login |

Mad Dogs: az 1. évad – írta Ingorion

2016. 02. 10. 21:11 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Shawn Ryan a The Shield befejezése óta, nem igazán alkotott maradandót, pláne nem olyat, ami akár gyertyát tarthatna magnum opusának.

(Véleményem szerint azzal, hogy az országos tévékhez szegődött különböző projektjeivel, rossz döntésnek bizonyult, hisz pont azon alkotók és írók táborát erősíti, kiknek történetmesélési módszereinek nem tesznek jót az országos televíziók szabta határok (hiába volt ott a zseniális, ugyanakkor rövid életű Terriers, aminek fájdalmasan elszúrták a reklámkampányát – a jobb sorsra érdemes sorozatnak esélye sem volt a túlélésre, még az FX-en sem).

Pont ezért, mikor az Amazon tavalyi pilotszezonjában debütált a Mad Dogs bevezető epizódja (a pilotkritika itt), kifejezetten izgatott lettem, annak ellenére, hogy feldolgozásról volt szó, és Ryant legjobb esetben is csak társszerzőként emlegethettük a széria kapcsán.

Mad Dogs-01

A Netflixnek hála, néhány éve indult trendnek köszönhetően (amit a junkie közösségének gondolom nem kell bemutatni), már nem csak kábelen és a network tévék szűk berkeiben lelhetünk minőségi tartalomra, hanem a streamszolgáltatók is elárasztanak minket jóságaikkal, a készítők pedig szinte példátlan alkotói szabadságot kapnak, ami meg is látszik a végtermékeken.

Az 1×01 meglehetősen egyszerű, de (különösen férfiak számára) megkapó premisszával nyit: négy barát Belize-be utazik, a csapat ötödik tagjának hívására, hogy együtt töltsenek néhány napot annak luxus villájában, felelevenítsék a régi emlékeket.

Ebből egy igazán feelgood móka is kisülhetett volna, ezt az illúziót fenn is tartják a nagyon tudatosan felépített pilot első felében, de ha odafigyelünk, feltűnnek apró utalások, összenézések, zavart pillantások, amik arra engednek következtetni, hogy nem csak a srácok magánéletében nincsenek rendben a dolgok, de egymás közt is vannak elrendezetlen számlák (átvitt értelemben és ténylegesen is).

Mad Dogs-12

Ahhoz, hogy minél hatékonyabban fel tudjuk mérni, kitől mire lehet számítani, a sorozat könnyű alternatívát kínál: bár vannak hasonlatos gócpontok a jellemábrázolásban, de mindannyian nagyon is egyedi, eleinte csak rájuk vonatkoztatható egyéniséggel és múlttal vannak felruházva.

  • Lex (Michael Imperioli) a társaság leglelkiismeretesebb tagja, aki a sorozat idején totális alkoholmegvonásban él, zűrös évei miatt;
  • Joel (Ben Chaplin, aki az eredeti sorozat egyik karakterét alakította – nem ugyanezt) a megtestesült hideg racionalitás, folyamatosan feszültséget generál maga körül, őt nyűgözi le legkevésbé a luxus, amivel kiruccanásuk alatt találkoztak.
  • Gus (Romany Malco) képviseli leginkább a kóros kompenzálási vágyat, ezen érzéseit pedig egy tönkrement házasság, és egy csődbe vitt cég generálja;
  • Cobi tipikusan az a fickó, aki rögeszméjévé tette, hogy tisztes középosztálybeli élet ide, gyönyörű feleség oda, elszalasztotta, amit az élet kínált neki, ezért minden útjába sodródó lehetőségbe görcsösen kapaszkodik;
  • végezetül pedig Milo, aki talán a legkidolgozatlanabb mindannyiuk közül, ennek oka, hogy őt fűzi a legtöbb szál mindannyiukhoz, funkciója ezen felül kimerül abban, hogy rajta/általa reflektálódnak a többiek cselekedetei és egzisztenciális problémái.

Mad Dogs-11

A pilot felénél beigazolódik, amit elég erősen implikáltak a felvezetésben: a srácok hőn szeretett házigazdája nem tisztes módon kereste a kenyerét, piszkos ügyletei pedig hatalmi játszmába kényszerítették, amiből az egyetlen kiútnak az látja, hogy elköt egy hajót, ezzel kvázi kalózkodásba kényszerítve barátait.

Innentől kezdenek el irtózatos tempóban eszkalálódni az események, ki nem mondott igazságok és féligazságok törnek a felszínre, egészen lenyűgöző, ahogy több évtized sérelmei katarzist képesek kiváltani, alig negyven perce ismert karakterek előadásában… aztán megtörténik ez, és egy erős gyomrost követően megkezdődik a Mad Dogs.

Mad Dogs-04

Elnézést a hosszúra nyúlt, kissé didaktikus bevezetőért, de úgy éreztem, érdemben csak akkor tudunk beszélni az évad történéseiről, ha áttekintjük, pontosan kik is azok a karakterek, akiknek kalandjait követjük tíz részen keresztül.

Mert azt tisztázni akarom, hogy a Mad Dogs egy nagybetűs, vérgőzös kaland, de olyan, amilyenben utoljára gyerekkorunk klasszikus játékfilmjei óta nem volt részünk, és amit minden borzalmával együtt szívesen néz végig az ember, sőt, lényének egy része minden bizonnyal részt is venne az eseményláncolat néha követhetetlen folyásában.

Mad Dogs-13

A Mad Dogs-ot bármennyire is szeretném, nyilván nem tudom mindenkinek ajánlani, az explicit erőszak és nemiség nyilván megfekheti egyesek gyomrát.

Mindazonáltal akik úgy döntenek, hogy belevágnak, azok egy adrenalinnal fűtött, egzotikus utazásra készülhetnek a negyvenes férfiak lelkének legsötétebb bugyraiba, ami ha mondanivalójában nem is, kivitelezésében képes újat mutatni, ami így 2016-ban, a mai csordulásig telített piacon mindenképp hatalmas teljesítmény – nálam ez minimum 8/10-et ért.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A Milo halála után indított lavina elsöprő erejű, nehezen tudok olyan helyzetet elképzelni, amibe hőseink ne keveredtek volna bele a finálé utolsó pár percéig: hol drogcsempészekkel hozta össze őket a sors, hol törpe bérgyilkosok elől kellett menekülniük, hol Belize nyüzsgő forgataga nyelte el őket, hol álló ostromot folytattak az ország legjobban kiképzett katonái ellen, hol aknamezőkből, vagy karanténokból kellett megtalálniuk a kiutat, de arra is volt példa, hogy Közép-Amerika legnagyobb kartelljeinek kiszállítóiként tetszelegtek.

Mad Dogs-05

Az egzotikus helyszín és az extrém cselekmény azonban nem lett volna elég a sikerhez, ha nincs egy kellő mélység és karaktercentrikusság, ami ellensúlyozza őket. A mindkét MD szériát jegyző Cris Cole-t ugyanis annak idején sok kritika érte, hogy abszurd látomása túlságosan olyan, mint egy LSD trip, hiányolták a már általam említett dualizmust.

Az amerikanizált verió profitált abból, hogy elődjével ellentétben konkrét írószobával rendelkezett, a Ryanhez hasonló(bb) mentalitású kreatív elmék sok olyan elemmel zsonglőrködtek, melyek megállásra kényszerítették az elénk táruló őrülethullámot. Odáig mennék, hogy megkockáztatom, pont ez a kettősség tesz jót a sorozatnak, mikor egy üldözési jelenet hirtelen lenyugszik, és a létről, múltról, elveszett szerelmekről való elmélkedéssé transzformálódik, az sokkal nagyobbat képes ütni, mint egy végig szabályos mederben folyó dráma.

Mad Dogs-06

Erre az egyedi ízre kétségtelenül szüksége is van a Mad Dogs-nak, ugyanis a fehér férfiak kapuzárási pánikjával és létösszeomlásával szinte minden médiumban foglalkoztak már, valószínűleg jóval behatóbban.

At the end of life, women regret things they have done and men regret things they haven’t.

Azt meg kell jegyeznem, hogy sokkal jobban működött nálam az egész addig, amíg a történések kisebb spektrumon mozogtak, vagyis míg a négyes el nem hagyta Milo villáját. Ennek hozadéka az volt, hogy olyan vendégszereplők tűnhettek fel, mint Allison Tollman vagy Ted Levine, a készítők maradék pirulája is elgurulhatott, azonban a haveri kör tagjai közt fellelhető intimitás és hullámzó, életszerű dinamika is vesztett az erejéből, pláne mikor kétharmadnál több kisebb csoportra cincálták a társaságot.

Mad Dogs-08

Az egyelőre tisztázatlan, hogy miként tekintsünk az 1×10 által nyújtott konklúzióra: Lex, Gus és Cobi megmenekültek, Joel pedig átvette Milo helyét pénzmosóként, az utolsó gyilkossággal pedig könnyen Lawrence nyomába is léphetett helyi drogterjesztőként. Nem szabad megfeledkeznünk a CIA elég erős involválódásáról, ahogy a fiúk tízszer egy óra alatt hagyott nyomairól sem, hisz meglehetősen markáns és hullákkal kikövezett út vezetett ahhoz a bizonyos repülőig.

Viszont ha ez volt a kiszállási pont nekünk nézőknek, úgy gondolom, maximálisan elégedettek lehetünk, hisz mindenki megkapta a maga kis lezárását, határozott csapásirányát, amin a jövőben haladhat majd.

Mad Dogs-09

Lex az eltúlzott, kontextusból jelentősen kilógó látomások megélése során megküzdött a saját démonaival, és ha nem is győzte le őket, már együtt tud élni velük, amire szüksége is van, ha ápolni akarja beteg apját; Gus talán feloldozást talál a Belize-ben kialakulni látszó románcán keresztül; Cobi és Joel pedig a maguk módján rendezték egymás közt és magukban is a Helenhez való viszonyuk mibenlétét, így vagy úgy, de új életet kezdhetnek.

Mad Dogs-10

9 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2016. 02. 10. 22:26

Elég tudatlanul kezdtem el nézni, igazából a hangulat rántott be, és nagy naivan azt hittem jó darabig, hogy előre megrendezett szívatás folyik és előbukkan majd valamikor vigyorogva Milo. Lassan jött a felismerés, hogy itt hótt komoly minden. Viszont annyira lúzer módon elbaltáztak mindig mindent a fiúk, hogy sokat nevettem is, pedig most már tudom, nem komédiát néztem. Sokat hozzátett a hangulathoz a helyszín, de a legjobbak a karakterek voltak. A méregzsák törpe haláli volt, őt bírtam a legjobban, meg Rochelle-t. Annyira megtetszett a történet, hogy az eredetit felvettem a daralistámra; ennél pedig kíváncsian várom a második évadot, nálam is simán ért 8/10-et ez az évad.

Annatar - 2016. 02. 10. 22:55

Az eredetihez képest ad pluszt a sorozat?

mattkirby - 2016. 02. 11. 00:03

megnéztem a pilotot, egyelőre eléggé idegesítő mind a 4 főszereplő, de az a táj, a fekete gazella, a rendőrnő- ha előbb látom simán szavazok rá az eyecandy versenyben- meg a macska, ne ezek miatt most azonnal nézném tovább. nem tervezed fordítani a többi részt?

winnie - 2016. 02. 11. 04:37

Annatar: elég hamar túllépnek az eredetin, hiszen ez majdnem olyan hosszú, mint annak 4 szezonja. pár rész után teljesen más irányba megy a sztori.

kw - 2016. 02. 11. 05:00

original mad dogs készítőiből aszisztál valaki ebben?

winnie - 2016. 02. 11. 05:06

kw: egy készítője van, de az benne volt ebben is. ő itt a készítő, csak shawn ryan a sorozatfőnök. mondjuk ez másodlagos, hiszen a sorozat sem csak az eredetit követi le szerencsére. már kezdetektől az eltérések teszik ilyen jóvá.

chros69 - 2016. 02. 23. 18:56

Hat, nem tudom… Meg nyaron neztem a pilot-ot, nektek koszonhetoen, s az erdekes volt. Most az 5. resznel jarok (ez jon majd), de igazabol nehol nagyon lassu a dolog, tele “hulyeseggel” (a rossz ertelemben). Remelem jobb lesz, mert ha nem, akkor beletekeres lesz a vege :)

Lemoni - 2016. 02. 28. 17:50

Sajnos, úgy tűnik, nem lesz 2. évad :(

Nenna - 2017. 01. 03. 07:50

4 részig jutottam abszolút semmi nem kötött le benne az első rész nálam is beetetés volt, azt hittem na ez már valami lesz! Valami lett… Csalódás.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz