login |

Méltatlanul hanyagolva: Line of Duty: a 2. évad – írta gromit

2016. 03. 16. 19:15 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, méltatlanul hanyagolt,

Nemsokára indul a Line of Duty harmadik évadja, de előtte még pont van kis időnk visszatekinteni az előző (tavalyelőtti) évadra, főleg, hogy az első, Lennie James-es szezon óta nem volt írás a sorozatról. Nem mintha feltétlenül szükséges lenne felkészülés gyanánt, de mindenképp érdemes (újranézni / bepótolni / bepróbálni).

Ez az angol sorozat alapvetően antologikus jellegű, minden évad egy-egy hosszabb, különálló történetet bont ki, amiket egy nyomozócsoport (és velük egy meghatározott tematika) köt össze, így az évadok önmagukban is élvezhetők (esetleg egy-két mellékszál nem lesz teljesen világos).

Craig Parkinson (Mathew Cottan), Martin Compston, Vicky McClure, Adrian Dunbar

A második történet gyakorlatilag egy telefonhívással kezdődik, amit aztán több másik híváskezdeményezés követ: DI Lindsay Denton (Keeley Hawes) ügyeletes tisztként próbál elérni valaki felettest, hogy engedélyt kapjon egy védett tanút érintő váratlan vészhelyzet rendkívüli kezelésére. A mentőakció tragédiába torkollik: fegyveresek ütnek rajta a szerény – és fegyvertelen – rendőrségi konvojon.

Óhatatlanul felmerül a gyanú, hogy esetleg valaki rendőr adta le a drótot a támadóknak, amire persze Lindsay Denton a legkézenfekvőbb jelölt, miután egyedüliként szinte sértetlenül úszta meg az esetet. Így kerül képbe az AC-12 korrupcióellenes belső ügyosztály, az ő nyomozásuk fog a középpontban állni, amiben Denton eleinte persze csak tanú, és mindenféle egyéb eshetőséget is meg kell még vizsgálni.

Line-Of-Duty2-1

Valójában három nyomozást is követhetünk párhuzamosan. A korrupcióelleneseken kívül természetesen a konkrét tetteseket is el kell kapni (helyszínelés, miegymás), de erről leginkább csak hallomásból értesülünk.

A harmadikban pedig Denton egy tinilány nyomára próbál bukkanni (miután elég hamar újra munkába tudott állni, ráosztanak egy eltűnt személyekkel foglalkozó, többnyire egyszemélyes akciócsoportot, hogy ott nem fog sok vizet zavarni). Persze ne lepődjünk meg akkor se, ha a párhuzamosok néha “találkoznak”, hiszen a bűneset és a karakterek adottak, eleve nem függetlenek egymástól.

Mindeközben szinte mindenki kap valamilyen magánéleti szálat is – ami viszont sose érződik feleslegesnek, inkább csak árnyalja a képet. Például a korrupcióellenesek vagy rendőrségi szóvivők sem feltétlen mindig mindenben őszinték, de hát ők is csak emberből vannak, ugye.

line-of-duty2-2

A Line of Duty főhősei elvileg a korrupcióellenes csoport tagja, de aktuális vizsgálódásuk tárgya vitathatatlanul még főbb főszereplő. Keeley Hawes eddigi egyetlen BAFTA-jelölését ez a szerep hozta – és teljesen megérdemelten: smink nélkül is briliáns alakítást nyújt.

A néző csak tanakodik, hogy vajon ő szervezte-e meg mesterien a rajtaütést, hogy aztán hidegvérrel állja a mindenféle gyanúsítgatást, vagy ártatlan, és igazából az AC-12 nagy hibát követ el, hogy őt faggatja, ahelyett, hogy inkább alkalmazná – kiváló és kíméletlen tagja lehetne a csapatnak.

Sőt, azt se nagyon tudjuk eldönteni, hogy egyáltalán melyik oldalnak szurkoljunk – vagy akár menet közben is váltogatjuk ez irányú vélekedéseinket. Ebben is zseniális a sorozat, magával ragad és ezzel minket is bevon kicsit a játékba.

line-of-duty2-6

A Line of Duty angolosan rövid, mindössze 6 részes évadja végig feszes ritmusú, eseményekben dús, miközben karakterizációban és színészi játékban is nagyon erős (a kisebb szerepeket is beleértve).

4-5 részen keresztül meredeken felfelé futó ívben egyre csak emelik a tétet, így talán törvényszerű is volt, hogy a a befejezés egy kicsit csalódás volt – de csak mert szinte minden részben mutatott valami ütősebb fordulatot. Bár, ha jól megnézzük, talán így volt tökéletes az a befejezés. És ilyen előzmények után nem is lehet kérdés, hogy ott leszek az AC-12-esek legújabb nyomozásánál is.

9 hozzászólás Ne habozz!

Ancsa - 2016. 03. 16. 20:46

Köszi, már le is ugrott az első évad. Kíváncsi vagyok.

turosz - 2016. 03. 16. 21:03

Már az első évad is jó volt – bár egészen más stílusú, de a második már a kezdéssel levett a lábamról. Szinte sosem adok ilyet, de az s02e01 nálam 10/10-es lett, eleje és vége is sokkoló volt, aztán meg ahogy már említve lett, jön a kirakózás, fordulatokkal, csavarokkal, kicsit valóban halványabb – de csak az előzményekhez képest – befejezéssel.
Csak tudják tartani ezt a szintet, én biztos ott leszek…

Mizchris - 2016. 03. 16. 22:45

Annyira várom az új évadot! Köszi az ajánlót! :)

lappa - 2016. 03. 17. 08:30

nagy kedvenc, talán az egyik legjobb jelenleg futó brit krimi. és nem feledni, már a 4. évadot is berendelték! :)

gromit - 2016. 04. 06. 00:12

látszik, hogy ezt még a 3. évad indulása előtt írtam :)

talán annyi SPOILERt szabad, hogy…

nem csak érdemes, hanem kifejezetten ajánlott az s2 megnézése az s3 előtt

barátfüle - 2016. 05. 06. 00:40

Köszi az írást! Nagyon bejött a sorozat, holnap kezdem a 3. évadot.

Snoopyzit30 - 2017. 07. 13. 09:26

Baromira örülök, hogy megtaláltam ezt a sorozatot és ezt ennek a cikknek köszönhetem. Még anno amikor olvastam felírtam a listámra, hogy ebbe bele kell néznem.Az első évad se volt rossz, de ez a második ez már nagyon magas szintet képviselt. Végig izgalmas, fordulatos. Régen volt már az, hogy én egy sorozat kedvéért hajnalig sorozatot nézzek, de ez a sorozat újra elérte ezt nálam.

Míg az 1. évad olyan 7/10 körül volt, erre a 2.évadra simán 9/10-et adok és már kezdem is a 3.évadot.

gromit - 2017. 08. 28. 02:09

örülök, hogy sikerült új nézőt szereznem :)

Gio - 2019. 07. 14. 15:09

Az 5. részben a kihallgatás jelenet… Brrrrr, de zseniális volt!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz