login |

Teen Wolf: vége az 5. évadnak

2016. 03. 11. 20:05 - Írta: superpityu

23 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem hittem volna, hogy a Teen Wolf az 5. évad második felére ennyire összeszedi magát. Nagyon szépen sikerült felépíteni ezt a 10 részt – ha tavaly fele ennyi gondoskodást véltünk volna felfedezni a részekben, akkor azokkal sem lett volna baj. Persze így is maradtak szembetűnő hibák, de mégis ismét elkapott láz, amit a sorozat kapcsán már régen éreztem.

teenwolf

Tavaly az volt az egyik legnagyobb gond, hogy a fiatalok teljesen magukra maradtak, nem volt egy erős felnőtt karakter sem, aki igazán vezette volna őket az úton. Szerencsére a készítők is rájöhettek erre, hiszen többen is visszatértek, hogy megbirkózzanak az évad főgonoszával.

Éppen ezért őszintén meglepődtem, amikor idén így is hoztak kiemelkedően jó részt a felnőttek nélkül, adja is magát a kérdés, hogy tavaly mit csináltak a készítők.

teenwolf

Az évad témáját végig az emberi kísérletek adták, viszont szerencsénkre már nem kaptunk minden másodpercben új szereplőt, akit pár pillanat múlva már ki is nyírtak a Dread Doktorok a sikertelenség miatt. Cserébe egyetlen kísérleti alany legyőzésére fókuszált az idei 10 rész, a sikeres, utolsó kimérára, az úgynevezett “Beast Of Gevaudan”-ra.

Mielőtt még a spoilerekről beszélnénk, még megemlíteném, hogy idén elég sok karakterépítés történt. Különösen fontos, hogy Scott a tavalyi mélyrepülés után, most tényleg kezdi összeszedni magát.

bscap0464

Viszont ami még ennél is jobb, hogy Lydia karaktere az első évados cliffhanger óta szép komótosan épült, erre ebben a 10 részben pedig olyan szépen érett be ez a közel 60 epizódnyi készülődés, hogy öröm volt látni az egészet. Ezt pedig alapvetően csak javít azon, hogy eddig is a sorozat egyik legfontosabb és legizgalmasabb karaktere volt.

Bár tényleg sok esemény erre a két karakterre volt kihegyezve, de mellettük legalább még 20 kisebb-nagyobb szereplőt mozgatott ez a szezon elég jól. Így is akadt, akiből kaphattunk volna még többet, de alapvetően teljesen jónak tűnnek az arányok még így is, hogy az egész évadot láttuk már. Na de jöjjenek a spoilerek a tovább után.

A Teen Wolf egyik legszembetűnőbb és már-már karikatúraszerűen vicces problémája az, hogy az iskola, rendőrség, állatorvosi rendelő és kórház szétbarmolása után nincs semmilyen következmény. Azért jelenleg ront egy cseppet a helyzeten, hogy a falka egy csomó ember előtt ment neki a Beast-nek.

bscap0459

Az évad egyik bénább de szerencsére lezártnak tűnt szála a Sivatagi Farkas, vagyis Malia anyjának a legyőzése volt. Vagy nem kellett volna még ezt ellőni, vagy hamarabb kellett volna lezárni, de ez az egész csak megtörte a finálét, és az azt megelőző pár részt, ráadásul teljesen hasznavehetetlenné tette Malia karakterét.

Sajnos a Dread Dokik is csak úgy “voltak”, egy minimális magyarázattal szolgáltak rájuk a végén, de még ha ez nem is nagyon sántít, akkor sem töltött el túl nagy elismeréssel. Bár kézenfekvő volt, hogy végül kiderült, hogy az eredeti szörny haverjai voltak, de ez még így is kicsit sovány.

bscap0444

Kaptunk egy teljes flashback epizódot is, amiben megismerkedtünk az Argentek őseivel, akik elintézték az eredeti szörnyet, Sebastian-t.

Erre a részre pedig meglepetésre Crystal Reed is visszatért, kár, hogy borzasztó francia akcentussal kellett végig beszélnie. Ettől függetlenül szerintem nagyon szép gesztus volt, hogy így ezzel a fb-szállal sikerült Allison karakteréről is megemlékezni. Bár kissé gyerekes és abszolút a tiniknek szóló magyarázat volt, hogy a nagy összecsapásban Allison “mentette meg” Scott életet az emlékképekkel.

Sebastian pedig teljesen jó és mocskos ellenfél is lehetett volna, kár, hogy végül nem jutott idő a megismerésére. Bár ahogy tudom, a farkas lábnyomból való ivás a mitológiában is egy őrült vérfarkast szül, így talán nem is annyira meglepő, hogy nem kaptunk mást, mint az őrületét és a gyilkolási kényszerét.

bscap0465

Parrish és Lydia szálán rengeteg választ kaptunk idén, viszont a kettejük közötti kapcsolattal nem foglalkoztak még túl sokat, de izgalmasnak tűnik ez természetfeletti kapocs. Külön öröm, hogy idén tényleg központi karakterek voltak és kulcsfigurák a végső összecsapásban.

Stiles sajnos kicsit háttérbe szorult, viszont mintha durván tolták volna közte és Lydia között a kémiát. Bár én szeretném, ha csak a 3. évados kádas kapcsolat miatt lenne ennyire erős baráti viszony közöttük, és végül Jeff Davis nem fog behódolni a fanok nyomásának, mert abból nem sok jó sül ki (mint az Arrow-ban). Ráadásul a két karakter közötti pulzálás talán az egyik legjobban felépített kapcsolat az egész sorozatban, egy esetleges szerelmi szál tuti kiölné a szerethetőséget ebből a duóból.

bscap0475

Liam, Hayden és Kira meglepően sótlanra sikeredtek ebben a félévadban. Főleg Hayden esetében érzem azt, hogy a jelenetei felét mintha kivágták volna a francba.

Sőt sajnos Mason sem volt túl izgalmas, pedig végül ő lett a végső kísérleti alany. Igaz tetszik, hogy mennyi optimizmussal van megáldva a srác, és  jó szövegeket írnak neki, de szinte fáj, hogy inkább csak arra koncentrálnak vele kapcsoltban, hogy meleg. Mondjuk Corey még rosszabb ebből a szempontból.

bscap0449

Theo egy szemétláda, az úgynevezett tökéletes gonosz. Bárkit, bármikor képes volt beáldozni, amikor a helyzet úgy kívánta meg. Sajnos Tracy is csúnyán ráfázott vele kapcsolatban, pedig ő egy egészen szépen felépített figura volt, főleg a többi feltámasztott fiatalhoz képest. Viszont Theo lezárása is olyan kényelmes lett, mert el is tűnt, de valószínűleg meg sem halt.

Viszont amire nem igazán számítottam, hogy mennyire rászedik (ismét) Gerard-ot. Teljesen a második évadot jutotta az eszembe, amikor Scott szintén túljárt az eszén. Bár a Deucalion/Scott-szövetség nem volt akkora meglepetés, de amikor Chris is átverte az apját, az tényleg jól jött ki.

bscap0450

Talán kellett volna még egy-két rész a szezonba, hogy ne legyen ennyire kapkodós a finálé, de láttunk tőlük más sokkal rosszabbat is.

A cliffhanger nélkül mondjuk sima sorozatzáróként is megállta volna a helyét az utolsó pár perc. Sőt ezzel talán egy korszak is lezárult a Teen Wolf-nál, hiszen mostanra értek be a karakterek, először voltak egy teljes egész falka, akik csak együtt, közös erővel tudtak megbirkózni az akadályokkal. Összességében tehát kellemes meglepetés volt a hibái ellenére az 5. évad második fele, főleg, hogy sikeresen feltámadt a nyári részek után.

23 hozzászólás Ne habozz!

Dalmayr - 2016. 03. 11. 20:32

Nagyon tetszett az évadzáró, pár dolog kivételével. Nekem túl happy end volt, valakinek mennie kellett volna. Scott-Kira búcsújánál a háttér olyan gagyi volt, hogy már fájt. Ezeken kívül tényleg egy jó félévad volt, remélem marad a színvonal.

dzsiaj - 2016. 03. 11. 21:10

Csak azt a záró montázst tudnám feledni, annyira kapkodós és esetlen volt, plusz a zeneválasztás se tetszett.

Esetleges s6 SPOILEREK

Elolvasgattam a Jeff Davis-interjúkat, és abból az jött le, hogy de igen, jövőre vélhetően összehozzák Stiles-t és Lydiát; illetve, hogy Theo-t direkt azért így írták ki, mert megtetszett nekik a karakter, és nyitva akarták hagyni az utat az esetleges visszatéréshez.

weingartia - 2016. 03. 11. 21:12

Valaki ki tudná fejteni h Lydia micsoda? Az első pár évad után kaszáltam a sorozatot, de ő rá kíváncsi vagyok.

adamlyon - 2016. 03. 11. 21:34

remélem nem hozzák vissza theot. gonosznak próbálták eladni, pedig csak egy kis suttyó volt.
sajnálom, hogy tracy karakterét is elrontották. az elején jól indult a rémálmaival és tragikus sorsa úgy érintette meg az embert, hogy csak pár részben szerepelt. aztán feltámadt. és még több ember feltámadt. halott karakterek visszahozása? nálam az egy lejtmenet a sorozatban. tracyből utána egy klisés gonosz/hisztis lány lett, hayden végig idegesítő volt, theot rossz volt nézni, mikor képernyőn volt. corey, mason semmilyen. kirát küldjük el minden második részben a sivatagba, mert nem tudunk neki történetet írni. malia a hülye sivatagi kutya/macska/róka/farkas akármi miatt teljes elszigeteltségben volt.
kár, hogy lydiánál 5 évadot kellett várni a kiteljesedésére, bár ebben az évadban is a 20 részből kb 15-ben az intézetben feküdt és nézett maga elé. dylan o’ brien már hozza a rutint, nem tudom, hogy stiles-t játssza el vagy önmagát, mert unja, de mégse hagyja ott a sorozatot hálából. ja, meg van egy főszereplő is. remélem sikerül igazi vezetővé válnia végre.

Lilith - 2016. 03. 11. 21:42

Nekem is a túl happy end,sehol egy fájó pont szinte,senki fontos nem halt meg.Amúgy jó volt.Chrystal szerepelgetése is jó volt,pedig utáltam a karakterét.

vagyokakivagyok - 2016. 03. 11. 23:34

nekem tetszett a második “félév” bár néha úgy érzetem túl sok karaktert akarnak mozgatni. nekem is bacta a pofám hogy lydiát majdnem végig egy ágyhoz kötve tartották és már nagyon szeretném látni ahogy igazi harcos lesz belőle.. az évad elején amikor azzal indultunk hogy lekaratéjozott mindenkit még optimista voltam.. Gondoltam “nah erről van szó kérem jöhetnek az egy egy ellen küzdelmek az egykoron kis nyafka hercegnőtől” de ahogy haladtunk előre úgy lett inkább csipkerózsika. Az utolsó részben már azért megmutatta mire is való egy Banshee és a hangja, de ha a 6. évadban is parkoló pályára teszik megőrülök. Kira detto. Ahogy előttem is írták állandóan a sivatagban “üdült”. A másik nagy bajom a sorozattal a harcjelenetek bénasága. Ebben nem akar változni semmi. Kamu ütések, kamu rúgások és kidolgozatlanság. Állandóan belassítják hogy “cool”-nak tűnjön pedig a Buffy óta tudjuk milyen jól mutat amikor bepörgött amazonok csépelik egymást. Na mind1. Kiváncsian várom a 6. évadot.

DennyKeh - 2016. 03. 12. 12:21

Nekem nagyon bejött az évad, mint mindig. Főleg az 5×20 végén, mikor a kezdeti Trió ismét együtt volt.
Lydia is több szerepet kapott, mert már nagyon megérdemelte.
Őszintén azt hittem, hogy végre már kiírnak valakit, Maliát, Kirát vagy esetleg Masont. Kezdenek túl sokan lenni.

Viszont egy nagyon fontos kérdés. Van arra (mekkora az) esély, hogy Tracy (Kalsey Chow) nem halt meg igazából és visszatér a 6. évadban? Mert nagyon megszerettem, és a karakterét is egész szépen sikerült felépíteni, kár lenne érte. :(

Zsuzsee - 2016. 03. 12. 13:46

Megint az volt a baj, hogy az 5. évad első fele annyira erős volt – legalábbis szerintem -, hogy utána nehéz volt megugrani ugyanazt a szintet, és kicsit a 5b eleje belassult. Viszont tényleg összeszedték magukat a végére, bár a finálé nekem kicsit túl gyors volt, mintha túl sok szálat halmoztak volna fel a végére, amit aztán 40 percben villámgyorsan le kellett zárni. Öt perc alatt elintézték a Dread Doctorokat, a Beastre csak rá kellett ordítani, és máris kiköpte Masont, Kira meg kényelmesen visszaért, hogy megmentse a napot. Stiles viszonylag kevés szerepet kapott miután rendeződött a Donovanes fiaskója, ezt nagyon sajnáltam, a Desert Wolf-szál meg úgy volt nevetséges, ahogy.. Ahhoz képest ahogy Braeden előadta, hogy a DW ilyen veszélyes meg olyan nehéz megtalálni meg fú mennyire erős, aztán ehhez képest egy pisztollyal bujkált a fal mögött?:D Ne már. Ráadásul annak a szálnak értelme sem volt túl sok, jobb volt, amíg a Desert Wolf csak egy “mítosz” volt a háttérben.

A plot twistek közül sem láttam jönni, úgyhogy végig ugráltam a székemben, amikor sorban bevallották a karakterek, hogy “ja, bocs, átb*sztalak” “ja, én is téged” “ja, és én sem veled vagyok ám”. Imádtam!

Kíváncsi vagyok, kik maradnak végül a hatodik évadra, és kik nem, Kira karaktere például tök szép utat járhatna be a skinwalkerekkel, de úgy hallom innen-onnan, hogy Arden nem fog maradni :( Majd kiderül.

ps.: Szerintetek is a Darach maszkját hasznosították újra a Dread Doctor fején? Mert szerintem igen :D

nino007 - 2016. 03. 12. 18:05

most néztem hogy ezeket a “Tiniket” 30 évesek játsszák. :D
Holland Rhoden (Lydia) 29 éves
Arden Cho (Kyra) 31 éves lesz idén
Shelley Hennig (Malia) 29 éves
Daniel Sharman (Isaac)29 éves.

jól tartják magukat.. :D

mandyedi - 2016. 03. 13. 19:28

Most vagy rossz verziót néztem vagy nem értem a végét, de nekem nem volt semmi cliffhanger a zárásban. A könyvtárban összegyűlnek, tanulnak és ezzel vége is.

TeenWolf4win - 2016. 03. 14. 02:17

@mandyedi Valószínűleg olyan verziót néztél aminek levágták a végét… itt is kinnt volt a napi hírek rovatban, keresd vissza.

Denisa - 2016. 03. 14. 10:21

Engem az érdekelne mi volt a cliffhanger, mert arról sajna lemaradtam.
Egyébként a sorozat maga nem volt rossz, szépen gyűlik a falka. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy szegény Corey innentől az a képessége, hogy láthatatlan, hallgatózik, és időnként megmenti Masont, vagy van valami lényegesebb is?!

Ayrons - 2016. 03. 15. 21:02

Amiről lemaradtál ,hogy a náci alpha vérfarkas megszökött a tartályból amiben a dokik tartották. Belőle nyerték az örök életet.

Reva - 2016. 03. 16. 17:43

Egyetértek a párosításokkal kapcsolatban, csak azért mert mindenki Stydia fan még nem kellene, hogy az legyen! Szerintem Lydia sokkal jobban összeillene Parrishel. Nem leszek boldog, hogy Stydia lesz. :( És úgy hallom, Kirát is ki akarják írni, mert sokan nem tudják feldolgozni, hogy Alison meghalt, és mindig siránkoznak, mintha Kira tehetne róla. Pedig tök jó karakter, nem akarom, hogy kiírják! Hayden és Liam pedig nekem nagyon szimpatikusak, remélem a következő évadban jobban kidolgozzák a karaktereiket együtt és külön is! :)

Cinti_Kemenczei - 2016. 03. 17. 18:39

Weingartia Lydia bensí megérez dolgokat pl.halál és a hangjával képes öszeropantani emberi koponyákat

Denisa - 2016. 03. 18. 10:54

Ayrons: Köszi, ezek szerint meg van a következő évad gonosza :D

Ayrons - 2016. 03. 19. 09:49

Ja és gondolom a főcélpontja Stiles lesz midőn zsidó :

denila - 2016. 03. 20. 16:35

@Ayrens Miert, mert Stilinski a neve, vagy honnan veszed? Szerintem Stilesszal mar az elso reszek valamelyikeben tortenik valami baj, hogy megoldjak, hogy Dylannek fizikailag keveset kelljen a forgatasi kotelezettsegei miatt szerepelnie a sorozatban. Hiaba mondjak, hogy DOB balesete nem lesz kihatassal a sorozatra, ha 1-2 honapot csusznak a filmmel is, az biztosan erinti a sorozatot,kiveve, ha kiirjak, vagy eredetileg is ugy terveztek, hogy a 6. evad elso feleben alig lesz benne.
(Elnezest az ekezetek hianyaert.)

Ayrons - 2016. 03. 20. 22:24

Anyuka révén zsidó elméletileg és az eredeti neve se Stiles.(régebbi évadokba derült ez ki)
A balesetet én is olvastam és biztosra vehető , hogy kihatással lesz a sorozatra.
Jó német farkasunk elrabolhatja mondjuk :D Waffen Wulf SS xd

dori1007 - 2016. 03. 27. 23:45

“Bár a Deucalion/Scott-szövetség nem volt akkora meglepetés, de amikor Chris is átverte az apját, az tényleg jól jött ki.”

Gerard nem az apósa? :O

NolAdry - 2016. 04. 07. 13:45

Számomra az 5/b évad javulást jelentett.
Az első két évad hangulata kicsit visszaköszöntött, ami tetszett, de még mindig nem a régi :/
A szereplők, hát igen… körülbelül 20an vannak újak, abból 2 van, aminek a nevét tudom :D
Lehetett volna összeszedettebb azt egész, ráadásul néhány dolog még a természetfelettieknél is kicsit túlzás volt.
Az egyik dolog, ami biztos, hogy Stydiát NEM akarok! Lydia már Parrish-hez tartozik (legalábbis az én kis lelkecskémben:$).
Kicsit hiányolom az idősebb Hale-eket, ahelyett hogy visszahoznák őket, inkább benyomtak 30 másik szereplőt, akik (mint feljebb is említették) két rész után távoztak is. Összességében remélem, hogy a hatodik évadban kicsit visszatér (ennél jobban) a falkaszellem és a hangulat.
Malia semleges lett a számomra, sokan szerintem azt se vennék észre, ha eltűnik a sorozatból..
Aki iszonyúan felidegesített és már majdnem iszonyodni kezdtem tőle, az Hayden. Olyan hisztis lett, hogy uh..
Remélem azért a 6. évadban tényleg visszatér az eredeti TW-szellem!!

mSO - 2016. 05. 29. 23:21

Out of Ink – jóféle INK kikacsintás volt.
http://www.imdb.com/title/tt1071804/

dani154 - 2016. 10. 02. 23:28

Stiles és Lydia összehozzása uber gáz lenne…Most kezdték el ebbe az évadba eröltetni,hogy juj mennyire összeillöek meg megy a kémia..Sztem Stiles jobban illet/illik malliahoz. Nem is értem miért szedték szét őket,egyik részben még halálosan szerelmes stiles belé kövi részbe meg már szétmentek azt ennyi…Vagy lemaradtam valamiről??

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz