login |

Vikings: kezdett a 4. évad

2016. 02. 23. 18:40 - Írta: Neoprimitiv

201 hozzászólás | kategória: kritika,

A tavalyi nagyon erős finálé után a History, ha lehet, rátett még egy lapáttal. Olyan nyitó epizódot hoztak össze az idei, immár dupla hosszúságú (20 részes) évadhoz, ami sokáig emlékezetes marad. Nem látványban (bár voltak csatajelenetek, de nem mérhetők sem a tavalyi évadnyitóhoz, sem Párizs ostromához), hanem tartalomban. Az epizód végén a készítők úgy pofán vágták a nézők erkölcsi érzékét, hogy a pajzsfal adta a másikat.

gate

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Tavaly ott váltunk el a társulattól, hogy Párizs ugyan elesett, de Ragnar (talán) haldoklik. A győztes sereg indul haza, mindenki a saját birtokára, kivéve Rollót, akit ugyan helyőrségnek hagytak hátra, de gyorsan “meglátta a fényt” a frank király házassági ajánlatában.

Innen kezdve nem volt kétséges, hogy az egyértelmű vezető hiánya beindítja majd a hatalmi ambíciókat odahaza, Rollót pedig nem fogjuk szeretni. A kérdés csak az volt, meddig mennek el? Most már látható, hogy messzire. 

aslaug-bjorn

Kezdjük Kattegattal, ahol Ragnar eleinte élet-halál között lebeg. Ebben egyrészt Aslaug lát lehetőséget, akit szerintem kezdettől bosszant, hogy őt csak “import árunak” tekintik, nem a Fafnir sárkányt legyőző hős unokájának. Azt, hogy egy ambiciózus jarl feleség mikre képes, már láttuk Siggy-nél, márpedig Aslaug egóból még nála is jobban el van eresztve.

Másik oldalról pedig az immár harcedzett Björnnek kellene bebizonyítania, hogy politikusnak, vezetőnek is jó. Nincs meglepetés, még nem az. Sikerül Flokit – az egyetlen embert, aki soha nem ácsingózott Ragnar hatalmára – úgy kiütnie, hogy Ragnar számára (úgy tűnik) lehetetlen lesz a békülés. Kíváncsi leszek, ebből hogy másznak ki, sajnálnám, ha Flokit elveszítenénk.

floki

Két fjorddal odébb Kalf annyira örül, hogy végre hazaértek, hogy rögtön be is jelenti, mától kezdve Lagertha egyenrangú társa lesz , ha nem is a felesége. Naná, hogy Einart, aki arra várt otthon, hogy az asszony majd jól megdöglend, ez nem tölti el boldogsággal. Annyira nem, hogy számon is kéri a pálfordulást Kalf-on. Aki megértően fogadja szemrehányást és gyorsan nemzeti konzultációt is hirdet Lagertha száműzetése témában.

A száműzetéspártiak szépen mind oda is vésik a jelüket a szavazatszámláló oszlopra – aztán gyorsan ráfaragnak, mert Kalf íjászai egytől egyik lemészárolják az egy csoportba gyűlt ellenzéket. Lagertha a kezdeti pánik után elégedetten néz újdonsült társára és még gyorsan kiheréli a haldokló Einart. Én azért nem fordítanék nyugodtan hátat egy ilyen partnernek, de nem is vagyok egy shiledmaiden.

(Apropó kiherélés: tavaly derült ki a számomra, hogy az előbb adásba kerülő amerikai epizódokhoz képest az Európában, így nálunk is láthatók, erősen korhatárosabbak. Valamiért úgy érzem, ebből a jelentből is két változat készült.)

lagertha

Végül pedig Rollo Párizsban készülődik az esküvőre, majd átalszik egy elég hisztisre sikerült nászéjszakát és úgy általában rohadtul nem találja a helyét. A hangulatán nem javít sem az, hogy a Vándor lelép és ott hagyja tolmács nélkül, sem az, hogy a táborból megérkezik Eirik és jelzi, a honfitársainak nem igazán tetszik, hogy immár frank főúr lett és ezzel de facto Ragnar ellenfele.

A beszélgetés az indulatoktól eltekintve szinte azonos az alig tizenöt perccel korábban látott Kjalf-Einar diskurzussal – és az eredménye is. Számszeríj vs Vikingek 2:0. Utoljára Eirik még megfenyegeti a sztoikusan figyelő Rollót Ragnar bosszújával.

rollo

Én pedig csak néztem ki a fejemből a záró képsorok után. Ahhoz már hozzászoktunk, hogy antihősöknek szurkolunk. Ahhoz is, hogy a pozitív hős túljár a másik eszén, a negatív viszont aljasul rászedi az áldozatát. De a készítők ilyenkor mindig hagynak némi átvezetést, hogy át tudjuk állítani az erkölcsi mércénket. Itt viszont (nyilván szándékosan) annyira egymás után volt a két brutális jelenet, hogy nem lehetett kitérni az összekapcsolás elől.

Oké, Lagerthát szeretjük, drukkolunk neki, meg ha nagyon menteni akarjuk, akkor nem ő tervelte ki. De az egyértelmű, hogy nem volt ellenére a dolgok ilyen elintézése. Akkor viszont mennyivel jobb Rollónál, aki szintén csak leszámolt egy lázongó, a hatalmát fenyegető csoporttal?

A Vikings eddig is bővelkedett az egysíkúnak nem nevezhető, jó és rossz döntéseket egyaránt hozó karakterekben, az évadnyitóval a számomra új szintet hoztak ebben.

ragnar-aslaug

Nem tudom, hogy a dupla hosszúságú évadban meddig jutnak majd el. A hírblokkba belinkelt Katheryn Winnick-interjú alapján a nőknek az eddiginél is nagyobb szerep jut majd, pedig eddig sem voltak háttérbe szorítva, s nyilván az sincs kizárva, hogy Ragnar valamikor az évad közepén eljut a Valhallába.

Tavaly a misztikum és a vallás komoly szerepet kapott, szerintem idén is hasonló lesz a helyzet. Lagertha földművelő, letelepedni vágyó világa is legalább annyira szemben állt a viking hagyományokkal, mint Rollo frank nemessége. Vegyük ehhez még hozzá az örökösödési csetepatékat, a következő részben újra felbukkanó Angliát és látható, hogy az íróknak lesz bőven alapanyaguk.

Az évadnyitóra én 8/10-et adnék és remélem tartani tudják majd a színvonalat.

201 hozzászólás Ne habozz!

facsong - 2016. 02. 23. 19:20

Hohhóóóó Rolló megint elárulja Ragnart…. :P Mekkora egy vicc ez a rész. Húztak egy váratlan pfffff! Teljesen értelmetlen semmi motivációja nem volt rá, de mindegy. Azon már fel sem akadok, hogy az ott hagyott Vikingek nulla védelmet építettek ki maguknak, egy idegen területen, ahol bármikor letámadhatták őket a Frankok után pótlás nélkül. Plusz azt sem értem, hogy ha Rolló-t azért állították maguk mellé, hogy megvédje őket a következő megszállás ellen, akkor a frászért gyilkolták le az összes vikinget, Rolló egyedül nulla hasznot hoz nekik.

Cápi - 2016. 02. 23. 19:24

Ami megnyugtat, hogy Ragnar halála esetén is bőven marad izgalom. Nagyon örülök a hosszú évadnak, kíváncsi vagyok, mi van Athelstan gyerekével pl. meg így a Párizsos szál se rossz, nyilván Rollo meg a csaj szép lassan egymásba szeret, no de majd kiderül:)

clegane - 2016. 02. 23. 20:12

vicces hogy a Vikings 2. évadára már nem voltam annyira kíváncsi hogy felvegyem a fonalat, de a Last Kingdom tökre tetszett és most kedvem támadt behozni a Vikingset előzménynek.

hallak65 - 2016. 02. 23. 20:14

Nálam nincs antihős, valahogy mindnek szurkolok egy kicsit és kíváncsian várom a folytatást. Csak azt nem értem, hogy magyarázta el Rollo kétszáz franknak, hogy gyertek má és lövöldözzetek le mindenkit, mikor alig beszél 3 szót :D. Erre a jelenetre jobban kíváncsi lettem volna, mint a gyilokra :D

bëiz - 2016. 02. 23. 20:15

Nagyon jó résszel jöttek vissza, tetszett. Ragnar hozta a formát, imádom minden pofavágását. :) Kíváncsi leszek a folytatásra.

Egyetlen dolog “zavart”. Ugyanazt a poént 2x is ellőtték: Lagertha és Rollo esetében. Na jó, nem ugyanazt, de rendkívül hasonlót (fordulat, gyilkolászás stb.)

20 részes lesz az évad???? Ez nekem új hír. Nem vagyok az ilyen sokrészes évadok nagy híve és rajongója, de majd meglátjuk mi sül ki belőle.

Qedrák - 2016. 02. 23. 20:28

Mindenki leszámolt a belső ellenzékkel. :)

Szerintem a következő részben majd az angolszász szálon is valami hasonló történik, és Ragnar törheti a fejét, hogy a sajátjaival mit kezdjen.

Silas - 2016. 02. 23. 21:12

iszonyat erős premier. fú de tetszett- 9/10

Llew - 2016. 02. 23. 22:02

Rollo párszor már váltott oldalt a tesó ellen és mellett, szóval ez annyira nem meglepő. Ami viszont érdekes a vége kapcsán, hogy Rollo egy helyőrségre való kisebb sereggel maradt ott biztosítani a viking érdekeket, ill a másik oldalról nézve megvédeni a frankokat a majdan visszatérő nagyobb viking seregtől. És most a saját erőinek a felét beáldozta vagyis a frankoknak van egy elég kicsi zsoldos seregük, ami nem sokra jó, viszont problémás. Ennyi erővel a maradékot is bedarálhatnák Rolloval együtt, csak az a ciki, hogy a történtek fényében a frank király odadobta a lányát egy maréknyi katonáért.

Sulo - 2016. 02. 23. 22:03

Már csak egyetlen tökös leányzó van a vidéken! #Lagertha #vikings

Desmond Wallace - 2016. 02. 23. 22:23

Nekem ez a premier valahogy nem volt az igazi. 6/10

vismajor - 2016. 02. 23. 23:09

clegane, anno a The last kingdomnál te biztattál, hogy nézzem meg nyugodtan (és örülök, hogy megtettem), most én is biztatlak, nyugodtan kezdj bele újra a Vikings-be. Viszont mivel a két sorozat alkotói totálisan máshogy használták fel a történelmi forrásokat és töltötték fel fikcióval, ne szó szerint tekintsd a Vikings-et előzménynek.

Neoprimitiv - 2016. 02. 24. 06:57

Llew: pusztán az elhangzottak és a látottak alapján nekem úgy tűnt, hogy Rollo kiirtott mindenkit, lázongót és nem lázongót egyaránt. Eirik nem említett olyasmit, hogy a két csoport külön táborba vonult volna, az íjászok pedig nem válogattak.

Ennek fényében valóban elég rossz üzletnek tűnik frank részről a házasság – kaptak egy vőt, aki mögött nem áll katonai vagy gazdasági erő, viszont támadási ok.

f@sk4lap - 2016. 02. 24. 09:06

Rollo fejében van az összes taktika, harci eljárás,lélektan stb minden ami a vikingekkel kapcsolatos.Az akkori információszegény világban ez felbecsülhetetlen kincs volt. (nem véletlen volt egy utalás a térképre amiért a gazdája az életét áldozta, hogy megvédje).
Gondolom felkészíti a párizsiakat a következő ostromra úgy hogy a vikingeknek esélye se legyen mégegyszer elfoglalni.

Qerák - 2016. 02. 24. 09:07

Nekem is úgy tűnt, hogy Rollo az összes ott maradt vikinget megölette. Az még nem világos, hogy a frankoknak az ő személyéből milyen haszna lehet, azt leszámítva, hogy személyesen ismeri Ragnart meg a viking harcmodort.

rznkbrn - 2016. 02. 24. 09:38

Évad tartalma:
Ragnar felépül, és biztosítja hatlamát
Rollo megint megtér
Flokinak megbocsájtanak mert nagyon kellenek a hajói
Aslaug porúljár
Bjorn meg megmutattja, hogy ő is “jani a gáton”
Lagertha meg kit érdekel így is úgy is badass

Nálam most érett meg a kasza…

Neoprimitiv - 2016. 02. 24. 09:41

f@sk4lap: ez igaz is, meg nem is. Rollo valóban kiválóan ismeri a viking harcmodort – de Ragnarék már az első alkalommal is attól eltérő módon is harcoltak. Sőt Ragnar egyik legnagyobb erénye éppen az adaptív, a megszokottól eltérő gondolkodás.

Az tény, hogy ha visszatérnek, a vikingek egy meglévő bázisra számítanak, ezzel szemben legjobb esetben is pofára esnek de valószínűbb, hogy csapdába futnak. Ez komoly taktikai előnyt jelent a frankoknak. Stratégiában viszont Rollo soha a közelében sem volt Ragnarnak. A korabeli gyakorlat szerint pedig erőt (katonait, pénzt, ellátmányt) szövetségekkel tudtak maguknak biztosítani az uralkodók, ebből Rollo semmit sem hoz.

Ha maga mellé tudta volna állítani az ott hagyott helyőrséget, akkor sokkal jobb esélyei lettek volna. Nem a plusz fegyveresek miatt, hanem mert akkor hivatkozhatott volna arra, hogy ez immár viking terület, itt egy másik viking legfeljebb látogató lehet, nem hódító.

Dantes - 2016. 02. 24. 10:59

rznkbrn

De jó hogy ennyire okos vagy. Nem is értem minek nézel sorozatot, ha úgy tudod mi lesz benne előre. Ennyi ésszel és jós tehetséggel, én inkább a lottózást javasolnám.

Jimbo - 2016. 02. 24. 11:06

Hány rész kell vajon Ragnarnak, hogy megpocsíkolja az új indián(szerű) szolgálót?

sehrezad - 2016. 02. 24. 12:07

Én úgy értettem, hogy csak a lázongó, különvált felét mészárolták le a frankok a vikingeknek, de meglátjuk majd.

Viszont úgy tűnik, Ragnar végleg lehúzhatja a Rollót :) (Bocs…)

heidfeld - 2016. 02. 24. 12:08

Remélem ez nem az utolsó. évada a sorozatnak! 20 rész talán sok, de a tíz biztos kevés. Lehet jó, hogy egy ember írja, lehet nem, bár kezdek utóbbi felé hajlani.. Milyen butaság, hogy Rollo mindenkit megöletett, pedig az új családdal csak pár szót válthat, a harcosoknak meg hasznát vehette volna a tesó-ellen.. Szintén túl korai volt a szerzetes kiírása is..
Részemről az angol szál sokkal jobban érdekel. Érdekesebb karakterek, a viking történelemben is jóval nagyobb szerepet játszottak. A wessexi király mennyét alakító nő nekem nagyon tetszik, de nem színészi képességei miatt.Nem annyira, mint Katie Walder, de nagyon csinos..
Úgy vélem, az érdekes arcú rabszolga lány hamarabb meglesz Ragnar feleségének, mint tetovált-fejű barátunknak..

Miss Keamy - 2016. 02. 24. 14:27

Rolló lehet fejlődni fog, pont ez az hogy mi nézők sem erre számítunk alapvetően, és végre nem az erejével fog dominálni, hanem az eszével :)
Ragnar fej”tetkója” haláli egyébként.
Lagertha még mindig a favorit, remélem nem lesz unalmas a Karf-os vonal.

Lemoni - 2016. 02. 24. 16:22

Lagerthát sosem kedveltem, most még inkább nem. Egyik pillanatban még halálfélelemben retteg, aztán amikor tálcán kínálják neki az ezért felelős, de már elintézett, haldokló embert, nagy bátran megcsonkítja, pff. Rollo tettét sem tudom védeni, de próbálom megérteni. Ő egy becsvágyó karakter, aki tudja, a korábbi árulásáért soha nem fogják elfogadni vezetőként a vikingek. A franciáknál viszont úgy gondolja, elérheti, ami a népénél nem jött össze. Beárulták neki, hogy lázad a csapata fele. Ha egyenként kikapja a lázadókat és megöli őket, az életben hagyottak is fellázadnak ellene, ezért kényszerűségből mindet lemészároltatta. Nem volt szép húzás, de a helyzete ezt követelte. Az ő sorsa már a francia élet, az ő bizalmukat kellett elnyerni és elvágni a vikinges köldökzsinórt. Ragnar jelenete a Valhalla kapujában nagyon jól sikerült, nagyon tetszett, nekem az ilyen mitológiai pluszok jelentik a Vikings sava-borsát. Remek évadindító volt.

Brynden Rivers - 2016. 02. 24. 17:33

WTF. NEM volt ILYEN számszeríj abban a korban!

A számszeríjak behozása az előző évadban is majdnem cápaugrás volt, de oké ostrom, dráma sűrítés: így akarták az írók látványossá tenni hogy azt középkori ostromnál a roham nagyon sok áldozattal jár a támadó oldalán, meg rendes íjat nem tudták megtanítani a statisztáknak.

De az hogy gatling géppuskaként használják a korbeli minimális átütőerejű és tűzgyorsaságú, egy kézzel nem újratölthető számszeríjat, az egyszerűen baromság.

Még nem kaszálom, de a fentiek meg az önismétlés, szappanoperás történések miatt úgy érzem nagyon elment a sorozat egy számomra nem kívánatos irányba. :(

rznkbrn - 2016. 02. 24. 19:05

@Dantes

Nem látom a jövőt, és nem is vagyok okos, csak az írók felszáltak a klisé vonatra, én meg arról már rég leszálltam (és igen jobbat sem tudnék, mielőtt ezzel jönnél). Itt nem sorozatos klisékre kell gondolni, hanem csak önmagukat ismétlik, én meg nem szeretem az ismétléseket.

Mások személyes véleményét meg nem kell mellre szívni ;)

gyerecske - 2016. 02. 24. 21:10

Jól kezdődött, remélem marad a szokásos színvonal.

mirdal - 2016. 02. 25. 11:49

@Brynden Rivers

Szerintem tévedsz, mivel – ha emlékeim nem csalnak meg, de nem néztem utána – már a római korban is használtak számszeríjakat, sőt, talán a kínaiak még hamarabb is használták azokat i.e. párszázban. Márpedig akkor miért ne lehetett volna ilyen fegyverzete a frankoknak?

Azzal viszont nem vitatkozok – ami nekem is kiszúrta a szemem -, hogy feltűnően gyorsan tudtak újratölteni a srácok vele ebben a részben. Ilyen tűzgyorsaság mellett ki sem ment volna a divatból… :D

Egyébként meg nem csak ez tűnt fel hibaként, hanem Párizs ostromakor egy ennél nekem sokkal durvább baki, amikor a fedett hídon Lagertha-ék elvágtak pár frank torkot a sötétben, az egyik katona basszus olyan recés talpú bakancsot hordott, amit nyilván csak a város munkaruha/military szaküzletét üzemeltető, kiszolgált idegenlégiós adhatott el neki… :D

Erre gondoltam:

http://prntscr.com/a7p7u0

Neoprimitiv - 2016. 02. 25. 12:22

mirdal: LOL, irigylem, akinek van szeme hozzá, hogy ilyet kiszúrjon :))

Brynden egyébként szerintem az újratöltésre gondolt, nem magára a számszeríjra. Kalf-nál gyakorlatilag maguktól ajzódtak fel az íjak, csak a nyílvesszőt rakosgatták bele.

gyerecske - 2016. 02. 25. 12:33

Igen mondjuk az igaz , hogy az első évad után a készítők inkább a nézőszámra mentek a kor és az akkori kultúra hű bemutatásának rovására.
Ettől függetlenül még mindig az egyik legjobb sorozat.

mirdal - 2016. 02. 25. 12:52

@Neoprimitiv

Ja, igazad lehet, most elolvasva Brynden hsz-ét, már én is úgy vélem, hogy az újratöltésre gondolhatott.

Amúgy a GoT-ban is láthattuk King Geoffry-t játszani hasonló cuccal, neki volt egy jó kis szerkezete a felajzáshoz, de még így is – feltételezve egy gyakorlott íjászt – elég sok időt vehetett igénybe egy reload..

Mondjuk az is hozzátartozik, hogy ezeket a fegyvereket a nehéz páncélosok ellen használták eredményesen, ezek a fegyverek szó szerint páncéltörők voltak. :)

Neoprimitiv - 2016. 02. 25. 13:25

mirdal: ellenük volt igazán hatékony (hiszen csak ez tudta átütni a vértet), de azért nem csak ellenük használták. Érdekes módon kevert íjász csapatok (vagyis ahol a seregben mindkét fajta megtalálható lett volna) nem nagyon voltak, általában vagy ezt, vagy azt használták.

A kisebb, könnyebb daraboknál, mint amilyeneket pl. Elendurék is használtak, a leggyakoribb módszer az volt, hogy az íjász övén lógott egy kampó. Leguggolt, beleakasztotta a kampót az idegbe, belelépett az íj elején lévő kengyelbe és felállt, töltött. Ez viszonylag gyors módszer volt, de nem annyira, mint a tévében.

mirdal - 2016. 02. 25. 22:07

@Neoprimitiv

Köszi az infót, ezt mindenképpen megjegyzem. :)

Egyébként a filmben nem is ezen volt a hangsúly, hanem azon, hogy biz’ Rollo átállt a sötét oldalra és tengelyt akasztott a tesójával.

Ami valószínűleg látványos jeleneteket fog nekünk hozni. :)

Alig várom!

Adaren - 2016. 02. 25. 23:03

Nem vagyok egy fegyverszakértő, de belegondolva a vikingek ellen nem kellett h akkor erőt fejtsen ki egy számszeríj, hiszen pajzson kívül nemigen volt páncélzatuk. Ergo így a gyorsabban felajzhatták az akkoriakat

Neoprimitiv - 2016. 02. 25. 23:20

Adaren: az nem úgy működik. Mindegy, mekkora átütő erő “kell”, a számszeríjat mindig ugyan annyira kell felajzani, különben nem akad be az ideg és nem lehet vele lőni.

Neoprimitiv - 2016. 02. 26. 08:05

mirdal: ha Ragnaron túl is akarják mesélni a viking történeteket, akkor így is, úgy is kelleni fog egy újabb időugrás. Björnnél is ugrottak és nem fogják valós időben kivárni, amíg mondjuk Ivar felnő. Innen kezdve csak az a kérdés, hogy mikor kerítenek erre sort és mennyit ugrunk az időben.

mirdal - 2016. 02. 26. 08:13

Neo: maximálisan egyetértek veled, kis lépésekben nem haladhat a sorozat, mert akkor még 10 év múlva is arra várunk majd, hogy Ragnar mikor hal meg. :)

Nyilván ez hamarosan bekövetkezik és akkor már nagyobb lépésekben haladhatunk a történelem hullámain, koncentrálva a tényleg jelentős – és remélhetőleg látványos – eseményekre.

mirdal - 2016. 02. 26. 08:13

No, és most szedtem le a második epizódot is, persze, hogy megnézem gyorsan! :)

Neoprimitiv - 2016. 02. 26. 08:58

OFF: várom, hogy mikor jelennek majd meg az ősi viking receptek alapján készülő kozmetikumok. Tudniuk kellett valamit, ha Lagertha és Aslaug tíz év után is ugyan olyan jól néznek ki :))

Juraviel.Ihuan.Bedvin - 2016. 02. 26. 19:47

Miért spoiler egy történelmi sorozat esetében, ha leírom, hogy melyik Rollo múltját ábrázolják szerintem?

Neoprimitiv - 2016. 02. 26. 20:26

Juraviel: bár nem én töröltem, de pont ugyan azért, amiért egy könyvre alapuló sorozatnál is spoiler a könyv végére hivatkozni.

A wikipédia mindenkinek rendelkezésére áll, aki előre tudni akarja, melyik szereplővel mi történik. Akik viszont nem naprakészek a IX. századi európai történelemből, azok had élvezzék olyan tempóban és úgy a történetet, ahogy a készítők adagolják.

winnie - 2016. 02. 26. 20:30

Juraviel.Ihuan.Bedvin: tényleg ne vedd magadra, volt, aki nagyon csúnyákat mondott rád (őt is töröltem:) – még az OJ-perrel foglalkozó american crime story esetében sem lenne helye történelmi tényeknek, mert ezek tényleg “spoilernek” minősülnek annak, aki nem ismeri. még akkor is, ha nem biztos, hogy a sorozat úgy fogja feldolgozni a sztorit.

ld. még életrajzi filmek, ahol van, akinek meglepetés lehet, hogy az illető mikor hal meg (meghal-e), vagy sportfilmek, ahol meglepetés lehet, hogy ki nyer és ki nem.

Gyorgyi - 2016. 02. 26. 23:39

hol fogják adni a 4 evadot ?

Juraviel.Ihuan.Bedvin - 2016. 02. 27. 07:20

Neo, Winnie:

Ok, értettem. :) Többet nem spoilerkedem historical fiction esetében sem.

Lehet csak én tekintettem ezt ‘általánosnak’, mert a magam részéről van vikingekről szóló tanulmánykönyvem is, abban még bővebben írnak Rollóról, mint a magyar Wikin, megnéztem róluk pár dokumentumfilmet is. :)

Úgy gondoltam, hogy aki a History Channel ilyen témájú sorozatát nézi, esetleg érdekli a valódi háttér is. Pl. a Róma esetében Suetonius és Plutarkhosz által írt önéletrajzok.

Szóval elnézést mindenkitől.

vader - 2016. 02. 27. 12:06

Rollo egy g.ci

Qedrák - 2016. 02. 27. 13:11

A merciaiak lassan kiérdemlik a sorozatk legbénább katonái címet, a wessexiek megint túljártak az eszükön. Azt mondjuk nem értem, hogy a torony tetejéről nyilazó, és köveket hajigáló katonák miért nem mentek le kinyírni a királynőt, és miért bízták ezt a két kardos merciai menyecskére. Azok ráadásul elég bénák voltak ahhoz, hogy ne tudják elintézni a fegyvertelen Kwentrithet. :)

Björnnel pedig leforgatták a visszatérőt? Már csak egy medve hiányzik a történetből. :)

Lemoni - 2016. 02. 27. 14:33

Ecbert és Judith párbeszéde a legrosszabb jelenet ever a Vikings-ben. Annyira magasröptű művészetet akartak belevinni, hogy óhatatlanul művészieskedős mélyrepülés lett belőle. Ahogy Ecbert próbált rébuszokban okoskodni, Judith meg vontatottan beszélve egyenjogúskodni, olyan volt nekem, mint amikor körömmel csikorognak az iskolatáblán, kirázott az utálat, na. Az egyik legjobb jelenet viszont az volt, ahogy borsószem hercegkisasszony kiröhögte a pojácává fazonírozott Rollo-t :D

heidfeld - 2016. 02. 27. 19:15

Bár nagyon szeretem a sorozatot, de volt már pár rosszabb jelenet a történetben Echbert és Judith párbeszédénél. Tényleg fura volt, de jól jellemezte a nők helyzetét a 800-as évek tájékán. Inkább magyarázata volt az új szereplő érkezésének.. Na, ő nagy hülyeség, talán nem egy ember írhatná, ám többnyire zseniális történész-barátunk…
Az én sorozat-listámon negyedik helyen van a ‘ Vikingek'(1 ‘Lucifer’2 ‘Fekete Vitorlák’3′ Shameless’)
Ez a rész is rendben volt, Judith nagyon tetszik.. Nagyon várós a következő rész 8/10

kiss balázs - 2016. 02. 27. 19:21

Nem tudom, hogy ez spoilernek számít-e, de elképzelhető. Láttam egy képet, és egy jelenetet a youtube-on, ami nem ismerős az eddigi részekből. Valaki tudja esetleg, melyik részben van ez a jelenet? Lehet, hogy csak ezután lesz?

A jelenet: Björn és a medve kettőse.

heidfeld - 2016. 02. 27. 19:39

Még nem volt ez a jelenet. Nagyon kíváncsi leszek, hogyan lesz megoldva.

Baggio51 - 2016. 02. 27. 20:17

Elég gyenge lett a második rész az előzőhöz képest.

mirdal - 2016. 02. 28. 19:09

Megnéztem én is, hát, kicsit béna volt nekem is, ráadásul több részlete is.

Az, hogy Floki-t simán utolérték például, azt mondjuk magyarázhatjuk azzal, hogy ki volt kötözve és emiatt le volt gyengülve, de nem hiszem, hogy egy őslakosnak olyan túlzottan nehéz dolga lett volna eltűnni az ismerős terepen.

Az nem lepett meg, hogy Ragnar gondját viselte Floki családjának, de azt nem értem, Helga miért nem fordult segítségért hozzá, amikor értésére adta a király, hogy nem rá haragszik, hiszen kaját is vitt neki – ekkor szólhatott volna a gyermek betegségéről.

A merciai katonák meg ilyen bénák legyenek?! :O Basszus, simán visszahátráltak volna a toronyba, feláldozva néhány gyalogot, aztán ajtó bezár, királylány kinyír, hiszen elég egyértelmű volt szakállas hercegünk célja.

Olyan meg nincs is, amit az a két balfék menyecske lefolytatott “kiiktatás” címén. Basszus, de most komolyan, ha van két fegyveresed, akiknek az a feladata, hogy megöljenek valakit, akkor miért tétováznak (majdnem csúnyát írtam) annyit? Kardot elő, nyissz-nyassz, sihi-puhi és kész is. Gyerek meg max repül az ablakból – már bocs, nekem is van kettő, de ez benne lett volna a helyzetben… Nem, ezek kézzel, meg lábbal milyen szerencsétlenkedést hoztak össze , anyám…! Ja és a végén Athelstan meg simán felért.

De akkor a követ dobáló katonák ezek szerint túlélték és nem esett bántódásuk, ugye? Értük nagyon aggódok! :P

Kicsit csalódás volt nekem is ez a rész, a hangulat megvolt- Rolló kinyalva, na, az kemény volt – és megyek tovább, de remélem, hogy a következő részek jobbak lesznek. Ha ilyen lesz a maradék 18 rész is, befonom magamon az összes szőrt…

Evee8 - 2016. 02. 28. 22:01

Hm… Ragnar is tudja: “Winter is coming” (a jelenetben mikor Helgának ételt visz) mindenki GOT lázban ég áprilishoz közeledve! A második rész valóban gyengébbre sikeredett, az Angrboda temetése elég megrázó jelenet volt azért

Neoprimitiv - 2016. 02. 28. 22:27

Hétvégére egy kis BTS videó:

https://www.instagram.com/p/BCTEEH_GKN4/?taken-by=katherynwinnick

(Az oké, hogy éle nyilván nincs a kardnak, de a hangjából ítélve azért nem lehet egy élmény, ha valaki elvéti a ritmust…)

Baggio51 - 2016. 02. 28. 22:48

Jelen pillanatban elég gyenge lábakon állnak viking barátaink. Rollo elpártolt, Ragnar barátai közül senki sem maradt, Flokit is kergetik. Az egyetlen harcos fia az erdőt járja a többiek még gyerekek. Lagerta pedig örült hogy nem nyírták ki Kalf azt csinál vele amit akar.

Herzi - 2016. 03. 01. 13:47

Segítsetek eldönteni, hogy jogos volt-e Rollo lépése vagy sem?

Egyik oldalról megértem. Eirik elment hozzá és elmondta hogy sokan zúgolódnak miatta. Rollo ha logikusan átgondolta akkor rájött, hogy sok vikingnek otthon van a családja és nyilván nem fognak a frankok oldalára állni így. De hogy meg se próbálta maga mellé állítani őket?

Másik oldalról nézve: egyszer már elpártolt a tesójától és nagy bűntudata volt. Valamint hogy VIKING, a szó teljes értelmében, miért ölne le hazaiakat (gyereket, nőt is?)??? Ráadásul egyetlen frankkal senincs jó kapcsolata, nem beszéli a nyelvüket stb. Még semmi konkrét előnye nincs a házasságból. A szerelemért, vagy egy nőért sokmindenre képes lehet de még csak nem is szerelmes. Nekem ez így akkora csalódás volt. Nektek nem?

Adaren - 2016. 03. 01. 22:01

Akkor csak nekem nem volt egyértelmű, hogy lehetnek Rolohoz hű “vikingek” is, nem csak egy tábor?
Katonai szempontból, azok akik levadászták vikingeket, azok szemében simán lehet Rolo egy amolyan szent, aki jó útra tért, írtja a hitetlent. Amolyan zászló, mint az ostromkor.

Fr szemszögből nézve, Rolo ember nélkül is hasznos lehetne, hisz csak Ragnar tesója, ha másért nem, túszként hasznos.

Neoprimitiv - 2016. 03. 01. 22:33

Adaren, Herzi: A vikingeknél a korábbi epizódok alapján a tekintélyuralmi rendszer és a demokrácia párhuzamosan működött – hiába volt valaki vezér, meg kellett győznie az embereit, hogy kövessék.

Eirik csak annyit mondott, hogy a csapat kb. felének nem tetszik Rollo új pozíciója – ez nem jelenti azt, hogy a másik fele aktívan mellé állt volna. Szerintem Rollo is úgy mérlegelt, hogy ha már a mostani helyzetben is ténylegesen ellene fordulna a csapat fele, akkor egy Ragnar elleni harchoz (amit a frankok elvárnának tőle) aligha tudna sokat maga mellé állítani. Ha viszont elkezd puhatolózni, akkor pár megnyerhető harcosért cserébe aktív ellenállással találná szemben magát.

Amit tett, az a saját szempontjából logikus és szükségszerű volt. Ha ő frank főúrként és nem a frankokat szemmel tartó vikingként képzeli a jövőjét, akkor ez volt a jó megoldás.

bëiz - 2016. 03. 02. 10:37

Hát ez a második rész elég gyengus lett… (az elsőhöz képest mindenképpen).

Ragnar egyik jelenete kicsit mentett az ügyön, helyén volt az a pofon történet szempontjából (nekem ne essetek, még mindig egy fél-fiktív világról beszélünk + sosem ütöttem még nőt, nem is tervezem). Meg is lepett, meg végre ismét sikerült árnyalni kicsit a jófiú karakterét.
Ezt leszámítva untam. Sajnálom. Lehet nem bírok ki 20 rész ilyet, már tavaly is lengett a kasza. Pedig az első rész tényleg nagyon bejött.

Qedrák - 2016. 03. 02. 11:48

Herzi:
Ne felejtsd el, hogy Rollo kapott egy jóslatot a látótól, akkor, amikor a legmélyebbre jutott. Miután panaszkodott, a látó közölte vele, hogy ha tudná, hogy mi vár rá, akkor pucéron táncolna a parton. Mivel az összes viking hitt a látónak, vélhetően Rollo is közé tartozik, így kalkulálhat azzal, hogy bárhogyan is végződik a frank kalandja, azzal ő már nem járhat rosszul. Ráadásul az egész élete eddig arról szólt, hogy valahogyan kilépjen Ragnar árnyékából, és hát a nyugati frank császár rokonaként erre több esély kínálkozik.

Neoprimitiv - 2016. 03. 02. 17:53
kahlan - 2016. 03. 03. 13:40

Lehet, hogy Rollo azt akarta megakadályozni ezzel, hogy a többi viking értesítse az otthoniakat a pálfordulásról. Előbb utóbb a zúgolódók közül tuti valaki elment volna jelenteni. Ezzel időt nyert gondolom (és félt talán, hogy ellene fordulnak és kinyírják az árulásáért).
Amúgy amikor Rollo külsejét átfranciásították, nagyon hasonlított Gerald Depardieu-re :D

Morgan - 2016. 03. 03. 15:44

Látom vannak itt a történelemeben kutakodók is. Tölük kérdeznék csak annyit, hogy ez a tenyérnyalós dolog tényleg létező szokás volt, vagy csak valami förmedvény amit az alkotók találtak ki?

A torony tetején lévők passzívitásán én is elgondolkodtam. Az egyetlen logikus magyarázat az lenne, hogy a toronyszobába a tetőről nem vezetett út. Talán a torony hátulján lehetett feljutni a tetőre, nem belülről.

Rollo talán így akart bevágódni a frankoknál és talán már korábban elgondolkodott azon hogyan szabaduljon meg a társaitól.
Ha belegondolunk Rollo most nem csak egy frank nemes hanem a trónra is jogot formálhat hiszen a gyengekezű király egyetlen lánya a felesége. A király halálának esetén evidens, hogy ő lenne a következő király.

Judith nagyon tetszik, de a története eddig elég uncsi.

Manul - 2016. 03. 03. 16:01

Nekem úgy tűnt, hogy Angrboda halálát a kaja okozta, amit Ragnartól kaptak. Bár ez nem vallana Ragnarra.Szerintetek?

heidfeld - 2016. 03. 03. 16:42

No-No Morgan! Judith nekem is tetszik! Lehet, én láttam meg hamarabb! A 3. évadban levágták az egyik fülét, hűtlenség miatt. Ő a legendás Alfred király anyja, ha minden igaz. Harmadik évadtól Jennie Jacques alakítja. Elég csinos: Van kisugárzása: Szerintem tehetséges is, de más munkáit is meg lehet nézni..
Alfred király győzte le a dánokat.

Ayrons - 2016. 03. 03. 17:01

Ige ez egy létező dolog volt Morgan :)

Rollo sose lehetne király lehet hogy elvette a lányt de a nemesek nem fognak csak úgy térdet hajtani egy északi barbárnak plusz nyugaton ekkor tájt kezdődik el az a felfogás hogy nem szükséges a trónra Karolingházból való sarj.
Mondjuk a legszebb az , hogy Kopasz és Odo sose találkoztak a valóságba(más időbe éltek) és Kopasz sose volt császár…

Qedrák - 2016. 03. 03. 19:57

@Ayrons: Rollo amúgy is kilóg a sorból, mert ugye nem volt kortársa se Ragnarnak, se Ecgbertnek, de Gisela sem Kopasz Károlynak, hanem Együgyű Károlynak volt a lánya, stb.
Azt hiszem, hogy nem a történelmi hűségéért szeretjük ezt a sorozatot. :)

Morgan - 2016. 03. 04. 09:28

Hát akkor nem tudok nem arra gondolni, hogy a wc papír és a szappan hiányában lehet, hogy volt olyan viking aki abba halt bele, hogy túl sokat jósoltatott.

rhaena - 2016. 03. 04. 16:09

Manul, Angrboda már akkor erősen köhögött, mikor Helga megkapja a kaját Ragnartól. Valószínűleg túl gyenge volt a szervezete az északi időjáráshoz.

Morgan - 2016. 03. 04. 16:42

…vagy rosszkor ment el jósoltatni…
na jó leállok, de magas labda volt.

Lajoska67 - 2016. 03. 05. 00:03

Szerintem ez egy nagyon magas színvonalú rész volt még a sorozat amúgy is általában remek részeihez képest is. Tényleg, még a legprofibb sorozatokban is ritka az ilyen koncentráltan összerakott rész.

Qedrák - 2016. 03. 05. 13:10

Mindenesetre Björnnek megvolt a mackó is. :)

Manul - 2016. 03. 05. 16:17

A jeges vízbe merülés mire volt jó? Ősi viking gyógymód medvekarmolásra?

mirdal - 2016. 03. 05. 16:41

@Manul

Szerintem a merülés is azért volt, amiért maga ez az egész elvonulás. Valamiféle spirituális megtisztulás része lehetett ez is. Mintha vezeklésként vonult volna el a magányba, mivel ha jól emlékszem, Ragnar nem volt túl boldog, amikor magához térve megtudta,hogy Björn elfogatta Floki-t. Akkor mondott valami olyasmit neki az apja, hogy férfiként kellene viselkednie, vagy valami hasonlót.

És amikor nekiindult az útjának Björn, akkor Ragnar azt kívánta neki, hogy élje túl és térjen vissza.

A macis jelenetek azért annyira nem sikerültek hitelesre szerintem, egy medve nem ilyen béna és a feje sem ilyen egyszerűen áttörhető. Ráadásul megvédi a területét – mellesleg a macik nem alszanak téli álmot (bár azt hiszem, hogy amennyiben találnak megfelelő mennyiségű táplálékot, akkor nem vackolnak el) – és nem tűr meg idegent a területén.

De mindegy, a mondanivaló nekem átjött, kiderült, hogy Björn is egy igazi badass guy.

:)

mirdal - 2016. 03. 05. 16:49

Uppsz, s kérdőjel lemaradt a téli álom után, kérdés akart lenni. :)

Manul - 2016. 03. 05. 17:33

mirdal:
Jogos a téli álom. Macinak biztos megsúgta a sarki nyúl, hogy egy elmeroggyant költözött a szomszédba,aki napont friss hisit tálal fel a csapdában. Ezért már megéri felkelni. Először azt hiztem, hogy a berserker lopkodja a husit, hogy legyengítse.

Manul - 2016. 03. 05. 17:35

hisit=husit

heidfeld - 2016. 03. 05. 23:05

Ez 4×3 nagyon egyben volt, csak a medvés dolog sántított kicsit, mert téli-álmot szundiznak, vagy morcosabbak, ha korog a pocak.
Nálam Jennie Jacques játéka vitte a részt. Gondoltam tehetséges,de teljesen lenyűgöző volt a játéka. Oké, Mint NŐ is egyre jobban bejön..
Nagyon kíváncsi leszek, hogy Ragnar-barátunk kivel kezdi az elszámolást! 8.5/10

Gedeon74 - 2016. 03. 06. 10:53

Hehe, Ragnar-ról az a régi telefonos Kohn és Grün vicc jutott az eszembe. Ha Athelstan mondja, akkor megkegyelmezek, de juszt se Floki-nak, hanem Helga-nak.

Miss Keamy - 2016. 03. 06. 16:38

én untam a részt. kezdem azt érezni,valahogy ki kell tölteni az évadot a sok résszel. persze Kwentrith is rögtön összefekszik Aethelwulffal :D Judith meg az apjával (újra) -.-
A Björn-ös kaland motivációját szintén hülyeségnek tartom, csak hogy bebizonyítsa Ragnarnak hogy túlél mindent és stb.
Lagertha meg azonkívül, hogy vágja a fejeket nem igazán találja a helyét.
Rollo szál a legmókásabb.
na vajon következő részben Ragnarunk bekóstolja -e a kínai kislányt? oddsokat lehet megtenni :D

Miss Keamy - 2016. 03. 06. 16:40

ja igen még annyi, hogy Flokit szörnyen unom, kezdtem örülni amikor fejszével nyomult Ragnar de sajnos nem ölte meg ..inkább ő ment volna mint Athelstan :)

Aredhel - 2016. 03. 06. 17:08

Kicsit darabos volt ez a rész is, de egy hajszállal jobban összeállt, mint az előző. Sok a helyszín meg a szereplő, és elgondolkodik az ember, bele kell-e zsúfolni mindet egy-egy epizódba.

Mindenesetre öröm volt Athelstan visszatérését látni, még ha jelenés formájában is. Kifejezetten jól tartják életben az emlékét, és ez a direkt, kissé misztikus megjelenése is jobban összekötötte a
Wessex-i és Kattegat-i szálakat.

Björn sztorija is izgalmasabb volt. Végig azt vártam, mikor bukkan elő a Berserk, és a végén meg sem jelent. Így kell igazán feszültséget kelteni.
Viszont én azt hittem, hogy a medvék téli álmot alszanak… Meg azért nagyon életszerűtlen volt ez a medve&ember harc. Egy fiszem-faszom késsel, meg egy semmi fokossal nehogy már le lehessen gyakni egy ekkora állatot, ráadásul vesztett pozícióból, földön fekve. Picit úgy tűnt, mintha a medve nem lett volna annyira motivált. Lehet, hogy leszólt neki a rendező, hogy “figyu medvepajti, nem kell túlzásba vinni, elég ha megsuhintod egyszer”.

Aredhel - 2016. 03. 06. 17:09

beragadt a kommentem :-(

Qedrák - 2016. 03. 06. 18:48

@Miss Keamy: Kínai lenne? Nem a párizsi foglyok közül való? Amúgy ha tippelnem kellene, az öregedő Ragnarnak tuti ő lesz a harmadik felesége. :)

Marcipáncica - 2016. 03. 06. 19:40

Ez a ferdeszemű (nem kínai, de valami ázsiai vér az van benne) leányzó tuti bekerül Ragnar ágyába, de most még szerintem nem. Főleg hogy több részes lesz az évad. Most azt látom, hogy minden szálat nyújtanak mint a rétestésztát. Némely szállal nem is igazán értem hogy mit akarnak kezdeni, de rettenetesen vontatott. Leginkább Rollo idegesít. Imádtam a karaktert, s a színészt is, de most nagyon fájdalmas látni az egészet. Azt reméltem hogy a legutóbbi megszégyenítése után elkapja végre a kis dacos feleségét de nem…

Manul - 2016. 03. 07. 15:34

Nekem indiánnak tűnt, és mintha Aslaug direkt Ragnarnak választotta volna ki a rabszolgapiacon.
Ha járnak erre skandinavisztikusok kérdezem: hitük szerint tényleg bukta a Valhallát aki nem konkrétan harc közben halt meg? Lehetett a legnagyobb berserker, de ha megbetegedett, vagy álmában meglepték akkor nem jutott be? És akkor mi lett a lelkével?
Szegény Ragnarra gondolva az évadnyitó jelenetben.

Brynden Rivers - 2016. 03. 08. 01:27

Jennie Jacquesre lesz egy szavazatom a JAWSon :)

http://www.origo.hu/teve/20160228-a-100-legjobb-no-a-tevebol-jennie-jacques.html

Volt egy közös filmje Robert Sheehan-nal
https://www.youtube.com/watch?v=kiGTxpL21Jk

Ayrons - 2016. 03. 08. 21:09

Én azt hittem ,hogy a medve a berserker , midőn a germán mitológiába a berserkerek képesek medvévé vagy farkassá válni de mint kiderült nem a volt.

Roll szála a legizgalmasabb lévén ott van most trónok harca játszma , Kappeting dinasztia megdöntése ugye bár.

Ragnar szála tényleg lassú,és Horik fiának bosszúját se tudom hova rakni…

Qedrák - 2016. 03. 11. 19:18

Ezek szerint tényleg kínai a frissen szerzett rabszolga? :)

Gisla pedig jól rákattant Rollóra, a lakomás jelenet elég mulatságosra sikeredett.

Morgan - 2016. 03. 11. 19:59

Nem értem mit akart azzal a királynő, hogy össze boronálta őket.

Lemoni - 2016. 03. 11. 23:02

“Happy Christmas!” – ezen szétröhögtem magam :D

heidfeld - 2016. 03. 12. 10:10

Nem is tudom, hogy volt-e ennél gyengébb rész. Talán nem. 5/10

Sempronius89 - 2016. 03. 12. 10:25

Ayrons: Nem értem, hogy Horik fiának bosszúját komoly nem érted-e vagy csak ironizálsz?

Ragnarék megölték az apját, anyját és az összes addig életbe lévő testvérét akik közül ránézésre 1-2 max vagy 5-6 éves volt.
Ezek után Björn még lekurta a feleségét is..

Mondjuk ahogy a fórumokon olvasom Aella király is szemét, hogy nem adta át önként az államkincstárt, az ország szüzeit meg az éves termést a békés Vikingeknek….XD

hbal - 2016. 03. 12. 15:39

Ez a rész most marhára tetszett, szinte végig vicces volt, Björn meg egy állat :D

Manul - 2016. 03. 12. 21:37

Morgan: Szerintem csak jó feleségként gondoskodik az uráról, de személy szerint elege van Ragnarból, amióta kirakta Ivart a folyópartra.

Qedrák - 2016. 03. 13. 11:49

hbal: Björn már akkor is állat volt, amikor a befagyott jégen, egy kishordónyi szesszel a bendőjében és ennek megfelelően alulöltözve farkasként ugatta meg a sarki fényt. :D

Morgan - 2016. 03. 14. 08:34

Manul: Nekem meg az járt az eszemben, hogy meg akarja mutatni, hogy nem csak ő az aki hűtlen. A nők néha furán gondolkoznak, vagyis a férfiak számára érthetetlenül (az agyműködésünk eltérő ez tudományos tény).

Inkább azonban valami trónörökösödési dolgon törheti a fejét, de nem látom még kirajzolódni a tervét.

Miss Keamy - 2016. 03. 15. 15:47

mondom én hogy kínai :D

Azért Rollo és a francia csaj románcát jobban meg lehetett volna csinálni, nem az hogy kefélnek egy óriásit mki füle hallatára :D
a Ragnaros beszívok hú de jó és leszarok mkit sem jött be. Björn végre visszatért, hurrá. és az új tag remélem szövetséges lesz, Aslauggal összeesküdve talán ki tudják majd bikázni Ragnart a trónjáról, amúgyis unatkozik a lelkem :)
Több Lagerthát pls! hiányzik a karaktere és láthatóan semmit nem tudnak vele mit kezdeni.

Miss Keamy - 2016. 03. 15. 15:47

breagadt a kommentem :(

Manul - 2016. 03. 16. 10:32

Egyetértek Miss Keamyvel. A Rollo szál iszonyú béna. Pedig volt benne potenciál.
Flokinak örültem. Jó kis elégtétel, hogy ő nevelhet vikinget Ivarból.
Nem értettem, hogy Horik fia milyen alapon nem engedte el a gyereket. Az nem Borg gyereke? Úgy emlékszem, Thorvi terhes volt, amikor aput “megsasolták”.
És Björn miért is nem csapott szét köztük?

czefi - 2016. 03. 16. 23:09

a 3. évad végéig a kedvenc sorozatom volt, de összefoglalva, az egész kezd középszerű lenni… Egyik szál sincs megfelelően kidolgozva, ide-oda kapkodás van a 3 helyszín felületesen használt, nem, vagy hibásan mozgatottm karakterei között…
Személy szerint remélem hogy Ragnar kikerül a képből, és előtérbe kerülhet Björn, akinek a karakterében bőven van lehetőség.

gyerecske - 2016. 03. 17. 09:48

Björn-nek elég szépen alapoznak.Na meg persze Ivarnak is kezdődik a kiképzése és mint tudjuk a történelemből ők voltak, akik igazán odatették magukat, nem Ragnar.

Marcipáncica - 2016. 03. 17. 09:48

Remélem ezt a Ragnar ücsörög a trónon meg haluzik témát nem nyújtják túlzottan el, mert én már most is unom. Björnt én sem értem hogy miért nem borította a bilit. De legalább az anyját megkérdezhette volna hogy látta-e már valakin ezt a gyűrűt. Rollo meg visszakapta végre a tökeit, használta is őket, de remélem itt sem ül le majd a történet a minden részben dugunk egyet szinten mert akkor tényleg unalmas lesz az egész.

szaki - 2016. 03. 17. 15:33

Ez az utolsó rész nagyon állat volt szerintem. Björn brutál lett. Tetszett. Én azt hittem, hogy számon kéri Kalfot, hogy mi is volt ez az orvgyilkos dolog. Bár nem lett volna ésszerű, gondolom Kalf emberei szétcsapták volna. Szerintetek tudja Björn, ki küldte rá az orvgyilkost?
Nekem még az is eszembe jutott, hogy azért nyúlta le Torvit, hogy tengelyt akaszthasson Horik fiával.
Ragnar nagyon állat volt betépve.:) Eszméletlen színész Trevis Fimmel. Remélem, Ragnar jó sokáig él még. :)))

Piper - 2016. 03. 17. 18:03

Valaki azt meg tudná magyarázni, hogy Rollo hogy tanult meg ilyen gyorsan, folyékonyan beszélni?

pixie - 2016. 03. 17. 18:56

bakker, én észre sem vettem, hogy a Judith-tot játszó színésznőt lecserélték :)) pedig az első 3 évadot nemrég láttam, pont végeztem a negyedik kezdetére :)

(biztos nem hagyott olyan mély nyomot, mint Ellie lecserélése a Dallasban :D)

Manul - 2016. 03. 17. 22:25

Szaki: Szerintem is tudja Björn. Elég fenyegetően lépett fel. Thorvi gyerekének ugye Borg az apja? Vagy ez egy fiatalabb gyerek lenne Horik fiától?

naughtyl - 2016. 03. 17. 22:40

az idő múlásának az érzékeltetése soha nem volt a sorozat erőssége. nyilván nem pár hét alatt tanult meg. amúgy ahhoz, amit csináltak, nem is kellett a közös nyelv:)

aztaa kurva, hogy a következő évad is 20 részes lesz.

Kriszta - 2016. 03. 18. 07:08

Legartha végre!!! :D Imádom!

Húh hát azért a kis Ivar fejszesuhogtatásának kíváncsi leszek a következményére…eléggé meglepett a jelenet.

Morgan - 2016. 03. 18. 08:53

Na kiderült miért volt olyan mulya Lagertha. Nem semmi fordulat.

Ivar is megérkezett a sorozatba :D

Kriszta - 2016. 03. 18. 21:16

Legartha végre!Imádom :D

Kívácsi leszek Ivar fejszesuhogtatásának lesz-e következménye…eléggé váratlan volt.

heidfeld - 2016. 03. 19. 09:29

Ha Ragnar meg a kínai-csaj picit túl van tolva. A Rollo -t játszó színész elég gyenge. Viszont a többi nagyon rendben van. Lagherta tette teljesen jogos, csak az időzítése volt durva. Ivar nagy hadvezér volt, még Viking mércével is kegyetlen tudott lenni.
Remélem Ragnar leszámol a wessex-i királlyal, akit a sorozat legjobb színésze alakít.
Volt szerencsém Jannie Jacques-t világosabb hajjal látni. Még ‘szerencse’, hogy nem zöld szeme van, mert Coventry-be kellene költöznöm.. :D

Ayrons - 2016. 03. 19. 10:05

Ez az Ivar fejlődése elindult :D
Csak nőjön meg Ivar :3 Itt megjegyzem , hogy ő volt a legbrutálisabb viking, és a nevét azért kapta , mert kvázi mindenkit elárult maga körül és kinyírt :D rettegett tőle még a saját népe is. Hajaj ha Björnel összeállnak majd mi lesz itt.

Franciáknál a jó császár két szék közé ül majd ez tuti :D Odoba megbízik de az biztos hátba szúrja. Rolloék meg majd mennek Normandiába élni.

Karlt sajnálom de Lagertha megmondta neki az előző évadba , hogy kicsinálja. Horik fia megidegesít de nagyon..

Angliai szál még a legjobb.

Gondolom a menetterv az lesz , hogy 3 rész Párizs környékén ezután kiderül az angliai mészárlás és utána go oda.

Miss Keamy - 2016. 03. 19. 21:23

Ivar tényleg megérkezett :D Floki mintha örült volna eh. nem is értem őt miért hagyta Ragnar életben, semmi értelme a karakterének.
Ragnar arcjátéka nagyon beteg, amikor az új szövetséges tesója megérkezett a flottával, ő meg dobálta a késeket random, mint egy pszichopata :D amúgy francért kell 20 rész. 10 ebből azt teszi ki hogy drogozik a kínai császár lányával.
Rollo-t játszó színész tényleg béna, de ott legalább alakul valami.
Lagertha megbosszulta Björn-t hálisten :) rem. Erlendur a kövi célpont.
Wessexen meg mi a franc folyik? Judith összefekszik az apósával, majd az após gyón. hurrá. igazából semmi érdemleges nem történik.

Dantes - 2016. 03. 20. 12:31

A mostani szálak közül, ami egyedül érdekes lehet a Ragnarfiak szála, és még talán Széphajú Harald.
Ragnar meg a kínai csaj. Áh. Remélem azt vezetik fele, hogy Ragnar meghal. Öregszik, hódítani se akar.
Björn viszont sokat fejlődött. Ivar-nak most már talpra kéne állnia, és jó volt a jelenete. Jöjjön az ő korszakuk.

Crystal - 2016. 03. 20. 14:18

Idáig én se tudtam volna elképzelni a sorozatot Ragnar nélkül, de tényleg szépen alapoznak a kölyköknek, Björnnel meg csodát tett a medve :D (És Porunn távozása is…) Ivar brutális, nagyon kíváncsi leszek rá.
Az évadban eddig két szállal vannak problémáim, az egyik Floki, a másik Rollo és a hercegnőcske románca. Egyszerűen irritál minden mondata és mozdulata annak a csajnak. Ráadásul ha már levágatta a haját a színésznő, nem tudtak volna valami hosszabbítást adni neki?

És ha már irritáló nők, engem a Judithot játszó színésznő is borzasztóan idegesít, de ott legalább a karakter értelmesebb.

Predi - 2016. 03. 20. 15:08

Kíváncsi vagyok mit akarnak kihozni ebből a kínai csajos témából.
Tetszik ahogy Ragnar játszadozik a csajjal.

A francia császárt nem becsülném le,a jelenete végén az vigyor,elgondolkodtató.

Kalfot én is sajnálom, megkedveltem.

Elég lassúra vették a csslekményt,mindenhol még csak a felvezetések mennek.

Manul - 2016. 03. 20. 22:55

Erre érdemes volt várni Lagertától. És szerintem az időzítés is tökéletes. Hagyta, hogy beteljesedjen Kalf legfőbb vágya, de hát az adott szó, ugye…
Miss Keamy: szerintem azért volt sürgős gyónnivalója Egbertnek, mert ráküldött valakit Aella királyra. Gyanítom baleset fogja érni úton hazafelé. Fontos neki Magnus épsége, ha netán Ragnar visszatérne bosszút állni a telepeseiért. De az az alkudozás istennel remek volt.

szaki - 2016. 03. 21. 09:49

A Lagertha jelenet a végén nem várt fordulat volt, rendesen meglepett. De jól tette, Kalf végül is kitúrta a hatalomból. Gondolom, ő Björnnek szánja a jarlságot.
Ivar is odab@szott, szó szerint. De mit keres egy szekerce egy kisgyerek kocsijában?

Akkor amikor Egbert imádkozott és mondta, hogy vagy a tisztítótűzre kerül vagy a pokol tüzére és utána a gyertyalángba tette a kezét, szerintetek már gyakorolt? :)))

Miss Keamy - 2016. 03. 21. 10:41

Manul: nekem ez le sem esett, hogy amiatt imádkozna, mert megöletné a másik királyt.

szekerce? gondolom azzal játszik és védi magát szorult helyzetekben, egyébként tényleg mókás. biztosan senki nem nézte ki a gyerekből :D

Manul - 2016. 03. 21. 14:33

Miss Keamy: abból gondolom, hogy a kocsi indulása előtt jelentőségteljesen összenézett egy katonájával.

heidfeld - 2016. 03. 21. 19:32

@Miss Keamy: Floki nagyon fontos karakter. Az ősi Viking-hagyományokhoz ragaszkodás vezetője volt, a kereszténységgel szemben. Később számos követőjével Izlandra költözött.
Judith azért feküdt össze apósával, mert egyenlő félként kezeli. Egbertnél olyan jogokat, szabadságot élvez, amihez hasonlót pár száz év múlva Hildegard… Fontosabb, hogy védelmet ígért fiának, aki Nagy Alfréd.. Anya gyermekéért már csak egy nagyobb áldozatot hozhat,ha életét adja érte pl. ‘Ellenállás városa 3×1( A fiatal Lily, Egyszer volt, hol nem volt)
Lehet, néha lassúnak tűnnek az események(drogozás nekem sem tetszett), de olyan sok minden történt a jelenlegi szereplőkkel, hogy kevés is a 20 rész évadonként. 6 talán elég lesz.

Qedrák - 2016. 03. 26. 11:11

A kínai csaj vajon direkt drogozza Ragnart? Egyre paranoidabb lesz, és máris látomásai vannak a fiatal Lagertháról, meg a halott lányáról.

Miss Keamy - 2016. 03. 27. 13:14

Quedrák: gyanús, hogy megakar majd szökni. az, hogy direkt drogozza.jó kérdés.

Ragnar azért bánja, hogy anno Lagerthát elhagyta. Vajon Harbard meggyógyítja -e Ivart teljesen. Elhagyja-e Aslaug a fiait és az utazóval tart? azért az durva hogy Ivart még szoptatta :D

Kíváncsi leszek a csatára. nekem kicsit korainak tűnik, lehet visszaverik őket simán. Erlendurt remélem megöli Björn :)

Crystal - 2016. 03. 27. 16:13

Egyébként én nem bánom, hogy lassan nyújtják az epizódokat, amíg ilyen apróságokat beletesznek, mint a kihajózásos jelenetben az ének, vagy a kínai csaj éneke a hajón, vagy akár a nyitójelenet Kalf sírjánál, kicsit úgyis hiányolom őket az 1-2. évad óta.

gyerecske - 2016. 03. 29. 21:42

Azért a hajós jelenetnél látszott, hogy mennyivel több pénzt tolnak a sorozatba az első évad 1-2 hajójával szemben.

Ayrons - 2016. 04. 01. 11:25

Trónok harca könyvben így nézett ki a Fekete vízi ütközött :D

wondorog - 2016. 04. 01. 11:38

Ayrons: valóban én is ezt akartam írni. Bár ott a láncot ha jól rémlik utána húzzák fel, miután átérnek a hajók, így berekesztik őket és egyszerre gyújtják fel, hogy ne tudjanak hova menekülni.
Egyébként az a fej kié volt a rész végén? Hiába néztem vissza újra nem tudtam kivenni.

Morgan - 2016. 04. 01. 16:08

Ez a Floki + királyné dolog magas nekem.

A fej valami szuvenír lehet egy korábbi ellenféltől, de már nem emlékszem kitől.

Amúgy a Ragnart alakító színész marha jól tolja. Olyan mintha tényleg beteg lenne.

Rammschein - 2016. 04. 01. 21:02

7. rész SPOILER-es:

Húh, szerintem Ragnar jól beszívta azzal a gyógyszerrel, szinte szó szerint. xD
Az tuti, hogy a kínai csaj valamivel drogozza, mert lassan már még hallucinál is.

Nem lesz szép buli, ha Ragnarék úgy mennek haza, hogy nem volt semmi zsákmány csak veszteség… morálisan otthon káosz lesz, amit pár ember ki akar majd használni.

A fejet én sem értem a végén… behalluzza?
Sem azt, hogy ez a Floki + királynés mezei móka mi volt…Floki felesége haldoklik, és Flokit elkezdi érdekelni Ragnar királynéja?

A vándorló idegen, meg a kölyök ábrázolását sem értettem. :D

Amit viszont igen, az az, hogy Rollo elmehet a fenébe. Utálom az árulókat. Remélem vissza kapja majd. Viszont így azért számomra kiszámítható volt, hogy pl.: elkapták a táborát a vikingeknek is.

Erősen építkeznek a női karakterekre is: Lagertha már alapból, aztán a frank hercegnő is megakarja ismerni a bátor viking asszonyokat, a “felszabadult” angliai hercegnő…

Ja, és ha már Anglia… Eckbert szépen megszerzi a koronát, de ennek sem fog mindenki örülni. A vikingek oda is visszamennek majd remélem… :D

Egyébként nem tudom Ragnar ilyen állapotban meddig fogja húzni… de a színész játéka tényleg baromi jó.Csak kár, hogy olyan, mintha a karakter épülne le szellemileg… de legalább Flokit kihúzta a vízből…

A csata viszont jó lett a rész első felében…csak hát úgy történt, ahogy tudtuk, hogy valszeg történni fog…Rollo ismeri őket, mint a tenyerüket. Kár, hogy nem volt valami kis csavar itt.

SPOILER OFF

Jó kis rész lett, várom a következőt! :)

Qedrák - 2016. 04. 02. 15:50

Mondjuk a csatához azért azt hozzátenném, hogy a két fából készült erőd eléggé játékvár méretű volt, és azért egy komoly folyami zárólánc is nagyobb annál, amit használtak. :)

Amúgy fura, hogy most “csak” ekkora volt a csata, a legutóbbi párizsi ütközet sokkal monumentálisabbra sikeredett.

astrid - 2016. 04. 02. 16:19

Nekem erről a Ragnar-levágott fej dologról rögtön Hamlet ugrott be, szerintem ezzel próbálják erősíteni a párhuzamot, hiszen elég sok a közös bennük (mindkettejüket a saját vérük árulja el, kissé becsavarodnak stb.)
Viszont ez az Aslaug-Harbard-Floki threesome…nem igazán tudom hova tenni :D Van köztük valami spirituális kapocs, főleg mert mindhárman elég erősen kötődnek az istenekhez, de fogalmam sincs, hogy mire akarják kifuttatni a dolgot.
Egyébként király epizód volt, csak szegény Helgát sajnálom :(

Ayrons - 2016. 04. 03. 21:05

Egyértelmű mi következik. Párizs bukta , Ragnar előhúzza az angliai kártyát , fej erre az utalás , most fogja bejelenteni , hogy lemészárolták az Angol telepeseiket. Azt go oda.

mirdal - 2016. 04. 03. 22:40

A csatáról annyit, hogy szerintem nem sikerült túl realisztikusra azzal a sok számszeríjjal. Nekem sajnos túlontúl könnyen húzták fel a francia katonák újratöltéskor. Abban max annyi erő lehetett így, mint egy csúzliban, ebből eredően nemhogy a hajókig nem lőttek volna el, de a partot érő, égő hajókról menekülő viking harcosok leterítéséhez sem lett volna elegendő erő bennük.

Azonban a vikingek íjai sokkal gyorsabban peregtek volna a való életben, ha ez reálisan zajlott volna, akkor Lagertha-ék megeszik a fatornyot, legalábbis a Rollo-ékét.

Nem is értettem igazán, hogy a vikingek azon taktikáját, amivel éjszaka, meglepetést és nagy káoszt okoztak korábban, miért nem használták itt is. Arról nem is beszélve, hogy zéró felderítést végezve, vakon ugrottak neki a folyónak. Pedig tudták, hogy Rollo ott van, aki ismeri a harcmodorukat…

Én Ragnar helyében éjszaka, pár harcossal simán felgyújtottam volna a két kis fából készült kártyavárat, majd jöhettek volna a hajókkal a harcosok.

Happy Zoidberg - 2016. 04. 03. 22:57

Eddig se volt túl agysebész ez a sorozat, de mostmár húzza kifelé a gyufát rendesen.

Crystal - 2016. 04. 04. 06:50

Nem hinném, hogy Ragnar túlzottan taktikázó hadvezér állapotában lenne. Hogy a többiek miért nem szóltak semmit, nem tudom, bár ők eddig is inkább a csapassuk ész nélkül harcmodort képviselték…

Manul - 2016. 04. 04. 15:15

Hát, igen. Elég gagyi volt, semmi felderítés, aztán jé, ez egy mocsár. Ki hitte volna egy ártérben.
Meg attól, hogy az első 10 hajó ment a levesbe, a többiről ki a partra, megtámadni a tornyokat?
Na mindegy, ezt a a sorozatot már máshogy kell nézni, mint eleinte.
Harbard egy az egyben Raszputyin. A Floki-Aslaug jelenetet ha mindenképpen értelmezni kell, talán Aslaug is kapott a szent gyógyító energiákból, vagy Floki így értesült arról, hogy Harbard Kattegatban van, és ez számára valami istenek visszatérését jelentheti, vagy tudja a fene.

Manul - 2016. 04. 05. 00:24

A látónál tett látogatása alapján Floki sem egy szimpla földi halandó. Nekem addig le sem esett, hogy ő még nem járt ott.

lostfanka - 2016. 04. 05. 08:03

En 1 honapja daralom a vikinget most ertem utol hetiben, es azt kell mondjam hogy ez az evad es a 3. sokkal jobb mint az eddigiek, mert tobb szalon fut.

A 7. reszre: Aki a taktika hianyat emliti, lassuk be Ragnar junkie lett, nem igazan tud gondolkodni, latszott hogy nem tetszett neki hogy helyette dontottek, de rajuk hagyta. Be kell latni azt is hogy manapsag egy foldi halando aki megnezett egy par haborus filmet tobb fogalma van hogyan kellene egy ilyen tamadast kivitelezni, mint anno a vikingek tudtak. Azota annyit fejlodott a hadviseles. Amit nem ertek hogy Bjron miert mondta hogy az apja hibaja a csata elvesztese hiszen Bjorn volt aki ott hagyta Rollot es a taktika kitalalasakor is o dontott tobbnyire.

Floki latomasat en sem ertettem….

Rammschein - 2016. 04. 05. 16:51

Most olvastam, hogy ismeretlen viking településre bukkantak Amerikában…

csinálhatnának egy ilyen eltévedtem, szenvedek az éhhaláltól a tengeren, de megmenekülök egy idegen földön-típusú amerikai kalandot a sorozatban. :PP

Miss Keamy - 2016. 04. 06. 11:57

Ragnar nem tud lejönni a szerről :D mondjuk nem tudom ez hogy működött a valóságban, de simán elhiszem. Csak azt nem, hogy a többiek, főleg Björn látják hogy nem ép, van vele valami amitől kezd becsavarodni és le sem szarják.
Amikor Ragnar megfogta Lagertha hasát, vártam hogy majd így jobban összemelegednek, de L. sajnos sértett és makacs :D kedvenc párosom volt pedig.
Fu ettől a Floki-Aslaug dologtól kirázott a hideg, nem értem miért nem volt elég az, hogy Harbarddal kefélnek.
Rollo egy igazi seggarc, remélem kinyírják az évad végén.
Engem ez a Mercia-Wessex dolog hidegen hagy. Egbert királyt bírom aztán ennyi is :)

lostfanka - 2016. 04. 07. 11:52

Hat Rollonak eleg nagy jovoje lesz mint ahogy azt a varazslo is megmondta.

Neoprimitiv - 2016. 04. 08. 09:35

Eléggé megrostálták a szereplőgárdát ebben a részben… (Plusz még egy pillanatig a frászt is hozták rám, történelem ide vagy oda.)

Arra kíváncsi leszek, ki fog végre szólni Ragnarnak, hogy le kellene jöjjön a szerről? Vagy majd elfogy és kénytelen lesz?

Aslaug mostanra még a korai Siggy-nél hülyébb tyúk lett.

bëiz - 2016. 04. 08. 14:53

Azt hiszem kiszálltam. Nem birok túljutni a negyedik epizódon. Évek óta nem kaszáltam, most ezt is csak így suttyomba. XD Többieknek jó szórakozást, igyekszem követni a kibeszélőt. Sziasztok.

Lemoni - 2016. 04. 08. 20:38

Valahogy beszürkült, ellaposodott a legutóbbi néhány rész. A mostaniban is, volt merénylet kísérlet, szökési próbálkozás, vízbe fojtás, stratégiai ötlet, áruló büntetése stb, mégis mintha a telefonkönyvet olvasná fel egy robothang, kábé olyan érzelmi és izgalmi töltetet jelentett. Hogy tömörebben fejezzem ki magam, unalmasan monoton volt. Jó lenne, ha élettelibb lenne újra.

Morgan - 2016. 04. 09. 08:14

Remélem erre a sok WTF dologra is megkapjuk majd a választ később szép sorjában mint ahogyan Legartha mujasága is csak látszólagos volt.

A kinai csajnak akkor most mi volt a szerepe? A királynő kiválasztotta és összeboronálta őt Ragnarral csak azért, hogy junkie-t csináljon belőle? Ne mondják már, hogy meglát egy ázsiai nőt a rabszolgák között és rögtön levette, hogy tud ópiumot csinálni, egyáltalán tudja mi az az ópium!

Az is marhaság, hogy senkinek nem csípi a szemét odahaza, hogy a férfiak harcolnak és a nőket egy önmagát istennek képzelő alak sorban, sőt egyszerre ágyba viszi! Sőt Flokinak meg látomásai lesznek erről. Totál képzavar. Mert neki semmi köze nincs a királynőhöz és látszólag még Ragnarra is neheztel. Az ő nője meg nem odahaza van.

Björn meg pontosan tudja ki akarta megöletni és úgy van vele: most inkább harcolunk egy kicsit majd később foglalkozok ezzel, a fater úgyis “lóg a szeren” a muter meg tök mindegy. Majd gyakran tekintgetek a hátam mögé hátha rám küld majd még egy gyilkost akinél majd találok egy ékszert amire még a neve is fel van vésve a megbízónak.

A murciai királynő meg símán be tud osonni egy késsel a wessexi király hálószobájába éjszaka?

A viking hajókat meg nem a sík terepen pakolják ki a szárazföldre, hanem egy nagy emelkedőn hogy többet kelljen cipekedni.

Persze értem én hogy ez nem egy történelmileg helyes sorozat és sok a kitalált elem, de azért a logikát sem kéne ennyire mellőzni!
Fogadni mernék sok rejtélyre valami mitológiai magyarázat van. Szerintem azonban nem kéne ennyire elrugaszkodni a valóság talajától, mert lassan átmennek fantasy-ba.

gyerecske - 2016. 04. 09. 14:41

Kíváncsi vagyok a következő részre, mi történik ha a másik irányból érkeznek a hajók. :-)
Valóban egyre több logikátlanság van benne, de még mindig a legjobb sorozat a témában, korszakban.

Neoprimitiv - 2016. 04. 09. 14:57

Engem a következő rész előzetese lepett meg, amely szerint “még két rész” lesz – ezek szerint kettéosztották az évadot?

Qedrák - 2016. 04. 09. 15:35

Aprítják a mellékszereplőket rendesen. Én komolyan azt hittem, hogy a kínai csajt az utolsó pillanatban kirántja a vízből, vagy esetleg ez csak egy látomás volt, de aztán mégse. Az mondjuk jogos ellenvetés, hogy mi a francnak egy meredek partfalon szedik ki a hajókat, miért nem jó egy fövenyes rész, arról pedig nem is beszélve, hogy a frankoknak is voltak felderítőik, vajon nem időszerű-e a császárnak jelezni, hogy helyzet van? :)

Morgana - 2016. 04. 10. 19:31

Neoprimitiv – 2016. 04. 09. 14:57
Igen. Ősszel adják a második felét.

Miss Keamy - 2016. 04. 10. 21:46

Nem az ópium készítés miatt küldte rá, csak hogy levegye a lábáról. Addig sem őt nyaggatja, látta hogy a csaj különleges, van benne valami. Legalábbis szerintem :)
Egyébként az Odo grófos taktika,ő lesz a császár, ennyi lett volna hogy beköpi Rollot és ejtsék fogságba? vagy mi lett volna a cselszövés? a korbácsolásnál már levehető volt hogy annyi neki.
Aslaug meg tényleg eddig nem látta hogy minden nőt megdug Harbard? vagy ennyire vakít a szerelem :D
Lagertha csinálhatna már valamit Ragnarral, Björn nyöszteti picit de ez így nuku.
Ez most kicsit olyan Banshee-s, lagymatag ott is a 4. évad ..

Bleak - 2016. 04. 11. 10:52

Megy szokásos nyújtás, ami a sikeres sorozatoknál egy idő után menthetetlenül előjön.
A kínai csajnak nem tudom mi értelme volt, Ragnarral párszor begombáztak meg dugtak, aztán tök simán kinyírták. Amúgy is zavaró volt a jelenléte…
Lehet egyedül vagyok vele, de én bírom Rollót, és folyami támadás során is azt vettem észre, hogy neki drukkolok…Oké, valamilyen szinten áruló, de azért nem kicsit fordult meg a szerencséje. Ha hazamenne akkor lehetne ismét Ragnar egyik fosztogató csapatának a helyettes vezetője, így meg Normandia hercege. A frankok meg a hazájukat, családjukat védik egy fosztogató rablógyilkos bandával szemben, ha a tényeket nézzük. A sorozat készítői is igen finoman bemutatták ezt, amikor a vikingek tök feleslegesen megégetnek egy pár frank katonát, míg Rollóék határozottan és leleményesen védik a várost.
Ragnar leépítése is mintha tudatos lenne, erre az évadra kis híján megutáltam már, de legalábbis egyáltalán nem hiányozna ha kinyírnák…
Amúgy ha a történelmet nézzük (bár sokban eltérnek így is tőle) akkor Ragnarnak hamarosan csúnya vége lesz (a trailerekben és pár jelentéktelennek tűnő részletben volt is utalás a módjára…), míg Rolló dicsőségben és tisztes öregkort megélve búcsúzik majd földi pályafutásától.

f4sk@lap - 2016. 04. 11. 14:34

“hogy mi a francnak egy meredek partfalon szedik ki a hajókat, miért nem jó egy fövenyes rész,”

Fövenyes részen 100 kilométerről is látszik ha valamit trükköznek a hajókkal (ez pedig egy elég jól elrejtett rész), másrészt ez egy olyan szakasza a folyónak ahol valószínűleg kanyarulat van, ergo viszonylag kis távolság megtételével ki lehet kerülni az erődöket.
Elég szépen megágyaznak Ragnar halálának, lassan már a néző kívánja, hogy minél hamarabb a Valhallában kergesse a szarvasokat.Súlytalan, unszimpatikus karaktert farigcsálnak belőle, kérdés, hogy viking oldalon ki lesz az aki át tudja venni a stafétát, mert ahogy előttem is írták Björn elég töketlen hozzá. Laguerta jöhetne még szóba mint fő karakter, van még tartalék a karakterben.

winnie - 2016. 04. 11. 21:51

“Megy szokásos nyújtás, ami a sikeres sorozatoknál egy idő után menthetetlenül előjön.”

nem a sikeres sorozatoknál, hanem a sorozatoknál. csak éppen nem nyújt senki semmit, mert minek tegye, egész egyszerűen olyasmit is el akar mesélni, ami téged lehet, hogy nem érdekel. a sorozat per definitionem egy film, csak megnyújtva. másképpen értelmezhetetlen a dolog. ha valaki, akkor michael hirst meg nem nyújt semmit, a the tudors-t is befejezte, amikor úgy érezte.

Bleak - 2016. 04. 12. 09:33

Na pont a Tudors is egy végtelen rétestészta volt, a 4 évad teljesen indokolatlan volt, egyszerűen nem volt annyi a történetben. Ettől függetlenül azt is végignéztem, összességében tetszett is.

Tévedés ne essék azonban, bírom továbbra is a ezt sorozatot, felőlem aztán még 10 évad is lehet, amúgy is nagyon ritka egy színvonalas, történelmi sorozat a mai választékban. A hangulat, kellékek, és a színészi játék többsége lenyűgöző.
Egyszerűen nem szeretem az olyan szálakat, amiknek se eleje se vége se jelentősége (persze lehet, hogy lesz még vmi.), meg hát speciel a kínai-viking légyott elvileg ugyan létrejöhetett a 9.században is, de azért számomra elég hiteltelen volt az egész, Ragnarból meg egy drogfüggő zombit csináltak, ami szintén számonra egy kicsit – főleg földrajzi relációban – kicsit anakronisztikus.

Brynden Rivers - 2016. 04. 13. 12:36

@winnie:

20 rész lett a korábbi 10 részből, nyilván azért mert sikeres, és duplázni akarják a (pénzügyi) sikert

DE nem történt semmi, amit ne lehetne elmondani kb. fele annyi részben.

Ayrons - 2016. 04. 15. 15:26

Azok a római katonák wáááááááááááá ezt nem gondolhatták komolyan :D nem és nem. Mondjuk annak örültem ,hogy a pápa nem egy hatalmas bazilikában lakott, legalább ebben korhűek voltak.

Echbert a legnagyobb forma ebben a sorozatban :D
Végre lezárták Horik fiának a szálát is de untam.

Hanadix - 2016. 04. 15. 23:06

Egyre inkább úgy érzem, hogy Ragnar meg fog halni az évadzáróban.

Morgan - 2016. 04. 16. 06:49

Tudom már hova lett az ópium amit Ragnar hiányolt!

Torvinak olyan lassan esett le mit kéne csinálnia a számszeríjjal, hogy valószínűsítem ő kurtította meg a készletet…
vagy csak full ostoba.

Qedrák - 2016. 04. 16. 16:30

Az nekem is tetszett, hogy Rómát egy koszfészeknek ábrázolták ebben a korban. :)

Erlendur pedig nem igazán fog hiányozni senkinek, mondjuk az utolsó jelenetében úgy viselkedett, mintha ő is be lett volna drogozva.

Qedrák - 2016. 04. 16. 19:19

Még arra vagyok kíváncsi, hogy Björn lányának a halála kivált-e valakiből valamit.

Morgan - 2016. 04. 17. 07:41

Amúgy az a fej nem derült még ki, hogy kié volt. Nekem valahogy a berzerkerére hasonlított akit Björnre küldtek, de az totál nem illik a képbe, mert mit keresett volna Ragnarnál?

Ayrons - 2016. 04. 17. 07:48

Az a fej azé a vikingé aki még az előzőévadban megvitte Ragnarnak a hírt , hogy az angolok lemészároltak őket. Mire Ragnar megölte , mert ha kitudódott volna akkor a Párizsi portyának lőttek.

Morgan - 2016. 04. 17. 18:06

Na akkor ez megoldódott. Köszi.

Miss Keamy - 2016. 04. 19. 21:23

én is úgy érzem meghal Ragnar az évad végén.
Fujj ettől az Emperor-Roland és “tesója” száltól kivagyok :D
a Rollo-t alakító színész pedig bűn rossz.
Lagerthát úgy sajnálom, a jós megmondta. De francért nem vigyázott magára.

egypuputeve - 2016. 04. 20. 19:33

Úgy látszik, nemcsak Rollo és Ragnar keresztelkedett meg, hanem maga a látó is – bár mi ezt nem láttuk, s még ő sem – hisz ő alakítja a pápát. Na ez a karrier, kérem szépem. A pogány varázslóból az akkori keresztény egyház feje – még, ha két különálló karakterről is van szó. Van humora az írónak..

Floki pedig maga Loki, akinek a látó maga nyalta meg a kezét, mielőtt közölte az ősök egyike, hogy milyen régóta vár rá. Innen visszatekintve teljesen értem, az S01E01ben Ragnar felvezetését kis Björnnek, miszerint Floki és Loki között annyi a különbség, hogy előbbi nem isten. Majd ezután a lindisfarni szent misén Floki megkóstolja Krisztus vérét (a bort) és kiköpi. A gonosz ezt nem bírja. Athelstan amikor Krisztus és a valhallai brigád között hezitál (S02), megfeszítése után a misén szintén kiköpi Krisztus testét (a kenyeret – most ostya). Floki gyűlölete nem csupán emberi tényező, féltékenység, hanem a két kultúra istensége csapott össze az emberben. Athelstan halála be is mutatja ezt – kegyelem és megbocsátás vs. gyűlölet és erőszak.

Vártam, hogy Floki isteni mivolta kidomborodjon, de úgy látszik a benne lakozó felsőbb hatalom türelmesebb, mint én. Hirst szerintem már a kezdeteknél ezt a szerepet adta ácsunknak (Krisztus is ács volt, József, az ács fia). Lehet, hogy Flokinak is el kell mennie a pusztába, vagy a havasba, hogy kiteljesedjen benne az isteni lélek. Ha megnézzük, hogy Ivart maga Odin (Harbard) gyógyította meg – s egyben a szenvedését átrakta Auslagra, plusz a halott gyerekek, Siggy stb. – és Loki (Floki) tanítja, akkor nem kell nagy képzelőerő, hogy Ivar legyen a legkegyetlenebb közülük.

Fantasztikus, ahogy a sorozat bemutatja a különböző kultúrák hitvilágát, egymás közötti harcát, a vikingek megtérését, és persze az embert, aki az istenek humorát és játékát elszenvedi. Annyira aprólékosan ki van dolgozva, hogy bármennyiszer nézem újra, mindig előjön valami új elem. Függője vagyok, pedig nem is kóstoltam chinese medicine-t :)

Manul - 2016. 04. 20. 20:13

egypuputeve: de jó elemzés Flokiról, köszi. És az észrevételt is a pápáról.
Flokit mintha Ragnar tartaná vissza. Lehet, hogy Ragnar halálával csap át dühös istenségbe, vagy ha kiderül a telepesek halála.

Ayrons - 2016. 04. 21. 08:58

Ezen már én is gondolkodtam sokat Floki-Loki párhuzam és erősen vannak erre utalások. De azért ne felejtsük el , hogy a történelembe is volt egy Floki nevezetű viking :)
Harbard nem bevallotta , hogy nem isten csak úgy él és úgy viselkedik ?
Nekem is azok a kedvenc részeim amikor a mágia és misztikum sejtelmesen be van lebegtetve és nincs magyarázat rá, ezért is zavart Harbard újra megjelenése és vallomása.

Rammschein - 2016. 04. 22. 08:15

Egész jó volt ez a fél-évad záró…

Két dolog baromira zavar, Lagertha rejtélyes szúrt sebe (ha meghal emiatt, baromi mérges leszek…). A srácokat jól beépítették az időugrás alatt, míg Ragnar igazolatlanul hiányzott… aztán hazatért csak azért, hogy átadja a staféta botot? Az fura volt…az oké, hogy ott hagyott csapot papot… de lehet csak így győzi meg őket, nem tudom. Ivar karaktere jó színészt kapott, úgy beszél, mint Ragnar, bár a szeme furán volt kék… na viszont Ragnarnak milyen durván kék volt a szeme a legvégi beszédnél. :DD Én azt hittem kiírják őt egyébiránt, de lehet az majd csak az évad legvégén lesz…előtte még építik egy kicsit a legendát köré. :P

A csata az elején jó volt, bár szerintem Rolloék túlerőben voltak… mondjuk furcsálltam, hogy a hajók közé ácsolt tutajon lévő katapultot (ha jól láttam az valami olyan volt), miért nem használták…

Az is ésszerű, hogy (igaz, hogy nem tudják), de az egyesített Wessex és Mercia ellen olyan csúfos kudarc lenne, mint Párizs ellen… és így inkább megnézik a misztikus Földközi tenger-t, ahol szerintem nagyon nem is tudnak róluk… és majd később ezek után mennek bosszút állni az angolokon és frankokon, na meg Rollón :) …Hehe a császárt, hogy “temették” egyébként Párizsban már… erre megöli őket, na erre nem számítottam. :D

Összességében tetszett, de megírhatták volna egy icipicivel jobban is.

Dob - 2016. 04. 22. 10:15

Klassz volt. Ha Lagertha ebbe belehal, akkor lehet epikusabb véget szánnak neki.

Az időugrás tetszett. Bjorn egyre badasabb a szakállal

Qedrák - 2016. 04. 22. 17:20

Ivar a 12 év alatt elugrott az Arrakisra.

heidfeld - 2016. 04. 22. 19:50

Hát ez a tizedik rész rohadt jó volt. Remélem Laghertha nem halt meg, és indulnak Angliába megadni Ecbert királynak megadni azt, amit nagyon megérdemelne.
Ivar nagyon durván néz ki!

szirial - 2016. 04. 22. 20:00

Nekem is az jutott eszembe, hogy Ivar túl sok fűszert inhalált. De vajon hogy fogják megmagyarázni a szemét ebben a mitológiában?
Egyébként tetszik a színész, méltó fia Ragnarnak.
Laghertha sorsa érdekel a legjobban, de Rolló gyerekét is megnézném az időugrás után.

hamupipacs - 2016. 04. 22. 21:50

A Tudorok főszerepét alakító színész játszani fog a következő évadban. Egy kistermetű, nem kigyúrt típus. Végig azon agyaltam, hogy kit fog játszani. Alfrédre, mint királyra gondoltam. Viszont amint megláttam Ivar arcát, totál J. Rhys-Meyers ugrott be.

Ja és az utolsó jelenetben csak az a fia hiányzott (Björn), aki kvázi kész van a stafétabot átvételére.

Na és Lagerthával mi lett?

Babrafax - 2016. 04. 23. 12:30

Nekem tetszett az évad.Sokan értetlenkedtek a történéseken,de ha utána néznének a valós történelmi tényeknek akkor látható, hogy a History néhány szereplő esetében igyekezett megfelelni a történelmi írott tényeknek .Rollo elég öregen hal meg és a Frank birodalom egyik dinasztia alapítója lesz. Ragnar végzete meg Angliában következik be .Rollo is feltűnik majd Angliában de szint úgy hódító szándékkal.És Mercia úrrai helyében nem szívesen lennék.Remélem a sorozat készítői nem hagyják ki az amerikai részeket.Ma már tény,hogy jártok ott és elég kemény konfliktusba keveredtek az indiánokkal

gyerecske - 2016. 04. 23. 19:25

Jó rész volt.Ivar tényleg egy az egyben úgy beszélt , mint Ragnar, jól hozta a formát a srác.

Dantes - 2016. 04. 23. 20:50

Egy dolog zavar csak. Ivar. Szóval, nem kéne már lassan járnia? Igaz hogy sokmindent lazán kezel a sorozat, és elrugaszkodik a történelemtől és a sagaktól, de azért na. Nagy csalódás lenne, ha Ivar nem vállna azzá a nagy harcossá aki volt valójában. Ne egy lebénult akárki legyen, hanem a a nagy harcos.

Lemoni - 2016. 04. 23. 21:19

Jé, itt mindenki a vikingeknek drukkol? :o) No, én meg Rolloért izgultam, egyrészt mert kezdettől fogva a kedvenc karakterem (és színészem) a sorozatban, másrészt meg az igazság is odaát van, hiszen a területüket védték a betolakodóktól.

BrM - 2016. 04. 24. 10:08

sziasztok.
Meg tudnátok mondani, hogy mikor folytatódik és hány részes lesz ez az évad? köszi :)

gyerecske - 2016. 04. 24. 10:23

Lemoni – 2016. 04. 23. 21:19

Érdekes, szerintem pedig ő az egyik leggyengébben alakító színész, pedig a karakterében sokkal több van mint amit meg tud mutatni.
Ez a drukkolás dolog is érdekes, nyilván a többség a vikingeknek “drukkol”, mert ők a főszereplők, de valóban, ha belegondolunk a másik oldal nézőpontjából mindjárt más a helyzet.
BrM
20 részes lesz a 4. évad és az 5. is.

f@sk4lap - 2016. 04. 24. 12:04

Ősszel Viking folytatás. A bemutatóban lehet látni, hogy Ivar barátkozik a járással :)

https://www.youtube.com/watch?v=kYpEjNCs304

Raphouse - 2016. 04. 24. 12:44

Nekem ez az új vonal annyira nem várós, de lehet kellemesen csalódok.Björn badass továbbra is, a felnőtt gyerekek meg egyenlőre eléggé lehangolnak.Lehet érdekesebbek lesznek a karaktereik de az eddig látottak alapján Ivaron kívül meg sem tudom különböztetni melyik melyik lenne.Remélem nem megy át ilyen tini testvérviszálykodásba majd a sorozat.Az angliai szállal nem tudom mi a tervük,de nem is bánom hogy hanyagolták a félévadzáróban.

egypuputeve - 2016. 04. 24. 21:40

Manul, Ayrons, köszönöm a gyors reagálásaitokat! Válaszom előtt megnéztem egyben az S04-et, nehogy valamire rosszul emlékezzek, ezért a késés. Ugyanis előbb tévedtem, nem Lindisfarne-ban ivott Loki a miseborból, hanem a második útjuknál, a northumbriai Hexhamban. A lényegen persze ez nem változtat.

Manual: A pápát játszó színész szerintem Hirst kritikája az egyház/ak felé. De nem látok bele a fejébe, hisz rendre tudja csavarni a történéseket.
A telepesek halála kiderült, igaz Floki tudta. A 10. részben Floki mintha lenyugodott volna, kicsiny csónakjaival, élvén szép családi életét. Bár rá jellemző a megtévesztés.

Floki miután 3 részen keresztül szenved (lehet ez volt a pusztája), megy el a látóhoz. Nem emlékeztem múltkor a pontos párbeszédre. “Századok óta várok rád élet és halál között. Ne játszadozz velem. Tudod mire gondolok. Mutasd meg, ki vagy.” A jelenetben, ami a legdurvább, hogy a kéznyalás után mind a ketten spirituálisan elélveznek. Kíváncsian várom mi lesz ebből, mert a látó minden látomása eddig bejött. Igaz ez neki volt egy beteljesült jóslat..

A kéznyalás nem tudom, hogy mit szimbolizál – talán tisztelet -, de ennek a színésznek úgy látszik ez a fő szerepe, hiszen a pápának csókolgatni illik és kell a kezét/gyűrűjét. Lehet ezért egy színész, nem kell betanítani egy másikat a komoly szerepre :)

egypuputeve - 2016. 04. 25. 00:00

Ayrons: Nem mélyedtem bele a skandináv mitológiába és történelembe, a sorozaton és az itt leírtakon kívül. Nem lenne meglepő, ha Floki valós személy lett volna, hisz Hirst alaposan kutatott a témában.
Jézus is történelmi személy, nem létezése a vita tárgya, hanem egyesek hiszik vagy tudják, hogy ő az egyszülött Isten, mások tagadják, esetleg valakinek a reinkarnációja. Ami a kereszténységet megkülönbözteti a többi világvallástól, az az, hogy a Teremtő megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, ember (teremtmény) lett, szolgált az emberek felé, aki bejárt egy utat, mire valósággá vált benne az Isten.
Vannak vallások, ahol az isten mint egy hero jön le a magasságból, teljes hatalommal, alázat nélkül, s ledózerolja az ellenséget.
Flokinál viszont egy krisztusi párhuzamot látok. Szimpla ember, aki szemmel láthatóan – vagy mások szemében – zavarodott, őrült és zseni egyben. Na meg ács. Szenved, nem is kicsit, amit próbál titkolni. Kacagása nem komplett. (Floki kiskorában komp akart lenni, de nem komp lett – hanem kompépítő :). De amikor Helga előáll a gyerekprojekt kérdéssel, hirtelen hangulatváltozás következik be. Nem akar gyereket, nehogy olyan legyen, mint ő. Nem akarja azt a szenvedést és kínt a gyermekének átadni, ami benne van. A mély hit viszont szenvedéssel jár együtt, s ez a párhuzamom lényege.
Nem tudom, hogy a skandináv mitológiában hogyan jöttek el az istenek az emberekhez. A sorozatban az inkarnáció és a látogatások is érezhetőek, legalábbis én így látom.

Harbard megfejtése számomra egyszerűbb, mint Lokié. S01E07-ben, Lagertha elé megy egy sértett férj és a neje, egy fiatal férfitől származó gyermekkel – sokan voltak egy ágyban. Az idegen neve Rig, aki Heimdall, az isten, Lagertha szerint. Ez lehet igaz, lehet csak védeni akarja a nőt. Az mindenesetre biztos, hogy hitvilágukban az istenek szeretik meglátogatni és megörvendeztetni népüket.

Harbard megjelenik az S03ban, s megmutatja gyógyító erejét, elveszi Ivar fájdalmát. Helga elárulja Flokinak mi történt, majd Floki továbbadja ezt Ragnarnak, ki is ez a Harbard. Másik neve Odin. S04-ben ismét feltűnik. Auslagnak mondja: “Gyere hozzám, és véget vetek a szenvedéseidnek, meggyógyítalak” (erre írtam, hogy rá rakta a Ivar fájdalmait). Nézem a részt, megállítom a filmet, lejegyzetelem a mondatokat, s mellé írom: Krisztus, aki ugye elveszi a bűneidet, fájdalmaidat – erről beszél az evangéliumokban. Indítom a gépet, s Harbard folytatja: “szabaddá teszlek”. Mint Jézus. Majd Auslag Ivarhoz viszi Harbardot, aki kacag mikor meglátja. Eddig nem sok nevetős Ivar jelenet volt. Ragnar karjában egyenesen bömböl. Valószínűleg az istenek nem felejtenek.

A kérdésre, hogy merre volt, Harbard válaszol: sok helyen járt, nem tudja megszámolni. Sétált világok között, élők és holtak között. Ember kis eséllyel tud ilyet megtenni, vagy hazudott.
Arról beszél, hogy szeret mindenkit. A nőket különösképpen, hiszen többükkel is hál. Mindenkin segít. A kék szemű nőre amikor ránéz a téren, az nem tudja mi történik, csak boldogságot és jót érez. Szent embernek tartja, aki közel áll az istenekhez.

Ezután másik jelenet, melyben Floki elmegy az erdőbe, jelenése van, Auslag közeledik, majd ráül Flokira, és jön a felnőtt jelenet. Közben a kép vált Flokiól Harbardra – Auslag pesze ugyanúgy lovagol, majd oda-vissza párszor. Tehát valami közös van Harbardban és Flokiban, vagy akár hármójukban. Az aktus közben templomi harangok konganak. Arra gondoltam, hogy Odin lefeküdt az Úr előtt, mármint csatát vesztett, ami a Szajnán be is következett.

Harbard lebukik, hogy más nőkkel is vegyül, nem csak a királynővel, aki vágyódik rá. Mint kiderül a többi nő is. És itt jön a lényeg! Harbard azokkal fekszik le, akiket megszabadít az ördögtől és félelmeiktől, magára veszik a bűneiket. (Jézust a zsidók azért akarják megölni, mert megbocsátja az emberek bűneit, erre pedig csak Isten képes, ergo Istennek teszi magát.) Erről beszél és így cselekszik Harbard. Azt mondja: “úgy próbál élni, mint az istenek, az istenek akaratát cselekszik, isteni képességei vannak gyógyításra, prófétálásra, és ELVESZI A VILÁG BŰNEIT”. Ugye ismerősek ezek a szavak. Sok a párhuzam a keresztény Isten és a valhallaiak között. Ragnar S01-ben meg is jegyzi ezt Athelstannak. Ami viszont ordító különbség, hogy Krisztus nem hált nővel, bűn nem érintette, Odin pedig azoknak az bűneit vette el, akikkel szeretkezett. A vízözön előtt angyalok jöttek le a földre és a szép asszonyokat megtermékenyítették, belőlük lettek az óriások.

Harbard való igaz nem mondta ki, hogy kicsoda, mint ahogy Loki sem. De erőteljes utalások és összefüggések vannak. Ezekre alapoztam, a két karakter isteni mivoltát.

A végére csak egy érdekes jelenet, amikor King Finehair felkiállt Odinhoz a vesztett csatában, hogy hol van. Hát otthon, szeretgeti a nőiket :)

Brynden Rivers - 2016. 04. 25. 08:58

Lagertha nem halt meg, hurrá :)

szaki - 2016. 04. 25. 13:55

Egypuputeve nagyon érdekes, amiket írsz.
Én arra lennék kíváncsi, hogy miért üvöltött a jós, amikor Ragnar meg Rollo küzdött.
Amúgy nekem ezután olyan Rocky-s volt, amikor feldagadt arccal Rollo bevonult, és odament az asszonykájához, lelki szemeim előtt vártam, hogy felemelje a világbajnoki övet.:)
https://www.google.hu/search?q=rocky&biw=1600&bih=766&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwil262V3anMAhWpCpoKHbLfD0gQsAQINw#imgrc=ZdEIhAAJRaop9M%3A

Anno a 3. évadban volt egy jelenet, mielőtt Harbard megjelent a csajok Siggy meg Flokiné azt álmodták, hogy a jós véresen fekszik.

egypuputeve - 2016. 04. 25. 20:15

szaki: Véleményem szerint a jós látta az egész csatát, a nagy veszteséget, ezt élte át. Élő közvetítésben nézte. Rollo és Ragnar küzdelmét érezhette volna át ilyen mélyen? Erre kifejezettem nem asszociáltam. Igaz, neki is valamilyen formában be van dagadva a szeme (vagy annyira idős, hogy a ráncok leestek/lenőttek a szemére), ezért a box jobban fájhatott, mint egy karddöfés a hasba :) De komolyan, úgy éreztem a kezdetektől, hogy Ragnar a látó egyik kedvence. Valahogy másképpen beszélt vele, mint a többi halandóval. Végül is ő/ők Odin leszármazottja/i. Elképzelhető, hogy kettejük harca volt a prémium, amiért üvöltött.

Amikor Siggy elment a látóhoz az S03E03-ban, Harbarddal kapcsolatban érdeklődni, az egy kicsit más jelenet volt a többi jövendölőstől. Sokat beszélgettek (egyenrangú kommunikáció), és a látó azt mondja, hogy nem látott semmit, az istenek nem kegyeskedtek neki semmivel, nem beszéltek hozzá, csak pár dolgot látott, amit Siggy is elmondott (halott gyerekek). Nincs
‘eleget mondtam, sokat kérdezel, gyere vissza máskor’ lerázós szöveg. Nem tudom perpillanat összekapcsolni az üvöltésével, bár Siggy-ék azt látták, hogy a jós tehetetlen. Megkötötték, vérzett, nem tudott mozogni, sem kiáltani, fekszik. Tehát tehetetlen.

Hmmm. Az üvöltős részben is az volt, tehetetlen. Ezt éreztem, amikor először láttam. Innen nézve, lehet Siggy-ék álma és felvetésed között van kapocs. Én először csak arra gondoltam, hogy Siggy a saját halálát látta meg. Mondja is a látónak, hogy senki sem tud segíteni, mire a válasz: “neked nem tud senki segíteni”, majd Siggy meghal.

Köszönöm a felvetést, elgondolkoztatott. Mindenesetre a viking kaland most kezdődik igazából nekem, angol tanulásom itt fog folytatódni. Egy másik sorozatban vagyok még, az utolsó pár jeleneteit ismétlem, s remélem a héten már bontom is a vitorlát. Kontrollként használom a munkád, szóval, ha te is úgy fogsz üvölteni, mint a látónk, akkor az miattam van. Hahaha, csak vicceltem :)

Rollonak nem kellett felemelnie az övét, hisz a fején volt, ő pedig nem egy pöttöm alak. Bár ez a ‘Hail, ceasar’ furcsa volt. Igaz Rollo honnan tudta volna, ki is az a cézár. Ha majd megtudja, akkor fog pucéran rohangálni a Szajna partján..

Szerinted Rollo akcentusa változott? Nekem kicsit ‘franciásnak’ tűnik. Végül is ő már franciául beszél, nem vikingül.

Ufó Pista - 2016. 04. 25. 20:46

Már unalmas, aki az első két évadot látta, az látta mindet.

egypuputeve - 2016. 04. 25. 21:40

Rammschein, szirial: Ivar szeme nekem sem tűnt fel eddig, de csupán annyi változás történt, hogy nagyobbak lettek. Full kék már az évad elején is. Megszületésekor viszont még nem. Auslag szeme S01-ben szürke, az utolsó részben már kék(es) – nehezen kivehető. Ragnar szeme szintén durva, de az sem mindig. A legelső részben, amikor Odint nézi, csak úgy ragyog, kéken, mint az égbolt, vagy a tenger. Arra gyanakodtam, hogy az istenek jelenlétében sugárzik a szemük. Harbard szeme viszont semmilyen, Flokié szintén kék. XXI. században a megfejtés a kontaktlencse, Ivar esetében szerintem az istenek. De legjobban a látó ‘szemei’ izgatnak..

Rammschein: Ivar nagyon jól elkapta a skandináv akcentust, nem minden viking tud így beszélni. Ékes példa erre Auslag, aki az első évad végén inkább Brit angolt, mintsem viking angolt beszél. Elég durván belejött. Azon mosolyogtam minap, ha elmennék egy angol állásinterjúra és megszólalnék viking éneklős akcentussal, milyen lenne a fogadtatás :)

szaki - 2016. 04. 26. 13:10

Köszi egypuputeve!
Én is arra gondoltam, hogy a csatát nézi a látó, de pl. a 2. évad elején, amikor Borg jarllal és Rollóval harcoltak Ragnarék, akkor is testvérharc volt, mégsem üvöltött. Igaz, akkor nem pofozkodtak, lehet az lesz, amit mondasz, a bunyó volt fájdalmas neki.:)
Igen, most hogy mondod, Ragnarhoz kicsit másképp áll a jós. Ragnarnak is vannak látomásai/megérzései, olyankor mindig hollót lát. Nem tudom, mikor Björn odavolt edződni, egyszer látta a hollót és a kis Björnt, akkor vajon azt hitte, hogy meghalt a fia?
Én Rollo akcentusára nem figyeltem fel, a francia hercegnőén erősen érződik a francia.
Amikor emelik fel a hajókat a szirtre, elkezdenek énekelni egy rigmust, azt vajon Harald király öccse énekli? Állítólag ő norvég.
Örülök, hogy ilyen soknemzetiségű gárdából tevődnek össze a színészek, és sok az északi köztük.
Csak nyugodtan, használd.:) Ha valami észrevételed van, írd meg nyugodtan az email címemre. Mindig szívesen veszem az építő kritikát. Ha nem is üvöltök, esetleg csuklok.:)))
Amit még érdekesnek találok a soriban, hogy nem nagyon mutatták, hogy Björn hogy fogadta a gyereke elvesztését. Biztos megrázó lehetett neki. Torvival viszont szerintem jó párt alkotnak.
Ezt a cézáros dolgot nem igazán értettem. Az valami védelmezőt jelentene esetleg? Mert amikor a pápa a kardot adja a kis Alfrednek, az is azt mondja, hogy cézár lett.

Qedrák - 2016. 04. 26. 14:44

Az csak egy szimpla római titulus volt, ami a sorozat alapján fennmaradt a kora középkorban is, és talán az lehetett a jelentősége, hogy a diocletianusi reformok után az egyik uralkodónak a címzése mindig caesar volt, Britannia pedig az egyik caesar által kormányzott provinciák egyike. (Tehát kvázi uralkodóvá kenték fel). Aztán persze, hogy miért kötötték össze az amúgy vidéki kis koszfészeknek ábrázolt Rómában a hadvezér babérkoszorúival és öltözetével, azt nem tudom, az is lehet, hogy én spekulálom túl. :)

Manul - 2016. 04. 27. 09:23

Qedrák: kösz, hogy megvilágítottad ezt a cézár dolgot. Nagyon felakadt a szemem tőle, hogy ezt most miért.
Gondolom Aslaug fog jelentkezni Ragnar pályázatára királynőnek. Már kezdtem volna megkedvelni a karaktert, erre valami ordenáré módon átrendezte a tróntermet, vagy mit,ahol az első évadokban még kecskék rohangáltak. Fényár, asztal, székekkel, eltűnt az a rönk amiben tűz égett középen. És az a csillár! Értem én, hogy beindult a kereskedelem, keleti áruk, meg minden.. De azért az az ominózus rácsos térelválasztó, ott maradt. :)
Tényleg, eleinte állandó háttérzaj volt a mekegés. Úgy hiányzik.
Floki Björnnel hajózik délre. Akkor mégsem ő lenne a Hollós-Floki a ki Izlandon alapít kolóniát?
Kíváncsi lennék hol volt Ragnar.
Át kellene ismételni a családfát a folytatásig, hátha tisztább lenne hogy melyik fiú melyik. Tudja valaki hogy Björn és Ivar közt hogy jöttek sorba? Sigurd Fritzek és Ubbe?

Manul - 2016. 04. 27. 11:41

A látó üvöltéséhez: nekem úgy tűnt, hogy Floki sérülése érintette érzékenyen. Bár látnia kellett volna azt is, hogy felépül belőle.

egypuputeve - 2016. 04. 27. 18:41

Én köszönöm szaki, nyugodtan használom (110/70 :) Nem kritizálom a fordításokat, mivel egymagam tanulom az angolt, így szükséges és jó támpont, plusz kontroll. Ha elakadok, vagy valami érdekesre bukkanok, jelentkezem. THX!

Ez a viking akcentus nagyon bejön. Sokat dob a filmen, hogy minden nemzetnek megvan a maga angolja. A briteket brit színészek, a franciákat pedig franciák játsszák. Vikingék pedig a világ minden tájáról érkeztek, ahogy mindenfelé is mennek hajóikkal. Szuper jelenetek, amikor az ősi nyelveken beszélnek, és fordít valaki, majd jön a közös nyelv. Rollo nagyon jó, amikor tanulja a franciát. Odavágja a papot az asztalhoz. Pár némettanáromnál ezt kellett volna tennem, már biztos beszélnék vagy 5 nyelven :)

Halfdan és Harald finnek: http://www.imdb.com/name/nm0701747/?ref_=ttfc_fc_cl_t44
Haraldnál amerikai angolt éreztem, de pl. Floki azt beszéli az interjúkban. Az az ének van bennem, amikor meggyalázzák a tojásokat, a francia asszonyokat, és elégedetten dalolásznak. A nóta szép. A hajószállítmányozásnál kijövő hangok nem tűntek nekem éneknek, valami egy-kettő-egy kántálás lehetett – ha egyre gondolunk.
Ehhez a csajhoz mit szólsz? :) https://www.youtube.com/watch?v=KvLYlOHRVM8

Ragnar mindig azt mondta, hogy a fia visszatér, hitt benne. Szerintem Björn férfivá válása neki is fontos volt. Lagerthának is az volt. Milyen elégedett feje volt S02-ben, amikor Björn közli Ingstaddal, hogy menne a vadonba, majd milyen csalódott, amikor ex-férje megjátssza a hatalmát, és nem engedi. Björn már régóta tervezte.
Amikor Björn lecsapja a medvét, akkor kiáltását Ragnar meghallja – egybe van mixelve a két jelenet, és a holló is berepül. Azt gondoltam eddig, hogy itt engedte el kis Björnt, itt tudta meg, hogy nagy Björn van már, de újranézve a jelenetet, teljesen igazad van. Majdnem sírt. Szemmel láthatóan beijedt. Odin megmutatta neki, hogy fia férfi lett, csak nem értette meg? Ezután is arról beszélt, hogy Björn visszatér?
A holló kemény volt, amikor Athelstannak is megjelent. Úgy emlékszem, akkor hagyja ott Echbertet és a kis feszületét, s rohan Ragnarékhoz.
Viszont, amikor Athelstan megjelenik Ragnarnak, nincs holló. Gondolom, akkor sincs, amikor Jézus jön el Athelstanhoz.

Lehet fájhatott Björnnek gyereke halála, de ahogy elhagyja asszonyát, gyerekét pedig levegőnek nézi, amikor visszatérnek Párizsból, nem hiszem, hogy depresszióba esett volna. Aztán ki tudja, mi van ha már Torvit is dobta. Elvégre nagybátya elmagyarázza neki még kiskorában, hogy sok a jó és szabad nő Kattegatban :)

Ez az Echbert mennyire korrupt és haszonleső! Levágatja Judith fülét, majd amikor megtudja, hogy ki tette a menyét anyává, rámászik a fia feleségére. Jól mondja Keresztelő János: „Viperák fajzatai! Ki figyelmeztetett titeket, hogy meneküljetek az eljövendő harag elől? …. A fejsze már a fák gyökerén van…” :)

Jarl Borg és Ragnar első harcánál nem emlékszem a látóra. Az nem volt szerintem testvérharc, mert nem harcoltak, leborult Rollo Ragnar előtt. Ugyanakkor Ragnarék szövetséget kötnek Borggal, tehát a végkimenet pozitív lett. Már abban a csatában megmutatkozott, hogy ki valóban a király, s ki csak papíron.
Érdekes, hogy Rollo ekkor már keresztény, de két viking csapat küzd meg. Tán a krisztusi kegyelem hajtja be a térdét? Viszont Párizs 2-ben Ragnar is keresztény. Azt hiszem Harald mondja, hogy keresztény nem lehet viking király. Logikus. Krisztus követője vezeti a keresztény sereget és Krisztus másik követője vezeti a pogány sereget – a baltásokat :) Az istenek is jelen voltak. Szűzanya megkönnyezett, Odin meg nem volt sehol, csak a látó bömböl. Ószövetségi csatajelenetek jutottak eszembe, ahol az Úr csap össze más népek isteneivel, prófétája azok papjaival, mágusaival. Pl Mózes és az egyiptomi papok, mágusok.

egypuputeve - 2016. 04. 27. 18:54

Qedrák: Olvastam valami neo protestáns értelmezést a római katolikus egyház szentjeinek szobrairól, miszerint azok egytől-egyig római istenek. Pl. Szt Péter Zeusz/Iuppiter, a Szűzanya szobrai Aphroditét/Vénuszt ábrázolják.

Most nézem a wikin: “Iulius Caesar ősének nevezte Vénuszt, és templomot emelt tiszteletére (Venus Genetrix temploma), ugyanis nemzetségét, a Iuliusokat Aeneastól eredeztette. Így a trójai hős anyját nagy tisztelet övezte Rómában. Iulius Caesar példáját Augustus is követte. Vergilius az „Aeneis”-ben Vénuszról, mint a római nemzet szülőanyjáról ír.”

Akkor megvan! Ezért könnyezett Szűz Mária, mert Rolf nagy fia harcolt a csatában :)

egypuputeve - 2016. 04. 27. 19:07

A Floki-Loki párhuzamhoz annyit szeretnék még hozzátenni, hogy amikor Ragnar és Horik király megtámadják feltehetőleg Winchestert S02E03-ban, akkor a vikingek a székesegyházban bőszen borozgatnak. Nem látni bele a kupákba, de nem gondolom, hogy víz lett volna :) Igen ám, de akkor nem volt mise, tehát a bor az szimpla bor volt, s nem Krisztus vére – átváltoztatás, átlényegülés előtti bor. A hexhami misén pedig kiköpte a bort. Kétszer is..

egypuputeve - 2016. 04. 27. 22:43

Manul: Bocsánat, fentebb elírtam a neved! A sorrend jó, csak fordítva. Ubbe a legidősebb, a filmben így jöttek.

Auslagon miért lepődsz meg, nő. Átvette a stafétát, elment az IKEA-ba, bevásárolt :)
Nekem a nő nagyon gyanús. Szerintem alkesz lett, egyre inkább csak iszik. Amikor Ivarral játszott, már a beszéd sem ment. Siggy halálának meg egyenesen örült..?
Másik. Értem én, hogy Ivar a kedvence, de már nagy gyerek (volt), és még mindig szoptatja(ta). Kicsit beteges. Bele sem merek gondolni, milyen a nagy Ivar kapcsolata az anyjával :x
Úgy láttam Ivar tekintetéből, ha járni tudna, beledöfte volna az apjába a kardot. Előtte viszont védte az apját a testvérei előtt. Nem lesz egyszerű karakter.

Flokit Rollo és Jarl Borg eléggé helybenhagyta S02-ben. A legújabb sebe semmi volt, ahhoz képest. Ez volt az első nagy csata, ahol megállították őket. Egyszer fent..

szaki - 2016. 04. 28. 08:48

egypuputeve nagyon érdekeseket írsz. Most nem reagálok mindre, mert ahhoz újra át kellene futnom, amiket írtál.
Igen Aslaug elég alkesznek néz ki. Valahogy megtörte, hogy Ragnar nem halt meg az elején és nem ő lett a királyné. Az is érdekes (kétértelmű volt), amikor a jóstól megkérdezte, hogy ő lesz-e a királyné, ha Ragnar meghal, de nem kapott egyértelmű választ rá. Elég nagyratörő a kicsike. Igen, elég beteges a viszonya Ivarral. Nekem az volt még furi, hogy miután Ivar kisgyerekként a fokosával megrendezte a másik gyerek fejszerkezetét, mert el akarta venni a rongylabdát, hogy nem volt semmi következménye? Nem volt egyenlő bíráskodás, mégha királyi gyerek is tette? Vagy kiváltotta pénzzel a családnak a veszteséget? Én úgy vettem észre, hogy Aslaug egyenlő félként kezeli Ivart, míg a többit gyerekként. Ivar eléggé beszólt az anyjának, mikor rosszat lépett az anyja, de az helyre tette.
Én is úgy láttam, hogy felcsillant Ivar szeme, mikor Ragnar kérdezte, ki öli meg, hogy király legyen.

Kicsit kiigazítanálak annyiban, hogy nem ez volt az első vereségük. Egberttől kikaptak, amikor Horik királlyal megütköztek ellenük. Horik ment előre, mint hülye vitte magával a többséget, és Aelle oldalba kapta őket, így két tűz közé kerültek. Ott nagyon kikaptak, de Egbert egyezséget kínált nekik, sőt Merciába zsoldosokat kért tőlük. Nem tudom, hogy Egberttel milyen ürüggyel fognak konfrontálódni, mert anno a zsoldosok elvesztése miatt nem nagyon aggódtak. Sőt segítették is utána. Vagy az elpusztított település ürügyén, vagy ha megtudja Ragnar, a gyereke ürügyén.
Ragnarnak a vége felé az anyagtól volt mindig véres a szája?

egypuputeve - 2016. 04. 28. 16:57

Ha valamiben tévedek, akkor örülök, ha kijavítanak. Így fejlődik az ember. Szal, nem gond, és köszönöm. Fentebb én is megtettem magammal, mivel rosszul emlékeztem az első misére, amin Ragnarék is részt vettek. Viszont azt írtam, hogy “ez volt az első NAGY csata, ahol megállították őket”, nem az első csata. Horik bénázásá, nem volt ekkora zakó. Kisebb seregek, egy ütközet. Úgy emlékszem, hogy ez harc azért jött létre, mert Horiknak nem tetszett, hogy Ragnar és Ecbert megegyezett a tárgyalásról (fiát küldte Ragnarékhoz), és sunyiban lekaszabolta Aethelwulf visszatérőben lévő kíséretét – Erlendur meghagyta a herceg életét – hogy háborúzzanak. Ekkor hívta Aellet segítségül, és fordíttatta le Cézár hadtörténeti feljegyzéseit. Nem tudom most visszanézni a jeleneteket, bocs, ha valamire nem jól emlékszem.

Ragnar szája szerintem a sok póktól lett véres. Erősen harapdálta azokat, aztán elharapta a nyelvét :) Hát persze, hogy az orvosságtól! Előbbi közvetve lehetett is volna, utóbbi közvetlenül. Pedig milyen boldog volt, amikor először csónakázott a kis házikójában a gyógyszerészével :)

Ivar kocsijában mindig ott volt a fejsze. Nem hinném, hogy lett volna bármilyen büntetés, lévén pár éves volt. A szülei a királyok, akik maguk a törvény. Egy kárpótlás szerintem is elképzelhető. Már nem emlékszem, hogy ki írta fentebb a hszt, mintha Floki örült is volna ennek a csapásnak – bár elég rémült/meglepett fejet vágott emlékeim szerint. Osztom az a nézetet. A legelső részben, amikor Earl Haraldson elé viszik a gyilkost, ő azzal védekezik, hogy ‘uram, te tudtad, te tudtad, hogy igényt tartok a földjére.’ Az earl bekussoltatja, majd kihirdeti az ítéletet. Nem hinném, hogy a szülők mentek volna elégtételért. Az erősebb kutya ..szik elv náluk működött..

Egy ápolónő ismerősömtől megkérdeztem, hogy megy – azaz jön – ez az anyatej. Ha folyamatosan szívják – tehát ingerre – termelődik. Ivar valószínűleg anyatejet kapott. Lehet, hogy Auslag így akarta lábra állítani. Csak találgatok. Auslag szemmel láthatólag nem örült amikor felébred a férje, Ubbe meg is jegyezi. Mindenesetre köszönöm a sok észrevételt és kérdést, igazán megdolgoztattál, és sok dolog világos lett, ami felett elsiklottam.

szaki - 2016. 04. 29. 14:06

Szia!

Igen, így volt, ahogy írod. Egbert lefordítatta Cézár írását és talán azzal nyertek.
Anno olvastam valahol, hogy a dolgokat a családok előbb próbálták egymás között rendezni, megegyeztek a kárpótlásban, ha nem sikerült, akkor mentek a jarl elé.
A múltkor akartam írni, csak kiment a fejemből, hogy a végén,
SPOILER
amikor Björnnek elmondják, mi lett a wessexi kolóniával, végtére is kiderül, hogy nem csak Ragnarék portyáznak ott, hanem más vikingek is. Magyarul Egbertre rájár a rúd, de azok biztos nem olyan nagy volumenű betörések, mint Ragnaréké, aki elvégre király.
Szóval még ebből is kikerekedhet valami akár, ha Egbert felfogad pár jarlt Ragnarék ellen, hisz már megtette egyszer, amikor Mercia visszavételére felbérelte őket.

lostfanka - 2016. 05. 08. 09:01

Ez az idougras rafert mar a sorozatra mert kezdett marha unalmas lenni.

Zsiga - 2016. 05. 12. 17:41

a 11. rész mikor jön?

egypuputeve - 2016. 05. 12. 21:02

Hello szaki!

Elsiklottam a kopasz hírnök fölött, honnan szerezte a híreket. Az örömhír elvakított :) Köszi, hogy felhívtad a figyelmem. Az ‘Utolsó királyságban’ pontosan ezt láthattuk. Több earl, egymástól függetlenül, bennszülöttek szövetkeznek velük, stb. Hirst nyilatkozta, hogy a sorozat nem Ragnarról szól, hanem a vikingekről, ezért nem Ragnar a címe, hanem vikingek, többesszámban. Nagyon tetszenek azok a képek, amikor elindulnak portyázni. Évadról évadra nagyobb a flotta. Biztos a hadjáratokra egyre több earl fog csatlakozni, ahogy nő a sikerük és a hírük.

Szerintem Ragnar és Ecbert kedvelik egymást. Az előző évadban amikor a lakomán egymás mellett üldögélnek nézvén a mulatozó népeiket, megtalálják közös pontjaikat. ‘Korrupt vagy? Ó, igen…’ Nagy jelenet. Aztán van két közös nőjük is, illetve csak volt, mert Kwenthrith elvérzett. De nem elfelejtendő, hogy Ragnar fiát Ecbert neveli, tehát komák is. Ecbertnek szerintem most a legnagyobb ellensége Aelle lehet, meg saját maga – imáiból kikövetkeztetve..
Viszont ez a kopasz viking azt mondja, hogy Wessex-ben teleltek, és szövetséget kötöttek Ecberttel. Talán el kéne indítani egy fogadást (ki kivel mit és hogyan meg mikor és miért), elvégre apropó is van hozzá, beindult a Peaky Blinders 3. évadja, Angliában megy a ‘bet’ :)

Ragnar eltűnéséhez – szerintem egy elvonón volt. Egy mélyreható kezelés eltarthat több évig is. Aztán lehet elment Kínába egy stratégiai beszerző körútra. Olyan szép a fantázia birodalma :) Lehet kijönnek egy ‘Ragnar’s journeys’ minisorival, mint a papjánál. Azt látta valaki?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz