login |

You’re the Worst: a 2. évad

2016. 02. 26. 14:50 - Írta: superpityu

19 hozzászólás | kategória: kritika,

Ha akárki megkérdezné, hogy a sok remek őszi sorozat közül melyik hozta a legjobb és legmeglepőbb évadot, egyértelműen a You’re the Worst-öt mondanám. Hiába kellett olyan sorozatok mellett helyt állnia, mint a The Leftovers vagy a Fargo, a FXX szitkomja bőven felülmúlta az összes elvárásomat, és szinte biztos vagyok abban, hogy nem csak az enyémet.

YoureTheWorst1

Remélem emlékezték még arra, hogy az első évad mennyire jópofa volt, szitkomhoz mérten átgondolt történettel és szerethető, de defektes karakterekkel. A második évad pedig kezdésben elkezdte taglalni, hogy mennyi minden változik meg az emberek életében egy párkapcsolat alatt, mennyire mernek önmaguk maradni, amikor már nincsenek egyedül. Az évad elején maradt a szokásos recept, viszont a Gretchen és Jimmy mellett egyre több időt szenteltek Lindsay és Edgar karakterére is.

A több szál behozása egész jót tett a sorozatnak, viszont a készítők megérezték, hogy nem lehet megint szimplán végig mókázni a részeket, mint először. A 2×04 végén elindult egy olyan komoly szál a sorozatban, amit nem igazán láttam még ilyen szépen bemutatva.

youre-the-worst-season-2

Gretchen és Jimmy kapcsolata baromi erős, de a bedobott megpróbáltatások megviselték mindkét karaktert. Az egész folyamat, ahogy elkezdi felemészteni ezt a két embert egy probléma, tényleg iszonyatosan valódinak tűnt. Ráadásul annyira aprólékosan építették az egészet, hogy a 2×04 után mindig egy kicsit mélyebbre szúrták bennünk azt a bizonyos kést.

Akkora érzelmi csúcspontot hoztak, hogy azt hittem, hogy Gretchen első kiborulása után nem tudják magasabbra tenni a lécet, de rám cáfoltak a készítők. Hoztak egy olyan részt, ami nem is az ismert arcokra fókuszált elsősorban, az ismert szereplőink a rész felében csak éppen felbukkantak, hogy aztán az epizód végén levonjanak egy olyan következtetést, ami nemcsak Gretchent, de a nézőket is visszarántotta a valóságba.

youre the worst1

Semmi sem tökéletes, hiába keressük, nem találjuk meg, nem lehet a miénk, mert nem is létezik. Nem biztos, hogy ez lenne a tökéletes üzenet, amit kaphatunk, viszont kellőképpen valóságos, ahhoz, hogy könnyen beleéljük magunkat a szereplők helyzetébe. Innen már tényleg nem volt megállás. A You’re The Worst erőteljesen átcsapott az egész komédiából dramedybe, ez pedig nagyon jól állt neki, még akkor is, ha közben már csak az a megszokott önfeledt szórakozás lett a sorozatból.

Viszont ebben az évadban Aya Cash szinte az összes GG és Emmy-jelölt színésznővel felmosta a padlót. Mondhatnám, hogy túlzok, de érdekes látni, hogy mindössze csak a Critics’ Choice listáján lett jelölt, ahol szinte mindig kevésbé mainstream, de sokszor sokkal erősebb színészeket/színésznőket díjaznak.

youretheworst3

Míg Jimmy-ék háza táján elég sok probléma adódott, addig Edgar és Lindsay is meglehetősen érdekes utat járt be. Bár tényleg féltem az elején, hogy nem mernek több karaktert beleírni, és a két kiemelt mellékszereplőt is összehozzák, mint a hasonló szitkomokban, addig itt változtattak a felálláson.

Lindsay a tipikus kirakatfeleség, egy felnőtt női testbe zárt tini. Nem hittem volna, hogy ő egy olyan karakter, aki önmagában képes lenne megállni a helyét. Ezért volt jó látni egy kvázi felnövés történetet. Míg a főhőseink megpróbáltak önmaguk maradni, addig Lindsay kísérletet tett arra, hogy megtudja, ki is ő valójában.

Bár én szerettem az első évadban is, de némiképp tartottam tőle, hogy milyen lesz, ha nincs mindig mellette Gretchen. Idióta döntései ellenére szerintem az egyik legszebb karakterívet ő kapta idén, főleg ha azt nézzük, hogyan alakult a kapcsolata Paul-lal.

YOU'RE THE WORST -- "There Is Not Currently A Problem" -- Episode 207 (Airs Wednesday, October 21, 10:30 pm e/p Pictured: (l-r) Kether Donohue as Lindsay, Desmin Borges as Edgar, Collette Wolfe as Dorothy, Todd Robert Anderson as Vernon. CR: Byron Cohen/FX

Edgar pedig megkapta a legjobb szálat. Bár már az évad elején is teljesen bejött, amikor Lindsay kegyei közé akart férkőzni, de később amikor már megpróbálta a saját útját járni, onnan csak jobb és jobb lett az egész figura, és maga az a sztori is, amit köré rittyentettek.

Tetszett, ahogy egyre többször kacsintott ki komfortzónájából, új dolgok felé fordult, és megpróbált önmaga maradni mások előtt is. S míg Jimmy-ék és Lindsay szerelmi élete sem volt túl rózsás, addig Edgar teljesen meglepetésszerűen megismerkedett Dorothy-val, akit igazából nem tudtam nem szeretni. Tényleg olyan lánynak tűnik, aki ki tudja Edgar-t egészíteni. A srác bizonytalankodása és a lány talpraesettsége valóban remekül működött, szórakoztató volt látni ahogy kialakult egy ilyen váratlan románc.

youretheworst

Mellettük még egy pár visszatérő arc rángatta vissza a többieket a valóságba. Becca és Vernon továbbra is remek kiegészítők és poénforrások voltak. Sam pedig mintha nagyobb teret kapott volna, s még akkor sem estek vele át a ló túloldalára, ha néhány alkalommal iszonyatosan zavaró volt a jelenléte – akárcsak korábban, most is mindig sikerült helyretennie pár szereplőt.

Igaz az évad elején még maradt az első szezonos recept, a sok őrültség, viszont később abszolút átvette a szerepet az átívelés, ami rengeteg szép karakterpillanatot szült. Ezzel pedig az is együtt jár, hogy biztosan lesznek olyanok, akik menekülni fognak, amikor elkezd kicsit mélyebb lenni a You’re the Worst. Viszont lehet a régi kaszálóknak pont bejönne ez a teljesen új irány.

Youre-the-Worst-2.02

Részemről az egyik legjobb 2015-ös évadot tényleg a You’re the Worst produkálta. Teljesen kerek volt a történet, sok hangulati mélyponttal, de azért a több szálnak köszönhetően szinte minden depisebbre jutott két feelgood momentum is. Szerencsére az FX még lát jövőt benne, hiába a rossz nézettség, már berendelték a 3. évadot, ami talán már nem lesz ennyire borongós. Ja, 9/10 simán.

19 hozzászólás Ne habozz!

Lamantin - 2016. 02. 26. 15:10

zseniális volt, főleg a finálé, az 10/10, pedig nem vagyok az a fajta aki úton-útfélen osztogatja apróért

egyébként is én a minőségi drámával operáló komédiákat tudom a legjobban megszeretni, lásd Bojack, Shameless és mondjuk régebbről a Scrubs. a You’re The Worst is felnőtt közéjük ezzel az évadával nálam

pody - 2016. 02. 26. 15:58

Nagyon jo volt ez az evad (is). Egyetlen bajom van csak ezzel a sorozattal (es emiatt “csak” 7/10 nalam) az pedig Kether Donohue. Kifejezetten idegesit, mar a hangjat sem birom elviselni, plane a stilusat. Ez van :)

Naughtyl - 2016. 02. 26. 16:40

Nagyon tetszett az evad. Nagyon a szivemhez nottek a szereplok. Borzasztoan szurkoltam nekik. Orulok, hogy volt Becca meg Vernon is, tenyleg rohadt jo poenforras mind a ket karakter.
Amugy ez pont egy olyan finale volt szamomra, ami meg jobba tette az evadot. Olyan oszinte, olyan termeszetes es annyira karakterhez illo volt a vege. Nekem annyira romantikus volt, az evad vegi, I Love You too.

ks_ar - 2016. 02. 26. 18:02

Fölülmúlta? Háááááááát, ez egy elég gyengécske évad volt, befejeztem mert elkezdtem, de nem biztos, h visszatérek… :( Annak ellenére, h az utsó 10 perc jó volt.

winnie - 2016. 02. 26. 18:18

ks_ar: igen, felülmúlta, leírta, hogy miért. de ha nem, akkor csak nagyon röviden te is leírhatod, mert én kíváncsi vagyok.

nfsu17 - 2016. 02. 26. 18:55

kevés sorozatot tudok kaszálni, mert minddel úgy vagyok, hogy várom, hogy jobb legyen és ha picit jobb is lesz, akkor már képes vagyok maradni.

most viszont már képes vagyok előbb is kaszálni, mint régebben és ezzel is így tettem, de itt is már késő volt, előbb kellett volna.
Kb. a halloween-es részig bírtam, de igazából az egész 2. évadot én utólag már el sem kezdtem volna.
Eleve már vissza sem emlékszem rá, hogy mi volt, akkora nyomot sem hagyott bennem. Sőt, már az első évad végén éreztem, hogy ennyi volt, mert amilyen jól indult, annyira nem érdekelt már a végén.
Nem fogom tudni értelmesen leírni mi nem tetszett benne: egyszerűen az, amit láttam. Nem volt vicces, nem tetszett a történet, a csajok nyávogása. Jimmy volt az egyetlen stabil karakter, azon kívül mindenkit pofon vágtam volna egy részben legalább egyszer.
Én az első évad első felét még kedveltem, úgy ahogy a Married-et is, aztán az is kasza lett.
Én úgy éreztem átment szappanba és az nekem nem kellett.

Dhomasson - 2016. 02. 26. 21:15

Tényleg remek évad volt, simán verte az elsőt. Mondjuk nálam ehhez az is kellett, hogy Jimmyt valamiért csak mostanra sikerült igazán megkedvelnem.

Részemről talán annyi volt a negatívum, hogy 1-2 résszel rövidebb is lehetett volna az a bizonyos drámai szál, a végére picit kezdtem unni, pedig nincs ellenemre az ilyesmi. De szerencsére ilyenkor jött Edgar vagy Lindsay.

Thomas - 2016. 02. 27. 01:15

Hehe, esküszöm, hogy kedvem lett bepróbálni, jó írás lett:) Úgy látom, nem az a túljátszott sitcom, csupa idióta szereplővel, amiket nem nagyon szeretek, ha van benne átívelő, drámai szál, akkor nekem való.
És ott az a helyes lány, aki az első és az utolsó képen is van, ő Aya Cash, igaz? Szerintem nem láttam még semmiben, ezen sürgősen változtatni kéne:)

winnie - 2016. 02. 27. 08:46

újaknak érdekes élményben lesz része – nagyon kétesélyes. én komolyan próbálkoztam vele, szimpatikusak voltak a főszereplők, de egyszerűen nem sikerült összejönnünk, még a 2×01 is megkapta az esélyt pedig.

de nem véletlen ekkora kedvenc odakint sem.

Hiroshima32 - 2016. 02. 27. 22:51

Más évad volt, mint az előző. Nagyjából egyetértek a kritikával, kevesebb volt a “hasamat fogom úgy röhögök” pillanat, de nekem ez is elég volt most. Felülmúlta-e az előzőt? Nem tudom, nem szeretek almát a körtével összehasonlítani, attól független, h a szereplők meg a környezet maradt, a műfajváltás miatt nem szeretnék választani.

totoro - 2016. 02. 29. 10:23

Elkezdtem, 7 részt láttam. Hát, eléggé nem megy sehová ez a sorozat, és a főszereplők is nagyon erőltetetten mások mint az átlagember, kb. az a lázadó kamasz aki azt hiszi, hogy ő különb az átlagnál, és nem veszi észre, hogy épp ő az átlag, mert az átlag kamasz azt hiszi, hogy különb :) Nagy szerencséjük, hogy elkezdték építgetni a mellékszereplőket, mert kaszálnám, így már az illendőség kedvéért végignézem, de a következő évad már kimarad.

kisby - 2016. 02. 29. 11:14

Érdekes olvasni hogy mennyire különböző vélemények születnek :)
Én részemről az abszolút pozitív oldalt erősítem. Egyszerűen nem számítottam rá hogy egy alapvetően jópofa sorozat, amiben annyi volt a plusz hogy görbe tükröt rakott a tipikus romkomok elé, ilyen durván szintet tudjon lépni a második évadra. A Scrubs fénykorát idézte az a fajta dramedy amit itt láttam. 10/10.

stargatelost - 2016. 02. 29. 17:10

A “New phone, who dis’?” mekkora volt már? :D Meg amikor Jimmy ott fetreng a bokor mögött, én ott kiszakadtam :D Jó évad volt, a drámai vonal is bejött. Várós a következő etap.

Riggins - 2016. 03. 01. 11:42

Nekem az első évad jobban bejött, itt pedig Dorothy hihetetlenül irritáló volt, de egyébként így is nézős maradt.

Brynden Rivers - 2016. 03. 04. 20:44

Nem biztos hogy minden pontján kellemes évad volt, de piszok jó :)

Toma - 2016. 03. 16. 02:46

1 hét alatt daráltam az első és második évadot. Hatalmas élmény volt valami iszonyat jó lett a 2. évad.Nem számítottam ennyire optimista végre kivétel Lindsay szálát, de így volt jó. Kegyetlenül éreztem volna magam ha a Jimmy Gretchen páros szétmegy annyira megszerettem őket. A depressziót nagyon jól bemutatták sajnos saját tapasztalatból is tudom. Remélem még sok sok évadot hoz. 10/10 nálam ez eddig.

liberatore - 2016. 03. 24. 04:12

Sikerült végeznem a második évaddal és elég erős volt. Azt mondom én is, hogy erősebb volt, mint az első évad, de megértem azokat is, akik nem akarnak párhuzamot vonni, mert egy komplett comedyből a második évad pár rész alatt átcsapott dramedybe és maradt is. Nekem pedig igazából a dramedy egyik kedvenc műfajom, azt viszont nem gondoltam, hogy a You’re the Worst majd az lesz. Azért nem szeretném, hogy nagyon átmenjen drámába, de ahogy láttam nem fognak átesni a túloldalra, mert egy-egy pillanatot a részek végén egy aranyos feelgoodal feloldottak.

Ahhoz képest, hogy sokáig halogattam a második évadot, pár rész után beszívott. Várom a harmadikat!

zolij - 2016. 06. 19. 15:45

az LCD soundsystemnél pár hónapja kinyomtam, mert akkoriban nagyon nem voltam ráhangolódva erre a keserédes vonalra. De most bepótoltam a hiányzó részeket és nem bántam meg, a végével tényleg hozza minimum az első évad szintjét.

Thomas - 2016. 09. 10. 20:42

Most jutottam oda, hogy lenyomjam ezt a 2 évadot, és felemásak az érzéseim. A két főszereplőt az első pillanattól imádtam, szakadtam rajtuk a megismerkedésük alatt:) Aztán a drámai vonal tényleg tetszett, a depresszió bemutatása jó volt, nagyon erős pillanatokat is hozott. De mindez hiába, ha körül vannak véve a szokásos, fárasztó, idegesítő, túljátszott sitcom szereplőkkel, Lindsay, Paul, Becca, Vernon meg a rapperek jelenetein többnyire csak a szememet forgattam… Eleinte Edgar is ebben a kalapban volt, de miután megismerkedett Dorothy-val, ő legalább kilépett ebből a skatulyából, nekik lehetett szurkolni, ez egy teljesen jó ív volt, amit bejártak.

Szóval ez nekem 5/10, minden zseniális jelenetre jutott egy baromi unalmas, fárasztó történetszál, így most nem is kimondottan akarom folytatni, ez az “I love you too” tökéletes lezárás volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz