login |

Pilot-mustra: Those Who Can’t – 1×01

2016. 02. 15. 17:15 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Emlékszem, hogy anno volt egy tanaras komédája az NBC-nek, ami egy angol sorozat alapján készült (itt és itt írtunk róla – basszus, 10 éve!) – mindkettőnek Teachers volt a címe, a minap pedig a TvLand lőtte ki a csajos tanáros Teachers-t (fantázia? az van!), amit én, human-nel ellentétben, nagyon nem szerettem. És persze ne feledkezzünk meg a remek Bad Education-ről sem.

Nem tudom, hogy a fenti gazdag kínálatnak minősül-e, mindenesetre a csajos Teachers után nem sokkal megérkezett a truTv-re a hasonló, “aki nem tudja, az tanítja” koncepcióra épülő, korhatáros poénokkal operáló Those Who Can’t, csak éppen ez férfiakkal. De ugyanolyan tapló humorral.

THOSE WHO CAN’T – 1×01 – 7/10

 those_who_cant-01

Az az igazság, hogy ezt a komédiát is el lehet intézni azzal, amivel a Teachers-t, azzal a különbséggel, hogy a helyszín általános iskola helyett középiskola, és 6 tanárnő helyett 3 tanárférfi a főhős. Egyébként ugyanúgy fogalmatlanok és taplók. Más kérdés, hogy mivel ezúttal nagyobb gyerekeken csattannak a poénok, én is el tudtam viselni szemben a másikkal. (Mindkettőben van ugyanúgy igazgató is, de míg abban egy apuka képviseli a másik nemet, itt egy könyvtáros nő és egy haláli titkárnő.)

Itt van egy normálisnak tűnő spanyoltanárunk, egy magát keménynek mutató töritanár(szerűség), valamint egy ősbéna tesitanárunk, akik az 1×01-ben egy őket szívató diákot akarnak keményen megrendszabályozni, az 1×02-ben pedig egy iskolaelnökségért induló, de számukra nem túl szimpatikus csaj ellen próbálnak meg jelöltet kiképezni a maguk hozzá nem értő és erőszakos módján.

those_who_cant-04

Természetesen egyik próbálkozás sem sül el túl jól, de a kiszámíthatóságot (hol nem kiszámítható a legtöbb komédia? meg egyébként is a poénok számítanak, nem?) lazán háttérbe szorítja a stílus és a remek improvizációk. Persze még véletlenül sem a többkamerás, országos szitkomok stílusára kell számítani.

A Teachers ls a Those Who Can’t szemét, genyózós stílusának hasonlósága mindenképpen azon dől el, hogy kinek melyik sorozat fog bejönni, hogy a karakterek mennyire passzolnak hozzá. Mint a Teachers-ben, itt is egy komikus társulat összeszokott tagjai a főszereplők, szóval nagyon egymás hullámhosszán mozognak és nyilván nagyon jó az időzítésük, profi munkát végeznek, így amikor vicces a Those Who Can’t, akkor nagyon vicces.

those_who_cant-07

Részemről egyértelmű, hogy a Those Who Can’t jött be, és már két rész után érzem, hogy az évad végéig ki fogok tartani. Nem mintha annyira emlékezetes lenne mindegyik fő karakter, de bőven volt olyan megmozdulásuk, amire még most is emlékszek, és röhögök, ha eszembe jut.

Persze szó sincs róla, hogy bármilyen szempontból eredeti lenne a sorozat, stílusában több hasonló is akad, de ha véletlenül a főszálas poénok nem is annyira jönnek be (nem tudom, hogy a túlhúzott mogyoró allergia, illetve a nuts-poénok nem fáradtak-e el idő előtt), akkor is ott vannak a mellékesebb beszólások, órarészletek vagy running gag-ek, amiken olykor borulni kell.

those_who_cant-06

Azt már csak az utókornak jegyzem meg, hogy egy héten belül három Rory Scovell-észlelésem volt, pedig előtte talán egy sem. Először Leslie volt pasijaként sztriptízelt és hozta az idegbajt társaira az improvizálásaival az Undateable dupla fináléjában, majd itt is magasan a legjobb volt az igazgatóként, és végül a Not Safe with Nikki Glaser premierjében volt vendég.

1 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2016. 02. 25. 11:24

ehh, az 1×03 mar kozel sem volt annyira elvezetes, a folytonos ordibalassal. de a who you gonna call? poén zsenialia volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz