login |

Gravity Falls: vége a sorozatnak

2016. 02. 24. 14:53 - Írta: CyClotroniC

8 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Leírtam már jó párszor, hogy kisebb reneszánszát éli jelenleg az animációs műfaj a tévében, és hogy miért tartom jóval erősebbnek vagy kreatívabbnak a mai termést, mint sok olyan mesét, amik akár a 90-es éveket, akár a gyerekkoromat meghatározták. Azt mégis el kell ismerni, hogy sok köztük a rétegdarab, amire főleg felnőtt fejjel meg némi előítélet miatt kevesen veszik csak rá magukat.

gravityfalls1

Míg abszolút megértem, ha valakinél nem működik a pónik pörgése, übervidámsága és -cukisága, esetleg a Steven Universe kifejezetten érett, érzelmesebb, indie-sebb pasztellvilága, addig meg vagyok róla győződve, hogy a nemrég finálézott Gravity Falls-nak minden esélye meg van arra, hogy az Avatar/Korra szériákhoz hasonlóan, közönségkedvenc legyen itthon is, nem csak a tinik, de az idősebbek körében is.

A Gravity Falls ugyanis nem csak rajzfilmként kínál extrát, hanem szimplán sorozatként vonultat fel olyan erényeket, amire szerintem baromi sokan ki lehettek éhezve. Elvégre egy vérbeli high-concept kalandsorozatról beszélünk, lendületes, sodró tempóval, rengeteg humorral, hangulatos, szerethető karakterekkel, ami valamiért ontja magából a nosztalgiát és rengeteg easter egg-et, háttérben megbúvó kis rejtvényt is kapunk extraként.

gravityfalls11

Nem csoda, hogy annak idején azzal a mondattal vezették fel a sorozatot a csatornának, hogy a The Simpsons, a Twin Peaks és a The X-Files szerelemgyereke. Ezek után pedig az sem meglepő, hogy a legkeményebb rajongók közül sokan nemcsak a történet adta élmény miatt nézik végig a részeket, hanem kifejezetten vadásznak is a rejtett jelekre és próbálják kisakkozni, hogy mi mire utalhat benne.

Ha pedig erre nem is vagyunk vevők, utólag azért baromi jó érzés látni, hogy egy-egy fordulat már jóval korábban is bőven meg volt alapozva, ami törődésről és átgondoltságról árulkodik.

gravityfalls2

Bármilyen szórakoztató plusz is, hogy mi is kvázi részt vehetünk a Gravity Falls városkáját övező furcsaságok és rejtélyek kibogozásában, azért alapvetően mégiscsak a sztori és a karakterek miatt beszélhetünk kötelező néznivalóról.

Egy vendégbloggerünk, Villám remek ismertetőt írt nekünk a sorozatról, így ha igazán sokat szeretnétek róla tudni, érdemes elolvasni az ajánlóját, de ha csak a sztori magja érdekel titeket, alapvetően egy 12 éves ikerpár nyári vakációját dolgozza fel a 40 epizódos történet, akik nagybácsijuknál töltenék el a nyarat, ám nem várt kalandokba keverednek, miután egyikük egy olyan 3-as sorszámú naplóra bukkan, ami magyarázatot adhat a környék furcsa lényeire vagy paranormális eseményeire ám legalább ennyi kérdést is vet fel egyszerre.

A tovább mögött spoilermentesen folytatom.

gravityfalls3

Míg a felnőtteknek és Wendynek, a pénztáros lánynak állandóan imponálni akaró Dipper teljesen a rejtélyek rabjává válik, addig ikerhúga, Mabel egyáltalán nem görcsöl az ilyesmin, sokkal jobban izgatja, hogy éppen melyik kötött pulcsiját viselje vagy melyik környékbeli fiúba zúgjon bele, élvezi a gyermeklét minden egyes percét, állandóan bohóckodik, és bár szívesen segít bátyjának a kincsvadászatban, nem akar érte semmi elismerést, csupán jól érezni magát. Emiatt olykor jelen is vannak a súrlódások, mégis rendkívül szeretni való az a kötelék, ami köztük van.

Az ő dinamikájukat dobja fel Stan nagybácsi, akinek az otthona, a Mystery Shack egyben egy “turistalátványosság” is – na jó, csak papíron, hiszen csupa kamu és gagyi dolgokból van összetákolva. Itt dolgozik pénztárosként az ikrektől valamivel idősebb, menő tinilány, Wendy és a két lábon járó jóindulat, Soos, aki papíron ezermesterkedik a kunyhó körül, de valójában semminek sem igazán a mestere. Meg persze ott vannak a városka lakói is, akik közül minden részben feltűnik legalább egy-egy kedvelhető vagy fura fazon.

gravityfalls4

A kaland és a misztikum ellenére azért földhözragadtabb dolgokról is szól a sztori, elvégre valahol minden a gyerekkor kalandos nosztalgiájából táplálkozik és kicsit a felnőtté válás, felelősségvállalás, a család és a bajtársiasság is mélyen bele van kódolva a Gravity Falls DNS-ébe. A felnőttek gyakran karikaturisztikusan furák, mert sokukat nem tudják a helyükre tenni a 12 évesek, ahogyan az sem véletlen, hogy ez az a kor, ahol az idősebb tinik a legmenőbb és legijesztőbb dolgok egyszerre a világon.

Tanítani kéne egyébként hogy mennyire profin mérik fel az arányokat a készítők, azt hogy egyetlen 20 perces rész hogy tud egyszerre izgalmas, fordulatos, vicces és érzelmes lenni. De leginkább azt hogy hogyan kapunk baromi jó kis minisztorikat minden egyes epizódra és ezek a heti kalandok hogyan fonódnak össze valami sokkal nagyobb egésszé a végére. Ráadásul azon túl, hogy igen erős átívelő sztori tartja össze a részeket, minden apró esemény maradandó hatással van a karakterekre és a környezetre is egyaránt.

Részben ennek az aprólékos odafigyelésnek is köszönhető, hogy nagyon részletesen ki vannak dolgozva a hátterek vagy a környezet is, de alapvetően elmondható az animációról, hogy az igényesebb darabok közé tartozik és meglepően filmszerű és dinamikus azoknál a jeleneteknél, ahol van rá lehetősége, hogy az legyen.

gravityfalls5

Ritka eset az is animációs sorozatoknál, hogy már a pilot (sőt egy kicsit a szuper főcím is) ennyire megvegyen magának, majd alig pár epizóddal később rájöjjek arra, hogy pusztán csak a jéghegy csúcsára kattantam rá eleinte, és mennyi minden vár még rám a folytatásban.

A másik hatalmas plusz pedig, hogy teljesen kiszámíthatatlan, hogy mit dob majd egy-egy rész nekünk, abban viszont biztosak lehetünk, hogy minimum két-három epizódonként kapunk egy-egy fontos darabot a teljes kirakóshoz, de vannak időszakok, hogy ez részről részre megtörténik, így kifejezetten segíti a darálását, legalábbis nálam nagyon gyorsan elfogyott az első szezon, amit magam is tömbösítve néztem.

gravityfalls6

Szóval a Gravity Falls egy olyan környék, ahol teljesen normális, ha a játékterem egyik verekedős játékából életre kell az egyik figura és a verőembereddé szegődik, vagy ha a minigolf klub különböző tematikájú pályáiban lakó népek között kisebb háború tör ki, és még bőven folytathatnám a sort.

Töltelékepizódként például kaptunk olyat is, ahol főhőseink meg akarnak szabadulni egy-egy régi kacattól, majd mikor bedobnák őket a feneketlen gödörbe, maguk is ott ragadnak és apróbb történetekkel múlatják az időt, míg ki nem kerülnek onnan. Ez utóbbi elég meta megoldás arra, hogy egy epizódban elmeséljenek három kisebb sztorit, amikben nem volt elég kraft ahhoz, hogy önálló részekké nőjék ki magukat.

gravityfalls7

Az agymenés mellett persze ott van még a sok kikacsintás a valós életre, az olyan apró húzások, amikor egy fiúbandás részből klóntenyésztős sztori válik hirtelen, ahogyan simán megfér egymás mellett például a fináléba belecsempészett, Mad Max-et idéző autósüldözés, az hogy a sorozatban bemutatott sorozatoknak is saját kis sztorijuk van, vagy az egyik karakter múltját bemutató teljes egészében flashback epizód is, ami után biztosan másképp tekintünk majd sok mindenre.

És akkor még szót sem ejtettünk arról, hogy milyen vendéghangokat nyert meg magának a sorozat. A teljesség igénye nélkül néhány:

John Oliver (Sherlock Holmes viaszbábu), Jon Stewart (macskabíró), Louis C.K. (egy lény, aki csak egyetlen fejből és egy hozzánőtt karból áll), Nick Offerman (kormányügynök), Mark Hamill (alakváltó), Nathan Fillion (tenyérbemászó milliomos fickó), Neil deGrasse Tyson (zsenivé változott malac), Alfred Molina (egy több medvéből álló multimedve), Justin Roiland (sete-suta időutazó), és ott van még J.K. Simmons vagy Jonathan Banks is, akiknek a szerepüket már tényleg spoileres lenne elárulni.

gravityfalls8

A Gravity Falls-nak egyébként elég érdekes sorsa volt a Disney XD-n, mert bár 2 szezont és 40 epizódot hagyott ránk, viszonylag régen, 2012 nyarán startolt el és teljesen rendszertelenül adta le a részeket a csatorna. Az meg talán mond is valamit a sorozat mögött álló koponya, Alex Hirsch humoráról, ahogy ezt egy interjúban összefoglalta:

Disney is a giant, powerful company, and having it as your friend is sort of like having a brontosaurus as a friend, which is to say, “Wow, it’s cool. Look at my pet brontosaurus. It takes over the block. Its neck can stretch over and it can grab anything. It’s also kind of big and dumb and might knock over my house or step on my arm. And I know it doesn’t mean it. I know it loves me. It’s just so damn big.”

Mindezek ellenére a Gravity Falls mindig is 2-3 szezonra volt csak tervezve és arra, hogy egyetlen nyár hihetetlen és epikus történetét elmesélje, ezt pedig maradéktalanul végre is hajtották.

gravityfalls9

Egy ennyire eszméletlenül vicces és pörgős kalandsorozat esetében pedig talán az a legnagyobb bravúr, hogy mennyire hozzánk nőnek útközben a karakterek. Annyira, hogy a meglepően sötét és kifejezetten komolyra hangolt háromrészes finálé utolsó perceit még meg is könnyezzük.

Kivégezve a teljes sztorit, bátran állíthatom, hogy az utóbbi évek egyik legkerekebb, legszerethetőbb animációs sorozata, ami élőszereplős társaival összevetve is megérdemli a 8,5/10-et. Kihagyhatatlan élmény minden kalandsorozat rajongónak, egy olyan darab, amit bármikor szívesen porolunk le, csak hogy újranézhessük. Akár már rögtön a következő nyáron.

See you next summer.

gravityfalls10

8 hozzászólás Ne habozz!

Happy Zoidberg - 2016. 02. 24. 18:24

Nagyon jó volt.

DJackson - 2016. 02. 24. 18:51

Teljesen egyetértek a kritikával! Magam részéről nem vagyok annyira oda az animációs műfajért (eddig csak a Futurama és a Rick And Morty volt meg), de ez teljesen magával rántott. Meg is lepődtem, mennyire bejött. Az első évad vége jobban érdekelt, mint bármely nézett sorozatom az utóbbi évekből. Egy rendkívül szerethető, hangulatos és kreatív kalandsorozat, ami teljesen nézhető felnőtteknek is.
A karakterek is teljesen épkézlábak, mindenki abszolút szerethető és azonosulható.
Sugárzik az egészből a lélek, valamint sok élőszereplős sorozat megirigyelné ezt a high conceptet. Nem láttam még ilyen szépen megrajzolt és hangulatos képi világot sem. A kritikában lévő képek mondjuk kissé csalókák, pont a legszürreálisabb jelenetekből vannak. Ennyire azért nem elvont, ha valaki áttól tart.

Megértem, hogy miért csak eddig tartott, de azért nagyon fáj, hogy vége, hiányozni fog! Tökéletes lezárást kapott legalább.
Ilyen sorozat nem lesz még egy jó ideig. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Érdemes bepróbálni. Már az első résztől magával rántja az embert.

CyClotroniC - 2016. 02. 24. 19:30

Az tény, hogy csak a három részes fináléból vannak képek lőve, akkor még úgy volt hogy arról írok, de inkább ajánló lett, hátha valaki bepróbálja. Ettől még jogos a meglátás, könnyedebb alapvetően.

rol001 - 2016. 02. 24. 21:16

Meg is jött a kedvem hozzá. Bepróbálom, köszi az írást.

Az utolsó ilyesmi rajzfilm sorozat amit ledaráltam a Scooby-Doo: Rejtélyek városa (Scooby-Doo! Mystery Incorporated) volt tavaly.
Ott is szépen fel volt építve a város története két évadon keresztül, ügyesen lezárva, ami így felnőttként is teljesen bejött. Meglátjuk ez hogy fog tetszeni.

Riggins - 2016. 02. 25. 18:24

Nagy királyság volt, az előző vendégírás után álltam neki és nézette magát folyamatosan. A finálé is felnőtt a szinthez.

enbe - 2016. 02. 26. 15:52

Zseniális írás, zseniális sorozat. Nálam 10/10. A tipikus probléma, hogy nézném még évadokon keresztül, de nyilván nyár vége, ami egyfajta lezárást és vége érzést is ad az embernek, valamint a high concept is így egész.

Zem - 2016. 03. 07. 21:11

Nagyon jó volt, nem ragoznám, le van írva minden, azaz… hogy hagyhattad ki a kecskét??

csillagvadasz2 - 2016. 05. 07. 22:26

Tényleg az utóbbi idők egyik legzseniálisabb animációs sorozata! A legtöbb sorozatban messze nincs ilyen előretervezés. Nagyon kreatívak voltak a készítők, és a szereplők is az első perctől kezdve szerethetők. Aki szereti a rejtélyeket az mindenképp próbálja be.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz