login |

Pilot: Bridget & Eamon – írta userguide

2016. 02. 09. 14:50 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Nem tudom, volt-e már az oldalon ír sorozat pilotról kritika; ha nem, akkor a Bridget & Eamon első ilyen szempontból, ha meg volt már, akkor érdekes ritkaság.

Eddig írekkel inkább a brit csatornákon találkozhattunk, a BBC karolta fel az egyébként teljesen ír Mrs. Brown’s Boys-t, a Channel 4 pedig a szintén ír alkotókhoz köthető, sok sebből vérző, de kellemes London Irish-t.

be1

Ez a szitkom az ír köztévé Republic of Telly című szkeccs sorozatának a kvázi spinoffja, a szereplők és az alaphelyzet onnan jön. Nem rajongok különösebben az ilyesmiért, ha egy jelenet rossz, ott csak három percet bukunk, itt viszont huszonhármat, hiszen egy-egy epizód gyakorlatilag egy durván kibővített szkeccs.

Tovább fokozta szkepticizmusomat, hogy a szereplők első blikkre tökéletesen illeszkedtek abba a trendbe, miszerint ma már elég teljesen hülye karaktereket rakni a képernyőre, a sztori meg a többi hasonló csak burzsoá parasztvakítás. Ehhez képest a végeredmény kifejezetten szórakoztatóra sikerült.

be2

That child, Kuna Ungugu, flew 5,000 miles to personally pick up your Trocaire box and what was in it? Semtex. I don’t care where you got it from. The poor starving children need money, Eamon.

A helyszín Írország, az időpont a nyolcvanas évek, a protestáns/katolikus ellentét, az IRA a mindennapok része. A két főszereplő Bridget és Eamon, egy középkorú katolikus házaspár uszkve 6-8 gyerekkel.

be3

A sztori szerint Bridget a barátnőinek szeretne eladni műanyag edényeket, ám a mintadarabok helyett egy nagy doboz óvszert kap, amit az első megrökönyödés után természetesen Breaking Bad-módra kezdenek teríteni (az óvszer ekkoriban egy ideig tiltott volt Írországban, majd receptre adták).

Do you know it’s a year in purgatory for every condom that you see! That’s my fecked! I’ll be there for years.

A sorozatot nyilván nem a furmányos történet fogja eladni, hanem a humora. És a készítők, akik egyben főszereplők is (Jennifer Maguire és Bernard O’Shea) nem okoznak csalódást, ügyes kézzel tolják az egész pilotot a teljes abszurdba. Szinte minden jelenet és szereplő Monthy Python-osan valószínűtlen, de senki nem iszonyatosan idegesítő, gyakorló őrült. Hála az égnek itt nincs folytonos késztetés arra, hogy valakit agyonverjek (ha rajtam múlna, Mathew Horne a Bad Education-ből már rég halott lenne).

be4

Az egész epizód könnyed, működik az „egy nagy szkeccsen belül több kisebb szkeccs”-koncepció, a főszálhoz nagyon lazán kapcsolódó jelenetek és egysorosok kifejezetten ütnek. Maguire-ék erősen építenek az ír sztereotípiákra, főleg a katolikus-protestáns ellentétet figurázzák ki, a politikai szál egyáltalán nem kerül elő.

Szintén lépten-nyomon előjönnek a nyolcvanas évek sajátosságai, a zenék, a tévéműsorok, a ruhák, a tárgyak mind-mind a korszak emblematikus jellemzői, aki szereti a The Goldbergs-et, ebben sem fog csalódni.

be5

A színészek igazodnak a sztori elborultságához, minden szerep végtelenül túljátszott, a realizmusnak írmagja sem marad sehol.

– Oh Bridget. You have brought shame onto this house. It’s not meself I feel sorry for. It’s the 6 to 8 kids that we have. They’ll be scandalised forever.
– I’ve 12 grand hidden in the Trocaire boxes.
– They’ll get over it.

Az összkép ennek megfelelően nálam kifejezetten pozitív, a Bridget & Eamon egy ügyes kézzel összerakott, teljesen lüke, könnyen fogyasztható sorozat, ráadásul a tömegtermékek korában kifejezetten üde színfolt az egyedisége.

2 hozzászólás Ne habozz!

gromit - 2016. 02. 09. 16:32

Ha már Írország, akkor 80-as évek(végé)be visszarepítő nosztalgiázó sorozatra Goldbergéknél is relevánsabb példa lehet a Chris O’Dowd-féle Moone Boy.

Eli - 2016. 03. 02. 00:32

“Írmagja sem…”
Látom, azért nem múlnak el nyom nélkül a túl sokat fogyasztott brit sorozatok.
:D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz