login |

Csak színház és más semmi: vége az 1. évadnak

2016. 03. 15. 21:50 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

A Csak színház és más semmi pár hete már véget ért, de valamiért csak most jutott el odáig, hogy írjak róla. Pedig lehet, hogy több szót érdemelt volna ez az inkább komédiának belőhető széria, főleg az után, hogy már a pilot is eléggé bejött, és a folytatás is mindvégig szórakoztató és feelgood maradt. Az pedig, hogy a végére a sztori még csavarokat is kapott, végképp váratlanul ért. A kérdés csak az, hogy lesz ebből második szezon?

Csak színház és más semmi-4

A sorozat ugyebár egy darab színpadra állításáról szól – illetve nem is annyira a színházi munkáról, mintsem a színfalak mögött játszódó folyamatokról. Persze kapunk próbákat meg magához a darabhoz kapcsolódó momentumokat, de a hangsúly inkább a színházi emberek (színészek, rendező, igazgató, öltöztető), olykor érdekes vargabetűket leíró életén volt.

Már a pilotban is nagyon bejött, hogy nem nagyon van főszereplője a Csak színház és más semminek, sokkal ensemble-jellegűbb, mint a Válótársak vagy az Aranyélet, a nézőnek van lehetősége favoritokat választania magának, s ha nagyjából az összes karakterrel ki van békülve, akkor jó eséllyel nem lesz gondja a sorozattal.

Csak színház és más semmi-3

Én kezdetben a fiatalokkal szimpatizáltam, főleg Lovas Rozi (Nóra) és Pálos Hanna (Kitty) karakterével, éppen ezért meglepett, hogy idővel mennyire magasan a többiek fölé került (a szememben) Szávai Viktória (Petra), mint legérdekesebb és legszimpatikusabb karakter, pedig nem éppen szerencsés döntéseket hozott, plusz egy általában negatív előjellel kezelt szál kapcsolódott hozzá.

Egyébként a sorozat kapcsán érdemes a címet is szó szerint kezelni, mert bár némelyik szereplő otthonába ellátogatunk, és olykor az utcán is járunk, de a sorozat tényleg színházról szól és más semmiről, no meg persze javarészt színházban is játszódik, az a terepe minden machinációnak és konfliktusnak, amik gondolom a való életben is léteznek.

Csak színház és más semmi-5

Oké, színház ide vagy oda, a romantika eléggé meghatározó volt, majd minden szereplő kapott valami témakörbe vágó sztorit, többek számára a romantika katalizálta a karakterük történetét, viszont jól voltak kezelve ezek a szálak, legalábbis nekem nem nagyon érződött igazán szappanosnak a sorozat. (Pedig még intrika és ármánykodás is volt benne bőven.)

Mondjuk annyiban érezhető annak, hogy nem volt kimondottan sorozatos formátuma, az egész elment volna a kuszább színdarabnak is, így visszaemlékezve nem is nagyon érzem, hogy milyen pluszt adtak hozzá a rendezők, hacsak nem azt, hogy idővel teljesen természetesnek hatott a sorozat, a karakterek pedig annak ellenére voltak élőek, hogy túl sok karakterizálást nem kaptak – a színészek elég jól oldották meg az élettel való kitöltésüket.

Csak színház és más semmi-11

Szóval az ötödik rész után azt mondtam, hogy a Csak színház és más semmi mindenképpen maradós lesz, mert volt annyira kellemes, hogy meg sem fordult a fejemben az, hogy megszabaduljak tőle. Ugyan ezt követően a lezárási kényszer és a borúsabb, olykor komolyabb finálé erős hangulatváltást hozott, de valójában ez nem ingatott meg.

Mondjuk a zárás azért annyit elért nálam, hogy még érdekelni is kezdett a folytatás, bár nem feltétlenül azért, hogy mi lesz a karakterekkel, hanem mert nem nagyon tudom elképzelni, hogy merre akarják vinni a sztorit. Egyszerűen csak új premierrel és új konfliktusokkal kissé ismétlő jellege lenne, meg aztán láttuk, hogy a status quo is megváltozott, egyes szereplőket nem lesz egyszerű visszahozni.

Csak színház és más semmi-6

Szóval alapjába véve, ha akarom, akkor a sorozat limonádésága megmaradt, de amellett szórakoztató is volt. Egyébként talán épp a túlzott súlytalansága miatt volt szokatlan a zárás, s talán az élesebb váltás miatt volt olyan, akinél nem működött annyira.

11 hozzászólás Ne habozz!

Desmond Wallace - 2016. 03. 16. 08:30

Nekem túl sok volt benne a romantika, és nem nagyon találtam olyan karaktert, akinek úgy igazán érdekelt volna a sorsa.

A finálé csavari tetszettek.
Egyébként profi munka volt, jó színészi alakításokkal.

kisanna - 2016. 03. 16. 08:58

lötyinek tényleg jó volt, de Csányi kiábrándítóan csúnya lett:(

sehrezad - 2016. 03. 16. 09:13

Nekem nagyjából ez volt most télen, mint ami nyáron az Egynyári kaland, szívesen néztem, kellően szellemes volt (nem harsány módon), alapvetően tetszett.

-T - 2016. 03. 16. 10:06

Nekem is az a véleményem, hogy elnézegettem volna még. Örülnék egy második évadnak, mert ahogy írod, én sem tudom elképzelni, hogy merre folytatnák tovább, de szerintem határozottan van még benne lehetőség.
Jó kis vasárnap esti kikapcsolódás volt.

Eva - 2016. 03. 16. 10:49

Én kedveltem, nem kellett komolyan venni, és bármikor folytatható… végül is az egész egy színházban játszódott…
Van jó néhány remek írónk, csak írnak valami kellemes és nem izzadságszagú folytatást nekik.

winnie - 2016. 03. 16. 11:35

eva: persze, hogy folytatható, de sorozatként nehezebb, mert a dinamikát változtatni kell a kieső szereplők, a megszűnő szálak miatt (itt már nem lesz friss öltöztetős, meg kitúrós szál), plusz nyilván elég repetitív lenne megint premierezni.

írják a folytatást, csak nehéz elképzelni, még akkor is, ha a karakterek tovább vihetők, mert ezt elég zárt sztori volt.

caltrask - 2016. 03. 16. 13:00

én is eléggé bírtam a sorozatot, csakúgy mint az Egynyári kalandot – ritkán írnak jó szerepet egy 40 éves életközepi válsággal küszködő nőnek, ami ilyen jól és csavarosan végződik:)

fm! - 2016. 03. 16. 17:51

Az Egynyári kalanddal együtt irtó jó sorozat volt, min. 9/10! Csak így tovább!

Binky - 2016. 03. 16. 23:21

Nekem nagy csalódás volt ez a sorozat. Az első rész még bizakodásra adott okot, aztán folyamatosan rosszabbnak éreztem minden részt. A finálénál meg semmi hatást nem éreztem, h a “főszereplők” összejöttek, semmi kémia nem volt közöttük, szinte csak egy megírt jelenetet láttam, amit érzés nélkül eljátszott Csányi meg Schell Judit. Végig csak a remény éltetett, h jobb lesz, de sajnos nem.

Alex - 2016. 06. 26. 12:02

Valaki esetleg nem tudja mikor várható a második évad a Tv-ben?
Nekem nagyon tetszik a sorozat, főleg Petra és Dani kapcsolatára vagyok kíváncsi, illetve Nóra karakterének hogyan továbbjára :)

Novits Petra - 2017. 10. 21. 13:10

Nekem Csak színház és már semmmi Fehér Tibor (pimaszul jóképű) Kővári Dani karaktere nagyon jó és tetszik

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz