login |

Red Oaks: az 1. évad

2016. 02. 18. 21:22 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: kritika,

2016-ban furcsa leírni, hogy az Amazon-os Red Oaks a 2014-es év egyik legjobb pilotját produkálta számomra – a pilotkritikánkat mondjuk human írta, de ő is kihozta 8/10-re ezt a 80-as években játszódó komédiasorozatot. A próbapilot utáni berendelést követően az Amazon ősszel hozta ki a teljes szezont, amit csak mostanra sikerült végignéznem. Ami egyben azt is jelenti, hogy volt annyira jó a sorozat, hogy maradjon, és most várjak egy esetleges második évados berendelésre.

Red Oaks-7

A fenti linken olvasható az alapsztori, de a lényeg, hogy a Red Oaks egy főiskolás srác nyarát követi, amint egy golfklubban dolgozik tenisztrénerként. Egy klasszikus felnövés, coming of age-sztorit kell elképzelni, az ugyanitt dolgozó barátokkal, barátnővel, valamint viszonylag hangsúlyos családi szállal, a felnőtt élet közelítő árnyaival.

I don’t know where your mother finds these people. Honest to God, they’re like extras from a Fellini movie.

Mindezt nem is igazán komédiaként tálalva, hiszen bizonyos vicces jelenetei ellenére a Red Oaks nem annyira röhögős sorozat, inkább csak egy nagyon hangulatos, mosolygós, javarészt feelgood valami. Odáig talán nem merészkednék, hogy limonádé, de valójában súlytalan, egyedül a fő karakter, a tényleg szimpatikus, olykor félszeg, máskor pedig már-már rámenős főhős, David erős jelenléte mozdítja el ebből a kategóriából.

Red Oaks-5

Az az igazság, hogy a Red Oaks inkább csak random életképeket mutat meg a nyárról a főhős szemszögéből. Vannak ugyan átívelő szálak, de azok nagyon vékonyak, pár részben, minimális játékidőben taglaltak, mint a fotós, kokós vagy a teniszbajnokságos. Sőt, olyannyira nem volt kötött a sztori, hogy az 1×07 például egy testcserés epizód (WTF!), amiben valami ázsiai itóka hatására apa és fia helyet cserél.

Ez utóbbiból is kiderül, hogy nagyon áthatja a sorozatot a 80-as évek hangulata, és akit ez a hangulat (a ruhák, a zene, a használati tárgyak), a retró stílus megfog, az szerintem nagyon fogja élvezni ezt a tényleg aranyos sztorit.

Red Oaks-2

Még akkor is, ha ez a 25 perces formátum egyszerűen nem alkalmas a karakterek, főleg a mellékszereplők megtöltésére, így David-en és Wheeler-ön kívül a többiek elég papírmasék (utóbbinál sokat jelentett az az otthon 1-2 perc, amit kapott), köszönhetően annak, hogy nincsenek nagyon a középpontban, ami például Skye esetében sajnálatos, mert hol így, hol úgy viselkedik, a szezon legvégéig gőzöm nem volt róla, hogy mit akar, de még akkor is meg tudott lepni. Ami nem biztos, hogy szerencsés.

És, ha már Skye. Oké, én nem vagyok lány, de az már a pilotban is elég fura volt, hogy Craig Roberts karakterére ennyire beindulnak a csajok, tippre ő nem az a fajta srác, aki sok szavazatot kapna az eyecandy szavazásokon, de ennyi belefért. Főleg, hogy a sorozat egyébként is működött a nem feltétlenül menő tinisrácok álombeteljesüléseként, hiszen Wheeler is esélyt kapott egy jócsajnál, meg végülis David apja (Richard Kind mindig ilyen jó?) is megkaparintotta a Dirty Dancing-es Jennifer Grey-t.

Red Oaks-1

Nem lett kiemelkedő a Red Oaks, nem mondanám kötelező darabnak sem, de nosztalgiázásra nagyon, nagyon jó, és nem sok ilyen szerethető, feelgood sorozat van – számomra ez nagyjából a nézős, 6-7/10 kategóriát jelentette.

És bár feljebb azt írom, hogy nem nagyon van lehetőség karakterizálni a sorozatban, azt azért sikerült elérnie a készítőknek, hogy a figurák emlékezetesek maradjanak számomra, és többségük érdekeljen, enélkül biztos nem működött volna sem a komédia, sem pedig a sorozatot halványan átlengő drámai vonal (mégiscsak egy szívrohammal kezdődött az egész.)

Red Oaks-10

A Red Oaks az a sorozat, amit szinte teljes egészében elkerül a dráma, de ha mégis történne valami rossz, akkor kisvártatva egy zenés montázzsal megoldják. Az utolsó két részben nem is tetszett annyira, hogy kicsit komolyabbra vették a figurát, némiképp keserű szájízet hagyott bennem ez a megközelítés, de itt is sikerült bőven feloldani a dolgokat, még akkor is, ha némi cliffhanger-t is kaptunk.

A dolgok alakulásának fényében tényleg kíváncsi leszek arra, hogy egyrészt kapunk-e második évadot, másrészt, hogy merre fognak elindulni a készítők. Mondjuk adja magát, hogy ismét nyári sztorit kapjunk, nem hiszem, hogy a Red Oaks működne a Red Oaks klub nélkül.

Red Oaks-9

Ja, azt tényleg csak széljegyzetben vetném ide, hogy nem semmi rendezőket szedtek össze a sorozathoz. Amellett, hogy Steven Soderbergh executive producer, de nem rendezett, a kamera mögé állt David Gordon Green, Amy Heckerling és még Hal Hartley is.

3 hozzászólás Ne habozz!

pody - 2016. 02. 18. 22:42

Hal Hartley? Na akkor ez is kotelezo neznivalo listara felkerult

riggins - 2016. 02. 20. 13:10

Én a tél elején daráltam le és nagyon tetszett, jobban mint az itteni pontszám. Ráadásul anno nagyon régen a pilotban Nash karaktere jött be leginkább, aki a többi részben sokkal felejthetőbb volt. Szóval nem is volt olyan, aki irritáló lett volna, Wheeler se, pedig Oliver Coopert a Californicationben ki nem állhattam.
Remélem lesz folytatás

Thomas Cook - 2016. 06. 19. 08:50

Én most kerítettem időt a sorozatra, és azt kell mondjam, hogy rég nem szórakoztam ilyen jót! Valami ehhez hasonlót esetleg tudna még valaki ajánlani?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz