login |

Happy Valley: kezdett a 2. évad

2016. 02. 25. 20:22 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Az az igazság, hogy most úgy kéne kezdeni a Happy Valley kritikáját, hogy leírom, hogy az 1. évad miért volt a 2014-es év egyik fénypontja, de egyrészt szerintem minden benne van az első szezonos kritikában, másrészt pedig basszus, vagy másfél éve láttam utoljára a sorozatot, és bármennyire is ütős volt, egyszerűen nagyon sok mindent elfelejtettem. Ha lett volna időm, simán ledarálom a szezont, hogy hangulatba hozzam magam.

És az az igazság, hogy nem is a hangulathoz kellett volna az S1 közelebbisége. Ugyanis hiába utaltak vissza a dialógok során, a sok másik sorozat keltette zajban a történet apróbb részleteit simán elfelejtettem, így például az sem esett le, hogy ki volt a Catherine által behozott újonc rendőrlány, illetve, hogy (tisztelet a kivételnek!) kiket kellene korábbra ismernem a mellékkarakterek közül. De, a lényeg persze az, hogy a kóros amnéziám ellenére is remek résszel nyitott a Happy Valley, reppent is a megszokott 8/10.

Happy Valley - 2x01-04

Tudom, hogy azóta már a második és a harmadik részt is láthattuk már, én is fel fogok zárkózni, de milyen remekül kezdett már rész! Igaz, hogy muszáj volt markolni a szék karfáját a történtek láttán, alaphangnak nagyszerű volt a birkázás, más kérdés, hogy utána a könnyed tónus hamar átment sokkal sötétebbe.

Komolyan, ha felsorolnám, hogy mi minden rondaság történt az első részben, ami bűncselekménynek tekinthető, akkor az egy teljes bekezdést megtöltene. A mellékszálakat félrerakva végülis egy nagyon ronda, csonkításos gyilkossági ügy került a középpontba, melynek közvetve még Catherine-nek is köze van, és elő is vették őt a nyomozás kapcsán. (Azt nem tudom, hogy fel kéne-e, hogy merüljön bennünk, hogy akár ő is lehet a tettes – én inkább hanyagoltam ezt az elméletet, cserébe viszont a belső ügyosztályos szál kifejezetten érdekesnek tűnik.)

Happy Valley - 2x01-07

Emellett, látszólag teljesen különállva egy dobott szerető próbál bosszút állni családos pasiján, eléggé szélsőséges eszközökhöz nyúlva – itt nyilván még nem nagyon sejteni, hogy mire mehet ki a játék. Az mindenesetre biztos, hogy Happy Valley megint nem szolgált rá a nevére.

Ha nem tudtam volna, hogy visszatér Tommy Lee Royce, akkor az ő jelenlétén is meglepődtem volna. Ráadásul a hozzá kapcsolódó szálakból kiderülhet (a gyilkosság mellett a creepy csaj is, ugye), hogy nemcsak mellékszereplő lesz, bár nem tudom, hogy mennyit tud majd hozzátenni a történethez, ha ugyanott marad, ahol most is van.

Happy Valley - 2x01-05

Persze sztori ide vagy oda, a sorozat fő aduja továbbra is az ötven felé közelítő kisvárosi rendőr néni (Sarah Lancashire), aki minden bizonnyal idén is fog kapni pofont bőven (átvitt értelemben és szó szerint is), de valószínűleg ő sem marad adósa azoknak, akik megérdemlik, legyen szó állattolvajokról vagy gyilkosokról – sőt, akár pórul járt állatokról. (Persze a többiek zöme is iszonyat jó alakítást nyújt az eltalált figuráknak köszönhetően.)

Nem volt jó, hogy ennyit kihagytam, mert karakterek terén nem volt egyszerű szintre kerülni (talán még nem is sikerült – például Catherine fiáról csak annyit tudok, hogy van, de azt már nem, hogy milyen), de hangulatilag már az első percben megvolt a Happy Valley. Nagyon jól kezdődött a szezon, és ez még csak a kezdet volt. Azt meg remélem, hogy Ann nem jár úgy, mint a másik fiatal rendőrlány az S1-ben.

Happy Valley - 2x01-11

– Sheep rustling?
– Yeah.
– Sheep rustling?
– Yeah.
– As in, “Yeehah!”?
– No, there were no cowboys involved.
– No, good point, that would have been cattle rustling.
– No, this is sheep rustling, North Halifax style, so there’s just the one sheep and three lads off their heads on acid.

Remélem, hogy a 3. évadra már a napokban kiadják a berendelést. A nézettség nagyon simán megvan, a díjeső is, csak éppen az angol készítői hozzáállás túlságosan maximalista.

12 hozzászólás Ne habozz!

napocskin - 2016. 02. 25. 21:17

Ugyanolyan jó ez a második évad is, mint az első. Annyira sajnálom, hogy ilyen rövid. Számomra az egyetlen negatívum Shirley Henderson (Frances, Tommy Lee Royce húga), itt is iszonyatosan irritáló, mint mindenben, amiben láttam.
Egyébként én is azt vettem észre az első rész után, hogy nem nagyon emlékszem a dolgokra, de szerencsére csináltak egy átkötő részt, ami csak pár perc, de arra pont jó volt, hogy emlékeztessen, mi volt az első évadban, és ki kicsoda. Az biztos, hogy újra fogom majd nézni, de addig is jó volt így. Én is remélem, hogy Anne-nek nem lesz rossz vége.

jersey - 2016. 02. 25. 21:40

Én a Broadchurch második évadával jártam így, hogy a fél szereplőgárdára nem emlékeztem. A Happy Valley-re viszont teljesen véletlenül két hete akadtam rá, így gyakorlatilag egy huzamban néztem meg 8 részt. Imádtam. Ha 45 percen keresztül csak Sarah Lancashire-t mutatnák, azt is elviselném, simán elvinné a hátán a sorozatot.
Az előző évadnál mondjuk örültem volna egy-két flashback jelenetnek is. Kicsit jobb képet kaphattunk volna arról, hogy valójában milyen volt a lánya és a kapcsolata Tommy-val. James Norton pedig a Grantchester papja és Andrej herceg után remekül hozza ezt a karaktert is.

roni - 2016. 03. 09. 12:38

Mit szóltok hozzá eddig? Vagy inkább majd darálva nézitek?

napocskin - 2016. 03. 09. 20:16

Annyira furcsa, hogy egy ilyen sorozatot ennyire kevesen néznek – vagy ha nézik, miért nem ír senki semmit? Megint iszonyúan mindblowing minden, ami történik (ja és közben rájöttem a nagy eszemmel, hogy Frances nem a húga Tommy Lee Royce-nak, de most meg nem mondom, kije), és annyi, de annyi szálat tovább lehet gondolni, ezer apró történet zajlik a háttérben kimondatlanul. Ettől is szenzációs ez a sorozat.

gromit - 2016. 03. 10. 02:21

én valahogy sose bírtam magam rávenni az első évadra (nekikezdtem, de hamar rájöttem, h ez nem lesz happy, nagyon nem, úgyhogy lelőttem / elnapoltam, hogy most (mármint akkor) nem erre van szükségem – van ilyen :) )

ennek ellenére belevágtam a mostani etapba, és egész jól össze tudtam rakni elég sok mindent (bár nyilván sok minden meg kimaradt, de nem nagyon zavar)

Tommy annyira genyó figura (meg James Norton túl jó :D ), hogy szinte fizikailag rosszul vagyok tőle, és Francestől is (nem, nem a huga, leginkább vmi wannabe girlfriend), a péklapát ide nem lenne elég :)

az aktuális sorozatgyilkosra gyanakodtam, és a házi reakció is várható volt aztán, bár más eszközre tippeltem abban a jelenetben.

v_tom - 2016. 03. 10. 10:45

Nagyon eltalált hangulat és szereplők. Szerencse, hogy rátaláltam itt erre a sorozatra. Az első évad dara volt, nem bírtam abbahagyni.
A második is bőven hozza azt a szintet. A szálak kuszálódnak, még bőven nincs meg a csúcspont szerintem. (most a 3-ik résznél tartok).
Várom a többit…

zero - 2016. 03. 10. 11:53

Hű ez jó volt. Imádom, amikor történnek a dolgok és nem csak évadokon átnyúló sejtetés van. Nem is értem miért nem népszerűbb ez a sorozat.

roni - 2016. 03. 14. 15:59

Olyan megnyugtató, Gromit, hogy nem csak én nem kattantam rá először az első évadra.

Igazából nem értem, mi köti össze Tommyt + a wannabe barátnőt. A barátnő mindenáron segíteni akar (SPOILER éppen felgyújtani készül Catherine házát?), de egyáltalán nem úgy, ahogy Tommy akarná(?). Tommynak mi ebben a biznisz? Hogy szemmel tartja a kisfiát?

Mit vártok a finálétól? Nekem még nem állt össze a kép, túl sok mindenki ‘gyanús’ (pl. nekem valamiért a túlságosan segítőkész tolmácsnő) és nem tudunk eleget(?) a sorozatgyilkos motivációjáról. Ti mit gondoltok?

gromit - 2016. 03. 16. 01:20

ööö, groupie?

akadnak olyanok, akik börtönlakókkal keresnek kapcsolatot… mert… mert… fogalmam sincs, biztos ennek is van vmi lélektana. mert az elítélt híres? vagy csak javításra-nevelésre váró/szoruló elveszett lélek?

Judit Pecsi - 2016. 03. 25. 15:00

Csodalatos volt ez a 3.sorozat,imadom a szereploket,olyan hetkoznapiak,akar te is lehetnel egy kozuluk.En nem vagyok kepes kifejteni,hogy mi miert tetszett,egy angol sorozat olyan mas,mint egy amerikai.
A foszereplo rendorno elkepesztoen jo!!Imadtam minden percet latni a screenen.Aki meg nem latta,hat hajra!!Senki nem fogja megbanni!!!!

v_tom - 2016. 04. 11. 17:11

Judit Pecsi: ez sajnos csak a 2-ik évead volt.

Tegnap fejeztem be. A vége kicsit lágy, de egyben elgondolkodtató is. Nagyon szerettem.
Várom a 3ik évadot. Ugye lesz?

Bad Ass Cinema - 2020. 12. 06. 23:15

Egyszerűen elképesztő, hogy az angolok milyen színvonalas, izgalmas bűnügyi sorozatokat tudnak készíteni. Az amcsik a legelcsépeltebb témáról készítenek 20 évadot, + a mellékvágányok, az ilyen zseniális sorozatok, meg jó ha 2 évadot megélnek. Én a Luther után kattantam rá az angol sorozatokra, azóta keresem a hasonló dolgokat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz