login |

The Shannara Chronicles: vége az 1. évadnak

2016. 03. 04. 22:00 - Írta: superpityu

53 hozzászólás | kategória: kritika,

Kemény dió a The Shannara Chronicles, hiába tetszett az évad eleje, útközben többször megingott a korán megszavazott bizalmam, de végül mégis kitartottam a sorozat mellett. S bár bejött  összességében, de egyszerűen nem volt képes közepesnél jobb lenni. Pedig rengeteg potenciál lett volna ebben az egész sztoriban.

bscap0428

Sok dologba bele lehet kötni a Shannara kapcsán, de az egyik legszembetűnőbb és legfájóbb pont, hogy az itteni színészek túlnyomó része még köszönőviszonyban sincs a szakmával. Hiába volt egy Manu Bennettünk (Allanon), ő egyedül kevés a sorozat üdvösségéhez, ráadásul újat sem sikerült mutatnia a Spartacus-hoz vagy az Arrow-hoz képest.

A három központi karakter közül egyedül Ivana Baquero (Eretria) csillogtatott meg néhanapján valamit, de ő sem esett túlzásokba. Viszont Austin Butler (Wil) és Poppy Drayton (Amberle) hatalmas mellényúlás volt.

Annyiszor sikerült ellőniük a bamba tekintet/tátott száj-kombót, hogy valószínűleg a Twilight Bellája is irigykedve tekinthet rájuk, és tényleg nem túlzok. Komolyan mondom, hogy olykor rossz volt nézni őket, ahogyan nulla átéléssel próbáltak elmondani néhány mondatot, és a helyzetet súlyosbítandó ezek mellé még sokszor idétlenül is gesztikuláltak.

bscap0424

Reménykedtem, hogy amennyiben a színészek nem túl jók, akkor legalább a történet fog kompenzálni. Akadtak is jobb húzásaik a készítőknek, de több alkalommal is úgy éreztem, hogy mintha már láttam valahol ugyanezeket a paneleket, kicsit másként keverve. Némelyik Lord of The Rings-es párhuzam nagyon egyértelmű volt.

Egyedüli plusz, amit némiképpen jól sikerült használniuk, az a mi modern technológiánk megjelenítése ebben a világban. Itt lehet vitatkozni, hogy több ezer év után mennyi esély van arra, hogy épségben megmaradjon egy iskolai bál helyszíne, vagy éppen egy vetítőgép, illetve, hogy működőképes pisztoly és hozzá való töltény miként lehet elérhető. Nyilván ez adná a pluszt a Shannara háza táján, de felmerülhet a kérdés, hogy mégis miért nem lett már porrá minden.

Bárcsak ennyi gond lenne…

bscap0427

A Shannara egész sok karaktert próbált használni, viszont keveset sikerült igazán eltalálni. Sajnos szimpatizálni mindössze Eretria-val tudtam, őt érdekesen alakították, még akkor is, ha sok esetben nem volt túl logikus egyik-másik döntése. Szomorú, de Amberle egészen a végéig nem tudta levetkőzni magáról a karót nyelt úrinő szerepét, Wil pedig egyszerűen nem tudott kitörni az érdektelenségből. Éppen ezért elég hülyén vette ki magát, amikor a két lány apróbb cicaharcokat próbált vívni érte.

Karakterek szintjén az idősebb korosztály sem lett túl emlékezetes. Allanon izgalmasnak indult, de végül inkább idegesítővé vált a Bandon-os szál miatt. Ander túl sok drámát kapott mielőtt a sarkára állhatott volna, de ettől függetlenül vele kevés gond volt – a többi szereplő még ennyi karakterizálást sem kapott, sokszor csak sodródtak az árral. Szinte csak arcok és nevek voltak.

bscap0426

Ami igazából még jobban bánt, hogy a Shannara végig csak kereste a hangját, és mintha az utolsó részre meg is találta volna. Tényleg úgy alakult az egész szezon, mintha ez csak egy bevezetés lett volna, letette az alapköveket, és most kezdődhetne el valami igazán érdekes, a potenciál kiaknázása. Sőt talán a folytatás tényleg a The Shannara Chronicles valódi kezdete lehetne, mert igazából ez az évad Amberle köré épült, nem pedig Wil köré.

Míg a szezon nem volt több közepesnél, addig a finálét tényleg megpróbálták odatenni. Akadtak merészebb húzások pár kiszámítható fordulat mellett, és még egy jobb cliffhanger sem maradt ki a tarsolyukból.

bscap0422

Bár nem voltam elájulva az eddigiektől, ha lesz 2. évad biztosan belevágok abba is, mert érdekesen vázolták fel a folytatást, és most tényleg elkezdődhetne valami sokkal izgalmasabb is. Mondjuk ez a sorozat eddig szinte mindig rácáfolt a megérzéseimre, szóval a franc tudja, hogy érdemes-e reménykednem.

(Könyves spoilereket a könyves kibeszélőbe, ha lehet.)

53 hozzászólás Ne habozz!

Tibitron - 2016. 03. 04. 06:42

Nem lenne ez rossz sorozat, meg történet, de fájóan gyűrűk ura koppintás. Nem csak árnyalatokban, szinte az összes fő mutivum, cselekmény arra hasonlít. Nyilván nem minden, a tini vonal szerelmi háromszöge meg egyebek, és a régi világ emlékei is bejöttek, de ez a vigyük el a megváltó ereklyét valahová, és akkor legyőzzük a gonoszt, meg tartóztassuk fel, adjunk időt nekik nekem valahonnan nagyon ismerős:) De ettől függetlenül nem bántam meg, hogy megnéztem.

dinnyemano - 2016. 03. 04. 21:52

csapjatok le, nem tudom miért néztem végig, annyira gyenge volt. (szeretem a fantasy-kat, talán azért)
ilyen végtelen történetes gyerekfilm volt ez nekem.

LaCRossE - 2016. 03. 04. 22:15

Olvasva a kritikát nem bánom, hogy a második rész után lemorzsolódtam. Tetszett az 1×01-02, de az 1×03 megnézését mindig elodáztam, aztán pár hete úgy döntöttem, inkább kaszálom az egészet. Ha ennyire nem érdekel a sorozat, akkor minek erőltetni.

Isteee - 2016. 03. 04. 22:31

Leszámítva a sablonokat és a bajosabb dolgokat a látvány nagyon jó volt, nagyon szép vágóképeket kaptunk, és szinte végig szólt zene, ami az összes többi sorozat 90%-ról nem elmondható.
Ha másban nem is, képben és hangban verte az összes többit, az első 2 és az utolsó 2 rész volt a legjobb. Volt benne sok fejfogós marhaság, de végig tudott hozni egy színvonalat. Ahhoz képest, hogy MTV, jó lett ez. :)

marvinandco - 2016. 03. 04. 22:34

Hat nekem ennel meg a legend of the seeker is jobban teccett, pedig az sem volt valami nagy durranas…
ebben a regi vilag megjelenitese teccett…. pl h mennek valahol a pusztaba lohaton aztan eccer csak ott egy lepusztult teherauto…
de amugy szineszileg nagyon gyenge volt…. egyetertek h eretria volt messze a legjobb…
azt nagyon sajnaltam h tulkeppen egesz jol volt felvezetve az evad csak az uccsó rész lett rettenetesen összecsapva… nagyot akartak… de nem jött össze… sztem…
azert a masodik szezonra belevagok ha lesz… csak kicsit jobban kene figyelni a sztorira… meg a szineszek is fejlödhetnének…

sinyster - 2016. 03. 04. 23:00

Ez nagyon nagy engedékenységgel lett közepes nálam. A pozitívumok: a régi világ bemutatása, valamint a démonok ocsmányok voltak, de tényleg. És ennyi. A színészek szörnyűek voltak (még Manu Bennett és John Rhys Davies alakítása is lapos volt nagyon), a történet nagyon koppintás, és még sorolhatnám. Austin Butler pedig felejtse már el a színészkedést Poppy Drayton-nal egyetemben. Iszonyatosak. Ja, az utolsó rész is teli értelmetlen dolgokkal, mint hogy egy évadon át mentek a magért, most meg pár perc alatt kb. visszaértek a városba, de még mikor a démonok támadnak megállnak töcskölni is, meg lelkizni. 10/4 kb. az évad nálam.

jessm - 2016. 03. 04. 23:19

Nem mondom, hogy egetverő volt és tényleg volt egy kis gyürük ur a után érzés, de nekem ez nem volt baj , mert LOTR-ot.
nekem tényleg tetszett. Tudom, hogy csappangó volt és kereste a hangját, de nekem ezzel együtt is tetszett, és nekem érdekesebb volt Amberlee, szóval nekem nem volt baj, hogy ő volt a közép pontban. mivel én az utolsó 5 részt egyben néztem meg úgy jobban elvesztek az esetleges hibák, viszont a sztori összeállt és így jó volt.

Avera - 2016. 03. 04. 23:30

Tisztára olyan érzésem volt, mintha 13 részesre készült volna a sorozat, csak leszóltak a 9 rész környékén, hogy “úgy csináljátok, hogy csak 10 részes” lesz. Az utolsó rész emiatt kapkodó lett nagyon, rengeteg logikai hibával.

Tényleg Ivana és Manu volt értékelhető színész (na meg James Remar, bár őt alapból imádom), a többit még falunapon is megdobálták volna paradicsommal…

Könyvben biztos, hogy sokkal jobb, lehet a 2. szezon kezdetéig beszerzem és elolvasom =)

gabro - 2016. 03. 05. 00:26

sajnos nagyon gyengere sikerult
felszines, osszecsapott
hatalmas birodalom, de sose lattunk egy arva lelket se(leszamitva a rablok taborat)
megkoronazzak a kiralyt 10 katona elott
az egesz elf birodalom egyetlen ovalis szobabol es a telikertbol allt
nekem az egyetlen pozitivum a 2 lany latvanya volt
es igen, a seeker sokkal jobb volt

Totemállat - 2016. 03. 05. 06:10

“Annyiszor sikerült ellőniük a bamba tekintet/tátott száj-kombót”
Teljesen egyetértek és még kiegészíteném Poppy Drayton “összeráncolom a szemöldököm és értetlenkedve/meglepetten nézek” arcára ami vetekszik Steven Seagal repertoárjával, tekintve, hogy ezen kívül nem is tudott más arcot felvonultatni az egész sorozatban. Barátok közt szint.

Peter7 - 2016. 03. 05. 06:12

Poppy Drayton tényleg minden képen ezt az “összeráncolom a szemöldököm és felháborodva/meglepetten nézek” arckifejezést tudja. Nála még a Barátok Köztben is komolyabb színészek vannak.:D

Gábor - 2016. 03. 05. 07:21

Az elején még én is lelkes voltam, de nekem a fináléra ivós játék szintjére süllyedt le a sorozat! Csak nem ittam közben semmit… :/

Cardas - 2016. 03. 05. 07:42

nem tudom hogy a tv nézők körében mennyire népszerű, de remélem megbukik, mert hogy nincs a fantasy műfaj javára, az egyértelmű.

winnie - 2016. 03. 05. 07:43

Cardas: írjuk minden nap a nézettségeket, meg tudod nézni, ha akarod:)

ravengirl - 2016. 03. 05. 08:41

Nagyon tetszett a kritika, teljesen meg tudta fogalmazni az érzéseimet a sorozattal kapcsolatban. Annak ellenére, hogy megvoltak a maga hibái, mégis hétről hétre követtem, hogy hová haladnak az események. Lehet, hogy Wil és Amberle szerepére nem volt igazán jó választás ez a két színész, de annyira nem irritáltak, mint pl. a Shadowhunters-es főszereplő csaj…
Engem nem zavart a LOTR hasonlóság. Számomra az nagyon nagy kedvenc, és persze az az etalon (mind a könyv, mind a filmtrilógia), de ez nem olyan költségvetésből, nem ugyanannak a célközönségnek készült, így itt be is fejezem a folyamatos összehasonlítgatást. Egyszerűen csak hagyom, hogy szórakoztasson.
Én ott leszek a 2. évadnál is :)

Andro - 2016. 03. 05. 08:44

Sokáig szemeztem vele, de most olvasva ezt a kritikát, azt hiszem, jól tettem, hogy nem pazaroltam rá az időmet. Bár mondjuk a könyvek se túl nagy durranások.

CrM - 2016. 03. 05. 09:05

Pozitívumok: Fantasy. Más nem nagyon jut eszembe. Negatívumok: Színészi alakítások – senkit nem tudnék kiemelni, talán James Remar nem volt rossz. A többiek maximum az elfogadhatót hozták, sajnos pont a főbb szereplők még azt se nagyon. Kb. mintha egy középiskolás színdarab előadása lett volna. A zene nekem nagyon nem jött be, ha lett volna opció rá, biztos, hogy kikapcsolom. Szerencsére a főcímet legalább át tudtam ugrani, mert azt egyszer is sok volt végighallgatni :) Karakterábrázolás, -fejlődés – teljesen hiteltelen volt minden szempontból. Valószínűleg ebben a színészekek igen nagy szerepe volt, de a forgatókönyv sem segített. Ennek folyományaként az utolsó két részben különösen idegesítőek voltak a súlytalan drámázások, mikor megállnak beszélgetni (meg ‘barlangászni’), mikor minden perc számít és a világ sorsa van a kezükben. A megoldás meg…
—SPOILER—

Levágja a fejét? Mielőtt a lány bement a fába? Akkor minek ment be…? Vagy csak akkor semmisülnek meg végleg? Vagy mi?

—SPOILER VÉGE—
Nem valószínű, hogy nézni fogom a második évadot. Valami igen nagy dobás kellene hozzá. Pedig még a Seeker-t is néztem annak idején, szóval a szint nem volt olyan magas :)

Blobov - 2016. 03. 05. 09:19

Basszus, volt benne Amberle/Wil paráználkodás végül? Azt tuti átaludtam…

monti - 2016. 03. 05. 12:17

a diszkos résznél feladtam, fantasyt akartam nézni nem ilyen kotyvalékot

MonoKrom - 2016. 03. 05. 13:04

Nevetségesen szar volt. Azt se tudom minek néztem végig, rengeteg aspektusban Lord of the Rings másolat, nagyon felejthető sorozat.

JH94 - 2016. 03. 05. 15:31

Semleges sorozat. A színészi játék inkább no comment. Néha mintha nem is tudták volna miért vannak ott. A főszereplő triumvirátusból Eretria volt a legjobb.
Bosszantó volt, hogy annyi mindent említettek benne, de mégsem kaptunk magyarázatot rá. Pl: A Shannara családról a régi világról, az armageddonról stb.
De mégis a legdurvább dolog az volt, hogy miért kellett elmenni Safehold-ba, ha az Elecrys elmondhatta volna, ott helyben Amberle-nek, hogy ő a mag.
Btw Safehold egy kicsit katolikus templomhoz hasonlított vagy csak én láttam így? :D
Összességében: 6/10
Talán, ha 22 részes lett volna, akkor jobban bejött volna.

Paladin - 2016. 03. 05. 16:38

“hatalmas birodalom, de sose lattunk egy arva lelket se(leszamitva a rablok taborat)
megkoronazzak a kiralyt 10 katona elott
az egesz elf birodalom egyetlen ovalis szobabol es a telikertbol allt
nekem az egyetlen pozitivum a 2 lany latvanya volt”

Mintha én írtam volna :)
Bármilyen szépen volt fényképezve, iszonyat gagyi megvalósítás, plussz a legbutább klisék állandóan, fájóan béna húzások a történetben. Csak Etiópia idomaiért néztem a végén már :)
(Pedig nekem ez a sztori már nem is olyan szörnyen LotR ízű, mint az első könyv)

Denis - 2016. 03. 05. 17:19

JG94: attól függtelenül Amberle-nek meg kellett hogy “mártózzon” a Bloodfire-ben.

sil - 2016. 03. 05. 17:38

Az igaz, hogy a színészek nem oscar esélyesek, de a Shadowhuntershez képest felüdülés. :D Na az valami borzalom ilyen téren. Egyébként nem volt rossz. Azt kaptam amit vártam annak függvényében, hogy sorozat. Persze a könyv nyomába sem érhet.

Happy Zoidberg - 2016. 03. 05. 18:23

Őszinte részvét a könyv rajongóinak. Én “szerencsére” nem olvastam egyiket se, de ez önmagában és adaptációként is rossz volt.

turosz - 2016. 03. 05. 18:50

Én belekezdtem a könyvbe, csak a sorozat miatt, és az volt az igazán meglepő, hogy talán még a sorozatnál is gyengébb. Annyira gagyi a története, hogy ehhez képest a sorozat komoly előrelépés – persze színészileg, kidolgozottság tekintetében nem, el nem tudom képzelni, miért pont ebből készült sorozat.

sil - 2016. 03. 05. 19:02

Tudom, a Harry Potterből kellett volna. Igaz?

Mark Bolt - 2016. 03. 05. 19:09

Ezt csak úgy lehet nézni, hogy tudatosítjuk magunkban, hogy 9-14 évesek agyára tervezték. Hihetetlenül bugyuta sorozat, mesefilm kategória, viszont szép gyerekekkel. Konkrétan szerelmes vagyok az Eritreába, aki a Faun labirintusában játszotta a kislányt.

turosz - 2016. 03. 05. 19:18

sil
Igen, a Disney-re :) A Potter az egy jófajta kis gyerekkönyv, de én azért nem ezen a szinten keresném a minőségi fantasy-t…
Bár csak ismételni tudom, hogy itt a …-ból aranyat effektus működhetett volna, ha jobb színészeket választanak és a háttér-részletek kidolgozásra jobban odafigyelnek.
De végül is az MTV kb. azt hozta, amit várni lehetett tőle, egynek elment…

sil - 2016. 03. 05. 19:23

Te tudod. ;)

Olvastam a Gyűrűk urát, kétszer is. Olvastam az összes itthon megjelent Shannara könyvet is. Nem olyan szembetűnő a különbség, mint hinnéd.

turosz - 2016. 03. 05. 21:06

sil
Azért kicsit erősnek érzem egy lapon emlegetni a két ciklust…
De még ha igazad is lenne, az hol érdekel engem a Shannara könyvek megítélésében, hogy mennyire vannak a Gyűrűk urához színvonalban? Önmagában is gyenge, minek 60 éves könyvekhez mérni, elég ha az én jelenlegi elvárásaimnak nem tudott megfelelni.
A Shannara kb. a Legend of the seeker kategória, de ha eltekintünk a helyenként tényleg gyönyörű fényképezéstől és a posztapok tájelemektől, akkor sajnos nem éri el – legalábbis nálam – a seeker színvonalát, ami azért is baj, mert azt sem tartottam 4-6/10-nél többre, de fanatasy rajongóként nézni “kellett”.

Brynden Rivers - 2016. 03. 05. 23:55

Megbízható stabil 4/10 volt.

Guilty pleasure-nek jó volt de a második évadot nem fogom nézni.

@sil: A Gyűrűk Ura az angolszász irodalom egyik kiemelkedő alkotása. “Mellesleg” megteremtette a fantasy műfaját. :)

Ez meg egy epigon, abból is a kevésbé jó.
A Seekerben (ami szintén koppintás) legalább voltak badass csajok, humor, legalább egy jó karakter (Zed az öreg varázsló), meg 1-1 egészen jól sikerült szörny.

sandor555 - 2016. 03. 06. 00:00

MTV-s tinidráma. Bizakodva kezdtem bele, de aztán megmutatta a csatorna, hogy egy tipikus tini dolgot vásárolt megint. Kár érte…

Brynden Rivers - 2016. 03. 06. 00:03

@turosz: Ha fantasy akkor inkább:

– Outlander
– Trónok Harca
– Jonathan Strange and Mr. Norrell
– The Magicans
– Penny Dreadful
– meg forgatják az Amerikai isteneket és még sok mást :)

koka - 2016. 03. 06. 00:30

Annak ellenére, hogy bár rendkívül híg és súlytalan a Shannara, én szerintem nem kaszálom. Valamiért kikapcsolt heti 40 percben. Biztos az új-zélandi táj tette.

Amit sajnáltam, hogy a főgonosz úr karakterét nem nagyon bontották ki. Pedig engem speciel érdekelt volna a motivációja. Illetve egyes színészeknek fejlődni kéne, de szerintem nincs veszve semmi.

Eretria azért kőkemény eyecandy volt egész évadban. Amberlee valóban nem oldódott fel. Wil meg egész egyszerűen csak elvan, amit teljesen mértékben megértek amikor 2 jócsaj is verseng érte…

Denisa - 2016. 03. 06. 11:17

Bevallom, nem olvastam a könyveket, így nem tudom hasonlítani, de számomra a kimerítő munkanap után, amiben erősen a fejemet kell használnom, kifejezetten felüdülés volt nézni a sorozatot. Nem különösebben zavartak a logikátlanságok, és a színészi tehetség, vagy tehetségtelenség kérdése sem, egyszerűen szórakoztat, mint a Shadowhunters, bár az utóbbiban két eyecandy pasi is van, aki miatt még szívesebben maradok :D
Gyanítom, ha nem csak pihenni akarok rajta, célszerű lenne elolvasni a könyveket is, hogy értsem, miről szól a dolog, mert ezidáig nem volt túl világos, hogy mi történt az emberek világával, hogy kerültek elő a tündék és egyebek…

ayren - 2016. 03. 06. 14:06

Sajnos, a dupla pilot volt a legjobb az egészből, pedig az se volt egy nagy was ist das, de legalább még ígért valamit a szép tájak mellé. Klisés történet, sz*r színészek, nem sorolom… Sajnos a fantasy műfaj túszul ejtett, és nem volt erőm időben kiszállni. A 2. évad tutira felejtős lesz.

Alice - 2016. 03. 06. 15:44

Valóban sokkal több potenciál volt a történetben, mint amit kikerekítettek belőle, de szvsz teljesen szerethető, szórakoztató, aranyos sorozat volt ez. LOTR párhuzam szvsz jóval kevesebb volt benne, mint más világokból, egy adaptáción pedig igazán kár ezt számonkérni, főleg, ami bevallottan tinikre fókuszál. Aki nem tud elvonatkoztatni, szíve joga kaszálni, mindenki döntse el maga.

A mű legnagyobb hibájának azt tartom, amikor agyonbutították vagy nevetségessé tették a történetet (mélypont a diszkós “hippi” kommuna valóban) és hogy sokszor gyáva kukacok voltak, pedig merészek is lehettek volna, és a célcsoportot bővíthették volna, mert valljuk be, kissé lányosra sikerült. A mellékszereplőket, -szálakat kellett volna jobban kidolgozni, parlagon hevert egy csomó érdekesség és karakter, kezdve a druidáktól a többi népcsoportig. A pozitívum nekem a képi világ-jelmez-táj-színészek (no nem mindenki persze), a jól sikerül izgalmak-csavarok, az egész hangulata, az időnkénti humor és meghatódások, és még a happy end hiánya is, mert épp így nem fulladt meg az egész. A duplapilottal már kilóra megvettek, azt a vonulatot kellett volna jobban folytatni. A főcímért pedig nálam csillagos ötös jár, akárhányszor meg tudnám nézni, eszméletlenül hangulatos.

Én a színészeket ennyire nem döngölném földbe. Pl. John Rhys-Daviesben inkább csalódtam, mint Austin Butlerben, aki a tipikus “események sűrűjébe csobbant szegénylegény” karaktert hozta.

A Shadowhunterst nálam ez az eposz képzavarosan szólva toronymagasan veri (az év csalódása az az adaptáció), a Legend of the seeker pedig a szívem csücske a bődületes hibák ellenére, persze ott teljesen más az alapkoncepció, de pár rész simán elérte nekem azt a színvonalat a Shannarából is.

Mark Bolt - 2016. 03. 06. 21:16

“Megbízható stabil 4/10 volt.”

:-DD

Mazsola - 2016. 03. 07. 11:12

Engem egyáltalán nem zavart a LOTR párhuzam, hiszen a mestertől, a fantasy ősatyjától nem szégyen meríteni, minden onnan indult ki.

Ellenben sokkal jobban zavart az az ellentmondás, ami a korhatárosság és a “megengedhető látvány” között feszült. Mert milyen már az, hogy a vérengzések és szörnyek mehetnek, de se egy igazán felnőttes párbeszéd, és se egy kivillanó cickó már nem férhet bele. Különben ez zavar sok egyéb alkotásban is, ahol a drog, erőszak, brutalitás, véres akció “belefér”, de egy kivillanó női comb már nem, mert “korhatáros”. Érthető? A gyerek hadd lásson véres gyilkolászást, meg akár homokosokat is, de nehogy megpillantson egy női idomot, mert jaj!
Szóval itt is ezt az ellentmondást éreztem legnagyobb problémának: gagyi szövegek, gyerekes történet, nulla meztelenség, de azért a vérengzés az mehet.
Képzeljétek mennyivel másabb lett volna ez a sorozat, ha pl. a Trónok harca showrunnereik dolgozzák fel… :)

jiliac - 2016. 03. 07. 12:44

Akartam szeretni de nem ment, 3 rész után kasza lett. A téma érdekes, de ezzel a túlzott “young-adult” megvalósítással engem el lehet kergetni minden monitor elől. Sajnos túl tinisre vették az egészet.

Peter7 - 2016. 03. 07. 16:10

Mazsola, ez engem is mindig zavar.
Húú pl. a Starzon micsoda jelenetek lehettek volna Eretriával vagy Amberlével…:D

Enzo - 2016. 03. 07. 21:06

Először a fináléról:
Nagyjából erre számítottam. 1-2 kisebb csavart kaptunk, amiket vagy kitalált az ember előre, vagy nem (Arion “visszatérése” ügyes ötlet volt, +ott volt az “Amberle a mag” csavar), azon kívül e megszokott színvonalat hozta. A barlangbéli romantikázás (meh) kiszámítható volt, úgy az egész sorozatból elhagyhatták volna. Zavaró, hogy simán visszaértek Arborlonba, de ezt már írták fentebb is – viszont ettől függetlenül a Run Boy Run montázs király. Ander&Allanon motivációs beszéde a csata előtt nem volt rossz, és Bandon szála (ami amúgy is a legérdekesebb volt) eléggé nyitva hagyott egy esetleges folytatást.

Összességében:
Egy picit csalódás volt a sorozat, ahhoz képest hogy mennyire vártam. A látvány kiváló munka, még sose volt olyan sorozatom amit végig 720p-ben szedtem volna le, cserébe a történet nem volt túl acélos és a kliséket se sikerült elkerülni – alapvetően nem szeretem az összehasonlítgatásokat, de a The 100 pl ilyen téren erős.
Érdekes, hogy a részek során hányféle más sorozatra/filmre hajazott a történetszál vagy a hangulat: Gyűrűk Ura ugye alapból, de volt itt minden, The 100/Majmok Bolygója, Blindspot/Szökés, Star Wars, random népmese, Revolution, TMITHC, most meg az Allanon×Dagda Mor csata a kétféle színű fénynyalábbal tiszta Harry Potter :D
Értékeljünk:
Látvány – 9/10, engem megvett az előzetesekben, nem volt gagyi a CGI.
Színészek – 6/10, nem igényelt sok képességet a sorozat, és nem is lógott ki senki lefelé/felfelé, talán Manu Bennett (Allanon) volt a legkarakteresebb. Ja meg Bandon is jól nyomta. Szomorúan konstatáltam, hogy Poppy Drayton amennyire cuki, annyira nem volt jó színész. Austin Butler korrektül hozta az egyszerű fiút.
Eyecandy – 8/10, Poppy ♥ Ivana ♥ bajban leszek az év végi eyecandy választásnál… Austin Butler you lucky bastard.
Alaptörténet – 7/10, nem egy nagy eresztés, ebből a 7-ből legalább 2-t az “1 levél=1 démon” ötletért adok.
Klisé&kiszámíthatóság – 3/10 (nyilván itt az alacsonyabb score=több klisé)
Világ/lények/háttér – 5/10, pluszpont a gnómokért és a steampunk trollokért, mínusz az egész “3000 évvel a jövőben” szcenárióért, nem jön át hogy ennyire megváltozott a világ, meg lett mágia is, kicsit olyan furán hatottak nekem a mostani világ maradványai.
Idézetek/szöveg – 6/10, talán 2x írtam fel külön idézetet.
Főcím – 7,5/10, képileg nagyon szép, a zene elmegy.

Verdikt: 6,5/10, és ha lesz 2.évad, folytatni tervezem.

bélabá - 2016. 03. 07. 21:54

LaCRossE – 2016. 03. 04. 22:15
“Olvasva a kritikát nem bánom, hogy a második rész után lemorzsolódtam. Tetszett az 1×01-02, de az 1×03 megnézését mindig elodáztam, aztán pár hete úgy döntöttem, inkább kaszálom az egészet. Ha ennyire nem érdekel a sorozat, akkor minek erőltetni.”

Pontosan így voltam vele én is, és szintén az első (dupla) epizód után. Valahogy túl nagy volt a kockázata hogy gagyi lesz, inkább nem folytattam.

Yetti - 2016. 03. 08. 09:07

“csapjatok le, nem tudom miért néztem végig, annyira gyenge volt.”
Én is igy vagyok vele. Talán az eyecandy meg a limonádé iz miatt néztem végig, miközben olyan sorozatokat kellene pótolnom, mint a Black Sails, Vikings, The Expanse.

Hoshi - 2016. 03. 09. 17:19

Minden érzésemet a sorozat kapcsán tökéletesen öntötted szavakba. Egy merő borzalom volt.
Értem én, hogy nem sok új van a nap alatt és a nagy fantasykhez szinte lehetetlen felnőni…
De ez nem magyarázza a szörnyűséges színészeket, a rengeteg logikai bukfencet és értelmetlen interakciót…
Érdekes alapkoncepció, borzasztó megvalósítás.
Az MTV-nél a nagyfőnök unokahugának meg a legjobb barinőjének kellett egy sorozat, mert sztárok akartak lenni és elég jól néznek ki ahoz, hogy eladhatóak legyenek… Egy darabig.
Kasza.

Skye217 - 2016. 03. 12. 17:35

Én most fejeztem be, igazság szerint tényleg pótléknak jó ez a sorozat, de annak szerintem baromi király.
Igazából az előttem kommentelők már mindent leírtak negatívumokból és a pozitívumokból is, én egy dolgot szeretnék még hozzátenni:

Amikor Alannon mondja, hogy “Magic always comes with a price” felvontam a szemöldököm, hogy mintha ezt már hallottam volna valahol… (Yep, OUAT) Bár ez lehet, hogy így volt a könyvben is, szóval üssekavics. De amikor a gnóm főmufti a börtönben(!) szinte szóról szóra idézi Lokit “You must be truly desperate to come to me (for help)” azért ott majdnem felvisítottam a röhögéstől.

majsz - 2016. 04. 06. 12:11

Ha nem az MTV csinálja lehet kisült volna valami belőle. Úgy ahogy érdekesen kezdett, de aztán igen érdektelen lett, a finálé csak azért ugrik ki, mert a csata némi drámával hangsúlyt ad neki. A gyatra cast-al 100%ig egyet értek, attól hogy Manutól újat nem láttunk, még úgyis mérföldekre marad el tőle mindenki. A Wil már az elején gyengus volt a bárgyú képével, ez így is maradt. Amberle az elején még úgy tűnt fekszik a szerepre, viszont az évad során semmit nem tudott nyújtani, Eretria legalább odatette magát, illetve szerepet játszik az is, hogy az ő ment át a legnagyobb karakterfejlődésen. A többi szereplőről sem mondható el sok jó.
A könyvet nem olvastam, de valahogy a megvalósítás nem jött össze, ezt is be lehet szúrni a sokkal jobb is lehetett volna művek közé.
Ha már a sztori ilyen egyszerű kaland jellegű, jön a küldetés, hőseinknek el kell menniük ide, útközbe belebotlunk ilyen olyan akadályba, végén rávilágítanak el se kellett volna jönni, végső harc csókolom, akkor sokkal több súly kellene helyezni a karaktere, a párbeszédekre meg a részletekre. Ez így olyan lett mint egy gyerekmese 6 éveseknek, ami meg lett tűzdelve olyan elemekkel, hogy ők ne nézhessék. Úgy tűnik ezek a fantasy sorozatok egyenlőre megmaradnak a bénácska kategóriának.

winnie - 2016. 04. 06. 13:14

nem az mtv csinalja, ok megveszik es leadjak. (egyebkent jo par remek mtv-s sorozat utan plane nem gond.)

Tamás - 2016. 04. 10. 10:06

Jó kis sori, sajnálom,hogy ilyen hamar vége lett az évadnak ,főleg Amberle miatt, hogy vajon most akkor ő “meghalt”? :/ Jó lenne,ha valamilyen úton visszatérne,mert szerintem jó karakter volt, a színészi játék is egész jó én szerintem, adott szituációhoz megfelelő viselkedés a legtöbbször ,az,hogy kinek pl mi logikus viselkedés és mi nem az a nézőtől függ, lehet valakinek logikus valami valakinek meg nem ,szóval ez is szubjektív dolog. Az meg,hogy ilyen olyan koppintás unalmas már,hogy mindenhol ez megy.. nyilván valahonnan kell inspirációt meríteni stb ,ma már nem könnyű eredetit kitalálni,persze lehet ,de korán sem könnyű.

Brynden Rivers : Ne haragudj,de butaságot írsz, Tolkien előtte is volt már fantasy, szóval nem ő teremtette meg, csak általa lett inkább elfogadottabb ,elterjedtebb a műfaj.

Lilith - 2016. 04. 28. 18:57

Azért azt ne felejtsétek el,hogy a színészgárda fele 1-2 filmen kívül nem csinált még semmit,szóval rutinjuk az nem volt.Némelyiknek még adatlapja se nagyon volt imdb-n.
A sorozattal kapcsoltban pedig ami pozitívum volt az a grafika ahogy azt említették már előttem páran és pár szereplő lsd Eretria,Ander és Bantu vagy Bandi vagy mi is volt a neve :D
Nem vagyok nagy fantasy-s sorozatkedvelő akkor már inkább sci-fi.De nem volt rossz indításnak.Annyit elért a sorozat nállam,hogy utánna nézek egy-két emberkének meg a könyvnek utánna nézzek.Várom a második évadot.Afféle guilty pleasure-nek elmegy. :)

winnie - 2016. 04. 28. 22:26

lilith: ok a legjobb szineszeket valasztottak, ez nem mentseg:)

Matt Colors - 2016. 07. 24. 16:40

superpityu:

“Itt lehet vitatkozni, hogy több ezer év után mennyi esély van arra, hogy épségben megmaradjon egy iskolai bál helyszíne”

Jogos, de nem tudom észrevette-e valaki, hogy az nem egy iskolai bál helyszíne volt, hanem egy fantasy szerepjáték klub, vagy nagyobb rendezvény, és a végén a csaj kezében két 10 oldalú, meg egy 12 oldalú dobókocka volt… :DDD
Azért tudom, mert tizenévesen én is játszottam m.a.g.u.s.-al.
Részletkérdés ugyan, de azért más megvilágításba helyezi a dolgot.

A sorozatról:

Amikor jött pilot, bepróbálkoztam vele, de nekem csalódás volt, úgyhogy el is kaszáltam. Mivel minden kedvencem kivégeztem, és nincs mit néznem, elővettem darára.
Már emlékszem, miért kaszáltam.
Mintha a Xenát, a Herkulest, meg a Gyűrűk urát gyúrták volna össze, amiből lett egy hasonlóan zs kategóriás sorozat…
Színészi játék nulla, felesleges, óvodás, szájbarágós párbeszédek.
Will “varázslatán” pedig egyenesen hahotáztam.
-Dögölj már meg végre démon!
Nem tudtam, hogy ilyen varázsigék is vannak. :D
A grafika nem rossz, de az élményindexen sajnos nem változtat.
A második évadra már nem maradok.

4/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz