login |

Bosch: kezdett a 2. évad

2016. 03. 14. 14:51 - Írta: Neoprimitiv

6 hozzászólás | kategória: kritika,

I’ve missed you Harry.

Újabb tíz epizódra visszatért tavalyi kedvencem, a klasszikus detektívregények nyomozójával, Hieronymus “Harry” Bosch-sal. Az Amazon szokása szerint most is elérhetővé tette mind a tíz részt, de itt most csak az évadnyitóról írnék – részben mert nem láttam még az egészet, részben pedig nem akarom elrontani senki szórakozását. (Kommentben is ügyeljetek a spoilerekre.)

nyito

Egy dolgot azért ellőnék, de remélem ezért senki nem fog haragudni: a januári előzetes megtévesztő lehetett, a sorozat szerencsére továbbra is megmaradt “földhözragadtnak”. Magányos sorozatgyilkos helyett ugyan kicsit nagyobb kaliberű ellenfelekkel kell felvennie Bosch-nak idén a harcot, de továbbra sem rajta múlik a világ vagy akár csak Los Angeles lakóinak élete.

Kezdésnek egy jó hosszú visszatekintést kapunk az első évadra, ebből nagyjából lehet sejteni, melyik szálak kapnak idén is jelentőséget. Nagy meglepetés nincs, mind a Bosch ellen folyó vizsgálat, mind a háttérben zajló politikai iszapbirkózás téma lesz. Ami talán kicsit meglepő volt, hogy Julia és a románcuk teljesen kimaradt – ebből arra következtetek, hogy ezt lezárt ügynek veszik a készítők.

roadkill

Az előző évadhoz hasonlóan most is két párhuzamos témával kezdünk. Az egyik egy kivégzett pornócézár, egy nem túl bánatos özveggyel és egy kisebb vagyonnyi dugipénzzel a kocsijában. (Nekem ezentúl senki ne mondja, hogy az USA-ban rossz a közbiztonság, ha egy őrizetlen Bentley Continental Convertible-lel három nap alatt a dupla bírság a legrosszabb dolog, ami történik…)

A tettesek arcát látjuk, tehát legfeljebb a megbízójuk kiléte lehet majd a rejtély. Akinek nálam jobb füle van, az segíthet, hogy az elején az áldozat a feleségével beszélt-e telefonon – ha igen, akkor kérdés, miért tagadta ezt le a rendőröknek?

jeri1

A másik ügy két korrupt zsaru zsarolási biznisze – azzal a nem lényegtelen aprósággal megspékelve, hogy egyikük a rendőrfőnök-aspiráns Irving fia.

Aki vélhetően inkább beépített ember, legalább is apu-anyu beszélgetéséből és a vécés jelenetből kiindulva. Mivel Mrs Irving annyira örült annak, hogy már nem utcai járőr és ettől ő nyugodtabban alszik, nem jósolok békés évadot a srácnak.

duo1

Bosch családja most csak egy nyúlfarknyi jelenetben bukkant fel, gondolom jelezni akarták, hogy ők is vannak, de idővel nyilván fontosabb szerepük is lesz

Az első évad főbb szereplői közül tehát csak Annie Wersching nem tért vissza. Az új szereplők is nagyrészt ismerős arcok: Jeri Ryan-t jó újra látni, Leisha Hailey sem újonc. Azt viszont remélem, hogy Brent Sexton nem typecasting-ként került a sorozatba – mindig simlis/piszkos zsaru szerepekben látom, bízom benne, hogy most nem így lesz.

sexton

A számomra ez az évadnyitó hozta mindazokat a pozitívumokat, amiért tavaly megkedveltem a sorozatot. Ez persze egyben azt is jelenti, hogy akiknek tavaly nem jött be, idén sem hiszem, hogy beleszeretnének. Tőlem viszont így most is megkapja a 8/10-et a kezdés. Remélem, a folytatás sem adja alább.

6 hozzászólás Ne habozz!

edg - 2016. 03. 14. 16:09

Eddig négy részt néztem meg, tetszik még mindig, de talán picit kevesebb a feszültség, mint az első évadban. Mindenki mindenkinek a “bro'”-ja, persze ez még változhat.

piszkosfred - 2016. 03. 15. 11:56

Érdekes hogy Annie Wersching két rövid jelenet erejéig szerepel az egyik korai epizódban. Mindkét jelenet a történet szempontjából teljesen felesleges, akkor azt gondoltam hogy csak a karaktert akarják “életben” tartani. Végül nem tért vissza, lehet a készítők csak később döntöttek úgy hogy ennyi volt.

edg - 2016. 04. 28. 21:24

Visszatérve, már nem tudom, hogy valaha valaki elolvassa-e ezt, de szerintem ez az évad gyengécske volt. Nem is bírtam pörgetések nélkül. Hiányzott belőle az első évados rejtély és feszültség. Meg nagyon sok kiszámítható dolog volt benne, pl. amikor a családját figyeli egy idegen, mindenki tudja, hogy el fogják rabolni őket, mégis húzzák az időt. Uncsi volt..

Snoopyzit30 - 2016. 05. 22. 13:45

Én még csak 7 részt láttam, tehát nem a teljes évadot, de azt valóban el lehet mondani, hogy kicsit gyengébb ez az évad eddig. A színészekre nem lehet panasz és a történet sem lenne gyengébb alapjáraton, de valahogy mégis hiányzik valami plusz. Persze tudom én, hogy az ilyen NCIS-en nevelkedett emberfiának a sorozat túl földhözragadt lehet, de én inkább ilyennek képzelem a való életben is a nyomozást. Boschék tényleg nyomozói munkát végeznek, amiben benne van minden. Ez a sorozat ezt szerintem szépen árnyalja, nincs túlzásba víve semmi. Ettől persze kicsit lassú, mert hát a mozaikdarabkákat össze kell rakosgatni (bár nem egy The Killing), de szerintem ez szórakoztató sorozat. Az 1. évadot anno daráltam, a 2. évadot viszont hetiben nézem és közben azon jár az agyam, hogy mennyivel jobb darálni. A Bosch-t játszó színészt (Titus Wellivert) nagyon bírom, bár jó sokat öregedett a Sons of Anarchy óta, miközben csak pár év telt el azóta és a nyomozótársa is (Jamie Hector) is kedvelt színészem a The Wire-beli alakítása óta.
Még nem értékelem az évadot, majd ha láttam a maradék 3. részt.
Még valami, a kritika tök jó :)

Snoopyzit30 - 2016. 06. 10. 21:23

Nos, lepörgött az utolsó rész is az idei szezonból. Ez az évad egy kicsit gyengébb volt szerintem, bár a bűneset, amiben Bosch nyomozott az nem volt gyengébb a tavalyinál, csak kicsit unalmasabb. Illetve a tavalyi évadban még emelte a színvonalat az is, hogy akkor ismertük meg Bosch-t, ott még volt karakterépítés, itt már ezen a vonalon nem tudtak mit kezdeni vele. A családi szál behozatala nagyon erőltetett volt és tök lényegtelen is szerintem. Eddig is tudtuk, hogy szereti a lányát, a felesége és a lánya elrablása szerintem totál súlytalanra sikeredett. Azt lehetett sejteni, hogy a feleség kötődik egy szálon Bosch nyomozásához, de az is mellékszálvolt, így ezt a ziccert kihagyták az írók. A sorozat stílusa, a forró sivatagi Los Angeles és Las Vegas végig hoz egy nagyon jó hangulatot és az old school-nyomozás is, de valahogy mégis kicsit unalmas volt ez az évad. Ettől függetlenül várom a következő évadot, mert továbbra is van potenciál ebben a sorozatban (főleg hogy tudjuk, hogy az író a könyvsorozat 19. köteténél jár kb, így alapanyag van bőven).
Még valami. Volt egy pár nagyon jó poén, ill. beszólás, amit nagyon értékeltem :)
Ez az évad most csak 6,5-7/10

Snoopyzit30 - 2016. 06. 10. 21:26

Még egy gondolat (bocsi). Az nagyon fájó volt, amilyen gagyin letudták végül Bosch anyjának gyilkosát. Milyen jól elő volt vezetve az 1. évadban, erre meg ilyen lezárást ennek a szálnak?! Grrrrr…..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz