen fogyasztható, ugyanakkor kétségtelenül annyira egyedi is, amihez hasonlót a mai bő sorozatkínálatban sem találni egyáltalán.

horace6

Ha nagyon akartok egy pontszámot, 7,5/10 a részemről, voltak nagyon nagy pillanatai, de üresjáratai is, viszont simán el tudok képzelni jóval szélsőségesebb értékeléseket mindkét irányba.

Egy biztos, rettentően örülök, hogy megnéztem az első órát, mégsem érzem azt, hogy azonnal kéne a második, mert ez egész biztosan nem egy darálós darab, sokkal inkább olyan sorozatnak ígérkezik, amit érdemes ott tartani a polcon, hogy bármikor leporolhassunk belőle egy-egy epizódot, ha megvan hozzá a kellő hangulat.

(A csütörtökön forgatott 1×02 egyébként már szombaton elérhetővé válik, ami mindenképpen érdekes jele annak, hogy mennyi időt is szánnak egy-egy epizód felvételére és utána mennyi munkába telik, míg azt készen eljuttatják hozzánk.)

4 hozzászólás Ne habozz!

pimpalaputty - 2016. 02. 06. 14:59

Székely Lajos rajongóként az email olvasasa után gondolkodás nélkül megvettem és már néztem is, de valóban nagyon nehezen fogyasztható volt. Nem pontoznám, majd inkabb egyben az evadot. Viszont plusz pont jár, hogy már Bitcoinnal is lehetett fizetni. Életem első bitcoinos vásárlása volt és nagyon meggyőző volt: kényelmes és villámgyors.

kiete - 2016. 02. 06. 18:26

“I’m going to be offering other things through this site. Would you like to hear about them?
Yes, I’d like to receive further emails about Louis C.K. things.
No, leave me alone forever, you fat idiot.”

Sadie - 2016. 04. 04. 20:58

Uff, a kilencedik rész olyan gyomrost vitt be, hogy még mindig, egy héttel később is émelygek… Ez nem komédia, ne legyenek illúzióitok…

Seri - 2016. 04. 06. 20:15

Zseniális sorozat. Kár, hogy nincs kivel kidumálni :/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz