login |

Pilot-mustra: Damien – 1×01

2016. 03. 14. 20:00 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

He is to be worshiped like a king. And then his true nature will be revealed. He will become the greatest tyrant the world has ever seen, plunging it into darkness, plague, famine, war, the end of days…

Az Omen-film többek között azért is tartozik nagy kedvenceim közé, mert úgy volt horror, hogy konkrét gyilkosság nem is történt benne, csupán halálesetek, és annak idején ez igen hatásos volt, abszolút hátborzongató, főleg Jerry Goldsmith zseniális zenéjével, ami életem két soundtrack-CD vásárlásaim egyike volt. (A másik a Hans Zimmer-féle alulértékelt Broken Arrow-zene. Az über jó, a film pocsék.) (És akkor most azt is megértettem, hogy miért nagy kedvencem a Final Destination-sorozat.)

Az A&E Damien című sorozate az Omen folytatása, ami figyelmen kívül hagyja a 2., 3. és 4. részt, (meg a remake-et). A sorozathoz persze nem kell a film ismerete, viszont aki tervezi valamikor megnézni a filmet, az még a pilot előtt tegye meg, mert spoilereznek belőle dolgokat, a végét konkrétan megmutatják. Meg egyébként is: a Damien-pilot afféle mini remake, eléggé sokat merít a filmből, még egyes karaktereit is visszaidézi, folyik benne a namedropping, na.

DAMIEN – 1×01 – 7,5/10

Damien - 1x01-05

Nesze neked antihősös sorozat, ennél mélyebbre (mármint szó szerint, nem minőségileg) tényleg nem lehet ásni (vagyis lehet, ld. Lucifer, de az nem úgy antihősös), a Damien főhőse ugyan maga az Antikrisztus. A gond csak az, hogy ő erről nem tud, és amikor rájön, hogy ki fia borja, akkor az nagyon nem tetszik neki. Legalábbis egyelőre.

Mondjuk nem olyan rosszak az Antikrisztus kilátásai a bibliai prófécia alapján, szép dolgok ígéretében mártózhat meg, de ha emberileg egy normális figuráról van szó, akkor mindenképp hülyén fogja érezni magát, és kapálózik ellene. Gondolom a főhős, Damien is ezt fogja tenni, aki szerencséjére elfelejtette, hogy mi történt vele gyerekkorában, mert különben nem érte volna sokként az új információ.

Damien - 1x01-04

Egy feleslegesnek tűnő flashforward-os kezdés után megtudjuk, hogy háborús fotóriporterként dolgozik születésnapos a főhős, és Szíriában elég furcsa dolgokban lesz része, többek között egy öregasszony ragadja meg, és (angolul) azt mondja neki, hogy szereti őt. El is kezd két munkatársával nyomozgatni, és ekkor veszik kezdetüket a furcsa és baljós események.

Kész röhej, de nem tudom, pontosan mi volt a Damien-ben, ami miatt nagyon bejött nekem. Sok remake, vagy sorozatos reboot/folytatás esetében negatívumként csapódhat le, hogy túlságosan hasonlítani akar az eredetire, szinte másolja azt, szerintem én is sokszor leírtam, hogy x vagy y sorozat kezdése azért nem tetszett, mert nem volt benne semmi meglepetés.

Damien - 1x01-12

Nos, most kiderült számomra, hogy más lehet a kulcs, ugyanis nekem, és a filmet ismerőknek is mindvégig kiszámítható volt a Damien pilotja. Oké, az új karakterek esetleg kérdőjelet jelenthetnek, de a legtöbb esemény, illetve felfedezés kottázható, ami pedig egyedül nem lenne az, azt lelövi a stáblista, szóval azt szokás szerint nem érdemes olvasni.

Még csak azt sem mondom, hogy a megvalósítás lehetett az oka. Nem mintha gond lenne vele, tisztességes pilotot hoztak össze Glen Mazzara-ék, sőt, úgy éreztem, hogy kifejezetten jól nézett ki, és jól volt összerakva, de ezt nem kell elhinni, mert az Elizabeth az egyik kedvenc filmet, és ezt a pilotot is Shekhar Kapur rendezte. (És basszus, az most derült ki nekem, hogy az Elizabeth írója a Vikings-es Michael Hirst.)

Damien - 1x01-03

A hangulat? A lehetőségek? A horror? A főhős bitang gáz szituációja? Passz. Lehet, hogy idővel világossá fog válni számomra, de abban biztos vagyok, hogy nem a zseniálisan megírt karakterekbe szerettem bele (még Damien is elég semmilyen, és szinte csak sodródik az árral), főleg, hogy a legtöbb kiemelt szereplőt még alig ismerjük – vagy egy jelenetet kaptak, vagy később fognak érkezni.

Arra persze kíváncsi vagyok, hogy innen hogyan tovább, mert a pilot totális alapozás volt, megágyazott a sorozatnak. Most, hogy a főszereplővel együtt mi is tudjuk, hogy mi az alaphelyzet, elindulhatunk, bár egyelőre ezerfelé vezethet a történet, szóval nagyon sok fog múlni a második részen.

Damien - 1x01-01

Az mindenesetre adja magát, hogy a sorozat elkezdje kutatni a gonoszság természetét, és eleve elrendeltetést, az eredendő gonoszságot, és ez érdekes utakat kínál a sztorinak – de ugyanekkor megvan arra is a lehetőség, hogy ordas klisékbe szaladjanak bele a készítők, akiknek nem csak az antihősös műfaj tipikus húzásait érdemes elkerülniük, hanem mindenféle sátános sztorikét is.

Bármennyire is szanaszét cincálható a Damien (szerintem megosztó lesz, bár nem a két véglet között), engem végig lekötött, bejött, de a pontot az i-re az utolsó másfél perc tette fel. Már addig is többször megidézték konkrétan az eredeti filmet, többször bevágtak részleteket, még a befejezéséből is, de a zárásban minden addiginál erősebb “húzást” kaptunk, ott tényleg átjárt a hideg.

Damien - 1x01-07

Tudom, manipulatív volt (nemrég a Creed-ben is megjátszottak hasonlót), meg szinte az egész pilot alatt ebben a pillanatban reménykedtem, de ott, ha volt is keserű szájíz bennem a Damien kapcsán, huss, elillant. És ez az, aminek az átéléséhez szerintem kell az eredeti film ismerete. Ahhoz, hogy valaki élvezze a sorozatot, már nem.

15 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2016. 03. 14. 20:39

Horrorban a misztikus, vallási, sátáni történetek a kedvenceim, annyira, hogy a még ritka pocsék Omen 3-t és 4-t is szerettem. Ezért voltak, most már látom, túl nagy elvárásaim ezzel a sorozattal. Sajnos, a gyenge dialógusok és színészek voltak a legkisebb problémám. Mivel az Omen egyértelmű folytatása, ezért egyszerűen nem tudom elfogadni, hogy Damienből egy amnéziás (nem emlékszik a gyerekkori tetteire), nagymama kedvence képű (=semmi karizma) jó fiút csináltak. Az eredeti Omenben Damien már kisgyerekként maga a megtestesült manipulatív ősgonosz, aki talán nem értette, de tudta, érezte, hogy ő kicsoda, már kisgyerekként megvolt az ördögi kisugárzása. És most ezt az egészet kifordították, én nem tudok mit kezdeni egy ilyen jellegtelen és jellemtelen Damiennel. Barbara Hershey szánalmas vicsorgásán és műfogsor csattogtatásán kívül semmi félelmetes nincs benne, meg sem közelíti Billie Whitelaw zseniális alakítását, nyilván az ő karakteréről mintázták. Máris elkezdtem félteni másik kedvencemet, az Excorsist-et a sorozattá konvertálástól. :(

szerintem - 2016. 03. 14. 20:58

jol latom, hogy a foszereplo a Merlines Arthur?
erdekelne, hogy milyen benne

winnie - 2016. 03. 14. 21:03

szerintem: nem érzem, hogy hivatkozási alapként kezelnék majd az alakítását. de ki tudja, mire lesz képes, ha gonosszá válik. (mondjuk a karaktere sem túl izgalmas, durván passzív, szóval ez sem segíti.

Cressida - 2016. 03. 15. 00:04

Kifejezetten várós volt már régóta a sorozat, és azt kell,hogy írjam hogy cseppet sem csalódtam, sőt nagyon is tetszett!
Mindenképp maradok, és várom a folytatást.

DarkEagle - 2016. 03. 15. 00:30

“úgy volt horror, hogy konkrét gyilkosság nem is történt benne, ”

Ez azért így nem igaz, hiszen Damien ölte meg az áldozatait még ha nem is saját kezűleg. :D Szóval gyilkosságnak gyilkosságok voltak csak nem lehetett rábizonyítani. Olyan, mint egy boszorkányos sorozat. Ha nem hiszel a boszorkányokban akkor nem történt gyilkosság.

Egyébként a kritika minden részével egyetértek és meg is válaszolnám a kérdést is. Azért tetszett neked is ennyire mert a hangulat elvitte az egészet a hátán és érződött rajta, hogy nem szarakodnak. Fel se tűntek a klisék pl a zene elindulásától pedig már teljesen mindegy volt minden mert tökély volt!

8/10 nálam a Pilot főleg azért mert az idegesítő szerelmi szálat egyből ki is írták belőle. Mármint a csaj irritált nem a szerelmi szál. :D

Pán Péter - 2016. 03. 15. 10:52

Inkább 2/10 volt.

hady - 2016. 03. 15. 11:21

A filmet nagyon szerettem, ez nem jött be….nagyon sótlan volt,de a második résznek még adok egy esélyt…hátha.

Gera87 - 2016. 03. 15. 14:15

Én nem láttam a filmet! Felemás volt ez a pilot számomra! A két haláleset miatt lett jobb nálam a pontszám, de így csak 6.5.

amaranta - 2016. 03. 20. 13:41

Nekem is a főszereplő srác karaktere tetszik a legkevésbé. A legjobb a főcím zenéje…

winnie - 2016. 03. 22. 15:49

1×02: ez elég nagy csalódás volt a kezdés után, jó indulattal 4/10. szinte semmi nem volt benne, elkezdtek alapozni, ami nyilván kell, de azért jobban is meg lehetett volna csinálni.

de most tényleg, behoztak új szálakat, viszont semmire nem jutottak velük, a sztori sem haladt, csak egy karakterről kiderült az, ami nem túl meglepő.

winnie - 2016. 03. 23. 09:12

a harmadik is elég céltalan és leegyszerűsített lett. “hopp, valaki nem kívánatos kerül a képbe? kacsintás damienre, és az illető máris végzetes baleset áldozata lesz”. á, ez így túl szimplisztikus.

DelMaar - 2016. 03. 31. 03:31

Annyira pont jó, h az egyedisége és a sztori miatt behúzzon. Legalábbis eddig. Erős közepes sorozat minőség, de egy sorozaszinten ritka kivételes témában és az ahhoz passzoló hangulattal.

Cara - 2016. 04. 19. 19:47

Ez már kínosan rossz volt.
A szíriai felvezetés még tetszett is kicsit, de semmilyen más értékelhetőt nem találtam benne.
A kiszámíthatóság még nem lenne túl nagy gond egy ilyen sorozatnál, de a semmilyen karakterek, dögunalmas ijesztőnek szánt események és a hihetetlenül gáz párbeszédekkel együtt ez nálam biztos kasza.

hady - 2016. 04. 20. 18:21

A negyedik résztől javulgat, egyre jobb… a hangulata is kezd Omenes lenni….már eléri a 7est….most már kitartok.

n5wrr7 - 2016. 05. 24. 18:44

Nagyon unalmas volt végig, sajnos a finálé alatt is.
A borongós hangulat annyiból állt, hogy sötét volt a legtöbb jelenet és kb folyamatosan csak lassan, halkan beszéltek a színészek. A baljóslatú zene pedig nekem annyira túl volt tolva, hogy már amiatt veszítette el a hatását. A karakterek sem lettek túl izgalmasak, a színészek eszköztára is szegényes volt, és ez sajnos a Barbara Hershey és Scott Wilson alakításáról is elmondható. A főszereplő nagyon jó pasi, de ez ma már kevés. Az csak engem zavart, hogy a finálé felében félmeztelen volt? Komolyan nem lehetett volna legalább a finálét olyan izgalmasra csinálni, hogy ne kelljen az eyecandygránátokat a nézők közé dobni?!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz