login |

Pilot: 11.22.63

2016. 02. 16. 21:30 - Írta: human

188 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Bár a Hulu-nak már több saját sorozata is volt, de valahogy egyik sem lett akkora siker, mint a Netflix első dobásai közül a House of Cards vagy az Orange Is The New Black. Most talán felzárkóznak? A 11/22/63-ben minden megvan ahhoz, hogy rákattanjunk.

1122-1

Miről van szó? Egy időutazós sorozatról, ami Stephen King azonos című sikeres regényén alapszik és J.J. “mystery box” Abrams produkciós cége, a Bad Robot gyártja, a készítő pedig Bridget Carpenter. Ilyen alapokkal, még ha Abrams csak felülről felügyeli a nevével árult sorozatokat, akkor is jó alapok szoktak előkerülni.

Elég a sok információból, lássuk inkább, hogy miről szól a 11.22.63. Az egész egy időutazós koncepcióra épül, miszerint a főhős belekerül abba a folyamatba, aminek során a Kennedy elleni merényletet kell majd megakadályozza.

1122-2

Itt rögtön elő is venném, hogy nyilván magyarázatot nem kapunk az időutazásra, nincs villámlós szerkezet vagy hasonló, viszont olyan egyszerű szabályokkal rendelkezik, amik tökéletes alapjai a drámai fordulatoknak.

  • Bármennyi időt el lehet tölteni a múltban (az óra 1960-ban indul), a visszatérésre a jelenben 2 perccel az indulást követően kerül sor.
  • Ha visszajössz a saját idődbe, akkor egy ismételt időutazással eltörlöd az esetleges változásokat, amit az első alkalommal elkövettél (ld. checkpoint koncepció a játékokban).
  • Amint közel kerülsz a nagyobb változás elkövetéséhez, az idő megpróbál védekezni, méghozzá elég komoly következményekkel.

Ezek alapján az egyik ellenség tényleg maga az idő lesz. Bár az előzetes hírekkel ellentétben a főszereplőnek 3 éve lenne az egészre, de gondolom lesznek itt bőven mellékutak.

1122-3

Sajnos nehezen indul be a pilot. Egyszerűen erőtlen, ahogy a James Franco által alakított figura belekeveredik az eseményekbe. Rossz az érvelés, hogy miért pont a Kennedy elleni merényleten kell változtatni a 60-as években, és az előző utazóval sem túl komoly a kapcsolata, így az érzelmi töltet kicsit a semmibe megy.

Ellenben amint visszamegyünk a 60-as évekbe, azonnal elkezd működni a sorozat. Ahogy Franco karaktere rácsodálkozik a korra, az emberi viselkedésre, és ahogy nem kiképzett ügynökként elkezdi a feladatát, az mind tetszetős.

1122-4

Mindezt nagyon korrekt megvalósítással. Tippre a Hulu tényleg elég sokat fektetett ebbe, hiszen rengeteg statiszta, helyszín és díszlet kellett a 60-as évek hihető megjelenítéséhez. Hiába egy kisvárosban kezdődik a történet, később eljutunk más helyekre is, amit még nehezebb lehetett megvalósítani.

Előzetesen amúgy egy technikai kérdés foglalkoztatott: Franco lesz-e a főszereplő, vagy színészkedni fog. A pilot alapján többnyire az utóbbi tűnik igaznak, csak nagyon ritkán látjuk James-t a jelenetekben. Mellette amúgy Chris Cooper és Josh Duhamel lesznek még a nagyobb nevek a sorozatban.

1122-5

A pilotra olyan 7/10-et adnék, de hát kellett ez az alapozás is. Természetesen már most darálnám is gyorsan, mivel a koncepció, és a felvezetett cliffhanger is tetszik. Azonban a Hulu hiába stream szolgáltató, hetente ad majd csak nekünk 1 órát, (egyelőre még?) nem a darálás hívei.

FIGYELEM: Könyves spoilereket ide ne írjatok, a héten kikerül a könyves kibeszélő is.

188 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2016. 02. 16. 21:38

ez lenne az első azonnal darálandó streames sorozatom, ha eltekintek a the killing s4-től. az egyik legjobb pilotélményem volt az idén, 8-8,5 pont legalább. már az első percektől abszolút elkapott, szóval még véletlenül sem volt nekem döcögős, sőt, inkább a jelen jött be, mint a szimpla kövessük xy-t vagy jussunk el ide vagy oda missionök – azokat is a jelenből való bevágások dobták fel leginkább, amikor chris cooper debriefinget tartott:)

meg egyébként is, az egész szituáció elgondolkodtató a főhős szemszögéből.

amúgy meg: 1960-ba visz az időkapu. lehet, hogy más nagy eseményen is lehet változtatni, de szerintem kennedy tűnik a legnagyobb dobásnak, HA valaki változtatni akar, úgyhogy ennek kapcsán nem éreztem, hogy gond lenne.

ja, és Kevin J. O’Connor-t de régen láttam, még a patrick swayze-s the beastben, bár ahogy látom, a chicago pd-ben is nyomja.

Lemoni - 2016. 02. 16. 22:08

Haha, én pont kettőtök közé, 7,5/10-re hoztam ki a nyitó duplát :) Abban nagyon egyetértek, hogy most darálnám máris az egészet.
Ami legjobban megfogott, az a 60-as évek fílingje, a zene, a színek, a naívság, valamint Chris Cooper; most kicsit sajnálom, hogy nem az ő megszállott karaktere viszi tovább a megkezdett utat, de bízom benne, James Franco is látványosabbá tudja tenni majd a figuráját, nyilván lesz karakterfejlődés jócskán. King sok könyvét olvastam, ezt sajnos még nem, így kíváncsi vagyok, milyen és mekkora szerepe lesz a következőkben a Dunningoknak, mert a felvezetés ezt engedi sejtetni, hogy nem csak egy-két epizódos részt vevők.

Duka - 2016. 02. 16. 22:29

Sajnos nekem az első 15-20 percben lévő, nem is tudom, esetlenség okozta kezdeti csalódás kicsit végigkísérte az egész pilot-ot. A könyvet már nem most olvastam, de ott valahogy sokkal jobban átjött, hogy miért Jake-nek kell visszamenni és miért pont a JFK halálába kellene beleavatkoznia. Valahogy nagyon vázlatosnak tűnt nekem képernyőn a kezdés.

Remélem a következő résztől kicsit jobban beindul a sorozat, mert valóban a 60-as évek már tényleg működött.

seven - 2016. 02. 16. 22:59

szerintem kurvajó volt. Teljesen beleéltem magam. Rég nem fogott meg így pilot.

Marci - 2016. 02. 16. 23:08

Engem se szívott be így pilot elég rég. Ha elérhető lenne a teljes évad, darálnám, amíg bírnám. Egyszerűen minden tetszett. Az egyetlen, ami nekem kicsit nevetséges volt, hogy milyen gyorsan elhitte az egész dolgot a főszereplő, de erre nyilván nem volt több idő, egyébként meg Stephen King. :D
“You shouldn’t be here” – Én nem tudom, egyedül vagyok-e, de számomra rég volt ennyire jó paraszöveg sorozatban, ha volt egyáltalán. Brrrrrr.

Marci - 2016. 02. 16. 23:14

(Ja és imádom a 60-as éveket. A “Road Runner” betételével elkészített “James Franco megy Dallasba és közben rácsodálkozik a korszakra” montázs alatt végig énekeltem a dalszöveget.
Ami a kor stílusánál még vonzóbbá tette az egész időutazós dolgot: nagyon érdekes az a kontraszt, amit képvisel ez az 1960-világ: színes kocsik és ruhák, a mainál sokkal finomabb ételek, “morál” – és közben WHITE ONLY, MEN ONLY táblák, hidegháborús paranoia, gyanakvó tekintetek és a tipikus feltűnést kerülni akaró, rideg polgárság, ami kilök magából, ha más vagy. Ezt szerintem elég jól elkapták.

Deny - 2016. 02. 16. 23:16

Egyetértek, borzasztó hangulatos volt, és ez nagyon tetszett. Valamiért nagyon szeretem a ’60-as években játszódó sorozatokat (ironikus, hogy pont a Mad Men nem jött be), mert van a kornak egyfajta idillikus, mesébe illő kisugárzása – legalább is a sorozatokban, ’95-ös ként fogalmam sincs, milyen lehett valójában az akkori Amerika :D

A könyv az egyik legjobb olvasási élményem volt, konkrétan magába szippantott a történet, és imádtam a részletes leírásokat is, ittam minden szavát. Ott valóban jobban részletezték, hogy miért is lenne jó megmenteni Kennedyt, de a lényeg nagyjából ez, ami itt is elhangzott. @Lemoni: mindenképp ajánlom a könyvet :)

Voltak ugyan eltérések – egyelőre nem túl vészesek -, de nem zavartak. Azt se bánom, ha nagy módosítások lesznek, csak ne váljon a sorozat egy Under the Dome 2.0-vá.

8,5/10 nekem is – én is nézném rögtön tovább.

winnie - 2016. 02. 16. 23:23

jut eszembe, írok majd könyves kibeszélőt.

Marci - 2016. 02. 16. 23:26

(Kérdeztem már mástól is, de nem kaptam választ. A Nixon-kampányplakáton az a szöveg, hogy “They can’t lick our Dick!”. Kiröhöghet akárki, de nem értem, hogy ha nem azt jelenti, ami a mai egyértelmű jelentés, azon túl, hogy a Dick a Richard becézve, nem fogom fel, a plakátszöveg korabeli üzenete mi. xD Aki tudja, megmondhatná, köszi.)

Lajosék a másodikról - 2016. 02. 17. 07:34

Marci: a to lick azt is jelenti, valakit legyűrni, legyőzni.

A pilot a fogadós jelenetet leszámítva tetszett, látszik, hogy nem spóroltak. Ezt a 35:1-hez fogadást nem erőltettem volna, nyilván jelezte neki az öreg, hogy ilyet ne csináljon. A második rész tempója enyhén szólva begyorsult, ezen azért lehetett volna valamit csiszolni. Egyébként tényleg magával ragadó.

Nicsi - 2016. 02. 17. 09:02

Nagyon jól megcsinálták a részt, de nagyon sok minden hiányzik is belőle, amitől jobban érthetőek lennének a dolgok. Ezek a könyvben baromi jól le vannak írva.
Miért pont Franco-t választja, miért pont Kennedy. A 60as évek feeling az itt is tetszik, de a könyvben ezek is jobban ki vannak emelve.

Kapkodósnak hatott az egész, főleg a végén, hogy akkor inkább elhúzok és akkor a semmiből mégis marad, hogy megmentse a csóka családját, amikor előtte semmi nem utalt rá, hogy foglalkoztatja a dolog. Könyvben az érzelmi töltet itt is jobban le volt vezetve.

Meg meghal egyik éjszakáról a másikra az öreg, aztán értem én, hogy miért flashbackkel operálnak, de 1 nap alatt nem beszélhettek meg ennyi mindent.

Összességében tetszett, csak kicsit kapkodósnak éreztem. A változtatások se annyira szörnyűek bár ott is van hiányérzetem pont a magyarázatok miatt.

todie - 2016. 02. 17. 10:08

nicsi-nek igaza van. az alapozas nagyon docogos volt. cooper halala hirtelen volt, flashback-ek igy furcsak voltak, nem volt ideje ennyit beszelni vele franco-nak.
apropo franco: nagyon nem sikerult ugy ereznem, hogy nem francot latom, eroltetett volt a jateka, mu volt es termeszetellenes, vegig azt ereztem, hogy egy szineszt latok a szerepben. a rendezesre is ugyanez mondhato el.

az eleje kapkodos volt, a fogadasos resz meg nagyon amator volt… bar ugye egy sima tanarrol van szo.
hehe, ebben a pillanatban ugrott be, hogy milyen meno lenne ha walter white ment volna at a multba, ugyanilyen modon:D

winnie - 2016. 02. 17. 10:47

nekem többek között ezért is tetszett annyira, mert franco abszolút természetes volt, vele semmi gondom nem volt (a karakter már közel sem annyira konkrét) – nem mintha sok james franco-filmet láttam volna.

energy - 2016. 02. 17. 10:55

Franco karaktere mintha direkt ostobaságokat csinált volna, hogy feldobja az amúgy meglepően unalmas részt. Talán túl hosszú volt?

dvs - 2016. 02. 17. 12:19

Nekem egyelőre bőven fogyasztható, jó a hangulat, a Kennedy ügyben sokáig kutattam, érdekel, így ez külön bónusz, főleg egy egészen új perspektíva/koncepció.Remélhetőleg nem válik belőle moslék pár részt követően lásd wayward pines…

(Nem olvastam a könyvet)

Bazsi - 2016. 02. 17. 18:51

Fú de nehéz lessz kiválasztani mi volt a hét legjobbja, van már a pakliban rendesen.
Tetszett, abszolút nézős!

baggio - 2016. 02. 17. 19:01

Nem olvastam a könyvet, szóval tényleg csak feltételezés, de nagyon félek tőle, hogy arra megy itt ki a játék, amit már most sejteni vélek: hogy Franco karaktere lesz az az ember, akire rákenik a gyilkosságot…

Bagosz - 2016. 02. 17. 19:21

kosztümös,darálós,beszippantós,jó a témaválasztás is
8,5/10,ne fukarkodjatok az osztályzattal

Rammschein - 2016. 02. 17. 20:07

Hála az égnek úgy tűnik, ennek sokkal nagyobb az esélye, hogy nem fog átmenni gagyi feldolgozásba, mint a Búra alatt… baromira bejövős, kb. mintha a könyvet nézném, csak annyi, hogy az ember elé rakják.
James Franco máskor olyan, mintha túl játszaná, egy kicsit itt is, de nem vészes. A zenék, és a ’60-as évek világának megvalósítása meg kiváló. Megvettek engem kilóra.

Bárcsak minden (King) könyv ilyen minőségű adaptációt kapna. (Volt pár nagyon elrontott neki.)

Quantumleap - 2016. 02. 17. 20:39

Ígéretes kezdés. Én elégedett voltam Franco színészi játékával. De igaz, ami igaz, a dolgok eléggé meg vannak variálva a regényhez képest. Átlag 15 percenként tört rám a “De hát ez a könyvben nem is így volt!”-bevillanás.

Quantumleap - 2016. 02. 17. 20:42

Jobban belegondolva, inkább 10 percenként. :)

bélabá - 2016. 02. 17. 20:45

” eroltetett volt a jateka, mu volt es termeszetellenes,”

wow, Franco szerintem az egyik legtermészetesebben játszó színész Hollywoodban. Nem játszik széles skálán, és nem játszik sokféle karaktert, de amiket csinál, azokban nagyon természetes szerintem.

A pilot nekem is nagyon tetszett.

Nekem is gyors volt kicsit a bevezetés, de érthető, hogy a második felére már el akartak érkezni fixen a múltba, hogy beszippantsák a nézőket.

bélabá - 2016. 02. 17. 20:47

“de nagyon félek tőle, hogy arra megy itt ki a játék, amit már most sejteni vélek: hogy Franco karaktere lesz az az ember, akire rákenik a gyilkosságot…”

És ha még az öreg haverja is benne lenne, és azért mutatja meg neki a járatot, hogy a jövőből szerezzen egy palimadarat, az lenne király.

Egyébként ez 1 évados minisorozat?

winnie - 2016. 02. 17. 23:05

“Egyébként ez 1 évados minisorozat?”

nem. lehet, hogy folytatják, lehet, hogy nem. ha nem, akkor annak fogják mondani:)

Enzo - 2016. 02. 17. 23:13

A könyv nálam top 3 stuff, nagyon imádom, és most a sorozat csak még jobban megszerettette velem :) Hamarosan újra is fogom olvasni.
Az alapvető hibája talán az a sorozatnak, hogy 8 részbe akarják beleszuszakolni az egészet, így egyrészt meg kell nyirbálni a könyvet, másrészt plusz elemeket kell hozzáadni, hogy képernyőn is élvezhető legyen. Én elnézném 6 évadon keresztül a könyv tempójában, de ez nyilván esélytelen. A tempó a kulcsszó, teljesen más élményt nyújt. Sajnos egy kicsit az atmoszféra, a beleélés veszik el, cserébe kicsit túltolják a misztériumot, amiben viszont azt a pozitív dolgot találtam, hogy lett az egésznek egy kis Végső Állomás hatása. Ja, mondtam már, hogy ez a fajta időutazás-koncepció király? Főleg, ahogy a múlt nem engedi magát megváltoztatni.

Szóval…próbáltam úgy nézni, hogy “nyugi, más tempójú lesz, mint a könyv, és sok dolgot kihagynak belőle”, és ha ezt sikerül magára erőltetnie az embernek, akkor bizony egész jó!
A hangulatot marha jól sikerült áthozni, legyen szó a zenés részekről, vagy az olyan apróságokról, mint a fehér/feka WC, egyes jelenbeli szlengek meg nem értése, vagy épp egy mobiltelefon rejtegetése.
Külön tetszik, hogy az elején Jake ha kell, ha nem, bemutatkozik, hogy ezzel gyakorolja új álnevét. (Belekötnék hogy miért nem lett George Amberson, de igazából inkább az a jó kérdés, hogy a könyvben miért nem maradt meg Jake-ként.)
1 dolog zavart, hogy Sadie-val már Dallasban találkozott, ne már, ezt minek kellett? A “You shouldn’t be here” részek megfelelően paráztatósak lettek (az autóbalesetes-nőcis viszont minek?), a Sárga Kártyás ember el lett találva, remélem megkapja a kellő szerepet.

Még pár szösszenet:
-Csak én érzem úgy, hogy mostanában valahogy minden sorozat főcíme ugyanúgy néz ki? Most főleg az ATTWN-TMITHC-11/22/63 trióra gondolok. Persze ettől függetlenül mindegyik jól néz ki azért :)
-Megnéznék egy ilyen sztorit magyar köntösben: visszautazna valaki mondjuk a 60-as évek Budapestjére, lenne benne potenciál.
-Vidám volt, hogy felhasználta a hülye papagájos videót :D
-A színészekről még egyelőre nem tudok nyilatkozni, korrekt mindenki, Sadie jó lesz, csak lehetne magasabb :)

Enzo - 2016. 02. 17. 23:17

Ja és +1 a könyves kibeszélőre :)
Meg légyszi rakjátok ki ezt a posztot (meg ha lesz, könyves, azt is) oldalsávba :)

clegane - 2016. 02. 18. 22:31

nekem az a plot hole nagyon fáj (és fájt már a könyvben is) (nyugi nem spoiler mert a pilotban is benne volt), hogy az öreg “azért nem akarta megölni Oswaldot 62ben mert nem volt benne biztos hogy ő a tettes”.

de könyörgöm: minden resetel, amikor visszamegy.
akkor miért nem csinálta azt:
– megöli 62ben
– visszajön a jelenbe, megnézi, megölték-e Kennedyt
– ha nem, akkor Oswald volt a tettes, jogos volt megölni
– ha igen, akkor Oswald ártatlan, visszamegy a sufniba resetelni azt hogy megölte Oswaldot.

komolyan, majdnem letettem a könyvet is emiatt a hülyeség miatt.

de amúgy tökre tetszett minden más tekintetben úgyhogy efelett muszáj átsiklani.

bélabá - 2016. 02. 18. 23:09

@clegane: Jogos, nekem eszembe se jutott ez. :)

Quantumleap - 2016. 02. 19. 07:26

Áruljátok már el, hogy mi a francnak kellett kitörölni a hozzászólásomat! Ahogy jeleztem is, SEMMI CSELEKMÉNYEN TÚLMUTATÓ SPOILER nem volt benne! Egy-két, King adaptációkra jellemző, számomra teljesen értelmetlen változtatást soroltam fel példaként. Hogy miért más valaminek a dátuma, meg hogy bizonyos dolognak miért teljesen más a helyszíne a sorozatban a könyvhöz képest. Azért elég durva, ha ennyit se lehet írni.

Quantumleap - 2016. 02. 19. 07:29

Mellesleg valaki más megjegyzi fentebb, hogy milyen gagyi, hogy Jake Sadie-vel Dallasban találkozik, mert a regényben nem így volt. Ezt sem töröltétek ki, akkor az enyémet miért?

Thomas - 2016. 02. 19. 08:23

A Mr Robot óta a legjobb pilotélmény volt. Csak jó dolgokat tudnék felsorolni a résszel kapcsolatban. Én is azonnal folytatnám…kár, hogy 1 hetet kell várni mindig az új részre. Egy erős 10/9 volt a nyitány, remélem a további részekben is marad ilyen izgalmas és érdekfeszítő. :)

Quantumleap - 2016. 02. 19. 08:46

clegane: Talán mert a fő célja Kennedy meggyilkolásának a megakadályozása volt, nem Oswald megölése. Most ha megöli Oswaldot, visszajön, és kiderül, hogy mégis ugyanúgy lelőtték Kennedy-t, akkor az egész dolog hiábavaló volt. Azért nyilván nem olyan egyszerű dolog 2 (a regényben 4) évet a semmiért eltölteni a múltban.

clegane - 2016. 02. 19. 10:31

Quantumleap: no de helló, így is úgy is visszajött, hát akkor nem mindegy?
az nem kifogás hogy rákos lett közben, ennyi erővel megcsinálhatta volna hogy mikor kiderül hogy rákja van és mindenképp vissza kell jönnie, akkor még előtte beugorhatott volna megölni Oswaldot, akiről tudta hogy hol van, nem is ütközött volna nehézségbe otthon álmában lepuffantani, hát akkor mi tartotta vissza?

Lemoni - 2016. 02. 19. 18:11

Outsiders 1×04
Nagyon tetszik, hogy úgy hozza a jobbnál jobb wtf-húzásokat a sorozat, hogy nincs nagy rákészülés, ajnározás, körbelihegés, kiemelés, hanem teljesen természetesen része az egésznek. Meg van benne egy olyan lenge, finom humorfátyol, amitől nagyon szerethető.

Lemoni - 2016. 02. 19. 18:13

Bocsánat, rossz helyre írtam az előző bejegyzésem.

Silver-sama - 2016. 02. 19. 19:25

MEG LEHET NÉZNI VALAHOL MAGYAR FELIRATTAL?

Quantumleap - 2016. 02. 19. 22:01

clegane: Jó kérdés. Valószínű, úgy gondolta, hogy az elhatalmasódó rák esetleg gátolná a sikerben. (Teszem azt, megpróbálja megölni Oswaldot, de elvéti a dolgot, és odaveszik a múltban.) És ne felejtsük el az “idő érzi, hogy változtatni akarnak rajta”-dolgot sem. Gondolhatta úgy, hogy súlyos rákbetegen már inkább nem kockáztat.

modry - 2016. 02. 20. 00:16

Abszolút pozitív élmény volt a pilot, mondom ezt úgy, hogy a könyvet két hete fejeztem be, tehát friss az élmény.Kicsit féltem tőle, hogyan lehet ezt az egyébként több szálon is futó cselekményt filmre vinni,de nagyon jó a forgatókönyv, sikerült megtalálni a hangsúlyokat. Francoról nem tudok jót mondani, mondjuk rosszat se. Illik hozzá a könyvbeli karakter, alkatilag, de elképesztően eszköztelen színész, és ha még ebből a “szerepből” is kiesik (hangos örömködés a kocsiban, hogy kihallgatta a CIA-sek beszélgetését), akkor kifejezetten nevetségessé válik. Félek, már a pilotban kimerítette a teljes kelléktárát, de ne legyen igazam!

A felvezetés valóban jobban ki volt bontva a könyvben, viszont ezt most egyáltalán nem hiányoltam, sokkal érdekesebb volt szinte azonnal ugrani a 60-as évekbe, ne felejtsük el, mégiscsak egy sorozatról van szó, kevésbé lett volna érdekes 20 percig azt nézni, ahogy az asztal mellett beszélgetnek és érvelnek.

Al egyébként kifejtette – kicsit talán ezt is elnagyoltan -, hogy azért nem ölte meg Oswaldot, mert nem volt benne biztos, hogy ő tette, plusz abban sem volt biztos, hogy Oswald maga találta-e ki az egészet, vagy valaki (deMorenchild)buzdította.

Ezen logika mentén érthető, hogy ha Oswaldot megöli 60-ban, és ő tényleg csak egy balek volt, akkor a felbujtói 63-ig találtak volna mást, aki elvégzi a feladatot, tehát az eredményen nem változtatott volna.

Quantumleap - 2016. 02. 20. 07:12

modry: De clegane azt kérdezi, hogy ha már egyszer úgyis vissza kellett térnie a jelenbe a rákja miatt, akkor miért nem ölte meg Oswaldot minden mindegy alapon, próbaképpen. Én erre tippelem azt, hogy talán attól félt, hogy a betegség miatti legyengüléstől nem sikerül neki a dolog.

clegane - 2016. 02. 20. 09:35

na ja. hiszen pont így volt ott feleslegesen X évet. valamit csak megpróbálhatott volna.
azért a rák nem ilyen hogy egyik napról a másikra leszel teljesen használhatatlan.
no mindegy!

clegane - 2016. 02. 20. 09:54

ha mást nem, írhatott volna levelet az FBInak hogy merénylet készül.

modry - 2016. 02. 20. 10:13

Quantumleap: Persze, ez egy logikus verzió lett volna, kinyírom, ha már úgyis itt vagyok.. de dramaturgiailag ez annyira nem működne. Attól, hogy ugrálsz az időben a gyilkosság még ugyanúgy gyilkosság, főleg, ha lehet, hogy egy ártatlan embert ölsz meg (hogy dolgozta volna fel a jelenbe visszatérve..stb). Al-nak ehhez nem volt bátorsága, ami valljuk be, érthető is. Tehát értem a problémát, igaz is, de mivel nem Al a sorozat főszereplője, így ez a húzás szerintem felesleges lett volna. Hogy épülne fel a konfliktus innen? Igen, vissza kellett jönnöm, ezért kinyírtam, de jé, Kennedy így is meghalt, most menj vissza te, nyomozd ki mi volt, és öld meg az igazi felbujtót? Szerintem sokan ennél a pontnál hagytuk volna abba a sorozatot, mert ez tök komolytalan, legalábbis szerintem.

Quantumleap - 2016. 02. 20. 12:07

modry: Nos, ez lehet majd ugyanolyan szájon forgó rejtély lesz, mint hogy a Gyűrűk urában miért nem ültek fel egy nagy sasra, repültek el a mordori vulkánhoz, és dobták bele a gyűrűt, ezáltal fél óra alatt letudva az egész projektet? :)

clegane - 2016. 02. 20. 21:35

modry: na de ácsi. ha kiderül, hogy ártatlant ölt meg, akkor visszalép a kamrába, és voálá, meg nem történtté teszi, hogy megölt egy ártatlan embert. ez semmiféle morális dilemmát nem okoz.

amit írsz (“jé, Kennedy így is meghalt, most menj vissza te, nyomozd ki mi volt”) az nekem tökre tetszik valójában. szerintem nem hogy komolytalan nem lett volna, ha kiaknázza az író a logikus lehetőségeket az általa kitalált szabályok keretein belül, hanem egyenesen üdítően hatott volna az átgondoltsága.

Quantumleap - 2016. 02. 21. 05:35

Hanem human, winnie és a többiek! Akkor jön az a könyves kibeszélő, ahol végre nyíltan beszélhetünk a különbségekről és a találgatásokról? :(

Quantumleap - 2016. 02. 21. 05:35

:)

Ewe - 2016. 02. 21. 11:01

Clegane +1
Azert lesz jo ez a sorozat, mert egy csomo kerdest meg fanficet lehet ragcsalni a kapcsan. :)
Amugy j. franco megint bebizonyitotta, mennyire tehetsegtelen. De vmit megis tudott a pilot mert mig pl a fantasztikus bobby cannavale epp csak elerte h maradjak a vinyl folytatasara, itt nem kerdes h maradok.

Quantumleap - 2016. 02. 21. 12:05

Ewe: Miért lenne tehetségtelen?

Marci - 2016. 02. 21. 12:40

Lajosék a másodikról: Köszi a választ. Az a dolog, hogy Harper Lee – a Ne bántsátok a feketerigót! című regény szerzője, ami nagy kedvencem – tegnapelőtt halt meg és ennek kapcsán elkezdtem rákeresni a regényre angolul és egy rakás helyen találtam meg a “lick” kifejezést e használatban (egyébként a könyv pont 1960-ban jelent meg), így ha a sorozat egy héttel később debütál, egyből értettem volna a poén nem vicces felét is. :D Anyways, RIP Nelle Harper Lee.

tommy - 2016. 02. 21. 20:27

“félek tőle, hogy arra megy itt ki a játék, amit már most sejteni vélek: hogy Franco karaktere lesz az az ember, akire rákenik a gyilkosságot…”

sőt, ha ő ölné meg, az lenne az igazi csavar :D

sorozat/gyilkos - 2016. 02. 21. 21:12

“amint visszamegyünk a 60-as évekbe, azonnal elkezd működni a sorozat.”

Yepp. A felvezetést elcseszték, és Franco sem tud mit kezdeni vele, de ahogy megérkezik fecskelámpás amerikába, rátalál a karakterre is. Eddig jó.

Reea - 2016. 02. 21. 22:23

Nekem is pont ez jutott eszembe így, hogy most nézem az első részét: megöli a lehetséges gyilkost, megnézi, ő volt-e, igen, nem, visszamegy, ha tévedett.
Lehet a végtelenségig próbálkozni. :)
Amúgy tetszik.

clegane - 2016. 02. 21. 23:02

Reea: kivéve hogy Oswald 62ig nem tartózkodott Amerikában, ezért kell rá sajnos éveket várni ott dekkolva.

karit - 2016. 02. 22. 10:01

Oswald kinyírása próba-szerencse alapon eldöntené a magányos merénylő kérdést, de ha eleve gyanú vagy bizonyíték volt az összeesküvésre, neadjisten a CIA-érintettségre, azzal csak a lista következő jelöltje (helyszíne) kerülne előbbre.

Ha a pillangóhatás ellen már egy asztalfoglalás miatt ekkora idővédelmi válaszreakció érkezik, vajon mi lesz itt a célhoz közeledve?

A sok próbálkozás + “nézzük meg, mit okozott” pedig elég rizikós, ki tudja, hogy a spájzból kilépve a nukláris télbe / arab tavaszba marad-e lehetősége visszamenni repetázni.

Nem olvastam a könyvet, de ha tényleg az egyik legjobb SK, akkor muszáj lesz – de csak a sori után.

Benjy - 2016. 02. 22. 12:05

Akik nézték Justifiedot meg tudják cáfolni vagy erősíteni hogy a híd amelyiken Franco bedobta a telefonját a folyóba az az a bizonyos híd ami a Justifiedban is többször megjelent?

Gavroche - 2016. 02. 22. 18:44

Karit hozzászólásához csatlakozva és a ‘miért nem ölte meg Oswald-ot próbaként” dilemma kapcsán feloldásként én is azt tudom mondani, hogy ha Chris Cooper karaktere már eleve gyanított valamilyen összeesküvést, akkor nem lehet biztos benne, hogy Oswald az igazi tettes, ezért nem tudni, hogy milyen következményei lennének, ha megölné. Lehet, hogy egy olyan jelenbe térne vissza Cooper karaktere, ami valami miatt borzalmas lenne és nem lenne lehetősége visszamenni még egyszer a múltba. (Zárójelben pedig ehhez még hozzávehetjük, hogy egy átlagember számára nyilván nem olyan könnyű csak úgy megölni valakit, még akkor sem, ha rossz embernek, potenciális gyilkosnak tartja, de egy ilyen koncepciójú történetnél ez persze kevésnek tűnik lehetséges magyarázatként.)

Szóval a dilemma hevenyészett feloldása esetleg lehet az, hogy nem ölhetsz csak úgy meg bárkit a múltban feltevések és tippek alapján, mert nem tudhatod milyen hatása lesz a jövőre és nem tudhatod, hogy utána lesz-e még lehetőséged helyrehozni, ha valami balul sül el.

clegane - 2016. 02. 23. 01:50

egyrészt eleve megölni ment oda, másrészt mondom, akkor legalább írjon figyelmeztető levelet az FBInak, ahelyett hogy üres kézzel megy haza 2 (vagy több) év után.
no de mindegy tényleg, nyilvánvaló hogy ki akarta élni a 60as évek + időutazás mániáját King és főleg a múlttal akart foglalkozni, és csak hozzácsapott vmi szedett-vedett keretet, a lényegi rész meg jól működik szóval tényleg el lehet nézni neki.

a második rész amúgy szerintem nagyon jól adta a klasszikus King hangulatot amit kevésszer sikerült eddig filmben megfogni, úgyhogy nincs okom panaszra.

Gavroche - 2016. 02. 23. 11:56

Clegane: “legalább írjon figyelmeztető levelet az FBInak”

Erre megintcsak lehet azt mondani, hogy nem volak még erős bizonytékai, és nem tudhatta, ki van benne a dologban, ezért úgy érezhette, hogy egyedül kell eljutnia a bizonyosságig, mert ha a múltban kevés bizonyíték alapján hoz valami bizonytalan döntést, nem tudhatja, hogy nem lennének-e visszavonhatatlanul fatális következményei.
Persze közben igazad is van, érezhetően sántít a dolog (mint gyakorlatilag minden időutazással operáló történet), főleg úgy, hogy a sorozat (a könyvet nem olvastam) még annyi feloldást sem ad a dilemmára, amennyit mi próbálunk itt összehozni. Nekem egyébként nem ütött szöget a fejembe a dolog, amíg nem olvastam a hozzászólásodat, szóval ezzel együtt is élvezhető volt számomra az első rész (inkább más jellegű gondjaim voltak vele).

clegane - 2016. 02. 23. 12:38

Gavroche: jó jó de a “valamit csak megpróbálok ha már itt rohadok X éve emiatt” mégiscsak több lett volna a szó nélkül hazamenésnél. ha mondjuk nem egy levelet ír hanem 10et különböző személyeknek, hivataloknak, annak csak lett volna valami foganatja, de ha nem is, mégiscsak legalább megpróbált volna nem üres kézzel hazamenni.

Rammschein - 2016. 02. 23. 13:56

Ha elkezdene minden hivatali szervnek leveleket írogatni, őrültnek néznék és bezárnák valahova…szerintem.Mondjuk én olvastam a regényt, és teljesen meg vagyok elégedve a sorozattal…

clegane - 2016. 02. 23. 15:17

de addigra már nem lenne ott -.-
meg hát a nyomozása során elég sok bennfentes infóval gazdagodott azért amivel súlyt adhatott volna a levélnek.

Gavroche - 2016. 02. 23. 16:17

Clegane: én arra gondolok (vagyis magamban úgy próbálom feloldani a dilemmát), hogy ha nincs elég bizonyítéka, nem tudhatja, hogy pontosan kik állnak a háttérben, kik a részei az összeesküvésnek, akkor nem küldhet levelet az FBI-nak (vagy nem ölhet meg csak úgy bárkit), mert mi van, ha éppen ők is benne vannak és a levelekkel (vagy az eseményekbe való bármilyen más komolyabb beavatkozással) valami olyan láncreakciót indít el, ami még rosszabb eseményláncolatot eredményez, ami miatt a jövő borzalmas lesz, vagy teljesen összeomlik, akár annyira, hogy amikor visszatér, valami miatt nem lesz lehetősége kijavítani a hibát, mert nem tud újra visszamenni a múltba. (mondjuk ezen a logikán alapulva igazából akkor egyáltalán nem is kéne beleavatkozni semmilyen módon a múlt eseményeibe, mert honnan tudhatnánk biztosan, hogy Kennedy megmentése pozitívan hatna a jövő és a történelem alakulására…)
Szóval feloldásnak kicsit sovány, elismerem, de nekem még éppen elég ahhoz, hogy ne zavarjon túlságosan az – egyébként jogos – felvetésed.

Enzo - 2016. 02. 23. 18:12

1×02
Ezzel a résszel minden rendben volt. Előzetesen túl gyorsnak tűnt, hogy 1 rész alatt letudják a Dunning-szálat, de végülis semmi baj nem volt a kivitelezéssel, még a bezavaró Bill nevű fazon is megjelent. Ja és pluszpont a cliffhangerért a végén, ugye az első részben nem igazán volt ilyen.

Amúgy érdekes, hogy (még?) nincs Jake mellett másik szál a történetben, amire néha át lehet váltani, ez néhol biztos nehézséget okoz a készítőknek.

Érdekes volt a párhuzam az öreg fazon háborús történetei és Jake sztorija közt: avagy hogy milyen szörnyű dolgokat teszünk jó okból.

Tetszett a rész íve, a végére egész félelmetes hangulatot sikerült kreálni, ütős lett ahogy Jake magában motyogta az éppen zajló párbeszédeket párhuzamosan.
(Meg amikor kisétált, a nyúlnak öltözött gyerek is para volt szerintem. Apropó, trick or treat egész jó horrortéma.)

Funfact: Agent Carter után megint magyar kaja említés, mi van itt, Hungarian Food Week Amerikában? :D

Quantumleap - 2016. 02. 23. 21:42

A második (vagy harmadik, ha úgy nézzük, hogy a pilot dupla volt) rész után vegyes érzéseim vannak. Tetszik is, meg nem is, hogy ennyire megvariálják a dolgokat a könyvhöz képest. Itt most tényleg nem lehet tudni, hogy pontosan, hogy és miként lesznek a továbbiak. Ez talán pozitívum, mert nem teljesen jön elő a “már olvastam a könyvet, úgyis tudom, mi lesz”-feeling.
De az a fránya könyves kibeszélő jöhetne végre, hogy ne kelljen rébuszokban írkálnom, ha összehasonlítást kívánok képernyőre vetni. :)

leila - 2016. 02. 23. 22:07

Nekem tetszett és pont jó, hogy megvariálták. Nem ugyanazt nézem, mint a könyvben volt, de hasonlót.

GeoCucc - 2016. 02. 23. 22:19

Nem ez a legfontosabb megmagyarázatlan dolog a történet szempontjából, de engem mégis zavar, hogy arról nem esett szó, hogy hogyan tud valaki visszautazni 1960-ból a jelenbe? Odafelé oké, bemegy a “klozettbe” és ott van. De vissza? Jake ugye kétszer jött vissza az első részben, de egyszer sem fejtették ki, és gondolom most már az utolsó részig nem is fogunk ilyen látni. Az első részben történtek alapján két dologra gondolok: 1) vissza kell mennie ugyanarra a helyre, ahol megjelent, vagy 2) bármikor bárhonnan visszatérhet, ha gondol egyet…

Most valaki le fogja harapni a fejem, amiért könyves dolgot kérdezek, szóval: a könyvben esetleg van szó a visszatérés mikéntjéről?

Quantumleap - 2016. 02. 23. 22:30

GeoCucc:

“…vissza kell mennie ugyanarra a helyre, ahol megjelent,”

Ott a pont. De nem értem, hogy ez neked hogy nem nyilvánvaló. Hisz láthattuk, ahogy visszasétált ugyanoda.

Ami engem érdekelne, hogy vajon mi történne akkor, ha a múltból magával vinne valakit a jelenbe, majd később evvel a valakivel megint visszatérne a múltba? Akkor ott ebből az illetőből kettő lenne a jövőből visszatért önmagával együtt? :O :)

Quantumleap - 2016. 02. 23. 22:33

Ja, amúgy a főcím csak engem emlékeztet kicsit a Wayward Pines-éra? :)

https://www.youtube.com/watch?v=6SQiQixsh3Y

https://www.youtube.com/watch?v=aS_U9F2TgXg

GeoCucc - 2016. 02. 23. 22:55

Quantumleap:

Nyilván az első utazásánál láttam, hogy ugyanott ment vissza (bár ezt nem mondta neki előtte az öreg, szóval vagy a meglepődött Jake-nek is teljesen egyértelmű volt, ellenben velem, vagy csak nagy szerencséje volt, hogy pont jó helyre ugrott hátra a sárga cédulás ember elől, és nem ragadt ott a múltban? :) ). A második utazásnál viszont már nem mutatták, és szóba se került, emiatt furcsálltam, hogy említésre méltónak sem tartják.

“Magával vinni” meg szerintem senkit nem bír, hiszen a jelek szerint csak annál működik ez az időkapu, aki a jövőből érkezett. Hiszen elég sok ember megfordulhatott már a tér azon pontján a múltban, és mégsem bújnak elő csapatostul a “klozettből”. Vagy ha Jake megfogná valaki kezét, az már magával vivésnek számítana? Más időutazós sorozatokban van ilyen, de minimális esélyt látok rá, hogy ebben ez egyáltalán téma legyen.

getkey - 2016. 02. 24. 01:08

King-rajongó vagyok, a könyvet néhány hónapja fejeztem be, és szinte azonnal az egyik dobogós helyezettemmé vált az SK-életműben. Viszont nagyon vegyes érzelmeim vannak az eddigi két résszel kapcsolatban.
Egyrészt látszik, hogy a sorozat önmagában (ha nem hasonlítjuk össze a könyvvel, amit viszont érthető okokból nehéz nem megtenni) gond nélkül megállja a helyét. Tetszik a képi világa, a hangulata, a színészi teljesítménnyel sincs gond, és úgy általában véve is korrekt minőségű munkának tartom.
De…
Egyszerűen nem tudok elsiklani a töméntelen mennyiségű változtatás felett, amik néhol egészen brutálisan csonkítják meg az eredeti történetet. A lehető legkomolyabban mondom, hogy ilyen mértékű eltérést még sehol nem láttam könyv és annak adaptációja között. Ráadásul a legnagyobb részük szinte ad hoc jellegűnek tűnik. Vagyis semmivel sem lett volna bonyolultabb az eredeti “megoldást” használni helyettük. Sokszor már azt kell keresni, hogy mi az amiben NEM változtattak a könyv cselekményéhez képest.
És valamiért a szokásos “de az nem működne olyan jól a képernyőn!” mantrát sem érzem elfogadhatónak. Pontosan azt a tendenciát vélem felfedezni, hogy abban a rendkívül csekély számú esetben, amikor egy adaptáció során megpróbálnak minél hűebbek maradni az eredeti anyaghoz, akkor általában kiemelkedőbb alkotások születnek, amikor viszont lazán kezelik a regényt, akkor jön a szokásos hollywoodi kliséhalmaz, vagy egyszerűen csak a történet “elhollywoodiasodása”. Amit szerintem nem szükséges bővebben magyarázni. Ez viszont egy King-regénynél hatványozottan negatív fejlemény.
A sorozatot nézve néha olyan érzésem van, mintha kiherélték volna a történetet, kivágva belőle mindannak a tetemes részét, azt a mélységet, amitől ízig-vérig King-regény.
Egy szó, mint száz, nem igazán értem, hogy ha egy regény ennyire sikeres, és a filmkészítők is érdemesnek találják az adaptációra (lett légyen akár a HULU, akár az HBO, akár bármilyen egyéb társaság), akkor miért kell ilyen mértékben elszakadni az eredeti történettől? Hiszen éppen az az, amiről tudjuk, hogy működik, hogy bevált. Az az, ami sikeres lett, felkeltette a figyelmet és rászolgált a megfilmesítés lehetőségére.
Félreértés ne essék, a sorozatot nézem, és nézni fogom, mert tudom értékelni a könyvtől függetlenül is, viszont a jelenség felett nem tudok napirendre térni.
És szintén támogatnám a könyves kibeszélőt. :)

Ja, még egy-két gondolat erejéig:
Azoknak, akik a regényt még nem olvasták, de a sorozat után tervezik, csak azt tudom tanácsolni, hogy semmiképpen ne várjanak vele addig. Egész más dimenzióba kerül az egész történet.

A “miért nem öli meg Oswaldot, biztos, ami biztos, és tér vissza a jelenbe megnézni, mi változott, és legfeljebb újra visszautazik a múltba, ha mégsem ő volt a merénylő?” kérdéshez:
Ismerve King részletes jellemábrázolásait, az emberi pszichében lezajló folyamatok boncolgatása iránti vonzalmát (és persze a könyvet), Gavroche nagyjából meg is adta a választ: egy átlagember nem húzza úgy elő a gyilkosságot az ingujjából, mint egy jokert, amit bármikor felhasználhat. Oswald megölése a végső lehetőség, és csakis akkor történhet meg, ha 100%-ig biztos a bűnössége. A gyilkosság nem lehet kapásból az első, kézenfekvő megoldás egy normális erkölcsi nívóval rendelkező ember eszköztárában. “Ja, jó, hát akkor megölöm, aztán lesz, ami lesz, majd kiderül, igazam volt-e.” Ez azért nem ilyen egyszerű Jake számára. Embert ölni még akkor is felkavaró, ha az egészet semmissé lehet tenni egy újbóli utazással a múltba, vagy ha az illető biztosan bűnös. Hát még akkor, ha a bűnössége nem bizonyosodott be minden kétséget kizáróan (addig a pillanatig).
És ehhez persze még hozzáadódnak a többiek által már taglalt bonyodalmak, amik az idő természetének végtelen bonyolultságából erednek. :)

winnie - 2016. 02. 24. 05:50

“A lehető legkomolyabban mondom, hogy ilyen mértékű eltérést még sehol nem láttam könyv és annak adaptációja között.”

uhh, akkor nem láttál sok könyvadaptációt. viccen kívül, és nem kötözködésből, de a legtöbbnek köze nincs a könyvhöz, hiszen a könyv véges, a sorozat nem.

ez, mivel papíron minisorozat, még nagyon, nagyon hű a könyvhöz. érdemes elolvasni interjúkban, hogy mi volt a cél, mire miért volt szükség, teljesen logikusak a döntések. vannak dolgok, amiket nem lehetett megtartani, amiket másképp kellett megvalósítani – és ez az a sorozat, amiben stephen king abszolút benne volt.

a legnagyobb különbség az, hogy míg a könyv amerikáról szólt abban az időszakban, a sorozat fókusza abszolút nem ez.

Quantumleap - 2016. 02. 24. 07:08

GeoCucc: A regényben van egy bizonyos kis különbség (ahhoz viszont elég nagy, hogy kitöröljék, ha beírom ide), amiből kifolyólag ott érthetőbb, hogy onnan, a múltból miért nem csusszant még át senki a jelenbe. De amúgy a dolog szerintem nem lehetetlen. Mert máskülönben tárgyakat hogy lehetne átvinni? Al is ugyebár áthordozta a sütnivaló hamburgerhúst. :) Vagy esetleg élettelenre és élőre külön szabályok lennének érvényben? Ez már túl zagyva lenne.

winnie, itt van Jake társa, akkor jön az a könyves kibeszélő? :)

getkey - 2016. 02. 24. 09:23

winnie:

Nincs szándékomban bizonygatni, de nem kevés adaptációt láttam, és nézek folyamatosan. :) Kingből pedig konkrétan az összeset eddig. Illetve mégsem, mert a Búra alatt egyelőre csak tervben van. De az az egyetlen kivétel.
A véleményemet ettől függetlenül tartom: számomra eddig ez a sorozat mutatja a legnagyobb eltérést. Az egészen apró, jelentéktelen dolgoktól kezdve (a főhős múltban használt neve, Harry és családja lakhelye, az időbuborék pontos helye, stb.) egészen azokig, amik alapjaiban változtatják meg a cselekmény főbb mérföldköveit (Harry családja megmentésének mikéntje, jelenetek sora, amik hírből sem voltak a könyvben, Jake azonnali útja Dallasba, ott a Sadievel való találkozás, a de Mohrenschild után való kémkedés már az első epizódban, a CIA szál belengetése, Jake Frankkel való összeismerkedése!?, Bill megjelenése a második epizód végén, és a nagy felfedezése az újságcikkel kapcsolatban, és a többi, és a többi, mert ez még korántsem meríti ki a listát).
Számomra ez a tendencia már önmagában is furcsa, bár ettől még lehetne pozitív. Viszont pont hogy azt látom, hogy ettől nem jobb lett, hanem egyszerűen csak másabb. Hollywood-konformabb. Holott az eredeti formájában (legfeljebb a nagyon szükséges változtatásokkal) még ennél is jobban behúzna a sorozat. Nem is akarom túlmagyarázni: így is jól összerakott munka, de több hűséggel sokkal mélyebb, komolyabb, hatásosabb lehetne.

clegane - 2016. 02. 24. 12:11

én sose értettem, miért kell ennyire ragaszkodni a betű szerint visszaadáshoz, hát ennyi erővel olvassa el a könyvet az ember ismét.

azt meg nem veszem be hogy “embert ölni felkavaró” mert kizárólag eleve ezzel a céllal mentek vissza, úgyhogy ezt nyilván lerendezték már magukban, hogy ezt meg kell tenniük.
ha meg két lépéssel meg nem történtté tudja valaki tenni, hogy megölt valakit, semmi de semmi gátlás nem lesz benne emiatt. sőt! XD tökre nem hiteles hogy egy King figura túl széplélek ahhoz hogy megtegye, őt mindig inkább a lélek sötétebb bugyrai vonzották.

clegane - 2016. 02. 24. 12:12

*illetve oké önmagában az tetszene hogy elhatározza a karakter hogy megöl valakit aztán mégsem képes megtenni, de azzal együtt nem, hogy ezt bármikor meg nem történtté teheti.

clegane - 2016. 02. 24. 12:17

amúgy nyilván nem paradoxonoktól mentes ez az időutazásmechanizmus, de tényleg kár ezen gondolkozni mert mindegyik időutazás-elképzelés szétesik ha belegondol az ember.

pl arra is kíváncsi lennék, hogy ha pl a főhős belekarcolja a fába hogy JFK, aztán a jelenben odaáll a fa elé és nézi rajta a vésetet, de közben az öreg visszamegy a múltba (“resetelni”), akkor hősünk mit lát, mi történik a fába vésett felirattal?

illetve ha a resetelés meg nem történtté teszi az előző utazás során történteket, akkor azok a jegyzetek, amiket a 60as években készített az öreg, miért nem váltak köddé, amikor a főhős ment resetelni?
sőőt a hamburger megemésztett molekulái is eltűnnek mindenki szervezetéből aki valaha evett a múltbeli húsból! :O

getkey - 2016. 02. 24. 14:53

clegane:

Én meg azt nem értettem soha, hogy ha egy történet annyira felkelti a figyelmet, hogy azt meg szeretnék filmesíteni, akkor mi ez a tendencia? Azért filmesítik meg, mert abban az adott, konkrét formában annyira sikeres lett. Ennek fényében furcsa számomra ez a “vigyük celluloidra, mert annyira jó, de ezt, meg ezt, meg ezt, meg még azt is változtassuk meg mindenképpen!”.
Persze, nyilván van egy bizonyos szint, ameddig rugalmas a dolog, és nem zavaró vagy furcsa, ha megvariálnak valamit, az eredeti történethez képest. Az pedig, hogy ez a határ kinél hol van, szubjektív megítélés kérdése. Ennél a sorozatnál számomra pl. ez már egyértelműen a “de miért?” kategóriába tartozik. A készítők nyilatkozatai ellenére is. De mégegyszer hangsúlyozom, a sorozat abszolút értékelhető önmagában, és nézem is.

“én sose értettem, miért kell ennyire ragaszkodni a betű szerint visszaadáshoz, hát ennyi erővel olvassa el a könyvet az ember ismét.”

Ezzel nem tudok egyetérteni, bocs. :) Azért nézem meg egy könyv film verzióját, mert megfogott a történet, és érdekel, hogy az olvasás során megismert történéseket hogyan adják vissza audiovizuális formába ültetve. Nem azt várom, hogy az adott készítők hogyan értelmezik át a cselekmény bizonyos részeit.

“tökre nem hiteles hogy egy King figura túl széplélek ahhoz hogy megtegye, őt mindig inkább a lélek sötétebb bugyrai vonzották.”

Szerintem itt kicsit elbeszélünk egymás mellett. Igen, a lélek sötét bugyrai vonzzák, de ez nem azt jelenti, hogy a hősei közt ne lennének egészségesen fejlett morális elveket követő emberek. Nyilván nem vállalta volna az egész feladatot, ha a végén nem számolna azzal, hogy valószínűleg meg kell ölnie egy embert, ha nem marad más választása. De, a könyvben benne volt a gyilkosság tényével való “megbarátkozás” folyamatának nehézsége is. Igen, meg akarja ölni Oswaldot, ha az szükséges az események megváltoztatásához. De CSAKIS akkor. Nem ez az első, aztán kalap-kabát. De ez valószínűleg egy olyan alapvető etikai kérdés, amiben nem egyezik a véleményünk. Viszont tényleg csak az egyik dimenziója az arra való válasznak, hogy “miért nem öli meg kapásból, aztán utazik vissza a jelenbe?” A gyakorlati szempontok közül az sem elhanyagolható, hogy Oswald ’62-ig a Szovjetunióban tartózkodik.

És igen, paradoxon mindegyik időutazásos sztoriban fellelhető, pont ezért becsüljük azokat annyira, amik részletesen ki vannak dolgozva, és a lehető legvalószerűbben tüntetik fel ezt az egyébként fantasztikus (a szó tudományos értelmében) teóriát. :) Tökéletes ezzel együtt egyik sem lesz, nyilván.

A kérdésedre válaszolva: a reset alkalmával csak a múltban eszközölt változtatások törlődnek, illetve csak a múltban fizikálisan jelen lévő tárgyi világ áll vissza. Ugyanazt a húst elhozhatja tucatszor is, ha áthozta a mi jelenünkbe, a reset már nem terjed ki rá. Vagyis az itteni hús nem fog varázslatos módon eltűnni. Sem a múltban késztett jegyzetek. Ezek már az itteni idősíkon tartózkodnak, itt pedig nincs reset.:)

clegane - 2016. 02. 24. 14:59

hát már hogyne lenne az itteni idősíkon is reset.

ha megöli a múltban a szerencsétlen Harry apját, akkor a jelenben Harry nem lesz olyan nyomorult mert nem mészárolták le a családját.
ha ekkor visszajön a múltból a főhős, ezt látja.

de ha visszamegy megint, és most nem menti meg Harry családját, akkor Harry mégiscsak nyomorult lesz, mert lemészárolták a családját.
a jelenben ez a kettő nem létezhet egyszerre együtt, muszáj hogy ez is resetelődjön.

getkey - 2016. 02. 24. 15:14

Világos, hogy ilyen módon valóban érvényesül a reset hatása a jelenben is. De ez mennyiben mond ellent annak, hogy a hús és a jegyzetek megmaradnak? A reset és a változtatások a jelenben egyébként is csak azt jelentik, hogy annak idején így vagy úgy történt egy bizonyos dolog, és így a jelenben ez már eleve adott történelmi tény. Ha visszahozza a húst, majd újra a múltba utazik resetelni, a hús attól még marad a jelenben, mert azt eleve oda vitte magával. Az, hogy a reset miatt 1960-ban megint ott volt az eredeti hús, nem változtat semmin. Egyébként a szabályt King alkotta meg, nála lehet reklamálni. Szerinte marad, ami átjön a múltból. Ahogy Te is írtad:

“amúgy nyilván nem paradoxonoktól mentes ez az időutazásmechanizmus”

De egyébként tényleg csak azt tudom mondani, hogy az áthozott tárgyak megmaradása adott King szerint. És miután ő alkotta a szabályokat és a történetet, nincs apelláta. :) Az ő világában ez így működik. És a belső logikának szerintem nem mond ellent.

Quantumleap - 2016. 02. 24. 16:28

Itt ugyebár az időutazásnak nem a tipikus hollywoodi módja van alkalmazva (Beszállnak egy masinába, vissza egy kiválasztott időpontra, dolgokat megváltoztatják, be a masinába és vissza a megváltozott jelenbe.) De ettől függetlenül a tipikus paradoxon itt is fellelhető. Gondoljunk bele, Jake visszamegy, megakadályozza Kennedy halálát. Ekkor ugyebár ő még meg sincs születve. De akkor ezen az idővonalon ő eleve egy olyan síkba fog beleszületni, ahol Kennedy-t nem ölték meg. Ergo: Elérkezve a jelenbe az eredeti visszaút napjához nem lesz oka visszamenni megakadályozni a merényletet, hisz az meg sem történt. Tehát a logika szerint, amikor a sikeres küöldetés után visszatér a jelenbe, ott kellene találnia magából egy példányt, aki nem ment vissza. Sőt, talán még Alból is, aki nem lett rákos, mert még ha ugyanúgy fel is fedezte a nyúlüreget, nem próbált semmit sem megakadályozni. Tehát egy alter sík jön létre, amibe ő nem passzol bele semmiképp. Egyetlen megoldás, resetelni megint, és mindent úgy hagyni. :O :)

Quantumleap - 2016. 02. 24. 16:30

“Sőt, talán még Alból is, aki nem lett rákos, mert még ha ugyanúgy fel is fedezte a nyúlüreget, nem próbált semmit sem megakadályozni.”

Ezt a mondatomat felejtsétek el, hülyeség! A többi viszont érvényes.

Brynden Rivers - 2016. 02. 24. 18:19

“egy alter sík jön létre”

Szerintem (nem olvastam a könyvet) ez a logikus megoldás.

De akkor Al illetve Jake egyik utazásnál sem a saját világukba jöttek vissza, hanem egy közel ugyanolyanba.

Mi történt az eredet világgal ahonnan elmentek? Eltűntek onnan?

clegane - 2016. 02. 24. 19:10

ezzel az alter síkos dologgal nekem az a bajom, hogy így nem az történik, hogy “jobb hellyé teszik a világot” azzal hogy megmentik JFK-t, hanem szimplán csak az időutazó maga kerül bele egy alternatív univerzumba.
hát ez nem olyan heroikus!

Quantumleap - 2016. 02. 24. 19:29

Brynden Rivers:

“Mi történt az eredet világgal ahonnan elmentek? Eltűntek onnan?”

De a korábbi alkalmakkor végül is semmi érdemi változást nem hoztak létre. (Legalábbis a filmben.) Ugyanakkor jogos a felvetés. Jake belekarcolja a fába a JFK monogramot, de akkor azon az idősíkon a megszülető Jake-nek elérve arra a napra nem lesz oka belekarcolni, hiszen már megtörtént. Lehet, jobb nem beleagyalni, bár én pont efféle vagyok, a Vissza a jövőbe trilógia esetében is már első nézés után szemet szúrtak az efféle hibák. :)

Zoli221 - 2016. 02. 25. 01:27

Nekem sokkal gyakorlatiasabb kérdésem van: a múltban azért tud olyan jól élni,mert más az árfolyam, így a jelenből magával vitt százdollárosa ott többet ér. Na de ha a múltban valaki meglátja, hogy későbbi dátum van a bankjegyre nyomtatva,abból nem lesz para? :D

Quantumleap - 2016. 02. 25. 01:56

Zoli221: Nem, mivel nem jelenből magával vitt pénzt használ. Al látta el némi múltbeli tőkével az induláskor.

Quantumleap - 2016. 02. 25. 01:58

Lemaradt:

És ugyebár láthattuk, hogy elég szép summát nyert a fogadáson. Nemhiába akarták kinyírni utána.

karit - 2016. 02. 25. 09:44

“Meg amikor kisétált, a nyúlnak öltözött gyerek is para volt szerintem”

Nekem Donnie Darko ugrott be, mint újabb ‘nebaszakodjazidővel’ figyelmeztetés.

“Ez azért nem ilyen egyszerű Jake számára. Embert ölni még akkor is felkavaró, ha az egészet semmissé lehet tenni egy újbóli utazással a múltba, vagy ha az illető biztosan bűnös.”

A heti rész után szerintem Jake tűzkeresztsége kipipálva.

Viszont úgy tűnt, az Időnek ezúttal nem volt különösebb baja a változtatással, talán mégsem lenne olyan morcos, ha megmenti valahogy Kennedy-t. (Ami nyilván nem fog összejönni.)

Kicsit átvertek, én a feleség “Mit akar azzal? Menjen innen!” idézete alapján 1 a 35-höz fogadtam volna arra, hogy a pisztolyos Jake-nek fogja mondani. De úgy látszik, SK nem önbeteljesítő pofára esésekkel gurigázik.

noodles - 2016. 02. 25. 11:17

getkey:
“A lehető legkomolyabban mondom, hogy ilyen mértékű eltérést még sehol nem láttam könyv és annak adaptációja között.”

Na, akkor kezd el nézni a Búra alattot :D

getkey - 2016. 02. 25. 19:37

Ha ennek vége, az lesz a következő. :)

Enzo - 2016. 02. 25. 21:56

@noodles: ne tanácsolj már ilyet szegénynek :D

@karit:
“Kicsit átvertek, én a feleség “Mit akar azzal? Menjen innen!” idézete alapján 1 a 35-höz fogadtam volna arra, hogy a pisztolyos Jake-nek fogja mondani. De úgy látszik, SK nem önbeteljesítő pofára esésekkel gurigázik.”
én is gondolkodtam rajta, hogy vajon raknak-e bele ilyet is. mondjuk én ezt a fajta időutazást HarryPotter3-típusnak nevezem :D

getkey - 2016. 02. 26. 00:34

Enzo:

Ki fogom bírni. :D

Szaladam - 2016. 03. 02. 23:07

isteni jó ez a sorozat, úgy ahogy van. csak ennyit akartam

Quantumleap - 2016. 03. 05. 03:42

1×03

Vegyes véleménnyel vagyok. Ugyebár haladt előre a cselekmény, Jake-ék berendezkedtek Jodie-ban, Jake tanítani kezdett, megismerkedett Jodie-val, Oswald ügyében is előrébb léptek, főleg ha az epizód végét nézzük. Valahogy mégis olyan érzésem van, hogy egyfelől eléggé töltelék jellegű rész volt. Az első kettő valahogy jobban lekötött végig. A két éves ugrást talán nem is bánom, így talán kizáródnak az esélyei egy esetleges fullon töltelék résznek. Summa summarum, azért nem volt rossz.

Quantumleap - 2016. 03. 05. 07:00

javítás:

megismerkedett Jodie-val=megismerkedett Sadie-vel

Enzo - 2016. 03. 05. 12:54

@Qunatumleap:
persze, meg berendezkedik Sadie-ben, mi? :P

1×03
Élvezetes rész volt annak ellenére, hogy nem volt egy központi “célja”, mint az 1×02-nek. Olyan hirtelen lett vége, meg is lepődtem.
Oswald behozva, Sadie behozva. Csak azt nem tudom hogyha tökéletes névhűséggel behozták az egész Jodie szálat (Deke, Mimi, még Bobbi Jill meg Jimla is stimmel), akkor minek kellett a 2 évvel azelőtti találkozás Dallasban? Nem igazán volt plusz funkciója…Sadie viszont nagyon aranyos lett :) Ha még egy magasabb színésznőt találtak volna a szerepre, tökéletes casting lenne.
A “Bill mint narrációhelyettesítő barát” ötlet azt kell mondjam, meglepően jól működik. Az időugrás azért várható volt, szükség is volt rá.

Minden résszel csak még jobban elolvasnám a könyvet újra, csak lenne már rá időm…:P

clegane - 2016. 03. 05. 13:52

szerintem teljesen jó átvezető rész volt a továbbiak megalapozására. ezen is túl kellett esni, annak meg jól csinálták. remélem kihasználják hogy ezen már túlvannak és rendesen el tudják mélyíteni a hátralévő részeket erre építkezve.

Quantumleap - 2016. 03. 05. 14:31

Enzo:
Ja, és arról már ne is beszéljünk, hogy mennyire erőltetett, hogy Jake megismeri azt, akivel 2 éve találkozott. Oké, a nevét nyilván megjegyzi az első múltbeli nőnek, akivel tartalmasabban szót váltott, de hogy az arca is így megmaradjon. Mert még be sem mutatja neki a fekete csaj Sadie-t, de az arcára már kiül a felismerés.
És akkor megint felmerül bennem a kérdés, hogy miért nem lehetett Harry Dunning otthona ugyanott, ahol a könyvben, miért kellett más államba tenni. Ami itt, a sorozatban történt, ott is ugyanúgy lezajlódhatott volna ebben a formában, utána pedig irány Dallas.

Benjy - 2016. 03. 07. 19:56
clegane - 2016. 03. 10. 13:15

mostani rész? senki?

kicsit csalódás volt nekem, nem igazán indult be semmi az előző építkezés után sem, cserébe milyen buta volt már hogy rögtön azt hitte Jake hogy a CIA fotózza őket. ugyan mér ne kapcsolták volna le őket azonnal, ha tud róluk a CIA! és hogy ennek ellenére továbbra is úgy csinált, mintha nyugodtan lopózhatna és hallgatózhatna mindenki után, hát most akkor vagy azt hiszi hogy megfigyelik őt is és utolsó figyelmeztetés volt a fotó, vagy nem?!

továbbá azt se értem hogy képzelte a forgatókönyvíró hogy az hiteles lesz, hogy csak úgy elmeséli szó szerinti idézetekkel a nő a parkolóban az átélt abúzusait, mert ez így nagyon nem működött szerintem.

pro: Bill tök jó figura, érdekes csavar hogy romantizál Marinával.

Quantumleap - 2016. 03. 10. 19:08

clegane: Szerintem nem volt olyan rossz rész, az előzőnél kevésbé töltelékjellegűbb.
Sadie exférje zura figura, talán a regény alapján ilyennek is gondoltam. A színészt el tudtam volna képzelni a Dexterben, mint elkapandó sorozatgyilkost. :O
Ami nekem nem tetszik, azok az olyan erőltetett jövőre kacsintó poénok, mint hogy Jake a Beatlestől idéz, és meg is nevezi a tagokat. Nem gondol bele, hogy egy ilyen kis apróság is bonyodalmakat szülhet? Elvégre csak két évvel vagyunk a világhírűvé avanzsálásuk előtt. A maffiás Fredo és Michael kamusztori más tészta, az jópofa volt.
Ami kérdés most bennem felötlött, hogy vajon Marina Oswald és/vagy a gyerekei nézik-e a sorozatot? :)

Crias - 2016. 03. 10. 22:49

Hát nekem se jött be annyira ez a rész :(
Bill meg engem kimondottan zavar, mióta elkezdett kavarni marinával így még jobban.
(könyvet még nem olvastam el, lehet úgy lenne benne poén)

Nicsi - 2016. 03. 11. 08:51

clegane:
Szerintem ha belegondolsz tök evidens elsőre, hogy a CIA figyeli meg őket. Visszamész a múltba, eleve tudod, hogy amit próbálsz véghez vinni, annak köze lehet hozzá a CIA-nak. A legtöbb ember paranoiás bizonyos fokig, ráadásul tapasztaltad, hogy az idő mindig keresztbe tesz valahogyan. Következtetés, biztos megtudta a CIA a dolgot.
Kívülről persze én is simán gondolnék az igazgatóra, aki odaküldött arra a helyre, persze az is téves lenne. Sadie exéről ugye ott még nem tudott. Utána mikor kiderült, akkor meg egyből kapcsolnék, hogy lehet ő volt, de ez mind csak kívülről jön le. Belülről nem biztos.

Ez a rész nekem jobban bejött, mint az előző, de egy csomó helyen tök értelmetlenül vannak megrendezve a dolgok. Pl amit clegane is említett a parkolóban kiöntöm a szívem és hasonlók, amik csak úgy a semmiből jönnek, előzmény nuku. Míg úgy is, hogy ha olvasta az ember a könyvet és összerakja, hogy ez azért jött most, mert a történetnek arra kell mennie, így is összefüggéstelen a cselekmény. Akkor mit szóljanak azok, akik nem olvasták a könyvet.

Másnak is egyből feltűnt a piros autó, amikor kimentek az igazgatóval a suliból? :)

clegane - 2016. 03. 11. 09:33

Nicsi: no de miért szórakozna velük a CIA a fotókkal, ahelyett hogy simán csak börtönbe zárnák őket a lehallgatómasinájukért? nem hiszem hogy az legális volna. azt meg pláne nem hiszem, hogy ne tudna róla a CIA, ha egyszer megfigyelik őket.

Nicsi - 2016. 03. 11. 09:51

Szerintem nem feltétlen tudnának a lehallgatásról, ha csak megfigyelik őket.
Pl. a CIA Oswaldot figyeli és úgy derült ki, hogy valaki más is figyeli Oswaldot. Aztán a CIA elkezdi figyelni őket is, mert nem tudhatják, hogy kik is ők valójában. Lehetnének orosz KGB ügynökök, kémek és akkor Oswald is kettős ügynök. A lehallgatást meg vagy megtudták, vagy nem. Nyilván kiderülne a CIA módszereit ismerve.
És való igaz a CIA nem szórakozna a képpel, egyből ölünk utána kérdezünk, de simán elképzelhető, hogy több infót akartak megtudni, hogy mi is Jake-ék célja a megfigyeléssel.

Hangsúlyozom, hogy ezt tiszta fejjel simán át lehet gondolni, de Jake még mindig nem egy kiképzett ügynök, aki minden CIA taktikát ismerne, hétköznapi ember hétköznapi gondolatokkal.

Enzo - 2016. 03. 14. 16:58

1×04
Nagyrészt tetszett a rész, most valahogy jobban felfigyeltem a színészi teljesítményekre.
-Amikor Jake és Bill hallgatják az elején, hogy gyakorlatilag George de Mohrenfuck biztatja Lee-t a gyilkosságra, ott a reakciójuk annyira jól sikerült szerintem :) meg a “felmegyek, megmentem Marinát” jelenet is remek lett.
-Apropó, a Bill-Marina vonal egész ügyes. Én pont azt gondolnám, hogy annak tetszik, aki nem olvasta a könyvet, de itt fent @Crias ellenpéldája (na meg a sajátom) bizonyítja, hogy nem. Bill kanosságából még lehet valami baj.
-A prostis rész tök nem rémlik, az nem volt a könyvben, nem?
-Több kéne a Sárga(/Zöld) Kártyás Emberből. (bár, pont ő lopakodott ott a végén?)
-A John Claytont játszó színész is nagyon el lett találva, rendkívül jól hozta ezt a beteg formát.
-A végével viszont nem vagyok megelégedve. Eleve: hol játszódik az utolsó 2 jelenet? Nem Jake és Bill háza Dallasban, nem a bungaló, ahol voltak, és nem is Sadie-ék. Lehet hogy valamit csúnyán benézek, de nem vágom, hogy honnan kéne ismerős legyen a hely. Meg olyan nyomin lett vége, hogy a szexjelenet hangja megy felvételről, és akkor ezért kérdezi meg Sadie hogy “Ki vagy te?”…ez a zárás most nagyon nem jött be valahogy.

Jackkey - 2016. 03. 14. 20:30

De mért nincs ma új rész?

sherlock20 - 2016. 03. 15. 09:08

Volt.
Nálam szépen fokozatosan esik a sorozat tetszési indexe… Nem is tudom, de valahogy olyan laposka lett… Pedig most még “akció” is volt…

jackkey - 2016. 03. 15. 17:16

Ne volt hétfőn letölthető sehol.

Enzo - 2016. 03. 15. 20:32

@jackkey: az attól lehet, hogy hétfő este van kinn a rész, ergó kedden tölthető…

Zsolt - 2016. 03. 16. 09:05

Valaki leírná, hogy a “csipesz” az pontosan mi is? :)

Enzo - 2016. 03. 16. 12:19

ez jó kérdés, én is elfelejtettem, bár nemtom hogy a könyvben benne volt-e a magyarázata, én se vágom a felhasználási célját :D

Quantumleap - 2016. 03. 16. 19:22

Hogy ne legyen erekciója! :D

pluhi - 2016. 03. 16. 22:21

Kezd széthullani a cucc. Nem kér segitséget senkitől, egyedül megy megmenteni Sadiet, okos húzás. Aztán az elmaradhatalan “vágás után lövök a pisztolyból, ami az előbb már kiürült” mutatvány. Végül benyögi a csajnak, hogy a jövőből jött, az meg nyugtázza, wtf?

Sunsky - 2016. 03. 17. 08:00

Hol ürült ki a tár? Most visszanéztem a jelenetet, de semmi jelzés, hogy kiürült volna..

A végén pedig azért hitte el neki, mert a rész elején volt egy jelenet mikor hazudott neki és a csaj látta rajta, hogy nem mond igazat…

clegane - 2016. 03. 17. 11:34

azt mondjuk én sem értettem, miért nem hívta a rendőrséget már odafelé menet, ha aztán úgyis hívatta őket a véletlen becsöngető gyerekekkel.

pluhi - 2016. 03. 17. 20:37
DelMaar - 2016. 03. 18. 01:59

Ordenáré baromságok sorozata az 1×05. Pedig egész jó volt eddig.

DelMaar - 2016. 03. 18. 02:02

Zsolt: a csaj exférje egy beteg barom, amellett h sportból verte a feleségét, többek között szeret magàra csipeszeket aggatni szex közben. Ezt árulta el a csaj Francónak.

Sunsky - 2016. 03. 18. 09:05

Oké, belelő egyet a tv-be, és? Utána már nem próbál többet lőni, aztán fordulatból kapja is a vasat az arcába, fegyver kiesik a kezéből, oda a csajhoz, az meg lelövi.

Vagy én nézek be valamit nagyon, de most vagy 6x megnéztem a jelenetet, de semmi hanghatás, hogy meghúzná a ravaszt és nem sülne el a fegyver.

Quantumleap - 2016. 03. 18. 17:22

DelMaar: Dehogy! A fickó sose szexelt! A péniszére rakta a csipeszt, hogy nehogy felálljon.

A. - 2016. 03. 19. 19:23

Mennyire nulla a chemistry Franco és a szőke nő között… Ritkán látni ilyet.

Enzo - 2016. 03. 20. 16:15

1×05
Továbbra is jó ez, na.
Bill kérdései tök jogosak voltak az elején (hogy lesz a gyilkosság, mi történik majd vele, ha Jake visszamegy a jelenbe, stb), Jake átgondolhatná ezt lassan.
John Clayton marha nagy alakítást nyomott le ebben a részben, most már direkt megnéztem: T.R.Knight-ot illeti az elismerés. Jake-ék meg aszittem nem lövik el a klasszikus “másik sarokba dobok valami tárgyat” trükköt…
Deke bizonyította, hogy korrekt arc.
A Lee-figyelés meg annyi helyen elcsesződhetett, de erre nem számítottam, hogy a Múlt még látomásokat is képes bevetni.

nfsu17 - 2016. 03. 21. 14:27

Az ötödik rész azért elég filler rész volt.
Semmit nem haladt előre érdemben a sztori. Csak húzták a sadie és jake szálat, ami nem volt annyira gáz, de ki is maradhatott volna.
Azért nyolc rész alatt már illene tartani a színvonalat. Picit csalódtam most, de kitartok. Nem feltétlenül kellett volna behozni ezt az erőszakos szálat.

seven - 2016. 03. 21. 19:35

az 1×06 sokkal jobb volt mint az előző 2 rész szerintem. Már kezdtem elveszteni a hitem.

forza - 2016. 03. 23. 08:29

az ég szerelmére, azt hiszem egy tökösebb srácot kellett volna visszaküldeni a múltba. :) vagy legalább következetesebbet, nálam itt hajlik lefelé a történet íve… de kivárom, és azt hiszem pont elég is lesz a 8 epizód belőle, remélem a végét már nem rontják el!

pluhi - 2016. 03. 24. 19:13

Sunsky:
A lényeg, hogy hátul maradt a szán. Ez a felső rész, amit a lövés ereje lök hátra, ami így kiveti az üres hüvelyt és felhúzza a kakast. Ha van töltény a tárban, az automatikusan a töltényűrbe kerül és a szán a helyére csúszik. Nincs más dolgod, mint újra meghúzni a ravaszt. Ha kiürül a tár, a szán megakad a hátsó pozicióban. Tárcsere után csak ki kell oldani és mehet tovább a móka, nem kell újra kézzel felhúzni. Sok helyen elszúrják, nyilván utólag kivágnak valamit, ezzel okozva folytonossági hibát. Justified utsó évadában is megvolt ez.

Sunsky - 2016. 03. 25. 21:31

Értem, köszi. Bár már bánom, hogy rákérdeztem, mert most tuti ezt fogom figyelni mindenhol… :)

pluhi - 2016. 03. 26. 13:18

https://www.youtube.com/watch?v=7GSgWzmR_-c
Azért van ahol figyelnek a részletekre. 1:10

Rammschein - 2016. 03. 29. 10:16

7-es rész:
…két nem emlékező kálváriája. :D

seven - 2016. 03. 29. 11:45

1×07 SPOILERES

Hát, nem tudom. Jó volt a 7. rész, de volt pár idegesítő húzás. Főleg amit Bill-el műveltek… WTF. Eddig milyen lelkiismeretes volt Jake, erre kb mintha nem is érdekelné, hiába jött vissza a memóriája. Ellenben a Sadie és Jake közötti kapcsolatot nagyon nyomják, pedig szerintem kb 0 kémia van köztük :(

clegane - 2016. 04. 01. 12:50

hjajh ez a 7. rész nettó időhúzás volt, nem győztem forgatni a szemem.

winnie - 2016. 04. 01. 13:12

nincs hova húzniuk az időt, épp az a lényeg, hogy annyi részesre csinálták meg, hogy minden, fontosnak tartott jelenet helyet kapjon.

seven - 2016. 04. 01. 13:29

Én annak örültem volna hogy ha húzzák az időt, egyszerűen hihetetlennek tartom hogy csak így elintézték Bill-t, számomra teljesen karakteridegen viselkedés Jake-től. Pont most lett volna helye elgondolkondnia azon hogy visszamegy és megpróbál egy resetet.

clegane - 2016. 04. 01. 13:30

én is azt hittem, ehhez képest ez az epizód arról szólt, hogy csináltak egy teljességgel fölösleges vargabetűt hogy visszakanyarodhassanak oda ahol az előző rész véget ért.

Quantumleap - 2016. 04. 01. 16:31

seven: Nem igazán értem, hogy miféle karakteridegen viselkedésről beszélsz Jake-t illetően Billel kapcsolatosan. Eltemették, meggyászolták. Mit kellene még csinálnia? Folyamatosan depiben lennie, és imákat mondani a lelkéért a túlvilágon? Vagy micsodát?
“Pont most lett volna helye elgondolkondnia azon hogy visszamegy és megpróbál egy resetet.”
És ezt mégis hogy képzelnéd el? Resetel, majd egy fél epizód alatt lepörgetik nekünk a 3 év eseményeit, míg újra eljutunk ugyanahhoz az időpontig?

seven - 2016. 04. 01. 16:58

Tekintve hogy az életét kockáztatta azért, hogy megmentse Harry anyját és családját, aztán többször is veszélybe hozta a nyomozását és a saját életét Sadie miatt, azt hiszem igen, többet érdemelt volna Bill, aki évekig segítette, egy 2 perces gyászjelenetnél.

Az meg hogy mit csinált volna, hát nem is tudom…. pontosan azt amit a pilotban sugalltak, hogy reset?

“És ezt mégis hogy képzelnéd el? Resetel, majd egy fél epizód alatt lepörgetik nekünk a 3 év eseményeit, míg újra eljutunk ugyanahhoz az időpontig?”

Akár. Érdekes lett volna… főleg mivel Al rengetegszer próbálkozott, és soha nem sikerült neki, de Jake elsőre eljutott a nagy napig.

Gedeon74 - 2016. 04. 01. 17:12

Ahhoz képest, hogy mennyire utáltam Bill-t az előző részben, döbbenetesen megsajnáltam. Kemény jelenete volt. Webber meg brutálisan jó.

Na de ki lehet a “múlt” fickó? Az öreg Jake?

Quantumleap - 2016. 04. 01. 17:21

seven: Al csak egyszer próbálkozott. A többi alkalommal csak a húsért ment át, meg nézelődni. Az utolsó alkalommal, amikor rászánta magát a Kennedy-dologra, kapta el a betegség.

Enzo - 2016. 04. 03. 23:43

1×06 pótlás:
Na, végre Sárga Kártyás Ember. Még mindig nem szerepel eleget, most mondjuk hozott némi durva Végső Állomás-utánérzést a kórházban.

Elég nagy az eltérés így a könyvtől, hogy Lee és Bill összehaverkodik, Jake-kel meg ennyire konfrontálódnak (jó, mivel Bill nem is volt ennyit a könyvben, ezért nyilván). A second shooter realizálás tényleg hátborzongató volt, a diliházba beutaláson viszont én is felhúztam a szemöldökömet: ilyen gyorsan&simán elintézte??

A fogadós megverős témát is felvezethették volna +1 jelenettel még a korábbi részekben, de egyébként korrekt volt.

Az 1×06-os poszthoz nem akarok külön írni, de tényleg zseniálisak a színészek: nálam TR Knight Claytonja viszi a prímet eddig, de Bill és Miz Mimi is remek lett, Sadie (Gadon) pedig imádnivaló. Örülök, hogy a sorozatverzió is beszippant egyeseket, mint anno engem a könyv. :)

seven - 2016. 04. 04. 17:09

FINÁLÉ:

hát, nem tudom. Én másra számítottam az egész sorozattól. Az első 3 rész nagyon tetszett, de aztán számomra szétesett. Az elején a misztikummal, időutazással és összeesküvéssel behúztak, de a végére kiderült hogy az egész gyakorlatilag egy szerelmi történet.

Nem sajnálom a ráfordított időt, de azért csalódtam.

Toma - 2016. 04. 04. 20:37

SPOILERS

Elég szomorú vége lett. Hozta amit vártam, szerencsére már rég nem érdekelt a JFK szál. (a jövőt bővebben is kifejthették volna ahol Kennedy élt) 8/10 az egészre.

Atter - 2016. 04. 04. 22:09

Borzasztóan csalódott vagyok. Egyáltalán nem váltotta be azokat az ígéreteket a sorozat, amiket az elején megelőlegezett: időutazás, a múlt (mint ellenfél), rejtélyek… Az egész csak szimplán gagyi lett. Pedig az első pár rész alapján teljesen megvettek, de a végére csak azért tartottam ki, mert tudtam, hogy rövid lesz :/

Rammschein - 2016. 04. 05. 08:38

Pár éve olvastam a könyvet, azért sok mindent átemeltek onnan, így nem csalódtam akkorát, mert tudtam mi lesz, és nekem tetszett az a lezárás is.
Viszont nyílván egy-két dolgot módosítottak, hogy jobban beleilleszkedjen a sorozat világába. Pl.: itt kevesebbet tértek ki az idő közti ugrálásra, és következményeire. Bill-el sokkal személyesebbre csinálták az Oswald és Jake közötti ellentétet. Viszont a Sadie-s szálat egész jól átemelték a könyvből.

Van egy kis hiányérzetem a sorozattal kapcsolatban… leginkább az évad közepéből hiányzott valami. De a 60-as évek hangulata, na meg az, hogy végre nem rontották el NAGYON King feldolgozását, mint oly sokszor tették (Búra alatt omg), miatt már azt mondom, hogy megérte elkészíteni. Viszont szerintem ez így jó ahogy van, kerek “lezárt” egész. Szerintem nem kéne, hogy folytassák, aztán meg túllépnék a könyvet és lenne az a bődületes káosz megint, mint a Búra alatti folytatásoknál. King helyett, ahhoz a nevem tuti levetetném a kreditről. :)))

GeoCucc - 2016. 04. 05. 12:03

A sorozat egy nagy katyvasz volt nekem, de a vége tényleg nagyon szép lezárás – és ilyet még nem mondtam sorozatra, inkább az ellenkezőjét.
Engem is szomorúság töltött el az utolsó percekben, és néhány könnycsepp elmorzsolása közben az a nyomasztó gondolat futott át az agyamon, hogy az idő elrohan felettem is, én meg nem cselekszek (csak ilyen sorozatokat nézek). Szép üzenet volt, bár ebben az esetben abban sem vagyok biztos, hogy tényleg akartak-e üzenetet küldeni a lezárással, vagy csak épp így sikerült.

De elég az érzelgésből. A nézés közben mindig az járt a fejemben, hogy ilyen kapkodós, összefüggéstelenül felépített sorozatokat én nem szoktam nézni – új volt az élmény, de az időutazás, a történelem meg a szereplők miatt kitartottam. Nem bántam meg, noha sokszor csalódtam közben a történetvezetés miatt. Nem olvastam a könyvet, de az ottani kommentek alapján annak a sztorija átgondoltabb lehet, és itt meg csak kiragadtak egy-egy szálat, amit aztán vagy végig sem vezettek, vagy kicsit értelmetlen irányba vittek. Amikor a hetedik részben a két szereplő egyike sem emlékezett arra, hogy mi történt az előző hatban, ezzel kvázi lenullázva a lehallgatásokat, George de Morenf*ck-ot (ahogy Jake mondta), az egész készülődést, meg aztán Bill komplett létét is, azon azért felnevettem – és nem amiatt, mert szórakoztatónak találtam volna. Kicsit Sadie férje meg az általa okozott seb is vakvágányra futott történetszál lett, hiszen Jake végül nem is próbálhatta meg őt elvinni a jövőbe plasztikai műtétre. Kiszámíthatatlan csavarokat akartak beletenni, ami sikerült is, de egy csomó mindent feleslegessé tettek velük, ami korábban történt. Nem tudtunk meg semmit a sárga cédulás emberről, meg így Oswald felesége bemutatásának se volt sok értelme, pláne hogy a fináléban már a készítők se tartották fontosnak, hogy foglalkozzanak vele. De elvégre maga a történet is arra épül, hogy úgyis mindent egy pillanat alatt le lehet nullázni, szóval minek is idegeskedjünk bármi miatt :) – mintha ezen elv alapján gondolkodtak volna a készítők is.

Ja, meg túl sok volt a véletlen a történetben, azt mondtam már? :) Mondjuk a sok véletlen közül az azért valahogy mégis tetszett, hogy Sadie volt ott az elején a rózsaszínű autóban, csak az elején Jake se vette észre, meg mi se. Most azért gyanakvóan visszanéztem, hogy az első részben is Sadie-t ültették-e be az autóba. Lehet, hogy igen.

Mindent egybevetve azért élveztem, hiszen nem csak a jó sorozatok okozhatnak emlékezetes nézői élményt, hanem a vitathatóak is.

pluhi - 2016. 04. 05. 18:39

Még életemben nem láttam sorozatot, ahol a főszálból ilyen durván mellékszálat csináltak. Kiindultunk egy izgalmas alaphelyzetből, a vége meg hallmark, wtf?

Geza Kovacs - 2016. 04. 06. 01:17

A kezdeti történet nagyon ostoba romantikus és ostobáskodó irányba ment el, de aztán kifejezetten szép vége lett.

Mostanában ilyen sorozatokat nem csinálnak. 1 évad alatt befejez mindent, nem akar átívelni, és arra tanít, hogy ne elégedetlenkedjünk. Semmi őrjöngés, semmi akciózás. Ez – főleg egy amerikai – egy mai sorozatnál/filmnél nagyon komoly dolog.

És külön piros pont, hogy a lezárásban direkt mindenre rámentek. Ez főleg a tegnapi Walking Dead után ad okot elismerésre.

winnie - 2016. 04. 06. 05:38

“Mostanában ilyen sorozatokat nem csinálnak.”

ezt úgy mondják, hogy minisorozat, de ugyanúgy átívelt. és csinálnak ilyet, sőt, egyre divatosabb a műfaj, csak antológiának nevezik, ld. fargo, american horror story, true detective, american crime, american crime story és társaik.

Annatar - 2016. 04. 06. 10:43

Kiszámítható volt a fordulat, de ettől még jó volt az egész. Nekem megérte a ráfordított időt.

bvr - 2016. 04. 06. 19:32

Most fejezem be. Hát, hm…
Amikor kezdődött én egyáltalán nem ilyenre számítottam hanem olyasmire ami valamiféleképp a Daybreak, Edge of Tomorrow vonalhoz hasonlítható, csak politikai thrillerben.
Aztán pár rész után egyre inkább világos lett hogy ez egyáltalán nem olyan lesz, hanem ilyen, amilyen lett is (onnantól nekem legalábbis nagy vonalaiban elég kiszámítható is volt)
Viszont a legvége az szépre sikerült, ez elég ritkán szokott sikerülni filmeknél is, sorozatkonál is.
Az pozitívum hogy a 60as évek világát szépen megtermetették, csak hát önmagában _ebből_ meg nincs szükségem ilyen mennyiségre.
Illetve a legnagyobb pozitívum (persze könyvet nem olvasóként) az eredetisége, ilyen sorozatot még nem láttam. Persze ettől még egyszer eszembe nem jutna megnézni

Geza Kovacs - 2016. 04. 07. 00:03

Nekem az tetszett még, hogy a lány nagyon pozitív szereplő volt. Gondolom másnál úgy jön le, hogy nem volt egyéniség ábrázolás, de attól még az utolsó 1960-as jelenetnél tényleg nagyon kedves volt. Biztos köze sok köze van a színész kinézetének is hozzá, de akkor is.

clegane - 2016. 04. 07. 01:18

nekem nagyon tetszett az utolsó rész, és tényleg ritka az ilyen jó lezárás nem csak sorozatban, de filmben is.

szerintem nem “csak” szerelmes történet akart lenni, de a főszál arra a tanulságra próbált kifutni szerintem, hogy tényleg ez “minden világok legjobbika” az összes létező alternatív idősík közül.

winnie - 2016. 04. 07. 04:27

clegane: ez inkább szerelmes történet akart lenni. a többi tényleg csak körítés.

Quantumleap - 2016. 04. 07. 20:50

Vegyes véleménnyel vagyok a lezárásról. Én ugye olvastam a könyvet. Ott sokkal többet megtudunk arról, hogy mi történt a világban Kennedy megmenekülése után, valamint Jake a kártyás embertől is precízebben megtudja, hogy miért nem éri meg a múltban a dolgokat megváltoztatni. De ide nem akarok ennél többet írni, mert az könyves spoilernek minősülne.
A zárójelenet jól sikerült.

Quantumleap - 2016. 04. 07. 21:05

Ja, valaki egy másik fórumban felvetette, hogy vajon milyen lenne, ha megvennék Kingtől a karakterek és a világ jogait, és folytatnák. A folytatásban pedig kiderülne, hogy több féreglyuk is van a világban, és mindegyik máshova viszi az embert. Egyszerre vetem el az ötletet, és találom érdekesnek. :O :)
Ja, amúgy azt furcsálltam, hogy amikor Jake kisétált a megváltoztatott jelenből vissza múltba, akkor a huligánok nem mentek utána. Vagy már nem tudtak, mert a resetelés áldozataivá váltak?

Quantumleap - 2016. 04. 07. 22:31

Még ami eszembe jut:

Szerintem a végére dukáltak volna olyasmi jelenetek, mint hogy Jake elmegy Al temetésére, és hogy megkeresi Billt.

bestente - 2016. 04. 07. 23:22

Végül is a kalapos embernek mi a magyarázata? Honnan hova megy vissza és miért tud mindig mindent? Miért van ott 60-tól 63-ig és figyeli Jake-et? Végül kiderült, hogy a múltat meg lehet változtatni, szóval nincs is igaza.
Ezt azért megmondhatta volna neki Jake, hátha jobb kedvre derítené. Meg ennek fényében a döntése sem annyira tiszta, hogy miért hagyta annyiban Sadie-t(azon kívül, hogy kicsit morbid lett volna az együtt töltött évek és Sadie halála után az elejétől kezdeni).

Miért nem mondta meg Sadie-nek, hogy ne házasodjon azzal a perverzzel? Vagy ha már megházasodtak, akár meg is ölhetné – még egyszer.
Miért nem mentette meg Harry családját? Nem azért lett szar nekik, mert megmentette őket, hanem mert megmentette JFK-t.
De akár Miss Mimit is figyelmeztethette volna, hogy menjen rákszűrésre és jöjjön össze Deke-kel.

Ezt mind megtehette volna pár nap alatt.

Quantumleap - 2016. 04. 07. 23:37

bestente: A regényben ezekre érthető magyarázatot kapunk.

guglee - 2016. 04. 08. 09:23

Elképesztően jó volt az utolsó rész.. a sorozatban volt néha kis hiányérzet, de 8,5-re simán értékelem. Inkább 9. Az, hogy a Kennedy-s szál és a Love-story kb 35%-65% -ban vitték a filmet teljesen jó volt. Sokkal érdekesebb, hogy egy ember belül hogy éli meg a világ megváltoztatásának a dilemmáját, mint az egész Kennedy cirkusz, de a kettő együtt tökéletes választás volt. A 60-as évek látványának megkreálása zseniális volt. Szívesen néznék még egy évadot belőle. Akár többször is nekifuthatott volna Jake még a dolognak.. Akár több évadot is nyomhattak volna belőle.. lenne pár variációs lehetőség :)

GeoCucc - 2016. 04. 09. 00:58

Quantumleap, a huligános kommenthez: Igazából az is furcsa, hogy soha korábban nem járt még a térnek azon a pontján senki. Elvégre egy lerombolt épület állt ott, meg egyébként is, amióta Jake megmentette Kennedy-t, ha bárki belépett volna abba a féreglyukba, akkor egyből visszacsinált volna mindent. Nem? Meg hát állt ott egy épület korábban (vagy Al épülete volt, vagy az új jövőben valaki másé), valakinek csak oda kellett volna sétálnia a nagy jövés-menés közben az évtizedek során… Azt hiszem, ennek az időutazós sorozatnak ez a fő paradoxona.

Quantumleap - 2016. 04. 09. 07:26

GeoCucc: A fene se tudja. Lehet, hogy múltváltoztatáskor (pláne, ha ekkora), az időutazóé az elsőbbség minden téren, és csak akkor aktiválódik újra a nyúlüreg, amikor visszaérkezik. :)

Enzo - 2016. 04. 10. 00:07

1×07 pótlás
Érdekes volt, amit Bill szálával csináltak. Erősen meglepődtem az ablakon kiugráson, előtte meg elég vicces volt, hogy pont Billtől kéne az az infó, amit ő igyekezett kizárni a fejéből.
Nem emlékszem, hogy a könyvben is ennyire para lett volna az emlékezetkiesése Jake-nek, hogy 2 nappal előtte még nem tudta hogy ki fog mikor mit csinálni…
A Kártyás Ember felbukkanásának örültem, a színésze jól nyomja, viszont a hangja zavaróan nyávogós volt :/ Kivételesen kíváncsi lennék a jelenetre szinkronnal.
Azt hittem amúgy előzetesen, hogy ennek a résznek a végén váltunk pont az adott napra, és a 11.22.63 felirattal zárul a rész, ehelyett 9:30-ig eljutottunk. Na persze így is marad anyag a fináléra, amit igyekszem bepótolni.

Enzo - 2016. 04. 10. 18:28

itt elveszett egy kommentem, kéretik visszatenni, köszi :)

Gedeon74 - 2016. 04. 10. 21:09

Hú, nekem tetszett ez a keserédes befejezés.

A kalapos ember tippem bejött, legalábbis én abszolút úgy értelmeztem. Hogy ő öregen mit keres ott a 60-as években, azt persze nem tudom, hisz elég lenne zaklatnia önmagát 2016-ban is.

Azt pedig, hogy miért nem mentette meg Harry családját, az számomra a megváltozott jövőben történt beszélgetésből derült ki, ugyanis végül az is sérülést okozott neki, hogy megölték az apját, mert mégiscsak az apja volt, tehát szegénynek menthetetlenül elcseszett élete van, volt és lesz. Ugyanezért nem nyúlt bele a többi dologba sem. Miután (szerintem saját magával beszélve) megértette, hogy az ő közös jövőjének élete szerelmével nem lehet jó vége, majd senior Sadie-vel is beszélve látta, hogy boldog, és elégedett volt az életével, inkább önzetlenül lemondott a saját boldogságáról.

Quantumleap - 2016. 04. 11. 17:43

Gedeon74: Nem tudom, honnan gondolsz ilyeneket, hogy a kártyás ember Jake. Nem is hasonlít rá, szeme színe is más. Meg hogy kerülne oda a múltba, korábban a fiatal önmaga érkezése előtt? :9 A könyvben precízebben el van magyarázva, hogy kicsodák ők (a kártyás emberek) “A zöld kártyás ember” c. fejezetben.

Quantumleap - 2016. 04. 11. 17:44

javítás:

:9 = :)

Gedeon74 - 2016. 04. 11. 21:01

@Quantumleap

Nem tudom mi van a könyvben, nem is biztos, hogy utána akarok nézni, max ha az egész könyvet elolvasnám, de erre perpill nincs sok esély.

Nem kétlem, hogy ott egy teljesen más magyarázat van rá, de én mindenféle előtudás nélkül, csak a sorozatot nézve szűrtem ezt le magamnak, leginkább a két utolsó beszélgetésük alapján, ami a kocsiban, illetve a kávézó előtt történt. Amikor Jake mondja neki, hogy most mindent másképp fog csinálni, akkor a fickó mondja egyes szám első személyben, hogy pont ezt hiszi minden alkalommal, tehát olyan az egész szitu, mintha már Jake újra és újra megpróbálta volna ezt a dolgot, de mindig ugyanaz a vége, Sadie meghal. Ezért gondolhatja Jake, hogy a lány érdekében megtöri ezt a loop-ot, a saját boldogsága kárára.

Az pedig, hogy nem hasonlít, nem feltétlenül számít, mert annyira kb. ők is hasonlítanak, mint a fiatal és az idős Sadie.

És hogy hogy kerül oda? Valahol egy korábbi kommentben talán írta valaki, hogy a jelenben ugyan csak két perc telik el, de aki visszamegy, az az ott eltöltött idővel öregedik, nem csak a két perccel. Ha Jake sokszor visszament évekre, akkor végül a hatvanas években is öreg lesz.

Hát így gondoltam én ilyeneket. :)

Quantumleap - 2016. 04. 12. 05:05

Gedeon74: Dehát köztudott, hogy valahányszor valaki visszamegy, resetelés történik, ergo minden alkalom az első. Akkor hogy a csudába lehetne Jake-ből a múltban egyszerre kettő? :)
De ahogy fentebb írtam, a könyvhöz viszonyítva a sorozat végét eléggé összecsapták, kérdőjeleket hagyva a regényt nem ismerő nézőkben.

karit - 2016. 04. 12. 13:34

Elnézést a hülye kérdésért, de már biztos, hogy nem folytatódik? Az írók helyében rengeteg ötletem volna… : )

Quantumleap - 2016. 04. 12. 17:26

karit: Nem túl valószínű. Elvégre Jake miért is akarna ezek után bárhova időutazni?

Enzo - 2016. 04. 13. 12:14

Finálé és összegzés:
Fura, hogy ennyi időt szántak a jövőre, a resetre, majd az ismét hazatérésre, végül kellett az a ~60 perc a fináléra.
A posztapok jövőben Harry úgy nézett ki, mint egy öreg Indiana Jones – érdekes lett volna megtudni részleteiben is, hogy mi ment félre pontosan.
A résznek egyébként kb 5 vége volt, mint a Gyűrűk Ura trilógiának, és hát elég keserédes lett összességében. Látszik, hogy imádom a könyvet és ezzel együtt a történetet is, mert egyéb esetben egy mindössze 8 részes első évad végén messze nem kötődnék annyira a sorozathoz, hogy elszoruljon a torkom. Sarah Gadon instant szerelem. :3
Amikor a Kártyás Ember tanácsára elengedi Sadie kezét, azt a jelenetet nagyon megnézném Passenger – Let Her Go zenei aláfestéssel. :(

Összességében:
Az apró eltéréseket a második rész után megszoktam, és végül azt gondolom, hogy jó feldolgozást kaptunk. Talán csak a Kártyás Ember misztikuma maradt kissé kibontatlanul, de ezt betudhatjuk a limitált hossznak. Továbbra is kitartok amellett, hogy a könyvélményt igazán átadni több darab teljes hosszúságú évadban lehetett volna, egyszer szívesen megnézném ilyen formában is.
Ugyan eredetileg azt terveztem, hogy mire elkezdem a sorozatot, újraolvasom a könyvet, de most a befejezéskor…még el se sikerült kezdenem. Az talán erős kifejezés lenne, hogy a sorozat csak még jobban megszerettette velem a könyvet, inkább úgy fogalmaznék, hogy megerősítette bennem az újraolvasás iránti vágyat. Mindenesetre örülök, hogy a kedvenc könyvem tévés feldolgozást kapott, ezáltal többen megismerhették (viszonylag gyorsan eljut itthonra is, pont most volt a premier ugye), és remek színészeket ismerhettünk meg általa. Gyakorlatilag senkire nem tudok negatívat mondani, Sadie, Bill és Clayton kiemelkedő volt, de James Franco is jól lehozta Jake szerepét. Nem hinném, hogy lesz 2.évad, és szerintem a történet sem igényli, hogy legyen – ez az egy pedig abszolút megérte.

karit - 2016. 04. 13. 19:40

Quantumleap: köszi, kár. : (

A könyvet nem olvastam még, de az itt sehová sem kifutó Sárga Kártyás Embert behozni szerintem elég nagy készítői aljasság volt, ha előre tudták, hogy ennyi a sorozat (fanservice?). Ha nem tudták, akkor nem szóltam, bár akkor meg nem kellett volna ennyire lekerekíteni.

Oké, lehet, hogy a Kártyás nem öreg Jake, de akkor csupán kíváncsiságból követte? A kórházban is ő kavarhatott valamit Sadie altatógázával, de miért akart ártani Jake-éknek? Jó, ez csak költői kérdés, nyilván könyves spoiler lenne. : )

karit - 2016. 04. 13. 19:51

“Azt hiszem, ennek az időutazós sorozatnak ez a fő paradoxona.”

Már az problémás, hogy ha Al kiült volna a fa elé, és pislogni sem merve nézi, mialatt Jake visszamegy 1960-ba fát karcolgatni, vajon mikor jelenik meg előtte a véset?
Na és miért pont akkor? (Szerintem soha.)

(Ez volt vicces a Looperben is: SPOILER – amikor a jövőből visszajött fazon jelenben lévő fiatalabb énjét elkezdték csonkítani, ő is éppen akkor, ugyanabban a jelenbeli pillanatban kezdett csonkolódni, pedig eleve úgy kellett volna visszajönnie, vagy leginkább sehogy.)

Jake sem jöhetett volna vissza ugyanabba az időszálba, csak egy olyan másikba, amiben a fa 2016-ban már eleve be volt karcolgatva 56 éve őáltala, és itt egy “másik” Al várta volna, aki tagadná, hogy üres fát karcolgatni küldte vissza, hiszen ‘a vak is láthassa, hogy mindig rajta vót’.

Persze ez csak a szabályokkal való kötözködés, nem von le semmit az élvezeti értékből. :)

Gedeon74 - 2016. 04. 14. 00:32

@Quantumleap

Nem tudom, de mivel úgyis sci-firől van szó, mondjuk annyit szórakozott a misztikus múlttal, hogy az ott tartotta kísérteni. :)

@karit

“Jake sem jöhetett volna vissza ugyanabba az időszálba, csak egy olyan másikba, amiben a fa 2016-ban már eleve be volt karcolgatva 56 éve őáltala, és itt egy “másik” Al várta volna, aki tagadná, hogy üres fát karcolgatni küldte vissza, hiszen ‘a vak is láthassa, hogy mindig rajta vót’.” :)

És emiatt saját magát is láthatta volna visszaérkezésekor, ahogy Al épp próbálja őt megdumálni, hogy menjen be a kamrába. Vagy abban a pillanatban, ahogy visszaérkezne a 2016-os új időszálba, semmivé válik, mivel ott ő nem létezik, csak az abban megszületett Jake.

Na de ez a szép az időutazós sztorikban. :)

karit - 2016. 04. 14. 09:29

“És emiatt saját magát is láthatta volna visszaérkezésekor, ahogy Al épp próbálja őt megdumálni, hogy menjen be a kamrába.”

Erre azért volt egy +2 perces ügyes szabály. :)

“Quantumleap, a huligános kommenthez: Igazából az is furcsa, hogy soha korábban nem járt még a térnek azon a pontján senki. Elvégre egy lerombolt épület állt ott, meg egyébként is, amióta Jake megmentette Kennedy-t, ha bárki belépett volna abba a féreglyukba, akkor egyből visszacsinált volna mindent. Nem?”

A fenti karcolgatós példa alapján ez egy ‘sokvilág’-szerű időutazás: mivel minden visszamenés reseteli az előzőt, ahogy Jake sem találkozott a korábban/később visszament önmagával az 1960-ba érkezéskor, ugyanúgy nem láthatta az utána vetődő huligánokat sem. Azok egyesével a kis privát 1960-ukba pottyantak át, amelyeknek mind különféle jövőjük lesz.

Persze, jogos a kérdés, mi van, ha kézen fogva lépnek át; kábé az, mint amikor Sawyer engedte le a kötélen lógó Locke-ot a kútba, a következő pillanatban meg a földbe vezető kötélvéget markolászta.

Gedeon74 - 2016. 04. 14. 14:59

Ügyesnek tűnő. :) De mivel másik időszál, ezért lehet, hogy Al egy órával korábban, vagy épp öt perccel később beszél erről Jake-kel.

clegane - 2016. 04. 16. 23:32

karit: mondjuk nekem ebben a történetben az a bajom a “mindenkinek saját különféle jövője lesz” féle alternatív idősíkos időutazás-mechanizmussal, hogy amennyiben így van, akkor JFK megmentésének semmi értelme a világ jobbá tevése szempontjából, szimplán csak az időutazó átslisszol egy olyan idősíkba, ahol nem ölték meg JFKt (speciel pont miatta).

szerintem az öreg amikor kitalálta, hogy jobb hellyé teszi a világot azzal, hogy megmenti JFK-t, akkor arra épített (de simán tévedhetett), hogy akkor teljesen eltűnik az a történelem, amiben meghalt JFK, és az lesz helyette, amiben nem halt meg.

mert érted, hiába küldi át Jake-et abban a reményben hogy majd jobbá teszi a világot, ha ebből Jake-en kívül senki más nem vesz észre semmit, az öreg se. (ha nem halt volna meg)

Quantumleap - 2016. 04. 17. 08:10

clegane: No igen. Én például Beatles-rajongóként többször is fantáziáltam már azon, hogy milyen lenne visszamenni megakadályozni John Lennon halálát. De aztán mindig arra jutottam, hogy nem érné meg, mert a visszaérkezésem után egy olyan jelenben kellene élnem, melynek történései és emlékei az én személyem számára ismeretlenek, mint személyesen átélt dolgok. És akkor utána életem végéig egy alternatív síkban tengődnék. :O :)

karit - 2016. 04. 17. 11:16

clegane: így van, Al tévedhetett, legalábbis nekem a fenti fás példán keresztül, és hogy Jake sosem találkozott önmagával/Allal/a huligánokkal, és a Kalapos sem emlékezett rájuk, ez jön le.
(Nem olvastam még a könyvet, a Kalapos így nagy kakukktojás, vajon ő hogyan/honnan járkál vissza, és miért pont ott találkoznak? Remélem, a könyben kiderül.)

Resetet kétféle módon tudok elképzelni: a korábbi idővonal megy tovább Jake nélkül, és nincs visszatérés, vagy a régi idővonal megsemmisül – no igen, de mikor?? Már 1960-ban leginkább.

Hiába védi meg JFK-t, az “ö Al-ja” nem tapasztalhatná meg azt a világot egyik esetben sem, az csak az utazó számára létezik. “Az az Al” így is, úgy is megszívta. Persze mindez csak fotelfilozófia… Épp ezért az itteni zavaros szabályoknál sokkal egyértelműbb a Daniel Faraday-féle WWH, eszi, nem eszi, ez van megírva. :)

Trefayne - 2016. 04. 17. 19:19

Én csak most láttam először a sorozatot. De a koncepció kísértetiesen emlékeztet egy 1990-es B-filmre, “Running Against Time” c. filmre (Robert Hays főszereplésével). Abban a főszereplő megtudja, hogy ismert professzor egy időgépen dolgozik és ráveszi, hogy visszautazhasson a múltba megakadályozni JFK merényletet, így akkor a vietnámi háború nem történik meg, az ő bátyjának nem kell bevonulnia és így nem is esik el. De lényegében minden kísérlete balul sül el. De a végén mégis megtörténik, amit szeretne, de nem úgy ahogy tervezte…
De lehetne még sorolni, hogy hány más filmben vagy sorozatban (pl. Quantum Leap) jött elő a téma. Ettől függetlenül leültem, végignéztem a sorozatot és hát megvolt a hasonlóság egy adott szinten az említett filmmel. De még így is jobban kidolgozott a történet, mint bármi más esetében. Nekem bejött :)

kecskebégető - 2016. 04. 20. 19:03

Jó volt a végére a a romantika túltengett de death metalos létemre egyáltalán nem bántam (:

10/8

d. aszter - 2016. 04. 21. 00:27

Olvastam a könyvet! Alig bírtam letenni. Ami a sorozatott ill. Természetesen eltér sokban a könyvben írottaktól. De ettöl még inkább izgisebb! Kicsit vaskos könyv, de írójához méltó olvasmány! Csak ajánlani tudom.

dzsoker76 - 2016. 04. 27. 07:15

Hát számomra csalódás lett a sorozat.
Szerintem ez a nőszemély a könyvben lévő összes izgalmas részt sikeresen átírta kénye-kedve szerint.
És ehez még King is a nevét adta?(Ezek szerint tényleg van az a pénz) :(

winnie - 2016. 04. 27. 08:04

még szerencse, hogy átírta, illetve adaptálta, erről szól ez a műfaj – az lenne csak az igazán kreatív, ha lemásolná a könyvet:) de…, nem hiszem, hogy minden izgalmas át lett volna írva.

“És ehez még King is a nevét adta?(Ezek szerint tényleg van az a pénz) :(”

persze. mert nyilván erről van szó. az fel sem merül benned, hogy nagyon, nagyon elégedett volt a végeredménnyel? eleve együtt dolgozott a készítőkkel, javaslatokat tett, nyilván, ahogy mindenhol hangoztatta, az volt. miképp sok néző is – szerintem is marha jó volt.

az benne van, hogy nem jött be (naná, sokan lesznek ilyenek), de kiben merülne fel a saját véleményét másra vetítse ki? nem kell feltétlenül ugyanazt vallanod, mint mondjuk king.

tatabike - 2016. 04. 29. 21:03

Én most néztem meg a sorozatot a héten. Múlt héten kezdtem, minden nap este egy részt néztem meg. Érdekes volt, szeretem az ilyen időutazós filmeket, bár az igaz, hogy ha elkezd rajta agyalni az ember, akkor könnyen bele lehet gabalyodni, és az is igaz, hogy minden hasonló témában elég sok a paradoxon is. Aki kicsit (nagyon) ki akarja fektetni az agyát ilyesmivel, annak tudom ajánlani a Primer cimű filmet 2004-ből. Brutális.
Én azt nem értettem, hogy bárki megy vissza és bármikor, mindenki reseteli mindenkinek a múltban tett dolgait? Meg ha a szórakozóhelyen hallgatózásnak annyira ellenáll az idő, akkor a végén a konkrét eseménynél elég gyenge az a mentőbe csapódó autó.

tatabike - 2016. 04. 30. 22:39

Elkezdtem olvasni a könyvet. Ez még jobb.

demerzel - 2016. 06. 05. 18:01

A múltbéli hangulat nagyon tetszett, a szereplők is. A dinamika furcsa volt, de talán éppen ettől jó. Nekem is úgy tűnt, hogy a szórakozóhelyen a múlt komoly arzenált vetett be Jake ellen, ahhoz képest az utolsó napont lightos volt a veszély.
A befejezés nagyon tetszett.
A fiatal Sadie-t játszó színésznő elbűvölő volt a szerepben.
Én szerettem ezt a sorozatot, de örülök, hogy nem húzták, mint a rétestésztát.

Moon - 2016. 06. 06. 17:41

Most daráltam le egyben, péntek estétől vasárnapig az évadot. Nekem nagyon tetszett, kivéve Franco játéka, de őt általában nem kedvelem valamiért. Van valami idegesítő, álságos kisugárzása, amit itt is éreztem, és ellenszenves, de ez szubjektív.
Mivel a könyv is megvan egy ideje, gyorsan sort kerítek arra is. Most először fordul elő, hogy előbb látok egy SK-adaptációt, és csak utána olvasom el könyvben :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz