login |

Pilot-mustra: Fuller House – 1×01

2016. 03. 01. 22:17 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Vannak pilotok, amiket fizikai fájdalom nézni. És vannak pilotok, illetve sorozatnyitó epizódok, amiket akár hang nélkül is mennyei öröm nézni, csupán a látvány miatt. A Netflix-es Fuller House – 1×01 nagyjából ilyen lehet. Mármint nézőtől függően mindkét előző megállapítás igaz rá.

A Full House rebootjának (ami ugye sorozatos nyelven folytatást jelent, ld. újraindítás), legalábbis a pilotnak egyetlen egy funkciója volt, a totális fan service, a rajongók kiszolgálás. Visszahoztak majdnem minden szereplőt a klasszikus régen futott szitkomból, akiket nyilván jó volt viszontlátni, akik ismerős dolgokat mondtak és csináltak (gondolom, mert sokszor nevetett a közönség a semmin), és akiket meg lehetett jó tapsolni (színre lépés után 7-10 másodperc hatásszünet). Még poénnal sem kellett megzavarni a közönséget.

FULLER HOUSE – 1×01 – 1/10

Fuller House-1

Igen, az egészben az a gond, hogy egy Full House-t nem ismerő nézőnek (tisztelet a kivételnek, nyilván bőven vannak) ezt fizikai fájdalom volt nézni, főleg 36 percen át. Viszont még egyszer mondom, nehezen tudom elképzelni, hogy a játékidő alatt egy rajongó ne került volna nosztalgikus hangulatba, akár nevetett a részen, akár nem, – a végén még konkrét részletet is bevágtak egy régi epizódból. (Azt nem tudom, hogy számukra 10/10, vagy azért reálisabb lenne-e az osztályzat, de ezért is írtam korábban, hogy ehhez a sorozathoz mindenképp jó lenne egy vendégírás.)

Erről a pilotról tényleg nincs értelme sokat beszélni, mert alapvetően az volt a funkciója, hogy megágyazzon a sorozatnak. Elküldték más városba a régi szereplőket, és meghagytak hármat (DJ, Stephanie és Kimmie – a színészek nem változtak, az egyikről durván látszik, hogy 20 éve nem volt tévés szerepe), akik megkapták saját bemutatásukat az összeköltözésük előtt, amire azért kerül sor, hogy egyiküknek ne egyedül kelljen nevelnie három gyerekét. (Nem mellesleg az egyik barátnő is behoz a képbe egy saját gyereket.)

Fuller House - 1x01-02

Tehát míg az eredeti sorozat a Három férfi és egy mózeskosár ötletét kölcsönözte, a mostani három nővel lehetne ugyanez, ha nem lenne a gyerekek közül kettő is tini. Így viszont inkább csak a “modern” családi komédia, három egyedülálló nővel, négy gyerekkel és sok-sok érzelemmel, valamint abszolút pozitív üzenetekkel.

Mert hiszem, hogy ezt a szitkomot inkább az érzelmek és pár szimpatikus, de nem biztos, hogy túl érdekes karakter fogja hajtani, nem pedig a poénok. Oké, a pilotban is akadtak humorosabbnak szánt jelenetek is, de eléggé ódivatúak voltak, mindvégig olyan érzésem volt, mintha egy régi szitkom felmelegítését nézném – nyilván azért, mert ez egy régi szitkom felmelegítése, az eredeti készítővel.

Fuller House - 1x01-01

Azt nem tudom, hogy nem tudott, vagy nem akart modernebbet írni, de tuti, hogy valamilyen (rajongói) szinten működik a dolog, abban viszont nem vagyok biztos, hogy siker és második évad esetén jó  üzenetet küldene a Fuller House a sorozatos írókna.

De most komolyan: vajon tényleg elég lenne manapság annyi, mint a The X-Files esetében, hogy két évtizeddel ezelőtti mentalitással/pennával/gondolkodásmóddal, a jelenre fittyet történetet írni? Miért nem lehet meghagyni az eredeti mű esszenciáját, s a körítést modernizálni egy kicsit? Ha az “én” sorozatomról lenne szó, akkor jó eséllyel azt mondanám, hogy “elég ennyi”, de a sok reboot nem lehet mindenki számára klasszikus.

Fuller House - 1x01-03

A pilot tanulságos néznivaló volt, de álmaimban ne jöjjön elő. A folytatás már működött szimpla, a 90-es évekből rajtunk maradt szitkomként, s bár John Stamos az 1×02-re is visszatért, itt már minimális tolerálható volt a fan service.

Összességében persze sem a második, sem a harmadik epizód nem lett jó (új nézőként), de simán elviselhetőek voltak, olyan 3/10-es szintet ütöttek meg a szememben. Ártalmatlan sorozat a Fuller House, jó, hogy van, de tényleg rajongónak szól.

11 hozzászólás Ne habozz!

Bogyó - 2016. 03. 01. 23:36

Én pár éve nekifutottam a Full House-nak, már nem is emlékszem meddig néztem, 2-3. évadig kb. Szerintem a pilot nem lett rossz, bár funkcióját tekintve teljesen igazad van, tényleg csak meg kellett ágyaznia a sorozatnak. A régi bejátszások nagyon aranyosak voltak, én jó ötletnek tartom őket. És jót nevettem azon a részen is, amit az első képen látható. Viszont a közönség nagyon idegesítő…engem nem szokott zavarni, de ennél a sorozatnál kifejezetten idegesített.

SpockCooper - 2016. 03. 02. 08:04

Én a Full House-on nőttem fel még az HBO-n. Rajongó vagyok, bár azóta nem néztem az ismétléseket. Számomra bizony 10/10 volt az első rész. Valóban, a sorozat tulajdonképpen csak a nosztalgiafaktor jelenléte mellett jó. Az X-Aktáknak is csak az az egy epizódja volt jó, amelyben nem vették komolyan magukat és magukat parodizálták ki. A szitkomok alapkoncepciója nem változott annyit. A 3. részben Joey bácsi van, de a 4.,5.6. részben nem volt erősítés. Az első 6 rész alapján kifejezetten jó a forgatókönyv, nem volt gagyi eddig.

Enci - 2016. 03. 02. 08:52

Aranyos. A párhuzamállítás mondjuk egy kicsit erőltetett, és a két lábbal a földön járó Beckynek hogy lettek ilyenek a felnőtt fiai? Na mindegy, én úgy gondolom, hogy amint elindul a saját vonala a három nő – négy gyerek felállásnak, sokkal jobb lesz, bemutatkozó epizódnak ez is tökéletes volt.
Az énekléssel a bulin, vagy épp a Flinstones éneklésénél… Ha értékelnem kellene, akkor 10/7. Az meg nem rossz egy reboot első epizódjának.

Ami a gyerekeket illeti, engem pl Max állandó kiabálása egy cseppet idegest. Viszont nagy pipa neki, hogy Harry Pottert olvas! :D És azt is meg kell hagyni, hogy a Tommyt játszó ikerpár giga aranyos. A cukiságfaktor így 10/10-re megvan. És Jackson és Ramona “kapcsolata”, meg alakulása is jól megírt story. Igazi tinik. Tényleg, csak az kell, hogy önálló – és részben a Full House rajongóknak kedvező – sorozatként ne a tök ugyanolyan mondatok hangozzanak el folyton (gondolok itt a DJ – Steph összeköltözésre, és a Jeckson – Max összeköltözésre). A finálé után pedig nagy kérdés, hogy csak úgy, mint anno Becky, Fernando is beköltözik-e, vagy esetleg két szereplővel kevesebben fognak egy fedél alatt élni.

Egyáltalán berendelték a második évadot? O.o

Tibi - 2016. 03. 02. 09:07

Rajongóként én szerettem, és maga a sorozat is tetszik, már a tizedik résznél járok. De ez tényleg csak azért működik nálam, mert régi néző vagyok. Újoncként valószínűleg nem élvezném ennyire.

winnie - 2016. 03. 02. 09:14

“Egyáltalán berendelték a második évadot? O.o”

nem, de nehezen tudom elképzelni, hogy ne legyen meg, ha akarják csinálni. hipernépszerűek voltak az előzetesek, és itt nem igazán tudom elképzelni, hogy egy rajongó, mint mondjuk az x-aktáknál, azt mondja, hogy gáz. de majd kiderül.

Eny - 2016. 03. 02. 09:15

annak idejen a regibol lattam kb 4 reszt, ugyh nem mondanam,h rajongoja voltam,de ezzel a langyos felmelegitessel nem is tudnanak megszerezni.
szornyen uncsi volt
10 percig birtam ki..

winnie - 2016. 03. 02. 15:35

és már meg is van a 2. évados berendelés.

Lajosék a másodikról - 2016. 03. 02. 16:41

Szerintem évek óta az első szitkompilot, ami nem bírtam végignézni. Az eredetit nem ismerem, az ismerős arcokig még elviseltem, de aztán kiderült, hogy ők nem is fognak szerepelni, onnantól meg teljes nihil.

Latza - 2016. 03. 02. 20:16

Én nagy rajongója vagyok az eredeti sorozatnak, többször láttam a 90-es évek végén a német RTL2-n.
Ami az újat illeti, nagyjából tudtam mire számíthatok, így nálam hozta az elvárt színvonalat és abszolút vevő vagyok a folytatásra is.

Ami picit zavart, az a sietség. Túl hamar rázódott össze a lakóközösség, túl hamar oldották meg a problémákat, amelyek persze most is kiadós beszélgetéssel és ölelkezéssel zárulnak. Remélhetőleg a későbbiekben kicsit visszavesznek a felszínességből.

Ami még kevésbé tetszett:
– DJ középső fia, Max rendkívül idegesítő. A mesterkélt szövege, a viselkedése, a lénye – minden.
– A gyerekek túl hamar összebékültek, hiányzik a csipkelődés és a “frenemy” viszony Ramona és Jackson kapcsolatából.
– Becky – ahogy én emlékszem – nem volt ennyire idióta. A sorozat közepén konkrétan fullba nyomja a kretént.
– Amerika-specifikus elemek – baseball, helyi celebek, énekesek, tv műsorok stb., egy átlag magyarnak nem sokat mondanak.

Ami viszont tetszett:
– a hangulat (a jó öreg rózsaszín, cukormázas, táncikálós, happyendes – ahogy szeretjük)
– a régi szereplők cameói (jöhettek volna többet is, különösen Jesse-ék családját láttam volna szívesen az ikrekkel)
– Kimmy úgy általában :D
– a sorozat nem veszi magát komolyan, de vannak drámai részletek, amik ütnek

Ahogy a szereplők több interjúban is elmondták, ez a sorozat a rajongóknak készült. Számos kikacsintás, beszólás, történetidézés utal a régi sorozatra; aki azt nem látta, az egyszerűen lemarad az ezekből adódó a poénokról (vagy végtelenül idegesítőnek találja őket).
Az optimista cukormázas stílus és problémamegoldások szintén nem fognak meg egy mai “friss szemű” nézőt.
Éppen ezért is lesz érdekes a folytatás, hiszen örökké nem lehet nosztalgiából élni. Új rajongókat szerintem a Fuller House soha nem fog szerezni, de a régiek megtartásához is meg kell újulnia valamennyire előbb-utóbb. Meglátjuk.
A sorozatot rajongóként(!) 7/10-re értékelem.

spyblat - 2016. 03. 13. 00:00

Én kiskoromban elég sok részt láttam, de ez ez így 27 éves fejjel nagyon gagyi. Nagyon érzem benne a Fan service-t, de nem tudom megítélni tiszta fejjel, hogy ez simán erőltetett, vagy csak nem nekem szól…

len90 - 2016. 03. 29. 03:45

Én nem rajongóként ültem neki, mert a trailer alapján azt gondoltam, hogy ameddig teljes egészében nem látom nem hiszem el, hogy ez a szar elkéazülhetett  2015-ben. A Pilotot első nekifutásra nem bírtam végig, másodikra viszont a Flinstonesos jelenetnél valami megfogott és rányomtam a folytatásra. Valahol az 5-6 rész környékén kezdett jó lenni. Igazából nagy előnye, hogy egyszerre jöttek ki a részek, mert lehet, hogy ha várni kellene rájuk nem nézném, de így darálva lecsúszik. Pesten élő vidéki vagyok, kb 3 hetente járok haza, ezt mindig a vonaton néztem, olyan 3-4 epizódos dózisokban és ott jókat szórakoztam rajta. Persze ez azt is előrevetíti, hogy azért annyira nem rántott be, hogy ne bírjak ki somán 3 hetet két dózis között. Azokon a részeken, amelyekben a sok rózsát kapják, amikor D.J. 2 pasival csókolózik és az indai party-s részen kifejezetten sokat röhögtem. Kimmy nagy kedvenc lett, és valamiért itt még a gyerek szereplők se idegesítenek annyira mint általában más sitcomokban, pedig May karakterét tényleg idegesítőre írták, de nagyon aranyos, tehetséges kis srác játsza, így elmegy. Viszont azt meg kell hagyni hogy rosszabb perceiben a legrosszabb Disney gyerek sitcomokat idézi…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz