login |

Star Trek-mozifilmek 1-6.: a The Original Series karaktereivel – írta Eloise

2016. 02. 20. 15:28 - Írta: vendegblogger

14 hozzászólás | kategória: kritika, mozifilm,

Az eredeti Star Trek-sorozat az első sugárzás során nem aratott kirobbanó sikert, az ismétlések hozták meg az igazi népszerűséget. A készítők a hetvenes években azt tervezték, hogy indítanak egy új szériát, a Star Wars sikerén felbuzdulva azonban úgy döntöttek, hogy inkább a mozifilmek készítésébe fognak, azok segítségével tágítják az ST-univerzumot. Az első film (1979 – Star Trek: The Motion Picture) története eredetileg az új sorozat pilotja lett volna.

1

A film korrekt sikert aratott a pénztáraknál, azonban sem a történet, sem a megvalósítás nem volt igazán jó. Sok hasonlóságot lehet felfedezni az eredeti sorozat 2×03-as, The Changeling címet viselő epizódjával, melyben szintén egy mesterséges intelligenciával kerül szembe a legénység, így nem mondható túl eredetinek sem az alaphelyzet.

A sorozat karakterei mellett egy szerelmes pár a központi szereplő. Nem tudom, hogy a színészek lettek-e rosszul kiválasztva, vagy a forgatókönyv volt-e rossz, de én nem igazán éreztem úgymond a kémiát a két színész között.

2

Amik viszont igazán jól megírt jelenetek voltak, az Dr. McCoy és Spock hajóra lépései. Nagyon viccesre sikerült mindkettő, és nagyon illett a figurák személyiségéhez. A két jelenet nagyon más volt, mégis volt egy hasonló dolog: mindkettőnél elhangzik, Kirk kapitány szájából, hogy szüksége van a tisztjére.

A sikeren felbuzdulva pár évvel később elkészült sokak szerint minden idők legjobb Star Trek-filmje (1982 – Star Trek II: The Wrath of Khan). A történet ismét csak az eredeti szériához nyúlik vissza, és újra feltűnik a genetikai módosítással szuperintelligenssé vált Khan (Ricardo Montalban), aki határtalanul mérges Kirk kapitányra, amiért el kellett hagynia az űrhajóját. Egy véletlen során hozzájut egy hajóhoz, és a bosszún kívül semmi nem érdekli.

A történet rendkívül jó, sok elgondolkodtató momentummal, vicces jelenetekkel és némi akcióval. A vége pedig igazán meghatóra sikerült. Én képtelen vagyok a mai napig könnyek nélkül végignézni, hiába láttam már többször is.

3

A következő részt (1984 – Star Trek III: The Search for Spock) Leonard Nimoy rendezte, és Spock szinte egyáltalán nem szerepel a filmben, a hiányát nagyon érezni. Ez a rész számomra jóval vontatottabb lett, mint az előző. Ennek ellenére voltak igazán jó jelenetek, a kedvenceim Kirk kapitány és Sarek, Spock apjának közös percei.

A harmadik rész időben szorosan követi a másodikat, és ez nincs másként a negyedik (1986 – Star Trek IV: The Voyage Home) esetében sem. A rendezői széket újfent Leonard Nimoy foglalja el. Ezt a részt legtöbben a „bálnásként” szokták emlegetni, mert nagyon fontos szerepet kap két bálna. Az írók a történettel fel akarták hívni a figyelmet a környezetvédelemre, azon belül is az állatok védelmére.

Némi időutazásban is lehet részünk, hiszen a legénység, az akkori jelenben, 1986-ban köt ki. Mai szemszögből érdekes látni, hogy milyen volt az élet Amerikában a 80-as évek közepén. Emellett természetesen a készítők igyekeztek megragadni minden alkalmat, hogy a jövőből érkezők minél több vicces helyzetbe keveredjenek, mert nincsenek tisztában a kor szokásaival.

5

A két főszereplő, Kirk kapitány és Spock párosa zseniális. Leonard Nimoy-nak és William Shatnernek lehetősége volt megmutatni, hogy igazán jó humorérzékük van, és éltek is vele. A játékuknak igazán jót tett, hogy a magánéletben ekkor már nagyon jó barátokká váltak, és gond nélkül ugratták egymást a filmben.

A következő filmet (1989 – Star Trek V: The Final Frontier) már William Shatner rendezte. Ez termelte a legkevesebb bevételt, sokan ezt tartják az első hatos etap mélypontjának, sőt akadnak, akik minden idők legrosszabb Star Trek filmjeként emlegetik, s bizony a többség a rendezőt okolja ezért. A túl sok akció és a gyenge forgatókönyv kerül általában kipécézésre, én viszont sokakkal ellentétben kifejezetten kedveltem ezt a részt.

4

Tetszik, hogy a Kirk/Spock/McCoy-trió újra előtérbe kerül. A táborozásuk a tűz körül bár egy kicsit erőltetett, én aranyosnak találtam. Ráadásul nekem egyértelműen úgy tűnt, hogy ez a három ember nemcsak a film kedvéért tesz úgy, mintha szeretné és tisztelné a másikat. Szomorú belegondolni, hogy már csak a Kirk kapitányt játszó William Shatner van közöttünk.

Örömteli lépés volt, hogy Scotty több jelenetet kapott, és a karakter minden vicces tulajdonságát kihasználták. Emellett engem nagyon megfogott a jelenet, melyben felmerül, hogy jó-e, pontosabban helyes-e elvenni egy embertől a fájdalmát egy kézrátétellel. DeForest Kelley nem először bizonyíthatta be, hogy mennyire jó színész a haldokló apja halálos agyánál történtekre visszaemlékezve, William Shatner monológja arról, hogy az embert a fájdalma teszi azzá, aki ma, nagyon megérintett.

6

A hatodik rész (1991 – Star Trek VI: The Undiscovered Country) egyértelműen búcsúzós hangulatú, a szereplők és a készítők is tisztában voltak azzal, hogy ez lesz az utolsó filmjük együtt. A rész egyértelműen a háborúellenesség jegyében íródott. Emellett a megbocsátás, más kultúrák elfogadása és tisztelete, valamint a bizalom is fontos szerephez jut.

A zárás kellően érzelmesre sikerült, mégse nyújtották túl hosszúra a búcsút. Érdekesség a résszel kapcsolatban, hogy állítólag a William Shatner és George Takei közötti harag miatt, Sulu kapott egy teljesen külön történet szálat, így szinte egyáltalán nem szerepeltek együtt és a legutolsó jelenetben sem volt George Takei jelen.

A mostani reboottal ellentétben, ezekben a filmekben szereplő színészek középkorúak, és lehet, hogy ez néhány embert visszatart attól, hogy megnézze az első hat mozis epizódot. Az alapvető téma szinte mindegyikben – talán a negyediket kivéve – a halál és az elmúlás, amit nyilván egy idősebb színész jobban tud átadni, mint egy fiatalabb.

7

Kirk kapitány monológjaiban és párbeszédeiben jelennek meg ezek a gondolatok, de a történetek egy része is e köré a két téma köré csoportosul. Ami még nagyon pozitív volt, hogy Kirk kapitány nem lett hibátlanként megjelenítve. Előfordul, hogy hibázik, gyakran erős bosszúvágy él benne és túlságosan konok. Ezek a hibák pedig emberivé teszik.

Érdekes lenne látni, hogy az évek múlásával vajon a mostani filmek is ilyen irányt fognak-e venni. Remélem, hogy a szereplőket láthatjuk majd tíz, sőt húsz év múlva, mikor már nekik is meg kell küzdeniük a kor múlásával és a feltörekvő új generációval. Persze erre kevés az esély, hiszen nem sok  színész szeretne ilyen sokáig egy karakter bőrébe bújni, s vele együtt megöregedni.

14 hozzászólás Ne habozz!

m76 - 2016. 02. 20. 16:14

Én azok közé tartozom akinek tetszett az első és az ötödik rész is. Gyerekként látam még az első 4-et, és akkor természetesen a 4. volt a kedvencem. De mai szemmel már a 4.-et a legutolsó helyre sorolnám.

Nekem az ilyen filmekben a taktikai harcok tetszenek a legjobban. Ezért a 6, 5, 2 azok a részek amik a legjobban tetszenek.

Amiben leginkább külnböznek ezek a régi filmek az újaknál, és itt most nem csak a star trek-re kell gondolni hanem úgy általában minden modern sci-fi-re. Az, hogy ez sokkal emberibb. El lehet hinni, hogy a pozitív karakterek tényleg létező emberek, nem pedig sérthetetlen, tévedhetetlen, morálisan fedhetetlen übermensch-ek.

És ugyanez igaz a negatív karakterekre, is, hogy hihetőek, nem minden megmozdulásuk abból áll, hogy ők most fúdegonoszak, és utáld őket minden áron.

Bármennyire is nagy színésznek tartják cumberbach-ot, az ő kahn-ja egy rossz vicc a klasszikushoz képest.

Ezt a minden szerepre fiatal színészt tendenciát meg végképp nem tudom hová tenni. Ha nem szab valaki határt ennek akkor pár év és minden filmben csak tinédzserek lesznek. Egyszerűen hülyeség. Nem azért mert utálom a fiatalokat, hanem történetileg. Hogy lehet egy hatalmas hajó majd minden magas rantgú tisztje huszonx-?

Na jó nem is folytatom mert csak felidegelem magamat.

ALDO - 2016. 02. 20. 16:20

Nekem még mindig a “bálnás” rész a kedvencem. Egy kicsit rendhagyóbb, mint a többi, mert a 20. századi környezetben nyilván kevesebb sci-fi elemet elhasználni. Az első résszel sincs komolyabb bajom, talán csak annyi, hogy van benne pár üresjárat és néha egy kicsit vontatottnak tűnik. A 2-4-ig részeket tekinthetjük egy trilógiának, hiszen némileg összefüggnek történetileg. Én azok táborát erősítem, akik az ötödik részt tekintik a mélypontnak. Sok rajongó szerint a páros részek a legjobbak és nem csak az eredeti szereplőkkel készültekre vonatkoztatva, hanem a TNG-s filmekre is.
Az új feldolgozásból csak az első részt láttam, de nem lehetett valami maradandó élmény, mert mára már alig emlékszem belőle valamire.
Ha rangsorolni kéne az eredeti 6-ost, akkor nálam valahogy így nézne ki: 4, 2, 3, 1, 6, 5

mSO - 2016. 02. 20. 17:44

A bálnás rész nekem is a kedvenc, de nagyon tetszettek azok a részek, amikor a vadonban voltak (a hegymászós jelenetek és a tábortüzesek szerintem a film-sorozat csúcspontjai, mondjon bármit a rajongógárda :)).

everest456 - 2016. 02. 20. 18:42

én nem tudom a 2/3/4-et külön résznek tekinteni, inkább egyfajta minisorozat érzést sugall, annyira következik egyik a másikból.

Az ötödik rész kicsit necces volt, mert bár volt benne pár jó jelenet, illetve az alapötlet sem lett volna rossz, de nagyon szétesett az egész.

A hatodikat sokáig nem is láttam, mert valahogy a kilencvenes évek elején az első öt részt adták a TV-ben és eleinte kicsit fura volt, hogy próbáltak új karaktert is behozni , de végül is rendben volt, a régi világ elmúlását elég jól megrajzolta.

m76:
Régen sem kellett hű de nagyon sokat agyalni egy egy filmen, de ma valahogy tényleg a legkönnyebben fogyasztható tartalmak felé mennek el. A jó jó, a rossz pedig rossz, mert csak ,vagy rosszabb esetben jön a komplett baromság.

Serrin - 2016. 02. 20. 19:04

Nekem az 5. és a 6. rész a kedvencem. Az első kicsit vontatott, a 2-3-4 pedig összefüggő, de pont az időutaás miatt a 4. nem jött be igazán.

Andro - 2016. 02. 20. 20:24

Én az összes régi ST-filmet imádom. Nekem azok az igazi Star Trek filmek, mert emberiek és könnyen érthetőek. Bár nem titkoltan a “bálnás” az abszolút favorit. XD

Egyébként egyetértek m76-al abban, hogy szerintem sem éppen szerencsés dolog minden szerepre fiatal színészeket keresni. Nemcsak a fiatalok között vannak jók, hanem bizony az idősebb generáció tagjai között is.

DuracellTomi - 2016. 02. 20. 20:52

Nekem az elsővel leginkább az volt a bajom, hogy giga hosszú. Gondoljunk csak arra a jelenetre, ahol Kirk először felmegy a hajóra egy komppal. Egy nagyon hasonló jelenet a 2ben jóval rövidebbre lett vágva.
Meg valahogy az első film egyenruháival sem sikerült soha azonosulnom.

Az 5. nekem is kicsit kilóg, de annyira nem is gázos, ráadásul ennek a filmzenéje tetszik a legjobban.

A 6. résznél érdemes megemlíteni, hogy sok interpretációban a klingonok főleg a szovjetekkel voltak azonosítva a TOSban is, mint ellenség és így a 6. rész békekötése és az a bizonyos nem ismert tartomány is a hidegháború végét és az azt követő időszakot szimbolizálta (tudtommal)

Valezius - 2016. 02. 21. 00:23

Én azt szeretem, hogy a gyengébb részekben (5-1-3) is vannak remek momentumok.
De ettől még az 5. rész összességében elég gyenge, és az 1-nél nem tetszik, hogy annyit merít a 2001-Űrodüsszeiából.

A 4. rész a legvidámabb, de szerintem a 6. rész a legjobban kidolgozott.

KirkSkywalker - 2016. 02. 21. 08:59

Az elsö rész nem volt egy nagy siker, a második rész csupán a stúdió jóindulatának és persze azon vágyának, hogy nekik is legyen “star wars” sorozatuk köszönhetö.
Nimoynak a második rész idején már nagyon elege volt Spock karakteréböl. Meg jelent egy könyve is I’m not Spock címmel, ezért halt meg a rész végén. Azt a jelenetet mikor a dokiba átrakja a biztonsági mentését a forgatáson rögtönözték a forgatókönyvben nem szerepelt. Még így is sokkal logikusabb és átgondoltabb, hogy egy vulcani ilyesmire is képes, mint a Star trek 12ben a Khan véréböl készült halál elleni szer aminek köszönhetöen minden ember halhatatlan lett.
A nem ismert tartomány egyértelmüen a hideg háború végére a szovjetúnió felbomlására épít. A film elején felrobbanó klingon hold csernobil a a klingon birodalom gazdasági megroppanása, mind párhuzam az akkori szovjet/orosz eseményekkel.
Az elsö rész valóban kissé lassú és cselekménytelen, a stúdió saját star wars szerü filmet akart, helyette egy inkább 60as évekbeli film lett. Maga a rendezö is egy sci-fi veterán volt. Nekem pont emiatt a 60as évekre hajazó kosztümök, díszletek és inkább a csillagok háborúja trükjeinek minöségét követö megvalósítás miatt tetszik a mai napig. Sajnos az eredeti szinkronnal nem elérhetö csak a Sörös Sándor félével. Gyerekként a tévé elött izgulva lenyügözött a v’gert felfejlesztö gépek által benépesített bolygó gondolata majd a film végén kiderülö V’ger eredete.

kirkskywalker - 2016. 02. 21. 09:31

Trükk technikailag is érdemes megemlíteni a Star treket.
A második részben a genesis projectet korának egyik legfejlettebb számítógépes animációja szemlélteti. A bálnás rész idöutazásánál szintén csúcs szintü a föszereplök fejének 3d scanes egymásba történö átalakulása, bár az idöutazás végén látható vízparti gazos jelenetet nem értem hogy került oda.
Másik érdekesség a bálnás részel kapcsolatban. Chekov a nukleáris meghajtású anyahajók után kérdezösködik. Ez a jelenet nem statisztákkal készült valójában egy kandi kamera, igazi járó-kelökkel és valódi rendörrel. A hidegháború közepén egy hallhatóan orosz ember az utcán kérdezgeti hol találja az amerikai hadihajókat. Ma már ez annyira nem nagy poén a magyar szinkron miatt az akcentus el is veszett.

Én is akarok kommentelni - 2016. 02. 21. 10:01

Nálam is a bálnás a csúcs.
Jót mosolyogtam, amikor 2009 körül bejelentették, hogy angol tudósok megalkották az átlátszó alumíniumot.
Scottynak ez pár percébe került, sok évvel korábban :)

grsb - 2016. 02. 21. 14:06

DuracellTomi: kiélvezték, hogy végre van pénz látványra :)

pumpusek - 2016. 02. 22. 10:29

A jók a párosok, 4-es a csúcs.
Az ötöst kár volt megcsinálni.

Ace - 2016. 02. 22. 15:29

Nálam örök klaszikusok. Az 5. rész kivételével mindegyiket nagyon élveztem. Nálam az űr előnyeit hátrányait kihasználó hajócsaták mindent visznek ezért a 2. rész a kedvencem. De imádom a 6. és a 4. részt is mindkettőn érződik a hidegháború lenyomata + a bálnáson a természet védelme de a vicces jelenetekben is látszik mennyire brillíroznak a szereplők. Amúgy nekem az új részekkel sincs semmi bajom sem a TNG-s sem a JJ-s filmekkel mindegyik tükrözi a kort amikben készült és megpróbál az igényekhez alakulni. Ettől mesés az ST univerzuma mert szinte bármihez lehet alakítani úgy ,hogy az alap tematika azért megmaradjon.
Az én sorrendem: 2,6,4,3,1,5

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz