login |

Grey’s Anatomy: visszatért a 12. évad – írta Kriszta

2016. 02. 18. 16:33 - Írta: vendegblogger

14 hozzászólás | kategória: kritika,

Azt hiszemm ismét elérkeztünk egy olyan epizódhoz, amit a sorozat nézői még jó ideig emlegetni fognak. Túl sokat nem is tudnék írni róla, mert ezt látnia kell minden rajongónak, de csakis szigorúan egyszer.

greys3

Mielőtt megnéznék mi is történt ebben a számomra egészen megrázó részben, tekintsünk kicsit vissza az évad eddigi történéseire. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Dr. Bailey lett a sebészet vezetője és egészen érdekes látni, hogy az eddig a magabiztosság és határozottság élő szobra mennyire idegenül és kicsit félénken mozog az új pozíciójában. Bár már régóta nincs annyi szerepe Dr. Webbernek, de szerencsére mint mindig, most is ott van Bailey mellett egyfajta bölcs tanácsadóként, hogy segítséget nyújtson neki a nehezebb döntéseknél.

Az évad egyik legígéretesebb szála az Owen-Nathan ellentét amiről egyelőre szinte semmi részletet nem tudunk, de olyan feszültséget okoz az egész kórházban ami kisebb-nagyobb mértékben mindenkire hatással van.

Többek között például az Owen-Amelia és April-Jackson kapcsolatok alakulására is. Kár, hogy ebben az évadban valahogy a szerelmi civódások számomra teljesen érdektelenek, ide értve az Alex-Jo huzavonát is. Egy adott rész legérdektelenebb pillanatit hozzák nekem ezek a pillanatok, párok.

greys2

De szerencsére azért ott van Maggie és DeLuca kibontakozó kapcsolata, ami azért tud némi mosolyt is csalni az arcunkra, valamint azért jó látni, hogy ennyi évad után is tudnak az írók egy friss és szerethető szerelmi történetet mutatni nekünk.

Amelia és Meredith kapcsolatát soha sem a béke és harmónia jellemezte, de a tragikus történések után ez után egy szinte visszafordíthatatlan negatív irány felé mutat. Ameliának mindig is szüksége volt egy erős támaszra, így miután elvesztette az egyik legfontosabbat, kétségbeesetten próbál Owennel és Meredith-tel való kapcsolatába kapaszkodni, sajnos egyelőre hiába.

greys1

Ellen Pompeo egészen fantasztikusat játszott ebben az epizódban. Meredith-nek egy újabb leckét kellett megtanulnia, aminek lényege a megbocsátás volt.

A rész közel felében alig volt hanghatás, ami Pompeo alakításával együtt olyan elképesztően nyomasztó érzést keltett bennem, amilyet már régen nem éreztem – szerencsére. A kiszolgáltatottság és tehetetlenség érzése, valamint a lassú gyógyulás miatt szükséges türelem és lelki erő, ami körbelengte a perceket, teszi majd valószínűleg az egyik legemlékezetesebb résszé a 12×09-et a sorozat történelmében.

14 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2016. 02. 18. 17:33

Jó írás, Kriszta :) de én biztos sokszor újra fogom nézni, már így is háromszor láttam :D

yeeeyha - 2016. 02. 18. 19:07

Már nagyon vártam vissza a sorozatot, nem szeretem az ilyen téli szüneteket, egy csomó sorozat azért sikkad el nálam, mert a szünet idején más kerül a helyükre és elfelejtődnek (az őszi premier meg azért jó, mert egyszerre jön sok minden).

Nekem is tervben van az újranézés, engem nagyon megrázott, pedig megnéztem pár hete a promót, így tudtam mi fog történni. Nagyon átgondolt rész hatását keltette, az összes sérülésének lett valami fontos következménye. Ami nem tetszett, hogy fekete férfi volt a “támadó”, a megbocsájtással együtt ez már-már szirupos volt nekem.

Jo engem is halálra idegesít, jó lenne, ha kiírnák, befáradt a karakter is és vele Karev is, pedig neki a barátsága Meredith-el nagy kedvenc lett mostanra, ők maradtak csak az egyedüli csapatból.
Maggie pedig az egyik legviccesebb karakter, a színésznő is jó.

renka - 2016. 02. 18. 19:09

“ebben az évadban valahogy a szerelmi civódások számomra teljesen érdektelenek” Kb. így érzem én is. A Maggie-Andrew páros viszont tényleg zseniális húzás volt, ráadásul derült égből villámcsapásként…nem hiszem, h bárki is számított erre.
Amit nagyon szeretek még ebben az évadban:a közös eszegetős beszélgetések (tök jó, h Callie újra a csapat tagja!), amikor tutira beszól valaki, valamit…ill. a reggeli autós-jelenetek is nagyon szórakoztatóak. Kíváncsi vagyok mi lesz Ameliaval, az Owen-Nathan ellentéttel, meg remélem, h valahogy a többi szálat is felturbózzák, mert így mondjuk a 12×11-es rész elég hosszú lesz…

Rainmagic - 2016. 02. 18. 21:24

Szerintem minősíthetetlenül rossz volt ez a rész. Talán a valaha készült legrosszabb. :) Amit Shondáék művelnek Meredith karakterével, az már embertelen. Elhiszem, hogy ő a főszereplő, névadó, alapember, de ez már túlzás.

Kriszta - 2016. 02. 18. 22:37

Maga az,hogy Meredithen keresztül mutatták ezt be és amit ő átélt már az valóban emberfeletti(lassan már tényleg túlzás).Ettől eltekintve maga a rész és a megvalósítás nagyon hatásosra sikerült szerintem.

Deny - 2016. 02. 18. 23:06

Egyébként a való életben is vannak ilyen tragikus sorsú emberek, akik pont ennyi katasztrófán esnek át. Az IMDb-n valaki írta is, hogy azért tud azonosulni Meredith-szel, mert neki is tele van mindenféle tragédiával az élete. Csonka családba született, volt már rákos, kétszer került lövöldözésbe, az anyja skizofrén lett, a testvére meghalt, és ez csak néhány volt, amit megjegyeztem…

Azért tudtommal a Vészhelyzet se szenvedett tragédiákban :D
Az Origo egyébként lehozott egy cikket múltkor, hogy az amerikai tévénézők szerint Meredith és az X-aktás Scully a két legtragikusabb sorsú tévés női karakter.

zsemlye - 2016. 02. 19. 00:04

… ha Alex dobná végre a kislányt és összecuccolna Mer-rel? Olyan jól összecsiszolódott évtizedes “házaspár”-t hoznak mióta Derek nincs…

eszemix - 2016. 02. 19. 00:12

Engem egy dolog zavart baromira: írásban miért nem kommunikáltak vele?! Addig is mennyi idő eltelt, mire szerencsétlen Meredith eljelelte, hogy látni akarja a kartonját… totál hiteltelen. Ezt egy sima beteggel sem teszik meg, nemhogy egy maguk közül valóval… ehh

garcon - 2016. 02. 19. 00:46

Remekelt ismét Ellen Pompeo!
Különleges rész volt.

jessm - 2016. 02. 19. 14:39

Én azt nem értem ,mi a fenének nézem ezt még mindig. Visszejöttem ,mert Ellen és Denzel. Hú ez biztos jó lesz.

Megint csak rájöttem, hogy ezt a sorozatot jól el kell felejtenem ,de rörkre, hiába néztem végig 11 évadot.

Félre értés ne essék szerintem Ellen fantasztikus volt , nem hiába kezdtem el miatta nézni a sorozatot.

Ez a rész összefoglalta azt , hogy miért miért szerettem a Greyt és miért vettem búcsút.

Ellen fantasztikus volt, a fő sztori érdekes volt, hogy egy beteg véletlenül meg támad egy orvost, és az egész tehetlenség is remek volt.
Viszont innetől már csak problémáim voltak a résszel.
MIért Meredith-vel tették ezt, szerintem az hogy elvesztette Dereket teljesen elég történetszál lehetne erre az évadra.
ÉS ezt a részt át lehetett volna adni másnak, mert ebben stábnak nem csak Ellen tud játszani. Ezt a görcsös ragaszkodást sem értem , hogy Meredith-nek mindig kell valami dráma, lehetne háttérbe idönként és a többiek meg előtérben és végre sikerüle megkedvelni a többi karaktert .
Plusz a drámázást sem értem, miért nem vittek oda egy tabletet és leírták volna meredithnek mi van és meredith is válaszolt volna. Elszigetelt lett volna enélkül is nem kellett volna túl tolni.

ÉS ez a fő hibája az egésznek, hogy az írók a 8. évad óta túl drámázzák a dolgot, van olyan szereplő aki részekre eltünik, fél évadot végig drámaznak problémákon mert a szereplők nincsenek benne a részekbe, ahelyett , hogy megkapnánk a választ és tovább lépnénk (lásd April és Jackson ,még mindig nem történt semmi velük ), húzzuk a nézők agyát, hogy majd egy szereplő központú részben jól ne döntsenek el semmit,vagy agy igen, de a legszemetebb módon lezárni a történetet mint pl.: Callie és Arizona történetét a szakítós részben.

Szóval jó rész volt, de nem kösz a sorozatra.

renka - 2016. 02. 19. 17:35

Lement a 10. is… A múltkor volt egy gyenge pillanatom, amikor azt mondtam, h Pennyvel semmi bajom,és ez mondjuk részben igaz is, nem utálom vagy ilyesmi…de most már igazán mehetne(de sajnos nem fog). Nagyon szeretem Callie-t, de tök bénák együtt. Szívesebben néztem volna még a (jelenlegi) kedvenc párosomat (Maluca), ők aranyosak, szórakoztatóak voltak. Richardot jó ötlet volt bevonni, az egyik legjobb jelenet volt a liftes (és az albérletes sem volt rossz :D). Gyanítom, h az “após” jelölt ezentúl rajta fogja tartani a szemét DeLucan,ellátja majd munkával rendesen,nehogy unatkozzon.:D

Emlékszem, anno drukkoltam Alexnek és Jonak…de azóta gyakorlatilag semmire nem emlékszem velük kapcsolatban. Alex annyi ideig ignorálta Jot, h számomra is teljesen érdektelenné vált…az egész történetük. Ezért nem túl jó hír nekem, h valószínűleg még egy ideig középpontban lesznek ebben az évadban. A flashbackeket “picit” unom már, ha lassan is, de haladjunk már előre! Nathan és Owen közös akciója nagyon klassz volt, szívesebben elnézném őket a drámázó párosok helyett, még akkor is, ha néha egymás torkának esnek.

mandarini951 - 2016. 02. 19. 20:20

Nekem ez a rész (12×09) tetszett a legjobban. A megvalósítása az eddigi leghatásosabb volt, nekem még a lövöldözős és repülőgép szerencsétlenséges részeknél is sokkal jobb volt. Az, hogy az első felében szinte nem beszéltek, számomra nagyon hatásos volt. Az viszont nekem is kezd túlzás lenni, hogy Meredith-tel ennyi minden negatív történik.

Nola - 2016. 02. 20. 20:08

A részben azért sokkal több történt, mint amiről Kriszta írt.

A rész érdekessége, hogy Denzel Washington rendezte, nagyon érződik, hogy sok mozis megoldás van benne. Én örültem az új nézőpontnak. Szerintem annak is érdekes lehet ez a rész, akit amúgy a sorozat nem érdekel, viszont a jó rendezői megoldások igen.

Kriszta - 2016. 02. 20. 20:15

Természetesen sokkal több történt.
Ennek a posztnak csupán a figyelemfelkeltés és az emlékeztetés volt a célja,hogy visszatért a sorozat.
Nem akartam végig spoilerezni a részt :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz