login |

Pilot-mustra: Slasher – 1×01

2016. 03. 07. 14:50 - Írta: winnie

33 hozzászólás | kategória: antológia, Kanada odavág, kritika, pilot-mustra,

No one, after lighting a lamp, puts it in a cellar, so that those who enter may “see the light”.

Habár teljesen más típusú sorozat a The Slasher, vicces volt a The Family-vel (kritika este) egy napon megnézni a pilotját, hiszen mindkettő kisvárosi, rejtélyorientált, átívelős krimi, ráadásul mondhatni még a több idősík használata is megegyezik a sorozatban. Azonban, míg a The Family részben családi dráma (duh!), addig a Slasher, nos, slasher. Vagy…, mivel erre nem nagyon szoktam magyar megfelelőt látni (a tinihorror ide nem stimmel), ezért kaszabolós horrorként szoktam emlegetni a műfajt.

SLASHER – 1×01 – 6,5/10

Slasher - 1x01-03

A Slasher 1988-ban indít, egy brutális gyilkossággal (elég hatásos a jelenet), hogy utána a jelenbe ugorjunk és egy klisés klasszikus, horrorfilmes húzással azt lássuk, hogy a túlélő (aki időközben gyerekből felnőtté vált) visszaköltözik szülővárosába – egyenesen abba a házba, ahol szüleit megölték. Kell-e mondanom, hogy kisvártatva újra feltűnik a gyilkos, és sor kerül az első gyilkosságra is.

Mondom a csavart: valójában nem a gyilkos tűnik fel, hanem csak a gyilkos jelmeze (neve , hiszen a tettest (elvileg) annak idején elkapták és leültették – hogy afféle Hannibal Lecter-klónként a rács mögül segítse a nőt a rejtély felderítésében. Szóval brutalitás ide, minden részben gyilkosságok oda, a Slasher, miképp általában a jó slasher-ök, egy klasszikus whodunit-sorozat, ahol az a fő kérdés, hogy ki van a maszk mögött. És, hogy mi is történt a múltban, ami beindította az erőszakhullámot?

Slasher - 1x01-05

A sok klasszikus húzással szemben a főhős szerencsére nem az a tipikus “utolsó életben maradó lány”, igazából úgy tűnik, hogy a sorozatgyilkos sem rá vadászik (a több halál ellenére még az sem jön le, hogy valóban sorozat-e a gyilkos), szóval ezen a téren elvileg nem kell tipikus fordulatoktól tartani, bár itt is muszáj elővennem a vesszőparipámat, miszerint sorozat formájában nem egyszerű kaszabolós horrort csinálni.

De még ennél is nagyobb gond lehet a másik megszokott, és sokszor felvetett kérdés, miszerint ha sok, látszólag véletlenszerű gyilkosság történik, akkor azok mögött ott van-e valami indíték, vagy csak azzal akarják elintézni az ügyet, hogy őrült a tettes, és azt öl meg, akit ér.

Slasher - 1x01-08

A Slasher mindenképp próbál a hangulati elemekre és a komolyságra építeni (ez nem komédia, nincsenek benne egysorosok meg macsók, (egyelőre) nincs a főhőstől “na, gyere elő, majd adok én neked”, sőt, még geekes kikacsintások sem), éppen ezért, amikor ezt kicsit túlzásba viszik, akkor bizony megvan a veszélye annak, hogy a látottak a készítők szándéka ellenére is viccesnek tűnnek. Például a második rész (egyik?) halálát próbálták ugyan gusztustalanra venni, de elég röhejes lett sajnos. (Arról nem is beszélve, hogy nagyon nem illett egy slasher-be, még akkor is, ha megindokolták.)

A hangulati elemek mellett hihetően fura mellékszereplők (a megszokott kanadai arcok, szinte mindenki jó és/vagy szimpatikus színész) adják némiképp az ízét, és a “mindenki gyanús, mindenkinek titka van”-aspektusát a sorozatnak, de mivel még csak alakul a rejtély, mutatkoznak be a szereplők, ezért nem nagyon lehet gyanakodni és kombinálni. Azt viszont érezni, hogy a mitológia és a személyes viszonyok meg lesznek alapozva. (Más kérdés, hogy két szereplő között a kapcsolat túl egyértelműnek tűnik.)

Slasher - 1x01-04

Engem nagyon meglepett, hogy mennyire “normális” sorozat a Slasher. Mármint abban a tekintetben, hogy egy kis csatorna, a Chiller első próbálkozásáról van szó. (Oké, valójában nem, mert kanadai a produkció, az ottani Super Channel is benne van.) Nem feltétlenül fog mindenkinek bejönni, de szinte minden olyan benne, mint egy felnőtt szériában (egyedül a fent említett halált tudnám feledni, az nem sikerült ijesztőre sajnos), nem kell megijedni attól, hogy egy rémisztően ócska South of Hell-lel szúrják ki az ember szemét.

És, aki szereti a műfajt, annak, már csak a kínálat szűkössége miatt is, érdemes bepróbálnia. Aztán a végén meglátjuk, hogy hol helyezkedik el a skálán, amint a Scream, a Scream Queens vagy a Harper’s Island található.

Slasher - 1x01-07

Az első (két) rész alapján nem kihagyhatatlan sorozat a Slasher, de kellemes, és mivel zömében értelmesen van tálalva, és nem sok negatívumot találtam benne, és a “Ki a gyilkos?”-történetek kedvelőinek érdemes lehet maradni mellette, hiszen a kaszabolás (és mivel sorozat, ezért az obligát ijesztgetés is) viszonylag kevés játékidőt kap. Én ezt fogom tenni egy ideig. Mivel az a 8 rész nem sok, tippre a végéig.

33 hozzászólás Ne habozz!

DarkEagle - 2016. 03. 07. 15:05

no comment…

Nexti - 2016. 03. 07. 15:11

Hirtelen azt hittem Zoom-ot látom bakker:D

winnie - 2016. 03. 07. 15:16

először csodálkoztam, hogy nekem miért nem ugrott be zoom, de rájöttem, hogy a képkivágás lehet a ludas, mert innen jobban lejön a “zsák a fejen” (vagy óvszer) hatás. a készítők lehet, hogy anyáztak, amikor meglátták a flash 2. évadját:)

Lemoni - 2016. 03. 07. 15:22

Nem kedvelem a slasher műfajt, ezért úgy álltam hozzá, hogy pár percet megnézek és kuka. Amikor elindult a halloweenes közhely jelenettel, igazolva is éreztem az ellenszenvemet, de amikor megjelent az ajtóban a jelmezes pofa, hirtelen érdekessé vált, főleg azért, mert a klasszikus kaszabolós horroroktól eltérően szépen kényelmesen kivárta a sorát, hogy szúrjon, vágjon, ráadásul nem ész nélkül bárkit, hanem céltudatosan a kiválasztottakat, ahogy meg bevárta az újszülöttel a rendőröket, megint csak szokatlan volt. Ekkor már eldöntöttem, kell nekem ez a sorozat. A jelenben folytatás szintén elég tipikus volt, mégis különleges. Bár a főszereplő páros nem igazán szimpatikus, de tetszik a nő hozzáállása a tragédiához és hogy nem egy sikítozós, rinyálós, ‘buta szőke’ karakter, hanem szembe mer nézni a szülei gyilkosával. Az első börtönbeszélgetéses jelenet nem sikerült túl jól, de a második már igen. Abban a gyilkos – szerintem – utalt is a “munkája” folytatójának kilétére, de lévén 1. rész, ez akár elterelés is lehetett, bár én tőle függetlenül is ezt a személyt szúrtam ki :) Na, szóval kellemesen meglepett a nyitány, külön plusz pont azért, mert nem a klisés effektekkel (hang, tükör, zene) operál elsősorban és nyugodt, nem kapkodós a dinamika. 7/10

Desmond Wallace - 2016. 03. 07. 15:35

Még csak az első részt láttam, de az egész kellemes volt.
Amúgy Zoom nekem se ugrott be a maszkról.

Lajosék a másodikról - 2016. 03. 07. 15:37

Nálam a pilot sajnos ment a kidobott 50 percek közé. Megint gyakorlatilag minden szereplő fogyatékos, ráadásul itt még komolyan is veszik magukat, szerintem kerülendő.

energy - 2016. 03. 07. 16:12

@Nexti
“Hirtelen azt hittem Zoom-ot látom bakker:D”
Én is:D
Elég szerencsétlen, hogy lemaradt a fenti képről a jelmez teteje, így tiszta ZOOM.

edg - 2016. 03. 07. 17:42

Ez a csaj a Merlinből! Szép nő, talán miatta megnézem majd.

DarkEagle - 2016. 03. 07. 18:39

Hát az első két rész alapján olyan 6/10. Vontatott nagyon, érződik, hogy nagyon akar valamit de közben majdnem elaludtam rajta. Horrornak nagyon nem áll jól a vontatott stílus, pláne a slasher stílusnak.

Kíváncsi vagyok mi lesz ebből szóval még kap 1-2 részt. De már látom előre, hogy a pap lesz a gyilkos.
Mert ugye más fontos nincs a sorozatban igazából, csak a találgatás, hogy ki a gyilkos. Az, hogy a lakóknak milyen titkaik vannak rohadtul nem érdekelnek.

Hány részes lesz ez amúgy? Ha rövid akkor lehet végig nézem de ha 20-22 rész akkor esélytelen ha csak nem produkálnak valamit. Filmben sokkal jobban meglehetne oldani ezt mint sorozatként.

Egyébként röhej, hogy egyetlen egy szereplő nincs aki igazán tetszene. A főszereplő csaj is annyira sablonos ráadásul még csak nem is alakít igazán jól. Mikor szomorú vagy mérges akkor is olyan mintha röhögne. :D

Benjy - 2016. 03. 07. 18:44

“Mivel az a 8 rész nem sok…”

Piemaker - 2016. 03. 07. 19:04

5. képen támad a gyilkos gólya. :)

Amúgy lehet.hogy kap egy esélyt a zsáner miatt.

winnie - 2016. 03. 07. 19:13

DarkEagle: pedig a fő karakter, mint karakter, jellem, nagyon nem sablonos. horrorokban nem ilyen fő karakter találsz. (nem azért, mert annyira penge lenne a karakter, de ahogy írom fent, slasher horrorokban általában nem ilyen szokott lenni a főhős.)

“a pap lesz a gyilkos. Mert ugye más fontos nincs a sorozatban igazából, csak a találgatás, hogy ki a gyilkos.”

a gyilkos jelenleg úgysem kitalálható. de egy ilyen típusú sorozatban mindig kérdés a mitológia gyökere, azaz az indíték. ez érdekesebb lehet, hiszen, ha meglesz, akkor a gyilkos is meglesz. (mondjuk ezzel kapcsolatban sincs még meg minden infó, hiszen az őrült nő lányának a sztorija még nem érkezett meg, és nyilván annak is szerepe lesz.

mint gyilkos, csak tippelni lehet, de mindenki ugyanúgy szóba jöhet. a pap szóba jöhet, mint mindenki, kérdés, hogy miért tette volna. oké, a gyilkos életben hagyta őt 88-ban, de mi történhetett.

DarkEagle - 2016. 03. 07. 20:24

Persze én is csak tippelek de azok alapján ami volt a másik gyilkossal rá tippelnék így kapásból. A főszereplő csaj meg a férje egyértelműen kizárható lévén egyik se ismeri a város dolgait. Szóval túl sok választás nincs egyébként. Van a két zsaru meg a pap. Ja meg említettek valami polgármestert akinek az anyja se 100-as ahogy láttam. A testalkata alapján azért kizárható hogy a gyilkos nem csaj.

Benjy – 2016. 03. 07. 18:44
“Mivel az a 8 rész nem sok…”

Banyek elsiklottam felette. Akkor lehet végignézem.
Attól függ mennyire okoz agyrákot a nézése.

winnie - 2016. 03. 07. 22:33

DarkEagle: azért a férjre nem vennék mérget, ha pedig összejátszanak a feleségével valami, tudom is én milyen metseri terv miatt, akkor ő is lehet – de akkor nem lenne sok értelme a gyilkoshoz járásnak. hacsak az is nem valami nagy terv.

á, nyilván nem lesznek, csak az ember mindenre gondolni akar.

viszont a testalkat általában nem pálya, hiszen nem a színész van benne. bár nyilván, ha tudják a megoldást (márpedig itt tudják), akkor odafigyelnek, hogy ne legyen nagy különbség.

dzsiaj - 2016. 03. 08. 14:30

A férjet én olyannyira nem zárnám ki, hogy nekem ő az első számú gyanúsítottam 1 rész után :)

Nagyon szépen játszottak úgy az idővel, hogy elvileg, ha minden klappol, belefértek neki a gyors átöltözések az utcai jelenetnél (a való életben ez esélytelen lenne hiba nélkül, de hát ez a suspension of disbelief ennél a műfajnál), plusz anno a Sikoly 2 is megjátszotta azt, hogy a városba ismeretlenül érkező riporter volt a tettes :)

honyak9018 - 2016. 03. 12. 18:23

Szerintem a rendőr srác lesz a gyilkos

Lukinyúl - 2016. 03. 12. 23:41

nevetséges ahogy a lány bejárkál a börtönbe szülei gyilkosához és barátian elcsevegnek, “együtt” nyomoznak.

végén még össze is jönnek esetleg?

“én vágtalak ki anyád hasából, most megmentelek egy rossz házasságból” jeligével.

winnie - 2016. 03. 13. 04:46

nem kell kedvelnie őt ahhoz, hogy beszéljen vele. őt lehet, hogy a válasz érdekli – a kulcs az volt, amikor másodiknak bement hozzá. meg aztán, akiket megölt, azokat nem ismerte, tehát annyira konkrétan érzelmileg nem érinti.

Lemoni - 2016. 03. 19. 21:54

4 rész után továbbra is érdekes, szép sorban dőlnek ki a csontvázak a szekrényből. Meg vagyok lepve, hogy a zsánerhez képest mennyire intelligens a kivitelezés. Csak el ne szúrják valami pitiáner befejezéssel.

winnie - 2016. 03. 23. 09:22

teljesen korrekt eddig 4 rész után. nem kiemelkedő, de jobb, mint a scream vagy a scream queens.

Lemoni - 2016. 03. 26. 21:40

Wow, 5. rész vége tartogatott egy szép kis csavart :o
Rendőrfőnök életéért már nem adnék egy fabatkát sem, kivéve ha….
Viszont a hóhérunkról egy dolog biztosan kiderült, szép magas ember, így kb. 3 gyanúsított lehet az eddig látott karakterek közül (feltételezve és nagyon ajánlva, hogy nem 2in1 gyilkos “szórakozik”)

bloodywater - 2016. 03. 28. 00:32

első rész után szent meggyőződésem volt hogy a pap a hóhér mivel ez teljesen egyértelmű lenne ugyebár épp ezért valószínűtlen, nincs egy klisés hangulata az egésznek.. 2 főbűn maradt már csak, a bujaság és a kevélység. a kevélység az maga a gyilkos lesz, ezt megmondta Tom a börtönben Sarahnak, de mellette még lehet valaki plusz karöltve. a bujaság meg gondolom a pap lesz, mindannyian ismerjük (a vélhetően majdnemhogy igaz) sztereotípiákat róluk :DD szóval talán ő lesz a következő. így maradt a 2 rendőr, Cam és Vaugh meg a Sarah férje. Sarah maga és a meleg srác szinte biztos hogy nem, más meg nem maradt. az utolsó halálból olyan érzésem van mintha valaki más tette volna, átvette valaki a szerepet. illetve nem tudom hogy a kapzsisàgért ilyen halál jár e, de tipikusan más volt. nem azt mondom hogy 2 gyilkos van, hanem hogy valakinek elege lett és szerzett egy jelmezt, mivel nem nehéz aztán elvégezte az újságíró dolgát, nem is kell mondanom hogy talán Sarah férje lehetett az, ha ez így van, bár túl komplikált lenne de bármi megtörténhet. ugyanakkor az 5. rész végét nagyon nem értettem, most akkor Vaugn rendőrfőnöknél van az eltűnt lány? (asszem April a neve). akkor akár lehet az övé a bujaság :’D nagyon érdekes, várom a végét.

Lemoni - 2016. 03. 28. 01:30

A 3 “szép magas ember”, akikre gondoltam, az egyik a rendőrfőnök, a másik a pap, a harmadik pedig a mayor; kettőre szóba jöhet a bujaság (pap, rendőr) és kettőre a kevélység (rendőrfőnök, polgármester), szóval még egyik sem lefutott meccs. Cam és Dylan, ahogy néztem, viszonylag alacsony termetűek, nem voltak feltűnőek magasságban mások mellett. Ariel Vaughn-nál van, apának szólítják, de szerintem nem biztos, hogy ő az apa, a lány az eltűnésekor rosszul volt, hányt, lehet, már akkor terhes volt és talán védelemből rejtegeti a chief, de ez már túl kitekert magyarázat lenne. Szerintem a végén magát öli vagy öleti meg a gyilkos és így bevégeztetett.

Bertollnok - 2016. 04. 03. 18:49

A legújabb rész (1×06) után négyre csökkent a reális gyanúsítottak száma: Cam (nálam messze ő a legesélyesebb), a faterja, Dylan, Robin. Esetleg még lehet valami random/alig látott arc.

És már csak egy főbűn megtorlatlan: “pride” (melyben épp a gyilkos a legbűnösebb, ahogy a sittes fószer utalt rá korábban), vagyis eléggé korlátozottak az évad kifutási lehetőségei. Ehhez képest még két rész hátra van.

Számomra kicsit kifulladt egyébként a sorozat, az első 3-4 rész valódi slasher/horror cuccnak tűnt, amiért elvakultan rajongok, mint műfaj, de azóta inkább átváltott egy kisvárosi nyomozós szériára. A hangulat továbbra is elég nyomasztó, a rejtély viszonylag érdekes, de hiányoznak a kezdeti epizódokra még jellemző klasszikus horrorjelentek és hent.

Mindenesetre remélem, valami ütős és csavaros befejezéssel zárnak, mert ha a műfajváltáson túl még valami bárgyú megoldással szúrják ki a szemünket, akkor mindenképpen átkerül a kiválóan induló évad a csalódás halmazba.

Lemoni - 2016. 04. 03. 22:40

A 6. rész után még mindig az a véleményem, hogy olyan valaki a copycat mészáros, aki az eredeti mészárlás idején is élt, valamint hozzáfér minden információhoz, hiszen mindig akkor hullik el valaki, amikor kiderül a bűne. És ki férhet hozzá információhoz? Rendőr (kihallgatás, be/feljelentés, vizsgálati eredmények), polgármester (mert neki mindenről tudnia kell, ami a városában zajlik), pap (gyónás). Fiatal csak akkor jöhetne szóba, ha az eredeti gyilkos vér szerinti leszármazottja lenne, mert ugye a gének, de eddig csak Sarah-ról tudunk, ő meg nem elég erős, hogy nagy darab hullákat cipeljen. Szóval, most már tényleg kíváncsi vagyok, ki a bánat a csuklyás lény.

Lemoni - 2016. 04. 09. 21:15

Hát, ebben a finálé előtti részben volt néhány hajmeresztő dolog, de most nem az izgalmi faktorra gondolok….. Mekkora klisé már, ha egy bűnözőt megbilincselve rabszállítón visznek, tuti megszökik. Aztán meg békésen piknikezik a fegyverrel szökni kényszerített lányával, ugyan már, hiszen csak az anyja hasából vágta ki anno, de legalább majdnem szentté avatták a flashbackkel. Az önfeláldozás is kicsit erőltetett volt, viszont a rész végére minden gyanút Camre tereltek, most tűnt fel, milyen szép szál legény, de nekem akkor se ő a csuklyás gyilkos. Ha mégis ő, akkor így jártam.

winnie - 2016. 04. 16. 01:56

de hát, ha kivágta a hasából, akkor azzal megmentette:)

én már csak annak szurkolok, hogy az utolsó rész ne vigye le az eddigi véleményemet.

winnie - 2016. 04. 16. 01:57

Bertollnok: “de azóta inkább átváltott egy kisvárosi nyomozós szériára. ”

a slasherökben is a nyomozás a katalizátor, ha van főhős, de itt már az elején is a rejtélyfaktor dominált inkább, nem?

hornyak9018 - 2016. 04. 16. 17:07

Én mondtam, hogy a rendőr lesz a gyilkos :)

Lemoni - 2016. 04. 17. 00:00

Eh, annyira éreztem, hogy el fogják cseszni a végét :(
Nem az executioner személye miatt, hanem a mészárlások szépen felépített logikáját dobták ki a fenébe ezzel a következetlen zárással. 7 részen keresztül felépítettek egy érdekes vonalat, hogy mi motiválja, miért gyilkol a csuklyás, erre szemen köpik az egészet azzal, hogy anyuka csúnyán beszélt vele, mert éjjel bepisilt, ezért bekattant és úgy maradt felnőtt korára is. Eleve rituálé volt, hogy jelmezben öl, ezt is félresöpörték. Sajnálom, hogy nem bírtak olyan véget összehozni, ami megtartotta volna az egész történet logikáját, de ettől függetlenül nem bánom kicsit sem, hogy végignéztem, mert szórakozásnak jó volt.

Thomas - 2016. 04. 28. 21:20

Ilyet még sosem csináltam, de 3 résszel az évad vége előtt kaszálom, mert most érzem, hogy már fáraszt ez a “mindenkinek van valami sötét titka”-tematika. Eljutottam oda, hogy már nem is érdekel, mit keres az eltűnt csaj a rendőrfőnök pincéjében, nem vagyok kíváncsi valami újabb random 30 évvel korábbii sztorira.
A pilot amúgy még kimondottan tetszett, aztán minden rész egy fokkal kevésbé az előzőnél.
Most még elolvasom a finálé kritikát meg a kommenteket, hogy ki volt a gyilkos, de tippre Robin, és akkor vagy ketten vannak, vagy felbérelt valakit, hogy vagdossa meg.

kecskebégető - 2016. 05. 02. 18:20

höhöhö én meg pont a 3. rész után kezdtem élvezni.Lehet mert onnantól dara volt…

rary - 2019. 11. 21. 22:28

Nagyon szeretem a horror filmeket és végre egy jónak ígérkező sorozat. Az első résznél takargattam az arcom néhány jelenetnél, remélem ez így is marad, mert ez jót jelent nálam. :) 7/10-et adnék rá. Maradok biztosan.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz