login |

Pilot: Jericho – írta deLanda

2016. 02. 26. 20:30 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Az ITV új kosztümös drámája első látásra amolyan westernnek tűnik, de nem az. A történet az 1870-es évek Angliájában játszódik. Itt minden megvan, ami egy vadnyugati sztorinak elengedhetetlen kelléke: a semmi közepén létrejövő város, vasúti építkezés, kalandorok, prostituáltak és egy ilyen jellegű hely legfontosabb intézménye: a kocsma.

De vigyázat, itt mindenki angol, tehát a rosszéletű nőkhöz is úgy szólnak: pardon asszonyom, szabad lesz?

A Jericho így leginkább a kosztümös dráma kedvelőinek ajánlott, főleg azoknak, akikben van annyi kalandvágy, hogy ne zavarja őket a stílusjegyek eme önkényes keverése. Valamint itt biztos nem fogják ötpercenként kilógó belű hullákkal zaklatni a nézőket a készítők, ezzel szemben sokszor jól kiszámíthatóak a dráma fordulatai.

Ahogy a sorozat plakátja is sejteti, itt három főszereplővel van dolgunk, azaz néggyel, hiszen a vasúti viadukt is központi jelentőséggel bír. Az első jelenetekben rögtön megismerkedünk a női főszereplővel Annie-vel, akinek éppen most halt meg a férje, tetemes adósságot hagyva maga után, amely teljes nincstelenségbe sodorta feleségét és két kamaszkorú gyermekét: a házat, a bútorokat azaz mindent elárvereznek a fejük fölül a hitelezők.

96793

Az ifjú özvegy teljesen magára maradva útra kell, hogy eljusson a culverdale-i vasútvonal számára épülő viadukthoz. A vonaton megkérdezi Annie fia: – Hova tartunk? – A kalandok felé. – feleli a főhősnő. És talán ez lehet a legfrappánsabb premisszája ennek a történetnek, ahol valamennyi szereplő kilép a saját komfortzónájából – ki önként, ki meg kényszerből -, az ismeretlenbe, amelyet akár kalandként is lehet értelmezni.

Annie már a vonaton megismerkedik a másik főszereplővel, aki egy lecsúszott úri fiú benyomását kelti, és akit később a vasúti munkások stílusosan el is neveznek Hercegnek. Jerichóba elérve a nő rögtön találkozik a harmadik főszereplővel, Ralph Coates-szal, aki amerikai, fekete és a vasútépítések szakértője. Tehát van egy szereplőnk, akiről mindent tudunk, és másik kettő, akikről semmit.

JS78588791

Miközben a munkások majd megszakadnak, addig a hely megálmodója, Charles Blackwood (aki a pilot alapján amúgy az egyik legérdekesebb karakter), egy csapat kapitalistát próbál meggyőzni arról, hogy érdemes befektetni a féltve őrzött pénzüket a vasúti viaduktba.

Hogy érvei minél hatásosabbak legyenek, terített asztallal igyekszik levenni a lábukról a pénzeszsákokat – ebbe a képbe zavar bele egy nő. Mi pedig már az Iliász óta tudjuk, hogy mennyire rossz ötlet a ’cherchez la femme’-elvet követni, így biztosak lehetünk, hogy ebben a történetben sem fog késlekedni a természeti katasztrófa. Charles romokban is hever, de sejthetjük, a másik fontos szál a történetünkben, a befektetők keresése lesz.

JS80659385

A továbbiakban pedig szabotázs, gyilkosság, új főnökség és persze bimbózó románc is érkezik, és még mindig csak a pilot derekán járunk, így természetesen egyéb bonyodalmakra is kell számítani.

A pilot tehát az angol sorozatoktól megszokott módon magabiztosan építkezik. Ugyan rengeteg klisét pufogtatnak el, de számtalan lehetőség is rejlik az így felvázolt történetszálakban. A kosztümös dráma és vadnyugati hangulat belengetése is jelzi, hogy az alkotók talán megpróbálnak elmozdulni az ettől a műfajnál megszokott formuláktól.

3 hozzászólás Ne habozz!

Savanah - 2016. 02. 26. 22:52

Mennyire zavaró, h pár éve futott már egy Jericho nevű sorozat, amit akkoriban néztem is. Nem volt más városnév? :(

ayren - 2016. 02. 27. 09:38

Engem feltétlenül érdekelne, ha lesz hozzá magyar felirat. Köszi az ajánlót!

Lemoni - 2016. 03. 02. 22:01

Elkezdtem nézni és egyelőre folytatom. A főszereplő Jessica Raine nem tudott meggyőzni színészi tehetségéről már korábban sem, most is elég gyenge, egyszerűen nem tud érzelmeket kimutatni az arcával és amúgy az ő sztorivonala a legkevésbé érdekes. De a kis közösség és néhány másik szereplő még tartogathat meglepetést, még ha elég szappanos is a tálalás.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz