login |

Girls: kezdett az 5. évad – írta tulipán

2016. 02. 24. 18:32 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: kritika,

You look so whimsical slash beautiful.

Mégpedig igen erősen. A Girls egyik legnagyobb érdeme, minden jogos kritika ellenére, hogy olyan erőteljes feminista mondanivalója van, ami elől nem lehet elbújni. Oké, el lehet, ha valaki nagyon akar (“női sorozat,” “kit érdekel egy kövér nő meztelen teste,” “túl sok a meztelenség,” “idegesítő az egyik főszereplő csaj,” stb.), de talán hátha akad mégis egy-két ember, aki belegondol, hogy mitől tud állandó jelöléseket és díjakat elérni, és mitől tud értelmeset mondani komédiaként azoknak, akik nézik.

Girls - 5x01-01

A válasz, ami egyben a sorozat ereje is, továbbra is a karakterekben rejlik, akik fejlődnek ugyan, de mivel felnőttekről van szó, ez azért nem túl látványos. És a karakterek jók voltak az évadnyitóban: a férfiak is, a nők is erősek voltak, egyéniségek, nem tucatfigurák, nem műanyagok, egymásért tenni akaró, egymást tisztelő arcok.

Ezek a emberek a szó szoros értelmében hétköznapiak, hiszen nem gazdagok, nem túl okosak, fehérek (az egyik legfőbb kritika pont a színtelensége a sorozatnak), nem vár rájuk emberélet megmentése, nem hoznak színt senki életébe; ugyanakkor esendőek: elbénáznak döntéseket, kapcsolatokat, és tetoválásokat.

Az ember, test és psziché elegye, is szintén főszereplővé válik így: nem véletlen látszódik ennyi bőrfelület, nem véletlen a sok szexjelenet, és az sem, hogy ilyen sokszor a test és a lélek maga a téma.

Girls - 5x01-02

Mindettől azonban a Girls még nem lesz női sorozat, pláne nem csajos. Számomra sosem volt érthető, hogy ha nő ír egy sorozatot, miért kell rögtön női nézőket vizionálni neki. (Értem én, hogy súlyosbítja a helyzetet, a sorozat címe és a főszereplőnők, de kérdem én: a töménytelen férfi írós és férfi főszereplős sorozatról ugyanígy azt gondoljuk, hogy férfiak nézik? A The Good Guys nevében is benne volt, hogy guys, mégis nézték nők is, nem? És ha nőkről szól, az miért is nem lehet érdekes férfiaknak?)

Lena Dunham elég komoly fájdalmakkal járó testi és lelki bajokkal élte le eddigi életét, és valószínűleg ez hozta közel hozzá ilyen fiatalkorára ezt a tapasztalatot. A legtöbb nő és férfi nem gondolkozik a testén ennyit: aki beteg és szenved, az kénytelen. Ő gondolkozott, és jutott valamire, amit finom, okos humorral ír(t) meg, erőteljes, néhol vulgáris képekkel erősítve a mondanivalóra.

Girls - 5x01-05

A tovább mögött spoilerekkel folytatom, bár nem jelentősekkel.

A lányok és a fiúk két külön házban készülnek Marnie és Desi esküvőjére, mindenki hozza magát, ezerrel. Micsoda életkép!

Shosh úgy vasal, mintha született japán volna, Marnie kifehéredett ujjakkal próbálja az ellenőrzése alatt tartani az esküvő részleteit, Jessa a tökéletes hippi és hipszter keveréke (“megfürödtem a patakban és futkároztam, hogy megszáradjak”), Hannah pedig minden mozdulatával csak növeli a kibontakozó káoszt. Adam és Hannah új pasija, Fran(!), méregetik egymást (abszolút fénypont a “beszélgetésük”), Desi meditál majd pánikol: ez már a nyolcadik eljegyzése.

Girls - 5x01-04

Ray viszont, a maga két lábbal a földön járó bölcsességével és végtelen érzékenységével, oldszkúl rezonőrként elmondja az életbölcsességeket, felteszi a kérdéseket, és Jessával ketten helyreraknak mindent. Lehet, hogy az esőt is ők állították el?

Az évadnyitóban nincs persze igazi konfliktus, nincs igazi történés sem, csak feelgood mosolygás, már-már nevetés néha, és a jól ismert figurák. Sokkal ironikusabb és viccesebb a hangneme ennek a résznek, mint az átlag, de jót tett neki az extra vígjátéki kakaó.

Girls - 5x01-06

A szimbolika kifejezetten gyermeteg (beborulás, zuhé, napsütés), az egyensúlyok felborulása és helyreállítása is csak úgy fért bele fél órába, ha túl sok mellékszállal nem töltik az időt, de ez úgysem fog változni, hiába gyakrabban dramedy mint, komédia a sorozat: 30 perc nem lehet elég másra, csak Hannah-ra és még valakire.

Most Marnie volt a középpontban, de kaptunk azért egy Jessa-Adam csókolózást, egy kis Desi-hisztit, és, ahogy írtam, Ray-bölcseletet.

Girls - 5x01-03

Nem mindig tudtam szeretni ezt a sorozatot, de ez a rész kitűnően ágyazott meg egy, remélhetőleg, nagyon jó utolsó előtti évadnak.

8 hozzászólás Ne habozz!

nedewya - 2016. 02. 24. 20:54

Nagy kedvenc a sorozat, és örülök hogy van róla kritika. Én pasiként mondom, hogy abszolút élvezetes tud lenni a sorozat, már amikor nem arra megy rá, hogy a nézőknek akarjon megfelelni, hanem mer valami újat, kreatívat csinálni. Kár hogy ez már az utolsó előtti, de a csúcson kell abbahagyni nem igaz? :)

yeeeyha - 2016. 02. 25. 08:50

Nálam ez biztos nem marad meg az emlékezetes epizódok között, mondjuk az ilyen Marnie központú részek sosem tetszettek igazán. Viszont érdekes, hogy Marnie-hoz mennyire nem illett ez az indie-s, hippis, “zenész” esküvő, hozzá ilyen tipikus, drága szalonból drága ruhás esküvő illett volna.

A meztelenségről: igen, átjön a szimbolika, igen, értem is, de továbbra is úgy érzem, hogy Dunham patikamérlegen méri, hány másodpercig látszik egy-egy meztelen test, felsőtest.

Réka - 2016. 02. 29. 11:10

Na, a 2. rész elég jó lett, igazi Girls-ös rész :)

Jól alakul, nekem bejött h ebben a részben nem volt Marnie meg Shosh.

Adam nővére meg annyira vicces :D

Cheza - 2016. 03. 05. 12:06

Az előző évadban eléggé előkészítették a terepet ehhez a Jessa – Adam csókhoz, ott volt a levegőben. Még nem láttam egy részt sem az új évadból, de már alig várom, hogy belekezdhessek!

Imádom, hogy úttörő, merész a sorozat, a karakterek pedig szerintem szándékosan szélsőségesek, Dunham így nagyít rá arra, amit láttatni akar, és ez így teljesen rendben van. Amúgy Jessa és Adam a személyes kedvencem, bár ezzel gondolom nem vagyok egyedül, a szabadlelkű szabadelvű “f*ck the world” hozzáállásukkal.

A meztelenkedés pedig szerintem manapság az a téma, amivel a merészebb rendezők fűszereznek, lásd Trónok harca. Először zavar, aztán hozzászoksz, mint a Walking dead-ben a zombikhoz, már simán nézem vacsora közben is, pedig nem volt ez mindig így :)

Lukinyúl - 2016. 03. 20. 15:32

Corey Stoll ágyjelenete lehet Emmy-t fog érni.

tulipán - 2016. 03. 28. 19:05

ebben a részben alig volt meztelenkedés, nem? de az évad eddig nagyon jó. változatos is, meg vicces is.

naughtyl - 2016. 04. 04. 16:20

ez aztán a megeleptés évad. Nagyon jó eddig. iszonyat jól működik, hogy ennyire karakter orientáltak a részek. és mindenki pont annyit van, amennyi nagyon érdekes belőle.

5×07

Már nagyon vártam mikor jön rá Hannah. ezz igen. És a zenék valami fenomenálisak ebben az évadban. nekem legalábbis.

eszemix - 2016. 04. 07. 16:17

5×07 nekem is bejott
Es a zeneket is szinte minden resz utan megkeresem :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz