login |

War & Peace – írta oriole

2016. 03. 16. 15:52 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, minisorozat,

Lev Tolsztoj klasszikusának, a regénynek, amellyel generációkon keresztül ijesztgették a gyerekeket, a könyvek Mount Everestjének (bár a mai könyvsorozatos világban nem is tűnik már olyan soknak 1000+ oldal) feldolgozásával idén a BBC próbálkozott meg.

A War and Peace-ben, vagyis a Háború és békében az 1805-ben kezdődő, körülbelül 15 évet felölelő történet orosz szemszögből mutatja be a napóleoni háborúk fontosabb eseményeit, és hatásait az orosz társadalomra, politikára, miközben betekintést nyerhetünk a nemesség szerelemmel, árulással, ármánykodással, csalódásokkal átitatott életébe.

wp01

Bár az adaptálásának sokan és sokszor nekigyürkőztek már kisebb-nagyobb sikerrel, ennek a műnek a feldolgozása elég nagy feladat elé állította a készítőket, és a BBC-t, amely számos nagysikerű, és felejthetetlen feldolgozást tett már le az asztalra.

Tolsztoj realisztikus, részletekbe menő leírásait, szórakoztatóan szarkasztikus véleményét a francia és orosz hadvezetésről, és politikáról lehetetlen visszaadni, és mivel a War & Peace nem is nagyon próbálkozik meg ezzel, így a megítélésénél biztos lesznek majd olyanok, akik valami többet, jobbat, mélyebbet vagy oroszosabbat vártak, a többiek viszont azt hiszem nem fognak csalódni.

wp08

A War and Peace legnagyobb gyengesége, amihez a legtöbb probléma visszavezethető, a játékidő hossza, vagyis annak a rövidsége. Ez a 6 rész nemcsak a történet kibontására nem volt elég, de a készítők elgondolásának megvalósítására sem.

Néhány jelenetnél érezhető volt, hogy az alkotók mindenképp be akarták tenni, de a rövidségük miatt nemcsak a könyvben betöltött funkciójukat veszítették el, de feleslegesek voltak, és szinte természetellenesnek hatottak. Mindeközben a végére annyira kifutottak az időből, hogy az utolsó részre maradt a regény talán legmozgalmasabb harmadának elmesélése, így egy kissé összecsapottnak tűnt a lezárás.

wp07

Ettől eltekintve azt kell mondanom, hogy a BBC megint megcsinálta. A készítők döntése, hogy a karakterekre fókuszálnak inkább, és a történet magja, a háború egy kicsit háttérbe szorul, a rendelkezésre álló idő tekintetében nagyszerű döntésnek bizonyult. Ennek köszönhetően néhány szereplő érdekesebb és izgalmasabb lett.

Mindez viszont közel sem működött volna ennyire olajozottan a fantasztikus színészgárda nélkül, akik olyan hitelesen keltették életre Tolsztoj nem mindennapi alakjait, mintha azok a könyvből léptek volna ki.

wp03

Akár James Norton kiábrándult, hitevesztett, de a szerelem hatására újraébredő Andrej hercegéről, vagy Lily James vidám, meggondolatlan Natasájáról, vagy a Jessie Buckley által megformált személyes kedvencemről, a szürke, önfeláldozó, de a bajban határozottá váló Marja hercegnőről legyen szó, mindenki tökéleteset alakított. Az igazi meglepetést, azonban Paul Dano Pierre-je tartogatta, aki a rizikós szereposztás ellenére, ha testben nem is, lélekben mindenképpen hozta a szelíd, álmélkodó Bezuhov grófot.

Persze a Gillian Anderson/Stephen Rea-párosról sem szabad elfeledkezni, akik akármilyen keveset voltak is képernyőn valahogy magukra vonták a figyelmet, ám mégis Tuppence Middleton volt az, aki Helene-jével nemcsak újat mutatott, de ellopta az összes létező jelenetet, amiben szerepelt. Amit a könyv csak szégyenlősen sejtetett, azt itt egy klasszikushoz képest elég merészen lett megjelenítve, és a karakter remek lezárást kapott.

wp09

Emellett a sorozat látványvilága, még a BBC-hez képest is lélegzetelállító. A csatajelenetektől kezdve, a bálokon át, a szabadtéri felvételekig hihetetlenül gyönyörű minden. Az ütközetek, főleg a borogyinói csata elég látványosak, és részletesek lettek. A havas táj, a kucsmák, a szán és a dalolászás mellett talán egy kicsivel több oroszos életérzés még belefért volna, de a sorozat hangulata így is több, mint rendben volt.

A War & Peace talán nem tökéletes, és valószínűleg nem is ez a BBC legjobban sikerült könyvadaptációja, de végig lekötött, és igazi élmény volt nézni.

wp06

Nemcsak a kosztümös filmek rajongóinak, de azoknak is tudom ajánlani ezt a minisorozatot, akiket érdekel a történet, de tartanak az oroszos, sötét hangulatú lélekelemző drámáktól, hiszen ahogy a regény úgy a sorozat is leginkább az életről, a reményről, és az ember azon csodálatos képességéről szól, hogy a legnagyobb veszteségek után is képes talpra állni, és még erősebbé válni.

11 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2016. 03. 16. 18:06

“..nem tökéletes, és valószínűleg nem is ez a BBC legjobban sikerült könyvadaptációja…”
Ez így igaz. Pemberley menni Oroszország. A legnagyobb hiba, a készítőknek elfelejtettek szólni, hogy ezt nem Jane Austen vagy a Bronte nővérek írták, Lily James-nek meg arról, hogy ez nem Disney-mesefilm. Sajnos, bármilyen bájos jelenség külsőleg, LJ szétripacskodta a szerepét, szerencsésebb lett volna cserélni és az árnyaltabb játékra képes Tuppence-szel játszatni Natasát. (A másik szörnyű ripacs Greta Scacchi volt, őt azért már láttam sokkal jobban is játszani.)James Norton halovány volt, de a karaktere sem egy nagy durranás. Paul Danoval meg az volt a bajom, hogy inkább bárgyú idétlenre vette Bezuhovot, nem szerencsétlenre. Két kiemelkedő alakítás volt: Jim Broadbent mint az öreg méregzsák Bolkonszkij és Jessie Buckley. Hogy arra a pár, báli jelenetekben elejtett szúrós megjegyzésre miért kellett egy Gillian Andersont elpazarolni, nem értem. Az viszont vicces volt, hogy hangsúlyozandó a nagy orosz életérzést, angol akcentussal énekeltek orosz dalokat, viszont Napoleon és serege francia akcentussal angolul beszéltek :D
A Háború és béke persze így is nézhető, vizuálisan nagyon szépen megcsinálták, talán sok embernek még az érdeklődését is fel tudták kelteni a regény vagy a történelmi háttér iránt. De, a BBC-nek sem sikerülhet mindig minden.

jersey - 2016. 03. 16. 19:50

Köszönet a kritikáért, gyakorlatilag minden szavával egyetértek!
Gyönyörűek voltak a ruhák, az operatőri munka is pazar volt! Igazi “BBC minőség”, ha szabad így fogalmazni.
James Norton Andrej hercege nálam telitalálat, Tuppence Helene-jét pedig imádtam gyűlölni.
Az utolsó rész tényleg nagyon kapkodósra sikerült és hagyott némi hiányérzetet bennem. Pierre karakterét nem éreztem annyira kidolgozottnak, vagyis inkább csapongóra sikerült, nem beszélve arról, hogy ránéztem szegény Paul Dano-ra és egyből Baradlay Jenőre asszociáltam külsőleg.
És még egy apróság: a franciák relatív keveset szerepeltek, Napóleonnak jó ha 10 mondata volt a hat rész alatt, nem értem, miért nem franciául hangzottak el azok a mondatok, annyit még az angolok is igazán kibírhattak volna!

pixie - 2016. 03. 16. 20:18

én nem csípem Paul Danót, és Pierre karakterét sem, szóval tökéletes párosítás. Lily J-ről olyan sokszor olvastam, hogy milyen jó színésznő, hogy a Downton A-ben is de jó volt… Dehogy volt jó. A szó ami illik rá, a semmilyen. Nulla.
Tuppence viszont tényleg talált, nem is ismertem őt eddig.
Ettől függetlenül nem bántam meg ezt a 6 órát az életemből, és mindenképpen ajánlom:)

kiskiraly - 2016. 03. 16. 20:53

Könyvet nem olvastam, a régi szovjet megaköltségvetésű filmet még nem láttam, úgyhogy így ültem le a sorozat elé.

A világtörténelem egyik legjobb alkotásának mondják, ahhoz képest történetileg/karakterfejlődésileg jobbra számítottam. Az viszont igaz, hogy ezt a könyvre mondták, nem az abból készült adaptációkra :)

Kosztümös film kedvelőinek kötelező.
Jelmezek, díszlet, zene 10/10.
A sorozat maga 7-8/10

Ja, igen: sok karakter van benne, kb. a harmadik részre vált világossá számomra, hogy név szerint ki kicsoda :)

Zene:
https://www.youtube.com/watch?v=Py3aWdl7A88&index=14&list=PLT11l5hQ7qde8876fQKRtc28FG-FZXheq

sophie - 2016. 03. 16. 22:14

a könyvet olvastam,szerettem pedig 13-14 èves lehettem. Az orosz filmfeldolgozàs nekem nem tetszett,az Audry Hepburn fèlèt nagyon szerettem(mondjuk az is kamaszkorban volt), ez a mostani kevèsbè tetszett. Szóval lehet arról is szó,ki melyiket làtja először,ismeri e a regènyt,èppen hány èves :-) stb,stb..

Jeth - 2016. 03. 16. 23:35

Tetszett a sorozat, annyira hogy rávett a könyv elolvasására, aminek már a háromnegyedén túl vagyok. A probléma tényleg az, hogy kevés volt a 6 rész és rosszul osztották el a könyv tartalmát.
A külső körítés a ruhák, a helyszínek, a zene és csata jelenetek csodálatosak voltak. A BBC tényleg igényes sorozatot rakott össze.
A színészekkel nekem is volt problémám. Lily James tényleg nem erőltette meg magát, konkrétan Downton Abbey-s karakterét hozta itt is. James Norton Andrej hercegét pedig az írók kasztrálták, így nem sok mindent tudod kihozni belőle. Andrej-t a könyv olvasásakor kedveltem meg igazán. Az én kedvenceim Nikolaj Rosztov (Jack Lowden) és Marja hercegnő lett, akik a legtöbbet fejlődtek a történet 15 éve alatt.
A sorozatot és a könyvet is csak ajánlani tudom mindenkinek.

gromit - 2016. 03. 17. 08:51

Nem olvastam a könyvet, nem láttam korábbi feldolgozást, és kosztümöse válogatja, hogy melyik ragad meg és melyik nem (ez talán hangulat- és történetfüggő), de hát BBC, egy próbát megér.

Sajnos ez nem nyert. Mármint engem nem nyert meg. Nem értettem, hogy miről szól, meg leginkább, hogy ki ez a rengeteg sok figura és mit csinálnak és miért, és nem tudott annyira lekötni se, hogy igazából érdekeljen is, hogy kik ezek, és maradni akarjak, hogy kihámozzam mindezt. Még a második részt is próbáltam, de aztán feladtam.

Szóval szerintem mindenképp előny, ha valaki rajongója a kosztümösöknek és/vagy van előismerete a műről.

passauf - 2016. 03. 17. 09:39

Köszi a kritikát/ajánlót, én kedvet kaptam hozzá megnézni.

DarkEagle - 2016. 06. 10. 22:53

Nekem most sikerült megnéznem és szerintem minden egyes színész remek volt és maga a sorozat is. A kritika mindent leír ahogy kell. Egyébként az hogy egy színész milyen stílusban játszik, milyen karaktert alakít úgymond azt a rendező dönti el szóval nem értem ezt a nagy Lily utálatot. Nem egy színész óriás de még eléggé kezdő egyébként is. Alig volt pár komolyabb szerepe. Ráadásul mindegyik karakter ugyan az a naiv kis ártatlan szeleburdi csaj és ez nem az ő hibája egyszerűen ilyen a szerep amit kap. Persze lehetne mondani hogy választhatna mást de hát az már más kérdés. Szerintem a könyv béli szereplőkhöz kár hasonlítani. Én MÉG nem olvastam a könyvet de most már el fogom de szerintem pont attól jó a sorozat hogy nem egy az egyben a könyv mása. Nem tudom ott milyenek a karakterek de a kritika alapján itt sokkal jobban ki vannak bontva hiszen a szereplőkre húzták rá inkább a sorozatot nem a háborús dolgokra.

Sima 9/10. Sajnos tényleg nagyon rövid még egy jó 6 rész belefért volna. De mindenképp újra nézem egyszer majd.

Benzin - 2016. 09. 03. 21:19

Felcsapták a ” 100 regény röviden” c. alapvetést, de rémülten látták, milyen bő lére van eresztve a “Háború és béke” kivonata, gépeltek hát belőle egy oldalnyi vázlatot, 4-5 sort minden “szerelmes” karakterhez. A lap alján maradt még hely, oda írtak valamit a háborúról.

Ha azt nézem, hogy viszonyul a sorozat a regényhez, úgy kb. kuka az egész széria. Ha viszont azt tekintjük meg, hogy milyen keveset vállaltak be a készítők és azt milyen bravúros BBC rutinnal hozták le, úgy legyen mondjuk 10/5.

Aleysa - 2016. 09. 19. 08:25

Ugyanaz mint Lemoninál:-D az utolsó 3 rèsz alatt főleg az ugrott be h ez inkább egy büszkesèg ès balítèlet sztori. Vègignèztem ès az utolsó három rèsz alatt egyre csalódottabb lettem, mikor láttam h itt se korrajz, se tarsadalom, se háború nem lesz akkor elengedtem ès már csak mint romantikus filmet nèztem. Mivel nagyon összecsapták a vègèt nekem a karakterek valtozásai is sokszor furcsák vagy indokolatlanok voltak. Ha mindent elenged az ember ami èrdekelte ès mèg hajlandó nèha igen ostoba karakterek szenvelgèsèt nèzni akkor korrektnek mondható. Most jól lehúztam :-) Ennyire nem volt szörnyű. Korrekt csatajelenetek, csodaszèp kosztümök ès díszlet ès egy romantikus sztori. Mindenestre kedvet kaptam, hogy elolvassam, legalább nem ismeretlenül kell nekivágni a rengeteg orosz nèvnek ès szereplőnek :-)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz